Про мавп і людей (Частина 4)

Optimized by JPEGmini 3.9.2.5L Internal 0x29dc4369

Ресурсне «днище»

Незмінним лишається те, що будь-яка війна — це боротьба ресурсів: у кого їх виявиться більше — той і переміг… Отже, я зовсім недарма виділив у шановного Готельєра-бандерівця найпершу тезу: «Ресурс Украины – 10% – 15% буйных». O sancta simplicitas!!! Шановний навіть не уявляє, яким є ресурсне «днище» — в плані людських ресурсів «обраного народу»…

А я уявляю. І можу сказати, що свято Шавуот, яке розпочалося, доки я писав оцей матеріал — саме про ресурсне «днище».

Що таке Шавуот? Давньоєврейською (як і на сучасному івриті) «шавуа» — це «тиждень», а «шавуот» — множина, буквально «тижні». Отож Шавуот — це 7 тижнів, «сім седмиць», що минають після Песаха — https://defence-line.org/2020/04/pro-pustelyu/. Християнською корією свята Шавуот є П’ятдесятниця, що святкується через «сім седмиць» після Великодня. Чому? Охочі можуть прочитати в гл.2 Діянь Апостолів, що починається віршем: «Коли ж почався день П’ятдесятниці, всі вони однодушно знаходилися вкупі» (Діян. 2:1). Природно, тут йдеться про єврейський Шавуот, який настав через 7х7=49 днів після Песаха, описаного в Євангеліях.

Чим же позначився 49-й день після виходу з Єгипту, після звільнення з 400-літнього рабства?! А тим, що на тодішньому Євромайдані голодних до істини євреїв підгодували американськими пічєньками Вікторії Нуланд… Ой, перепрошую — наплутав! Просто на 49-й день після виходу з єгипетського рабства на верхівці гори Синай Сам Всемогутній передав Мойсею скрижалі заповіту — дві пласкі кам’яні брили, на яких була записана вся Тора. Всі 5 книг: Буття, Вихід, Левіт, Числа, Повторення Закону. Реальні події перебували лише на стадії ближче до кінця книги Вихід… Отож прочитавши, що станеться далі, Мойсей лише розсміявся:

— Ні-ні, Боже, жартуєш! Не може такого статися…

— Ось побачиш, — запевнив Мойсея Всемогутній.

І він таки побачив, спустившись до підніжжя Синаю з двома скрижалями Заповіту, щойно подарованими Самим Богом… Що побачив?!

А те, що в Єгипті, в рабстві його (Мойсея) просили всі:

— Виведи нас звідси!!!

З рабства вийшли вже не всі, а лише «навіжені», які не побоялися йти світ за очі в пустелю. «Ватяна вата», любителі Руссссс… ой — звісно, Єгипетського миру лишилися там, де були. Їх опісля експлуатували «за себя и за того парня», який пішов шукати Землю Обітованну. І вони розчинилися серед інших підданих фараона.

Але вже в пустелі «навіжені» почали масово нарікати на життя, жалілися, що нема кому їх батожити і патрати на мумії, що вони повиздихають з голоду і т.ін. Очевидно, найнадійнішу фан-групу Мойсея складали… двоє родичів: (1) брат Аарон — «вуста» Мойсея (який заїкався) і (2) старша сестра — пророчиця Міріам. Та після повернення з Синаю на Мойсея чекало жахливе відкриття: Міріам-пророчиця героїчно мовчала, тоді як брат Аарон був тим, хто виготовив для громади епічного золотого тільця, який насправді був давньоєгипетським Апісом. От що таке справжнє ресурсне «днище» всього майбутнього, записаного на свіжовиготовлених скрижалях:

Мойсей залишився САМ-ОДИН!!!

Всі свідки нещодавніх чудес, що супроводжували Вихід з рабства, лишилися біля підніжжя Синаю чекати, доки Мойсей побалакає із Всемогутнім. Але їхню розмову супроводжували певні атмосферні явища: грім і блискавки, що лупастили просто у верхівку гори… А далі Мойсей забарився — бо вертався не з порожніми руками, а тягнув дві кам’яні брили!

Отож його не було надто довго. Міріам не пророкувала, Аарон мовчав. Тоді люди попрохали його:

— А зроби нам золотого тільця, за яким ми підемо, як раніше йшли за братом твоїм Мойсеєм.

Аарон злякався, зібрав у них золото і зробив їм ідола з коштовного металу. І люди готові були йти за ним, як за Мойсеєм…

А це означало, що досі за Мойсеєм вони йшли не тому, що так повелів Всемогутній Бог, якому знадобилося обкатати нові «соціальні технології», завдяки яким мало змінитися все людство. Аж ніяк: Мойсей був для них ЖИВИМ ІДОЛОМ!!! Був тим самим, ким для єгиптян був фараон — син Ра, живий бог!!! Мойсей думав, що це все лишилося в Єгипті за їхніми спинами. А виявляється, вчорашні раби винесли всі ці уявлення з собою в пустелю.

Мало того, найближча «фан-група» Мойсея — його сестра і брат промовчали. Не знайшли, що відповісти. Аарон до того ж виготовив вчорашнім рабам нового ідола, за яким вони готові були йти…

Природно, Мойсей розлютився!!! Його гнів був жахливим. По-перше, він розбив перші скрижалі Заповіту. По-друге, «спалив на вогні» (?!) золоте теля, рештки змолов на порох, розчинив той порох у воді й напоїв золотим розчином усіх, хто був з ним. По-третє, за його наказом тотально озброїлися всі левіти і відгеноцидили близько 3000 людей, особливо не розбираючись, кого вони вбивають… І останнє: від розпачу Мойсей навіть попросив у Бога смерті — як він сказав, «витри мене з книги Своєї, яку Ти написав».

Хто хоче — може прочитати про все це в гл.32 книги Вихід.

Тепер зрозуміло, чому Шавуот святкують доволі стримано. Ну так, в той день були подаровані перші скрижалі Заповіту. До того ж, після всього неподобства з золотим тільцем, що сталося, Бог не зміним Своїх планів щодо «обраного народу» — бо сказав Мойсею: «А тепер іди, провадь цей народ туди, куди казав Я тобі»…

Тим не менш, перші — повні скрижалі Заповіту були розбиті. Розпрощалися з життям близько 3000 тих, хто вийшов з Єгипту. І насамкінець, протягом наступних 40 років в пустелі померли всі інші, так і не дійшовши до Землі Обітованної.

Жорстоко?! Так. Але сучасні українці, які живуть через кілька тисячоліть після тих подій, здається, мають бути розумнішими — бо можуть навчитися на чужих помилках. Бо вони перебувають у кращому становищі й увійшли в смугу виховання з них «обраного народу №2» на кращих умовах.

Повторюю: золотим тільцем спокусилися всі — навіть Міріам з Аароном мовчали в ганчірочку, отож Мойсей лишився сам-один!!! Якби не його жахливий гнів і неймовірні дії — далі не було би просто нічого.

АНІЧОГІСІНЬКО…

А тепер уявіть ситуацію: 22 квітня 2019 року, після другого туру президентських виборів за Пороха лишилося не отих «10% – 15% буйных», не епічний «Золотий четвертак», а лишився САМ-ОДИН Порох!!! Навіть без підтримки дружини Марини… Якщо ви це собі уявили — то тільки в цьому разі зможете второпати, чому Мойсей розбив перші скрижалі, чому розчинив у воді золотого тільця та напоїв тим розчином інших і чому наказав левітам (які теж щойно вклонялися ідолу) відгеноцидити близько 3000 людей без розбору — хто під руку потрапить… Бо надзвичайна ситуація (коли Мойсей залишився сам-один) викликала надзвичайну реакцію.

