З точки зору науковця 13.04

Від редакції

Шановний Пан Науковець повідомив редакцію про те, що періодичність його досліджень не має сенсу саме в плані щоденних звітів, бо тоді важче ухопити тенденції. Тому збільшена відстань між такими дослідженнями і от зараз – чергові спостереження за динамікою пандемії

***

У Вашому повідомленні «Сводки 12.04 (Часть 1)» наведено графіки, які стосуються епідемічної ситуації в США. Мною проведено також такі розрахунки, які підтверджують висновки нашого колеги. Його метод оцінки статистичних даних за допомогою законів статистичної фізики заслуговує на увагу, хоча й викликає низку питань, які, напевно, не було б доречно виносити на ваші сторінки. Зауважу лише, що чим складніша математична модель, тим більше у неї параметрів, які треба визначити для тої чи іншої країни. Чим точніше їх визначають, тим точніша математична модель. Однак в цьому є проблема, що приводить до прогнозів з великими допусками, що зводить їх нанівець.

У таких країнах, як Франція, Німеччина, Іспанія продовжується згасання епідемії. Навіть для Франції, де значно покращилася ситуація, можна зробити такий висновок попри те, що їхні дані аж занадто сильно змінюються щодня. Усі ці дні мав надію, що в Польщі в найближчі дні буде досягнуто пік, тепер це можна впевнено стверджувати, що не може не тішити.

Оскільки за попередні дні зростання щоденних приростів в Італії викликало певне нерозуміння, то у мене виникла така версія. Якщо подивитися на хід подій у Південній Кореї, то після піку спостерігалася декілька тижнів стабілізація цього параметра, яка давала майже лінійне зростання кількості підтверджених заражень. Не можу впевнено пояснити причину такого явища, тим не менше щось подібне починається, на мою думку, в Італії.

На жаль, в Швеції, Японії та Росії прогноз невтішний. Більш-менш для Росії формується пік у межах 11 травня, хоча довіряти їхнім даним немає підстав. Навіть в Швеції масштаб трагедії на порядок вищий.

І насамкінець, як у новинах кажуть, про погоду. Тобто що відбувається в нашій країні. З самого початку нами стверджувалось, що прогноз Головного санітарного лікаря щодо піку 14 березня немає ніяких підстав. Зрештою він днями сам це підтвердив. Тепер оцінюємо прогноз МВД 15-25 березня, озвучений А. Геращенко. Поки що він справджується. Маємо надію, що достовірність офіційних даних буде підвищуватись, оскільки нам важливо знати, скільки продовжуватимуться незаплановані «канікули» для бізнеса, освіти, та й скільки ще сидіти пенсіонерам під «домашнім арештом».

 

17 Comments on "З точки зору науковця 13.04"

  1. Kollega | 13.04.2020 at 11:15 |

    Мабуть все ж таки квітня?

  2. Евгений О. | 13.04.2020 at 12:01 |

    З усією повагою до безумовно важливих висновків шановного Пвна Науковця, не можу не зауважити про нюанс.
    Полягає він в тому, що для України в найближчому майбутньому практично неминучий вельми суттєвий спалах кількості інфікованих, а, потому і хворих і, як не прикро, померлих.
    Пов’язаний він з вражаюче грандіозним ідіотизмом тих, хто називає себе вірянами. Про викривленість свідомості різноманітних шитих золотом священиків, що запливають салом на пожертви недолугої пастви, то й годі говорити.
    Але.
    Вражає неадекватність тих, хто жере прицмакуючи мої податки, що я вимушений платити за, начебто, убезпечення мене, громадянина від різних негараздів. В тому числі і від епідемічних.
    Головний санітарний лікар не пояснив правоохоронцям про величезну в кубі небезпеку обрядових зібрань?
    Тоді з якого, перепрошую, дива перед святкуванням начебто події, що пишуть, сталася тисячу і більше років тому, верховний поліцай заявив, що не буде виганяти з церков недоумків?
    От вони і поперлися.
    Хтось сумнівається в результаті?
    Чи може нинішнім владоутримувачам важливіше мати обгрунтування для продовження карантину на всю каденцію президента Коломойсь.. ой, перепрошую, Зеленського?
    А, як кажуть, по ходу жизні поназбирати річних пенсій з дідів, що відійдуть на 2, 0005 км від своєї нори?
    Іншого пояснення у мене, вибачте не є.
    Бо ж сумніватись в наявності певного інтелекту у тих, хто проліз на верхні щаблі отієї соціальной піраміди було б безпідставно.
    Чи вже процес деградації зайшов так далеко?

