Передвиборчий дуплет (постріл 1)

Торік у грудні я оприлюднив на «Лінії Оборони» дайджест моєї лекції «Вікно Овертона» — зброя безвідмовна?» Очевидно, цей матеріал зацікавив декого з завсідників «ЛО». Принаймні днями я отримав від Андрія Дара (Andriy Dar) та Еліс (Элис) статті, написані ними за взаємним узгодженням. Публікую їх після невеличкого літературного редагування, а також додаю «на закуску» невеличку післямову.

«Вікно Овертона» для електорату

Вітаю, шановні читачі!

Так склалося, що в кожній державі є народ, і еліта, яка ним править.

(Оминемо тимчасово питання щодо правомірності існування такого поділу.)

Існують два способи керування, протилежні за ставленням еліти до народу.

З власних вражень, можу навести приклад, як в Об’єднаних Арабських Еміратах вже є той соціалізм, що нам обіцяли побудувати в СРСР: немає злидарів, бомжів, жебраків, всі дружно живуть та працюють разом — люди різних народів… Можливо, це через традицію родоплемінної взаємодопомоги, коли глава роду піклується про кожного молодшого родича. ОАЕ для нас просто приклад, що так може бути.

В більшості ж країн (зокрема і в Україні) еліта ставиться до народу, як до своєї власності та кормової бази. Відповідає такому ставленню і метод: тримати людей якнайближче до стану худоби — бо худобою легше керувати. Just business — нічого особистого.

Для керування натовпом користуються двома древніми потужними інструментами: страхом та принадою. Саме так повелися два роки тому: налякали Порошенком, принадили Зеленським.

Щодо Зеленського як принади: цей імідж з нього злітає автоматично, швидко та безповоротно. Ми можемо йому допомагати у цій шляхетній справі, але більшу частину роботи виконує він сам та його оточення.

Натомість зі страхом електорату перед Порошенком ми можемо… більш того — маємо працювати! Власне, потрібно працювати з антирейтингом, який є уособленням цього страху. Тим паче, що це «Матриця», примара, побудована на неправді. Тим легше з нею працювати.

Що робити з електоратом за допомогою методики «Вікна Овертона»? Як позбавляти людей страху, знімати заперечення та побоювання? Про це трохи нижче розповість наша шановна колега Еліс. Я ж обмежуся тільки порадами для самого пана Порошенка. Отже…


Шановний Петре Олексійовичу!

На минулорічних місцевих виборах була вдало замінена концепція передвиборчої агітації. Після (або внаслідок) статті «Напутствие перед выборами», стандартну концепцію подачі «портрет + пара загальних незначущих слів» — замінили на архетипічну Марію (Порошенко) з дитиною на руках. Отож у момент голосування рука виборця сама тягнулася зробити потрібну позначку в бюлетені, внаслідок чого ЄС отримала добрий результат.

Отже, мої побажання.

Петре Олексійовичу, насамперед, Вам потрібно змінити свій лексикон!

Потрібно вилучити слова, які електорат вже не сприймає або сприймає роздратовано, замінивши їх на інші, на свіжіші. Особливо небажаними є слова та словосполучення, що стали анти-мемом — наприклад, «потужні реформи». Або складні для сприйняття іншомовні терміни на кшталт «імплементація». Приберіть усе те, за що чіпляється антирейтинг! Людям, які ще не пристали на Ваш бік, це не зрозуміло. Їм потрібно казати те ж саме — проте іншими словами. Нові слова — нова людина. Новий лідер.

Друге, що хотілося б порадити шановному Петру Олексійовичу — це налагодити зворотній зв’язок з людьми, з народом! Того, що був і є зараз — явно недостатньо. Мотивація та інформація — ось чого ми потребуємо!

Люди повинні Вас розуміти. Це те, чого Вам забракло на виборах 2019 року, чого не вистачало для вмотивованої частини Ваших прихильників протягом усієї Вашої президентської каденції. Потрібні щотижневі звернення Отця нації (жартую щодо Отця) до свого народу з інформацією, поясненнями, що відбувається, та проханнями до суспільства про допомогу в конкретних справах.

Третє, що конче потрібно зробити (ймовірно, вже на самому початку наступної каденції по-справжньому проукраїнського Президента) — створити державну машину пропаганди та контрпропаганди з метою опору російській інформаційній агресії.

