36 стратагем (частина 3)

Зміст
36 стратагем (частина 1)
Група №1: Стратагеми для перемоги (стратагеми 1-6)
36 стратагем (частина 2)
Група №2: Стратагеми для супротивника (стратагеми 7-12)
36 стратагем (частина 3)
Група №3: Стратагеми для нападу (стратагеми 13-18)
36 стратагем (частина 4)
Група №4: Стратагеми для заплутування (стратагеми 19-24)
36 стратагем (частина 5)
Група №5: Стратагеми для з’єднання (стратагеми 25-30)
36 стратагем (частина 6)
Група №6: Стратагеми для відступу (стратагеми 31-36)
36 стратагем (частина 7)
Дві класифікації стратагем
36 стратагем (частина 8)
Про антистратагеми (антистратагеми 1-5)
36 стратагем (частина 9)
Антистратагеми 6-10


Група №3: Стратагеми для нападу

Стратагема 13:
«Бити палицею по траві, щоб налякати змію»
(Стратагема провокації)

По можливості потрібно використовувати непрямі загрози ворогові.

Походження Стратагеми пов’язано з корумпованим чиновником Х ст. н.е., який отримав скаргу великої кількості людей на свого настільки ж корумпованого секретаря: прочитавши скаргу і вкрай злякавшись, чиновник, немов налякана ударами палиці по траві змія, втратив здатність до подальших протиправних дій.

ТЛ: Подібні дії щодо України у виконанні Російської Федерації ми спостерігали буквально щойно. Стягувати до наших кордонів війська буквально звідусіль, гнати ешелони з військовою технікою навіть з глибинних, дуже віддалених російських територій і при цьому мати можливість вільно обирати час і місце для нанесення головного удару — це і є створення непрямої загрози. Бо російська армія може вдарити — а може і не вдарити. Може розвантажитися біля кордонів, вишикуватися в бойові порядки і кинутися в бій — а може постояти, знов завантажитися на залізничні платформи і назад поїхати. А може відправитися до місць постійної дислокації лише частина військ, перекинутих нині до кордонів… Мета: налякати українців, щоб вони пристали на умови російської сторони без прямого зіткнення.

 

Стратагема 14:
«Скористатися тілами померлих і повернути душі»
(Стратагема відновлення фасаду, або Стратагема Фенікса)

Можна використовувати нові організації, процеси, людей і т.ін. для продовження старої політики.

Вперше Стратагема згадується в драмі епохи династії Юань (1271-1368), де розповідається про душу померлої людини, яку буддійський святий захотів повернути в цей світ; з’ясувавши, що тіло померлого було давно спалено на поминальному багатті, святий взяв тіло іншого померлого і помістив в нього вкрай потрібну йому на землі душу.

ТЛ: За задумом Єльцина, Кравчука і Шушкевича, які підписали знамениті Біловезькі угоди 1991 року, створена в подальшому Співдружність Незалежних Держав (СНД) мала би стати «механізмом цивілізованого розлучення» більшості колишніх радянських республік, що входили до складу СРСР. Однак на практиці кремлівські політики доволі швидко оговталися й повністю відкинули подібні плани, отож за деякий час СНД навпаки перетворився на своєрідний «клуб» країн, які прагнули інтегруватися під верховенством Москви на нових засадах з утворенням чи то ЄврАзЕС, чи то Митного союзу, чи вже просто СРСР-2.0…

Інший приклад — це т.зв. «православний комунізм»: дика суміш доктрин, протилежних (на рівні оксюморону) за самою своєю сутністю. І тим не менш, в сучасній РФ можуть існувати навіть отакі ідейні покручі, складені з доктрин, які в свідомості росіян самі по собі давно й надійно «померли»!..

 

Стратагема 15:
«Змусити тигра спуститися з гори»
(Стратагема ізолювання)

Необхідно розглядати можливості захопити або послабити ворога, віддаливши його від «рідних» людей і обставин.

До VII ст. до н.е. відноситься вислів мудреця про те, що коли тигр або леопард полишать свій притулок і наблизяться до людей на рівнині, то стануть для останніх легкою здобиччю, а залишаючись в своєму гірському притулку — як завжди, лишатимуться страшними хижаками.

ТЛ: Ця ситуація дуже добре показана в фінальній частині культової фантастичної стрічки к/ф «Аватар». Здавалося б, сама ідея вивести племена на’ві на пряме зіткнення з озброєними до зубів людьми апріорі є згубною і програшною для однієї зі сторін… Але на невеличкій нараді, де Джейк Саллі викладає спільникам свій план битви, він каже пілоту Труді Чакон:

— Ми знаємо ці [Летючі] гори, ми тут літаємо, ти [Труді] літаєш, вони — ні! Їхні прилади тут не працюють [через магнітний вихор], ракети не наводяться. Їм доведеться бити наосліп. Це буде бій на нашому полі, і в цьому наша головна сила.

 

Стратагема 16:
«Захопити неробством»
(Стратагема гри в «кішки-мишки»)

Не починаючи ніяких ворожих дій проти переможеного ворога, тим самим домогтися його внутрішньої вдячності, а отже ще міцнішої покори.

