О тряпке (Часть 1)

Как и ожидалось, Украина сегодня установила рекорд суточного заражения короной. Согласно официальным данным, количество зараженных составило 22 415 человек, против рекордных 20 341 человек 3 апреля. То есть, рекорд преодолен сразу на 2 тысячи человек. И в общем, в этом нет ничего удивительного просто потому, что имея резкий взлет количества инфицированных, власть делает ровно то, что делала и раньше в таких ситуациях – ничего. Только сейчас, в отличии от прошлых резких взлетов, сейчас у нее появилась железная «отмазка» и она манипулирует массовым сознанием, возлагая вину на не вакцинированных. 

И публике эта тема заходит. Даже не сознавая того, многие сейчас желчью исходят, подпевая зелени именно в этом ключе, косвенно снимая с нее вину за рукожопость и то, что имеет признаки преступной бездеятельности. Им как-то в голову не приходит то, что эта формула работает по тому же рецепту, что и «во всем виноват Порошенко», то есть – идет отвод от истинных причин этой ситуации. А они очевидны – власть не может справиться ни с одной реальной, а не выдуманной проблемой. Она завалила буквально все те вызовы, которые складывались объективно. Но для того, чтобы уйти от прямых обвинений, она выдумывает виртуального виновника и на него вешает свою бездарность и некомпетентность.

В общем, мы не собираемся никого разубеждать ни в чем, но всегда, когда ты начинаешь повторять то, что говорит противник, тебя как минимум должно бы это насторожить и поднять вопрос о том – почему так. Мы прекрасно понимаем, как работает этот механизм через создание психоза и когда главное – довести публику до состояния трясучки, а потом – достаточно показать пальцем в нужную сторону и сказать «Ату!» и понеслась. И вот сейчас происходит то же самое. Просто приведу один простой пример, который либо вернет во вменяемое состояние, либо сейчас нет смысла даже пытаться это сделать. Вот что сегодня пишет наша пресса.

«В Україні з 21 жовтня запрацювало нововведення через погіршення ситуації з пандемією коронавірусу. Від сьогодні у міжміські пасажирські потяги, потяги Інтерсіті та рейсові автобуси міжміського сполучення пускають лише із наявністю Covid-сертифікату або негативного ПЛР-тесту…

Зранку, 21 жовтня, на київському залізничному вокзалі ситуація спокійна. Жодних ексцесів чи конфліктних ситуацій поки не було. Раніше в Укзалізниці повідомляли, що пасажири почали масово здавати квитки на потяги після цих нововведень».

А теперь посмотрим на то, что именно толкнуло власть на введение таких мер. Скорее всего, речь идет о скоплении пассажиров в одном и том же месте, на довольно длительное время. У нас есть собственные данные о том, как происходит нечто подобное и действительно, в очередях поликлиник, куда обращаются и ковидные и нековидные пациенты риск заражения очень высокий. Но вернемся к паровозам. Люди сдают билеты на междугородные поезда, в вагонах которых примерно 16, 32 и 64 места, плюс – минус, возьмем как среднее – 40 мест в вагоне. Таких вагонов в среднем 10-15, возьмем как среднее – 600 пассажиров на поезд. 

В общем, это действительно – опасная ситуация и меры предосторожности здесь необходимы. Но пойдем дальше и просто поинтересуемся тем, сколько сдано билетов на «Вечерний квартал»? А ведь это Палац Украина и там явно не 600 мест, и если мы знаем, что поезд разделен на вагоны по 40 человек, то тут все сидят вместе, что-то кричат и с точки зрения безопасности это – куда более опасное мероприятие, но кто-то видел, чтобы там ПЦР проверяли или ковидные паспорта? Пойдем дальше. Сколько народу было на последнем футбольном матче на НСК «Олимпийский»? Сколько там поездов сидело одновременно более двух часов подряд?

(Окончание следует)

9 Comments on "О тряпке (Часть 1)"

  1. Сергій Z. | 21.10.2021 at 13:18 |

    Якщо влада дозволяє масові заходи, ті ж самі футбольні матчі, то це безумовно як мінімум помилка. Але якщо люди ходять на ці матчі, то це також помилка, помилка цих самих людей. На попередньому максимумі пандемії люди береглись значно більше ніж зараз.

    Як думаєте, що змінилось? Це звикання до Covid чи щось інше?

    • Якщо люди ходять на матчі – це помилка, а от якщо влада дозволяє масові заходи – це злочин!

      • Укроп | 21.10.2021 at 21:49 |

        То питания, нахрін така влада, яка дозволяє дурням “сувати пальці в розетку”? Якщо вони по своїй природі дурні, то треба просто заборонити проявляти свою дурість для їх же користі. Але у владі такі ж дурні та цинічні покидьки…

        • Сергій Z. | 21.10.2021 at 23:29 |

          Одна біда — колись до заборонялки дорвуться дурні, приблизно такі як зараз. І тоді мало нікому не буде.

        • Сергій-Львів | 22.10.2021 at 03:37 |

          Тут є нюанс – не забороняти, а розробляти запобіжні заходи. А з цим у зелені великі проблеми, дурням це не під силу!

  2. Yaroslav Kievsky | 21.10.2021 at 19:29 |

    “но всегда, когда ты начинаешь повторять то, что говорит противник, тебя как минимум должно бы это насторожить и поднять вопрос о том – почему так.” Самым ярым антиваксером у нас является гундяевская секта имени Хуйла. Или они для Украины не противник?

