Стратегический промах (Часть 3)

Вместо этого, теперь остались чисто меркантильные интересы, поскольку Китай действительно захватил целый ряд цепочек поставок в глобальном смысле и теперь получается, что не Запад внедрился в экономику Китая, а наоборот. И теперь Пекин, манипулируя экономическими рычагами, вложенными ему самим Западом, душит своих покровителей.

Погас и последний индикатор, который сигнализировал о движении Китая к демократии. Произошел силовой захват Гонконга и прямо сейчас планируется уже военный захват Тайваня. Уже никто не напирает на схему мирного возврата территорий, никаких «двух систем» уже нет. Китай показывает, что в ближайшее время он готов осуществить операцию вторжения. Вот что пишет сегодняшняя пресса:

«Восемь китайских самолетов-бомбардировщиков H-6K и четыре истребителя J-16 вошли в юго-западном углу зоны идентификации ПВО Тайваня в субботу, и ВВС Тайваня развернули ракеты для захвата и сопровождения целей».

Отмечается, что китайские военные самолет регулярно входят в зону контроля ПВО Тайваня, но обычно речь идет о самолете-разведчике, но чтобы вошли сразу 8 бомбардировщиков, да еще и в сопровождении 4 истребителей, такого еще не было никогда. Это – очевидная эскалация напряженности и ничем, кроме подготовки к вторжению, пояснить это невозможно.

Причем, Китай генерирует напряженность не только в направлении Гонконга или Тайваня. Недавние стычки с индусами, привели к человеческим жертвам, а в японском направлении – тоже усиливается напряженность так, что японцы ускоряют свои программы наращивания вооруженных сил. И в обоих этих случаях, новое военное руководство США начало предпринимать ответные меры. Вот, что об этом пишет пресса.

«Новый министр обороны США Ллойд Остин в разговоре с японским коллегой Японии Нобуо Киси заявил о намерении Вашингтона оборонять острова Сенкаку, которые Китай считает своей территорией. Об этом говорится в сообщении пресс-службы Пентагона 23 января. Министр обороны Остин подтвердил, что статья 5 Договора США и Японии о безопасности покрывает острова Сенкаку и что США против любых односторонних попыток изменить статус-кво в Восточно-Китайском море».

Это касается Японии, а вот что пресса пишет по Тайваню.

«Эмили Хорн, пресс-секретарь Совета национальной безопасности Белого дома, заявила, что приверженность США Тайваню была «твердой» после того, как де-факто посол острова в Вашингтоне Сяо Би-хим принял участие в приведении Байдена к присяге в среду».

Все это говорит о том, что те авансы, которые были выданы Китаю – не оправдали себя ни по одной из позиций. А ведь примерно тоже само произошло и с РФ, которой выдали авансы уже под то, чтобы та стала противовесом Китая, ну и как водится, чтобы рыночные отношения убили в ней совок и тягу к диктатуре, как это ранее было в Китае. Были надежды на то, что страна изменится и будет двигаться в сторону европейских ценностей или к демократии. Не случилось.

Более того, оказалось, что сам Запад инфицировался опасной заразой, которую и Китай, и РФ модифицировали со времен Коминтерна и. Теперь они не призывают своих сторонников строить социализм, но как было видно 6 января, уже вышли на позиции, с которых вполне модно было взорвать США изнутри. Сейчас много рассуждают о российских хакерских атаках, о шпионах, которые провоцируют беспорядки и так далее, но главного вывода пока не видно. А он прост. И с КНР, и с РФ, Запад поторопился. 

Нельзя было давать этим странам зарабатывать шальные деньги на поставках своей продукции на Запад до тех пор, пока движение от диктатуры и тоталитаризма не стали необратимыми. В результате же получилось, что на свои деньги Запад выкормил и поставил на ноги  два лютых и вооруженных до зубов врага, которые уже приступили к планам физического демонтажа демократии в странах Запада. Будем надеяться на то, что там это наконец-то поняли и сделали правильные выводы. Но выводов уже недостаточно, пора предпринимать конкретные и эффективные меры, чтобы не допустить распространение этой заразы впредь.

80 Comments on "Стратегический промах (Часть 3)"

  1. Ігор | 24.01.2021 at 16:45 |

    Стратегічна помилка виникла через улюблену гру більшості людей світу: ховатися від проблем, не називати речі своїми іменами, думати, що проблема або сама вирішиться, або вирішать її інші, і саме так як тобі хочеться.

    Саме цікаве, що лідери думок, допускаючи такі помилки, можуть провокувати їх на десятки років і для наступних поколінь.

    В даному випадку автор робить приблизно правильні висновки, але не рехається далі, тому що відбулася підміна понять. Саме вона зупиняє правильнихй хід думок. І саме ця підміна понять призвела до стратигічних помилок Заходу, щодо Росії і Китаю. До алгоритм протидії правильному означенню суті цих країнвідомий тисячоліття.

    Це поняття – комунізм. Китай не комуністична країна, і СРСР теж не була комуністичною країною- хто не вірить, прочитвайте визначення комунізму у ВІКІ, і спитайте себе скільки з написаного підходить під ситуацію в Китаї чи СРСР.

    Там жоден пункт не виконаний повністю, а деякі взагалі навіть спроб виконати не було – це не комуністичні країни, тоді які?
    І ось тут, якщо скинути зі столу червону і яскраву скатертину ми побачимо старий знайомий стіл, і що з ним робири теж відомо.

    Обидві ці країни є класичними імперіями. Класичними від слова абсолютно і ідеологія тут ну абсолютно ні до чого – це просто ширма, просто фокус, який відводить зусилля протидії їм в небо.

    А от імперії як знищити – тут за тисячоліття люди виробили чіткі механізми, – можливо не прості і хвидкі, проте дієві

    • Щодо імперій це 100%. Японія та Великобританія після розвалу імперій стали нормальними країнами, а китай та рф не стануть, поки їх не роздробити на князівства, і не важливо які режими будуть у них.

    • Евгений О. | 24.01.2021 at 17:31 |

      З поняттям комунізму, чесно кажучи, не варто дуже глибоко розбиратись.
      Підміна понять, то не для реальності, для абстрактних філософій.
      А тут все як на долоні, з мільйонами мертвяків по всьому світі лише з ідеологічних міркувань забитих.
      Комунізм це ракова пухлина в свідомості людства. Перш за все тому, що вона пригнічує імунітет, брехнею про ідеальне суспільство.
      Чи з диктатурою пролетаріатів, чи ще хто зна як, але вже досить експериментів.
      Доречі, я можу відкоригувати багато чого у тій Вікі, як і інші.
      Якщо ви вже бажаєте заглибитись, та маєте час та натхнення, рекомендую хоча б того леніна почитати. У виданнях років так тридцятих-сорокових.
      Про методи боротьби з “контрреволюцією” особливо цікаві речі.
      Ну і перепрошую, не вважайте за велику роботу перечитувати ваш текст. Забагато помилок, вибачте.

