Мысли о дронах (Часть 2)

В результате, Байрактар стал легендой нашей войны и говорят, что с его помощью русский военный корабль пошел туда, куда был послан в самый первый день войны. Ну а только что многие наблюдали эпопею, когда наши литовские братья собрали 6, вместо 5 миллионов долларов, для закупки Байрактара, который планировали передать Украине. Турция же приняла подачу литовцев и заявила, что деньги за БПЛА не возьмет, а машину передаст даром. А на собранные средства будут закуплены боеприпасы к нему. Думаю, что до нашей победы таких историй накопится еще немало, а пока история пишется на передке.

В итоге, роль дронов на поле боя стала очевидной и в нашей войне, благодаря нашим партнерам и особенно – волонтерам, ВСУ оказались намного более насыщенными, чем противник, и это часто имеет решающее значение. Тем не менее, противник тоже старается опираться на собственные дроны, что доставляет неприятности уже нам. Известно, что наши войска отработали особую противодроновую тактику и даже получили специализированное оборудование, для нейтрализации дронов противника. 

Коллеги уже не в первый раз делятся своими мыслями о том, что и как можно было бы сделать своими руками из коммерческих дронов. Ведь известно, что из таких машин уже успешно делают бомбардировщики, но вот поступили предложения необычного свойства, по поводу возможности создания Дрона-истребителя дронов. Понятно, что это лишь наброски, мысли, но возможно, они вызовут некую дискуссию, в ходе которой мелькнут мысли, которые можно будет воплотить в жизнь так, как это умеют наши специалисты.

Далее – текст одного из коллег в том виде, в котором он к нам пришел. Если у кого-то возникнут свои идеи – высказывайте их тем способом, каким посчитаете нужным. 

***

Автор: Andriy Dar

Кoнцeпція: дpoн-винищувaч

В мeнe бyли вaгaння, чи вapтo починати дискyciю нa цю тeмy у вiдкpитoмy пpoстоpi, та, пopaдившись з Анти-колopaдосом, я всe ж виpiшив, щo вapто.

Пишу статтю українською, і наполегливо прошу шановних коментаторів писати теж українською. Це ускладнить доступ до інформації тих, хто не володіє мовою.

Сучасна війна все більше залежить від дронів. Для перемоги в ній нам потрібно панування у повітрі не тільки таких великих систем, як літаки, а й маленьких.  ППО для боротьби з великими цілями не пристосоване до боротьби з малими цілями.  Перспективні види такого ППО, як-от лазерне, все ще в розробці, та й мають недоліки – залежність від погоди, та інші. Я майже впевнений, що паралельно в потрібних лабораторіях розробляються й інші методи боротьби з малими повітряними цілями. А може, й ні?

Такий винищувач дронів міг би бути у вигляді баражуючого одноразового “літаючого боєприпасу”, або багаторазового винищувача з ракетним озброєнням.  Озброєння по типу “літаючого кулемета” здається мені менш ефективним, хоча “літаюча снайперська гвинтівка” могла б давати результат.

Наведення на ціль – оператором та/або інтелектуальне. Для своїх дронів може бути пасивна радіомітка “свій”. Для запобігання копіювання таких міток потрібно їх оновлення, наприклад, шляхом наклеювання нової радіомітки “свій” перед кожним вильотом. Код мітки індивідуальний, вводиться в базу “своїх” тільки на цей виліт.

Для точного попадання у ворожий дрон можна використовувати стандартний метод підсвітки з землі, але він має такі ж недоліки, як і лазерна зброя. Тому доцільно доручити функції прицілювання самому дрону.  Як варіант – рой мікроракет, їх задача – поставити мітку на ворожий дрон. Рой – щоб хоча б одна з них виконала свою задачу.

Думаємо, друзі, мислимо. Пишемо українською, формуємо текст так, щоб давати якменше підказок окупантам.

Все буде Україна!

37 Comments on "Мысли о дронах (Часть 2)"

  1. Шановий, Андрій Дар

    Такі дискусії, не можна вести відкритими каналами.
    Все, що ми тут “надискутуємо”, ворог використає для прискорення своєї роботи.

