Стіна. Там, де вмирають імперії

Автор: Ігор Чайка

Згадайте свій улюблений фільм чи серіал, свого улюбленого героя, який, не дивлячись на всі перешкоди, рухається до своєї мети, стійко витримує важкі випробування та, звичайно ж, перемагає сильних і злих ворогів. Згадайте Нейтірі з «Аватару» чи Джона Сноу на Стіні з «Гри Престолів» і як люди ними захоплюються, закохуються і навіть наслідують деякі деталі образу чи риси характеру. Згадайте свої емоції, почуття, свою емпатію стосовно героя. Своє абсолютно нелогічне й абсурдне бажання допомогти йому, підказати правильне рішення, розгадати загадку чи навіть стати спина до спини у головній битві. Ми завжди будемо любити класичні історії, захоплюючі драматичні пригоди та битви Давидів з Голіафами, правда ж.

Інформаційна війна, в широкому сенсі, – це форма боротьби, яка об’єднує в собі політичні, економічні, дипломатичні, технологічні, військові та інші методи вигідного впливу на інформаційну сферу противника і звичайно ж захист власного інформаційного середовища. З розвитком мультимедіа та інтернет-технологій інформаційна війна вийшла на абсолютно новий рівень, а ми, українці, знаходимося на самій пекельній ділянці цього фронту. Кремлівська пропаганда має складну конструкцію, великий масштаб та технологічні методи. Дезінформація, пропаганда, поляризація громадської думки, психологічний тиск, поширення чуток. Усе це використовується для дестабілізації політичної ситуації, для репутаційних атак та атак на суб’єкти які приймають рішення. Усе це узгоджуються між собою за часом, метою та об’єктами інформаційних атак. Усе це передбачає досягнення домінування в інформаційному просторі, вплив на соціально-політичну ситуацію в регіоні та формування власного позитивного іміджу. На сьогодні, на жаль, ми не можемо конкурувати з РФ по частині фінансових вливань в пропаганду, але в головах, ідеях та технологічності ми точно не гірші. Пропаганда, як радіація, потрібні ліквідатори, щоб згребти назад в реактор усе що з нього винесло вибухом.

Пора зізнатися в тому, що нам потрібно заново сформувати міцну антипутінську коаліцію. Хоча б інформаційну для початку. Популяризувати перспективи союзу з нами серед населення дружніх країн регіону, боротися спільними зусиллями з кремлівською пропагандою, допомагати в протидії інформаційним атакам, шукати точки дотику по взаємодії в культурній сфері, обмінюватися досвідом, контентом, фахівцями та ресурсами. Багато західних союзників, на жаль, помиляються у своїй стратегії як мінімум на інформаційну частину цієї війни. Навіть на слабенький захист від загроз вони витрачають мало ресурсів та не ставляться серйозно до атак з боку авторитарних режимів. Про інформаційні кампанії, об’єктом яких є населення РФ, взагалі бояться і думати. На відміну від агресора, який у всіх своїх формах, від Московії до СРСР і його наступниці РФ, використовує будь-які засоби для досягнення своїх цілей.

Неадекватність і агресивність військово-політичного керівництва РФ підштовхують багато країн протистояти росіянам у самих різних сферах життя. На жаль ми користуємося цим несповна. Навіть поряд з Україною ми можемо знайти близько десяти дружніх держав. Їх конкретний перелік немає сенсу, за сім років війни можливостей проявити свою позицію було вдосталь. Хоча б собі пора зізнатися у тому, що нині цей умовний кордон з півночі на південь і є захисником західної цивілізації від варварського московського світу. На сьогодні важко уявити танки росіян на вулицях Праги чи Будапешта, якщо учора їх не було у Вільнюсі чи Києві. Усіх, хто вагається, потрібно перетягнути на нашу сторону. З усіма дружніми країнами є точки дотику: історичні, культурні, політичні. Є спільні цілі, як тактичні уже сьогодні, так і стратегічні на майбутнє. У проектах і фантазіях плани на подібні союзи озвучувалися неодноразово, у різних варіаціях, з різними сенсами та назвами. Але на державних рівнях майже нічого не зроблено навіть в інформаційній сфері. Весь обмін взаємодопомогою тільки завдяки волонтерській праці. Потрібно об’єднувати приватні волонтерські та комерційні ресурси, створювати спільні медіа, проводити конференції, фестивалі, інформаційні акції тощо.  Ми можемо бути сильними!

