Що таке держава? (Частина 2)

Армія, мова та віра

Армія необхідна для захисту національних інтересів і вона похідна від них. Тобто, армія має одну мету — відбиття зовнішніх загроз.
Мовами багатьох різних держав є англійська, іспанська, французька. Більш важливіше питання державної двомовності чи багатомовності. Швейцарія не лише de jure, а й de facto Конфедерація, де кантони живуть, чомусь тільки своїми мовами чи їх діалектами, та лише одними. У Канаді перманентний сепаратизм Квебеку, причина якого є виключно французька мова. Бельгія хоч і має три державні мови та реально впливовими є французька та голландська. Практично всі політичні партії діляться лише на фламандські чи валлонські, федеративний поділ країни проведений по мовному принципу. І те, що Брюссель є столицею НАТО та ЄС, певно є спробою утримати федеративне королівство від розпаду. Більшість людей у світі розмовляють лише однією мовою. Щоб вивчити іншу мову, особливо ту, яка суттєво відрізняється від рідної, треба вельми досконало вивчити граматику. Часто набагато краще за їх природних носіїв. Постколоніальні держави, які втратили свою мову, можуть мати за державну мову, мову колонізаторів. Та наявність двох та більше державних колоніальних мов є гарантією подальшого дроблення держави.
Різновірування, тим більше для постатеїстичного народу, не є проблемою. Проблемою є присутність чекістської фаланги під маскою релігійної організації.

Історія народу періоду державництва стає з кожним роком все соліднішою, а з кожним десятиліттям все більш фундаментальнішою. Приходить нове покоління, яке геть не розуміє ностальгії по минулим, недержавним часам. Для України історія важливіша, ніж для інших держав, навіть тих, які виникли після смерті Леніна-«засновника» України, Казахстану…
Саме історичне неуцтво та відверто брехлива колоніальна псевдоісторія є найзагрозливішим інформаційним вірусом, за розповсюдження якого слід карати по 111 статті Кримінального кодексу України.

Усім країнам Нового світу, починаючи від Канади до Аргентини, було б дивним узнати, що за московською логікою всі вони є штучними утвореннями та не мають прав на існування. На щастя для них, кремлівські мудреці ніколи не дружили з логікою та власною головою. Їм байдуже до цього материку, не байдужа їм лише одна рослина з північного заходу Південної Америки.

Нарешті, найскладніше питання — економічна теорія. Складне воно не стільки теоретично, скільки кількістю міфів та забобонів навколо себе. Обійти це питання неможливо, просто не буде цілісної картини буття. Бо так само, як множинне громадянство та державна багатомовність, ці потворні паростки виростають з гнилої колоди марева про державу-дракона, який живе своїм життям окремо від народу. І якщо вбити саме цього дракона, то з народом нічого не станеться. Ну, прийде інший дракон, так може він, нарешті і підійме зарплати у десять разів, а тарифи знизить у шість разів! Голодомори, геноциди, масові репресії? Ні, нічого такого не чули…

Можна нічого не розуміти в економіці, та виходячи з тотожності держава = народ, стає зрозуміло, що держава нічого не може дати народу. Бо неможливо збагатітися, перекладаючи гроші з правої кишені до лівої. Тут коректніше казати про владу та народ, про владу, як частину народу, але завжди меншу. Влада нічого не може дати народу, бо нічого матеріального та креативного не виробляє. Влада не оре землю, не працює у шахтах та біля токарних верстатів. Влада не робить наукових відкриттів та винаходів. Влада — це адміністрація, у кращому випадку, влада може лише генерувати ідеї, які впроваджувати у життя треба, знову таки народу. Чесна судова система, добропорядні службовці, зрозуміло все це необхідно для динамічного розвитку держави. Корупцію можна звести до нуля, та далі справа вже за громадянами держави, їх сумлінною працею та здатністю до інновацій.

Демократія є лише необхідною, але недостатньою умовою високого рівня життя людей. Якби це було не так і демократії було б достатньо, то демократія давно б та переконливо перемогла б у всьому світі. Останній час набирають популярності ідеї ліберальної більшовицької революції. Правдою чи неправдою прийти до влади та «тимчасово ввімкнути Піночета». Ввести обмежене цензами виборче право, або на обмежений час призупинити Конституцію чи призначити демократичного диктатора © Надія Савченко. Питання, навіть не у тім, що один час диктатури розтягнеться на десятиліття, питання стоїть так: «А це справді допоможе?». Після часів, хвилин та останніх секунд диктатури, загал стане самодостатнім та креативним? А чи не будуть виникати непереборні бажання повторити експерименти знову та знову? Бо у минулий раз, ми недостатньо надиктатурили та не дуже якісно віддеспотіяли.