От що таке справжнє ресурсне (кадрове) «днище»: коли на одну людину (Мойсея) менше — і весь проект (виховання Богом «обраного народу») просто завершується. А тому будь ласка, припиніть писати, що «закон естественного отбора никто не отменял. Если мы не выстоим в этой цивилизационной войне, нас сомнут и уничтожат» (теза №1 Готельєра-бандерівця). День 22 квітня 2019 року яскраво продемонстрував, що від ресурсного (кадрового) «днища» українців відділяють оті «10% – 15% буйных». От якби в той день Порох лишився сам-один — от тоді б так, вони б досягли «днища»…

Але євреї ціною неймовірних жертв пройшли значно гіршу ситуацію: коли Мойсей був сам-один. Більш того, відкрию маленький секрет: євреї ще тричі (!!!) проходили через цю саму ситуацію:

  • — коли Ілля-пророк сам-один змагався з сотнями пророків Ваала і дубравних;
  • — коли Матітьягу Хашмоней сам-один підняв повстання за віру, з чого мочалися т.зв. «війни Макавеїв»;
  • — коли Еліезер Бен-Єгуда Перельман сам-один взявся відроджувати давньоєврейську мову в якості мови побутового спідкування.

Розумієте?! За єврейським Законом, достатньо лише двох свідчень на підтвердження будь-чого — то ось вам «двіча два», цілих ЧОТИРИ свідчення, що євреї проходили через ахову ситуацію, коли долю всього народу змінював на краще ОДИНАК. І тепер дехто рекомендує брати євреїв за приклад…

Але навіщо?! Українці продемонстрували 22 квітня 2019 року значно кращі результати, ніж євреї продемонстрували в день передачі їм перших скрижалів заповіту: 4,2-6,3 млн «буйних» проти одинака Мойсея. До того ж, євреям треба було блукати 40 років по пустелі, тоді як українці вже на своїй власній одвічній землі перебувають.

Тепер зрозуміли, в наскільки кращих та комфортніших умовах опинилися українці в порівнянні з євреями?! А тому припиняйте, будь ласка, розмови на тему «нас сомнут и уничтожат». Маючи шалений ресурс в 4,2-6,3 млн «буйних» і свою землю під ногами — нехай спробують!!! Просто тримайте свої джереда незамуленими, регулярно прочищайте їх — і буде вам енергія живої води та рідної землі на допомогу…

І нарешті найостанніше на сьогодні. Я тут на початку говорив про «вірні запитання» — пам’ятаєте?! До вашого відома, за пасхальним столом (це з традицій минулого свята) заведено обмінюватися запитаннями: малі діти запитують — дорослі відповідають. Якось довелося прочитати статтю одного вченого рабина про цікаву ситуацію. Маленький хлопчик спитав його: «А чому нас, євреїв, завжди мало?»

Рабин був у захваті від такого, здавалось би, простого… і водночас дуже непростого запитання! Бо євреї протягом багатьох століть всюди перебували в переважній меншості. Лише починаючи з 1948 року, в самому Ізраїлі вони складають більшість населення. Але одна єврейська держава на весь арабський Близький Схід, налаштований недружно — знов та сама меншість. І нічого, якось викручуються.

Українці ж мають 4,2-6,3 млн «буйних» проти одинака Мойсея та власну землю під ногами і скаржаться: нас лише 10-15% — нас можуть зім’яти… Ну, якщо навіть так — то вчіться працювати в мешості!!! Люблю колискову «Спи, маленький козачок», яку співає Рутенія: https://www.youtube.com/watch?v=peLseRvW5eE — але там є слова:

Мало нас, а вас ще менше…

Знов-таки, це сльози зневіри: нас 4,2-6,3 млн «буйних», у нас своя земля під ногами — а «вас» (дітей, яким співається пісенька) «ще менше»… Отож гіркий урок єврейського свята Шавуот доводить, що на свою користь можна вирішити значно безнадійнішу ситуацію: коли ти сам-один і маєш під ногами чужу пустелю…

А тому я би порекомендував усім отим 4,2-6,3 млн «буйних» — кожному з них вирішити для самого себе: що робитиме він, залишившись наодинці?! Що робитиме в ситуації Мойсея — коли тебе зрадили усі?! Спробуйте, щиро раджу. Гарантую, що після отакого уявного експерименту ви дізнаєтеся про себе самого багато нового і цікавого. І це теж може бути непересічним уроком невеселого єврейського свята Шавуот.

Тимур Литовченко

76 Comments on "Про мавп і людей (Частина 4)"

  1. parabellum | 29.05.2020 at 08:55 |

    Дорогая редакция! Когда вы пишете на украинском языке, ниже давайте и вариант на русском.. Это же не трудно технически! Я не хочу, чтобы вы потеряли немалую часть читателей..

    • Камянтатар | 29.05.2020 at 14:34 |

      Перакладай у Гугле альбо “теряйся”.

    • Як і було обіцяно:
      Тимур | 29 Травня, 2020 at 11:52 | Відповіcти
      https://defence-line.org/2020/05/pro-mavp-i-lyudej-chastina-4/comment-page-1/#comment-250531
      Трохи згодом спробую спеціально для Вас в ще одному коментарі викласти російською тезово скорочений дайджест мого матеріалу – це все, що я можу для Вас зробити!
      =====

      Про мавп і людей
      Об обезьянах и людях

      Á la guerre comme à la guerre
      На войне – как на войне
      Даются краткие финальные тезисы статьи Готельєра-бандерівця «Закон естественного отбора никто не отменял» + 3 комментария (авторы – Damian, Дмитро, Олександр), от которыхе автор эссе (Тимур Литовченко) так или иначе отталкивался в дальнейших рассуждениях.

      Якби фекалії пахли трояндами…
      Если бы фекалии пахли розами…
      Отталкиваясь от комментария Олександра: “Интересно, почему вся планета ополчилась против евреев?” – проводится мысль о том, что без привлечения “гипотезы Бога” (а также об “избранном народе”) понять историю евреев невозможно, т.к. само их существование нарушает законы бытия. А вот если попробовать принять “гипотезу Бога” и более того – попробовать взглянуть на все это с Его точки зрения, то картина меняется…

      З електродом в голові
      С электродом в голове
      Сначала разбивается вульгарный взгляд на “избранный народ” как на общность людей, которая “на всех свысока плюет и всеми помыкает”. Затем делается попытка посмотреть на ситуацию с точки зрения Бога: “избранный народ” – это группа людей, отобранная по известным лишт=ь Богу соображениям с целью обкатать на ней некие “социальные технологии”, которые затем унаследует все человечество.
      Для лучшего понимания этого взгляда предлагается рассмотреть гипотетическую ситуацию в лаборатории, где из множества обезьян различных видов ученые по каким-то своим (неизвестным обезьянам) параметрам выбирают подопытное животное, над которым проводятся эксперименты. При этом подопытная обезьяна объявляется “Избранной Бибизяной”, а все остальные начинают ей завидовать и также хотеть “золотые электроды в голове”, как у нее + бесплатное угощение и заботу ученых… С точки зрения ученых, хвастовство “Избранной Бибизяны” и зависть остальных попросту смешны.

