Насколько реальны эти планы? (Часть 4)

Все изложенное выше формально натыкается на тезис о том, что каким бы прутин не был идиотом или отморозком, он все равно не позволит себе прямой конфронтации с НАТО. А из чего выстраивается эта уверенность? Скажем так, знаменитая статья 5, которая обязывает все страны блока встать на защиту подвергшейся атаке страны, на сегодняшний день имеет чисто декларативный вид. Она еще ни разу не применялась по-боевому и существует исключительно в форме оперативных планов. А как известно, такие планы никогда не исполняются так, как это в них написано.

Пойдем дальше. За все годы правления прутина НАТО ни единого разу не показала себя как военная структура, способная решать масштабные задачи. И надо смотреть правде в глаза, когда будем приводить примеры совместных действий во время войны в Ираке или Афганистане. По сути, воевали войска США и Великобритании, а остальные контингенты играли вспомогательные функции потому, что американские военные сами на этом настаивали, ввиду откровенной слабости войск партнеров, с которыми даже взаимодействие было сложно установить. Даже с англичанами они разделили сектора ответственности и действовали с высокой степенью автономности. А ведь это были войны куда менее высокого уровня интенсивности чем то, что происходит в Украине и может происходить в странах, граничащих с Белоруссией.

И тут важно понимать еще вот что, в тех двух-трех компаниях страны НАТО, которые выставили свои контингенты, изначально понимали, что собственно воевать будут не они, а американцы, и на такое они были в принципе – согласны. А если речь идет о действительно тяжелой сухопутной операции с регулярной и многочисленной армией, как у федерации, что тогда? Будет ли хоть такой энтузиазм, какой был в Ираке? Наверняка, Польша будет активно рубиться даже в случае вторжения только в Балтию, а если атака будет направлена на ее территорию, то в этом можно не сомневаться.

Но опять же, уровень подготовки и стойкости нынешней польской армии можно будет увидеть только в бою, и потому мы просто говорим о том, что Войско Польское будет готово сделать все, на что оно способно, чего пока никто не знает. А вот будут ли готовы немецкие и французские войска натурально и на суше воевать за Польшу или Литву – большой вопрос. А полтора года широкомасштабной войны в Украине вызвали массу заявлений как руководства НАТО, так и лидеров отдельных стран, что основой политики Альянса является избежание  масштабного военного столкновения с федерацией. Как это должен понимать агрессор, мы можем только догадываться, но скорее всего, это будет выглядеть как: «А почему бы и нет?»

Но вот в ситуацию вплетается еще один важный момент, на который отреагировала только Польша, но не НАТО. Перемещение Вагнера в Белоруссию как бы говорит о том, что если агрессия в направлении Литвы или Польши будет осуществлена не регулярными силами РФ, а наемниками Пригожина, то тут возникнет казус. В самом деле, вот на территорию Польши вваливается с десяток бригад Вагнера. При этом, весь личный состав имеет обширный боевой опыт и знает, как действовать в подобных ситуациях, это кто совершил агрессию? Скорее всего, в москве скажут, что знать ничего не знают и что это – не их еноты. В таком случае, против кого надо направлять ответные действия?

(Окончание следует)

23 Comments on "Насколько реальны эти планы? (Часть 4)"

  1. Def Ender | 22.07.2023 at 13:41 |

    “Скорее всего, в москве скажут, что знать ничего не знают и что это – не их еноты.”
    Путин уже заявил на весь мир,что финансирование “енотов” осуществлялось за счет госбюджета.

    • СергійБілогор | 22.07.2023 at 14:00 |

      Але він же і заявив, що юридично цієї структури не існує, що нагадує оті “нас там нету” у перші роки війни з рашкою на Донбасі. І пригожинські банди для такого сценарію зараз підходять як найкраще – вони в опалі, вони не визнані рашкою і їм треба “замолити гріхи”.
      Думаю, що поляки абсолютно вірно відчули запах гнилі і діють дуже правильно, на упередження.

  2. Ghennadiy | 22.07.2023 at 13:58 |

    Не совсем понятен вопрос “В таком случае, против кого надо направлять ответные действия?” Если ты не знаешь, кто на тебя напал, это вовсе не означает, что ты будеш сидеть и ничего не делать до того момента, пока не узнаеш официально. Снарядам без разницы, какие там шевроны

    • СергійБілогор | 22.07.2023 at 14:09 |

      Це було вірно в часи Другої світової, коли були ще робочими міжнародні юридичні правила, коли у всьому світі совок і ліваки не були настільки розвининеми, знахабнівшими і сильними, як зараз рашка, китай та інші Ини з Мадурами.
      Зараз ми на 10-му році агрессії все ще повинні виправдовуватись перед брехнею з рашки та…Угорщини(!!), смикатись в ООН і доводити, що то член СовБезу ООН напав, що то рашка чинить злочин, а не “пострадавший поскользнулся на шкурке банана и упал на нож…И так 7 раз подряд”.
      Он Штати тисячу разів віднєкувались щоб не давати нам зброю, яка може дістати в глиб рашки. Та ще й зараз не все так очевидно з такою зброєю, з літаками та іншими засобами.
      А снаряду так, немає різниці. Просто – такі снаряди треба ще й мати у себе на озброєнні.

