Про «сімейну медицину»

Автор — Тимур Литовченко

Тепер виникло чітке розуміння того, чому система наша державної меддопомоги розвалилася до бісової матері. Розуміння, підтверджене сумною практикою…

Коли настав час переходу на сімейну медицину, ми всім нашим невеличким сімейством уклали договір з нашою дільничною лікаркою нашої ж Подільської районної лікарні. Доки не припекало, все було нібито гаразд. А от вчора таки припекло… і наша «сімейна лікарка» проявила себе у всій красі. От саме після вчорашнього вечора рука не піднімається написати це словосполучення без лапок!..

Коротше кажучи, у дружини вчора ввечері, близько 22:10 стався другий у житті жорсткий напад алергії. Я сам потерпаю з дитинства від алергії на шерсть тварин, тому і дома у нас завжди є таблетки від цієї напасті, і хоч куди в гості без цих засобів я не ходжу. Як і в цирк, і в зоопарк… Але у мене ще «квіточки» — алергійний кон’юнктивіт, хоча відчуття, коли в очі немовби піску насипали — річ ну дуже неприємна. Натомість у дружини вже «ягідки» — набряк Квінке. Смішно це паскудство виглядає лише в к/ф «Невезучі» завдяки неперевершеному таланту П’єра Рішара:

До того ж, у комедійній стрічці симптоми набряку Квінке подані дуже м’яко. В житті ж від моменту (1), коли у долонях виникає свербіж, довкола шиї висипає кропивниця і до моменту (2), коли розпухає язик, набрякає гортань, і дружина починає задихатися — минає 15-20 хвилин. «Швидка» доїжджає до нашого дому мінімум за 30 хвилин — це вже перевірено неодноразово. Таким чином, має місце розрив часу:

∆=10-15 хвилин

Цілком достатньо, щоб задихнутися. Враховуючи, що моя теща колись померла від астми… Коротше кажучи, до приїзду «швидкої» можна розраховувати лише на самодопомогу, аби виграти оті критичні 10-15 хвилин. Інакше — ну ніяк!..

Отже, о 22:10, щойно дружину обкидало кропивницею, потім почервоніло і почало набрякати обличчя — вона взялася ковтати таблетки. Доки не набряк язик — встигла покликати мене і дочку. Таблетки свою справу зробили й набряк загальмували. От тільки тепер це був не старий перевірений супрастін, а новий і нібито кращий цитрин. А він діяв на дружину не настільки ефективно, й дихала вона насилу…

В цей час дочка кинулася дзвонити на «швидку», вони спробували перемкнути на лікаря-консультанта — той обидва рази не брав слухавку. Я ж у цей час кинувся телефонувати нашій «сімейній лікарці», аби спитати, чи можна приймати старий перевірений супрастін після того нового цитрину?! Але «сімейна лікарка» вперто скидала всі мої дзвінки.

За цей час дружина не втерпіла і таки випила ще й старі таблетки. Дихати стало легше, але набряк на обличчі та почервоніння нікуди не ділися. Спіймавши облизня на «швидкій», телефонувати «сімейній лікарці» взялася вже дочка. Додзвонилася вже о 22:25 — і вислухала лекцію про те, що зараз, бачте, вже надто пізно та щоб ми зателефонували вранці.

І от це вже вище мого розуміння! Бо кому як не лікарці знати, що без їжі людина може прожити близько 3-х місяців, без води — близько 3-х днів (можливі варіанти в залежності від клімату й погоди), а от задихнутися без доступу повітря — справа кількох хвилин!!! Отож почувши, що у її підопічної розвивається набряк Квінке (під час якого лік іде буквально на хвилини), що таблетками ми лише зупинили, але не зняли його розвиток (бо набряк з почервонінням нікуди не ділися) — запропонувати передзвонити вранці??? Це в які ворота лізе?..