    • Сергій-Львів | 22.10.2021 at 03:47 |

      Ця теза Автора є контраверсійна, хоча в межах теми посту вона правильна. Щодо гундяєвської секти, на то вона й секта, яка збирає довкола себе таких відбитих. Якби сиділи тихо, то могли б зійти на мешканців якогось відшибленого закутка, а так потребують хірургічного лікування.

  3. Юрій | 22.10.2021 at 00:26 |

    “Даже не сознавая того, многие сейчас желчью исходят, подпевая зелени именно в этом ключе, косвенно снимая с нее вину за рукожопость и то, что имеет признаки преступной бездеятельности”

    Дивний феномен. Слухав вчора “Прямий”, там якраз темою передачі був ковід. І як не дивно, загальна риторика певною мірою перегукувалась із вищевказаним абзацом. Одним із нарративів у коментарях багатьох гостей, та й ведучих, була теза, що “невакцинованим потрібно все заборонити, он як у Італії, бо я вакцинований, проте не хочу, щоб вони розносили всюди заразу. Вигнати з роботи, не пускати в ресторани, а якщо шо – то двірником нехай працюють”
    А чому це мені дивно чути? Бо це нелогічно, особливо враховуючи той факт, що озвучує цю тезу публіка, яка не належить до 73%, і має мати кращі логічні здібності.
    Що не так із цим твердженням? По перше, вакциновані люди мають бути абсолютно спокійні за себе – адже невакциновані не кусаються, як зомбі. А вакцина має надійно захищати від важкого перебігу хвороби. Це ж підтверджується словами наших очільників МОЗ – про те, що зараз у реанімаціях 97% (чи біля того) невакцинованих, а вакциновані в реанімації практично не потрапляють. Один лише цей факт, разом із заявами виробників вакцини (про легкий перебіг хвороби для вакцинованих), робить смішними та безпідставними побоювання вакцинованих людей про те, що невакциновані “принесуть їм заразу”. Наступною логічною неув’язкою у цьому розповсюдженому побоюванні є якраз ця фраза: “невакциновані принесуть заразу”. По перше, як вже з’ясовано, вакцинна не захищає від захворювання, лише полегшує його перебіг. Тобто, цю “заразу” може принести хто завгодно, не залежно від вакцинації. По друге, є якесь хибне уявлення, що от невакциновані ходять, і просто таки розносять корону. Якраз навпаки, якщо хтось невакцинований захворіє, то він в середньому буде переносити корону важче, особливо штамм “Дельта”. Тому ні про яке активне розношення невакцинованим “зарази” мова і не може йти (в узагальненому випадку) – якщо торкнуло, то вже на перший/другий день невакцинований хворий буде лежати вдома з температурою, шукати методи лікування. Тим більше, знаючи про те, що він не має щасливого квитка у вигляді вакцинації, хворий буде намагатись вилікуватись. І навпаки, вакцинований, котрий захворів, із суттєво більшою імовірністю буде розносити цю “заразу” усім на своєму шляху.
    Чому це побоювання є таким масовим – не знаю. Хоча пристрасті, що вирують довкола цього питання, і їх емоційний градус, чимось нагадують мені інспірований розподіл України на 3 зони, за часів Яника.
    А ще на мою думку – системною помилкою є ось ця вся епопея з “грінпасами” та ковідними сертифікатами. Бо як вже писав Антиколорадос, насправді ці сертифікати нічого не означають, і не гарантують, що людина не є хворою, і формують відчуття хибної безпеки. Якщо ми хочемо завершити епопею з ковідом – набагато правильніше було би спрямувати зусилля і кошти на те, щоб ПЛР тести були повсюдно і безкоштовні, за умови ідентифікації людини та внесення даних по тесту в онлайн-базу. Потрібно вкласти кошти у розробку дешевших/точніших та якісних ПЛР тестів. Якщо би були організовані тисячі точок тестування по країні – у школах, вузах, підприємствах, ТРЦ, вокзалах – це було би набагато ефективніше, у плані припинення пандемії. Залежно від собівартості тестів, методики їх взяття, часу на аналіз результатів – можна було би організувати обов’язкове тестування у вказаних вище закладах з періодичністю від тижня і менше, можливо включно з щоденним тестуванням. Якщо би в результаті НТР було би винайдено швидкісні дешеві методи тестування, можливо й безконтактні – можна було би говорити про вірний шлях до подолання пандемії. Але теперішній шлях – такого результату не дасть.

    • Сергій-Львів | 22.10.2021 at 04:09 |

      Так питання ж не в тестах А що робити з тими, кого виловлять за їх позитивними результатами “у школах, вузах, підприємствах, ТРЦ, вокзалах”? Евакуювати в закриті зони, чи що? А вони вже тут знаходяться, заразу принесли. Шукати треба відповіді на те, як організувати перевірку до того, як ймовірний носій прийшов у людне місце. А тут вже яка влада, такі й рішення. Можливо, сертифікати та інш. видаються легким способом такого контролю, однак робиться тоді це для всіх без винятку, або не робити зовсім, а не так як зараз через селекцію на тих, кому треба, а кому не обов’язково. Одна біда, що комусь при владі може дуже сподобатись такий тотальний контроль з диджиталізацією вашою приватною інформацією. Мені особисто подобається вимога приносити від сімейного лікаря довідки на роботу про протипокази від вакцинації із завіреннями, що її ніхто не буде оприлюднювати. Ось так, приготувались?

Comments are closed.