Передвиборчий дуплет (довісок)

Окремим блоком стоять питання, що стосуються повноважень Президента. Тут треба бути обережними. Адже якщо запевняти людей, що питання пенсій, зарплат, охорони здоров’я та ін. не входять у коло повноважень Президента, то люди спитають: а навіщо взагалі обирати Президента?! Армія (Збройні Сили) у нас на достатньому рівні. Мовної проблеми в Україні насправді не існує. Віра — це взагалі особиста справа кожного, тоді як світська влада не повинна втручатися в цю сферу…

Наступне питання. Яким є «продуктивне» позиціонування П.О.Порошенка як політика?.. Наприклад, Ольга Фреймут — символ Ревізора громадських приміщень. Лікар Комаровський — авторитет для матусь. Світлана Фус — дієтолог у сфері здорового харчування. Серіальний «Голобородько» (Володимир Зеленський) — витребуваний представник «низів» народу для встановлення справедливої влади тощо.

Сама себе запитала: втіленням яких оригінальних, цікавих, корисних медійно значущих соціальних послуг є наявний образ П.О.Порошенка? Однак відповісти на це… НЕ ЗМОГЛА! Тоді й виникла думка: то може саме у цьому і полягає проблема?! У тому, що П.О.Порошенко ніяк не позиціонувався саме як надавач чітко окресленого кола ПОСЛУГ для суспільства?! Ми безліч разів чули складні для простого вуха розповіді про розподіл ПОВНОВАЖЕНЬ у владі, але жодного разу П.О.Порошенко не сказав, як Евіта Перон: «Мій народе! Ти прагнеш таких-то речей — і Я РОБЛЮ ЦЕ ДЛЯ ТЕБЕ!»

До речи, своя Евіта Перон у нас вже є — це Ю.В.Тимошенко. «Піпл хаває» її мантри, навіть знаючи, що вона — бреше. Але щодо П.О.Порошенка подібного шлейфу системної неправди немає. Це велика перевага та важіль впливу П.О.Порошенка — ДУХ ЛИЦАРСТВА.

Потрібно чітко виокремити те, що саме робив, робить і робитиме П.О.Порошенко в якості надавача суспільно значущих послуг. Наприклад, він не просто проводить переговори з європейськими симпатиками України — він продовжує виконувати запит суспільства на рух у Європу. Він не просто постачає щось необхідне військовим — він продовжує виконувати обіцянку підтримувати боєздатність країни для досягнення Перемоги у війні…

А якою може бути соціально значуща послуга П.О.Порошенка у медійній сфері, повністю проваленій під час його каденції у 2014-2019 роках і майже не задіяній досі?! І що саме у медіа-сфері може робити команда шановного П.О.Порошенка для розкриття його переваг як політика та людини?..

До речи, прохання до коментаторської спільноти: будь ласка, назвіть переваги політика П.О.Порошенка, які зараз не розкриті у медійному сенсі або розкриті недостатньо.

Еліс

* * *

Готуючи до друку представлені вище матеріали, я втручався в них «редакторськими ножицями» якнайменше, намагаючись по-максимуму зберегти оригінальні думки авторів та особливості їх викладення. Розумію, що і Андрій Дар, і Еліс… скажімо так — дуже творчо переінакшили методику «Вікна Овертона», про яку я розповів торік. Але що ця методика спрацьовує — сумніватись не доводиться. Ось свіже і несподіване для мене підтвердження її ефективності, взяте з веб-сайту проекту «Кіберджура»:


Військовий оленяр Шойгу краде ідеї у Кіберджури!

серпня 07, 2021

<…> Буквально цими днями інформаційний простір «оскаженілої бензоколонки», розташованої десь так приблизно на північний схід від славетних міст Чернігова і не менш славетних Сум, струсила оригінальна новина. Виявляється, тамтешній міністр оборони висунув ідею, розцінену «за парєбріком» як вельми ексклюзивну і креативну. Ось, для прикладу, що повідомляє з цього приводу рашистська агенція ТВ-2 (наводимо переклад їхнього повідомлення з московитського діалекту на нормальну людську мову):

«Коротко: всіх до Сибіру»: Міністр оборони Росії (військовий оленяр Шойгу – для тих хто не знав) заявив про необхідність перенесення столиці до Сибіру і будівництва тут нових міст.

