Когда легко сравнить

Kijewo, gm. Gniewkowo, 27.07.2023. Minister obrony narodowej Mariusz B³aszczak (C) w oœrodku poligonowym Centrum Szkolenia Artylerii i Uzbrojenia w Kijewie, 27 bm. gdzie uczestniczy³ w uroczystym podpisaniu decyzji o utworzeniu Akademii HIMARS i 1. Brygady Rakiet, a tak¿e obserwowa³ æwiczenia z wykorzystaniem wyrzutni HIMARS. (t¿/dw) PAP/Tytus ¯mijewski

Сегодня в Польше произошло два значимых события, причем, одно из них нас касается прямо, а другое – несколько опосредованно. Первое событие в Польше никто не заметил, но это и не удивительно, поскольку его суть как раз и состояла в том, чтобы не привлекать лишнего внимания. Сегодня там, проездом, была лучшая часть нашей редакции, что безусловно важно для нас и не интересно для поляков, а вот о втором событии стоит упомянуть более подробно сразу по многим причинам.

Главная из них, это  поможет более широко взглянуть на вопросы военной помощи, которую получает Украина, а также на причины того, почему мы это получаем в виде помощи. А кроме того, событие покажет стоимость вопроса и между прочим, время, которое нужно затратить для его хотя бы частичного или начального решения. Все познается в сравнении, и вот сегодняшнее мероприятие лучше всего подходит для того, чтобы сравнивать его с тем, что и как происходит у нас последние несколько лет, несколько месяцев и прямо сейчас.

Очень символично, что мероприятие прошло в Киеве, но не столице Украины, а в населенном пункте в Куявско-Приморском воеводстве, на северо-востоке Польше. Там министр обороны Польши Мариуш Блащак объявил о создании первой ракетно-артиллерийской бригады и академии HIMARS. Выступая на перед публикой, состоящей из военных и гражданских, он напомнил о том, что 18 лет назад была расформирована последняя ракетно-артиллерийская бригада и с тех пор Войско Польское не имело в своем составе ничего подобного.

Теперь же всем понятно, что это было не только ошибочное, но и крайне вредное решение, которое существенно ослабило сухопутные войска Польши. О том, что это была шибка, в правительстве Польши стали все настойчивее говорить после 2014 года, но только в 2019 году удалось добиться разрешения Конгресса США на продажу польской армии партии этих установок. Всего контракт предусматривал поставку 20 пусковых установок, а также сопутствующей техники – передвижного командного пункта, ремонтных автомобилей и так далее. Общая сумма контракта – 414 миллиона долларов с поставкой через 4 года. Из них только 18 становятся в боевой строй, а 2 уходят в учебный центр, который скоро превратится в профильную академию потому, что предполагается создать куда более мощную группировку этих средств поражения.

Пока Польша получила 5 пусковых установок, и в ближайшее время будут получены остальные. Тем временем подписан еще один контракт на поставку 500 пусковых комплектов HIMARS для их монтажа на польское шасси «Jelcz». Польша вообще стремится к максимальной адаптации систем вооружений к возможностям собственной промышленности, и если там идут работы по организации выпуска ракет к системам Пэтриот, то можно не сомневаться в том, что и к Хаймарсам поляки тоже начнут или уже начали выпускать боеприпасы. Понятно, что часть узлов и агрегатов будут поставлять США, но все остальное будет произведено на месте и собрано в конечное изделие.

Предполагается, что поступающие на вооружение установки будут размещаться в двух локациях на северо-востоке страны, то есть – недалеко от границы с калининградской областью противника.

Ну а мы просто заметим, что на первую партию этих машин страна НАТО потратила пол миллиарда долларов и четыре года ожидания, а мы это уже получили и больше года применяем. Причем, у нас Хаймарсов гарантировано больше, чем сейчас у поляков, но это будет недолго. Тут есть что с чем сравнить и о чем подумать. А плюс к тому, они запустили именно эту программу в 2019 году или тогда, когда у нас во власть пришла зелень и некто Таран, поставленный министром обороны, начал расформировывать боевые части, закрывать оборонные проекты и так далее. В общем, сравниваем, думаем, делаем выводы.