Походження Стратагеми пов’язано з боротьбою китайської армії в III ст. н.е. з населенням південних районів сучасного Китаю: 7 разів поспіль перемагав у бою і відпускав з миром «південного» генерала китайський полководець домігся, зрештою, його внутрішньої покори і підпорядкування південних територій без необхідності розміщувати там війська.

ТЛ: В цьому зв’язку можна згадати культурницьку політику радянської влади на українських теренах в 1920-х роках. Апелюючи до 10-томної Енциклопедії історії України під редакцією Валерія Смолія, Вікіпедія повідомляє наступне (цитую):

«Радянська політика “українізації” була для більшовицького керівництва одним із засобів зміцнення влади, а не метою діяльності. Вона не передбачала розвиток української культури на засадах загальнолюдських цінностей, створення суверенної української держави. Імперська за змістом держава не була рушійною силою в українському національному піднесенні 1920-х років».

Лишається нагадати, що доля двох найактивніших «українізаторів» періоду 1920-х років склалася трагічно: Микола Скрипник вчинив самогубство влітку 1933 року, Олександр Шумський теж прагнув вкоротити собі віку — але невдало, отож за розпорядженням вищого керівництва СРСР, був убитий Судоплатовим та Майрановським по дорозі з Саратова до Києва.

 

Стратагема 17:
«Обміняти щебінку на дорогоцінний камінь»
(Стратагема наживки)

Необхідно бачити і використовувати можливості обміну порівняно малих переваг для контрагента на порівняно великі переваги для себе.

Одна з версій виникнення Стратагеми відноситься до часу панування в Китаї монгольської династії Юань (1271-1368), вона дуже романтична і пов’язана з фліртом: звертаючись зі словами докору до чоловіка, який сподобався їй, жінка (звісно, в переносному сенсі) «кидає в нього щебінку», і якщо чоловік зрадіє цьому докору, разом з тим отримує (теж в переносному сенсі) «дорогоцінний камінь» — можливість почати бесіду і ближче познайомитися з цим чоловіком.

ТЛ: 4 міжнародних документи, укладені 3 вересня 1993 року Україною та РФ за підсумками переговорів у Масандрі (передмістя Ялти) дістали назву Масандрівських угод. Документи стосувалися врегулювання проблем поділу Чорноморського флоту колишнього СРСР та утилізації залишків радянської ядерної зброї, що знаходилася на території Незалежної України:

  1. Протокол про врегулювання проблем Чорноморського флоту;
  2. Основні принципи утилізації ядерних боєзарядів стратегічних ядерних сил, що дислоковані в Україні;
  3. Угода між Урядом Російської Федерації та Урядом України про утилізацію ядерних боєзарядів;
  4. Угода між Україною та Російською Федерацією про порядок здійснення гарантійного та авторського нагляду за експлуатацією стратегічних ракетних комплексів Стратегічних Сил, розташованих на їхніх територіях.

В цілому ж Масандрівські угоди характеризувалися як «флот в обмін на газ». Годі й казати, отримати в своє розпорядження 100% ЧФ СРСР, плюс місце для його дислокації в обмін на списання газових боргів Україні — супервигідна для росіян оборудка!

 

Стратагема 18:
«Для розгрому банди вбити отамана»
(Стратагема важеля)

Необхідно шукати і тиснути на ключові місця ворога для досягнення своїх цілей з найменшими витратами сил і енергії.

Народження Стратагеми пов’язано з безглуздою війною Китаю в Тибеті в епоху династії Танг (618-907): відомий китайський поет Ду Фу (712-770), який зазнав — в т.ч. через цю війну — безліч страждань, критикував дії «сина неба», який лише через примхи перервав сотні тисяч людських життів, воюючи за провінційне містечко, що не мало ніякого стратегічного значення, і разом з тим закликав його сконцентрувати зусилля на справді важливих стратегічних операціях, завдяки яким війна може швидко скінчитися, і безглузді людські втрати припиняться.

Використання Стратагеми може бути м’яким (вплив і зміна напряму думок і почуттів лідера ворога) і твердим (спрямованим на фізичне усунення лідера).

ТЛ: Пам’ятаєте, з яким блиском в фантастичному к/ф «П’ятий елемент» Корбен Даллас (Брюс Вілліс) «провів переговори» з мангалорами, які захопили космічний круїзний лайнер-ґранд-готель «Флостон Перадайз»?! Оце і є жорсткий варіант стратагеми «Для розгрому банди вбити отамана»: адже було відомо, що без ватажка мангалори ніколи не битимуться…

А ще нагадаю, що саме такої розв’язки уникнув український Євромайдан в 2013-2014 роках: адже якби протести і справді очолювала, наприклад, «тритушка» — то припинити протести було б дуже просто, всього лише заарештувавши Яценюка, Тягнибока і Кличка або усунувши їх фізично. Однак оскільки «тритушка» протестами не керувала, а лише використовувала їх — такий крок не мав сенсу. Тому всі троє лишилися живими і неушкодженими.

(Далі буде)

About the Author

Tymur
Письменник, журналіст і блогер