З українського боку фронт цієї боротьби досі тримають ентузіасти, тоді як для перемоги нам потрібна потужна державна структура, ймовірно, з наступними структурними підрозділами:

а) «Єдиний реєстр ворожих фейків» з якнайшвидшим їхнім спростуванням.

Це підвищить ефективність боротьби за аудиторію: адже простіше послатися на авторитетний інформаційний ресурс, де все вже розтлумачено найкращими спеціалістами, ніж самостійно пояснювати те саме.

б) «Відділ проукраїнської пропаганди» — для промоції українства як на наших теренах, так і в усьому світі. Можливі підвідділи:

  • історичний;
  • мовний;
  • культурний;
  • освітній;
  • спортивний;
  • тощо…

в) «Відділ контрпропаганди» усіх видів — зокрема, демонстрація правдивої історії РФ і держав, спадкоємцями яких вона себе вважає. Розвінчання огидної суті того, що вони називають «русскім міром». Показ негативу всередині РФ.

Також можливе утворення інших підрозділів.

Четверта порада: запросіть вже зараз до регулярних бесід авторитетних, розумних і відверто проукраїнських блогерів — Андрія Луганського (Серебрянського), Андрія Полтаву (Карпова), Марка «Таки да киевская хунта», Миколу Рушницю…

Спроба зібрати разом блогерів, здійснена наприкінці Вашої першої каденції — крок у вірному напрямі. Але це сталося один-єдиний раз, тоді як подібне зібрання має відбуватися щотижня. Можливо — в рамках клубу однодумців. До того ж, склад блогерів треба постійно міняти.

На відміну від згаданої вище масової зустрічі блогерів, я бачу цей захід, як спілкування щоразу з двома-трьома блогерами, не більше. Така собі камерна бесіда з розумними людьми, якщо дозволите — з елітою Нації. Бесіди, в яких можна розглянути будь-які питання й отримати розумні поради. З подальшою демонстрацією таких зустрічей (не обов’язково у прямому ефірі — можна і в запису) по телебаченню і на Ютубі.

П’яте — це кадрова політика.

«Європейська Солідарність» на рівні місцевих осередків поки що мало відрізняється від інших партій. Якщо Ви розбудовуєте ідеологічну партію, то потрібно рішучо викорінити усі прояви корупції, характерні для лідерських партій старого типу, як-от вимагання грошей за прохідне місце у виборчому списку та ін. Ідеологія — то ідеологія, стадіон — то стадіон.

Сподіваюся, що наші читачі доповнять та виправлять мій список to-do в коментарях. З найкращими усім нам побажаннями, передаю слово колезі Еліс.

Андрій Дар

(Далі буде)

About the Author

Tymur
Письменник, журналіст і блогер

22 Comments on "Передвиборчий дуплет (постріл 1)"

  1. Олег | 14.08.2021 at 04:44 |

    Якщо наші партнери якимось неймовірним чином змішуватимуть брехню та свободу слова, то…
    Треба у головах людей вирощувати інструмент влсного прийняття рішень з можливістю розрізняти брехню та не брехню.
    Ці два елементи зайві у порадах?

    • Андрій Дар | 14.08.2021 at 10:05 |

      Щоб вирощувати в головах людей інструментм влсного прийняття рішень – ще замало буде інструментів, запропонованих мною та Еліс, треба більше.

  2. Andriy Moderator | 14.08.2021 at 05:33 |

    Ну первое что режет глаз – обращение НЕ ПО АДРЕСУ. anti-colorados и Порошенко – разные люди и вряд ли Порошенко регулярно читает ЛО. То есть до него конечно может дойти из ЛО, но не факт.
    Второе, фактическая ошибка – Порошенко таки работал с блогерами весьма плотно. Вплоть до того, что с за ним по пятам ходил “дежурный блогер” и потом писал отчет “День с Порошенко”.

    По поводу пропаганды и информационной войны. Многие не понимают, что на самом деле есть “Армiя, мова, вiра”. А ведь оно не просто так, не для религиозных войн и не для гнобления русскоязычных.

    Вiра – нужно оторвать верующих или даже просто иногда приходящих в церковь от кгб-шной информационной соски под называнием РПЦ и передать на воспитание украинской церкви, чтобы НАШИ священники могли мягко выводить кгб-шную дурь из мозгов верующих.