Багато західних партнерів думали, що достатньо просто спростовувати кремлівські фейки, розповідати про дачі московських чиновників та апелювати до справедливості, миролюбства, розсудливості… Слів таких там не знають взагалі, а за агресивність, схеми та злочини, путіна ще більше стали боятися, що в перекладі на московський діалект староболгарської звучить як «уважать». Потрібно стимулювати сепаратизм, народні протести та повстання, і не тільки через економічні причини, а й через національні особливості як то мова, релігія, культура, історія тощо. Впливати на лідерів громадської думки, поширювати свої наративи через культурний поп-контент, мочити репутацію молі по його особистих вразливих місцях, а не про загальні чиновницькі вади сотні ютуб-годин знімать з квадрокоптерів. Потрібно підривати авторитет центральної влади, розповідаючи росіянам не тільки про їх зубожіння та порожній холодильник, а й про те що вони посміховисько і ганьба всього світу, дикуни і совок у своїй самій убогій ітерації. Що їх іскандери давно поржавіли і продані в Зімбабве. Чи взагалі обміняні в талібан на каспійський груз. Власне їх реальність не далека від цього. За допомогою інформаційних кампаній до кожного росіянина можна донести ідею того, що якщо вони не припинять свій імперіалізм і його прояви, якщо не припинять війни, терор та шантаж, то втратять свою спокійну росіюшку без модифікації “війна в Чечні” і опиняться на багато років в умовах передмістя Ідлібу. Що у них є тільки два шляхи: або відчепитися геть від цивілізованого світу і далі там гнити скільки завгодно, хоч з неадекватними тиранами хоч без, або перетворитися в купку не признаних слабких недодержав, що воюють між собою насмерть за центральний ханський трон.

Багато разів в минулому нам випадали випробування новітніми загрозами. І військова міць самих різних завойовників і пропагандистські технології самі різні. Я впевнений ми й цього разу витримаємо. На мою думку, це чудове підґрунтя для загальнонаціональної ідеології. Хто, як не ми, заслуговує на честь мати найзліших найпідступніших ворогів та ще й перемагати їх? Хто, як не ми, заслуговує стати тим локомотивом, який потягне за собою союзників до перемоги над спільним ворогом? Хто ще має такий досвід і таке загартування? Нас не змогли асимілювати ніякі імперії, тут були і гуни з їх кількістю, і монголи з їх новітніми військовими тактиками, і нацисти з їх пропагандою та жорстокістю, і комуністи з їх жорстокістю та пропагандою. Українці це пекло для будь-якого окупанта. Я не знаю чому ми і за що нам таке, але дякуючи нашим славним предкам, ми маємо неабиякі передумови і неабияку мотивацію. Україна, яка бореться проти всесвітнього зла, яку підтримують і якою захоплюються, – це моя Україна! Я хочу бачити тризуби на барикадах в Гонконзі, в Мінську, в Каракасі, в Тегерані і навіть в Джохарі та Казані, кругом, де люди ведуть боротьбу за свою свободу від тиранів та завойовників. Хочу, щоб картвелі чи білорус не боявся, навіть якщо на його столицю будуть їхать російські танки, бо знав, що українці точно будуть битися до останнього! Не боявся, бо знав, що йому є де знайти підтримку, що йому є в кого взяти боєкомплект, що йому є з ким перемагати!

44 Comments on "Стіна. Там, де вмирають імперії"

  1. “Пропаганда, як радіація, потрібні ліквідатори, щоб згребти назад в реактор усе що з нього винесло вибухом” (с)
    *****
    Овва! Це програшна стратегія. 🙁 Треба не тільки ліквідувати наслідки ворожих атак – треба самим йти у наступ! 😀

    “Але на державних рівнях майже нічого не зроблено навіть в інформаційній сфері. Весь обмін взаємодопомогою тільки завдяки волонтерській праці. Потрібно об’єднувати приватні волонтерські та комерційні ресурси, створювати спільні медіа, проводити конференції, фестивалі, інформаційні акції тощо. Ми можемо бути сильними!” (с)
    *****
    Повторюю: нам потрібно консолідувати ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО!
    https://defence-line.org/2020/09/pro-yesek-chastina-1/
    Тоді співпраця на рівні ГРОМАДЯНСЬКИХ СУСПІЛЬСТВ України та європейських країн-партнерів буде дієвою й успішною. Тоді, зокрема, досягнемо успіху і в оборонній сфері.

