Акуратист (частина 1)

Передмова від ½ автора — Тимура Литовченка

У 2015-2016 роках ми з дружиною створили цикл коротких історій воєнної доби під назвою «І знов про любов!». Однак їхніми героями є не люди, а… тварини: загублене біженцями цуценя, яке прижилося на блок-посту і перетворилося на неперевершеного нюхача… кішка-«клептоманка» і її друг-песик, які допомогли бранцям втекти з полону… та інші подібні оповідки. До речі, у кожного нашого чотирилапого героя є цілком реальний прототип… Або навіть декілька прототипів.

На превеликий жаль, видавця для цієї збірки ми досі не знайшли. Видавців цікавлять історії людей, а не тварин — хоча тварини теж воюють не те щоб пліч-о-пліч… В усякому разі, поруч з людьми. Втім, восени цей цикл оповідань має бути оприлюднений в одній літературній газеті. А поки що хотілося б ознайомити завсідників «Лінії Оборони» з історією цуцика, який привчав курсантів учбово-тренувального центру до порядку… і несподівано прославився на рівні самого NATO!

 

Автори — Тимур і Олена Литовченки

Сеня служив в учбово-тренувальному центрі. Його матір ощенилася тут сім місяців тому, решту братів і сестер розібрали бійці, які після навчання відправлялися в зону АТО, Сеню ж залишили.

Власне, мав він і повну кличку — Семен Семенович. Так назвав його один з курсантів центру, який мав позивний «Геша». Бувало, переверне він вихованця на спину, почне почісувати йому груди й черевце, при цьому лагідно примовляючи:

— Семене Семеновичу!.. Ох, Семене Семеновичу!..

В такі хвилини цуценя сумирно лежало на спинці, підігнувши лапки до тулуба, розкривши пащу, звісивши на бік рожевого язичка, мліло від блаженства і тихесенько повискувало. Ці нехитрі пестощі настільки подобалися малюкові, що коли надалі чув свою повну кличку «Семен Семенович», то негайно падав на спину, кумедно підгинав лапки й так завмирав, очікуючи почісувань. Чим неймовірно тішив курсантів. Аби цуцик не виконував настільки дивовижну «команду» постійно, собачу кличку довелося скоротити. Так і перетворився він на Сеню.

Втім, основна робота маленького цуцика полягала зовсім не в тому, щоб веселити стомлених виснажливими тренуваннями курсантів. Головним «собачим обов’язком» було наглядати за порядком на території центру.

Між іншим, Сеню до цього привчив той-таки «Геша»: коли у малюка, якому ледь виповнилося три тижні, почали прорізатися перші — ще молочні зуби, і він повсякчасно шукав, чого б такого погризти, курсант раз-у-раз підсовував йому підошву старого черевика.

— Ти хоч би думаєш, що робиш?! — нарікали на «Гешу» товариші. — Підошва ж брудна, тож цуценя може захворіти. І не шкода тобі малого…

— Не переймайтесь, я таки думаю, перш ніж робити, — відповідав цуценячий вихователь. І виявляється, таки мав рацію! Цуценя не захворіло, але згодом варто було Сені помітити на комусь брудні, ба навіть погано начищені берці чи чоботи, як він з грізним ричанням кидався під ноги їхньому власникові. Щоправда, попервах трохи плутав надраєне взуття із занедбаним, проте невтомний «Геша» доволі швидко підправив його поведінку. Відтоді цуценя реагувало на нехлюїв безпомилково.

— Ну, «Геша»… Ну, ти даєш! — дивувалися курсанти.

— Це не я даю, а він. Хіба ж не правда, Семене Семеновичу?..

Цуцик негайно падав на спинку, кумедно притиснувши до тулуба товстенькі лапки, і благально дивився на вихователя: мовляв, почухай мені черевце, я ж такий хороший і слухняний!..

Втім, цього «Геші» виявилося замало, тому за деякий час він привив маленькому вихованцеві ще дві звички. По-перше, оскільки скрізь на території центру були розставлені урни, Сеня був навчений гарчати на всіх, хто кидав сміття повз них.

По-друге, спеціально для цуцика спорудили дуже ошатну будку, стінки якої ззовні пофарбували жовтою олійною фарбою, дах — небесно-блакитною, а над прямокутним «лазом» попереду прикріпили малесенький червоно-чорний прапорець. Собача будка була встановлена окрай автостоянки, бо саме для її охорони песика залишили в учбово-тренувальному центрі на офіційних засадах — хоча саджати «охоронця» на ланцюг, звісно ж, ніхто не збирався.

Отже, вже під кінець свого навчання «Геша» прищепив вихованцеві звичку методично обгавкувати будь-яку автівку, припарковану не за правилами: або поперек розмітки паркувального майданчика, або ж взагалі поза його межами. Навчити Сеню настільки мудреним фокусам було нелегко, але зрештою вихователь таки впорався.

— Ну, це вже воопше!.. — тільки й розводили руками курсанти, спостерігаючи за тим, до чого ж вправно цуценя «викорінює» нехлюйство на території центру, де вважає себе повноправним господарем.

— Не «воопше», а «взагалі»!.. — із виглядом втаємниченої у найвищі державні секрети особи виправляв їх «Геша». — Якщо цього симпампотного песика залишили на службі, то нехай служить як слід. Він талановитий, легко навчається, тож я в нього вірю. Правда ж, Семене Семеновичу?..

І під загальний регіт цуценя негайно падало на спинку.

 

* * *

Жарти жартами, але одного разу прищеплені «Гешею» звички таки принесли песикові неймовірне визнання! Щоправда, сам вихователь про це так і не дізнався, оскільки на той час вже завершив проходження свого підготовчого курсу й відбув в зону АТО для подальшого проходження військової служби… Тим не менш, по всьому виходило, що дресирував він Сеню зовсім недарма.

Ось як це сталося.

(Далі буде)

About the Author

Tymur
Письменник, журналіст і блогер

1 Comment on "Акуратист (частина 1)"

Comments are closed.