    Мова – то же самое, но в информационном пространстве. Оторвать от кремлевской пропагандистской соски и вернуть украинцев в украинское информационное поле.

    Но для этих двух пунктов нужно время, годы, пока украинцев удастся перетащить из вражеского информационного поля в наше, тут не может быть быстрого результата. Здесь нельзя действовать силой, нужно наоборот дать украинцам созреть.

    Армiя – тут как раз более менее ясно, когда по тебе через границу бьют руские Грады – это работает лучше всяких политинформаций.

    А как вести предвыборную компанию в нынешних условиях? Да как раз ЗЕбилы тут все облегчили. Вот теперь можно просто показывать “было-стало” и обещать понизить цены на газ и коммунальные.

    • Andriy Moderator | 14.08.2021 at 06:50 |

      Хотелось еще добавить – есть шанс, что зайдут положительные лозунги типа “Построим цветущую Украину ВМЕСТЕ!”.

      • Укроп | 14.08.2021 at 12:39 |

        И не забывать лозунги типа “Сделали себя вместе? Хватит! Вернем достойный уровень жизни гражданам Украины! Партия ЕС”

    • Андрій Дар | 14.08.2021 at 10:15 |

      – обращение НЕ ПО АДРЕСУ
      – Андрей, подскажите более прямой канал связи с Петром Алексеевичем. 🙂
      Мне это тоже режет глаз, о том и статья – что мало связи с людьми.
      Вообще тогда не писать, что ли? 🙂

      – Вплоть до того, что с за ним по пятам ходил “дежурный блогер” и потом писал отчет “День с Порошенко”.
      – АХХА, наглядный пример эффективности связи Петра Алексеевича с людьми – я слышу об этом блогере в первый раз.

      – А ведь оно не просто так, не для религиозных войн и не для гнобления русскоязычных.
      – А вражеская пропаганда показывает это именно как “для разжигания религиозных войн и не для гнобления русскоязычных”. Ииии? О том и написал.

      – А как вести предвыборную компанию в нынешних условиях? Да как раз ЗЕбилы тут все облегчили. Вот теперь можно просто показывать “было-стало” и обещать понизить цены на газ и коммунальные.
      – Конечно. Я и написал, “Ми можемо йому допомагати у цій шляхетній справі, але більшу частину роботи виконує він сам та його оточення.”.
      Эта часть статьи – не про электорат, а больше про, и для, самого Петра Алексеевича.

      А да, Андрей, я взял для себя правило, вместо ЗЕбилы употреблять эвфемизм “люди, обманутые (контуженные) вражеской пропагандой”, что недалеко от истины.

      • Укроп | 14.08.2021 at 12:42 |

        Андрей, да есть официальные каналы типа контактов ЕС на сайте и Фейсбука Порошенко, но вопрос как там поступят с обращением, передадут, или выбросят…

      • Юрій | 14.08.2021 at 15:11 |

        Х.з., як то правильно поступити. Написати у ПП на фейсбук Порошенка -точно не завадить, може таки дійде інформація. Я так і роблю іноді – якщо є цікава ідея, прямо пишу у приват, в тому числі і ПП 🙂 , можливо людина, що керує сторінкою, таки доносить якусь інформацію до ПП.
        Ну і ще варіант – можливо хтось з киян десь та й бачить особисто ПП , якщо би була можливість передати надрукований аркуш, чи буквально клаптик паперу з лінком на цю сторінку – було би дуже добре.
        А можливо, найефективніший спосіб передати цей текст – через Андрія Полтаву? Він по ідеї набагато доступніший, ніж ПП, проте має змогу з ним спілкуватись. Заодно ще й можна через нього запропонувати ПП щось іноді дописувати тут, як автор (Антиколорадос раніше писав, що він не проти). Це взаємовигідний варіант інформаційної взаємодії, адже це можна порівняти із системою прямих продаж, по аналогії у бізнесі – коли компанія не вкладається у фірмові магазини/рекламу/зп продавцям (відповідно – політичні бігборди, реклама на тб/інтернет), а практично напряму взаємодіє із кінцевим споживачем через своїх консультантів.

