36 стратагем (частина 4)

Зміст
36 стратагем (частина 1)
Група №1: Стратагеми для перемоги (стратагеми 1-6)
36 стратагем (частина 2)
Група №2: Стратагеми для супротивника (стратагеми 7-12)
36 стратагем (частина 3)
Група №3: Стратагеми для нападу (стратагеми 13-18)
36 стратагем (частина 4)
Група №4: Стратагеми для заплутування (стратагеми 19-24)
36 стратагем (частина 5)
Група №5: Стратагеми для з’єднання (стратагеми 25-30)
36 стратагем (частина 6)
Група №6: Стратагеми для відступу (стратагеми 31-36)
36 стратагем (частина 7)
Дві класифікації стратагем
36 стратагем (частина 8)
Про антистратагеми (антистратагеми 1-5)
36 стратагем (частина 9)
Антистратагеми 6-10


Група №4: Стратагеми для заплутування

Стратагема 19:
«Забрати дрова з-під жаровні»
(Стратагема відведення енергії)

Полягає в пошуку можливостей «задушити в зародку» дії ворога.

Подоба цієї Стратагеми згадується вже в III ст. до н.е. в контексті профілактики хвороб: якщо вірно робити профілактику, потреби в лікуванні хвороби просто не виникне!

Як і Стратагема 2, Стратагема 19 пов’язана з виявленням слабких місць і впливом на них — але якщо перша робить це, виявляючи «об’єктивні» слабинки, то друга намагається зробити сильне місце ворога його слабким місцем, перервавши канали підживлення енергією.

ТЛ: Коли бліцкриг в німецько-радянській війні 1941-1945 років (в радянській історіографії — «Велика Вітчизняна війна») не склався, почалося змагання на предмет того, хто кому першим переріже «нафтову артерію». Ривок німців у 1942 році в напрямі Кавказу і каспійських нафтових родовищ мети не досяг. Натомість після того, як радянська армія в 1944 році захопила нафтові родовища в районі Плоєшті (Румунія), поразка Німеччини стала невідворотною, оскільки відтоді вермахт дедалі сильніше відчував нестачу палива, компенсувати яку було нічим.

 

Стратагема 20:
«Ловити рибку в каламутній воді»
(Стратагема хаосу)

Бажано навмисне організовувати безлад в стані ворога з метою створення сприятливої ситуації для досягнення власних цілей.

Відмінність від Стратагеми 5 полягає в розходженні сценаріїв: не сам ворог (як в Стратагемі 5), але його оточення, довкілля перебуває в ненормальному стані. Такий спосіб риболовлі широко використовувався в середньовіччі: в каламутній воді рибі складніше відрізнити наживку від безпечного корму.

 

Стратагема 21:
«Цикада вислизає зі свого блискучого одягу»
(Стратагема зміни фокусування)

Потрібно навмисно відвернути увагу контрагента на щось другорядне для маскування справжніх дій по виходу з критичної ситуації.

Виходячи зі своєї старої оболонки, цикада здіймає шум до 100 децибел на відстані до 1 метра, проте, завдяки здатності до мімікрії абсолютно розчиняється на тлі навколишніх рослин — при цьому видимим залишається тільки її колишній «одяг». Перша згадка Стратагеми пов’язано з державним діячем епохи пізньої династії Хань (25-220): він прагнув до «абсолютної свободи», проте служив при дворі, тому в одному з філософських віршів порівняв тлінне людське існування з блискучою «одягом» цикади, а спрямовану у вищі сфери людську душу — з самою цикадою.

ТЛ: Пам’ятаєте, як відправився у відставку Борис Єльцин? «Я ухожу. Я сделал все, что мог», — вказав він, сидячи під новорічною ялинкою. Це сталося ввечері 31 грудні 1999 року… Але ставити можливі незручні запитання «стомленому» популісту Єльцину ніхто не став. Ще б пак: шампанське вже відкорковане, горілка в келишка гріється, салат олів’є накришений, холодець гірчичкою приправлений — хіба тут до запитань?! Годі й казати, увага мільйонів телеглядачів була вміло сфокусована на годинниковій стрілці, що повільно підповзала до позначки «0:00», а не на белькотанні старого п’яниці.