    “Я не знаю чому ми і за що нам таке” (с)
    *****
    А треба було б знати!
    Треба розібратися, що за зброю ти маєш – а вже потім боротися…

  2. Chaika | 23.10.2020 at 14:38 |

    *Треба не тільки ліквідувати наслідки ворожих атак – треба самим йти у наступ!*
    >Так, звичайно, про наступ там теж є)
    ***
    *Повторюю: нам потрібно консолідувати ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО*
    >Так, власне, “Потрібно об’єднувати приватні волонтерські та комерційні ресурси, створювати спільні медіа, проводити конференції, фестивалі, інформаційні акції тощо.”
    ****
    *“Я не знаю чому ми і за що нам таке” (с)
    А треба було б знати!*
    >Нууу, це ж емоції,по тексту здається зрозуміло відношення до історичної спадщини.
    Дякую за відгук, але можливо я Вас не зовсім зрозумів) в будь-якому випадку Дякую за коментар!

  3. Сергей М Г | 23.10.2020 at 14:39 |

    Та все добре написано, здається. Тільки дві нотки шкрябнули.
    1. Про подвижницьку працю волонтерів на міжнародному рівні. Бо без них ніяк. Це знову про “все зробив мудрий нарід”, чи я помиляюсь!
    2. Якесь наївне ставлення до ” нерозуміння західними лідерами загрози”. Це нерозуміння дуже добре сплачене, і треба це враховувати.

  4. Chaika | 23.10.2020 at 15:09 |

    “Сергей М Г | 23 Жовтня, 2020 at 14:39 | Відповіcти
    Та все добре написано, здається. Тільки дві нотки шкрябнули.
    1. Про подвижницьку працю волонтерів на міжнародному рівні. Бо без них ніяк. Це знову про “все зробив мудрий нарід”, чи я помиляюсь!
    2. Якесь наївне ставлення до ” нерозуміння західними лідерами загрози”. Це нерозуміння дуже добре сплачене, і треба це враховувати.”

    Слушні зауваження, дякую! Але дійсно вважаю що 1) в плані інформаційної війни волонтерами та простими громадянами зроблено більше чим державними структурами. Хоча і з повагою відношусь і до колишнього мін.інформ.політики пана Золотухіна і до тих хто його туди назначив, але об’єктивно.. ті ж суди проти рф часто базуються на матеріалах ІнформНапалму, Миротворця та інших волонтерських об’єднань. До цих громадянських об’єднань в першу чергу і приєднуються прості волонтери з інших країн. Оперативна реакція на події завжди, + що важливо робота над атакуючими інформаційними кампаніями, чого я не бачив в державних чиновницьких структурах (військових не стосується). Ну і все таки волонтери таких об’єднань це не зовсім про “мудрий простий нарід” в переносному значенні якщо)
    2)погоджуюсь. з тими хто маскується під наших союзників, але свідомо на стороні рф, немає сенсу взагалі вести діалоги з метою щось довести чи перетягнути на свою сторону. Часу з початку війни було вдосталь щоб розуміти хто за кого. Тільки якщо з метою розірвати стосунки за дня нашої вигоди. Наприклад приватні компанії які допомагають рф в плані політичних технологій, просування в соц.мережах чи збором інформації. Вважаю що наша цільова аудиторія саме ті, хто в рожевих окулярах або ті, яким все одно, я зустрічав таких, дуже багато, хто повною мірою не володіє інформацією, але здатний на правильні висновки якщо її отримає)

    Дякую за коментар! Це дозволило ширше розкрити питання яке вирішив не деталізувати в тексті , щоб не перевантажувати конкретними прив’язками до осіб чи організацій, але думав про це)

    • “…з тими хто маскується під наших союзників, але свідомо на стороні рф, немає сенсу взагалі вести діалоги з метою щось довести чи перетягнути на свою сторону. ”
      ________________________________________
      А ось це вважаю помилкою.Треба працювати з тими, хто вважає стосунки з Московією нормальною справою.Потрібно створити ореол ганьби навколо будь-кого, хто має намір зв`язатися з лепрозною потворою. Потрібен вакуум навколо лепрозорію. Тоді він і сам сконає з часом.