    • Юрій | 03.06.2022 at 20:54 |

      Та ж так. У гугл транслейт вони точно зможуть.
      Найкраще, мабуть – якісь свої конкретні ідеї писати у відповідні структури. Волонтерам, що мають відношення до аеророзвідки. Виробникам наших безпілотників, наприклад PD-2. Все є у мepиижii, ну ви зрозуміли. Там люди розумні, та й мають можливості реалізувати, якщо ідея буде цікпвою.

    • oleg-zp | 03.06.2022 at 21:17 |

      между дискуссией и опытным образцом – годы… ну в лучшем случае
      между опытным образцом и серией … промежуток поменьше

      так что и дальше придерживайтесь строгой конспирации на непрофильном невоенном сайте)

    • Eugen moderator | 03.06.2022 at 21:43 |

      Приєднуюсь.
      Але хочу зауважити, що маю велетенські сумніви у тому, що роботи по створенню саме протидронових дронів не ведуться по всім можливим напрямкам такої розробки.
      Яснує безліч варіантів безпілотника з таким функціоналом.
      Але дійсно, аж ніяк не варто вести такі обговорення тут.
      Якось нема бажання бути схожим на деяких блогерів, що уявили себе зовсім не тим, чим вони є насправді. Навіть одягнуті в український однострій.

  2. Якщо цiль мала-потрiбно багато куль,тобто беремо рушницю 12 калiбру,а замiсть шроту можливо застосування флешет(маленьких сталевих стрiлочок).Э ще “связанная картечь”тобто усi кульки зьеднанi або мотузками,або дротом.При пострiлi ця “сiтка” розкриваеться i летить у цiль.

    • якщо ціль на 1,5-2 км вгору то ніяка рушниця-гладкоствол (та й нарізна) не дістане, хоч чим її не заряджай

  3. Юрій+Багдадьский | 03.06.2022 at 21:29 |

    Згоден, це не тема для відкритої дискусії. Вистачає зливів від усяких люсь і йому подібних.

  4. Артем | 03.06.2022 at 21:53 |

    /// Автор: Andriy Dar
    /// Кoнцeпція: дpoн-винищувaч
    Дякую, почитав про дрон-винищувач.
    З коментарів про “ай-ай-ай секретно” дуже сміявся )))
    Це був такий собі тролинг у дусі “правильного Арестовича”.
    Такі концепції вже давно розглядаються, імплементуються та тестуються…
    … А десь може вже стоять на озброєнні

    • Вони не просто були, вони вже реалізовані

    • А Ви не смійтесь, та, ще й дуже.
      Бо коли людина сміється, частини головного мозку,що відповідають за критичне мислення, частково відключаються. Це науковий факт, якщо що.

      Робити за противника, суперника або просто конкурента, частину “мозкового штурму”, – це просто дурість.

      В нашій війні дрони-винищувачі не використовуються, просто за їх відсутністю. І якби вони існували десь, то Україні, щонайменше захотіли б їх поставити “дещицю”, для бойового випробування.

      В комп’ютерній безпеці, завжди перемагають “параноїки”.
      Тобто, тут краще “перебдеть” чи навпаки.

  5. Санто | 03.06.2022 at 22:28 |

    Розголошу одну секретну ідею, навіть не свою – все одно запарєбрик не зможе її масово реалізувати через санкції. Десь пропонувалося озброїти дрон – винищувач дронів поліцейським пістолетом, який стріляє сіткою. Типовий такий пістолет стріляє на 15 метрів сіткою, площею 4,5 кв.м. Зброя дешева, доступна і легка, то ж дрон можна оснастити кількома “ракетами”. Завдання такого дрона також спрощується тим, що більшість безпілотників не “дивляться” вперед, то ж виявити винищувач не можуть. А дія сітки полягає в тому, що вона заплутує гвинт здобичі і та втрачає тягу. Такі ідеї були? 🙂

    • Вони не просто були, вони вже реалізовані

  6. Володимир | 03.06.2022 at 23:13 |

    Байрактар, добра річ. І як будь який зразок зброї має свої переваги та недоліки. Максимальна продуктивність залежить виключно від навченості персоналу і тактики застосування. Останнім часом ми не бачили результату роботи цих систем в такій кількості як в перший місяць. А чому? А тому, що одна справа полювати на колони на марші із фрагментарним ППО, а інша коли лінія фронту сформувалась, а ППО ворога ущільнилась. І все це повна маячня, що вони малі і їх не бачать, ніфіга вони не малі і нормально видимі та збиваємі. Успіх =правильна тактика. Факт по відео/фото доказам ORYX втрати байрактарів мінімум 8, це 2/3 довоєнної партії. А тому нахил в бік оспівування “вундервафлі” недоречний, добрий результат це складова багатьох чинників, особливо тактики.