Та не слід недооцінювати байкарів і відьмаків сучасності. На щастя для них, ми живемо не у середньовіччі. Але на нещастя для нас, їх разом з їхніми магічними папірусами не можна віддати полум’ю, та даремно, бо ignis sanat. Вони не бажають знімати з себе чаклунські клобуки та реально дивитися на світ. Певно, вони краще за інших зрозуміли практичну користь головного закону економіки: попит на диво-дивне отримає обіцяночку-цяцяночку.

Сяюча будівля популізму стоїть на крихткому базисі сумнівних економічних теорій. Щоб вона не впала, фахівці з економічного фентезі регулярно доливають до фундаменту рідкого рожевого скла жаданих ілюзій. Кредо не потребує доказів, а жорстокі битви теорій чудово замінила практика наукового екуменізму. Кожний збирає врожай на своїй суверенній ниві, а що плоди гнилі, то це тимчасові незручності. Головне, що добротні гроші наші, а плоди погані Ваші. Скоро, скоро ми побачимо всі рай…

Влада (держава, політична партія) може та просто зобов’язана вказати людям шлях до комори, за дверима якої розкинулось поле Чудес. У кого золотий ключик від комори здогадаєтесь самі. Дива бувають, їх не може не бути!
Ключові слова: додатково НІЧОГО РОБИТИ НЕ ТРЕБА, Ви і так всі достатньо розумні та працьовиті. Робити наукові відкриття, винаходи, самовдосконалюватися та навчатися — це все від лукавого. Є речі легші, приємніші та простіші у використанні.

Як людина може дуже швидко збагатитися? Виграти у лотерею, у карти, у більярд, у рулетку чи «однорукого бандита»? А pourquoi тоді, та не pas? Треба зайнятися фінансовими спекуляціями у державних обсягах, певно під чуйним керівництвом видатних економістів. Чого-чого, а видатнутості у них з гору височенну, на крилатому Пегасі не перелетиш.

А хіба Ви не знали, що економіка США на цьому лише і побудована? Що викладачі американських університетів дрібнота в зрівнянні з професорами МГУ, а вже з іноками РПЦ і поготів? Що стартові блоки ракет Маска повертаються завдяки аніматорам Діснея, а електро-Тесли їздять, виключно за рахунок енергії дров? Що як тільки федеральна резервна система США зупинить друкарський верстат, так зразу ж на місті Капітолію повстане вігвам головного вождя?

Ну хто Вам сказав, що влада це просто частина народу, яка не має магічних гральних карт? А гроші?! Хитра влада може потрошку друкувати грошики і всі будуть задоволені. А за стабільність грошей відповідає Центральний банк. Президент грюкне кулачком по столу та скомандує: «Мусите забезпечити стабільність!» І все тут, забезпечать, куди вони дінуться…

Спробуйте заперечити тим, що казав ще у 13 столітті король Русі Василько: «Див не буває». Що фізична релятивність розповсюджується і на грошову одиницю. Нарешті тим, що нічого з нічого не може виникнути. І від кубла професорського ойкономізму Ви почуєте старе призабуте: «А хто Ти такий? Ну хто Ти такий?!».

Алхімія цікавіша за хімію. У хімії закони збереження маси та енергії, нудьга сіра. В алхімії камінчик філософський, джерело золоте, віковічна мрія всіх гнаних та голодних. Та у реаліях, камінчик м’який якийсь виходить, до бритви Оккама липне та смердить чимось знайомим. А Ви ще з пролетарської хімії сміялись…

У теорії автоматичного регулювання існує «антисоціалістичний» принцип негативного зворотнього зв’язку, аналог нелюдської та жорстокої «прихованої руки ринку» дідуся Адама Сміта. Цей принцип не може не впливати на вартість грошової одиниці, «якість» валюти. Обдурити економіку не вийде, це Вам не лохторат Зеленського з вірою у декілька тисяч доларів задарма.

Можна ж встановити мінімальну вартість заробітної плати, а надалі її кожен місяць піднімати, ось воно — щастя! Але потенціал прихованих від оподаткування зарплат у конвертах має свою межу. Далеко не всі підприємства мають можливість постійно піднімати собівартість товару без ризику збанкротувати. Така тривала гра на підвищення обертається банальною повзучою інфляцією.