Допомога прийшла зовсім від сторонньої людини: місяць тому знайома запросила мене на презентацію книжки про київських меценатів, одним з авторів якої була відома професорка медицини й викладачка Національного медуніверситету ім.Богомольця. На щастя, ми обмінялися телефонами. Але ж на відміну від «сімейної лікарки», з якою ми пов’язані угодою, пані професорка — це абсолютно стороння людина!!! Тим не менш, хоча на годиннику було 22:30 — вона анітрохи не протестувала. Підтвердила, шо дружина в паніці таки передозувала ліки і що так можна отруїтися. Докладно розповіла, що тепер потрібно робити. Сказала, що їй можна телефонувати в будь-який час доби…

«Швидку» ми викликали о 22:40, бригада з двох дівчат приїхала через стандартні півгодини — о 23:10. Зробили все, що наказала зробити пані професорка. Набряк поступово пішов… А далі був ранок. Зовсім стороння людина — пані професорка телефонувала двічі, про все докладно розпитала. А наша «сімейна лікарка», з якою вся наша сім’я пов’язана договірними відносинами і якій ми з дочкою напередодні телефон обривали — через півдоби (!) навіть не поцікавилася, чи вдалося її підопічній подолати набряк Квінке, коли лік іде буквально на хвилини.

Тепер до висновків. Звісно, спускати всю цю історію на гальмах ми не збираємось: адже за кожного підопічного «сімейній лікарці» капає кругленька сума. Щомісяця!.. Отож щонайменше, йтиметься про зміну «сімейного лікаря». Щонайбільше, цій безвідповідальній особі треба влаштувати «веселе життя»… Однак при обговоренні цього випадку у Фейсбуці я дізнався, що подібне ж ставлення до підопічних у нинішніх «сімейних лікарів» — зовсім не рідкість. А це наводить на думку, що наша державна система медицини таки була приречена розвалитися, оскільки прогнила повністю й безповоротно.

Поки що так звана «сімейна медицина» являє собою ту саму руїну, на якій всього лише змінили вивіску. Лишається сподіватися, що з часом ці руїни таки вдасться розчистити. От тільки якою ціною?.. Бо цю саму ціну питання сплачувати нам — потенційним хворим!.. А з такою «сімейною медициною» нам ніяких зовнішніх ворогів не треба: «лікарі» доконають надійніше.

About the Author

Tymur
Письменник, журналіст і блогер

55 Comments on "Про «сімейну медицину»"

  1. Андрій Дар | 22.07.2021 at 18:59 |

    Лікарі всі різні, це факт.
    В будь-якому разі, кращий помічник собі – ти сам. Знати свої особливості, та засоби, як собі допомогти в кожній з ситуацій.
    Не підходить засіб “сімейний лікар”? Змінити його на іншого.

    • Не по темі… Пане Андрію, зазирніть на пошту, будь ласка! У нас з Вами є незакрите питання. Ваше ж питання по одній статті… Хотілося б дізнатись, чи Ви зв’язалися з пані добродійкою???

      • Андрій Дар | 22.07.2021 at 21:03 |

        Тимуре, я Вашого листа прочитав, дякую. Все гаразд, просто не одразу одповів.
        Обов;язково напишу, як будуть результати.
        Здоров’я Вам та Олені!

      • Вася Пупкиен | 23.07.2021 at 22:18 |

        Очень советую навсегда отказаться от углеводов в принципе – и вы забудете про алергии, ибо основной поставщик алергенов в наш организм – растения и их производные – т.е. углеводы. Употребляйте только такие овощи, которые вырастили сами. Про тропические фрукты вообще забудте.

        • Безуглеводна дієта – це добре, але вона дуже б’є по нирках. Випробував на собі. А у моєї дружини ще після пологів з нирками негаразд… 🙁 Тому дякую, але цей варіант не для нас.