      Як українцям «прилетіло»
      Как украинцам “прилетело”
      Утверждается, что никаких особых бонусов (о которых говорит вульгарная точка зрения) “избранность” народа не дает. Наоборот, это оборачивается повышенным участием в не слишком приятных ситуациях и повышенной жесткостью спроса за допущенные ошибки. А бонус – это разве что повышенные упрямство и внутренний потенциал + удовольствие от хорошо выполненных трудных заданий.
      Утверждается, что еще лет 10 тому автор эссе был свидетелем того, сколь многие украинцы желали также быть избранным народом. И вот им “прилетело”: Богу понадобилось обкатать новые “социальные технологии” III тысячеления для Восточной Европы, а затем и для Евразии в целом – а тут как раз украинцы сами напросились на роль нового “избранного народа”… Поэтому все, что сейчас валится на украинцев – это начало их “обкатки”.

      Ресурсне «днище»
      Ресурсное «днище»
      Готельер-бандеровец печалится о том, что «Ресурс Украины – 10% – 15% буйных». Он печалится, что это крайне мало (к тому же, этот ресурс быстро расходуется) и что есть риск того, что “нас сомнут”.
      После чего идет отсыл к истории еврейского религиозного праздника Шавуот (который в текущем году отмечается 29-30.05.2020) – получения Моисеем из рук Бога на Синае первых скрижалей Завета, а также дальнейшее грехопадение евреев, служение золотому тельцу и т.д. Утверждается, что евреи прощли через гораздо худшую ситуацию: верным богу остался ОДИН Моисей – все остальные отвернулись… Более того, за свою историю евреи еще ТРИЖДЫ проходили через такую ситуацию, когда все держалось на ОДИНОЧКЕ, совершенно дишенном всякой поддержки народа.
      Затем следует вывод, что с этой точки зрения, украинцы находятся в гораздо лучшем положении. Ведь 22.04.2019 Порошенко не остался один – его поддержали “10-15% буйных” – т.е. 4,2-6,3 млн человек. А это – ГИГАНТСКИЙ ресурс в сравнении с одиночкой Моисеем. К тому же, украинцы не находятся в чужой пустыне – они на земле своих предков… Так что разговоры на тему “нас сомнут” нужно прекращать.
      В щаключение каждому прочитавшему рекомендуется представить себя самого в ситуации Моисея: что будет делать каждый из прочитавших, если останется ОДИН без всякой поддержки?.. Рекомендуется ответить самому себе на этот вопрос максимально честно.

      • Камянтатар | 29.05.2020 at 23:12 |

        з матэматычнай кропкі зору:

        Чаму і навошта Бог дау людзям свае запаветы?
        Таму і дзеля таго, што людзі не могуць пралічваць наступствы сваіх учынкау і збегу абставінау у бясконцасьць, куды можа пралічыць Бог (бо таму ЁН і ёсьць дасканалым). Гэта значыць, што , ідучы шляхам запаветау, чалавек ідзе у бясконцасьць (вечнасьць) , НАВАТ калі сам чалавек НЕ можа пралічыць наступствау сваіх учынкау і збега абставінау.
        Усе мы ведаем, што матэматыка – гэта не проста лагічная , а АБСАЛЮТНА лагічная навука, і усе мы ведаем, што у ёй існуе знак бясконцасьці- знак існаваньня Бога, як бясконцага ва усім . Матэматыка трымае, як каркас, УСЕ законы сусвету. Але для людзей сама бясконцасьць і усе матэматычныя дзеяньні з бясонцасьцю – гэта ёсьць абстракцыя, як сам Бог, але між тым якой бы абстракцыяй не была б бясконцасьць, але яна матэматычна існуе. Існуе, як факт і тое , што чалавечы розум (якім я яго ведаю) звычайна аперыруе закончанымі рэчамі , акрамя Бога. Усе гэтыя рэчы, акрамя Бога, па нашаму разуменьню можна пралічыць канечнымі лічбамі, што мы людзі і робім. Калі мы вырашаем задачу , то важна не проста умець лічыць, а важна умець правільна падабраць БЕСПАМЫЛКОВУЮ сістэму вырашэньня , а для гэтага трэба бачыць ланцуг рашэньня амаль ЦАЛКАМ , то бок закончана. І тое, што тычыцца нашага жыцьця мы не можам пралічыць матэматычна,беспамылкова, то бок мы не бачым абсалютна правільнай сістэмы вырашэньня і таму памыляемся рэгулярна, інакш кажучы грэшым. То бок грэх- гэта памылковая, няправільная сістэма вырашэньня задачы. То значыць, што Бог даючы нам свае сьвятыя (сьвятыя = бясконца правільныя) запаветы, дае нам АБСАЛЮТНА ПРАВІЛЬНУЮ СІСТЭМУ РАШЭНЬНЯ ЗАДАЧЫ НАШАГА ЖЫЦЬЦЯ . Якая задача нашага жыцьця матэматычна? – У плюс ці у ноль? (Альбо: У плюс, ці у мінус? ).Выбірайце. Плюсаваньне і памнажэньне- гэта бясконцая моц і веліч (Бог), а адыманьне і дзяленьне- гэта слабасьць і галеча пад прыгнётам сатаны. Значыцца:
        Мэта нашага чалавечага жыцьця – гэта дасягненьне вечнага жыцьця, інструмэнт – узрастаньне у любові да Бога і людзей, вынік- як сказана у Старым і Новым Запавеце:”вы – багі”, то бок зможаце бясконца існаваць і ствараць (але усё гэта толькі разам у любові да Бога і блізкіх, бо у гэтым найгалоунейнейшыя Божыя Запаветы).

        Дарэчы , прыклады “слабасьці і галечы пад прыгнётам сатаны” для тых “хто любіць адымаць і дзяліць” бачны і у гэтым сьвеце.
        Так што , як казау Ісус Хрыстос: “Будзьце дасканалымі, як Айцец ваш дасканалы”.

        • Камянтатар | 29.05.2020 at 23:37 |

          ….чалавечы розум (якім я яго ведаю) звычайна аперыруе закончанымі рэчамі , акрамя Бога.
          ————–
          Прабачце, тут удакладню: “аперыраваць Богам”-можна толькі з Яго дазволу тым, хто бясконца Яго любіць , гэта як Хрыстос лячыу хворых і уваскрасіу Лазара. Тут па вышэйнапісанаму тэксту гэта указана троху не па тэме, недасканала, бо , прабачце, хочацца спаць і таму раблю памылкі .
          Пане Тэмурэ, я не ведау чым узнагародзіць вас за добры артыкул, так хоць вышэй падзяліуся сваімі думкамі у тым доугім коменце.
          Дзякую ☺

          • І добре, що поділитися думками! Я всі (в т.ч. Ваші) коментарі читаю уважно й намагаюся відповісти. Інша річ, що “ЛО” – загалом-то, не призначена для релігійних диспутів… Але приємно поспілкуватися з розумними людьми! 🙂

  2. parabellum | 29.05.2020 at 09:09 |

    Русский вариант можно разместить и в другом месте, и дать ссылку.. Мне, литовцу, очень сложно читать на украинском языке..

    • Географ | 29.05.2020 at 09:27 |

      Когжа мне сложно читать на, например, литовском, я просто пользуюсь Google Translate. Оно, конечно, не литературные шедевры выдает, но для понимания – вполне хватает.

    • Galina Salvador | 29.05.2020 at 09:55 |

      А Вы не заметили, что Автор пишет по десятку статей каждый день без выходных и отпусков уже много лет. Давайте его еще чем-нибудь пригрузим, нам же некогда переводчиком пользоваться. Совершенно без цели Вас обидеть.

