Обязательства и добрая воля (Часть 4)

В.Б.: Парадокс, поднятый в международных СМИ, противопоставляет довольно холодную реакцию польского общества на массовую миграцию с Ближнего Востока в 2015 и 2021 годах поистине удивительной поддержке украинских беженцев сейчас. Как это можно объяснить?

П.Т.: Во-первых, важно понимать, что Польша традиционно была открытым обществом, где на протяжении столетий под одной крышей мирно жили разные этнические, религиозные и языковые группы. Быть поляком в то время ассоциировалось не с принадлежностью к какой-либо группе, а с ценностями, разделяемыми всеми теми, кто решит жить в Польше. Таким образом, открытость в Польше всегда ассоциировалась со свободным выбором тех, кто мигрирует в Польшу, а также с обязанностями, которые мигранты брали на себя после поселения в Польше (например, ответственность за защиту страны или за жизнь в согласии с другими). Именно в этом духе поляки смотрят на мигрантов, а также потому, что Польша имеет долгую историю оттока мигрантов, и поляки инстинктивно понимают, что значит быть мигрантом. В то же время польское общество против любой принудительной миграции, подобной той, которую продвигает Беларусь, или централизованно определяемых региональных механизмов, которые поддерживают вынужденную миграцию, даже не проверяя, где мигранты хотели бы жить, как это было в 2015 году.

Тем не менее верно и то, что бедственное положение украинцев вызывает в Польше большую общественную поддержку, чем другие кризисы. Это не лицемерие: украинцы наши соседи. Они выглядят и говорят одинаково с нами; они борются за те же устремления, которые нам, полякам, удалось реализовать на рубеже веков; у нас общая тысячелетняя история и общая угроза безопасности. Конечно, украинское дело вызовет уникальный уровень поддержки в Польше.

Вместо этого следует сосредоточить внимание на том, как стимулировать и поддерживать этот импульс, потому что от него зависят две очень реальные и ощутимые ставки — благополучие миллионов украинских гражданских лиц и фундаментальный политический вопрос для Запада.

В.Б.: Какой должна быть роль партнеров и союзников Польши в управлении этим кризисом? Должна ли Варшава призывать к частичному организованному перераспределению беженцев, запрашивать косвенную помощь или, возможно, и то, и другое?

П.Т.: Текущая ситуация требует скоординированной стратегии для согласования потребностей с доступной помощью. Отрадно видеть всю помощь, которая поступает в Польшу или через Польшу гражданам Украины. Однако частные и общественные организации из-за рубежа часто не имеют ни малейшего представления о том, что действительно необходимо. Есть потери продуктов, которые в противном случае можно было бы лучше распределить.

На данный момент основной проблемой является финансовая поддержка. Администрации соответствующих принимающих стран, включая Польшу, могут более эффективно распространять ее. Поэтому любая международная поддержка со стороны иностранных правительств, неправительственных организаций или международных институтов должна быть согласована с властями тех стран, которые принимают наших друзей-украинцев.

В.Б.: Учитывая среднесрочную и долгосрочную перспективу, сотням тысяч людей, решивших остаться в Польше в обозримом будущем, потребуется гораздо больше, чем временное жилье. Какие проблемы и возможности это создает для польской экономики?

П.Т.: Мы уже описывали более долгосрочные проблемы: предоставление образования детям, чьи семьи остались, будет самой насущной долгосрочной задачей и, вероятно, самой дорогостоящей с точки зрения инфраструктуры и финансовой поддержки наиболее уязвимых семей.

Однако у Польши есть много возможностей, вытекающих как из миграционного притока, так и из текущей геополитической ситуации. Польская экономика нуждается в иностранных рабочих для поддержания высоких темпов роста. Эта потребность связана с быстро стареющим польским обществом. Украинцы, которые останутся и будут работать в Польше, будут более чем приветствоваться, учитывая культурную, языковую и историческую близость обоих народов. Поляки могут многому научиться у украинцев и наоборот.

В более широком смысле, российская агрессия против Украины, вероятно, приведет к глобальной нехватке продовольствия наряду с другими негативными последствиями, такими как высокие цены на энергоносители, сбои в торговле и инфляция. Польша могла бы относительно легко увеличить производство продуктов питания и подключиться к глобальным цепочкам поставок продуктов питания, извлекая выгоду из роста цен на эти продукты.

В.Б.: Как только эта война закончится, и к Украине вернется определенная стабильность, потребуются масштабные усилия по восстановлению, которые, вероятно, сблизят Украину со своими западными соседями. Есть ли какое-то уникальное место для украинцев, которые сейчас находятся в Польше, чтобы принять участие в этих будущих усилиях?