          • Вася Пупкиен | 24.07.2021 at 20:53 |

            Не совсем так, для предотвращения повышенной нагрузки на почки нельзя увлекаться белками в рационе. Т.е вы рассчитываете белки исходя из соотношения 1 гр белка на 1 кг веса (желательно не более 80 -90 грамм белка в сутки, а это совсем немного ).
            Таким образом основной частью рациона становится жир (желательно животного происхождения), что несколько непривычно но поверьте очень эффективно. Т.е. в вашем текущем рационе вы заменяете калории, которые дают углеводы на калории, которые дают жиры, а белки ограничиваете.
            По сути это переход на то питание, которым питался человек сто тысяч лет и только последние пару тысяч лет человек знает углеводы как существенную часть своего рациона. Но особенно безумно человечество потребляет углеводы последние лет 70.

        • Вася Пупкиен | 24 Липня, 2021 at 20:53 |
          https://defence-line.org/2021/07/pro-simejnu-medicinu/#comment-357361
          Не совсем так, для предотвращения повышенной нагрузки на почки нельзя увлекаться белками в рационе. Т.е вы рассчитываете белки исходя из соотношения 1 гр белка на 1 кг веса (желательно не более 80 -90 грамм белка в сутки, а это совсем немного ).
          *****
          Це дієта Аткінса і “кремлівська дієта”. Знаю, сидів на цих дієтах у 2009 році. Справді схуднув… Але негаразди з нирками все ж почалися. В дитинстві колись тяжко перехворів на грип – тиждень у мене трималася температура 40-41°С, почався пієлонефрит. Відтоді з нирками доводиться бути обережним, бо я знаю, що це за “задоволення”… Отож після року сидіння на дієті Аткінса у мене і почалися проблеми з нирками. Лікар порекомендував припинити дієту, щоб не було гірше – тоді я знов набрав вагу… Коротше, повернувся до попереднього стану. 🙁

  2. Док | 22.07.2021 at 19:01 |

    Не можна було вводити сімейну медицину без існування “медичного кодексу”, тобто без законів, які визначають межу відповідальності між лікарем, пацієнтом та страховиком. Страховиком у нас виступає НСЗУ. Але обов1язки цієї організації ніяк не позначені законами, отже вони не несуть ніякої відповідальності за свої дії, чи бездіяльність. Теж саме стосується і сімейних лікарів. Отже, подавати до суду – марна трата часу та зусиль. А без судового рішення ніхто не понесе ніякої відповідальності. Про щось таке казала Ульяна Супрун, але це було давно. І де вона зараз?

  3. pan_futiy | 22.07.2021 at 19:45 |

    Во-первых, быстрого и полного выздоровления Вашей жене.
    Во-вторых, в израильских новостях часто сообщают о разных случаях тяжелой аллергии. Из этих сообщений я знаю, что у всех хронических аллергиков при себе должен быть шприц-тюбик, кажется с атропином (но могу ошибаться, надо уточнить у врачей этот универсальный сильнодействующий антиаллерген), который при правильном и своевременном применении многих спасает. Возможно, Вам следует таким обзавестись.

    А “скорая”, приезжающая через полчаса, это совсем не скорая.
    При всех отвратностях израильской медицины, “Маген Давид Адом” (“Красный Щит Давида”, аналог “Красного Креста”), в ведении которого находятся амбулансы, работает в общем четко и очень быстро.
    Лет двадцать назад, когда у матери случился инсульт, я вызвал “скорую” и побежал встречать. Пока спустился по лестнице со второго этажа, уже услышал вой сирены подъезжающего амбуланса. Это была обычная бригада. Они сочли положение угрожающим и на ближайшем перекрестке (3-4 мин. езды) нас уже ждал реанимобиль, хотя до больницы было ехать минут 15+/-. Быстро перегрузили и с сиреной долетели минут за 10. Так это 20 лет назад. А теперь уже есть амбулансы-мотоциклы, для которых пробки не страшны, и первые парамедики прибывают на место еще во время разговора с диспетчером, так что до прибытия “кареты” оказывают помощь в тех случаях, когда не минуты, а секунды решают… И уж у них точно всегда есть сильнодействующие антиаллергены.