    • Шановний parabellum! Я пишу, насамперед, для УКРАЇНЦІВ, оскільки живу в Україні, в Києві, на Старому Подолі. До того ж я – УКРАЇНСЬКИЙ письменник. Тому я пишу УКРАЇНСЬКОЮ мовою. Викладати авторський переклад російською десь іще?! Перепрошую, але не маю такої можливості. Трохи згодом спробую спеціально для Вас в ще одному коментарі викласти російською тезово скорочений дайджест мого матеріалу – це все, що я можу для Вас зробити! Вибачайте…

      • Укроп | 29.05.2020 at 12:56 |

        Нема за що вибачатися! Коли треба замутити ситуацію і повести обговорення у русло мовного срачу, цей персонаж знову береться за своє – вимагає щоб був переклад. Але це вже прогрес, раніше було агресивніше – “пишіть тільки російською” 🙂

      • Микола | 29.05.2020 at 14:06 |

        Мені здається, що готуйсядовійни такий же прибалт як я афроамериканці.

        • Судячи з аватарки , цей пан свого часу виступав у коментах на москальських «Гранях» (Zvirblis, чи щось подібне). Там він не виглядав провокатором (принаймні, явним).

          • Andriy Moderator | 30.05.2020 at 00:44 |

            Мне так кажется, что все гораздо проще. Пятница вечер. И в прошлый раз тоже. 🙂

      • “Викладати авторський переклад російською десь іще?!”-я особисто давав посилання з української Вікіпедії для казанських татар, і нічого, все правильно зрозуміли.

    • Вовк | 29.05.2020 at 14:57 |

      тут ведеться чисто національна дискусія, для специфічних “буйних”. Це як розмови про квантову теорію поля в середовищі мікробіологів чи майстрів спецефектів для мультиків. не ображайтесь, гугл майже 95% передає як зміст, так і колорит.
      Леді, що покидає авто, збільшує його швидкість – Баба з возу – кобила в курсі справи 😉

  3. Йовіш | 29.05.2020 at 09:46 |

    S’est bizzare. Интересная версия. Но всемирный жидомасонский заговор будет поприкольнее и похоррористее.) Особенно порадовал пассаж где оставшийся один Мойша, приказывает перебить всех пенсионеров и инвалидов, в количестве 3 тыс. особ.

  4. Дон | 29.05.2020 at 09:47 |

    Бог дав Україні Пороха, але сатана відібрав у українців розум, і вони продались нечистому.

  5. kryhitka | 29.05.2020 at 09:49 |

    Мій улюблений анекдот про євреїв: Мойсей водив їх по пустелі і питав:”може тут зупинимося?”, а євреї відповідали: “ні, тут смердить”. Коли прийшли до Землі обітованної і залишилися, їм не смерділо. З того часу у всіх сусідів довкола є нафта, а в Ізраїлі навіть не пахне. Експериментальними є всі народи на землі після того, як їм не дали побудувати Вавілонську башту і розділили, щоб вони не розуміли одне одного, що також було цікавим експериментом. А сама стаття дуже подобається тим, що рухає думками в голові. Ура, нас багато, обраних, і ура, ми різні. Окреме “ФЕ” parabellumu,невже ви вважаєте наших читачів ідіотами, які не розуміють української мови?

    • “А сама стаття дуже подобається тим, що рухає думками в голові” (с)
      *****
      Наскільки можна зрозуміти, “Лінія Оборони” – це не мас-медіа в класичному розумінні. Це авторський блог шановного Анти-Колорадоса, мета якого саме в тому й полягає, щоб “розворушити думки в головах людей”. Якщо цей мій есей відповідає спрямованості мережевого ресурсу “ЛО” – що ж, дуже добре! 🙂

  6. Dmytro Podkowa | 29.05.2020 at 09:58 |

    Для того, щоб не залишитись наодинці, як Моісей, не потрібно водити за собою “стада”, яким Ви не потрібні, треба гуртуватись разом з подібними до себе, і виборювати місце саме для себе і для людей подібних до тебе, які є поряд з тобою, на кшталт переселенців до Америки. А якщо хтось із “стада” захоче до Вас приєднатись, кого Ви переконали – то і слава Богу, а ні, то й ні. Не потрібно нікого “осчастливливать” примусово, це ми вже проходили не раз. Сугубо ІМХО.

    • АртиШок | 29.05.2020 at 11:10 |

      Згоден!
      повторю свой коммент к той статье:
      “надо консолидировать и концентрировать усилия!
      теперь у нас есть Гетьман (наш Моисей), который не бросил стяг.
      зебобики потихоньку прозревают.
      надо отбеливать имидж Пороха в их скудных мозгах, промытых помойными СМИ.
      без этого нарит выберет Жоппоблок или певца ротом, или еще какую дрянь.”
      Добавлю:
      Сейчас у нас тактически одна задача – дождаться падения Египта, тфу, путиностана, и не потерять державности до этого, несмотря на лютый треш зеко манды. ведь сейчас у нас нет проукраинского большинства!пока его не будет,”в пустыню за Моисеем нарит не пойдет”.
      скорее всего кремль сольет зе-клоуна раньше,чем рф начнет распадаться (какой нибудь вброс или провокация).
      и в этот момент, надо иметь достаточно критическую массу буйных за Пороха,больше чем промосковский ресурс.
      плюс надо “прозревших лохов” настраивать против москвы, и чтобы они были менее негативны в оценках Пороха.

      • Хай буде так! 🙂

      • Евгений О. | 29.05.2020 at 15:14 |

        В такой трактовке согласен.
        Но и вопрос нейтрализации особо упоротых “барыгоненавистников” с повестки дня снимать не допустимо.
        Иначе нагадят по самые ….в общем, некоторым по пояс будет…

      • “Сейчас у нас тактически одна задача – дождаться падения Египта, тфу, путиностана, и не потерять державности до этого,”-не чекати, а своє робити. Хто може-воює, хто не може воювати, допомагає тим, хто воює, хто не може і допомогати, молиться за двох перших.

        • А хто може – нехай пише на “Лінії Оборони” та створює нову українську літературу 🙂

  7. У Украины есть огромная проблема, практически полное отсутствие пропаганды ИСТОРИИ УСПЕХА, Привычка добиваться своего втихаря, не капитилизируя достижения на каждом шагу, За три тысячи трупов от Моисея, это гражданская война, кто поднимет булаву на это? И кто сказал что малоросы не могут быть добропорядочными гражданами Украины? Нужно время и терпение! А может евреев и избивали и гоняли по всему миру, за то решение Моисея!

  8. Павло | 29.05.2020 at 11:22 |

    Дякую гарно.
    “Буйні” то дійсно безцінний ресурс.

  9. АртиШок | 29.05.2020 at 11:45 |

    Друзья!
    можно долго философствовать,но сейчас настала критическая фаза
    быть или не быть? вот в чем украинский вопрос.в кремле на него уже давно ответили, а мы все колеблемся.то быть,то не быть.
    Надо иметь конкретную “дорожную карту” и в путь.
    с Моисеем=Гетьманом, надеюсь мы уже определились.
    теперь надо собирать “стадо”.
    повторю еще один мой коммент к той статье
    “Есть еще стадный эффект!!!!
    “я как все” – такова позиция практически 80% тех кто проголосовал за янелоха. это была тактика выживания в совке!
    и это нам поможет!
    если 30% будет за Пороха, и их будет массово видно, то многие из тех кто выбрал зе, примкнут!!!
    это надо использовать!
    зе уже сдувается! надо чтобы нас было больше на тв и в сетях, сми.
    основная угроза сейчас жоппоблок”

    • Андрій Дар | 29.05.2020 at 12:11 |

      Вы уже написали, в 11.10, как нужно действовать.
      И я с Вами полностью согласен, поддерживаю, благодарю, и действую.