  5. parabellum | 23.10.2020 at 15:23 |

    Квадрокоптеры уже показали себя.. Вот с них и мочить пуйловую погань!

    • Уважаемый Парабеллум! У меня возник спор с одним читателем ЛО. Он утверждает, что Вы – лицо допущенное до всех государственных тайн всех государств и потому все Ваши комменты несут прозрение.Я же думаю , что Вам лет 14 (максимум 15) и потому ересь которую Вы несете на сайте может только нас веселить.
      Р.S. Квадрокоптеры – это для разведки и нести они могут максимум гранату.А вот беспилотники – эти могут.

      • parabellum | 23.10.2020 at 15:50 |

        Мне 55.. А под квадрокоптерами я и имел в виду боевые беспилотники, просто не так выразился.. Но иногда и лимонка Ф-1 может убить нескольких..

        • Можливо помиляюсь, але Ваш нік та аватарка мені знайомі доволі давно. Це ж Ви постійно були присутні в коментах на “Эхо Москвы”?
          Якщо це так і Ви пішли з того смітника- мої поздоровлення.

      • Сергей М Г | 23.10.2020 at 15:52 |

        :-))))) Ставлю на портяночну ментальність. Там хоч і 45 на вигляд, а по сприйняттю дійсності – точно не більше 15ти.

  6. Федір | 23.10.2020 at 16:10 |

    жду статей про Азербайджан каждый раз с нетерпением!
    хоть этим вдохновимся, пока Шмаркля мешает отвоевывать Право на Государственность!
    пишите пишите! очень благодарен за ваш труд, думающим людям сстатьи показываю, ссылки и цитаты кидаю )
    все будет Украина!
    сорри за офтоп )

    • Это не оффтоп.Сейчас каждый из нас должен просто объяснять соседям что происходит ,и что будет если не так проголосуют.У меня уже трое зелебобиков на счету за ЕС.

  7. Готельєр-бандерівець | 23.10.2020 at 17:34 |

    Дякую Автору, гарний допис. От тільки може ми поки що забудем про московію та почнемо з наших 73% зебілодегенератів?

    • Наші “73% зебілодегенерати” значною мірою породжені “запарєбріковим” впливом. Отож з ними усіма доведеться розбиратися сукупно і комплексно. 🙁

    • Плебс любить перемоги.
      Почнемо перемагати ментально(інформаційно)- і число зе(цензура!) почне стрімко знижуватись.Головне не забувати хто вони з себе в реалі і в жодному разі не покладати на них якісь сподівання- це просто трава, яка хилиться за вітром.

      • Воланд | 23.10.2020 at 19:50 |

        Плебс как вы сказали больше всего ценит бабло,сытость и веселую жизнь.Победители всегда привлекают внимание народа.Так вот у Зе не вышло ничего.Поэтому плебс и разачарован или не пойдет на выборы вообще или перетечет к другим партиям.И только незначительно к ЕС.Говорю по своему опыту,зная лично кто за них голосовали там 3/4 лица хоть и взрослые но как бы сказать наивно идиотически тупы.Опять имеем 73% ))
        Ну у Зе не сложилось с финансами профукали всё и более,побед нету, мастер спорта по борьбе с Ковид 19 как то оплошал это все заметили внешней политики успехов нет тут хоть бы безвиз оставили.Поэтому они обещают всем и все,уже и парад военных проведем и каннабис легализируем и пожизненно для коррупции и т д.
        А жрать и веселья то пшик.А уже то полтора года прошло при том что начали они с запасом финансов и огромной поддержки 73% .:)

        • Українські громадяни(не тільки етнічні українці) дуже слабо асоціюють себе з державою, тому коли “жерти” робиться більше вважають це своїм особистим досягненням, а коли менше- то винна держава, звісно.Те, як вони голосують на виборах і наслідки голосування для більшості ніяк не пов”язані між собою, як у тих примітивних народів що не бачать зв”язку між статевим актом і вагітністю.

  8. Не знаю, коні люди, все на купу, Бородьба з Московіею, іі тваринне бажання порвати Украіну, робе і так свою справу, На іх СМІ тільки злоба ненавість, страх, истерика по відношенню до нас, І це головне для становлення суверенноі Украіни, На Московіі стараються з останніх сил, а Автор шо хоче, це зупинити? Не треба перемагати половців та печенігів, ми і е в массі іх нащадки, А так да, Украіна-Русь стае, ще треба час на підкачати мязи, зібратись думками, час Залеського якраз для ціого,

    • Ми не нащадки ні половців, ні печенігів- під час монгольської навали ці народи були просто знищенні.