Відступати нікуди! Бо ззаду крісло професорське, забезпечене дисертаціями про беззаперечні переваги соціалістичної політекономії. А якщо забрати та поділити? Ні, не у куркулів та буржуїв, а у хабарників та олігархів? Ага! Ви проти боротьби з корупцією та олігархією!

Економіці байдуже, звідки на ринку «зайві» гроші, надруковані вони держзнаком чи роздані загалу з конфіскату. «Вільні» гроші існують завжди, крім періодів гіперінфляції, коли всі намагаються позбавитися грошей, вартість яких тане швидше, ніж сніг навесні. Та економіка нічого не знає про «вільні» гроші, вона не має ні заднього, ні переднього розуму. Це система реального часу, що оперує наявними «гарячими» грошима та існуючими товарами.

«Вільні» гроші мають лише віртуальну вартість, бо тільки вони стають «гарячими», так зразу ж міняється баланс попиту та пропозиції. Збільшена кількість грошей компенсується зменшенням «маси» однієї грошевої одиниці. Відповідно, теж саме стається з товаром. Немає нічого дивного, гроші — це теж товар, який був обміняний на матеріальний товар чи послугу. А економіка, це наука про обмін одного товару на інший.

Торгівля є процесом взаємних поступок та повинна закінчуватися дією, а не обміном вірчими грамотами. Введення додаткових поправок та доповнень бумерангом міняє ціну домовленостей. Торгівлю не можна поставити на паузу, інакше починається голод, холод та епідемії. Певно, що тоді виникає альтернативна торгівля, де і ціни будуть альтернативні.

Забрати, по рішенню суду, у хабарників та олігархів майно і гроші не лише можна, а і треба. Ця група людей завжди є меншістю. Але якщо забрати гроші та майно у меншості, то це не вплине на вартість хліба, м’яса та всього іншого. Хіба що, нерухомість може трохи здешевіти. А от роздати більшості можна лише обіцянки, бо роздані гроші обов’язково повернуться більш дорогими товарами.

Покращити своє життя можна вимагаючи нового контракту з роботодавцем, зміною роботодавця, або заснуванням власної справи, а не одяганням «жовтих жилетів» та організацією загальнонаціональних страйків. Наскільки міцна національна економіка, настільки міцна і національна валюта. Міцність національної економіки визначає міжнародний товарообмін.

Звідси і з’являється зв’язок між національними інтересами та рівнем життя громадян. Є різні засоби вирішення особистих проблем. Люди з бідних країн їдуть працювати до інших богатших держав, а громадяни США переїздять в інші штати. Res publica — справа усіх, це не просто гра слів, це необхідна умова успішного розвитку демократичної держави.

Це ж так кумедно, коли громадянин США зранку підіймає прапор своєї держави? Та чи не кумедніше вибрати у президенти України харошєва парня, дарма що з паспортом РФ? Президент та влада не можуть покращити життя людей, вони можуть лише виправити те, що до них наробив Резидент та його колоністи.

Зденаціалізована держава — це нонсенс. Це, як ненародний народ. Таке збіговисько самозакоханих егоїстів існувати не може. Його розірвуть на шматки інші народи, а нащадків нерозумного загалу або перевиховують у любові до нової батьківщини, або викинуть на узбіччя соціуму. Кожен не патріот — не громадянин, а потенційний зрадник, ракова пухлина здорового організму.

Не випадково, у дев’яте коло пекла потрапляють лише зрадники. Не маніяки, чи навіть організатори масових вбивств людей. Зрадники можуть нікого особисто не вбивати, та вони вбивають усі ненароджені покоління. Вони вбивають увесь народ та його майбуття.

Навіть, якщо у піратському острові, де зібралися покидьки зі всього світу, утворилася нова держава, то одночасно утворюється і нова нація. Вона починає обростати історичними міфами та легендами. Їй доведеться битися за свій суверенітет проти інших держав, у яких може більш шляхетніша, або просто своя успішно забута бандитська, історія.

Цій державі необхідна офіційна мова, чи самими вигадана, чи взята в інших народів. Державі потрібен закон, а закони мають, як джерело, звичаєве право народу. І тут теж були закони минулої героїчної доби:
— пірат у пірата не вкраде ні золота, ні рому;
— пірат не забажає коханки ближнього свого, крім випадків, коли той програвся у карти;
— пірат не вб’є пірата, якому не пред’явили чорну мітку.
Закони з часом міняються та наближаються до «світового стандарту», але чорний прапор з кістками та черепом, гімн про скриню мерця — це сакральні традиції предків.

