Корни (Часть 3)

…Важливо зазначити, що концепція Київської Русі як вихідного етапу історії України знаходить певне підтвердження і в західноєвропейських історико-літературних джерелах XVI-XVIII ст. В цих джерелах, починаючи з «Трактату про дві Сарматії» (1517 р.) М. Меховіти й «Нотаток про Московію» (1549 р.) С. Герберштайна, нерідко з’являються екскурси в історію Київської Русі, причому характерно, що з’являються вони здебільшого в описах «Русії», тобто України, а не «Московії», тобто Росії. А це є переконливим свідченням того, що в Західній Європі того часу Київську Русь пов’язували переважно з Україною, а її історію — з українською історією.

…Важливо ще торкнутися тут проблеми історичної ономастики України й українського народу в часи Київської Русі й у XV-XVIII ст. З цього питання дотепер зустрічається багато плутанини, неісторичний підхід до етнонімів «Україна» й «українці», спроби вивести їх ледве не з епохи Київської Русі, наділивши сучасним змістом. З другого боку, спираючись на спільність назв, російська наука й громадська свідомість найтісніше пов’язують Київську Русь і Росію, вбачаючи в другому етноісторичному утворенні пряме продовження першого. Але ж історію назви етносу не можна ототожнювати з самим етносом, назви можуть мінятися, з’являтися й зникати, а етнос залишається й розвивається; історія знає безліч подібних прикладів.

  Як давно встановлено, одвічна Русь — це середнє Придніпров’я, тобто та територія, де відбувалося формування українського народу в часі, що піддається історичному огляду. З появою Київської держави, яка швидко розширилася, підкоривши всі східнослов’янські племінні союзи, все це державне утворення через певний час також почали називати Руссю. Так виникли два значення слова «Русь», широке і вузьке, що виразно й зафіксували давньоруські літописи. Тут Русь у широкому значенні — це вся Київська держава, «але поряд з цим термін «Русь» дуже часто вживається в таких контекстах, де він протиставлений певним районам Київської держави, тобто Русі в широкому значенні слова. Так, наприклад, І Новгородський літопис дуже часто пише про поїздки новгородців із свого міста «в Русь» (тобто в Київ, Чернігів або Переяслав); так само «їздили в Русь» із Суздальської, Смоленської, Полоцької та інших земель (467, с. 162).

…За порівняно нетривалий час розквіту Київської держави, що припадає на другу половину X —першу половину XI ст., на неї поширюється назва «Русь», але вживається вона лише в двох значеннях — у державно-політичному стосовно інших держав і в церковній сфері, де нею окреслювалася руська церква як ієрархічна одиниця (931, с. 149-150). Однак і в той час ця назва «в широкому розумінні», як етнонімічна, адекватна «давньоруській народності», не вживалася. Як показав А. М. Насонов у спеціальному дослідженні, «межі «Русі», «Руської землі» визначаються територією Переяславської області, Чернігівської, за винятком північних і північно-східних її частин, і Київської області, за винятком Деревської і Дрогобицької земель.

…Впадає у вічі, що обриси «Руської землі» збігаються з тими межами, які згодом стали межами розселення української народності (на півночі й північному сході), і коли деякі князівства в XI-XIII ст. охоплювали землі інших племінних союзів (деревлян, дреговичів та інших), ці землі до «Руської землі» не включалися.

…В XII-XIII ст. це розуміння Русі витісняє «широке», більше того, виникає її протиставлення іншим східнослов’янським землям, де створюються фактично незалежні князівства, і «в найбільших із цих князівств з’являються перші стимули національно-ідеологічної диференціації» (682, с. 226). «На другу половину XII ст. вже міцно ствердилося поняття «землі» як суверенного об’єднання (…). Лише в одному випадку, а саме в понятті «Руська земля» маємо таке історично успадковане явище, як включення кількох компонентів: колишнього Київського князівства, Переяславського князівства і, очевидно, більшої частини Чернігівського князівства» (там само, с. 225).