П.Т.: Я не могу представить какие-либо восстановительные работы без активного участия украинского народа, в том числе тех, кто временно бежал в поисках безопасности. Это будет их главный опыт поколений, но я надеюсь, что Польша и другие страны Центральной Европы смогут существенно помочь. Уже существуют некоторые международные механизмы, такие как Инвестиционный фонд «Инициатива трех морей», которые могли бы сыграть важную роль в содействии усилиям по восстановлению в сотрудничестве с ближайшими западными соседями Украины.

Петр Трабински — исполнительный директор Международного валютного фонда (МВФ). Все взгляды, высказанные в этом интервью, принадлежат только ему. Они не отражают точку зрения МВФ, его персонала или исполнительного совета МВФ.

Виктор Бабински — аспирант Йельского университета по истории и научный сотрудник Института Гувера.

Прим. перевод.: Итак, перед нами разговор на английском языке двух поляков, обсуждающих одну из проблем, возникших вследствие вторжения России в Украину, и непосредственно отразившуюся на Польше и Европе. Разговор предметный, заинтересованный и сочувственный. Но при этом обращает на себя внимание, как American Purpose, «на всякий случай» вначале огласив регалии интервьюируемого, как исполнительного директора ВМФ, в конце «на всякий случай» предупреждает: нет-нет, господин Трабински выражает исключительно свою точку зрения, ВМФ здесь ни при чем. Не забавно ли?

28 Comments on "Обязательства и добрая воля (Часть 4)"

  1. Семен | 26.05.2022 at 12:51 |

    Цікава приміточка про посаду і особисті думки.
    Це повинно наводить на висновок що в МВФ немає одностайного розуміння і методів підтримки Польші з питання емігрантів.
    Це може свідчити і про підготовку до спроби усунення виконавчого директора. Що має різницю між тим що декларує МВФ і посадовець.

    • Володимир | 26.05.2022 at 18:43 |

      ЛО крутий ресурс з якісним контентом. Проте ця стаття срала=мазала. Я теж вважаю Чорновіл це наш В. Гавел, Л. Валенса. Але обрали Кравчука. Хамське на концерт до кабзона = перебор. Майже всі звинувачення на цього політика =фуфел.

      • Eugen moderator | 26.05.2022 at 19:30 |

        А аргументовано?
        Бо, як на мою думку, персонаж вартий суттєво більш жорстких висловлювань.
        Бо ж пам’ять моя багато чого забути не може.
        Зокрема тогл, як у багатющій в тому числі і інтелектуальним ресурсом Україні саме з тего пана почався занепад.
        Може, звичайно, еомусь і дістались ласі шматочки. Наслідки маємо.

        • Ilya56 | 26.05.2022 at 20:30 |

          Я всегда всем говорил, что чтобы уроженец Западной Украины! стал секретаем ЦК Украины по ИДЕОЛОГИИ! это я не знаю что нужно было делать в те времена! Тут таланта “проскальзывать между капельками дождя” пожалуй будет мало. Хитрейший лис… Может когда то и узнаем. Я как то всегда сравнивал Кравчука и Бразаускаса(Литва), это небо и земля…

        • Владислав | 26.05.2022 at 21:29 |

          Спробую аргументувати з вашого дозволу.

          1. Кравчук Л.М. юридично закріпив факт припинення дії союзного договору, тобто швах ссср.
          2. Він не чіплявся за владу, пішовши на дочасні вибори і програвши їх.

          А це вже не про Кравчука.
          Я голосував за Вячеслава Максимовича Чорновола. Він набрав 19%. Петро Олексійович Порошенко набрав 25%. Кількість халявщиків в Україні за 28 років зменшилась на 6%. Зараз бачу, що не було у Вячеслава Максимовича шансів для розвитку країни. Більшість хоче журавля в жмені та ще щоби він сам в неї всівся.

        • Володимир | 26.05.2022 at 23:56 |

          Нема питань, друже. Теза 1. Бездоганно юридично прийняв пологи дитини під ім”ям Україна. І якщо сусідів поляків тягнули за чуба із совкового лайна то українців намагалися запхати туди назад… в піхву…ногами…виступ Буша у ВР про збереження совку (що є його політичною ганьбою, мабуть всі чули)… Теза 2. Ядерне роззброєння. Взагалі історичний квест в якому проти України грали в “4 руки” раша і США з бритами. Проте наші трималися класно і виторгували систему роззброєння поступово до 2003 року, але… в 1994 перемагає кучма, міняє нашу групу перемовників на кремлівських під.рів і ми втрачаємо зброю за 1 рік. Да і пісі контроль над ЯО був в той час у Кремлі. Теза 3. Роззброєння. В квітні 1994 піднята по тривозі Болградська дивізія дала фактично пиZди кацапам, які взагалі знахабніли на узбережжі Чорного моря і почали викидати із комендатур українців і красти кораблі. Після цього хамство припинилось і почалися перемовини по ЧФ. Не було ніяких скорочень, масових розпродажів і т.п. Да був розділ частин і деякі підрозділи вибували на рашу (як приклад частина тієї ж Болградської дивізії, що перебралося в Іваново) Теза 4. Позаблоковий статус. Це взагалі до конституції 1996 року. Тоді йшли мутки з СНД і протидія відділенню Криму (псевдопрезидент Мєшков, раша ще тоді брудно грала, але прийшов ЛДК і вони вирішили, що вся країна в кишені – але це інша історія) Ще раз наголошую, Кравчук не мій “герой” і явно не месія, але він не створив зятів, кумів, дочок олігархів на торгівлі зброєю, газом, майном. Спокійно передав владу. Так він політичний лис на рівні маг….. Але він не заслужив, плювки на могилу, підЙобок і зневаги. Пройдуть десятиліття і він постане як “батько засновник” (така іронія долі та закони творення історії та міфів). Можливо він не заслуговує на захоплення, возвеличення….ТА ВІН ЗАСЛУГОВУЄ НА ПОВАГУ!!!

