Агенти в «Закапелку»

Автор — Тимур Литовченко

Хочу трішечки розбавити засилля ковідно-політичних матеріалів на «ЛО» мистецьким позитивчиком. Тим паче, є нагода: ввечері у п’ятницю, 27 серпня відбулася презентація збірки фантастики «Агенція Незалежність» у формі зустрічі авторів з читачами.

Хто в темі, той не дасть збрехати, що під час Євромайдану та в перший рік нинішньої російсько-української війни «з-за парєбріка» намагалися всіляко оббрехати наше мистецтво і наших митців. Звісно, порівняно з очорненням України в цілому, Революції Гідності, ЗСУ (які на той час і справді були далеко в не кращому стані) та ін., «антимистецький» потік був відносно слабеньким. Адже під час війни «говорять», насамперед, рушниці та гармати, а музи скромно мовчать… Але тема відпрацьовувалася.

Знов виносити на загальний огляд всі тодішні помиї — це себе не поважати… Та якщо коротко, то все зводилося до наступної тези: «Ну всё, каклы, прос**ли вы своё быдляцкое искусство! И раньше-то оно мало кого занимало, а уж теперь и подавно никому не нужно».

Паралельно звідти нам ставилося за приклад мистецтво «народа Донбасса» і, ясна річ — тамтешні митці, які разом з рештою «донбассян» героїчно воюють за ДНР/ЛНР. Однак трохи згодом тональність цього паралельного потоку доволі показово змінилася: тут вже взяв гору подив з приводу того, що є ж нібито ціла низка справжніх, «исконных народных героев», як-от Казак Бабай, атаман Дрьомов, Моторола, Гіві, Захарченко та інші — але чомусь ніхто з них не надихнув жодного митця на втілення як у високому мистецтві, так і в масовій культурі… Єдиний виняток являла Наталія Поклонська, яка стала прообразом «девочки Няш-Мяш» у стилі аніме. Але інші «народные герои» чим не догодили цим перебірливим митцям?..

Оскільки жодних позитивних (для мистецтва «народных республик») наслідків ці волання не мали, то згодом вони зійшли нанівець. І справді, краще мовчати, ніж публічно ганьбитися… На ситуацію вплинула й історія з переходом на бік України Світлани Дрюк (позивний «Ветерок»), яка нібито стала одним з прототипів героїні к/ф «Ополченочка» — першої ігрової стрічки, знятої в ЛНР. Так, іноді краще мовчати…

З іншого боку, зі слів Станіслава Бєлковського, «майже половина російських письменників-фантастів» загинула, воюючи на боці ДНР/ЛНР. Можна припустити, що воювати за «народ Донбасса» вони відправилися, угорівши від «руSSкомирского патриотизма», яким були просякнуті їхні власні твори. Не варто сумніватися і в тому, що так само угоріли від «руSSкого мира» читачі їхньої фантастики, які навряд чи перетворювалися на перегній менш активно… То хто там вперто повторює, що мистецтво — воно поза політикою?! Як-то кажуть, мели, Іване, доки вітру не стане…

Але залишимо «руSSкий мир» там, де йому саме й місце — «за парєбріком». Набагато більше нас мають цікавити процеси, що відбуваються в Україні. А у нашому мистецтві, між іншим, все гаразд! Звісно, доки Україна зав’язувала берці, а потім йшла втихомирювати угорілих «руSSкомирцев», наші фантасти аж ніяк не стояли осторонь. Отож під час Революції Гідності, а тим паче гострої фази російсько-української війни, на літературну діяльність лишалося обмаль часу. Але час минав, ситуація стабілізувалася. Й ось ми дожили до 30-ї річниці Незалежності України…

Я вже розповідав на «Лінії Оборони» у загальних рисах про літературний проект «Агенція Незалежність», присвячений цьому ювілею. Однак у червні цей проект ще не набув достатньо виразних контурів, тоді як зараз ситуація упритул наблизилася до фіналу: видавництво «Навчальна книга — Богдан» оголосило про початок передпродажу збірки, тому на сайті видавництва з’явилися як ілюстративні матеріали, так і ознайомчий фрагмент тексту.