      • Ghennadiy | 22.07.2023 at 14:15 |

        Це Україні потрібно виправдовуватись. А НАТО спокійно бомбить те, що вважає за потрібне. Згадайте Югославію, Лівію. Тим більше, що тут мова йде про прямий напад на країни НАТО. А зброї там вже повно. В тому числі і тієї, що призначена для передачі Україні. І тієї, про яку ми тільки мріємо.

        • Читатель | 22.07.2023 at 14:51 |

          помилкова аналогія.
          У Югославії, Лівії не було ядерного арсеналу.

          У НАТО ще не було жодного прямого гарячого конфлікту з супротивником, який має ядерну зброю.

          • Ghennadiy | 22.07.2023 at 15:06 |

            Тобто за вашою логікою при нападі на країни НАТО вони не будуть нічого робити, тому що боятимуться ядерної зброї і просто сидітимуть і чекатимуть, поки їх всіх окупують?

          • Владимир | 22.07.2023 at 17:04 |

            Так і в вагнерів начебто ядерної зброї нема. Адже розглядається питання “хтось напав, але не рашка”.

        • Вуйко з Донецька | 22.07.2023 at 18:09 |

          В Югославії США діяли згідно давнього мандату ООН.

  3. Сергей | 22.07.2023 at 14:06 |

    Скорее всего, в москве скажут, что знать ничего не знают и что это – не их еноты. В таком случае, против кого надо направлять ответные действия?

    Повторюсь, извините! Есть универсальный рецепт “Хишам”. Звонок Му-му: ваши войска зашли в РП? ответ: нет! Ну на нет …. залп чем только можно до полного обнуления вошедших.

    • ну в принципі так – в полон не братимуть і вибьють всіх до останнього.
      особливо дивно читать дічь про зайдуть і окопаються…. їм вихуярять логістику літаками і заутюжать окопи під нуль а потім мужній воїн НАТО піде пособирає в кучку тих хто вижив

      • “їм вихуярять логістику літаками і заутюжать окопи під нуль”-і зайдуть на территорію Білорусії, і наведуть там лад.

  4. Vas1965 | 22.07.2023 at 14:10 |

    Цікава версія. Все так би й було, як би 24 лютого 2022 року вони пішли б на Балтію, або тільки на той самий коридор. Але…
    Але в кацапії розуміли, що в такому випадку так звані “днр” та “лнр” будуть розчавлені ЗСУ протягом максимум місяця. Тому вони й вирішили, що спочатку “Київ за трі дня” й “Україна за двє нєделі”, а потім ані Балтія, ані Польща вже нікуди не дінуться. Пам’ятаєте ультиматум путін в грудні 2021 року, щоб НАТО відкотилося до кордонів 1997 року. Так би й сталося, як би Україна не встояла.
    Все вони розрахували правильно. путін увійшов би в історії як ПОБЄДІТЕЛЬ. Й ту велике питання що б робила зелена монобільшість у Верховній Раді України після параду московських військ на Хрещатику. Ганьба вішистської Франції була б затьмарена зрадою нашої монобільшості. Все для цього вже було готово, навіть суд, який би повернув януковича.
    Нас і Європу врятувало ДИВО й це диво зветься САМОРГАНІЗАЦІЯ активної частини Українського Народу, кілька десятків командирів, таких як Генерал Кривонос, Петро Порошенко зі своїми прибічниками, Кривавий Пастор й сотні тисяч українців, які не скорилися московській навали. Якщо у 1945-1950 роках УПА воювало на Заході України, то навесні 2022 року територією УПА стала Вся Україна від Львова до Харкова.
    От у чому була стратегічна помилка колективного путіна.
    А так вони все розрахували ПРАВИЛЬНО.
    Вони не могли захопити європу, не захопивши Україну.
    Український народ може пишатися. МИ ВРЯТУВАЛИ ЄВРОПУ, а за великим рахунком, МИ ВРЯТУВАЛИ ЦИВІЛІЗОВАНИЙ СВІТ. Хоча абсолютна більшість європейців та американців цього так і не зрозуміли.
    Слава Нації!
    Росія є Абсолютним Злом, яке треба негайно знищити.
    Moscovia delenda est!!!
    Ceterum censeo Moscovia esse delendam.

    • “Але в кацапії розуміли, що в такому випадку так звані “днр” та “лнр” будуть розчавлені ЗСУ протягом максимум місяця.”-“днр” та “лнр” не існує в природі, все там тримається на московських багнетах(як і в Придністров’ї, Абхазії, Півд.Осетії). Питання тут в тому, наскільки москалі дозволили б собі ослабити донбаське угруповання. Але “оманський” нікуди б не дьоргнувся б! Він абсолютно не планував звільняти Донбас.