  7. Did Groza | 04.06.2022 at 00:31 |

    Мишле же якцо засмароваць око оптичнє зе спреєм альбо пейнтболєм, то та курва летайонца бенде юж нєуживана.

    • Vaclav | 04.06.2022 at 02:42 |

      Дід Гроза, извините, неудобно даже спросить. Вы пост от 00:31 на каком локальном диалекте написали?

      • Zharok | 04.06.2022 at 06:44 |

        Panie Vaclav,to gwara karpacka,u nas gucułe,w Polsce górale.

      • Вовк | 04.06.2022 at 08:06 |

        Польський “діалект”, написаний кирилицею😏

        • Vaclav | 04.06.2022 at 14:22 |

          Oh. Understood, the author asked not to write in Russian🐇
          Просто у меня, приезжая в глубоком детстве к бабушкам-пробабушкам на каникулы, два дня уходило на “освоение” их украинской мовы(хочь Діда Панаса я дивився кожен вечір). А мама 65 лет живя в мовной стерилизации, иногда выдаёт слова которые я считал реликтовой селянщиной. Как выяснилось впоследствии эти выражения жироко используются как в Чехии так и в Словакии именно в той интерпретации в какой они исходят от мамы.
          В 15г. я имел наглость обяснить своему рускомЕрскому роботодателю, являющемуся адептом московско-патриаршей секты, что украинцы и поляки- один народ. И явные признаки различий стали проявляться на почве вероисповедания, с вытекающими последствиями. А московиты украли у украинцев и переделали как историю так и язык. Ну вследствии чего я конечно работу потерял.
          В силу всего вышесказанного, выражение диалект я употребил не случайно. По своим наблюдениям я пришёл к выводу что мои предки строили своё ЭТНИЧЕСКОЕ самоопределение не на мове, а на вероисповедание. До 39г они исползуя «словацкий диалект” а сейчас русифизмы и являясь греко-католиками по Праву считают себя потомками Руси.(не надо сюда приплетать ни Новгород ни маасковский уллус, Русь была и есть одна и пошла из Киева).
          Хтось з шановних дописувачив може приоткрити завісу на цю цікаву тему. Заздалегідь дякую.

          • Did Groza Moderator | 04.06.2022 at 14:45 |

            Тема бездонная.
            Если понимаете украинский язык, послушайте популяризаторов братьев Капрановых
            https://www.youtube.com/watch?v=zNFUqradyV4
            Если проще на русском, послушайте историка Палия
            https://www.youtube.com/watch?v=qItuzRlV7U0
            Очень много интересных выпусков. На месяц хватит.

          • Vaclav | 04.06.2022 at 15:17 |

            Дуже дякую Дід Гроза. На канали Т.Г.Шевченко и Палия я давно подписан. Недавно подписался на канал Олександра Алфьорова, ещё не смотрел но Капранов рекомедовал.(правда я не присматривался какой из них, я их хорошо индефицирую когда они начинают руками махать 😀). Канал Т.Г.Шевченко мій улюблений.

          • Олександр Палій,історик, “канал на YouTube”.
            Лекція “Україна – мама Європи”.

            Якщо коротко суть,то так – всі сучасні,так звані, індоєвропейські народи, вийшли з межиріччя Дніпра і Дону, тобто з території сучасної України. Це вже науковий факт, який до речі,таким не визнавали, ще років 30-50 тому.
            А от чого ще визнать бояться, так це те, що відповідно і мови усіх цих народів, мають своїм коренем – Українську Мову. Поляки відповідно зовсім недалечко відійшли від України, тому і мова залишилась дуже близькою.

            А взагалі то, тема достатньо бездонна, тут Дід Гроза, правий … І це добре, :).

          • Vaclav | 04.06.2022 at 16:45 |

            ARS | 4 Червня, 2022 at 15:29 |
            Якщо коротко суть,то так – всі сучасні,так звані, індоєвропейські народи, вийшли з межиріччя Дніпра і Дону, тобто з території сучасної України. Це вже науковий факт, який до речі,таким не визнавали, ще років 30-50 тому

            Лет 35-40 назад изучая в школе историю древнего мира и проходя тему о переселении Вар-Вар-ов з востока на запад, в меня закралось подозрение что мы являемся предками и германцев и скандинавов. Подтверждение чему я искал все эти годы.