Отож цими днями в книгарні «Zakapelok», розташованій в Києві на Старому Подолі, відбувся захід під інтригуючою назвою «Яким буде план, агенти?» — на якому частина авторського корпусу зустрічалася з потенційними читачами. Звісно, на зустріч прийшли далеко не всі письменники, залучені до проекту: загальна кількість авторів збірки сягає трьох десятків, отож до «Закапелка» дісталися, вважайте, тільки 20%. Разом з тим, це анітрохи не зіпсувало атмосферу радісного очікування того моменту (вже доволі близького), коли свіжонадрукований наклад надійде у продаж. І якби двогодинний регламент не вичерпався — як письменники, так і потенційні читачі були готові продовжувати в тому ж дусі й далі!..

Я ж хотів би загострити увагу на те, що «Агенція Незалежність» — проект не те щоб аж зовсім молодіжний, але в сенсі віку більшості авторів — молодий. Ну-у-у, як, себто, молодий… Це для мене, якому вже «під 60», люди категорії «30+» є молодими. Бо з іншого боку, Олександр Сергійович загинув на дуелі в 37 років — фактично, в тій самій віковій категорії. А Михайло Юрійович загалом був 26-річним «шморкачем» і далеко не дотягнув до цього віку!.. А з третього боку, за часів СРСР «письменниками-початківцями» називали навіть сорокарічних — бо у багатьох в цьому віці тільки-но перша книжка виходила. Тому все відносно.

І все ж таки з моєї «дзвіниці», письменники категорії «30+» — це творча молодь. Звісно, з роками воно минеться… Отож добре, що наша творча молодь демонструє неабиякий потенціал до дій! Бо придумати такий проект, виписати його початкові умови, знайти потенційних учасників в усіх куточках України, відібрати з них три десятки письменників-фантастів, які погодилися на участь, в рекордно короткий термін упорядкувати збірку, знайти для неї видавця — повірте, це шалена робота! І добре, що організатори з нею впоралися.

Хоча щодо мене — то я в їхньому успіху не сумнівався. Адже за реалізацію проекту взявся літературний конкурс «Зоряна фортеця», а тамтешніх активістів я знаю ще по журналу «Український Фантастичний Оглядач», де були оприлюднені твори багатьох з цих молодих літераторів. І вони добре пам’ятають, хто був одним із засновників і першим головредом «УФО»… Власне, тому мене й запросили до участі в проекті: адже об’єднання молодих творчих сил в Україні та відновлення зв’язків різних письменницьких поколінь було задекларовано в якості однієї з трьох концептуальних цілей нашого часопису! Добре, що «Зоряна фортеця» не забула про це.

І добре, що тепер конкурс у свою чергу виховує чергове літературне покоління — ще більш молодих відносно себе. Судячи за запитаннями від присутніх, саме вони складають більшість потенційних читачів… До речі, дехто з них вже замислився над написанням фанфіків на тему «Агенції Незалежність». Для довідки: фанфік — це аматорський твір за мотивами популярних оригінальних літературних сюжетів, творів кіномистецтва (кінофільмів, телесеріалів, аніме тощо), коміксів, відеоігор і т.ін.

Таким чином, «за парєбріком» можуть не перейматися долею українського мистецтва загалом і української фантастики зокрема. Якщо з плином часу підростають і змінюються літературні покоління — все у нас йде добре! На сторожі Незалежності України стоїть не тільки дуже фантастична Агенція «Незалежність» у складі агентів Інженера, Іскри, Примари, Скелі та Чайки, на чолі з дуже таємничим Полковником (бо його ніхто не бачив — тільки його голос всі чують просто у голові). Дехто з авторів збірки також пройшов АТО/ООС, дехто встиг поволонтерити… Отож все у нас буде добре!


P.S. Неофіційний буктрейлер:

About the Author

Tymur
Письменник, журналіст і блогер

23 Comments on "Агенти в «Закапелку»"

  1. Олег | 29.08.2021 at 06:50 |

    Чудово!
    Жалію – часу обмаль.
    Дякую.