Виключно ті народи, які зрозуміли, що держава — це ми, досягають висот свого розвитку у нескінченному дуалізмі конкуренції та співпраці з іншими народами. Час імперій минув, з-за простої причини: спочатку імперська нація завойовує інші народи, а надалі дрібні народи зсередини роз’їдають імперію. Коли покорені народи стають однією державою, вони вносять до неї отруйні бацили байдужості та безініціативності. Ви нас завоювали? То тепер годуйте нас! Саме нові громадяни Риму прибували до столиці з провінцій, що були народами покореними раніше, та поповнювали ряди плебеїв, що волали panem et circenses.

Держави не будуються та не існують «просто так». Наскільки громадяни денаціоналізовані, настільки вони аморальні.

НЕМОЖЛИВО ПРОБУДУВАТИ НЕУКРАЇСЬКУ УКРАЇНУ!

53 Comments on "Що таке держава? (Частина 2)"

  1. ++

  2. Санто | 14.12.2021 at 23:38 |

    Прекрасний матеріал, і цілком стисло викладає історію від древнього світу до сьогодення, а також політекономію. Як би ще зробити, щоб щось подібне залишалося в головах молоді після школи чи ВУЗу. Бо до подібних висновків приходиш не лише вивчивши купу підручників, але й проживши довге життя і набивши гуль в тих місцях, де дійсність не співпадає з книжками, але щось глобально змінити – вже пізно. То ж дякую шановному пану Геннадію за науку!

  3. Географ | 14.12.2021 at 23:54 |

    «Влада нічого не може дати народу, бо нічого матеріального та креативного не виробляє.»

    На самом деле власть производит, наверное, самый дорогой (в плане цены последствий) товар – управленческие решения.

  4. Дякую за матеріал. З ранку ше раз прочитаю.

  5. Andriy Moderator | 15.12.2021 at 00:02 |

    “Влада — це адміністрація.”

    Вот тут возникает вопрос, а что есть “администрация”?

    “у кращому випадку, влада може лише генерувати ідеї, які впроваджувати у життя треба, знову таки народу.”

    Неверно исходя из неверного ответа выше.

    Власть – это сервис, такой же сервис, как например починка телевизора. Власть в первую очередь устанавливает правила и следит за их выполнением. И благодаря этому сервису ваш сосед не объявит ваш дом или ваш бизнес своим. Правила исходят из традиций и насущных потребностей. Если кто-то решит регулярно петь серенады под окном многоэтажки после полуночи, то может появиться правило “никаких песен с 11 до 6”.

    Соответственно неверно и утверждение о том, что “власть ничего не производит”.

    Рассуждения о “горячих”, “холодных” и прочих деньгах весьма спорны, но пусть будет так. “Я художник, я так вижу”(с)

    • Гена | 15.12.2021 at 12:25 |

      Влада – це частина народу, такі ж люди, як і ми.
      Влада “не виробляє”, це не значить, що нічого не робить взагалі. Інакше, влада була абсолютно непотрібна.
      Функції контролю та нагляду не є функціями безпосереднього виробництва.

      Якщо ми тільки скажемо, що влада, ну хоч щось може дати, то більшість закомандує: давай все! Ну, хоч половину…

      “Гарячі” та “холодні” гроші – це певне спрощення.
      Але у нас просто різні погляди на теорії вартості.

      • Andriy Moderator | 15.12.2021 at 15:59 |

        “Влада – це частина народу, такі ж люди, як і ми.”

        Уборщица, шахтер – часть народа, такие же люди как и мы. Что вы хотите этим сказать?

        “Функції контролю та нагляду не є функціями безпосереднього виробництва.”

        Определите тогда что есть “производство”. Или вы всю экономику к добыче угля и выплавке чугуна свели? Симптоматично. Сфера услуг – она ничего не производит? А инженер? А ученый? А бизнесмен. Вот Маск – он производит или он “власть”?

        • Гена | 15.12.2021 at 19:34 |

          “Сфера услуг – она ничего не производит? А инженер? А ученый? А бизнесмен. Вот Маск – он производит или он “власть”?”

          Я – інженер… Я – Влада?? Ура!!!
          Функції влади чітко прописані у законах. Там немає ні виробництва, ні послуг, та на жаль, немає Ілона Маска.