      • Ігор | 24.01.2021 at 17:59 |

        У всіх країнах де намагалися створити комунізм були жахливі жертви, таке навіть в голові не вкладається в нормальних людей.

        Але в даному випадку ідеться про той період цих країн, коли комунізм там і боком не стояв.
        Країни заходу витрачали шалені ресурси на боротьбу з “ідеологією”, в той час, коли вона була кардинально інша. Приклад Царська Росія – СРСР – Ерефія. Лише в першій назва відповідала суті. А далі її почали маскувати (і короткі періоди зміни вивіски нічого не змінили). Зміна правлячих династій: Романови, Генсеки (вожді), “президенти” – це всього лише зміна династій в одній і тій же країні.
        І в Китаї те саме

        • Віктор | 24.01.2021 at 19:23 |

          Ігоре, підтримую на всі 100! Я теж давно вже говорю, що ніде й ніколи не було й нема жодних комунізмів, а були тільки держави, в яких той комунізм був ширмовою, маскуючою ідеологією. Чисто маскуючою, бо реальна ідеологія в тому ж есесері була зооооовсім інша. Й нічим не відрізнялася від реальної ідеології попередньої епохи тої ж раші – прагнення завоювати світ.

          • Евгений О. | 24.01.2021 at 20:18 |

            Панове! Для казок про загальне і абсолютне благо є інші, на багато зручніші місця.
            Уже був соціалізм з людським обличчям, наїлись, по самі зіниці.
            Та й яка різниця, що там малина увазі оті соціалісти-утопісти. Важливий результат. А він такий, як є.
            То ж комунізм та всі похідні від нього має бути під забороною. Точно так, як порнографія. А “легкі” форми повинні мати вікові та бажано ще й освітні обмеження.
            Всі публікації такого штибу повинні зберігатись в закритих неопалюваних приміщеннях з обмеженим. як згадано вище, доступом.
            Несанкціоноване розповсюдження зазначених теорій повинно каратись аналогічно розповсюдженню порно.
            Тоді світ стане суттєво чистішим.
            Стосовно ваших філософічних уподобань, то для диспутів з цієї тематики мають бути споруджені підземні звукоізольовані приміщення. Доступ туди повинен бути лише за наявності перепусток. Про умови отримання таких іншим разом.

          • Andriy Moderator | 24.01.2021 at 21:43 |

            “Точно так, як порнографія.”

            А порнографию то за что?!! 🙂

          • Walker | 25.01.2021 at 08:05 |

            Да, вот за порнуху как-то обидно! 🙂 Как в анекдоте: “Почему же вы не смотрите порно?! Люди, понимаешь, трахались, старались!”

      • Пане Євгеній О., ++++++++++++
        Бо ці латентні адвокати комунізму ніяк не заспокоюються.

        • Віктор | 24.01.2021 at 21:45 |

          🙂 Ну, якщо у словах Ігоря зуміти знайти хоч натяк на адвокатство “комунізму”, то чи вміє той же Євгеній читати? Чи, побачивши те слово – автоматичне виверження стандартного набору слів?
          Ігор спокійно пояснив, що ні ссср, ні Китай не мають до жодних комунізмів жодного стосунку. Я з Ігорем згодився, бо іще з семидесятих років минулого століття вже знав, що ссср і комунізм – речі несумісні.

          • Евгений О. | 24.01.2021 at 22:05 |

            Пояснив?
            Чи не занадто самовпевнене твердження?
            Беручи ж до уваги сумнів у вмінні читати, цілко можливо, що це таки “локальна” норма.
            Але, як казав Жванецький, мудрість приходить з роками. Правда, після невеличкої паузи додав, що часом роки приходять самі.

          • Ігор | 24.01.2021 at 23:09 |

            Саме пояснив. Пане Эвгенію, – комунізм – це утопія. А “Філософію”, я якраз не навожу. Лише історичні факти і аналогії.
            Ось Вам ще факти без всяких філосовій.
            Демократія Риму – геноцид – абсолютне винищення всього народу Карфагену – повністю всіх – і жінок і дітей і немовлят. Народу не існую
            Авторитаризм – Ассирія, – практика “дозованих” геноцидів та НАСИЛЬНИЦЬКИХ ПЕРЕСЕЛЕНЬ ЦІЛИХ НАРОДІВ. Добрий самаритянин тому підтвердження.
            Це просто два загальновідомих факти коли для звірств дуже легко підібрати ідеологію.
            Комунізм жахливий !!! і Моя родина від нього постраждала!!!, – Голодмор зачипив всю Україну, навіть ту, що була в складі Польщі. Але повторюсь, – називайте речі своїми іменами. Локомотивом іде САМЕ МЕТА – ВЧИНИТИ ТЕ ЩО ХОЧЕТЬСЯ, ЗВІРСТВА, а підігнати під свої вчинки, прикрити їх ширмою можна все що завгодно. – релігію, ідеологію, вище право народу, або навпаки його виживання…

            Тільки це не виправдання.

            Розрізняйте виправдання і вчинки

  2. Укроп | 24.01.2021 at 16:56 |

    Относительно рашки – они конечно и “лютые”, и “вооруженные до зубов”, но недавно Азербайджан с помощью Турции показал качество того “лютого вооружения” и оказалось то, что подразумевалось “в сухом остатке” всегда – раша это ублюдочная страна со стагнирующей экономикой, бегством из нее капитала и вымирающим населением. От распада сдерживает пока “вертикаль власти” с паханом во главе, но судя по последним телодвижениям, и здесь начинает подгорать. Поэтому шапкозакидателтьство конечно будет лишним, но и демонизировать этих ублюдков не стоит, им цена “три копейки в базарный день” 🙂

    • Евгений О. | 24.01.2021 at 17:57 |

      С ценой, извините, позволю себе не согласиться.
      У них оружие в основном массового поражения. И в этом их наибольшая опасность.
      По этой причине все абсолютно удары всегда должны предусматривать максимальную ликвидацию потенциальных мест расположеия сил и средств мордора.
      Иначе из бункера среди детских садов и школ может вылететь простая болванка, начиненная дрянью, от которой вымрет полмира. А вторая половина превратится в калек.
      Они в Украине не стеснялись ставить грады между жилых домов.
      Проверяли реакцию ” мирового сообщества”.
      И проверили, между прочим. Очень качественно проверили.
      Так что это нечто наподобии войны с арахнидами в “Звездном десанте”.

      • Укроп | 24.01.2021 at 19:32 |

        Оружие устаревшее, не факт что оно взлетит после десятков лет сидения в шахтах, но лучше “перебдеть”, тут спорить не о чем, согласен. Я только против демонизации этой страны и создания ментального образа “бездонной бочки” по ресурсам, там этого уже и близко нет. А с прогрессом систем ПРО у Запада их ржавые вундерфафли все больше будут “подвергаться инфляции” в смысле устрашения.