  2. Lame82 | 29.08.2021 at 06:54 |

    Дуже люблю жанр “твердої” НФ, назвіть декілька українських авторів,які працюють в цьому напрямку, дякую.

  3. Санто | 29.08.2021 at 08:18 |

    Це добре. От аби ще й серіали по таким книгам хтось знімав замість “Папіка”. Але “Папік” – неше всьо. А надодачу ще й крутять російський детективно-містичний серіал “Пятая стража” з закосом під Булгакова і настільки оснований на запарєбрикових реаліях, що аж тошно…

    • Damian | 29.08.2021 at 10:49 |

      Шановний Санто! Ви все правильно кажете. Але все ж багато залежить від того, чи дивляться оті серіали і хто їх дивиться. Ці серіали насправді є різновидом ІПСО (інформаційно-психологічних спеціальних операцій). Я, наприклад, не знаю, хто це такий “Папік” чи “Пятая стража”. В мене вже багато років немає телевізора. А заборонити наріду вживати лайно, – це марна справа. Навіть , якщо наріду запропонувати гідний матеріал, він все одно буде відчувати тяжиння до всілякого непотрібу. Тобто, хоч так, хоч інакше, ми будемо стикатися з активними невігласами. А як їх подолати, – це дуже і дуже складна задача.

    • Екранізація – дуже болісна тема 🙁
      Останнім “акордом” особисто у мене була домовленість, досягнута у травні-червні 2019 року з однією кіностудією про екранізацію мого роману “Орлі, син Орлика”. Все йшло добре, восени 2019 року ми мали починати роботу… І не почали. Отож я сам зателефонував продюсерці на свою днюху – 4.01.2020. У відповідь почув, що “згори” керівництву кіностудії надійшла пропозиція, відмовитись від якої неможливо:
      1. заморозити на невизначений термін всі проекти, де є хоч би крапелька чогось українського;
      2. натомість знімати кіно на тему ЗАГАЛЬНОЛЮДСЬКИХ ЦІННОСТЕЙ…
      Тому екранізацію мого роману відклали на невизначений час.
      Тому тема ця ну дуже болісна, вибачайте!.. 🙁
      До речі, я перевірив цю інфу на інших студіях – і почув підтвердження: справді, надійшла “згори” така вказівка 🙁 До речі, на “ЛО” я про це вже щось писав…

  4. Андрій Дар | 29.08.2021 at 09:18 |

    “Ім’я, сестра!” Хто з російських “письменникив” перестав ненавидіти Україну, приєднавшись до Кобзона?

    • Укроп | 29.08.2021 at 11:19 |

      Шановний Андрію, “вангую” що всі руськомірці приєднаються до Кобзона, то лише питання часу, але швидше б… Може прискорить процес введення карток на хліб у Московії у не такій уже далекій перспективі? 🙂

    • Ой!.. Про імена треба було б запитати Бєлковського – а з ним я не знайомий 🙁 Отож за що купив – за те продав…

  5. Гаврило Мізантроп | 29.08.2021 at 12:47 |

    Пане Тимуре, як людину з тієї ‘тусовки’, хотів запитати Вас, як справи у моїх улюблених українських фантастів Громова і Ладижинського (Олді). Бо пам’ятаю, як ще до початку війни вони видали книгу українською мовою, потім їх заочну дискусію з руSSкомірцем лук’яненком. А потім якось втратив їх з поля зору. Заздалегідь дякую.

    • У Генрі Лайона Олді все прекрасно!Вони є зірками настільки великими й величними, що ніякі лук’яненки їм не страшні 😀 Щоправда очі-в-очі я з ними бачився вже давненько – здається, на Літеррі-2017… А це вже 4 роко тому було. Але в “Лаборатории фантастики” Олді з’являються доволі регулярно:
      https://www.fantlab.ru/autor50

    • А ось авторська колонка Г.Л.Олді на “Фантлабі”:
      https://www.fantlab.ru/user28737

      P.S. До речі, десь на ФБ бачив їхній “камінг-аут”: так, джентльмен і есквайр Г.Л.Олді – за Незалежну Україну! Навіть спливли якісь їхні фотки на проукраїнських акціях у Харкові… Звісно, була хвиля “фу-фу-фу!” з РФ… Але ж кажу: Г.Л.Олді – зірка надто велика, щоб це якось суттєво вплинуло на їхню репутацію! 😀

  6. Valerii | 29.08.2021 at 15:25 |

    Дуже добра новина! Дякую. А от цікаво , а Д’яченки приймають участь у цьому проекті? А то за порєбріком йде обговорення їх останнього твору.