Міністр оборони Російської Федерації Сергій Шойгу вважає, що столицю Росії необхідно перенести до Сибіру. А також є сенс заснувати тут нові великі міста, які стануть галузевими економічними центрами. Про це він заявив 5 серпня на зустрічі з науковою громадськістю Сибірського відділення РАН в Новосибірську.

“Нам необхідно в Сибіру побудувати три, а краще п’ять великих центрів науково-промислових, економічних центрів, простіше кажучи, міст з населенням 300-500 тисяч, краще — до мільйона людей|, — сказав Сергій Шойгу, повідомляє прес-служба Міністерства оборони».

Про що там Сергій Кужугетович балакав далі з вченими з Російської Академії наук — для нашої статті не надто важливо. Ми лише підкреслюємо, що ця бесіда (1) таки насправді відбулася і (2) почалася саме з озвучування тези про необхідність перенесення столиці Рашистської Педерації до Сибіру. Інших підтверджень цього в інформаційному просторі — ціле море! Хто хоче, може відшукати їх самостійно.

Ми ж обмежилися наведеною вище перекладеною цитатою лише тому, що нешановний міністр оборони РФ у цьому випадку… явно дослухався наших рекомендацій!!! Так-так, 31 січня поточного, 2021 року в ефірі мережевого телеканалу TV-7 production відомий письменник-фантаст Тимур Литовченко підбив підсумки першого етапу конкурсу «Вікно Овертона», що проводився на Інтелектуальній ігровій платформі Кіберджура. І саме серед озвучених конкурсних проектів журі особливо виділило проект Тимофія Самійленка «Зміна столиці РФ». Його автор прекрасно, в усіх подробицях обґрунтував необхідність перенесення столиці Російської Федерації з Москви до Уфи З метою запобігання сепаратизму російських регіонів…

Отже, ми ще раз вітаємо автора найкращого проекту — Тимофія Самійленка! Адже не в тім річ, що він переміг в чудовому конкурсі на прекрасній, дієвій і дуже необхідній Інтелектуальній ігровій платформі Кіберджура… Річ також у тім, що до його рекомендацій дослухався сам рашистський міністр оборони Сергій Шойгу!!! <…>

* * *

Отже, «Вікно Овертона» як методика таки працює! А тому… Хтозна, можливо, ідеї, висловлені сьогодні Андрієм Даром та Еліс, теж будуть реалізовані в тому чи іншому вигляді на благо України!..

Підготовлено до друку за участю Тимура Литовченка

About the Author

Tymur
Письменник, журналіст і блогер

25 Comments on "Передвиборчий дуплет (довісок)"

  1. Очень всё достойно, и особенно хочется выделить, способность оглянуться назад, что бы увидеть ошибки и соответственно не повторять такие недоразумения в будущем.
    Это не очень весело, но даже на DL, многие долго эхом повторяли лозунги зелени и других гонщиков на президентских выборах.
    Шутили, издевались, перефразировали, троллили и т.д. , но повторяли.
    Теперь, кто с разгона может вспомнить дословно несколько предвыборных тезисов компании Пороха? Вот тож.
    Скажете а что их повторять и так всё очевидно и понятно. Не видно и не слышно.
    Так это работает.
    Вместо Президента Украины, всем 73% втюхали даже не кота в мешке, а образ- толи кота, толи мешка.
    А реальный персонаж отгоняли от массмедиа как только могли, до последнего, что бы тот слегка  дунувши не напорол запредельных фантазий во включенный микрофон.
    И это сработало. Не только это, но сработало.
    Кто, хоть один раз из тех , кто получил конкретно от Пороха какую-либо помощь: деньги, защитные маски,другую спасавшую жизнь во время пандемии спецодежду, кислород, воздух для жизни, разного рода специальные девайсы для военных и т.д.- кто об этом сказал, написал, обсудил цифры, обьёмы, ценность или безценность этой безвоздмездной помощи?
    Хотя бы на таком уровне. Нужно начало диалога, и да, на понятном всем языке. С простыми повествовательными предложениями, как минимум. Тема для диалога есть.
    И попутно, очень важно , что бы был разработан и запущен весь комлект действий , в соответствии с уже измененной ситуацией и в политике внутри страны и в состоянии и настроении выборщиков, если правда вообще будут каке-нибудь выборы.