        • pan_futiy | 24.01.2021 at 20:03 |

          Укроп | 24 Січня, 2021 at 19:32
          Оружие устаревшее…
          В том то и беда… Ведь хоть что-нибудь, да взлетит и долетит.
          И если для высокоточного оружия нужна боеголовка в 2 – 3 – 10 – 50 кг тротилового эквивалента, то для боеголовки в 120+ мегатонн и точность-то особая не нужна.
          К тому же, несмотря на все договоры, я совершенно не уверен, что парашка (может еще даже совок) в свое время тайно не запустила в космос пару-тройку спутников с такими боеголовками, которые тихонечко себе висят где-то там над америкой и ждут команды “Пли!”, чтобы “уронить” эту боеголовку с малого расстояния и прямо сверху.

          • Евгений О. | 24.01.2021 at 20:30 |

            Дело в том, что для поддержания этих “голов” в применимом состоянии не так уж и мало требуется. А если это еще и что-то сложное с разнообразными “усилителями” так и подавно. Достаточно посмотреть на известные схемы разнообразных ядреных бомб.
            Главная опасность мордорских стрелячек состоит в том, что кроме массового поражения, они способны на долгие годы превратить в мертвые зоны огромные территории. Просто засыпав их радиоактивной, или химической грязью.
            Причем именно гадящее оружие у них уже разработано в раных вариантах. В сеть попадала информация о торпеде, нафаршированной раиоактивной грязью, выводящей из жизни громадные территории.
            Пора бы уже всем миром сообразить, и необольшевики, и их порождения самых разных форм есть группы особей, пораженных опаснейшим заболеванием мозга. Причем не исключено, что заболевание это заразно.
            Они перестали быть людьми в принятом в нормальном мире понимании термина человек.
            Можно назвать это все таки иной цивилизацией, как они сами себя назвали.
            Цивилизацией отнбдь не дружественной всему остальному. То, что она гробит собственную среду обитания, это ее особенности.
            Это глобальная и реальнее некуда опасность. Опасность. получившая доступ к ОМП различного вида.

          • pan_futiy | 24.01.2021 at 20:45 |

            Евгений О. | 24 Січня, 2021 at 20:30
            Да, т.н. “грязная бомба” – это очень и очень большая проблема.
            Хотя бы потому, что она проста до примитивности. Ее составные части можно легко и незаметно доставить по месту назначения, собрать за десять минут и оставить в чемодане на улице, на ветру.
            Ну, дальше все понятно…
            А потом заявить, что это все исламские террористы. Или оставить в чемодане “визитку яроша”…

          • Сергей | 24.01.2021 at 22:08 |

            Даже если допустить что Союз/раша вывели боеголовку, а Запад проспал это(что маловероятно. Только в книгах Тополя чего только не было понаписано.) Но допустить что бы сейчас, при совершенно другой технике, не засечь фонящий необычный спутник? Не просчитать что какой то спутник нестандартно двигается и обменивается информацией нехарактерной? Там же защиту от излучения не поставишь как на простой контейнеровоз. А ведь корабли научились мониторить на предмет лишней радиации. Проще уже диппочтой контейнер в посольство прислать на хранение, а в нужное время официально заказать перевозку например в другой город(в консульство) или на дачу посла грубо говоря. А в нужный момент активировать. Только здесь палка о двух концах получается: это же не Вася Пупкин решение принять должен, а очень даже высокий чин, у которого на Западе свой интерес. Это в 20-30ые годы можно было допустить, когда у власти фанатики были готовые мир стереть(и то не факт, втихаря на запад золотишко/камни переправляли. Ленин, Свердлов).
            От аятолл безбашенных такое можно ожидать, а российское ворьё прагматики, к гуриям не спешат, у них все здесь и сейчас есть.

          • Andriy Moderator | 24.01.2021 at 22:18 |

            Встречный вопрос – сколько лет самому старому советскому/российскому спутнику (работоспособному естественно)?

          • “…можно легко и незаметно доставить…”
            ____________________
            Это точно?

      • Федір | 25.01.2021 at 13:15 |

        а еще зерг-раш тоже “наше все” для них)) в значении завалить трупами, пройти любой ценой. и на линии Маннергейма и в ДАП все одно.

  3. Всі стратегічні помилки заходу почалися з Десяти днів, що сколихнули світ, – це книга американського журналіста і соціаліста Джона Ріда. Далі був НЕП, і всі радо задригали ногами – капіталізм повертається, точно, як від двох систем Ден Сяо Піна. Потім була індустріалізація в СРСР та перенесення виробництва у китай Заходом. Все повторюється, тільки ідіоти танцюють на граблях і немає там стратегічно мислячих людей типа Рейгана, який по тихому зруйнував СРСР зоряними війнами, теж показав кацапам красивий мультик про систему ПРО і СРСР надірвався у гонці озброєнь. З китаєм важче – тілько шляхлм закриття виробництва та торговим ембарго можна розорити цей гадючник, до ресі і Північна корея також впаде, разом з Іраном.

    • Valeriy | 24.01.2021 at 17:43 |

      А простіше казати-коли розум восторжествує над економічної вигодою.

    • Евгений О. | 24.01.2021 at 17:47 |

      Стосовно того, що совок надірвався у гонці озброєнь. Тому була цілком системна причина. На момент появи тієї СОІ науково-технологічний комплекс есесесра вже являв собою в кращому випадку окремі острівці, на яких ще жевріло щось схоже на науку. Саме науку. Про технологію вже можна було забувати. Цьому процесу я був свідком з середини.
      Так, на ті розробки кинуті були і сили і певні кошти. Але сили вже були так собі. Імпотентні.
      Рейган майстерно прискорив розвал того монстра.
      Нажаль, у нього не знайшлось послідовників, тих, що адекватно розуміли б реальну небезпеку постсовка.
      Ігнорування того, що на ключових постах і в політиці і в економіці залишились вихованці совдепії, а серед нових багатіїв їх було сила силенна, коштувало того, що бачимо зараз.
      Приблизно такі ж помилки і стосовно Китаю.
      Демократія демократією, але державне регулювання мало б бути. Бо ж і податки держава бере за організацію перш за асе безпеки громадян.
      В тому числі і в економічній сфері.
      Але….
      Сподіваюсь, що така епохальна подія, як штурм і фактичне взяття Капітолію натовпом, що явно керувався ззовні, ініціює таки повноцінне вивчення реальних причин і справжніх джерел того безладу.
      Бо, на мою думку, і Трамп і Путін то є лише верхівка людяної гори….

      • Федір | 25.01.2021 at 13:24 |

        вероятно они говорили вот так как мы сейчас при Артикле. корпорация “Ранд”, аналитики служб, здравые сенаторы тощо.. а ТЕПЕРЬ уже прижало так что это сигнал действовать! самый такой намек и призыв не-двузначный!)