17 Comments on "Когда легко сравнить"

  1. Андрій | 27.07.2023 at 21:32 |

    Думаю інфошум Резнікова, Чмута і (кого там ще витягнуть у медіа завтра?), якраз і пов’язаний з такими подіями, а також можливо зі збільшенням питань від союзників до зе на тлі чергових “бикувань” про “нам всі винні”. Контраст явний і дуже сильний. Навіть, якщо відкинути бекграунд. Після вторгнення волонтери підставили плече військовим, перекриваючи найнагальніші потреби. Прості люди жертвували по 5-10, 50, 1000 гривень і більше. Так закривались негайні збори. Але все це було і є швидкою допомогою “тут і зараз”. Доки не розкачається держава, Укроборонпром і решта, щоб вирішувати питання зі спорядженням і амуніцією війська системно. Пройшло 1,5 роки війни. Волонтери і далі тягнуть постачання найнеобхіднішим. Допомога волонтерів перетворюється на “палітиативну” – “що можем – допоможем, але всього що треба нема і на всіх не вистачає”. Що робить Укроборонпром і профільні відомства невідомо (спойлер: пилять контракти). Бюджетні кошти витрачаються на серіали про бандюка і іншу дичину. За 1,5 роки навіть з обмеженими ресурсами можна було налагодити випуск власної гаубиці “Богдана” чи ракети “Гром-2”? Хай навіть малим серійним випуском – десятками, а не сотнями. І якщо таке становище буде поглиблюватись, то може настати повторення 1919 року, коли військо Петлюри теж не мало власної зброї, сподіваючись на закордонні поставки та трофеї. Думаю, колеги пам’ятають цю сторінку історії.

    • > Що робить Укроборонпром і профільні відомства невідомо (спойлер: пилять контракти).

      Baykar це частина ТуркОборонПрому? Ні, це приватна компанія.
      Rheinmetall це частина НімОборонПрому? Ні, це приватна компанія.
      Lockheed Martin це частина АмерОборонПрому? Ні, це приватна компанія.

      А УкрОборонПром це чергова корупційна інституція для розтягування з бюджету грошей платників податків.

  2. Наталія М. | 27.07.2023 at 21:59 |

    Дааа… К сожалению, сравнение явно не в нашу пользу, пока мы имеем во власти таких ужасных и неутомимых пильщиков бюджета и всего, что имеет запах денег.

    • Андрій | 27.07.2023 at 22:14 |

      Як мінімум є один спосіб. Ці діячі дуже люблять “тишу” і “темряву” для своїх мутних справ. Якщо висвітлювати їх схеми, інформувати суспільство і пропонувати альтернативу їхнім “неначасі” або “нема рішень”, то якось можна тиснути. Можна і союзників до цього долучати. Вони дуже не люблять увагу громадськості і резонанс. Буде таке виховання на вироблення рефлексу: не в ту кишеню руки сунули – шум. І так доки не дійде до безумовного рефлексу.

  3. Вовк | 27.07.2023 at 22:22 |

    скоро – зимА.
    побачимо, як мініСТИРство Льохи золоті фаберже потурбувались про форму. зимову.
    і солярку. зимову…

    • Вуйко з Донецька | 27.07.2023 at 22:42 |

      Дана Ярова на закупках харчування для ЗСУ заощадила добру купу грошей і перенаправили ті фінанси на закупівлю зимової форми. Трішки запізно, проте мініСТИР “золоті фаберже” ще й не думав замовляти форму.

      • Андрій | 27.07.2023 at 23:11 |

        І думаєте вони їй за це подякували? Там лютий треш. Кому цікаво можна почитати як це описує сама пані Дана https://site.ua/dana.yarovaya/yavka-z-povinnoyu-i0m5834 Якщо коротко: її зараз звинувачують у “неправильних” закупівлях палива з ПДВ і без ПДВ, чим була нанесена “шкода” державі для захисту якої міністерство і закупало це паливо. А причина у тому, що гетьманцеви і інші податкові генії не прописали як і хто має право закупати паливо з ПДВ або без нього. Дика казуїстика, а по факту хочуть спихнути свої пройоби на єдиних притомних людей, щоб усунути їх.