        • Андрій Дар | 14.08.2021 at 16:59 |

          Вітаю, Юрій.
          Просто написати – ось як правильно поступити. 🙂
          Більше людей напише – більше шансів, що звернуть увагу.
          Запропонуйте і Андрію Карпову, звісно. Ідеї знайдуть почву.

        • Andriy Moderator | 14.08.2021 at 18:35 |

          Хорошая идея, кстати.

      • Andriy Moderator | 14.08.2021 at 18:24 |

        “Андрей, подскажите более прямой канал связи с Петром Алексеевичем”

        Может вот здесь?

        https://twitter.com/poroshenko/
        https://www.facebook.com/petroporoshenko/

        Если хотите “открытое письмо”, то нужно тогда через общенациональный канал, чем там владеет Порошенко – “5 канал”?

        “Вообще тогда не писать, что ли?”

        Ну может тогда оформить не в виде обращения к Порошенко? Если целиться не в ту цель, можно ли ожидать что попадешь куда надо?

        “наглядный пример эффективности связи Петра Алексеевича с людьми – я слышу об этом блогере в первый раз.”

        Во-первых это был не один блогер, а много, во-вторых мы много чего не слышали, я тоже о многих блогерах не слышал. Мы же о блогерах говорим? Странно если бы мы знали о них о всех.

        Ну вот например:

        https://tverezo.info/post/95855

        Причем вы гарантировано знаете и блогеров, которые участвовали в этом цикле (Алексей Петров например), и про сам цикл тоже, поскольку я нашел пост, в котором я об этом говорил, а вы ответили.

        “А да, Андрей, я взял для себя правило, вместо ЗЕбилы”

        Ваше право. Я взял правило говорить что думаю и как думаю. Тут некоторые на политкорректность жаловались, так вот я свожу политкорркектность к минимуму.

  3. ?Потребность в работе над ошибками давно назрела. Вы предложили абсолютно верный алгоритм действий

  4. Дмитро | 14.08.2021 at 07:41 |

    Порада зібрати блогерів – дуже корисна. Але є одне “але”. Спочатку треба дослідити, що пишуть чи кажуть ці блогери в соцмережах, як спілкуються і відповідають на незручні питання, чи не вирвала “корона” на чолі.
    Тому в приклад ставити Луганського, я б не став, краще б взагалі без прізвищ було написано.
    Ротація блогерів, дуже класна їдея. Можна дослідити ефективність роботи кожного окремо і зробити незалежні висновки.
    Крім того шановним блогерам давно пора розвернути свою конструктивну діяльність на суспільство України. Бо більшість з тих, хто тролів росіянців так добре почуваються в цьому, що нічого не хочуть робити для просвіти Українців. Зрозуміло, що ломати – не будувати, але цю роботу треба виконувати.
    Людей яких вважають себе найавторитетнішими авторитетами ні в якому разі не можна залучати до важної роботи, тільки епізодично, бо отримаємо ще одного серлеща чи наєма. Відповідні признаки формування таких осередків серед зовнішньо проукраїнських блогерів і волонтерів вже існують.
    Нагадує ситуацію, коли один працівник отримав бажану посаду сказав “життя вдалося!”. На цьому його роботаяк фахівця закінчилася, далі він став робити вигляд, що працює.
    Таки тенденції треба дуже прискіпливо відстежувати і приймати адекватні заходи, тому що чим більш відома чи “авторитетна” людина, яку пов’язують з лідером, тим більший удар по рейтингу політичної сили він завдасть, якщо виникне скандал, аба відбудуться неадекватні дії з його боку.
    Зворотній зв’язок дуже необхідний. Сейчас існує ситуація, коли критична інформація, направлення на покращення роботи політичної сили, відфільтровується і проти тих, хто дозволив собі критику, хай і конструктивну, ведеться справжня війна. Причому війна з залученням прийомів пропаганди, маніпуляціями, навішуванням якриків і звінуваченнями в зниженні рейтингів.
    Щоб успішно йти вперед і розвиватися, треба провести ретельну роботу над помилками. І конче потрібно провести глибокій аудит оточення без звертання уваги на “заслуги”

    • Андрій Дар | 14.08.2021 at 10:20 |

      – Нагадує ситуацію, коли один працівник отримав бажану посаду сказав “життя вдалося!”
      – Дмитре, всі ми люди,і маємо властивість трохи відпочити після добре зробленої праці, є така тенденція. 🙂
      Треба знаходити в собі мотивацію, щоб рухатись далі. Не завжди й не одразу це вдається.