  2. Технология “франкенштейн” работает безупречно. Политическое тело, сшитое из разных лоскутов,- подходит на любой вкус: и правым, и левым, и серо-буро-малиновым.
    Так победил Зеленский в Украине, потому что его образ подстроили под волну разных сегментов избирателей, так побеждают и единоросы в РФ, потому что опираются на разношерстный электорат: и на поклонников царя, и на поклонников его убийц-коммунистов…
    Короче, – многоликие.
    Не знаю, что бы я посоветовал Пороху: то ли идти в фарватере этой технологии, то ли отталкиваться от обратного…?
    Если говорить о категориях образов и их миссии в нашей жизни, то:
    Правда (Иисус) , она одна, делает свою работу, задаёт свою повестку дня и ей некогда оправдываться и реагировать на многочисленную клевету, которая сыпется за воротник. Правда побеждает тогда, когда доходит через рациональное, но на это требуется время.
    Кривда (Дьявол)-она многолика, не работает, а играет в подражание, притворяется правдой, или множеством правд. Побеждает быстро, поскольку её природа иррациональна, на уровне эмоций.
    Моё имхо, наша победа возможна только при том условии, если играть на две руки. Гибридной. На рациональный электорат действовать через здравый смысл/мозг. На иррациональный- через эмоции/ощущения.

  3. ПП и ЕС надо нанять грамотных политтехнологов- имиджмейкеров, иначе они с треском проиграют и следующие выборы, как проиграли предыдущие. Зе команда их (политтехнологов) точно найдет, и снова “зробить всіх разом”. И ЕС, и ПП, и избирателей.

  4. Санто | 14.08.2021 at 09:12 |

    Прочитавши частину авторства шановного Андрія Дара,я звернув увагу на проблему, на яку мало хто звертає увагу. Коротко вона формулюється, як “говорити – не мішки тягати”. Так, участь блогерів в інформаційній боротьбі дуже важлива. Але що таке блогер? Це ЗМІ в одній особі, редактор оператор і ведучий. Чому деякі блогери стають відомими? частіше через те, що вміють подати себе – інформаційне наповнення часто вторинне. Блогер вміє пов’язувати свій імідж і свій месидж. Для точкових уколів, або ударів по системі – цього достатньо. Але для системної роботи – ніяк. Системна робота – це телеканали. Більшість блогерів не те, що не погодяться, а просто не зможуть бути успішними телеведучими, бо там треба працювати в команді, треба озвучувати чужі (підготовлені редакторами) месиджі, як свої, з такою ж гарячністю і впевненністю. А успіх того ж 95 кварталу – це на 95% робота закадрової команди. На місці телепропаганди у нас – чорна діра. Як в кадрі, так і за кадром. Не в технічному сенсі – картинка якісна. А в змістовному – той, хто вміє говорити – не знає, що сказати. А той хто знає, що говорити – не вміє це сказати. Треба шукати професійних телеманіпуляторів. Як Опра, як, не до ночі пом’янутий, Шустер. При чому маніпулятор – це не образа, це назва професії. Бо результат залежить від того, хто “замовляє музику” такому професіоналу. Маніпуляціями можна загнати в свідомість піпла, що “Порошенко – барига”, а можна – що необхідно пристібатись в авто. Тільки от останнього чогось ніхто не замовляє. Всі замовляють наявним таким професіоналам перше.
    Треба гарячково шукати своїх таких талантів. Бо на хвилі революції і війни з’явилися нові політичні обличчя – ті ж Прозапас, Полтава, Федина. Але медійних – ні. Наче пороблено – “Громадське”, від екранів якого ми не відходили у 2014 році наштовхнулося на Скрипіна. Гайдукевич – пішов з телебачення і десь блогерствує. По телебаченню йде реклама курсів “Інтера” для молодих журналістів, реклама ВУЗу Поплавського. Треба стояти під цими школами, шукати самородків – не виростимо свого Шустера – так і будемо бити по хвостам чужого. Бо, наприклад, викладки шановних пана Дар та пані Еліс написані сухо та академічно. Вони написані для підготовленої аудиторії ЛО. Навіть якщо їх начитають Луганський, чи навіть, Мадзігон – цього дивитись ніхто не буде. Приклад – у геніальних пародій Процишина всього десь тисяч по 20 переглядів. А скільки у Альони-Гальони? Але, як один казав, “зуб даю”, що Шустер – аби була така потреба – зробив би з цих викладок цикл передач, який би дивилося пів країни. Хотів написати “затамувавши подих”, але не буду так вже лестити Шустеру 🙂

    • Андрій Дар | 14.08.2021 at 10:57 |

      Дякую, Санто.
      Справді, я писав і пишу для розумних людей. В мене немає навичок “спілкування з піплом”, але на то є спеціалісти. Яких, як Ви правильно кажете, треба знайти, згрупувати, озадачити і заплатити гроші за видачу якісного продукту, з умовною назвою “спілкування з електоратом”.