    • SoldatYdachi | 24.01.2021 at 17:59 |

      З китаєм важче – тілько шляхлм закриття виробництва та торговим ембарго можна розорити цей гадючник, до ресі і Північна корея також впаде, разом з Іраном.
      =======
      закриття виробництва західними фірмами у Китаї зараз майже нічого не дасть.
      Його треба відрізати від передових технологій але є одне “але”…
      Китай став занадто технологічно розвинутим – усе що йому потрібно він може виробляти самостійно – не дарма його вже кілька років поспіль називають “всесвітня фабрика”.
      на додачу захід сумісними зусиллями навчив на свою ж голову багатьох китайців не тільки працювати на його обладнанні а й дав знання у різних галузях – саме у тих яких би ще довго не було би без західної політики “пом’якшення відносин”.
      Що до торгового ембарго то ця річ більше вдарить зараз по західним країнам й на це рішення потрібно мати “сталеві яйця” та нестримну рішучість, а з цим на заході зараз як раз й дефіцит.

      Україно-китайський кордон тільки здається кращим ніж україно-кацапський (бо ми у скруті зараз) та це тільки на перший погляд й на найближчі 15-30 років.
      а що таке 30 років для Китаю який здатний чекати більше?

      є невелика надія що до змін ідеології у Китаї та ці дії мають бути сплановані не на одно сторіччя.

      • Damian | 24.01.2021 at 18:09 |

        Для SoldatYdachi. Ви маєте рацію щодо Китаю та України. Достатньо згадати про “Мотор Січ”. Чому так сталося, хто має більший зиск і які перспективи?

      • Ігор | 24.01.2021 at 18:40 |

        Імперії ніколи не розвалювалися через відсталість. Навпаки, найсучасніші і навіть я б сказав революційні винаходи особливо в області озброєння та управління, призводили до їх появи. Винаходи арбалетів та серійного виробництва озброєння призвела до появи китаю в 200 р д.н.ери, нова організація війська та дороги , до появи Римської імперії, Винахід стремян і важкої кавалерії до Сарматської, нова організація держави до Персії (з її тираніями) і т.д.
        І просто шалена помилка давати імперії нові сучасні технології. Це і відбулося в Китаї. І цього б не зробили, якби розуміли що це – саме імперія, а не “новий” вид держави, з яким невідомо як боротися.

        Імперії ніколи не гинули через відсутність якихось технологій, навпаки – в більшості вони були більш високорозвинутими ніж сусіди (майже завжди, за невеликим виключенням).
        Кілька очевидних факторів – внутрішній розкол через складну систему управління великими територіями і ресурсами. А отже і зростання впливу та самостійності провінційних керівників, що перетворюються в князьки.
        Загнивання правлячих центральних еліт через вседозволеність і не адекватну реакцію на критичні ситуації (їм часто говорять не правду, а те що вони хочуть почути)
        Зовнішні поразки, – як чинник раптової втрати значних ресурсів.

        Виходячи з цих параметрів, я бачу старіючу Російську імперію, та молоду Китайську.

        Китай в найближчі 200 років буде одним із гегемонів. Можливо Індія та деякі ісламські держави можна буде “підтягнути” до рівня струмуючого фактору Китаю.

        Передбачаю, що в найближчі 10-15 років будуть вестися війни Китаєм для захоплення його “ісконних” територій, а спусковим крючком буде зміна влади в Росії, – там є територіальні претензії і навіть “старовинні” карти як виправдання.
        Здається читав недавно про льодоколи, а про армії біля кордону з специфічним камуфляжем, і про їх збільшення в кількості, читав ще декілька років тому. Просто чекають слушного моменту і готуються

        • SoldatYdachi | 24.01.2021 at 19:57 |

          Ігор | 24 Січня, 2021 at 18:40 |
          Виходячи з цих параметрів, я бачу старіючу Російську імперію, та молоду Китайську.
          ====
          це ви так шуткуєте?
          Китай вже був імперією коли на мось-кві ще жаби квакали.

          • Ігор | 24.01.2021 at 23:59 |

            Нажаль Імперії мають погану звичку оновлюватисьі відроджуватись. Тут навели аналогію із Великобританією, – і о чудо Королівство займало майже четвертину світу, проте ця імперія була демократією. Верніше конституційною монархією, але як на той час це була доволі вільнодумна імперія. От майже всі її колонії і стали демократичними країнами. (доречі – Китай одне із виключень)
            Готські держави після падіння Риму – наслідували його, розпад СРСР породив схожі за устроєм країни, щоправда тут співпадінь поменше.
            Але от з розпадом Росії ми отримаємо купу “країн” – копій сучасної, вони будуть намагатись робити те саме що і сучасна росія.

            Проте будуть в першу чергу зусереджені на собі ))))
            Наше завдання – не дати створитись єдиному потужному центру знову, чим довше вони будуть там вовтузитись між собою – тим краще для нас

      • Високі технології туди майже не передаються, збирають смартфони – а екран та процесор західні. До того ж коли виробництво вивести, не стане грошових потоків, які живлять економіку та дають країні розвиватися. рф показала, що з початком ери нанотехнологій вкрасти єдиний примірник можна, але відтворити вже зась. У китаї та ж схема. До того ж пора закінчувати учити китайців та росіян у вищих технічно-технологічних закладах. Лапті та гаолян є? До побачення. Сволота цупить все, до чого може дотягнутися. У нас до речі розробки в Україні, а китай потім нам продає їх товаром. Щодо осмислення розумом необхідності задавити ці філіали лепрозорія, тут мабуть нічого не вийде, до початку серйозних бойових дій. Тому що задля 500% прибутку по карлу марлу – капіталіст порушить всі закони, уб”є та заріже.( Привид вже не бродить, а жадоба нікуди не ділася).

        • SoldatYdachi | 24.01.2021 at 20:23 |

          alex | 24 Січня, 2021 at 18:44 |
          Високі технології туди майже не передаються, збирають смартфони – а екран та процесор західні. До того ж коли виробництво вивести, не стане грошових потоків, які живлять економіку та дають країні розвиватися. рф показала, що з початком ери нанотехнологій вкрасти єдиний примірник можна, але відтворити вже зась. У китаї та ж схема.
          =====
          у Китаї та же схема та от тільки трішки не та.
          давайте не забувати що “високі технології” вже передані, крім того “цап-царап” в китайців на порядок вищий як за якістю так й кількісно.
          відтворені потужні школи реверсивної інженерії, існують цілком замкнуті технологічні ланцюги які забезпечені як сировиною так й оснащенням та кадрами.
          на додаток все слід помножити на китайську впертість та працьовитість.

          от й виходить що до свого китайського “екрану та/або процесора” їм тільки кілька кроків й залишилося.

          як приклад – НОАК має на сьогодні найбільшу кількість безпілотних літальних апаратів (якість ще не “най” але ж це не така технологічна відсталість як у північної сусідки) та й не продають вони москалям нове – тільки те що класом нижче.
          а в нас завдяки чивокуню розробки були у 12-13 роках згорнуті зовсім, та й зараз ледь жевріє їх виробництво й то часто-густо воно не державне.