А коли народ нарешті протверезів після новорічної пиятики, то раптом виявив на чолі РФ зовсім нового лідера — тоді ще нікому невідомого чоловічка, прізвище якого на «Ху-» починається та на «-йло» завершується…

 

Стратагема 22:
«Закрити двері й затримати злодія»
(Стратагема оточення)

При затриманні ослабленого ворога необхідно діяти послідовно: спершу виключити можливість його виходу з ослабленого стану, щоб він внутрішньо змирився з невідворотною поразкою (і не намагався в останній сутичці потягнути за собою в інший світ того, хто застосовує стратагему), і лише потім нападати.

Важливо враховувати, що сила ворога апріорі не повинна навіть приблизно дорівнювати силі того, хто застосовує стратагему, оскільки в разі рівності сил результат спроби «затримати злодія» після «закриття дверей» буде непередбачуваним. У військових трактатах китайських аналітиків XVI ст. н.е. під «злодієм» розуміються диверсійні групи ворога — очевидно, саме з боротьбою з подібними групами і пов’язане походження Стратагеми.

ТЛ: Доволі таки наочним прикладом застосування цієї стратагеми можна вважати епізод з арештом банди Горбатого в радянському кримінальному телесеріалі «Місце зустрічі змінити не можна».

 

Стратагема 23:
«Уклавши договір з далекими, напасти на ближніх»
(Стратагема гегемонії)

Вносити розкол у ряди ворогів, укладаючи тимчасові союзи з далекими сусідами.

Вперше Стратагема була рекомендована до застосування в III ст. до н.е. радником держави Цзин: поступово розширюючи свою територію за рахунок ближніх сусідів і домагаючись при цьому нейтралітету далеких, це держава об’єднала до 221 року до н.е. весь Китай.

ТЛ: У повній відповідності до цієї стратагеми, сталінський СРСР і нацистська Німеччина уклали пакт Молотова-Ріббентропа в серпні 1939 року (що можна розглядати як обопільний «союз з далеким європейським сусідом» для обох країн), а вже у вересні 1939 року вони поділили між собою землі Польщі (яка і для СРСР, і для Німеччини була «ближнім європейським сусідом»). Так почалася ІІ Світова війна…

 

Стратагема 24:
«Використовувати дорогу через Ю для нападу на Гуо»
(Стратагема подвійної мети)

Переконати контрагента в необхідності спільних дій для досягнення якоїсь бажаної контрагентом мети, а потім використовувати спільні дії для досягнення вже власної мети, яка не відповідає (або навіть суперечить) інтересам контрагента.

Походження Стратагеми пов’язано з нападом держави Цзин на державу Гуо в 658 і 655 роках до н.е.: принісши великі дари (в т.ч. величезний діамант) державі Ю, правитель держави Цзин отримав в 658 році до н.е. можливість використовувати для нападу на Гуо дорогу через Ю. В нападі брало участь також військо Ю. Повторивши багаті приношення державі Ю через 3 роки (в 655 році до н.е.) для повторного використання дороги через Ю для нападу на Гуо і остаточно підкоривши держава Гуо, військо Цзин на зворотному шляху розорили також державу Ю, повернувши як трофеї також свої колишні дарунки (в т.ч. згаданий величезний діамант).

ТЛ: Спочатку сталінський СРСР використав нацистську Німеччину в якості «криголама», що розтрощить і знекровить Європу — про що дуже багато, під різними кутами зору писав Віктор Суворов (Володимир Різун). СРСР і Німеччина в якості союзників розв’язали ІІ Світову війну. Насамкінець, Радянський Союз постачав «німецьким друзям» деяку сировину аж до 21 червня 1941 року включно…

Зате потім СРСР успішно вписався в антигітлерівську коаліцію і зробив усе можливе, щоб звільнити від «коричневої чуми» половину Європи і частину самої Німеччини… не забувши при цьому приростити територію країн соціалістичного табору!..