…Як відомо, в другій половині XII ст. виникає, а в XIII ст. визначається поділ Русі (в широкому значенні слова) на північну й південну частини зі своїми центрами, до яких тяжіли навколишні території. Для північної частини таким центром стає Володимир і Володимирське князівство, яке в XII-XIII ст. претендує на роль гегемона в східнослов’янському світі, для південної таким центром залишається Київ. Поміж інших пам’яток і джерел цю ситуацію яскраво відбиває «Слово о полку Ігоревім», яке постало наприкінці XII ст. Не вдаючись тут у розгляд цього питання, знову пошлюся на висновки відомого російського дослідника А. М. Робінсона в його книзі «Література давньої Русі в літературному процесі середньовіччя XI-XIII ст.» (1980 р.). Залучивши до розгляду також літописні та інші джерела, автор доходить висновку, що під «Руссю» або «Руською землею» творець «Слова» розумів лише Південну Русь з центром у Києві і виразив у поемі зміст, породжуваний тільки її життям, центральною проблемою якого була «боротьба зі степом», турбувався тільки про її інтереси, відмінні від інтересів Володимирського та інших північних князівств. «Серед усіх випадків вживання поняття «Руська земля» в «Слові», — констатує дослідник, — немає жодного, який говорив би за те, що в ньому виражене уявлення автора про всі східнослов’янські князівства» (682, с. 233). Більше того, в «Слові» та інших джерелах того часу «Русь», чи «Руська земля», недвозначно протиставляється іншим державно-політичним утворенням, що склалися тоді в східнослов’янському світі, насамперед Володимирському князівству, головному супернику Києва.

…Після розпаду Київської держави й монголо-татарської навали українські землі підпадають під владу Литви й Польщі, але український народ самоусвідомлюється як «руський народ» і зберігає цю свою назву; як буде показано далі, так само він усвідомлювався і в Європі XV-XVII ст. Поряд з тим, з піднесенням Московського князівства, яке проголошує себе збирачем «усіх руських земель» і спадкоємцем Київської держави, це державне утворення поступово закріплює за собою назву Русі; проте в Європі здебільшого називають його «Московією», а російський народ відповідно «московитами». Рішучий перелом у цьому плані відбувається лише у XVIII ст., коли в Європі остаточно переходять до назви «Росія». Словом, у східнослов’янському світі, особливо після приєднання України до Росії, відбувалися два протилежні, але взаємопов’язані процеси: дедалі більшого відчуження давньої назви українського етносу і цілковитого перенесення його на «московський народ», за яким вона у XVIII-XIX ст. остаточно закріплюється. З боку нашого народу перехід до нових етнонімів.

(От себя замечу, что этот перелом, о котором автор ведет речь в тексте, возник после того, как Петр 1 своим указом от 11721 года, переименовал Московское царство в «Российскую империю» или «Россию». Какое-то время в Европе еще ходило старое название страны «Московия», но потом оно было вытеснено самозванным именем «Россия». Сейчас можно наблюдать подобный дрейф в названии Нидерландов, где с 1 января текущего года из оборота изъято название Голландия. Тем не менее, страну по инерции, продолжают называть Голландией. Понятно, что со временем, официальное название вытеснит неофициальное. То же самое произошло и с переходом от названия Московия в Россия).

(окончание следует)

11 Comments on "Корни (Часть 3)"

  1. Galina | 03.05.2020 at 15:31 |

    чудова підбірка цитат. Слушно.

  2. Odessaman | 03.05.2020 at 16:14 |

    Спасибо,интересно,но не забывайте о влиянии норманнов( викингов) и их активное участие в жизни Киевской Руси.

  3. Наталія М. | 03.05.2020 at 16:35 |

    Интересно! Спасибо Автору! Материал обширный, пришлось попотеть.