          сподіваюся що американці такі дадуть прочухана своїм ворогам (тим пу-сі-кімам та іншим аятолам) – недарма ж вони приймали в себе закон о протидії ворогам Америки.
          ось тоді й нам буде трохи легше.
          все одно нам своє робити – за нас ніхто нічого не зробить – допомогти допоможуть.

      • Федір | 25.01.2021 at 13:29 |

        + еще блокада путей подвоза сырья!! из Африки и прочее где они там окопались экономически. малейший наезд на Корею/Японию/Тайвань должон получить именно такой ответ! и никаких Ножек Буша до разоружения

    • Damian | 24.01.2021 at 18:03 |

      Для alex. То, виходить, Трамп був правий, коли ініціював перенесення високотехнологічного виробництва з Китаю назад до США?

      • Andriy Moderator | 24.01.2021 at 18:18 |

        Какого? Хоть один пример.

      • Анатолий | 24.01.2021 at 18:20 |

        Він не ініцюював. Він говорив. Це різні речі. Про те що він люто бореться з Росією він теж якось говорив. І навіть ракетами постріляв по російській базі у Сирії. Говорити і робити – це дві різні речі. У Трампа все гарно лише з першою. P.S. Про його відданість демократії і демократичним цінностям він теж говорив. Ну як говорив… Зачитав з суфлера.

      • Обіцяти – не значить женитися. У Шанхаї завод тесла здається відкрився? До речі трамп казав що пити відбілювач 100% смерть ковіду і що взяти з його слів?

  4. Н єпатріот | 24.01.2021 at 18:18 |

    Умовний Захід дуже полюбляє наступати на граблі – викохав совдепію – червону рашку, гітлерівську Німеччину, потім знов рашку (може білу, а може брунатну – хрен їх роздере, а може два в одному) та Китай. Ліберально-демократичні вибрики набули страшено спотвореного вигляду. Це може призвести до нової світової катастрофи. А тут не треба звинувачувати різних пуйлів чи денсяомудил – бо саме цей умовний Захід породив, випестував монстрів.

  5. Док | 24.01.2021 at 18:54 |

    Объединение РФ и Китая в группу стран, противостоящих западной цивилизации настолько очевидно, что это просто не может не оказаться ошибкой.
    На эти поверхностные признаки запали, в свое время, многие выдающиеся умы, такие как Шпенглер, Маккиндер и т.д. Замыкает этот список идеологов геополитики небезызвестный “профессор” Дугин.
    Да, действительно есть разница между народами долго жившими в относительной изоляции и народами, чье развитие проходило в условиях интенсивного торгового и культурного обмена. И это различие невозможно преодолеть за 40 лет. Но и обнести их глухим забором, и жить так, будто бы их не существует, тоже невозможно. Ситуацию сильно осложняет наличие у таких народов ОМП. Поэтому, не смотря ни на что, диалог с ними придется вести. Очевидно, что в ближайшие годы или десятилетия Китай придется сдерживать, как это делали в свое время с СССР. Но с “довеском” к Китаю, в виде РФ, нужно кончать. Тем более, что благоприятный момент для этого может вскоре наступить

  6. Andriy Moderator | 24.01.2021 at 20:10 |

    В Китай Запад никакие “высокие технологии” не перенес и не передавал. Перенесли производство ширпотреба. Там где нужно много, очень много, неквалифицированной и малоквалифицированной очень дешевой рабочей силы. На Западе такой рабочей силы уже нет. В США вообще нехватает рабочих рук. То, что Трамп до 20-го года гордился рекордно низкой безработицей, так она быле “рекордно низкой” еще в 16-м, а до этого в 7-м. А если еще вспомнить 99-й, проблему 2000-го года, когда после двухмесячных курсов тестеров любой, абсолютно неквалифицированный и необразованный, мгновенно находил работу и становился высокооплачиваемым IT-шником.
    Найти кого-то, кто будет делать работу руками, да еще за небольшие деньги? Где? Разве что мексиканцы-нелегалы.
    И сейчас в Китае уже далеко не “дешевая рабочая сила”. Из Китая производство уже переносится во Вьетнам, где рабочая сила дешевле. И китайские фирмы или нанимают северно-корейских рабов или просто отдают заказы в Северную Корею. Производства в Китае, та же Тесла, сейчас разворачиваются именно для китайского рынка, чтобы обойти заслоны китайских властей. Впрочем то же самое делают те же корейские и японские автопроизводители в США – открывают местное производство для американского рынка, чтобы обойти таможенные барьеры.

    • SoldatYdachi | 24.01.2021 at 20:33 |

      Шановний Андрію!
      “високіє технології” вони ж й у тім що звуть ширпотреб частково присутні.
      зрозуміло що не повністю та все одно частково навіть – посприяли розвитку більш-менш сучасних озброєнь та зв’язку для НОАК.
      от й вирвався Китай вперед снігерії у виробництві сучасної елементної бази та її компонентів.
      та й з механообробкою китайці давно не пасуть задніх.

      • Andriy Moderator | 24.01.2021 at 21:47 |

        Ну какие там высокие технологии в отверточной сборке кроссовок… 🙂

        • SoldatYdachi | 24.01.2021 at 22:40 |

          як ні смішно та щось просувати в себе продукцію від хуавей штати такі заборонили.
          чи це Британія була?
          вже й не пам’ятаю.

          ось ви кажете “кросівки”
          але ж чомусь побачили загрозу для себе.

          ну то таке – вам там видніше ніж мені.
          я ж не дуже то й слідкую за їх успіхами – так, випадково, при нагоді.

          • Andriy Moderator | 24.01.2021 at 22:54 |

            Huawei – совсем другая история. Это китайская компания, никто не “переносил производство” Huawei в Китай. Никто им не “передавал технологии”. Они сами чего-то разработали, возможно и “цап-царап”. Они же используют комплектующие со всего мира, в том числе американские. Когда им запретили покупать американские комплектующие (потом разрешили), то там стало все очень грустно.

            А запретили использовать оборудование для сотовых сетей 5G из-за опасений, что в этом оборудовании могут быть закладки для сбора информации.

          • SoldatYdachi | 25.01.2021 at 02:33 |

            Andriy Moderator | 24 Січня, 2021 at 22:54 |

            Huawei – совсем другая история.
            =====
            дякую за пояснення – згадав з вашою допомогою що там було.

    • Damian | 24.01.2021 at 20:52 |

      Уважаемый Andriy Moderator! Наверное, Вы правы, что “в Китае уже далеко не “дешевая рабочая сила””. Во всяком случае несколько лет назад, я из интереса сравнил зарплату рабочего на АвтоЗАЗе (Запорожье) и рабочего на автосборке в Китае. Может быть, статистический источник соврал, но сравнение получилось не в пользу Украины. И в Украине, что из техники ни попадается в руки, – практически все сделано в Китае. От щеток для подметания до лучших компьютеров. Кстати, как, Вы говорите, разворачивание производства Тесла для китайского рынка уже говорит о росте материального благосостояния Китая. Может быть не для всех, но все же… Я при беседе на любую тему всегда пытаюсь провести сравнение с Украиной. Я не знаю, ездят ли китайцы на тех автомобилях, которые они поставляют нам (а это ночной кошмар автомеханика), но по моим представлениям, в Северной Америке китайских автомобилей нет.