      • АртиШок | 29.05.2020 at 12:56 |

        Спасибо!
        каждый негатив про рф надо тиражировать на тех ресурсах,ветках и т.д. где тусуются зелебобики и промосковские конформисты.
        там же надо наглядно приводить сравнения Порох vs. зе-клоуны.
        напр. про освобождение военнопленных
        https://i.ibb.co/fMf3ZL7/967807945743.png
        это надо тиражировать как ответ,когда зебобики поют про зе=освободителя
        про то,кто как обогатился,
        и т.д.
        так постепенно они перестанут безмозгло повторять нарративы кремля против Пороха

        • АртиШок | 29.05.2020 at 13:19 |

          НО надо такие диаграммы и посты делать на языке оккупанта!
          это архиважно (С)
          потому-что многим зе-бобикам уже вдолбили неприятие украинского.

          • АртиШок | 29.05.2020 at 13:36 |

            поэтому.
            собираем такую полезную информацию,
            собираем ветки, где скопление зеофилов
            делимся информацией и тактикой подачи материала для максимального эффекта
            работаем на информационном поле противника.
            не поддаемся панике и упадническим настроениям
            поливаем огород
            собираем старые покрышки.
            ждем сигнала…

          • Андрій Дар | 29.05.2020 at 15:52 |

            +++
            И спасибо за наглядную диаграмму, собираю и применяю коллекцию таких.

  10. До речі, про євреїв. Один досить відомий єврей дав непогану відповідь на останнє питання в статті шановного Тимура:
    https://www.youtube.com/watch?v=37wI2BdkTFE
    Імовірно, йому там справді важче, ніж нам в Україні.

    • Так, йому там значно важче. Дякую за цю пісню! Ніколи її не чув. Чудово!

      • You welcome! 🙂
        Вірите — він єдиний, кого можу слухати російською без відрази (останні кілька років, принаймні)

  11. Андрій Дар | 29.05.2020 at 12:20 |

    Шановний Тимуре! Ви, на мій погляд написали багато суперечливого в перших трьох частинах, але в четвертій зробили правильний та дієвий висновок, тож я з Вами не сперечатимусь за теорію, бо щодо практики все сказано вірно.
    Як я казав раніше, наш ресурс невпинно росте, ресурс ворога (в тому числі й моральний) – падає.
    Як падає його матеріальний ресурс – вочевидь видно, а як падає моральний – досить почитати того ж мюріда та коментарі до нього, і не тільки.
    Ми перемагаємо, і точно переможемо.

    • Укроп | 29.05.2020 at 13:02 |

      Мордор знову взявся ДДОСити сайт, значить ще є у гадини гроші на пакості, але вже набагато менше сайт кошмарить – прогрес у здиханні “вже навіть не бензоколонки” 🙂 наявний!

      • АртиШок | 29.05.2020 at 13:21 |

        да, похоже на то!
        значит мы на правильном пути!

      • Я теж звернув, що саме зараз сайт запрацював нестабільно. Ну що ж, цього слід було очікувати! У нас свій фронт – інформаційний. У нас своя війна – духовна. Якщо нам прилітає у вигляді DDOS-атак… Що ж, тоді ми все робимо вірно! Так все і має бути!!! 🙂

        • “Якщо нам прилітає у вигляді DDOS-атак… Що ж, тоді ми все робимо вірно”-якщо у тебе немає ворогів, значить ти не жив!(У.Черчіль)

    • Дякую! Частини 1-3 – це теоретична база + справи минулі. А частина 4 – це те, до чого я підводив читачів. Отож вона насправді є найважливішою. Тому якщо ми з Вами погоджуємося в головному (в фіналі) – то є добре!
      🙂 🙂 🙂
      Просто я не від одного Готельєра-бандерівця чую подібні думки, що 10-15% – це дуже “мало”, а тому “нас зімнуть”. Ба навіть більше: наприкінці квітня 2019 року таке відчуття з’явилося навіть у мене!!! Але я дуже швидко оговтався, бо тоді ж – у квітні торік зрозумів: 10-15% – це НЕЙМОВІРНО багато!!! Бо я нарахував усі “прецеденти одинаків” в історії євреїв (Мойсей, Ілля, Матітьягу Хашмоней та Еліезер бен-Єгуда Перельман) ще в 2004 році… Треба було лише згадати той мій аналіз історії євреїв від 2004 року.
      А тому тепер, прочитавши матеріал шановного Готельєра-юандерівця, я захотів поділитися цими своїми думками з громадою на “ЛО”.

      • pan_futiy | 29.05.2020 at 16:20 |

        Как известно, “один в поле не воин”.
        И это так. И это НЕ так.
        Просто таких одиночек очень мало. Чрезвычайно мало.
        Статистически (статистика – она такая статистика) на фоне общего количества живших за всю историю людей этими одиночками можно пренебречь.
        Но именно эти сверхмалочисленные одиночки не попадают в историю, не входят в историю, а ДЕЛАЮТ историю.

        • “Как известно, “один в поле не воин”.- чеченський абрек Хашога Магомедов самостійно партизанив з лютого 1943р.(депортації чеченців) до 1973р., вбивши понад 40 москалів та їх прислужників.

      • Есть интересное исследование. Оказывается на поле боя реально воюет всего 2%. Остальные – массовка, затрудняющая уничтожение зтих воинов. В спецназе стараются повысить % реальных воинов, но и там он не идеальный. Так что в среднестатистической роте вояк примерно 3-4 человека, плюс, возможно, кто-то из командиров. И именно они обеспечивают весь возможный успех, а остальные – та же вата или близко к ней. А вот если начинает рулить ото большинство – то подразделению может наступить капец.

        • Так, я теж читав про подібне. Ось тільки не пам’ятаю, чи точно там про 2% йдеться?! Але що воює мізерна меншість “навіжених” – там точно йшлося. Ну що ж… так воно і є! 🙂

  12. Тимур, дякую за статтю!!

  13. pan_futiy | 29.05.2020 at 15:47 |

    Уважаемый Тимур!
    Отличная статья и интересная точка зрения. Спасибо!

    (Я еще утром написал комментарий, который до сих пор пребывает на премодерации из-за нескольких ссылок, поэтому решил еще раз Вас кратко поблагодарить за статью.)

  14. Сергей (Киев) | 29.05.2020 at 15:52 |

    Щиро дякую пане Тимуре за пізнавальну і зворушливу статтю.
    Стосовно Вашої поради вирішити для себе – що робитиму, залишившись наодинці – згадалися свої відчуття в ті хвилини,коли випадково почув фрагмент пісні “Засвіт встали козаченьки” у виконанні Івана Козловського і Капели бандуристів України ще за далекий 1953 рік: https://www.youtube.com/watch?v=f_Ky4P76Lig.
    На очі навернулись сльози, ніби до тебе звертаються з глибини віків твої козацькі предки. То ж вибір у мене єдиний – Україна має бути вільною незалежною країною. І чудовий ресурс ЛО з його Автором, дописувачами і коментаторами надихає на не вішання носа і “тримання прапора”;)

    • Так! І це – момент істини: що саме я робитиму, якщо залишусь сам-один, без жодної підтримки?! Дякую, що звернули увагу не цей фінальний акорд мого есею.

  15. А тому припиняйте, будь ласка, розмови на тему «нас сомнут и уничтожат».
    +++++

  16. АнтонОвич | 29.05.2020 at 18:35 |

    Парабелум: “Я не хочу, чтобы вы потеряли немалую часть читателей.” – ти ба, яка самовпевненість.