    • Щодо ліків. Про атропін не знаю. Мені вистачає старого доброго супрастіну. Причому знаючи, що в домі є кіт чи собака – можу випити 2 таблетки заздалегідь: тоді головне – не брати тварину на руки… Якщо вже прихопить – тоді треба закапати розчин інтерферону в очі (у мене ж кон’юнктивіт). У крайньому разі – промити очі міцним чаєм: наприклад, коли я був в Угорщині, й у нас була екскурсія на кінний завод братів Лазар (це національна гордість угорців) – мене прихопило просто за вечерею… Довелося просити у господарів склянку окропу, пакетик чаю без добавок і трохи вати…
      🙁
      Дружині новий розрекламований цетрин допомагає погано. Отож відтепер вдома потрібно тримати супрастін в ампулах (для в/м) + дексаметазон в ампулах (теж в/м). Ну, і також атоксил – це вже для загальної інтоксикації організму, це ми маємо… А ось ампулами дексаметазону й супрастіну треба закупитися. Ну, а штрикання я роблю, як той медбрат: людське тіло розглядаю як “біоробота з душею всередині”, а робити будь-які медичні маніпуляції з “біороботом” мені не завадить ніщо. У мене в житті різні ситуації траплялися, перевірено.
      🙁
      Що ж до приїзду “швидкої”… Що таке “Магендовід адом”, я в курсі. Але рівняти вашу ізраїльську службу з нашою – перепрошую, некоректно. Наші приїздять за 30 хвилин – і це ще добре! Вчора бригада після виклику о 22:40 так і приїхала – о 23:10. А от коли 15 років тому у мами був мікроінсульт – “швидка” їхала ще 45 хвилин. Це було десь за місяць перед моєю поїздкою до Брюсселя – отож я добре запам’ятав той випадок. Таким чином, за 15 років “швидка” покращила результат на цілих 15 хвилин. 1 хвилина на рік – прогрес, адназначна!..
      🙁

  4. Andriy Moderator | 22.07.2021 at 20:12 |

    Насколько я понимаю всю ситуацию.

    Семейный доктор – это доктор, который наблюдает конкретного пациента. И уж никак не дежурный врач в неотложке. Его часы работы (условно) 8-5 понедельник-пятница. По неотложным вопросам в нерабочее время к нему не обращаются. Если вы хотите, чтобы врач был доступен в любое время суток – это совершенно другой уровень отношений и совершенно другой порядок оплаты. Уж точно не на государственную зарплату. Так что вы совершенно зря катите бочку на семейного врача.

    По-человечески если вы дозвонились и подняли с горшка своего семейного врача (а кто значет на чем вы его прервали, вы и сами будете сильно недовольны если вас в таком состоянии прервут), то врач может что-то посоветовать, но вообще-то ответ ДОЛЖЕН БЫТЬ – “вызывайте скорую или срочно в неотложку”. Лечение по фотографии, особенно в таких ситуациях редко помогает.

    Ситуация с алергической реакцией не уникальна, остановка сердца, инфаркт, инсульт и много чего еще, автомобильная авария наконец. И вы в этой ситуации звоните семейному врачу?

    Да, скорая должна приезжать быстрее, по-моему по правилам должно быть 5 минут. Скорая приезжает сильно быстрее, если они знают, что пациент присмерти. По крайней мере они пытаются. То, что это не работает как должно – да, плохо, но что есть то есть.

    Если, как я понял, подобная проблема возникла не первый раз, вы знаете о ней, у вас есть таблетки, которые вам помогают. Пытаться в этот момент испытывать новые таблетки, а потом пытаться понять можно ли принимать еще и старые – плохое время. Но в данном случае самый быстрый вариант (сюрприз!!!) – интернет.