      • Andriy Moderator | 24.01.2021 at 21:29 |

        В Украине в отличие от Китая инвестиционная политика совсем невменяемая. При Порошенко это стало меняться, но Зе мало того что все вернул назад и даже хуже, он еще убил веру в то, что даже при изменении к лучшему Украине можно доверить свои инвестиции.

        В США китайских автомобилей нет. Китайских марок. А вот сделанные в Китае Бьюики и Вольво есть.

        https://cars.usnews.com/cars-trucks/cars-made-in-china

        Китайские автомобили дешевы не только потому что дешевая рабочая сила, но и потому что используются дешевые решения. Начиная от более дешевого металла – думаете у них нет нормального металла или они не могут из него делать автомобили? Нет – это просто удешевление производства. Вольво кстати сейчас принадлежит китайскому Geely.

      • pan_futiy | 24.01.2021 at 22:01 |

        Damian | 24 Січня, 2021 at 20:52
        Возможно, Вам будет интересно.
        В Израиле китайские машинки есть, но очччень мало. (В отличие от корейских).
        Пока автоимпортеры пытаются завозить, особенно новые модели, недавно какие-то джипы китайские аннонсировали.
        Предсказывать, что из этого получится не берусь, но вполне вероятно, что их ждет судьба “Жигулей”.
        Да, да! В конце девяностых – начале двухтысячных автоимпортеры завозили продукцию автоТАЗа.
        После того, как где-то в начале 2-х-тысячных продажи возрасли на 300% (триста процентов!) по сравнению с предыдущим годом, завозить перестали. В тот год было продано 3 (три) автоТАЗа, а в предыдущем – 1 (один). Автоимпортеры решили, что овчинка выделки не стоит. 🙂 🙂

        • Damian | 24.01.2021 at 23:03 |

          pan_futiy | 24 Січня, 2021 at 22:01
          Конечно, интересная информация. Опыт показывает, что идеальных автомобилей для любых задач, наверное, нет, но мне нравятся корейские авто. Ну, а китайцы ПОКА по качеству – это что-то с чем-то. Может быть, в будущем… Вообще, не верится, чтобы в милитаризованном государстве с привкусом диктатуры конструировались и выпускались хорошие автомобили. Вся история автомобилестроения совка это подтверждает. Может быть, именно поэтому “Жигули” со временем, как не удивительно, становились все хуже и хуже того “Фиата”, который был передан итальянцами. Хотя должно было быть наоборот.

  7. To Ігор “…Обидві ці країни є класичними імперіями.” (Китай+московія) Я б ще додав, що ці країни ТОТАЛІТАРНІ (комунізм, соціалізм, фашизм,…). Ще в 60-і роки Айн Ренд в своїх працях наполягала на тому, що “захід” (цивілізація) повинні ізолюватись від тоталітарних держав, де нема свобод, де не поважають життя людини. Вона наполягала, принципово, не тільки відмова від співпраці в економічних питаннях, а також і в політичних питаннях: закрити ООН, та створити спільноту ТІЛЬКИ не тоталітарних країн!!! Вона це пояснювала тим, що присутність тоталітарних держав в ООН дає викривлене бачення, ніби тоталітарні держави теж ЦИВІЛІЗОВАНІ (на рівних з “заходом”), тільки з деякими “особливостями” … (трохи нема законів, трохи вбивають-травлять своїх громадян, трохи щімлять внутрішній бізнес,..)

  8. Сергій | 24.01.2021 at 20:17 |

    Порядочному человеку всегда трудно до конца понять подлеца.

  9. pan_futiy | 24.01.2021 at 20:21 |

    alex | 24 Січня, 2021 at 17:27
    З китаєм важче – тілько шляхлм закриття виробництва та торговим ембарго можна розорити цей гадючник…
    Не все так просто…
    Как вы сможете “закрыть производство”, если все – завод, оборудование, рабочая сила, сырье и т.д. – находится в китае? Они просто продолжат работать, но уже исключительно на себя!
    И с торговым эмбарго может не очень-то и получится, если китайцы будут действовать по принципу “купи кирпич”. (Это когда в подворотне к вам подходят двое-трое гопников, показывают кирпич и предлагают его купить за 10-20-50 баксов. Отказывающийся получает этим кирпичем по голове.)
    Ну и, наконец, есть такой немаловажный ньюанс: https://defence-line.org/2021/01/strategicheskij-promax-chast-2/#comment-311289

  10. Так, з індусами постійна напруга. При чому Китай підгодовує Пакистан за принципом “ворог мого ворога – мій друг” (це на фоні геноциду уйгурів!). Прямо зараз вони знов перегруповують свої сили незважаючи на нещодавні домовленості. Можна очікувати скоро на ескалацію. Ну, і авжеж, у цей час полізе Пакистан с Заходу, чи його апачлєци влаштують серію чергових терактів всередині Кашміру.

    • “у цей час полізе Пакистан с Заходу, чи його апачлєци влаштують серію чергових терактів всередині Кашміру”-в Кашміру з 1949р діє купа повстанських угруповань, що виступають за незалежність Кашміру(по їхньому-державу Халістан).

  11. Оптимус | 24.01.2021 at 22:27 |

    Запад хотел , но просчитался ? Они “играют по правилам” , но их обманули ?
    А кому тогда можно сегодня же продать нефть и газ с отжатых в Ливии или Сирии промыслов ? Читаешь новости и просто офигеваешь : контроль над месторождением установила банда какого-то там полевого командира для того , чтобы финансировать свою преступную деятельность . Это “игра по правилам” ? “СП-2” тоже “игра по правилам” ? Крымский мост от голландских фирм или генератор в Крыму от “сименс” – это что ?
    Они никогда не научатся . Никогда .
    Потому считаю , что с Китаем и мордором никакого стратегического замысла не было . Китайцы объявили свои условия , типа “ваши деньги , наши ноги и мы уже на пол-дороги” , американский бизнесс арифмометр быстренько включил , подсчитал и погнал план . Тем более , что Тайван и Гон Конг рядышком и показатели развития и перспективы заработать там – более , чем . Почему бы и не увеличить прибыль за счет безправной и дешевой рабсилы ?
    С одной стороны ничего в этом предосудительного нет . Но с другой стороны в стране , где президент – избираемое лицо , некому тому бизнессу затянуть ручник и рассказать , что будет , если завтра эти отъевшиеся и потому потерявшие берега работяги , “догонят и перегонят Америку” . Или что произойдет , если гебня , у которой так выгодно покупать газ , нефть , титан или никель , продавая им “мерсы” , “бимеры” и сыр с хамоном , накупит на Западе на эти денежки недвижимости , движимости , банки , газеты-пароходы , телеканалы и целые страны вместе с их политической верхушкой .
    Потому , что выдавая такие предупреждения бизнессу , ризкуешь своей политической карьерой .
    А генсеки с гебней при пожизненной власти не ризкуют ничем .