          “виробництво” – це у широкому баченні, все-все-все. Ну, не можна ж коментарі у дисертації перетворювати!

          • Andriy Moderator | 15.12.2021 at 19:48 |

            “Я – інженер… Я – Влада?? Ура!!!”

            Инженер тоже не добывает уголь и не пашет землю.

            “Функції влади чітко прописані у законах. Там немає ні виробництва, ні послуг”

            Насчет услуг… Если хорошо подумать… Ну если очень хорошо?

    • влада – “інформаційний” сервіс…

      • Andriy Moderator | 15.12.2021 at 16:13 |

        Скорее “силовой”. “Охранное агенство”.

        • Семен Семеныч | 15.12.2021 at 19:46 |

          Не фантазируйте. Власть. Это выбранные нами менеджеры(как всегда ошибочно) для регулирования социального, бизнес, технологического, политических сношений с другими государствами, для развития собственного государства….ну тут сами додумывайте, в меру фантазии, на день сегодняшний.. Ибо стандарт, к которому мы стремимся, Европа, по большому счету таковым не является…Коррупционным, лживым, заискивающим с Окурком…Все очень просто.Мы же не слепые дураки.
          Да, помалу, по чуть чуть, мы идем к цивилизации. Вот “мое эбало” из замов МВД поперли….учимся, мелочь, но урок другим “эпалам”.
          Вот я восхищаюсь Коломойским! А знаете почему? Потому, что эта мразь пользуется нашими законами, он учит нас, глупых, что таких утырков как он, общество должно наказать жестко и чтоб другим не повадно было! Ну эта школа впереди. Просто потому, что так устроена эволюция любого общества, стремящегося к лучшей жизни. Европейцы веков пять тому прошли этот путь. Честь. Порядочность. Достоинство.
          Ну нам не повезло, да, войны, голодоморы, КГБ, рабство в СССР, ….Невозможно научиться быть европейцем в три дня, увы. Еще пару поколений, может и будет норм.
          Фетиш не в том, чтоб тупо копировать, скажем Швейцария для меня образец госустройства, а вовлечение максимум населения в жизнь страны! Вот тогда и будет движ, даже если 50% народа будет активными в жизни страны, это ваще будет бомба! Есть же у нас децентрализация,умная придумка, а как ею распоряжаются, вопрос другой.
          Учимся, нужно учиться бысто и эффективно! Шоб не пасти задних.
          Лично я не сомневаюсь, шо Украина будет в ряду лучших государств! У нас народ придумкуватый, все будет оффигенно!
          Слава Украине!

          • Andriy Moderator | 15.12.2021 at 19:52 |

            “Не фантазируйте. Власть. Это выбранные нами менеджеры(как всегда ошибочно) для регулирования социального, бизнес, технологического, политических сношений с другими государствами, для развития собственного государства….”

            Я не понял с чем вы конкретно спорите? Что государство все что вы перечислили выполняет именно потому, что ему делегировали право применять силу когда кто-то не хочет выполнять правила вот того всего что вы перечислили?

          • Семен Семеныч | 15.12.2021 at 22:53 |

            Государство НЕ ИМЕТ ПРАВА ПРИМЕНЯТЬ СИЛУ ПРОТИВ СОБСТВЕННЫХ ГРАЖДАН! Ибо, повторяю, в сотый раз. Государство, это нанятые нами менеджеры, по регулированию процессов жизни и благоустройства государства, не более и не менее. Не может протестовать мед против пчел! Пора это понять! Если возник конфликт “государство-общество”, то автоматически “государство” идет в жопу.
            В идеале. Если это не стадо овец и тупых при

          • Andriy Moderator | 16.12.2021 at 00:00 |

            То есть полицию распустить? И охрану заключенных тоже. И судей. И прокуроров.

          • Семен Семеныч | 18.12.2021 at 17:24 |

            Андрей, либо Вы провоцируете меня, либо, ….слегка валяете дурака.

  6. Олег | 15.12.2021 at 00:50 |

    Добре і ціліснісно викладено.
    Є нестиковки вказані вище.
    Урахування вказаного значно поліпшить всеохватність.
    Дякую.

  7. albert | 15.12.2021 at 00:51 |

    прекрасное фрагментарное описание существующей общей картины, анализ групп фрагментов во времени и пространстве И….? я не знаю что делать с этим новым окрывшимся мне знанием

    • albert | 15.12.2021 at 00:52 |

      знанием-)

    • Андрій Дар | 15.12.2021 at 10:31 |

      Згоден, обзор хороший, та не вистачає висновків, та рецептів, як треба діяти.
      Чекатимемо продовження?