    • Вуйко з Донецька | 22.07.2023 at 18:23 |

      Підтримую вашу оцінку САМООРГАНІЗАЦІЇ. Додам що схильність та спроможність до самоорганізації базується на патріотичних силах та на титанічних зусиллях попередньої влади.
      Моє заперечення – розчавити угруповування 1 та 2 АК наросії на Донбасі в минулому році ми би наврядчі змогли. Ворог там був непогано підготовлений саме до захистних дій а наші спроможності нинішня влада істотно скоротила.

  5. Вован,давай,топи турецкий эсминец,вводи войска в Казахстан,ломись в Балтию,запускай ракеты по Польше…ты сможешь,мы в тебя верим…помирать так с музыкой,оркестр будет египетский,а с гробом негров потанцевать попросим.

  6. Ігор | 22.07.2023 at 15:00 |

    “Я его книги не читал, но осуждаю”(с).Стаття 5
    Сторони погоджуються, що збройний напад на одну або кількох із них у Європі чи у Північній Америці вважатиметься нападом на них усіх: і, відповідно, вони домовляються, що в разі здійснення такого нападу кожна з них, реалізуючи своє законне право на індивідуальну чи колективну самооборону, підтверджене Статтею 51 Статуту Організації Об’єднаних Націй, надасть допомогу тій Стороні або Сторонам, які зазнали нападу, і одразу здійснить, індивідуально чи спільно з іншими Сторонами, такі дії, які вважатимуться необхідними, включаючи застосування збройної сили, з метою відновлення і збереження безпеки у Північноатлантичному регіоні.

    Про кожний такий збройний напад і про всі заходи, вжиті у зв’язку з ним, буде негайно повідомлено Раду Безпеки ООН. Такі заходи будуть припинені після того, як Рада Безпеки вживе заходів, необхідних для відновлення і підтримання міжнародного миру та безпеки.

    Де тут написано,що буде застосована вся міць НАТО?Пряме застосування зброї тільки після політичного рішення,та й те тільки бажаючими.Все знову опирається на імпотентний Радбез.А там давно висить на 18 годину.

    • Владимир | 22.07.2023 at 17:09 |

      Де ви бачите “тільки після політичного рішення”? Чітко сказано “одразу здійснить”, а вже потім “про всі заходи, вжиті у зв’язку з ним, буде негайно повідомлено Раду Безпеки ООН”. Бачите – заходи вже мають бути вжиті, а тільки після цього повідомлено.

    • paffuto | 24.07.2023 at 19:50 |

      >>>”Про кожний такий збройний напад і про всі заходи, вжиті у зв’язку з ним, буде негайно повідомлено Раду Безпеки ООН. Такі заходи будуть припинені після того, як Рада Безпеки вживе заходів, необхідних для відновлення і підтримання міжнародного миру та безпеки.”

      Ще разів 10 перечитайте, тільки правильно причинно-наслідкові зв’язки ставте.

  7. Думаю, что в случае попытки открытой агресии против Польши, рашисты могут еще получить выбитые зубы после переломного хребта в Украине. Далеко ходить не надо, можно просто вспомнить «Вторую мировую» когда , Польша, да пала, но пыталась сопротивлятся против двух мощнейших на тот момент армий Европы, плюс попытки всяких восстаний уже в окупации, в отличие от ряда бесхребетных стран типа : Франция, Чехия, Австрия и ряд мелких стран на тот момент которые имели более выше промышленный потенциал. А также не очень далеко в памяти истории, когда Пилсудский пропердолил Тухачевского так , что тот бежал быстрее своей кавалерии. Так что у Поляков духа не намного меньше чем у Украинцев.

  8. Розгляньте ще таку можливість. Ху*лу не вийти з України своїми ногами, або пан або пропав (в нашому випадку останнє), тому м’ясні штурми не закінчаться, а потім ракети через кордон. Це не значить фізичного знищення ху, це лише втрата акєлою іміджу і тільки можливо голови. В цьому сценарії не завадить короткий інтенсивний конфлікт з НАТО. Його буде просрано. І підписувати мирову прийдеться не з Україною, а з умовним НАТО. З України можна вийти швидко за ніч, кинувши всіх і все, що не встигне до кордону. І “нас тут не було”, які претензії? Які репарації? Сподівання зіскочити через маленьку просрану війну.

    • “І підписувати мирову прийдеться не з Україною, а з умовним НАТО. З України можна вийти швидко за ніч, кинувши всіх і все, що не встигне до кордону. І “нас тут не було”, які претензії? Які репарації?”-а Євроунії ото потрібна Україна зі знищенною інфраструктурою?! Хто буде відновлювати?! Тож репарації-святе!

  9. Здесь нужно использовать тот же принцип, что в анекдоте “А если кто-то будет жульничать, то я сразу буду бить по этой наглой рыжей морде.”

Comments are closed.