(Далі буде)

About the Author

Tymur
Письменник, журналіст і блогер

8 Comments on "36 стратагем (частина 4)"

  1. Puzat-Pasuk | 03.05.2021 at 17:42 |

    Тут би лінки зробити з однієї стратегеми на іншу

    • Я вже коментував кілька днів тому:
      =====
      Тимур | 30 Квітня, 2021 at 08:57 |
      https://defence-line.org/2021/04/36-stratagem-chastina-1/#comment-337318
      …план наступний:
      – 6 подач по 6 стратагем в кожній = 36;
      – 1 подача з альтернативною систематизацією стратагем;
      – 2 додаткові подачі про 8 антистратагем.
      В підсумку, виходить лонґрід на 9 подач! А тоді вже вставити зміст, поєднати все гіперпосиланнями і єдину систему, звернутися до шановного Anti-Colorados’а… Десь отак 😀
      =====
      Поки що опубліковано лише 4 подачі з 9-ти. Отож поки що я можу зв’язати окремі публікації гіперпосиланнями “ззаду наперед” у послідовний ланцюжок. А зміст зроблю лише, коли будуть усі 9 публікацій, не раніше. Тоді ж звернуся до Анти-Колорадоса з проханням підняти весь матеріал в меню. А для цього мушу написати й надіслати йому ще один окремий аркуш тексту…
      🙁
      Отож роботи попереду вистачає. Завершити планую 8 травня… А зараз лише ланцюжок послідовних посилань зроблю…

    • P.S. Все, через кінцеві ремарки “(Далі буде)” повбивав веб-адреси наступних частин. Тепер можна рухатися послідовно від матеріалу до матеріалу ззаду наперед. Коли опублікую все – додам “Зміст” в кожну частину… 🙂

      • ТимурЮ насколько я понял Puzat-Pasuk, он имеет в виду следующее: В тексте о стратагеме 19 там, где написано “Як і Стратагема 2, Стратагема 19” цифру 2 заменить гиперссылкой на стратагему №2. Правда, в таком случае некоторым стратагемам (а может быть и всем) придется присвоить внутренние ссылки, но пользоваться текстом должно стать удобнее. Будет возможность читая 19 “прыгнуть назад”, перечитать №2 и опять вернуться к 19, не используя оглавление.
        Стоит делать это или нет – решать Вам. Если решите, что стоит, то, возможно стоит также предусмотреть вариант оглавления по стратагемам (с номерами и названиями), чтобы можно было сразу перейти к интересующей.

        • Те, що пропонуєте Ви, я на “ЛО” не зможу зробити фізично. Поставити внутрішню мітку на кожну стратагему?.. Ні-ні, тут нема таких ресурсних можливостей 🙁 Я можу пов’язати між собою лише окремі публікації. наприклад, у тій фразі, на яку Ви звернули увагу:
          =====
          Як і Стратагема 2 (див. частину 1), Стратагема 19 пов’язана…
          =====
          І на речення в дужках “(див. частину 1)” забити гіперпосилання https://defence-line.org/2021/04/36-stratagem-chastina-1/
          На жаль, це межа можливостей… 🙁

          • Так тоже неплохо. Во всяком случае отпадет необходимость переходов через оглавление, т.е. не придется лишний раз дергать страницу вверх-вниз.

          • Andriy Moderator | 03.05.2021 at 22:45 |

            Зря вы удалили статью. Можно было оставить и удалить координаты. А разбор полетов в комментариях – поучителен.

          • Andriy Moderator | 3 Травня, 2021 at 22:45 |
            https://defence-line.org/2021/05/36-stratagem-chastina-4/#comment-338613
            Зря вы удалили статью. Можно было оставить и удалить координаты. А разбор полетов в комментариях – поучителен.
            =====
            Я діяв, виходячи з принципу “не нашкодь”. От і все.
            ОК, тоді я поверну статтю, але видалю координати.
            Хоча без можливості зв’язатися з цією ГО сенс публікації втрачається… 🙁

Comments are closed.