  17. Наталія М. | 29.05.2020 at 19:28 |

    Шановний Тимуре!
    Дякую Вам за емоційний переказ історії Ваших древніх предків. В якій Ви віділили головну ідею – ніколи не здаватися! Я, до речі, теж писала на цьому ресурсі пару років назад, що нас, українців, готують в лідери Європи. Тоді мені це було очевідно, а зараз … вже і сумніваюся в цьому. Тоді при Порошенко про Україну знали всі! Зараз вже починають забувати. Тому, це збігається з Вашими думками про таку собі обраність українців в нинішньому 21-му столітті, що живуть на цій землі. Читала і насолоджувалася Вашою літературною, українською мовою. Вийшло дуже по-філософськи і дуже тонко. Як мережива …

    • Дякую на доброму слові, пані Наталіє! Завжди приємно почути подібні речі від Вас 🙂

      “Я, до речі, теж писала на цьому ресурсі пару років назад, що нас, українців, готують в лідери Європи. Тоді мені це було очевідно, а зараз … вже і сумніваюся в цьому” (с)
      *****
      А оце облиште! У людей можуть бути сумніви, але Божі плани незмінні. Я недарма звернув увагу на отакий момент:
      “І вернувся Мойсей до Господа та й сказав: О, згрішив цей народ великим гріхом, вони зробили собі золотих богів! А тепер, коли б Ти пробачив їм їхній гріх! А як ні, витри мене з книги Своєї, яку Ти написав…” (Вих. 32:31-32)
      Євреї згрішили, впавши в поклоніння золотому тельцю. Більш того, з аналізу тексту випливає, що їм було байдуже, за ким йти – за Мойсеєм чи за золотим тільцем… Отже, Мойсей був для них ідолом, таким самим, як фараон – син Ра, живий бог для єгиптян… А це ПРИНЦИПОВА помилка з точки зору 1-2 заповідей з найвідоміших Десяти заповідей:
      “Хай не буде тобі інших богів передо Мною! Не роби собі різьби і всякої подоби з того, що на небі вгорі, і що на землі долі, і що в воді під землею. Не вклоняйся їм і не служи їм” (Вих. 20:3-5).
      Мойсей думав, що все це лишилося в Єгипті. Але виявилося, що цю ментальність “служіння ідолам” євреї утягнули з собою!!! Звідси й його розчарування і прохання до Всемогутнього старти його ім’я з Книги Життя – себто, прохання про смерть…
      Але Божі плани незмінні – тому Мойсей отримав у відповідь:
      “А тепер іди, провадь цей народ туди, куди казав Я тобі” (Вих. 32:34).
      Отже, Мойсей міг засумніватися в своїй здатності виконати місію, покладену на нього Всемогутнім. Мойсей міг засумніватися, що з сьогоднішнього натовпу рабів вийде в підсумку народ Книги. Але Бог не сумнівався!!! Й не зважаючи на всі розчарування та зневіри, наказав:
      – Ну що ж, Мойсею, погорювали, погнівалися – і годі. А тепер пішли далі!..
      Так само й у випадку з українцями. Ви можете засумніватися. Хто завгодно може засумніватися… Але якщо Бог щось замислив – Він так і зробить! 🙂

    • «Тоді мені це було очевідно, а зараз … вже і сумніваюся в цьому.» — не варто: всі люди і всі народи роблять помилки, навіть взірець демократії, чия рудочуба помилка зараз розкручує якусь вакханалію, аби не втратити посаду, що він вважає власним троном.
      А щодо України – таке відчуття, що, зважаючи на незрілість електорату, урок зеленою бубочкою — найкращий по співвідношенню ефективність/болючість: «Вона», чи якийсь бойко були б значно гіршими.

  18. “А тепер уявіть ситуацію: 22 квітня 2019 року, після другого туру президентських виборів за Пороха лишилося не отих «10% – 15% буйных», не епічний «Золотий четвертак», а лишився САМ-ОДИН Порох!!! Навіть без підтримки дружини Марини… Якщо ви це собі уявили — то тільки в цьому разі зможете второпати, чому Мойсей розбив перші скрижалі, чому розчинив у воді золотого тільця та …” а також, чому Порох був такий задоволений, такий радісний після оголошення результатів першого туру! Які ми, принаймні більшість з нас, вважали ніщивною поразкою.

  19. РОМАН | 29.05.2020 at 22:35 |

    “Мойсей залишився сам-один” Ну не сам-один. Інакше звідки би взялись левіти, щоб відгеноцмдити 3000 євреїв. І ось тут у мене є cумніви. Чи знайдеться в нас стільки левітів, щоб відгеноцидити в Україні не 3000, а хоча б 300 тих, хто молиться на золотого тільця? І що скаже Ізраїль, коли серед них опиниться бородата бабця, Біранович тощо?

    • Ну-у-у… Принаймні без Мойсея ці левіти теж мовчали в ганчірочку, як і сестра Мойсея – Міріам-пророчиця. Добре, що хоч би не допомагали Аарону золотого тільця ліпити! А може й допомагали…
      В будь-якому разі, без Мойсея нічого не могли вдіяти ні Аарон, ні Міріам, ані левіти. Це з ним усі вони встали на правильний шлях! І це потрібно розуміти.

      “Чи знайдеться в нас стільки левітів, щоб відгеноцидити в Україні не 3000, а хоча б 300 тих, хто молиться на золотого тільця?” (с)
      *****
      Поки що “лінчування по-українськи” зводилося до запихування чиновників у сміттєвий бак. Це не геноцид – це ДУЖЕ м’яко! Тому може і не знайдеться.

      “І що скаже Ізраїль, коли серед них опиниться бородата бабця, Біранович тощо?” (с)
      *****
      Якщо у “бородатої бабусі” є ізраїльський пачпорт – певна річ, щось-таки скаже… Але тут багато чого залежить від нюансів. Якщо відгеноцидять лише представників одного етносу – це одна розмова, а якщо відгеноцидять злодіїв незалежно від етнічної приналежності – розмова зовсім інша. Ізраїльтяни – люди зовсім не дурні й багато чого можуть зрозуміти.
      А тому давайте дотримуватися простого правила: неприємності треба розглядати й долати в міру їхньої появи, а не фантазувати про них зайве.

      • РОМАН | 30.05.2020 at 08:54 |

        “Ізраїльтяни – люди зовсім не дурні” Згоден. 1) При голосуванні в ООН по Криму Ізраїль зробив вигляд, що його там НЕМА. https://uk.wikipedia.org/w/index.php?curid=1673341 Щоб не виникло питань щодо Голанських висот та інших територій, зайнятих ЦАХАЛом поза кордонами Ізраїлю. 2) Євреї віл всіх вимагають визнати голокост геноцидом, натомість не визнали таким голодомор в Україні. https://uk.wikipedia.org/w/index.php?curid=1099211 Якщо б Вам запропонували зробити вибір: загинути за хвилину в газовій камері чи бути в селі, оточеному військами, без їжі, але з можливістю зарізати рідну дитину і з”їсти її та нагодувати родину. Що б Ви вибрали? Що страшніше? Коли є вибір, чи коли його нема? 3) Свого часу читав статті про гетто. Так от, керівництво в гетто складалось не з німців чи українців, а з євреїв. І юденрати https://uk.wikipedia.org/w/index.php?curid=109359 , і поліція https://uk.wikipedia.org/w/index.php?curid=109364 “Чисельність єврейської поліції залежала від чисельності населення гетто. Так, наприклад, у Варшавському гетто у «Службі порядку» служили близько 2500 осіб, у Лодзі — 1200, у Львові — близько 500” — Raul Hilberg. The Destruction of the European Jews. Quadrangle Books, Chicago, 1961, s. 310. 4) Над окупованим Донбасом літають російські безпілотники, котрі мають ізраїльське походження. Ізраїль підписав угоду з Росією в 2009, після нападу на Грузію, й виконує її після нападу на Україну. https://uk.wikipedia.org/w/index.php?curid=2214625 5) Армійські засоби зв”язку, котрі Ізраїль пропонував Україні, що захищає свою землю від російської агресії, були гіршої якості й на гірших умовах, ніж турецькі. І це при тому, що Ізраїль навіть найновіші F-35 модернізує. “Наприкінці червня 2011 року ВПС Ізраїлю направили своїх фахівців до США, де вони очолили групу, що займається розробкою ізраїльської версії літака — F-35I. Повідомляється, що вони будуть працювати разом з представниками Пентагону та компанії Lockheed Martin з питань, що стосуються інтеграції ізраїльських технологій в винищувач п’ятого покоління” https://uk.wikipedia.org/w/index.php?curid=438022 Але ВСЕ ЦЕ — для себе, а не комусь. Тому в мене є сумніви, що мудрий єврейський народ зрозуміє українських левітів.