  8. FOBOS100 | 15.12.2021 at 02:16 |

    Пане Евген, я не знаю чи прочитаєте Ви мій коментар? Та то не так і важливо. Занадто багато слів , суті яких я не розумію. Але на свій, не надто напханний науками розум скажу; ДЕРЖАВА ТО Є Я,І МІЙ СУСІД, І СУСУД МОГО СУСІДА! То є і Ваші сусіди,і сусіди Ваших сусідів. То є спільність людей пов”язаних однією ідеєю. А ідею потрібно відстоювати. А Державотворчою машиною, мали б стати ті, хто те пов”язує.
    Як на мене простіше потрібно бути, ми не всі акдеміки,- проте багато хто з нас на слух відрізняє вихід і приход.

    • Вовк | 15.12.2021 at 12:48 |

      неправда! “ДЕРЖАВА ТО Є Я,І МІЙ СУСІД, І СУСУД МОГО СУСІДА!” це ГРОМАДА, а не Держава!
      Деякі функції “Я,І МІЙ СУСІД, І СУСУД МОГО СУСІДА” Ви виконуєте раз на 4 або 5 років, коли приймаєте, активно чи пасивно, участь у виборах. Тобто ДЕЛЕГУЄТЕ своє Богами дане ПРАВО комусь. Часто тому, кого Ви РЕАЛЬНО не знаєте, картинці з телевізора, звуку з радіо, набору буковок з газет та листівок. Гасло “Обирай осознанно!” означає, що обирай того, кого знаєш особисто. Це як дружину/чоловіка обирати. До речі, проекти “Холостяк/чка” показують, що в житті ВСЬО не так, як під софітами перед камерою…

  9. … по стилю напоминает ряд публикаций в озвучке Самый сок 2

  10. ruffled racketeer | 15.12.2021 at 06:35 |

    Продовжуйте думати, спостерігати та обов’язково за півроку перепішить. Вам сподобається.

  11. Serg Exsem | 15.12.2021 at 08:41 |

    Власть, правительство – это корпорация. Такая же корпорация как и все остальные корпорации, с одним отличием – у нее есть право на насилие.(И.Маск)

    • Гена | 15.12.2021 at 15:41 |

      Маск не філософ і не фізик. Фізики пояснювали йому, що Всесвіт не може бути матрицею. Для того, щоб описати положення, хоча б 200 електронів, не вистачить усіх частинок Космосу.

      Його висновок, це погляд очима бізнесмена.

  12. Eugen moderator | 15.12.2021 at 08:51 |

    Досить насичений текст. Та час від часу зустрічаються тези, економічного, перш за все характеру, від яких складається враження або ж не достатньо глибокого розуміння суті, або …, хоча ну її, ту паранойю.
    Тема складна, багатогранна і потребує суттєво більш глибокого дослідження.
    Цікаво, то безумовно.
    Але, як на мою думку, перевантажено. Та й спрощень, як для такої тематики, то на мою думку занадто багато.
    Висновок же абсолютно правильний

    • Гена | 15.12.2021 at 12:12 |

      І так скорочував, як міг. Думав, у 8000 слів влізу, наївний…

      • albert | 15.12.2021 at 13:13 |

        возможно из-за сокращения пропали связки.
        Надо было сокращённый текст отложить на пару дней, потом перечитать с позиции стороннего наблюдателя

  13. rudolf_bochkin | 15.12.2021 at 12:08 |

    Гроші не зовсім товар, гавіть зовсім не товар. https://www.facebook.com/100003254815329/posts/4546009018850880/

    • Гена | 15.12.2021 at 12:14 |

      Лайно, вибачте, теж товар. Для тих, хто його купив. Раз купив, значить товар…

    • Вовк | 15.12.2021 at 12:53 |

      ФІАТНІ, несправжні гроші – ЗАВЖДИ товар!
      фантики…
      портрети мертвих американських президентів…
      портрети діючого монарха…
      урбаністичні картини з архітектурними визначними пам”ятками…
      портрети (уявні) історичних діячів минулого…

      • Гена | 15.12.2021 at 15:48 |

        Вам потрібно почитати історію виникнення грошей. Намисто, корови, вівці, перлини, що тільки не виконувало функції грошей.