  4. Гатило | 03.05.2020 at 17:02 |

    Про вплив норманів – це лише одна з версій, яку можна розглядати, але не як істину в останній інстанції.

  5. ЮрийС | 03.05.2020 at 17:12 |

    Odessaman | 3 Травня, 2020 at 16:14 | Відповіcти

    В этой серии статей речь не “о влиянии норманнов( викингов) и их активное участие в жизни Киевской Руси”, тем более, их влияние на другие европейские страны того же периода было не меньше, а иногда куда существеннее, например, та же битва при Гастингсе и дальнейшее завоевание Англии норманами.

  6. Кейн | 03.05.2020 at 20:36 |

    “Петр 1 своим указом от 11721 года, переименовал Московское царство в «Российскую империю»”

    Якби автор реагував на “контрол-ентер”, цього б комента не було. А так, “одиничку” може і прибере, а він залишиться. Не вірю, що попередні коментатори не помітили опечатки. Мабуть бояться, що “посіпаки” почнуть обзивати їх “умнікамі”.

    Автор не раз заявляв, що він “чукча-пісатєль”, але він також говорив, що у нього періодично з’являється редактор. То нехай зважає на посилання ком’юніті. Чи “контрол-ентер” існує лише для того, щоб ми відчепилися?

    • Шановний Анти-Колорадос писав, що:
      1. він створює свої тексти в умовах просто шаленого зовнішнього тиску, цейтноту і т.ін. – тому заздалегідь просив його вибачати;
      2. він іноді навмисно припускається помилок, тим самим провокуючи аудиторію – “щоб не заснули”.
      Отож я бачив неймовірну дату “…указом от 11721 года”, однак не відреагував на це, бо вже зарікся реагувати. Ми з шановним Анти-Колорадосом вже стільки разів перетирали тему!.. Набридло. Єдине, на що іще можу зреагувати – це на ляп у заголовку. Всі інші ляпи ігнорую. І Вам раджу.
      І так, “CTRL+Enter” – це формальність, щоб ми відчепилися.

      • Кейн | 04.05.2020 at 21:10 |

        Я, як мабуть і багато молодих людей, колись давно писав вірші. Мені вони подобались. Тішився надією, що іншим також. Воно і не дивно, я ж бо егоцентрист. Але, коли помітив, що в своїх творах почав по менторські повчати, як треба жити. Заборонив собі це діло. Тому що більш за все поважаю свободу. Свободу вибору. Сам шаленію, коли розумію, що мною намагаються маніпулювати.

        Я теж давно читаю Анти-Колорадоса. Багато в чому з ним згоден. Почав коментувати завдяки карантину, хоч завжди відчував, що тут я довго не затримаюсь через вищезгадану причину.

        • ПОВЧАТИ когось?! Боронь Боже!!! Я недарма написав: “І Вам раджу”, – бо це справді щира ПОРАДА, яку я дав, виходячи з мого власного досвіду спілкування з Анти-Колорадосом. А прислухатися до моєї поради чи не прислухатися – то є Ваша особиста справа.
          P.S. На відміну від Вас, я віршів (маю на увазі вірші as is) цілеспрямовано не писав ніколи. Завжди відчував себе прозаїком. Вірші у мене проскакують дуже-дуже рідко – або коли вони (вірші) самі того захочуть, або коли їх треба вставити в прозовий текст, наприклад, як пісню. Однак я знаю, що є прозаїком від природи, тому питання “писати чи не писати вірші?” для мене не стояло загалом ніколи. Звісно – не писати! Тільки прозу…

    • Все увидели лишнюю единичку, но Петр 1 и 1721 год проблем не вызвали, мы не в 5-м классе.

  7. Sergiy | 04.05.2020 at 07:24 |

    Читав, що Петро І заборонив приймати, з наказом повертати, будь яку пошту, де адресою вказувалася Московія. Так Європа досить швидко переналаштувалася на Росію.

Comments are closed.