        • “1) При голосуванні в ООН по Криму Ізраїль зробив вигляд, що його там НЕМА” (с)
          *****
          На жаль, в дзеркальній ситуації, коли в ООН голосувалася ситуація по ізраїльським поселенням, Україна їх засудила саме з міркувань того, щоб ВИНИКЛА аналогія з Кримом, окупованим Росією! Внаслідок цього виник дипломатичний шкандаль і зірвався візит прем’єра Ґройсмана до Ізраїлю. Як казав Лавров: “Дебіли, б***ь!” – бо треба від таких голосувань утримуватися.

          “2) Євреї віл всіх вимагають визнати голокост геноцидом, натомість не визнали таким голодомор в Україні” (с)
          *****
          Треба грамотно провести дипломатичну роботу з Ізраїлем, такої роботи не було проведено.

          “Якщо б Вам запропонували зробити вибір: загинути за хвилину в газовій камері чи бути в селі, оточеному військами, без їжі, але з можливістю зарізати рідну дитину і з”їсти її та нагодувати родину. Що б Ви вибрали?” (с)
          *****
          До ситуації №2 я б не дожив, бо я би взяв участь в антирадянському повстанні 1930 року, на придушення якого кинули РСЧА. Там був серйозний заміс. Тому я б або загинув у повстанні – або відправився б із сім’єю до Сибіру.
          Якщо Ви скажете, що відповідь не є коректною – я би в ситуації №2 просто зарізав би всіх – і дружину, і дітей, а сам би вже помер від голоду. Але б у мене ніхто нікого не їв, бо є певна межа, і як батько сімейства, відповідальний за родину – я би зменшив їхні страждання. Рука у мене не здригнеться.
          Оскільки ситуація №2 зі мною не пройде в будь-якому разі – лишається газова камера, без варіантів.

          “3) …керівництво в гетто складалось не з німців чи українців, а з євреїв. І юденрати…” (с)
          *****
          Я в курсі про юденрати. Але в Києві єврейського гетто не було, не було і юденратів. А я – киянин в 4-му коліні, причому саме через єврейську гілку (по матері).

          “4) Над окупованим Донбасом літають російські безпілотники, котрі мають ізраїльське походження” (с)
          “5) Армійські засоби зв”язку, котрі Ізраїль пропонував Україні, що захищає свою землю від російської агресії, були гіршої якості й на гірших умовах, ніж турецькі” (с)
          *****
          Повторюю сказане вище: з Ізраїлем треба ПРАЦЮВАТИ!!! Ізраїлю треба ПРОДЕМОНСТРУВАТИ, що мати справи з Україною ВИГІДНІШЕ, ніж з РФ. А наша українська дипломатія працювати НЕ ВМІЄ, причому не тільки з Ізраїлем… Рівень України – це зробити “бізнес-форум” (“інвестфорум”), на якому говориться:
          – У нас прекрасна країна, у ній є такі-то перспективні галузі – інвестуйте сюди!
          Далі – фуршет. І очікування, коли на нашу землю поллється “золотий дощ”… От і все!!! Повірте, в 2014-2012 роках я взяв кількадесят інтерв’ю послів і торгпредів різних країн для журналу “РоботодавецЬ”, я знаю, про що кажу… Тому у нас виходило працювати лише з РФ – бо то колишня метрополія, там все налагоджено… А вихід на нові ринки для наших – це такий головняк!.. В т.ч., я двічі зустрічався з послами Ізраїлю і писав про такі от “бізнес-форуми”. Тож не дивуйтесь, якщо Ізраїль зливатиме в Україну погані товари. А оскільки з РФ контакти давно налагоджені – то Ізраїль виконуватиме контракти з нею. Бо заради кого старатися – заради України, яка голосує проти єврейських поселень?! “Ай, не надо! Ай, бросьте!” (с)

          “Тому в мене є сумніви, що мудрий єврейський народ зрозуміє українських левітів” (с)
          *****
          Поки що я не бачу ніяких “українських левитів”. Поки що я бачу совка ЗЕ і безпринципного бандита Беню. А це не левіти. Це саме декласовані совки: “Новая историческая общность людей – советский народ” (с). Якщо 29 вересня 2019 року ЗЕ не поїхав до Бабиного Яру (а він таки не поїхав! все, що робилося “заднім числом” – то була імітація) – він для мене взагалі не єврей. То де ж тоді українські левіти?..

    • Вовк | 30.05.2020 at 17:58 |

      образяться, як ЗАВЖДИ… Як за 1648

      • Ой, шановний пане Вовче! Перепрошую, але Ви забули додати ще образи:
        – за Київське повстання 1113 року проти тисяцького Путяти, соцьких, лихварів та хазарського купецтва, після чого всіх євреїв виселили з Києва за міську межу в Жидівську слободу;
        – Коліївщину 1768-1769 років.
        Принаймні мені казали, що 4-й енергоблок на ЧАЕС підірвали місцеві євреї в якості помсти або за все це гуртом, або за кожну подію нарізно…

  20. Евгений | 29.05.2020 at 23:04 |

    Не совсем точно. Иегошуа бин-Нун,точно не участвовал, он ждал Моше на полпути. По мидрашам левиты тоже не участвовали, как и в Египте, единственное из племен не поклонялось идолам.