        Пройшов час, і люди зрозуміли, що гроші не потребують подвійної вартості, наприклад золота монета та номінал накарбований на ній.
        Гроші – це вексель. А хто може виступати гарантом його вартості?
        Реально, лише держава з Центральним банком. Усі приватні емісійні банки – це просто контори, які торгували вітром.

        • Andriy Moderator | 15.12.2021 at 16:14 |

          ФРС – объединение частных банков.

  14. Дмитро | 15.12.2021 at 12:16 |

    Цікаво написано, дякую!

  15. Дуже дякую за статтю! Добре розставлені акценти на важливих питаннях.

  16. Вовк | 15.12.2021 at 13:03 |

    Andriy Moderator | 15 Грудня, 2021 at 00:02 | Відповіcти
    “Я художник, я так вижу”(с) – шаблон, брехня, інсинуація!
    ярлик, який ЧАСТО використовують для шельмування опонента/ів!
    правильно: Я – філософ, я так ПРИДУМАВ! – працює фіолетоа чакра
    Я – волхв, я так ХОЧУ! – працює синя чакра
    Я – художник, я так БАЧУ! – працює жовта чакра
    якщо МИ – Я, Ти, Він, Вона – нащадки Творця…
    або – ГОМУНКУЛИ, створені з пороху земного…

    • Andriy Moderator | 15.12.2021 at 16:03 |

      Ни-ч-ч-его не понимаю…(c)

      Где тут брехня? Где ярлык?

      В данном случае я несогласен с автором но признаю его право видеть не так как я и не хочу спорить. У вас с этим проблема?

  17. Вовк | 15.12.2021 at 13:04 |

    якщо МИ прагнемо синергії – давайте ДОПОВНЮВАТИ один одного, розширювати тему, вдосконаюючи формулювання

  18. Олександр | 15.12.2021 at 13:56 |

    Цікаво.

  19. Григорій | 15.12.2021 at 17:32 |

    Влада нічого не може дати народу, бо нічого матеріального та креативного не виробляє. Влада не оре землю, не працює у шахтах та біля токарних верстатів
    Я сразу вспомнил верхушку компартии. Ничего не производили, но имели всё, что рядовому члену компартии было недоступно (санатории, магазины, поездки за кордон…). Хорошо устроились, а на словах – драли задницу за народ.

  20. Це бачення світу,світогляд окремої людини.З деякими ствердженнями можна сперечатись або ні, бо не істина в останній інстанції.Хочу тільки спитати; ну та й що?

  21. Гена | 15.12.2021 at 19:17 |

    https://en.wikipedia.org/wiki/Federal_Reserve#Central_bank
    The Federal Reserve System is the central banking system of the United States of America.

    The Federal Reserve System is composed of several layers. It is governed by the presidentially appointed board of governors or Federal Reserve Board (FRB). Twelve regional Federal Reserve Banks, located in cities throughout the nation, regulate and oversee privately owned commercial banks.

    Nationally chartered commercial banks are required to hold stock in, and can elect some of the board members of, the Federal Reserve Bank of their region. The Federal Open Market Committee (FOMC) sets monetary policy. It consists of all seven members of the board of governors and the twelve regional Federal Reserve Bank presidents, though only five bank presidents vote at a time (the president of the New York Fed and four others who rotate through one-year voting terms). There are also various advisory councils. Thus, the Federal Reserve System has both public and private components.

    Якщо існує рада НБУ з приватними особами, то НБУ – недержавна організація?

    А от і “The Little Things”.
    It has a structure unique among central banks, and is also unusual in that the United States Department of the Treasury, an entity outside of the central bank, prints the currency used.

    https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Department_of_the_Treasury
    The department oversees the Bureau of Engraving and Printing, and the U.S. Mint; these two agencies are responsible for printing ALL PAPER CURRENCY and COINS, while the treasury executes its circulation in the domestic fiscal system.

    Казочка про “приватний емісійний банк” скінчилася.

    Хто друкує гроші? Державна структура. А яка приватна фірма зможе міняти 95% старих доларів на нові безкоштовно та регулярно, зі всього світу?

    • Andriy Moderator | 15.12.2021 at 19:28 |

      А вы копните несколько глубже. Обнаружите для себя много нового.