      • Нічого не знищелось, змінілись назви, розселились по Украіні, Нам говорять що нас нема, і ці розмови теж з тоі опери, Якісь гуни зі сходу, готи зі Скандінавіі, тюрки просто родичи! Экспедиція монголів була коротко-часовою, поселень на наших землях не зафіксованно, питання данини і васальність, то все що іх інтересовало,

    • SoldatYdachi | 23.10.2020 at 19:44 |

      агов, печеніги?

      “… Німець скаже: «Ви моголи».
      «Моголи! моголи!»
      Золотого Тамерлана
      Онучата голі.
      Німець скаже: «Ви слав’яне».
      «Слав’яне! слав’яне!»
      Славних прадідів великих
      Правнуки погані!
      І Коллара читаєте
      З усієї сили,
      І Шафарика, і Ганка,
      І в слав’янофіли
      Так і претесь… І всі мови
      Слав’янського люду —
      Всі знаєте. А своєї
      Дас[т]ьбі… Колись будем
      І по-своєму глаголать,
      Як німець покаже
      Та до того й історію
      Нашу нам розкаже, —
      Отойді ми заходимось!..
      Добре заходились
      По німецькому показу
      І заговорили
      Так, що й німець не второпа,
      Учитель великий,
      А не те, щоб прості люде.
      А ґвалту! а крику!
      І гармонія, і сила,
      Музика та й годі.
      А історія!.. поема
      Вольного народа!
      Що ті римляне убогі!
      Чортзна-що — не Брути!
      У нас Брути! і Коклеси!
      Славні, незабуті!
      У нас воля виростала,
      Дніпром умивалась,
      У голови гори слала,
      Степом укривалась!»
      Кров’ю вона умивалась,
      А спала на купах,
      На козацьких вольних трупах,
      Окрадених трупах!
      Подивіться лишень добре,
      Прочитайте знову
      Тую славу. Та читайте
      Од слова до слова,
      Не минайте ані титли,
      Ніже тії коми,
      Все розберіть… та й спитайте
      Тойді себе: що ми?.. ”

      (С) Т.Г.Шевченко 14 грудня 1845 року

      “ми і е в массі іх нащадки” – тут ви або наплутали, або занадто заглиблюєтесь у генетику.
      73% свідчать що ні які вони не печеніги/половці бо ті волю любили й були вільні люди.
      а цим воля й даром не потрібна – вони є нащадки “савецкаво народа”
      й на жаль це так.

      та нам все одно своє робити бо ніхто за нас країну з лайна витягувати не буде.

      • Так я рахую що печенігі як і половці відносяться до скіфо-сарматского кола, Дуже багато брехні, і досягнення науки практично едине викликае довіру,

        • Сергій | 24.10.2020 at 10:11 |

          Що це – скіфо-сарматське коло? За мовою і печеніги і половці – тюрки, а скіфи та сармати – іранці. Це навіть різні мовні макросім’ї (алтайська індоєвропейська)

          • А ви з ними розмовляли? А може письменність яка дійшла? Може подивимось на Торків з Волині, чи Черкасів-чорних клобуків, Шо там від тюрків? Мова, вже доведено, народи навколо персидськоы імперіі переймали іх культуру а не навпаки! Це стосуеться і мови, А скіфо-сармати принесли свою, Майдан не тюрске слово а Іранське, хоча і ті ним користуються, В більшості ми нащадки як раз племен з Ірану та Анатоліі, Тюрки з’явилися на багато пізніше, і сьогодня маем гагаузів і трохи кримчаків, в процентах капля,