      • Юрій | 26.05.2022 at 23:02 |

        Кравчук Л.М. до останнього підтримував Якуновича та сили, з ним пов’язані. Це був його вибір, і він же його і характеризував.

        • Eugen moderator | 27.05.2022 at 05:15 |

          Саме так. І не тільки Януковича. То ж його уподобання політичні завжди викликали …,м’яко кажучи, не зрозумілі неприємні відчуття.
          А стосовно поваги, то маючи можливість спостерігати результат діяльності та порівнювати з таким у інших, підґрунтя для неї, перепрошую, не спостерігаю.

          • “А стосовно поваги, то маючи можливість спостерігати результат діяльності та порівнювати з таким у інших, підґрунтя для неї, перепрошую, не спостерігаю.”-порівнюючи з ким?! З Ющенком та його “широкою коаліцією”?! Чи Кучмою, який не знав, що будуємо, і розвів олігархат?! Про Шапкокрада взагалі мовчу!!! Чи нинішнього клоуна?!

          • Eugen moderator | 27.05.2022 at 22:16 |

            От бачите, ви самі дали відповідь на своє питання.
            Стосовно ж принципів порівняння, то хотів би зазначити, що вібір того, що з чим, чи кого з ким порівнювати практично і визначає результат порівняння.
            Свого часу в радянському союзі було прийнято порівнювати “досягнення” держави пролеаріату-переможця з показниками царської росії 1913 року.
            Але ніколи не допускалось порівняння з розвиненими країнами.
            То ж сподіваюсь, що вам стало ясно, якими критеріями я в даному випадку користувався.
            Але, все ж, закрадається думка, що вам це було цілком зрозуміло і з початку…

  2. Вовк | 26.05.2022 at 12:57 |

    люблю КОРИСНИХ ідіЙОтів!
    як пише Ель-Мюрід,
    “В России предложили отказаться от изучения английского языка в школах. Инициативу выдвинул спикер Госсовета Крыма Константинов. Он предложил исключить английский язык из школьной программы, заменив на изучение «своих языков». Он назвал спорным вопросом изучение английского языка.”
    і навіть не підозрює, до ЧОГО призведе вивчення мов національних меншин навіть на територіях національних автономій/суб”єктів помийної Федерації…
    а англійську знати – холОпам навіть шкідливо!

    • Лисий+із+Бразерс | 26.05.2022 at 14:13 |

      Сподіваюсь ГосДура підтримає ініціативу цього колаборанта!

    • Андрій Дар | 26.05.2022 at 15:31 |

      А я вчу зараз польську мову, в знак поваги та вдячності всім полякам.

      • Vadym Kuzmenko | 27.05.2022 at 05:12 |

        Я теж вивчаю польську, але на Duolingo.
        Щиро дякую Вам за пораду! (щодо mondly)

        • Андрій Дар | 27.05.2022 at 10:28 |

          Я пробував і Duolingo, але мені Mondly більш заходить.

    • Андрій Дар | 26.05.2022 at 15:31 |

      На правах реклами: mondly.com , якщо при реєстрації вказати, що рідна мова українська, надає постійний безкоштовний преміум-акаунт. Мені подобається, рекомендую спробувати.

      • Артем | 26.05.2022 at 18:09 |

        Дякую. Зареєстрував преміум-акк. Буду вивчати американську англійську.

      • Юрій | 26.05.2022 at 23:04 |

        Дякую! +

    • алдр | 26.05.2022 at 23:40 |

      Якщо вже СПІКЕР відмовляється від англ. мови, то нехай перейменує свою посаду на “глашатай” Буде хитатись по статуту.

      • Того “спікера” гілляка вже давно зачекалась!

      • Той спікер скоро вже перекваліфікується у шкіпера всім відомого крейсера!