    • Именно так, как пишет уважаемый Optimus, всё и было. Мне об этом лично говорил один японский дипломат, когда я его спросил, какого хрена японцы своими инвестициями сами финансируют промышленность своего геополитического оппонента. Он ответил, что его правительство является демократическим, и не может взять и приказать бизнесу, куда вкладывать деньги, а куда не вкладывать. Вот именно эту лазейку и используют диктатуры. Ведь ещё старик Ульянов говорил, что буржуи сами продадут нам верёвку, на которой мы их и повесим. Вот оно и реализуется :((
      Что делать демократиям? Наверное, создавать такие законы, которые позволят правительствам как-то умерять аппетиты слишком жадных корпораций. Ведь, помимо прямого или косвенного финансирования/модернизации противника, уход бизнеса из демократий оголяет их собственную инфраструктуру, ослабляя каркас устойчивости перед внешним воздействием.

  12. “Ну какие там высокие технологии в отверточной сборке кроссовок… “.
    Не зовсім так, точніше – зовсім не так. Якщо подивитися на кількість закордонних студентів в американських університетах, побачите, що китайці тримають (в середньому) 2-ге місце. Перше, здається, Корея. Не так давно Японія і Корея так само крали технології, і що? Своя атомна енергетика, електроніка, космічна галузь, шалена працездатність (якщо хто не знає, то робочий день китайця – 10-12 годин без вихідних) і, саме головне, безмежний ресурс винахідливих і недурних людей. Не даремно існує досить досліджень, де через 15-20 років вбачається передування Китаю в технологічній, науковій і економічній сферах. А якщо пригадати про їхній зовсім не ангельський характер (відшліфована тисячоліттями звичка жорстокої безжальної конкуренції), то стає трохи моторошно. Два фактори, що дозволяють трансанлантичній спільноті трохи перевест подих – безмежні простори від Харбіну до Уралу і не менш затяті у всьому сусіди (в тому кутку інакші просто б зникли).

    • Andriy Moderator | 24.01.2021 at 23:00 |

      Мы говорим о переносе производств с передачей технологий или о чем?

      • Віктор | 24.01.2021 at 23:25 |

        Якщо китайці УЖЕ САМІ можуть випускати цілком свої процесори на САМИМИ зробленому 14-нанометровому обладнанні, то до 5-нанометрового вони вже гарантовано зуміють перейти навіть якщо не вдасться нічогісінько позичити на Заході. А позичити ж цілком удасться, бо на Заході завжди знайдуться бажаючі зробити на тому “позичити” бізнес.
        Про їхнє “назавжди” відставання можна було говорити тоді, коли починали туди входити. Тепер усе, поїзд пішов, відставання вже тільки скорочується.
        Як на мене, то в наш час пора вже переставати:
        1. Дивитись на китайців типу “ми цивілізовані, а вони…” Бо воно ж, таке ставлення до трошки інакших і не зовсім знайомих – самому собі не комплімент.
        2. Бачити там якісь комунізми чи страшнющі диктатури-тоталітаризми. Самі ж себе лякаємо. Причому – міражами.

        • Andriy Moderator | 24.01.2021 at 23:37 |

          “Якщо китайці УЖЕ САМІ можуть випускати цілком свої процесори на САМИМИ зробленому 14-нанометровому обладнанні, то до 5-нанометрового вони вже гарантовано зуміють перейти навіть якщо не вдасться нічогісінько позичити на Заході.”

          Интел не может, а китайцы могут? Я уж не говорю что Интел перешел на 14nm в 14-м году. А уметь произвести что-то еще не достаточно, должен быть достаточный выход годного продукта, это именно то, с чем Интел сейчас борется на 7nm.

          Кстати, тайваньская TSMC делает 5nm. Но производственный процесс они имеют, а вот процессоры свои не делают, производят то, что им клиент (Apple) заказывает.

          • Віктор | 24.01.2021 at 23:47 |

            🙂 Не можуть, а зможуть – я не перебільшую.
            А Інтел ніхто ж не примушував мертвою хваткою триматись за власні фабрики, був відповідний час, аби позбутись їх. А то хочуть і процесори самі розробляти, і фабрики для тих процесорів, а це речі таки вже надто різні в наш час.
            От саме тому TSMC не має “власних” процесорів, нафіг вони їй, якщо вона зуміла потужно вкластися у технологію виробництва. Так потужно, що на виробництво до них черги.
            До речі, якщо Китай додавить таки Тайвань, то дууууже сумніваюся, що це вдарить по TSMC.

          • Andriy Moderator | 25.01.2021 at 00:02 |

            То что они сделают – не вопрос. Только к тому времени все остальные будут на 5 поколений впереди.
            Интел строит новую фабрику под каждый новый процесс. Интел может и процессоры делать и производить и много чего другого. А целый Китай не может.

            И вообще я что-то не пойму- “Китай может, а вот Интелу нужно было избавиться от фабрик”. Так трусы или крестик? Китай научился делать что уже никому не нужно и от чего надо избавляться?

            “До речі, якщо Китай додавить таки Тайвань, то дууууже сумніваюся, що це вдарить по TSMC.”

            Насколько я слышал, TSMC на этот случай строит производство в США. 🙂

        • Andriy Moderator | 24.01.2021 at 23:45 |

          Это звучит примерно так: “Русские УЖЕ САМИ могут выпускать целиком свой собственный самолет пятого поколения”.

          • Віктор | 24.01.2021 at 23:50 |

            🙂 Зюзькіє і китайці – аж надто явно НЕ одне і те ж. Тому навіть із “прімєрно” – не згоден. Руки із жопи у них таки не правило.

          • Andriy Moderator | 25.01.2021 at 00:07 |

            Не одно и то же. Но научиться изготовлять опытные образцы процессора на 14nm, когда мировые производители активно переходят на 7nm и на 5nm и уже в планах 3nm – это примерно то же, что русские смогли изготовить в единичных экземплярах недо-копию самолета 5-го поколения.
            А еще китайцы собираются запустить космическую станцию. Ура!

    • Безмерные просторы (от Харбина до Урала)это передумова гибели государства.Известно, что размер имеет значение.И переход количества в качество тоже известен.Так вот, тоталитарно-агрессивная империя, управляемая из одного центра непременно рухнет захлебнувшись в многочисленных проблемах даже без враждебного содействия.Всякая сущность имеет оптимальные размеры для устойчивого существования.