    • Науковець | 13.04.2020 at 12:44 |

      Тут у коментарях Вас я повністю підтримую, оскільки в постах намагаюсь бути аполітичним, хоча не завжди це вдається. Лише доповню щодо релігійної традиції. Відомо, що наша країна є переважно віруючою. У християн є в році два найголовніших свята – це Різдво і Великдень. Можна спробувати зрозуміти їхню поведінку, оскільки в історії християнства за останнє тисячоліття, а може й далі, ще не було такого святкування в режимі online. Тут все залежить від відповідальності кожної релігійної організації за свою паству і здатності відступитися від усталеної процедури релігійних обрядів, а для них це догмат. У нас чітко проглядається в цьому сенсі протистояння УПЦМП проти ПЦУ, УГКЦ, РКЦ. Дивився Хресну дорогу, яку провадив Папа Римський. Враження гнітюче від самої форми процесії. Очевидно, що складно було піти на такий крок, завжди це був масовий захід. Між іншим символічно, що в ній приймали участь тільки медики та ув’язнені з Північної Італії.
      Зрозуміло, що має бути досягнуто компроміс між релігійними організаціями та цивільною владою щодо захисту громадян від епідемії. Бачимо, що переважно він знаходиться, тому що повністю заборонити святкування в церквах, перенісши його в домівки, не вдасться.

    • Що до іншого пояснення, то, по перше, варто подякувати нашим «антикарантинникам – захисникам конституційних прав громадян». Звісно ж, наша недолуга влада зробила впровадження карантину вкрай безглуздо. І порушення Конституції дійсно були. Але оті заклики проти карантинних заходів, поради з засобів їхнього обходження (як, наприклад, вигулювати хом’ячків за пазухою або рибок у банці, або «конвоювати» вдесятьох одного підлітка) та подальшого скасування штрафів у судах, шельмування правоохоронців, як у випадку з поодиноким плавцем (згоден, що вони самі винуваті, але…), не могли не вплинути на них. Мабуть, вони вирішили не наражатися у майбутньому на скандали та обвинувачення у порушенні законів та зробити «італійський страйк».
      По друге, силові перешкоди проведенню святкових служінь могли б бути використані для штучного створення протестів, сутичок, що у протиепідеміологічному сенсі було б ще гірше. (Та й у суспільно-політичному – теж). Я припускаю, що тітушки, яких перевдягли з «нацжен» в яких-небудь «паломників», вже були напоготові та тільки й очікували команди.
      Таким чином, можливо такі дії були обрані, як «менше зло».
      До речі, вже з’явилася інформація про штрафування священиків, які проводили масові служіння.

      • Евгений О. | 13.04.2020 at 16:35 |

        Та, переррошую, було рішення. Просто закрити на замки.і поставити охорону.
        Заздалегідь. Яе у Греції.
        І що?
        Пішли б на приступ?
        А де б попередньо зібрались?
        Правоохоронців шельмують?
        А ви давно з ними на дорогах не спілкувались?
        Штрафи скасовують? От каки-бяки. А маски хто продав? Пенсіонери?
        Вибачте.
        Але дилетанти, вониі є дилетанти.
        І чудово, що окрім Печерського та Окружного Адміністративного, є ще суди, які начебто мають честь і совість.
        Компроміс з релігією через хвороби і смерть?
        Чи не занадто для міфів?

        • Так, все так. І не посперечаєшся з Вами. От тільки не компроміс з релігією, а щось більш глибоке та гнучке, щось на кшталт “гри у довгу”. Хоча, це занадто добре для сьогоднішньї влади. Але хто знає? (Чи це я вже у конспирологію занурився?)

  3. А в раше дневной прирост так удивительно точно ложится на кривую математического ожидания. Мой преподаватель, в свое время, тут же начинал смотреть – где именно подгоняют данные его студенты.

    • Науковець | 13.04.2020 at 12:56 |

      Це точно. Коли був студентом, проводили лабораторне заняття, у якому треба було знайти постійну Планка, поділивши одне число на інше (за допомогою логарифмічної лінійки, також непоганий “калькулятор”). Щось мені не виходило, тоді вирішив підправити результат експерименту лише в другій цифрі числа на одиницю, і, о чудо, зійшлися аж три значущі цифри в константі. Він не міг повірити, перевіряв-перевіряв, потім погодився. Так що було таке, якось викручувались.