    • Евгений О. | 24.10.2020 at 03:01 |

      А я все думав, як же зформулювати своє враження…
      Приєднуюсь.
      Чесно кажучи, як тільки прочитав про літературно-кіношних героїв, що мають когось кудись за якимось чимось кликати, то вже подальший текст сприйнявся в томуж ключі.
      Сьогодні час не емоційного, літературно-пасіонарного сприйняття дійсності. Насправді час холодного, раціонального і далекоглядного осмислення ситуації.
      І, насамперед, усвідомлення того, що події останніх років в Україні пов’язані з тими пертурбаціями, що відбуваються в світі.
      Необхідно чітко розуміти, що мерзенний руйнівний вплив комуністизму, що не зупинився з розпадом есесесеру. Мало того, він посилився, отримавши підтримку астрономічними сумами нафтогагзогрошей. Тих грошей, що птрапили до лап здеформованих послідовників комуняк. Адже визначення розпаду совка, як найбільшої геополітичної катастрофи століття, чи не найпромовистіша характеристика того ж амфоролова і птаховода ерефійського.
      Нажаль, але розуміння цього лише зараз, через три десятки років після краху совєтів, через криваві конфлікти і безпрецедентно зухвалі дії путіноїдів, які до того уявити собі було важко,почало проникати в мізки правителів цивілізованого,начебто, світу.
      Безумовно, діяти вкрай необхідно, але виважено, і як би це комусь не сподобається, узгоджено з сильним союзником, чи союзниками.
      Як це робить Азербайджан.
      Але маємо звернути увагу на реакцію так званої світової спільноти і заклики “пєрєстать стрелять”, що лунають, як на мене, з доволі неочікуваного боку.
      Відмова Канади в поставці Туреччині компонентів БПЛА, то взагалі викликає нерозуміння. Саме тоді, коли, на відміну від тих, хто так голосно декларував різноманітні цінності, саме Туреччина сприяє реальній боротьбі з агресією совкопутіноїдів, Чому?
      Маємо охолодити розум і серце. Виважено і наполегливо, але невпинно і цілеспрямовано та без зайвого пафосу робити те, що маємо робити. І не за прикладами кіногероїв, хай і по самі вуха позитивних, а фахово і ще раз фахово.

      • Chaika | 24.10.2020 at 08:50 |

        Текст саме про інформаційні когнітивні війни, звісно все це немає сенсу без піхоти в окопах, БПЛА та Нептунів. Згоден з тим, що у зовнішній політиці та у військово оборонній сфері потрібен холодний раціональний погляд. Але що стосується когнітивних війн, просування ідей та сенсів до пересічної людини, то тренд на емоційність в самому розпалі. Росіяни нам кіно про президента зняли, наробили карикатур, мемів та анекдотів. Нам потрібно відповідати асиметрично. Чудово підійшли б фільми про штурм Грозного в 96 чи повстання чувашів за збереження мови в 22. Розсудливість стосовно пересічного росіянина це те до чого апелюють 7 років західні партнери. Тільки сильні емоції, такі як страх, гнів, лють (чи навпаки позитивні) здатні пробити той когнітивний бар’єр вибудований пропагандою.
        *Чесно кажучи, як тільки прочитав про літературно-кіношних героїв, що мають когось кудись за якимось чимось кликати, то вже подальший текст сприйнявся в томуж ключі.*
        >Чудово, так і хотів)
        Дукую за відкук та зауваження!

        • Евгений О. | 24.10.2020 at 11:27 |

          Стосовно тієї біомаси, що по той бік східного кордону, то знову ж, перепрошую, не можу погодитись з тим, що якісь емоції будуть там дієздатні. Тільки страх, страх, що паралізує розум, може зупинити ту навалу. Ніякі позитивні емоції, окрім сказу від колишніх, здебільшого міфічних перемог, там не функціонують.
          Маємо усвідомити раз і назавжди, що там сприймається лише гастрогенітальна інформація і страх на рівні інстинкту самозбереження. Останній навіть не завжди.
          Ілюзії вкрай шкідливі.

          • Chaika | 24.10.2020 at 13:36 |

            Можливо ми трохи про різне. Думав по тексту зрозуміло, що ніхто не збирається їх перевиховувати. А досягнення потрібних нам активностей можна провокувати всіма способами. Підкручуємо ненависті до москви, а любові й захоплення до умовного болгару та тюркських культур, отримуємо на виході сепаратизм за яким уже ганяються чекістські эшніки, витрачаючи свій час та ресурси не на нас)

        • Андрій Дар | 24.10.2020 at 20:12 |

          Дякую Вам за статтю, дуже слушна.
          Я мислю приблизно в тому ж ключі, і писав на цю тему нещодавно статтю.
          https://defence-line.org/2020/05/manipulyaciya-soznaniem-cherez-socseti-metody-protivodejstviya-chast-1/

          Читали її?