  5. Сохатий | 14.08.2021 at 10:13 |

    Залишилось тільки домовитись з Пінчуком, Коломойським і Фірташем, щоб вони на ТБ це транслювали…

    • Андрій Дар | 14.08.2021 at 11:00 |

      Ютуб. Все більше людей його дивиться, і тенденція до збільшення, в усіх регіонах, соціальних та вікових групах.
      Треба, не відмовляючись від послуг ТБ (5й, Прямий, ще парочку?), розширяти інтернет-агітацію.

      • Сохатий | 14.08.2021 at 14:48 |

        Більшість в ютубі дивляться те, що хочуть: як готувати омлет чи забити цвях. Ну і звісно, котиків. А телевізор показує те, що ВІН хоче

        • Андрій Дар | 14.08.2021 at 17:34 |

          Так, котики.
          А люди все одно відходять від ТВ до інтернету, саме з цієї причини – бажеють дивитися котиків, а не те, чого хоче телевізор.
          Отут їх і треба брати.
          Котики з рекламою, як запропонувала наразі колега Оксана: “Только цифры- и не больше 2-3 на борде. С вопросом: вы саме цього бажали?”

  6. Оксана | 14.08.2021 at 13:10 |

    А я бы ввела в предвыборное поле отрицательную наружную рекламу, без лиц. Только цифры- и не больше 2-3 на борде. С вопросом: вы саме цього бажали? ,например. А дискуссионный клуб блогеров, За Украiну! На Ютуб Это хорошая идея. Причем, можно делать это в общей студии или по скайпу еженедельно. Блоки вопросов- экономика, армия, фейки.

    • Андрій Дар | 14.08.2021 at 17:31 |

      Только цифры- и не больше 2-3 на борде. С вопросом: вы саме цього бажали?

      Круто! Вже можна брати ідею, в готовому вигляді.

  7. П.О.Порошенку вже давно пора було б позбавитися всіх мрій та ілюзій щодо можливості створення свого успішного та оновленого іміджу для перемоги на наступних виборах Президента України.
    І якби він був дійсно розумною людиною та відповідальним політиком, то мав би відразу після провальних виборів 2019 зосередитися над створенням успішної та рівноцінної собі заміни.

    • Андрій Дар | 14.08.2021 at 20:52 |

      Як можна “створити” наступника? Це як Хутін Медвєдєва?
      Створити можна лише сприятливу атмосферу для росту і проявлення нових політиків.

      • Добре. Назвемо це не “створенням заміни”, а “створенням сприятливої атмосфери для росту і проявлення нових політиків”. Щось від цього зміниться?
        За два з лишнім років багато перспективних політиків з’явилося від проукраїнських сил взагалі і від партії “ЄС” зокрема?
        Чи поки є Порошенко, то це все не на часі? Невже гіркий досвід 2019 наших “зрілих” та безвідповідальних політиків нічому не навчив?
        До речі, Янукович і Зеленський — яскравий приклад штучно створених, й на превеликий жаль, успішно створених “президентів”, які зупиняли та гальмують розвиток нашої країни.

  8. Наталія М. | 14.08.2021 at 18:27 |

    @ До речи, прохання до коментаторської спільноти: будь ласка, назвіть переваги політика П.О.Порошенка, які зараз не розкриті у медійному сенсі або розкриті недостатньо.@

    “5 лет Порошенко в цифрах и фактах: какую страну оставляет президент”
    https://www.bbc.com/ukrainian/features-russian-48037562

    Я вражена, скільки вдалося зробити П.О.Порошенку за час його каденції. Тільки сліпий, глухий та недоумок не може цього не бачити. І це ще факти без врахування того, що були побудовані за рахунок інвесторів до 260 підприємств. А це і робочі місця і податки і т.п.