      • Гена | 15.12.2021 at 20:33 |

        Глибше, це з’ясувати, а чому зараз немає приватних емісійних банків?
        Ф.Ґаєк вважав, що держава знищила конкурентів. У роботі “Приватні гроші”, він писав, що от я, наприклад, відкрию емісійний банк та стану продавати валюту…

        Я звик всі свої технічні ідеї перевіряти, беру паяльник та роблю макет. Якби Ви знали, яке у мене кладовище “геніальних” ідей!
        Що і кому заважає відкрити приватний емісійний банк? А те, що будь-яка комерційна організація мусить отримати прибуток, інакше вона просто не зможе існувати. А Ви згодні додатково платити емісійному банку за його гроші (сеньйораж)?
        Ну, добре, а як бути з електронними грошима? От де заковика…

  22. Віктор | 15.12.2021 at 20:05 |

    Люди – суспільні істоти, живуть у суспільстві.
    Суспільство – поділ праці. Кожен робить якусь доступну одиниці частку, а сумарно виходить – огого!
    Асортимент часток – гігантський. Тому, щоб мати результат, необхідні люди з функціями організаторів. Які б визначали, що кому по тих частках робити, давали відповідні доручення, контролювали виконання. Ці люди і входять у структуру влади, вони тої влади частки.
    Кожен робить свою частку – дуже рідко буває самоціллю, робиться це в більшості для того, щоб мати щось взамін. Щось із того мати.
    Ось це – щось із того мати – до крайності важливий момент, недопустимо говорити про ту ж владу й забувати розглянути це “що з того мати”.
    Бо, коли мати на увазі хто і яку та з якої причини буде робити частку в поділі праці, то саме це “що з того мати” дуже часто стає головним практично на 100%. Особливо коли мова йде про вершини влади! Бо ті вершини дають можливість мати дуже і дуже багато. Настільки багато, що за місця на тих вершинах іде потужна боротьба. Боротьба легко і часто стає такого типу, що людям, які хотіли би й могли на тих вершинах робити щось загальнокорисне, стає дуже малореально туди попасти.
    Зразок такої ситуації у нас якраз перед очима. Вершини влади окупували істоти, у яких там єдина мета і єдина до неї здібність – нагребти під себе якомога більше. А там – хоч трава не рости…

  23. Семен | 16.12.2021 at 09:50 |

    Прочитав пару абзаців, потім навскоси, потім лише по два рядка на сторінку, потім плюнув бо там коні, люди, марсіані, пласка земля, скапаламін – звичайний набір тих хто щось десь чув, і навіть був присутній.

    • Гена | 16.12.2021 at 18:25 |

      Нічого Ви не читали, просто ботівську маячню несете. Немає там про пласку землю та скапаламін. Певно, Ви звичайний 3,14здабол.

  24. Не хочу влазити в суть суперечок, що виникли при обговоренні допису шановного Гени (до речі, дуже цікавого з точки зору підходу до аналізу питання), але спробую викласти свій погляд на проблему існування успішної держави. Не вдаючись до теорії, моє резюме: успішна держава може існувати лише за умови БАЛАНСУ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ між виборцями, які делегують свої повноваження на управління державними справами, та безпосередньо владою, яка ці повноваження отримує, а потім їх використовує у своїй повсякденній діяльності. Сучасна Україна – еталонний приклад відсутності цього балансу відповідальність, причому з обох боків, коли цим пресловутим 73% було голосувати “по приколу”, або “гірше не буде”, або “тільки не Порошенко”. З іншої сторони спостерігаємо повну відсутність у влади необхідності виконувати власні обіцянки, попрання Закону у всіх сферах та безкарність за ці порушення! Наслідком цього (відсутності балансу відповідальності) є тотальне руйнування усіх державних засад. Вихід з цього тільки один: включити голову переважної більшості активних виборців при заповненні виборчих бюлетенів, або крайній захід – черговий Майдан.

    • Гена | 16.12.2021 at 18:29 |

      Погано, хто ніхто не зрозумів мету статті., Вона у тім, що нова “наша” влада просто не зможе виконати нереальні обіцянки. Тобто, не треба давати абсурдні обіцянки-цяцянки. Але, спочатку треба самим усвідомити, як РЕАЛЬНО побудований наш світ. А потім вже навчати інших.

      • Так от я про це й кажу, що має бути відповідальність влади: спочатку відповідальне ставлення до того, що вона обіцяє перед тим, як стати владою, а потім – перед виборцями за невиконанні обіцянки та за те, що вона (влада) взагалі “натворила” за свою каденцію! Але це, передусім, не виключає відповідальності (нажаль, хіба що моральної) за безвідповідальне ставлення (вибачте за тавтологію) до свого вибору!

Comments are closed.