          • Chaika | 24.10.2020 at 23:44 |

            Щойно прочитав, дякую! Теж досліджую цю проблему і часто рекомендую The Great Hack тим, хто цікавиться темою. Як мінімум щоб зрозуміти масштаби та загрози((

            Коли вийшов фільм намагався розпіарити його серед ломів, але більшість або не зрозуміла що в ньому такого особливого, або навпаки, все зрозуміла. Дуже засмучувався що ніхто не хоче дивитися))

          • Андрій Дар | 25.10.2020 at 09:16 |

            Chaika, друже, що сказати? Працюймо й далі. Радий побачити Вас тут, однодумця. Будьте з нами, на ЛО.

  9. Про московитов. Из личного опыта и из стримов Полтавы, Луганского и др. вывод однозначный- они неисправимы. 5-я хромосома- это ни что иное, как ген ненависти ко всему, что так или иначе имеет связь с Украиной.
    -Я знаю, что делать с московией, но я не знаю, где взять столько напалма. 🙂
    Про выборы-
    Дворовые собаки, услышав вдалеке вой сирены скорой помощи, сами подымают вой. Соседка-свидетельница пришествия ЗЕ (многозначительно)- Собаки воют- к покойнику!
    -Ага, это слуги народа воют, что их послезавтра понесут!

    • SoldatYdachi | 23.10.2020 at 19:50 |

      -Я знаю, что делать с московией, но я не знаю, где взять столько напалма.
      ===
      як там класик казав: “немає гербової – пишіть на звичайній”.
      якщо не вистачає напалму то й нафталін підійде.
      все підійде аби втопити ту потвору остаточно.

  10. Andriy Moderator | 23.10.2020 at 20:51 |

    “Потрібно стимулювати сепаратизм, народні протести та повстання…”

    Это именно то, что прямо сейчас делают лишнехромосомные по всему миру, в том числе в Украине и в США. Вот прямо сейчас появилось сообщение, что они пытались взломать кучу правительственных сайтов в США и кое-где даже добились успеха. И сейчас уже предупреждают, что готовьтесь увидеть искаженную информацию во время выборов.

  11. Tilifonict | 23.10.2020 at 20:53 |

    Шикарно, молодець. Слава Україні!!!

  12. Звісно, ми невід’ємна частина західної цивілізації, але потенціал боротьби з рашизмом Заходом не обмежується. Зокрема, важливу роль відіграє “Новий Схід” поза стереотипними уявленнями про “бородатих ісламістів”, тобто фактично відродження цього регіону як нормальної конструктивної частини світу. Відповідно і вся колишня “периферія” Москви, як-от Азербайджан, перетворюється на нових “тигрів розвитку” (для Близького Сходу, мабуть, більше підійде “лев” або “гепард”) поза межами стереотипного сприйняття як “нафтових придатків”, і переформатовує навколишній простір. У цей час скрєпні рашисти продовжують розпалювати звичну ненависть і шовінізм щодо східних та інших народів. Вірмени вже поплатилися за свою зверхність і збереження неадекватних уявлень про Азербайджан часів совка, і Москва поплатиться. Ще один цікавий тренд — зближення Ізраїлю з мусульманськими країнами. Частково це проти Ірану, але фактично сьогоднішній режим Ірану значною мірою підживлюється з Москви, як і Вірменія. Тому весь цей Мирний Схід поступово бере на приціл справжнє джерело зла — кремль — і цьому варто допомогти.

  13. Domino | 23.10.2020 at 22:59 |

    Написано гарно. Чудова стаття. Ось тільки б знайти того, хто це зробив би, як описано.
    Єдине, що не зайшло – переконання у недолугості держави і її органів, які нічого буцімто, не роблять. Роблять звичайні люди, гвинтики державної машини. Це невеличкі залишки ентузіастів, які ще щиро вірять у свою місію. Саме ці люди і рухають нашу державу. Щоденною важкою і невдячною працею.
    І до речі, міжнародні суди проти раші не побудовані на матеріалах ІнформНапалму чи Миротворця. Там дуже складний і багатошаровий процес, майже непомітний для звичайних громадян. Матеріали там іншого гатунку і походження. Задоволення так собі. Виграш в таких судах є безцінним.
    Стаття справді фахова і класна. Мені сподобалась за емоційність, доступність викладення, багатосторонній підхід і віру у нашу перемогу. Без цього нікуди.