    Погане те, що Порошенко, як вірно помітила пані Еліс, справжній Лицар. Він ніколи не піарився на своїх власних справах, які коштували йому його власних коштів. Нажаль.

    Треба було кричати, що на військове обладнання було потрачено з власних коштів 750 млн грн; на
    довгобуд театру (будівництво тривало біля 20 років) на Андріївському Узвозі було надано 140 млн грн і була побудована найсучасна будівля; були побудовані два 2-поверхових будинка для ВСУ
    з повністю обладнаною кухонною технікой та санузлом; за його рахунок була відновлена система ПВО над м.Київ. Но Порошенко мовчки робив свої великі справи для людей і не кричав про це на кожному розі.

    А взагалі, якщо підсумувати статті наших шановних колег та наші коменти, то можно сказати тільки те, що доки телеканали та медіа будуть належать олігархам, то нам будуть втюхівати усіляких Буратин.

    Порошенко треба прикласти багато зусілль щоб перемогти тому, що його негативний образ, дякуючи олігарх-каналам, вже закрепівся в мозку у зелебобиків.

  9. Наталія М. | 14.08.2021 at 18:29 |

    Оксана | 14 Серпня, 2021 at 13:10 | Відповіcти
    @ А я бы ввела в предвыборное поле отрицательную наружную рекламу, без лиц. Только цифры- и не больше 2-3 на борде. С вопросом: вы саме цього бажали? @

    Підтримую! ++++++…..

  10. Andriy Moderator | 14.08.2021 at 20:05 |

    Подумалось…

    Что меня больше всего удручает? Очень популярно писать “Порошенко не сделал…”, “Порошенко провалил…” (Даже безотносительно к Порошенко лично, можно подстаить другую фамилие или название партии).

    Очень мало кто пишет “_Я_ не сделал” или “_Я_ не добился”.

    • Элис | 14.08.2021 at 21:27 |

      Да! Спасибо, Андрей! Согласна с Вами. Считаю неполезным продолжать использовать выражения в стиле “Порошенко проиграл выборы”. Этим мы словно отделяем Президента от его электората. Плохо мол постарался. Нужно смотреть на произошедшее принципиально иначе. И задать себе вопрос: А как же мы? Мы, каждый из нас разве не проиграли эти выборы?! Проиграл не только и не столько Петр Алексеевич. Главный проигрыш получили МЫ. Получив состояние НАШЕЙ страны, которое не хотели получить. И МЫ тоже плохо старались. Мы нервно, в переживаниях, жевали попкорн зрителями, когда наблюдали обрушение рейтинга. И НАМ ВСЕМ надо постараться чтобы нового поражения не случилось. Не уверена, что нам стоит сосредотачиваться на критике и рекомендацях П.О.Порошенко на тему как ( на кого) ему тратить деньги на свою предвыборную кампанию:)). На мой взгляд бОльшую помощь Президенту мы можем оказать своим активным участием в своем маленьком социуме (семья, родные, друзья, сослуживцы, соседи, случайнве попутчики ит.д.) Но чтобы это не было разрозненными, хаотичными и от того почти наверняка малопродуктивными дебатами, необходимо действовать по науке:)). Немного углубившись в тему ВО поняла – это то, что надо. Пожалуйста, уважаемые члены коммент сообщества Линии Обороны, вникните в эту технологию, поизучайте, подумайте над вопросами, поставленными в статье, не отмахивайтесь, проходя мимо к следующим постам на сайте. УЧАСТВУЙТЕ. КРИТИКУЙТЕ. ПРЕДЛАГАЙТЕ. Потому как технология ВО одним из главных условий ставит создание ЦЕПКОГО, ПОСЛЕДОВАТЕЛЬНО широкого общественного дискурса для поэтапного достижения результата. Возможно стоит продолжать писаить посты на эту тему, обсуждая каждый етап? Как вы думаете?