  13. Мандрівник | 24.01.2021 at 23:24 |

    Автору – пошана за заголовок до статті. Але чому автор мало говорить про того самого, хто і почав цю справу. Я маю на увазі славнозвісного “гуру”,”майстра”,”академіка” американської та і світової дипломатії – Генрі Кіссінджера. Я думаю, що це була його ідея, на яку і повівся президент Річард Ніксон.Китай – це ганьба Кіссінджера, як Ялта ганьба Черчилля і Рузвельта.
    Мао і Сталін, хоч і не закінчували академій, але красиво переграли своїх “мудрих” партнерів по переговорах. І то, що здавалося “мудрецям” перемогою, в історичній перспективі виявилося повною поразкою. На жаль, але так є.

    • Віктор | 24.01.2021 at 23:59 |

      Щось я дууууже сильно сумніваюся, що почали Ніксон-Кісінджер. Бо хто вони? Вони тільки вибрані на короткий строк очільники ВИКОНАВЧОЇ гілки влади. Слово ж яке відповідне – виконавчої. Виконують! А рішення, отже, приймають інші. А от хто саме – то вже питання інше, офіційна “наука” на таке питання скромно мовчить.
      Тільки не подумайте, що я вдарився у конспірологію – навпаки!

  14. Хочу предлохить иной ракурс чем обладание какими-либо фабриками и технологиями.
    Мы находимся в преддверии нового технологического уклада и при этом развитие государств будет зависеть от финансовых потоков в мире.Куда пойдут финансовые потоки, те регионы и выйдут вперед.В мире не так много финансовых центров.Нью Йорк, Лондон,ЕС,Шанхай,Токио,Сеул, Дели в основе.Кооперация финансовых центров будет основой переформатирования мира.В этой будущности мне не кажется ни ведущая роль,ни кооперация Пекина с каким либо центром.И ближайшие 20-30 лет не станут для Китая эпохой развития и процветания.

    • Віктор | 25.01.2021 at 08:57 |

      🙂 Ох, як звикли до “фінансові потоки”! Аж не бачать, що гроші – винахід іще кам’яного віку. Й що прогрес у організації суспільства просто таки страхітливо відстав від науково-технічного прогресу. Все той же ринок, все ті ж гроші в основі… Жах!
      Отож у кого відбудеться прорив у організації – той і обійде всіх інших на цьому повороті. А у кого він відбудеться? Та напевне ж не у того, хто найбільше звик собою пишатися – це дуууууже погана опора, це антистимул.

      • Евгений О. | 25.01.2021 at 10:24 |

        Абстракція ,звичайно, штука часом таки цікава.
        Та світ такий, який є.
        І як би кому не подобався термін “фінансові потоки”, а вони таки є.
        Є, та ще й дуже багато чого в цьому світі визначають.
        Стосовно ж прогресу в організації суспільства, вірніше таки суттєвого відставання такого від розвитку технологій, то можна було б і погодитись. При поверхневому погляді на оце все.
        Однак, для того, хто розуміється на таких речах, як життєвий цикл виробу, наприклад, того ж літака, чи пральної машини, стане чітко зрозумілим та обставина. що науково-технічний прогрес є ніщо інше, як наслідок певної організації суспільства.
        Тому можна навести приклади з історії самих найорганізованіших суспільств, протиставивши їх іншим, з свободою, навіть подумати про яку не наважувались в тих “організованих” .
        В частині технічного і технологічного розвитку, знов таки, побутової техніки.
        Є, до речі, дуже цікаві приклади , коли достатньо великі, вертикально і горизонтально організовані концерни, чи фінансово-промислові групи, купували невеликі, але таки дуже технологічно і науково розвинуті компанії. що поставляли свою високоефективну продукцію з вражаючим успіхом. купували. Та через деякий час ставало ясно, що всі переваги тієї невеликої фірми полягали як раз у суттєво меншій зарегульованості співробітників, від менеджменту до прибиральників внутрішніми регламентами і подібним. Тому що талановиті, роботящі і веселі люди працювали, як дихали. Разом з керівником контори, варто зазначити.
        Зовні це виглядало як безлад для чиновника великого ієрархізованого концерну.
        Але насправді це був абсолютно ідеальний порядок і в головах і в організації справи. Такий,що дозволяв невеликій по чисельності компанії робити суттєво більше і краще ніж багато інших.
        Та потрапивши в лабети “організованості” контора перш за все втратила ключових співробітників, потім менш ключових і так далі…
        Та, на щастя, цій, зокрема фірмі, вдалося видертись з лабет концерну і відновитись.
        А багатьом це не вдалось.
        Отакі варіації довелось побачити за останні три десятки років…

        • Віктор | 25.01.2021 at 14:44 |

          🙂 Уважність – гарна річ. Корисна. А тому рекомендую таки помітити, що у мене там НЕ про організацію малих груп, про які ви так гарно (і правильно!) взялись мені відповідати. У мене там – “суспільства”. Всього, як мінімум ДОСТАТНЬО ВЕЛИКИХ країн, а корисно навіть поширити на все людство. Тим більше, що настав цікавий момент, коли по всій планеті – один і той же суспільний лад, ака “капіталізм”. Так, по всій, навіть у Північній Кореї він же, його троооооошечки “оригінальний” різновид.
          Ну а коли тепер порівняти ріст ОРГАНІЗАЦІЇ капіталізму за останні років 200 й ріст науки-техніки за той же строк, то? Як ви думаєте, на скільки порядків різниця?

          • Евгений О. | 25.01.2021 at 20:36 |

            Критерій порівняння мені, очевидно за браком освіти, трохи не зрозумілий. То й закінчимо на тому.

  15. США направили авианосную ударную группу в Южно-Китайское море.
    Это произошло на фоне полета 13 китайских самолетов в районе Тайваня.

  16. “Мы говорим о переносе производств с передачей технологий или о чем?”.
    Ми (я) говоримо про те, що зверхньо дивитись на китайців і думати, що умовна Європа завжди буде передувати – велика помилка.

  17. TooOld_TooCold | 25.01.2021 at 10:00 |

    Все это то что сейчас происходит с КНР и рашкой , прекрасно описано в книге Сэ́мюэла Ха́нтингтона “сталкновения цивилизаций”

  18. Федір | 25.01.2021 at 13:04 |

    мляха муха! какая ИРОНИЯ))) 80 лет назад позволили выкормить два режима , умывших Селовекчество кровью по крупному… и вот опять ((
    нет слов, сплошная толерастия и безпринципность “кал/.. коллективного Запада”

    • Віктор | 25.01.2021 at 15:24 |

      О йєс, тоді були дві країни, які здобули впевненість, що своєї мети вони можуть досягати БУДЬ-ЯКИМИ методами.
      Населення однієї з тих країн потім досить довго і наполегливо перевиховували. І таки добились якихось позитивних результатів.
      Населення ж іншої дістало пишний статус “переможці”, право вето в ООН і ще купу всяких заохочень тої ж таки впевненості, що їм можна все, що ніхто проти них не може…
      В результаті світ має те, що має. По заслузі.

Comments are closed.