    Моше не просил смерти, он просил о прощении народа. Вы же ниже в комментариях приводили эту цитату “А тепер, коли б Ти пробачив їм їхній гріх! А як ні, витри мене з книги Своєї, яку Ти написав…”

    • “Иегошуа бин-Нун,точно не участвовал, он ждал Моше на полпути. По мидрашам левиты тоже не участвовали, как и в Египте, единственное из племен не поклонялось идолам” (с)
      *****
      Шановний пане Евгений! Це добре, що Ви знаєте мідраші 🙂 Це ДУЖЕ добре!!!
      Тим не менш, мідраші не входять в текст Тори, а тому я їх не чіпаю. Бо інакше мушу пояснити читачам “ЛО”, що таке Усна Тора, мідраші, система ПаРДеС, різницю шкіл Гілеля і Шамая, розповісти трохи про Кабалу, про єврейську традицію й історію… і таке інше в тому ж дусі. Але навіщо все це читачам “ЛО”?! Це ж не ресурс для релігійних диспутів… Отож я роблю мінімум – не вивалюючи всіх цих знань на читачів, ґрунтуюсь чисто на тексті Біблії в українському перекладі Огієнка, який можна перевірити. А якщо я почну залучати тексти мідрашів!.. Ооооо, куди ми зайдемо!..
      🙂 🙂 🙂

      “Моше не просил смерти, он просил о прощении народа. Вы же ниже в комментариях приводили эту цитату “А тепер, коли б Ти пробачив їм їхній гріх! А як ні, витри мене з книги Своєї, яку Ти написав…” (с)
      *****
      Знов-таки, це знання з царини єврейської традиції. Вважається, що на Рош га-Шана Всемогутній судить Свій обраний народ і записує вирок кожному на наступний рік у Книгу Життя. Потім дається ще 10 днів на те, щоб додатково молитися, каятися і т.ін. А далі – на Йом Кіпур цей вирок або затверджується, або змінюється, в залежності від поведінки людини.
      Мойсей просив: “…витри мене з книги Своєї, яку Ти написав”.
      Чи означає це витерти Мойсея з Тори – зі скрижалів?! Адже вважається, що на перших скрижалях була записана вся Тора… Але скрижалі Мойсей щойно розбив! А який сенс витирати написане зі скрижалів, які ВЖЕ розбиті?!
      Отже, йшлося про якусь іншу Книгу, написану Всемогуьнім… А це саме і може бути Книга Життя! А що означає “витерти Мойсея з Книги Життя”?! Це і є бажання ВМЕРТИ!!! Але щоб пояснити це, мені потрібно зробити екскурс в єврейську традицію… ІМХО, для читачів “ЛО” він зайвий, тому я просто дав констатацію: Мойсей просив про смерть.

  21. Евгений | 30.05.2020 at 01:16 |

    Так текст Торы и не говорит, что ВСЕ участвовали в идолопоклонстве. Более того, простая логика, без привлечения мидрашей, говорит о том, что левиты не участвовали. Иначе чего же они пришли на призыв Моше: “кто за Б-га, ко мне!”?

    Возможно я что-то упустил, но никогда не слышал, что б на скрижалях была записана вся Тора. Насколько я знаю, там был только декалог. Более того, сам текст Торы это подтверждает:
    Шемот – 34 глава

    1 И сказал Йеhова Моше: «Вытеши себе две скрижали каменные, как прежние, и Я напишу на этих скрижалях слова, какие были на прежних скрижалях, которые ты разбил.

    28 И пробыл он там у Йеhовы сорок дней и сорок ночей. Хлеба не ел и воды не пил. И написал на скрижалях слова завета — десять изречений.

    Суть слов Моше, что он хочет быть един с народом – если народ будет жить, то и Моше будет, а если Всевышний его погубит, то и Моше жить не хочет.

    Но слова его про то что бы стереть его имя из Книги не сказаны просто так:
    “В главе Торы “Тецавэ” ни разу не упоминается имя Моше. Причина этого кроется в том, что когда народ Израиля сделал золотого тельца, Моше сказал Б-гу, что если Он не готов простить евреев, то пусть сотрет имя его “из Своей книги”. Несмотря на то, что еврейский народ был прощен, слова праведника (цадика) обладают огромной силой, и воззвание Моше привело к тому, что его имя было стерто из одной главы Торы.”

    • “Более того, простая логика, без привлечения мидрашей, говорит о том, что левиты не участвовали. Иначе чего же они пришли на призыв Моше: “кто за Б-га, ко мне!”?” (с)
      *****
      Та ж логіка підказує, що левіти могли тривіально одуматися! З цього приводу згадую такого собі пана конструктора з “Ленкузні” (Київ, десь 1989 чи 1990 рік, у нас була з ними госптема по холодильних агрегатах). Прізвище у нього було – Хайтін. Старий розумний єврей, як-то кажуть… Отож пригадую, якось він діаметрально змінив точку зору на якесь технічне питання, причому буквально за добу! От вчора був категорично “проти”, а сьогодні – палко “за”!.. Мене ця раптова зміна здивувала, що я й висловив на нараді. А товариш Хайтін мені у відповідь:
      – Послушай, ну, имею я право поумнеть?!
      Отак і ці левіти могли “порозумнішати”. Без Мойсея вони мовчали в ганчірочку або навіть вклонялися золотому тельцю… нехай суто для проформи. А щойно з’явився Мойсей – як вони “проздріли” і стали за Бога, і пішли рубати мечами наліво й направо…

      “Возможно я что-то упустил, но никогда не слышал, что б на скрижалях была записана вся Тора. Насколько я знаю, там был только декалог” (с)
      *****
      А от я чув саме таке! Це вже з коментарів… Тим не менш, я це не вигадав, і справді кажуть, що перші скрижалі виготовив Сам Всемогутній, і на них була записана вся Тора – від першого вірша Книги Берейшит до останнього вірша Книги Дварім! Ці скрижалі Мойсей розбив у гніві.
      А от вже другі скрижалі виготовив (витесав) власноруч він, а не Всемогутній. І на них були записані вже тільки десять заповідей, а не вся Тора… І ці скрижалі-копії, “скрижалі №2” Мойсей приніс народові в урочистому мовчанні та в трепеті дня Йом Кіпур…
      Втім, надалі в ковчезі Заповіту зберігалися як рештки перших (розбитих) скрижалів, так і неушкоджені другі скрижалі.
      А Ваше посилання на Вих. 34:1 – “Витеши собі дві кам’яні таблиці, як перші, і Я напишу на цих таблицях слова, що були на перших таблицях, які ти розбив”, – лише підтверджують, що Декалог був зафіксований і в повному варіанті Тори, записаному на перших скрижалях.

    • “Но слова его про то что бы стереть его имя из Книги не сказаны просто так:
      “В главе Торы “Тецавэ” ни разу не упоминается имя Моше. Причина этого кроется в том, что когда народ Израиля сделал золотого тельца, Моше сказал Б-гу, что если Он не готов простить евреев, то пусть сотрет имя его “из Своей книги”. Несмотря на то, что еврейский народ был прощен, слова праведника (цадика) обладают огромной силой, и воззвание Моше привело к тому, что его имя было стерто из одной главы Торы.” (с)
      *****
      До речі, цікавим є коментар Раші на Дварім 32:32:
      https://toldot.ru/limud/library/humash/shmot/tiso/
      =====
      И теперь, если простишь их грех, (хорошо); а если нет, то сотри меня из Твоей Книги, которую Ты написал.
      ———-
      ИЗ ТВОЕЙ КНИГИ. Из всей Торы; чтобы обо мне не сказали, что я не был достоин просить для них милосердия.
      =====
      Отже, все ж таки тут є різночитання! Бо якщо Мойсей справді просив стерти його ім’я з усієї Тори – чому тоді його стерли лише з розділу “Тецаве” (Шмот/Вихід гл.27-30), а не з усієї Тори?! Бо виходить, що слова цадика виконали ЧАСТКОВО – а чому?! Невже найбільшого з пророків поважали… “частково”?!
      Отож можливі всякі варіанти – це й лишає простір для версій та коментарів… Втім, як завжди 🙂

  22. Зерно | 30.05.2020 at 15:29 |

    Ого! Висновок у цій частині життєствердний та надихаючий. Борімося поборемо! Історія кожного народу то є детективна історія не завжди з добрим кінцем кожного акту, а виявляється, що акт був не кінцем п’єси і знову треба оговтуватись, закочувати рукави, брати до рук ломи та лопати. Так ми копали знову і знову окопи(шанці) на новому місці розташування підрозділу. І це дошкуляло більше всього. Гарна стаття, дякую.

Comments are closed.