  4. Alex_k | 13.04.2020 at 13:51 |

    Шановний Науковець, а чому графіки реальних даних співставляються з нормальним розподілом, який має симетричний у часі відносно піка вигляд? Хід епідемії, і це добре видно на моделюваннях, має такий вигляд лише при відсутності заходів стримування, за рахунок зараження всієї популяції. І навіть на моделюванні видно, що при введенні таких заходів процес має підйом, а потім значно триваліший спад, або взагалі без вираженого піка, підйом і вихід на майже постійний рівень.

    • Науковець | 13.04.2020 at 15:02 |

      Тут частини розподілів зліва і справа від максимуму мають різну дисперсію. Десь це не так добре видно, десь краще (Іспанія, Італія).
      Також невелике уточнення щодо тези “підйом і вихід на майже постійний рівень”, яке часто плутають і відносять не до загальної кількості заражень (червона крива), а до щоденного зростання (жовта крива). Це не так, оскільки нормальний розподіл (синя крива) є похідною від функції розподілу, яку називають інтегралом ймовірності, а він корелюється саме з червоною залежністю. Якщо похідна постійна, то кількість заражень зростала б до нескінченості, що не реально (порівняйте з діапазоном від 9.03 до 6.04 на графіках Південної Кореї).

  5. Евгений О. | 13.04.2020 at 16:47 |

    Щодо моделювання дозволю собі висловити думку.
    Свого часу, давно, нажаль, дуже давно, довелось мені працювати над математичною моделлю певного межанізму, що мав функціонувати у природних умовах, що певним чином змінювались. До того ж в самому механізмі відбувались певні процеси, пов’язані зі зміною, наприклад, певних властивостей у функції температури, чи зношування певних елементів.
    Вдалося описати математично переважну більшість параметрів, що змінювались.
    Вийшло доволі близько до реальності.
    Можливо для подібних сьогодняшній панденмії процесів більш придатним був би підхід, споріднений, скажімо, теорії автоматичного керування. Як це називали в часи моєї юності…
    Бо, як показуя практика, відхилення від нормального розподілу генеруються чималою кількістю не зповна нормальних людей…
    Проте, мабуть таки і їх вплив можна описати певною системою диференціальних рівнянь…
    Але це вже дуже велика і не проста робота..

  6. DmitryKherson | 13.04.2020 at 18:19 |

    Описати рішення влади та
    Визначити коефіцієнт дурощів влади чи коефіцієнт пофігізму населення щодо проблем бачу проблемним. Поведінка вірусу також залежить від типу вірусу A B C , та взаємодією його із днк людини, статистика якого не відома по країнам, як і не відомо як і наших умовах всі ці показники виявити.
    Тому поки що це метод по аналогіях із інших країн. І як казав доктор Хаус УСІ БРЕШУТЬ. як Китай, так і інші країни.
    Тому ми зпираємось на сумнівні дані майже тотально

  7. Ось нарешті адекватна реакція на прокацапських попів (нажаль не у нас):
    “Митрополита Кіфірського і Антикіфірського Елладської Православної Церкви Серафима заарештували, коли він відкрив митрополичий собор у місті Кітера 20 березня та закликав вірних виконувати богослужіння, які він зазвичай виконував, незважаючи на заборону. В той день били у дзвони, запрошуючи вірних приходити до церкви.”
    https://duhovnyfront.com.ua/2020/03/23/mytropolyta-elladskoi-tserkvy-zaareshtuvaly-za-liturhiiu-pid-chas-karantynu/

  8. Вовк | 14.04.2020 at 09:23 |

    може і Макс (Планк) ТЕЖ підправив свою сталу, щоб з Альбертом (Ейнштейном) зійшлось, в пИку Ісааку (Ньютону) 😉
    Видно, що лаптєносці ТЕЖ вчили і статметоди, і розподіл Гаусса в своїх фізтєхах та Бауманках.
    По суті. Наш шЛяшко “прогнозує” 2% хворих, яке на графік влізе або в ІІ декаді травня, при лінійній, однопІковій гауссіані, або влітку, при дво- та трипіковій картині…
    Якщо не важко, прошу включити в графіки люксембург та Ісландію. Поясню: невелика популяція + високий ступінь тестування. Люкси – центр Європи, між франками, німцями та біля Італії. Ісландія – острів, де абориґенів можна обліковувати кожного дня. Як БАЗОВА модель для Британії та Японії…
    Дякую!

Comments are closed.