  3. В свое время на место исторического проекта Межиморье, был придуман проект Триморье, И если по первому все понятно, то второй исключает Белорусь и Украину, Последние события показали, если запах, вид, цвет как гамно, то не надо сомневаться, таки да, Первичная задача Унии, безопасность, остальное дальше, Судя по всему эту проблему понимали в Польше и раньше, сомнения и беспокойство вызывала Украина, слава за ней, не без помощи Московии конечно, Просыпается второе дыхание у центрально-Европейских стран, и надежда на именно свое место в мире,

    • Eugen moderator | 26.05.2022 at 15:05 |

      Надеюсь, что количество флагов Украины в Словакии тому подтверждение!

  4. Док | 26.05.2022 at 22:16 |

    Стара надія українців на ідеального гетьмана, але щоб він, при тому, залишався українцем.
    Жоден українець ніколи не забуде своїх кумів, сватів, та іншу публіку. Ну, не було ніколи такого серед українців, і не буде.
    Щодо відносин з Польщею, то багато років холодом віяло саме від них, починаючи з Богдана, з Адама Киселя, а може ще з Конашевича-Сагайдачного. Ці “прохолодні” відносини (які іноді переростали у справжню війну) завжди йшли на користь москві, від чого страждали обидва народи. Дуже хочеться надіятись, що вся ця штучна ворожнеча вже в минулому, що греблю прорвало, і два істино братерські слов’янські народи нарешті порозуміються

    • алдр | 26.05.2022 at 23:50 |

      Можливо найголовнішою причиною тих непорозумінь вже тоді була московія, адже вона почала будувати свою телурократичну імперію.

  5. Стосовно кравчука-цитата про покійника або гарно, або нічого вже дивує(бо шановна редакція має освіту і не на рівні колі котлєти, вже не кажу про інших).так ось -“про покійника, або гарно, або правду”.стосовно Кравчука, те що він виплекав Україну -це плюс, але як партійна номенклатура розікрала країну, приватизація, яка принесла неймовірні статки “червоним директорам”, які за “копійки” розвалили придприємства, розпродаючи все направо і наліво, різке обнищання і так бідного наріда і якби не городи, то люди були б на межі голоду.це все “заслуга”ЛМК.гіршого президента в Україні не було(правда Зеленський може надолужити, якщо наш мудрий нарід вдруге обере серцем, а думатиме дупою).стосовно Польщі-це неймовірно, такий рівень підтримки біженців і взагалі України на міжнародній арені, допомога армії(недарма Порох на передодні повномасштабної війни був у Польщі, думаю , що він обговорював питання щодо міграції українців до Польщі).Підтримка Анжеєм Дудою зеленського, це підтримка насаи перед України(думаю, що він розуміє, що таке “зелена влада”).Стосовно мігрантів Польща отримає велику кількість робочої сили, насамперед політика направлена на те, щоб заохочувати молодих українців пускати коріння у Польщі(це профорієнтація з навчанням і працевлаштуванням, це можливість отримати карту Поляка і такий нюанс, як оплата праці молоді(до 25 років заробітна платня у годину на 1.5 злотих більше ніж людей старшого віку).з цією владою Україну чекають дуже тяжкі часи-розбита війною інфраструктура, розвалена економіка(яку вбивала ця влада і добиває зараз) і шалений витік молоді і мізків…

  6. “стосовно Кравчука, те що він виплекав Україну -це плюс, але як партійна номенклатура розікрала країну, приватизація, яка принесла неймовірні статки “червоним директорам”, які за “копійки” розвалили придприємства, розпродаючи все направо і наліво, різке обнищання і так бідного наріда і якби не городи, то люди були б на межі голоду.це все “заслуга”ЛМК.”-не знаю, де ви таке взяли.Власне, приватизацію провадила Верховна Рада та кабінет міністрів, де прим’єром був Кучма. І Кравчук, навпаки, просував ідею приватизації через трудові колективи, безготівкові ваучери(що затруднювало їх скупівлю). З приходом до влади Кучми і почалося те, що ви описуєте. І не забувайте, що 70% промисловості УССР працювало на ВПК, директорський корпус якого не вмів та й не хотів працювати в нових, напівринкових умовах.

    • Eugen moderator | 27.05.2022 at 22:25 |

      О! Трудові колективи! Директорський корпус, що не вмів і не хотів!
      А як же!
      Мав я нагоду на власні очі бачити наслідки отієї роботии трудових колективів!
      Було б дуже не погано, щоб стала відомою статистика, скільки і яких підприємств загинули внаслідок, наприклад, виборності директорів отими самими трудовими колективами!
      І кого понавибирали оті “трудові колективи” і чому…
      В тому то й справа, що комунізм, це хвороба руйнівна і невиліковна.
      Саме тому і підтримував покійник нинішнього нашого “черчілля”…

Comments are closed.