  5. Наталія М. | 14.08.2021 at 13:52 |

    Андрій Дар:
    @ В більшості ж країн (зокрема і в Україні) еліта ставиться до народу, як до своєї власності та кормової бази. Відповідає такому ставленню і метод: тримати людей якнайближче до стану худоби — бо худобою легше керувати. Just business — нічого особистого. @

    Дякую за корисні поради в статті, шановний Андрій Дар. Нажаль, що зі штабу Порошенка їх не прочитають. Дійсно, треба відмовлятися від терминів, які себе св’язали із сьогоднішнім презиком. І треба найняти дуже потужних піар-технологів, які зроблять диво, і, таким чином, люди знов проголосують за Гетьмана. Хоча те, що Ви і деякі колегі тут запропонували – є дуже проста але дієва практика: виїхати на білому коні за рахунок протилежностей. Себто, як було і як стало. До речі, саме таким ходом скористався ЗЮ під час своєї виьорчої кампанії. Правда, там були тонни брехні але ж хід в цілому був вірний: виделіти деякі недоліки своєго візаві і висміяти їх. З залізною обіцянкою “манни небісної”, якої вистачить на всіх і ще і залишиться.
    Порошенко, як дуже розумна людина, нічого не обіцяв наприроднього, він просто пообіцяв захистити країну, полипшити качество нашого життя та члєнство в ЄС і НАТО. Щось він встиг зробити, щось – ні. За дві його каденції він би дотиснув міжнародне суспільство і ми обв’язково були б в ціх міжнародних організаціях.

    Щодо ставлення так званої еліти стосовно простого народу, як до кормової бази, то Це Ви абсолютно правільно підмітили. Особливо це стосується керманичів колишнього СРСР. І вот приходе Людина, яка каже, що поведе нас в світле майбутнє, себто на Захід з його європейськими цінностями і т.п.. І він почав робити такі перетворення, що мозг деяких пересічних громадян не вспівав це все зрозуміти та осмисліти. Підсумок всім відомий. З’ясувалось, що у 73% населення замість мозку якась зелена жижа.

    Зараз в нас все робиться по-совковому: утворилася така собі ієрархія, яка приближена до “організьма”, і.. качають народні грошенята, які випаровуються прямо на наших очах. ЗЕля повністю копіює стиль божевільного Лукашеску. Майор ЗСУ отримав сувору догану за критичний допис про Зеленського у Facebook. Офіцер заявив, що мав на це право.
    https://tsn.ua/ukrayina/mayor-zsu-otrimav-suvoru-doganu-za-kritichniy-dopis-pro-zelenskogo-u-facebook-oficer-zayaviv-scho-mav-na-ce-pravo-1484277.html

    А як Бубочка сміявся буквально над усіма. Деякі жарти були дуже неприйнятними, були дуже злими і не відповідали дійсності, але ж вони продовжували “гуморити”. Клован і тут думав, що його будуть обдаровувати квітами та хвалебними відгуками. А після умовного ляпаса від народа він почав переслідовання. Дуже гірко зізнавати, що це справжній совок і шлях до диктатури.

    • Андрій Дар | 14.08.2021 at 14:39 |

      Вітаю, Наталю.
      В нас, слава богу, розвинене громадянське суспільство, вільний обмін думок.
      Все дойде до адресатів, як треба.
      І прямо, і через посередників, які ще доповнять запропоновану систему.

  6. Вовк | 14.08.2021 at 18:51 |

    Як на мене, то найкращий спосіб потрапити на очі ПП – перепощувати данню статтю в Мордокнизі, де хто зна що може прочитати!
    Плюс треба ПРАЦЮВАТИ з виборцями щодня, на місцях, місцевим осередкам. Плюс вичистити пристосуванців, особливо – регіоналів, якими Б білими та пухнастими вони не здавались сьогодні. Якщо політична проститутка за 10 років мерства змінив 5 чи 6 партій, і останній прихисток – ЄС, то ТАКА кадрова політика тільки шкодить…
    Бо що б здавалося СЛОВА,
    Вони – облуда та полОва,
    Найкраще ДІЛО зіпсує
    Старая шльондра…

  7. Наталія М. | 14.08.2021 at 18:56 |

    Андрій Дар | 14 Серпня, 2021 at 14:39 | Відповіcти
    @ В нас, слава богу, розвинене громадянське суспільство, вільний обмін думок.
    Все дойде до адресатів, як треба.
    І прямо, і через посередників, які ще доповнять запропоновану систему.@

    Дай то Боже!