            Копать глубже Адама и Евы не стоит. Главное, не выкопать тезис о нашей исключительности. Не стоит идентифицировать себя со всеми предками, жившими до нас на нашей земле. Нам досталась только малая доля их генофонда. Можно наслаждаться историческим разнообразием наших предшественников, но ценна реальная культурная связь в основном с недавним прошлым. Очень важно считать себя не лучше и не хуже любых других народов. Комбинация уважения и самоуважения дает наилучший результат.
            D.G.

      • карпатська говірка (ґвара)
        це щоб ворог не здогадавсь мабуть, гугл до того перекладу ще не дійшов 🙂

  8. в ф-буке на днях читал пост- крик души нашего оператора дронов с фронта. вплоть до того. что в приложении выложил контуры наших БПЛА и популярных малых дронов в фас и профиль и таких же аналогов российских военных БПЛА. беда в том, что наряду с россиянскими под раздачу уже попадают и не мало(!) своих аппаратов. за которые отчитываются как за потери противника. тема вой
    ны с этой новой авиацией становится очень актуальной.

    • Viktor | 04.06.2022 at 03:55 |

      Підтверджую, був випадок, коли вранці мені хвалилися, що розстріляли з трьох АК “якийсь” дрон, який пролітав на невеликий висоті. Детальна розборка виявила, що це був Байрактар, який базувався на сусідньому аеродромі. Причому оператор побачив факт обстрілу і намагався сигналізувати бортовими вогнями, але довбодятли зрозуміли тільки мої матюки в їх адресу… Пташка отримала пошкодження, але полетіла далі. От і перебділи, називається… дружній вогонь…

  9. Н єпатріот | 04.06.2022 at 02:58 |

    Гадаю, що над цією проблемою працює ціла армія професіональних фахівців і аматорів, які вже давно в темі. Міркую собі, що проблема в тому аби в малий обсяг втиснути велику кількість начиння: електроніку, зброю та обладнання для тривалого перебування в повітрі на одному місці, плюс можливість досягти досить великої швидкості для маневру перехоплення.
    На цьому ресурсі можна організувати модератора для збору ідей і зв’язку з фахівцями-професіоналами.

  10. Олег | 04.06.2022 at 05:36 |

    Літак, що збивє літаки, винищувач.
    Існує від тоді, як існує літак.
    Підставляємо дрон зімість літак.
    Ок, отримали не просто винищувач, а дрон-винищувач.
    А як винищувати залежить від цілі.
    Не маю сумніву, що навіть математичні формули для цього є з модельованими бойовими можливостями цілі.
    Навіть просто накинути сітку-авоську на об’єкт і як кавун притягнути до оператора.

  11. Shadow7 | 04.06.2022 at 05:43 |

    Необхідно підказати операторам нанести на нижню частину всіх дронів візуальні знаки швидкої ідентифікації свій-чужий. Наприклад, 3 (три) пари чорно-білих смуг, як в 1944-му році зробили союзники під час висадки в Нормандії.

    • Shadow7 | 04.06.2022 at 05:52 |

      І попередити всіх про таке “маркування”

      • Shadow7 | 04.06.2022 at 05:58 |

        А краще нанести жовто-сині смуги для захисту від “підробок”. Не зможуть орки використовувати ці кольори на свої дронах.

  12. Вовк | 04.06.2022 at 08:20 |

    Молодчинка, Андрій Дар!
    Колеги, ГОЛОВНА ідея даного допису – запустити ПРОЦЕС. Запустивши процес творчості, МИ колективно створюємо прообраз дрона-винищувача дронів. Навіть якщо не обговорюємо технічні деталі, ми формуємо кожен свою картинку, яка імплементує в себе найкращі задумки. Головне – ми стаємо ТВОРЦЯМИ, набуваючи неоціненного досвіду творчості, колективної цілеспрямованої творчості Вільних Людей, об’єднаних спільною ідеєю Перемоги над споконвічним ворогом, який не тільки сам не живе, але й ІНШИМ заважає жити, порушуючи цим свободу ВОЛІ вибору. Ми маємо не боротьбу Добра зі Злом, ми маємо намагання порушити одного з БАЗОВИХ законів Всесвіту – Закон Волі вибору, нав’язування мухами бджолам способу не тільки харчування, але й існування!