    • Chaika | 24.10.2020 at 08:20 |

      Згоден з зауваженням, що применшив роль держави, можливо якісь власні розчарування вирвались. За крайні півтора року серйозна деградація на жаль( Розумію, що багато людей, не дивлячись ні на що, продовжують працювати на Україну і будуть це робити. Та й хотів все-таки не відхилятись від теми саме сенсових війн, не зачіпаючи навіть технічну частину інформаційного протиборства, де без держави все таки ніяк. Є також версія, що інформаційними війнами, піаром ідей та сенсів мають займатися приватні структури, бо держава і пропаганда суміш за якою в будь-якому випадку потрібен постійний нагляд приватних структур)) Близький до такої ідеології, але в умовах гарячої фази війни я поки що не можу прийняти це, хоча є круті фахівці які навіть блокування державою рос соц мереж не підтримують саме з подібних переконань) Дякую за відгук! позитивний зворотній зв’язок дуже мотивує)

      • Евгений О. | 24.10.2020 at 13:36 |

        З огляду на вітчизняний досвід стосовно приватних “наглядових” структур на кшталт низки медіа каналів, що належать начебто ціолком приватним особам, то цю тезу вважаю неприйнятною взагалі. Мало того, розцінив би її як провокативно-диверсійну. Не зважаючи на причину її появи.

        Будь яка війна є прерогатива держави і тільки держави. Бо інший варіант є злочином.
        Звичайно, коли ступінь мерзенної підлості деградованих державних структур досягає рівня ерефії, то … проте, це вже загальновідомі приклади.
        Як на мене, то наявність такого підходу в середовищі вітчизняних фахівців виглядає, як мінімум , дивно, щоб не казати більше.
        Тут за всіма адекватними принципами побудови державної безпеки, до розповсюджувачів подібних “теорій” в час реальної війни з загарбниками вже таки варто було застоувати відповідні владні повноваження.
        Не зважаючи на чиї б то не було виски і завивання про порушення якихось там свобод.

        • Chaika | 24.10.2020 at 13:50 |

          Пане Евгеній, на жаль, мені здається ви не правильно зрозуміли сенс написаного. Можливо ви не повною мірою володієте інформацією, бо прирівнювання волонтерських громадських організацій, які контролюють та допомагають державі, до наглядових рад при державних структурах (якщо я правильно зрозумів про що ви) це відверта маніпуляція і непрофесіоналізм м’яко кажучи. Вибачте, але мені знається що ми на різних мовах розмовляємо. Тому не бачу сенсу в чомусь переконувати. Можете почати прикривати приватні структури починаючи з Напалму, Альянсу та Миротворця. Дзвоніть баканову чи акабову. Вони якраз вже займаються цим.

          • Евгений О. | 24.10.2020 at 17:51 |

            На сьогоднішній день перепрошую щиро, варто дещо більш конкретно формулювати свої думки з приводу таких речей, які можна розуиміти двояко.
            Та при будь яких непорозуміннях варто спробувати зрозуміти опонента перед тим, як ображати його. Та ще й у такий, як на мене, доволі мерзенний спосіб.
            Але, як випливає в тому числі і з вашого основного тексту, вам більше до душі емоції, аніж продуктивна інтелектуальна праця.
            На превеликий жаль, дуже багатьма нашими сьогоднішніми негараздами ми завдячуєм саме надмірній емоціональності.
            Навіть найправильніші речі можуть бути сплюндровані неадекватним та невчасним їх проголошенням.
            Спробуйте це зрозуміти.

          • Chaika | 24.10.2020 at 23:31 |

            *перед тим, як ображати його.*
            >не маніпулюйте, будь ласка! тим більше так примітивно – виставити себе жертвою, а співрозмовника агресором це ж класика) ви в попередньому дописі пропонуєте владні повноваження застосувати до усіх, хто воює незалежно від державних структур? чи я вас не правильно зрозумів? а тепер образились на мою досить коректну відповідь на таку заяву) у таких “провокаторів-диверсантів”, як ви кажете, зараз і так життя не спокійне. Про результати співпраці волонтерів сфери інформаційної безпеки з державою можна досить детально почитати у Шона з КіберАльянсу.

Comments are closed.