    • Перепрошую, але не можу втриматись від цитування одного короткого фрагменту з вікі-статті про них: “У 2013 році разом з дружиною Мариною переїхали з Росії у США та відтоді проживають у штаті Каліфорнія”.
      https://uk.wikipedia.org/wiki/Дяченко_Сергій_Сергійович
      Отож перепрошую – але при чім тут Дяченки??? У них там, на заокеанській Каліорнійщині своє цікаве життя! Яке їм діло до України й тутешніх проектів якихось там українських фантастів?! Їм такі дрібниці до лямпи.

  7. Сергій | 29.08.2021 at 18:15 |

    Такі собі янголи Чарлі

    • Можна і так сказати 🙂 А можна порівняти їх і з Джеймсом Бондом… Або з “людьми в чорному”. Хоч я орієнтувався (і дружину орієнтував також) на “Х-файли” 😎 В тім-то й особливість цього проекту, що всі три десятки письменників “прочитали” п’ятірку агентів кожен на свій манер. Та ще й додаткових агентів повводили… 😀

  8. ” Єдиний виняток являла Наталія Поклонська, яка стала прообразом «девочки Няш-Мяш» у стилі аніме.”-а зйомки Н.Поклонської в порнофільмах за молодості?!В 2016р. хтось виставив на Ю-тубі 3 порнофільми з її участю. “встиг подивитися, і сподівався третій, але їх зняли. Не здогадався переписати. Може десь на порнохабах вони є.

    • То було в молоді роки. А йдеться про інше – про те, щоб герої “руSSкой весны” стали прообразами для героїв мистецьких творів. Коли ж Поклонська знімалася в порнофільмах – то це дуло ще до “руSSкой весны”, отож не враховується.

  9. Григорій | 29.08.2021 at 20:38 |

    У словниках не знайщов слово “днюха”. Думаю це вульгарне російське слово.

    • День народження – 14 знаків + пробіл.
      Днюха – 5 знаків.
      ДР – абревіатура від знов-таки російського “день рождения”.
      ДН – аналогічна українська абревіатура… але вона не сприймається.
      🙁
      Я щойно приповз з KyivBookArtFest-2021, де віддувався за себе і дружину. До того ж, по дорозі намок під дощем. Кинувся все коментувати на “ЛО” якнайшвидше – навіть не повечерявши. Оскільки дуже поспішав – то й написав коротке “днюха” замість довгого “день народження”. Ну що ж, якщо я Вас розчарував “низьким штилем” – так і буде 🙁

  10. Абсолютно згоден з автором і усіма коментаторами – треба писати, видавати твори, знімати фільми за нашим, українським світоспийняттям. Але ж треба і популяризувати те, що вже є. Уявіть, який би великий слід залишив в “картині навколишнього світу” дітей 4-7 класів (а може й старших) масовий безкоштовний показ в школах (за допомогою потужних переносних відеопроекторів) тої ж казки “Пекельна хоругва, або Різдво козацьке”.

    • Вся необхідна оргтехніка (відеопроектор, лаптоп, флешка з відеофайлом, екран) є доступною. Необхідні лише зала на певну кількість з щільними шторами на вікнах (актова зала школи підійде) + бажання керівництва шкіл. І от саме в цьому найбільша проблема, оскільки над школою є відділи й управління освіти, а над ними – Міністерство освіти й науки… чи як там воно називається зараз?! А от МОН зацікавлене у “виконанні” шкільної програми, а не в тому, аби вчителі креативне мислення виявляли! Тому все це поки що лише благі наміри… 🙁

Comments are closed.