        • Це теж стандартна методика: прописувати закони та інші нормативні документи так, щоби дотриматися їх усіх одночасно було фізично неможливо, і щоби всім доводилося “рєшать вопрос” через хабарі цим виродкам. Причому зарегульовувати все до усрачки, щоби цих непрохідних регулювань було якомога більше.

          • Андрій | 28.07.2023 at 04:30 |

            Саме тому я підтримую ідею, що нам потрібна “економічна декомунізація” – треба позбутись цих підходів з усср до економіки, коли приватна ініціатива і бізнес це начебто “крадіжка” в держави. Презумпція невинуватості щодо сплати податків:якщо бізнес працює законно, то податкова не має його кошмарити. Якщо є підозри чи питання по сплаті, то це мають довести податківці, а не зупиняти бізнес і вимагати “доказів”, що всі податки сплачені. Так само з приватними ініціативами: займайся будь чим легально за умови сплати базових податків, а не “обдаровуй” кожного контролера за можливість працювати. Чим менше ручного регулювання, тим менше корупції. Нормативна база має бути спрощена до базових речей і положення мають бути узгоджені, а не як зараз.Суцільна совкова “гетьманцевономіка” і придушення відновлення економіки. Повернення контролю і перевірок. Очевидно, пацюки з податкової ще не нажерлись.

          • Сергей* | 28.07.2023 at 07:56 |

            Тоо Андрій “Очевидно, пацюки з податкової ще не нажерлись.” Ви неправі. Просто за 1,5року широкомасштабного вторгнення поіздєржались онє та їхні виродки по емігрціях та Європах. Треба знову покласти гроші в “тумбочку”

  4. Н єпатріот | 27.07.2023 at 22:29 |

    горбатого і могила не виправить. так і “нашу”. владу, хай їй грець.

  5. Дед Панас | 27.07.2023 at 23:16 |

    на жаль, не виправить

  6. Vadym Kuzmenko | 28.07.2023 at 02:53 |

    “некто Таран, поставленный министром обороны, начал расформировывать боевые части, закрывать оборонные проекты и так далее”

    Этот “Фунт” был всего лишь исполнителем кремлёвских хотелок, которые реализовывались и сейчас реализуются (иногда с “пробуксовкой”) под прикрытием самой ценной рашистской марионетки в украинской власти.

  7. Ilya56 | 28.07.2023 at 08:47 |

    А что тут думать, анализировать – патриотам давно известно, зелень нуна выносить. Чем быстрее тем лучше. Ну а полякам украинцы уже могут преподавать мастер-класс по использованию Патриотов, Хаймарсов.

  8. Vas1965 | 28.07.2023 at 09:06 |

    “Наталія М. | 27.07.2023 at 21:59 |
    Дааа… К сожалению, сравнение явно не в нашу пользу, пока мы имеем во власти таких ужасных и неутомимых пильщиков бюджета и всего, что имеет запах денег.”
    Нажаль з військових бюджетів крадуть й будуть красти. Така специфіка. Найбільі гроші крадуть там де найбільший військовий бюджет – у США. Кому цікаво знайде у мережі дуже багато прикладів у порівнянні з якими яйця по 17 гривень за штуку виявляться смішним прикладом.
    Погано тільки те, що в США крадуть у своїх платників податків, а в Україні крадуть й пожертв інших країн й такі скандали матимуть наслідком зменшення пожертв.
    Росія є Абсолютним Злом, яке треба негайно знищити.
    Moscovia delenda est!!!
    Ceterum censeo Moscovia esse delendam.

    • В данном случае страшно не то, что крадут, а кто крадет и у кого. Такого, что министр обороны безнаказанно крадет у армии во время войны, думаю в мировой практике еще не было.

  9. Vas1965 | 28.07.2023 at 09:34 |

    У всі віки справжня еліта має платити головний податок – податок кров’ю. Під час “кримської війни” позаминулого сторіччя загинуло сотні нащадків британської еліти.
    Єдиний син генерала Павла Рибалка (майбутнього маршала бронетанкових військ) влітку 1942 року згорів у танку.
    Я не знаю хто з синів нашої “еліти” зараз воює. Може хтось назве хоча б один приклад.
    Росія є Абсолютним Злом, яке треба негайно знищити.
    Moscovia delenda est!!!
    Ceterum censeo Moscovia esse delendam.

Comments are closed.