  8. Сергій | 14.08.2021 at 19:33 |

    А я ось зайду трошки з другої сторони.. Що ми хочемо від нашого наріду? Моя дружина має родину в Польщі. Коли висиляли її маму, рідна сестра втікла, і залишилася в Польщі. За часів радянської влади, вони кілька раз приїзджали одна до одної.. Сестра давно вже померла, але залишилися її діти. Три сестри і один брат. Ми до них приїзджали кілька разів з дружиной. (Це був якраз час “перестройки”. Кілька років до того, родина з Польщі їздила до нас. Я був дуже здивований, бо вони приїзджали на автомобілях, на яких були номери прокату! Ще раз! ПРОКАТУ! В нас купляли кольорові телевізори, золото, та інше… А коли в Польщі почалися реформи (*СОЛІДАРНІСТЬ” на чолі з Лехою Валенцем) родичі писали, що в 23 годині вечора займали чергу за хлібом, щоб купити в 07 ранку дві буханки на одного чоловіка!… Так ось.. Пройшло трохи часу, десь років 5-7. Приїхали ми до них в гості. (Сестра дружини має маленький магази та ресторран, в невеличкому селі) Поїхали ми з її чоловіком за товаром в магазин та ресторан. Всього писати не буду, але що мені запам’яталося… Образно – гірчиця коштувала 1 злотий. В магазині (коли вже привезли) родич поставив 1.15. Я запитав, чому та мало? Відповідь була, що можна поставити 1.20, але погано буде продаватия… Якщо поставитим більше, то заберуть магазин!
    Я чому так все описую? Бо коли спіклувався з нашими бізнесменами, то всі були в шоці! В нас купляли за 10 гривень, а продавали на 25-40! Я запитую – це як? Відпопідь прибила зовсім – Це Україна… А коли почув, що власник ресторану платить 1200 гривень податку за міцяць.. (коли посидіти, і випити трошки з кавою,(на 4 особи!) за один раз – саме ті гроші!) В мене просто мемає слів. Ось така фігня малята… І не дивно, як ці самі “бізнесмени” звозять людей, під Верховну Раду, проти касових апаратів. Як Вам цей бік “історії”?..Ви думаєте, що прості люди того не бачать і не розуміють?… В нас кожний хоче ЖИТИ, і Ні за що не ПЛАТИТИ! Тому і вибирають популістів, які разказують КАЗКИ…

    • Andriy Moderator | 14.08.2021 at 19:48 |

      “Бо коли спіклувався з нашими бізнесменами, то всі були в шоці! В нас купляли за 10 гривень, а продавали на 25-40! Я запитую – це як?”

      Как раз тут жаловаться нечему. Если рыночная цена (по которой товар покупают) 40, то неразумно продавать по 15. Даже если купил по 10. Но тут вступают в действие другие механизмы – в соседнем магазине снизили цену, чтобы отбить у вас покупателей, оптовики посмотрели на такую разницу и подняли оптовые цены, им ведь тоже хочется поучаствовать в прибылях. Тут еще нужно смотреть на накладные расходы и сравнить накладные расходы в Польше и в Украине. Можно купить товар по 10, но с учетом накладных расходов в плюс выйдешь только если будешь продавать его по 50. И вот они продают его по 40 себе в убыток, а покупатели недовольны “купил по 10, а продает по 40”.

      И правильно было “Відповідь була, що можна поставити 1.20, але погано буде продаватия…” – вот именно это и есть главный показатель, как будут покупать.

  9. Сергій | 14.08.2021 at 20:17 |

    Я не жалуюсь… А как это: “Якщо поставитим більше, то заберуть магазин!”
    А кассовые апараты?.
    Это какой бизнес?…

    • Andriy Moderator | 14.08.2021 at 22:02 |

      А как это: “Якщо поставитим більше, то заберуть магазин!”

      Социализм.

Comments are closed.