  13. Семен | 04.06.2022 at 15:36 |

    Стопе народе.
    Щось вас зовсім понесло не в той бік.
    По перше – безпілотники це зовсім інший клас зброї до якої ми не звикли.
    По друге – застосування дронів має зовсім іншу концепцію їх використання.
    По трете – треба розділяти дрони на класи, а отже їх технічні можливості, якістні характеристики, ціну.

    Тож висновок – універсальних методів не буде.
    Одне діло перехопити дрон камікадзе і зовсім інше Байрактар і зовсім інше тактичний розвідувальний дрон роти або взводу чи коректувальник вогню.
    Тут треба систематичний підхід взаємодії з наземними підрозділами.
    Я так розумію в нас не використовується поки що рої дронів, ну мені не траплялась така інформація. Все що я бачив це коректувальник + носій озброєння, або чистий коректувальник.
    В кацапів теж немає роїв дронів. Тактика майже однакова.
    Те що показала Турція і Азейбарджан масоване використання нам не доступне.
    В Японії вже давно використовуються поліцейські дрони з сітками проти дронів кур’єрів наркоторговців.
    Ракетне озброєння проти дронів це не вихід, а от наземні комплекси спарені з кулеметами хоча б на роту це реально. При цьому треба вести учьот дронів що працюють в районі таких комплексів.

  14. Евгений | 04.06.2022 at 21:34 |

    Наразі дрони винищувачі існують і давно працюють. Крім того відомо наприклад що рашісткі дрони припинили літати вдень над Одесою тому що їх успішно збивають з літака стріляючи з автомата чи кулемета. Дежурна пташка завжди в небі чикае, щось накшталт ан2 )))

  15. Алексей Ш | 08.06.2022 at 11:53 |

    1. Что до конспирации.
    Забавный исторический прототип. Во время Гражданской войны США северяне блокировали порты южан, что бы не давать им вывозить и продавать хлопок и финансировать армию.
    Южане от блокады задыхались даже не смотря на быстрые и низкие контрабандные пароходы, и тогда у энтузиастов родилась идея построить бронированную пушечную плавучую батарею для прорыва морской блокады. Из полусожженного парохода северян они построили первый в мире броненосец «Виргиния». Причем ход строительства активно обсуждался в местной прессе.
    За прессой следили северяне и в ответ начали строить свой броненосец «Монитор».
    «Виргиния» на Хэмптонском Рейде устроила деревянным кораблям северян «избиение младенцев».
    Но «Монитор» поспел как раз вовремя. На следующий день первая в истории битва броненосцев завершилась в ничью…
    Позднее северяне подтянули еще два броненосца, но вытянуть «Виргинию» на бой не смогли. Ее сожгли сами южане после захвата северянами Норфолка. Низкобортный «Монитор» утонул, набрав воды от высоких морских волн, когда возвращался в Нью-Йорк…

    2. Что до противодронового вооружения…
    Еще один исторический прототип. Самым страшным оружием пиратов считались 2 (полу)ядра скованных цепью. Они при полете вращались и рубили такелаж судна-противника. Последнее лишалось хода и становилось беззащитным.
    Одно из самых уязвимых мест дрона (особенно коптера) – это винт. Вот против него вполне себе снаряд…
    Что до проектирования оружия вообще и системного подхода в частности…
    Сам я в его разработке участвовать не буду ни под каким видом, но могу посоветовать привлечь к его разработке ТРИЗовцев, прошедших обучение на курсах ТРИЗ не менее 84 часов еще при Альтшуллере (после его смерти качество преподавания резко упало и реально решать изобретательские задачи выпускники ТРИЗовских курсов уже не могут, только понты бьют). В Украине сильной ТРИЗовской школы не было, а вот в Молдавии была… И в Беларуси была… Но специалисты были и найти их можно даже сейчас (ну, если действительно НАДО).

    3. Старожилы сайта, вероятно, помнят полемику о путях развития интеллектуального оружия. Я тогда выкладывал раскладку линии его развития (сам уже не вспомню когда это было). Но упомяну “Системы оружия двадцать первого века, или Эволюция вверх ногами” С. Лема, где методически точно этапы этой эволюции воспроизведены.

Comments are closed.