      • Андрій Дар | 15.08.2021 at 09:58 |

        Ну, ну, бичевать себя точно не стоит.
        Каждый из нас, по выражению Анти-колорадоса, в своем окопчике делает то, что может, и эта цепь окопов выстраивает линию обороны, каждый берет себе то, что он может сделать – самоорганизация, как на Майдане – и делает это.
        Суммарно, получается хороший результат.
        Какая наша общая цель? Построение в Украине справедливого общества, защищенного сильным государством, примерно так? Окей, делаем это.
        Всеми способами и инструментами, которые нам доступны.
        Этот цикл статей – уже архив, на который можно ссылаться.
        К сожалению, специфика ЛО такова, что статьи за 2-3 дня”уплывают” вниз,на 2,3 и далее страницы, и к ним уже не возвращаются для комментирования. Я давно уже предлагаю создать в дополнение к ЛО тематический форум, где каждую из тем можно обсуждать долгое время, но пока этого нет.
        Рукописи не горят, мысли тем более, а особенно те мысли, которыми ты поделился. Это то, что происходит здесь у нас. 🙂
        Бог дал нам разум, а других рук, кроме наших, у него нет. Значит, работаем, с учетом специфики ЛО.
        Продолжение непременно следует, во всех возможных формах.

  11. александр | 14.08.2021 at 22:13 |

    Такое впечатление, что Порошенко ночами не спит и не ест и только думает как стать президентом и просит помощи у своего электората.
    Без мене мене оженили.
    Давайте попробуем разобраться.
    На дворе уже почти четверть 21 века, а многие продолжают жить в 20-м.
    В Основе жизни только законы и ни каких чудес.
    Сознание определяет Бытие.
    Сравним сознание наркомана, алкоголика, спортсмена, музыканта, изобретателя, ученого и т.д. Бытие у всех весьма различается.
    Сознание присутствует также у жителей города, поселка, страны, нации и т.д.
    Все эти образования отличаются своим Бытием.
    Жизнь показала, что сознание нашей страны не готово к преображению, которое проводит Порошенко.
    Чем выше уровень сознания – тем большую ответственность приходится на себя брать.
    Такова цена за Благополучие.
    Если вливать Знания в неготовое сознание неизбежен обратный удар с предательством.
    Таковы Законы.
    Насиловать свободную волю человека запрещено.
    В противном случае человек берет на себя Карму всех этих людей.
    Лучший способ улучшить свое Бытие – расширять собственное сознание.
    Расширение сознания у одного запускает этот же процес у окружающих – цепная реакция!
    Мешает расширению сознания отрицание, которым нас заразил *русский мир*.
    Отрицание разрушает ту сферу, которая питает сознание.
    Сознание схлопывается, деградирует.
    Может есть смысл заняться своим сознанием ради блага Украины и своего окружения а там и Бытие измениться в лучшую сторону.
    И напоследок.
    Упущенные возможности не возвращаются.
    Мы непременно Победим!

    • Андрій Дар | 15.08.2021 at 10:08 |

      “Может есть смысл заняться своим сознанием ради блага Украины и своего окружения а там и Бытие измениться в лучшую сторону.”
      Верно.
      И помочь согражданам заняться своим сознанием. И Бытие изменится в лучшую сторону.

  12. Григорій | 15.08.2021 at 00:06 |

    Президент США Рузвельт по четвергам вечером рассказывал по радио о проделанной работе и т.д за неделю. Его избирали четырежды.
    Думаю, что было бы не плохо, чтобы сам ПАП или кто-то рассказал как его президентство было на самом деле, а не так как нам кто-то выдавал информацию о нём. И начинать использовать опыт Рузвельта уже сейчас. В какой- то один день и в одно и то же время, приучить народ к этому времени. Тем более TV для него доступно.

    • Андрій Дар | 15.08.2021 at 10:10 |

      Я помнил про случай Рузвельта, когда писал эту статью.
      Да, всё верно, да, это нужно.

  13. Олександр | 15.08.2021 at 00:14 |

    Ідея перенесення столиці РФ з Москви на схід зовсім не нова. Її, наприклад, ще з початку 90-х років детально обгрунтовував московський геополітик Вадім Цимбурскій (автор відомої концепції “Остров Россия”).
    Правда, він пропонував столицю переносити з Москви до Омська або Новосибірська, у т.з. “нову Великоросію”. Аргументував він це, головним чином, необхідністю запобігти розламу РФ на західну та східну частини з подальшим поглинанням останньої Китаєм.
    Тож Шойгу було до кого дослуховуватися.

    • Вовк | 15.08.2021 at 10:58 |

      Нічого Ви не розумієте!
      Шойгу БАНАЛЬНО ближче з Омська чи Уфи додому літати, в Туву, ніж з Мацквабаду!
      ПіДєр йому взагалі до лампади…

Comments are closed.