    По поводу же ожиданий, как должна работать медицина… В гораздо более богатых США (я не буду говорить про весь мир, кто знает, добавит), при наличии очень дорогой и очень хорошей страховки. Скорая помощь – это только транспорт до больницы, врач на скорой не ездит. По домам врачи не ходят, в больнице пациенты не живут. В любой “срочной” или “угрожающей” ситуации ответ всегда один – звоните 911, вызывайте скорую или сами едьте (в зависимости от состояния) в Emergency Room в ближайшем госпитале. Если проблема не настолько серьезна, но сегодня суббота и до понедельника вы недотерпите, едете в Urgent Care – специальные офисы, работающие до позна и в выходные и принимающие всех подряд без назначенного визита (и кстати весьма недорогие в отличие от Emergency Room).
    Некоторые врачи могут быть доступны в нерабочее время, но это в очень специфических ситуациях – после операции или серьезной процедуры например, но там система типа пейджера – звонишь на номер, отвечает оператор, который посылает сообщение доктору, который перезванивает как только сможет. И часто не “твой” врач, а “дежурный”.

    Ну в общем как обычно – “спасение утопающих дело рук самих утопающих”. Да, далеко не всех успевают спасти даже при самой крутой системе здравоохранения.

    • Andriy Moderator | 22.07.2021 at 20:18 |

      Да, мне вот пару недель как сильно поплохело, ситуация уже тянется минимум год, а то и два, как посмотреть, то лучше то хуже, но тут стало сильно хуже. Я позвонил врачу, у которого с этим наблюдался, чтобы по горячим следам понять что происходит. Ближайший визит смог назначить только через месяц. Да, я зол, но реально, чтобы было все по первому свистку, нужно нанимать собственного врача себе на работу. А лучше строить свой собственный госпиталь со всем возможным оборудованием. Чтобы в любой момент все было.

    • 1. “Его часы работы (условно) 8-5 понедельник-пятница” (с)
      *****
      Перепрошую, але ми від цієї системи вже нібито відійшли. У нас вже не стара державна – а вже “сімейна медицина”. І так – ми хочемо, щоб лікар був доступний в режимі 24/7. Якщо ж ні – будемо шукати, з ким укласти новий контракт. Аж доки не відшукаємо нового лікаря. І хто сказав, що ми його не віддячимо належним чином?! Це ж вже не державна медицина, у нас же медреформа… нібито… 🙁

      2. “…врач может что-то посоветовать, но вообще-то ответ ДОЛЖЕН БЫТЬ – “вызывайте скорую или срочно в неотложку” (с)
      *****
      Ще раз повторюю. “Швидка” приїздить до нас додому через 30 хвилин після виклику – це перевірено і на нас, і на мамі. Такий зараз час приїзду бригади – і все… Тоді як після початку нападу набряк гортані у дружини розвивається за 15-20 хвилин – і то вже після прийому таблеток. А без них, можливо, було б ще швидше… Отже, існує та сама ∆=10-15 хвилин, про яку я написав у матеріалі 🙁 Тому перша дія з початком нападу – це прийняти якісь ліки, щоб загальмувати набряк! А не викликати “швидку”… Бо доки приїде “швидка” – дружина задихнеться. Її матір в 1983 році отак і померла від астми.
      🙁
      Отже, щоб викликати “швидку” – мені лікар не потрібен. Ми це і без лікаря знаємо. Але дружина в паніці наплутала з ліками. І нам треба було дізнатися, як діяти після того?

      3. “Если, как я понял, подобная проблема возникла не первый раз, вы знаете о ней, у вас есть таблетки, которые вам помогают. Пытаться в этот момент испытывать новые таблетки, а потом пытаться понять можно ли принимать еще и старые – плохое время” (с)
      *****
      Все так… але трішечки не так. 🙁
      У дружини це – лише другий випадок. Проблеми з нирками у неї були ще під час вагітності та після пологів. Але алергії раніше не було. Алергія з дитинства була у мене – тому-то супрастін завжди купувався для мене.
      Перший набряк Квінке у дружини стався минулої осені. Вона застудилася, лікар прописав антибіотик внутрим’язово, я її штрикнув – і почалося: червоне обличчя, набряк, ускладнене дихання… Я був поруч, отож одразу дав їй супрастін. Оскільки набряк Квінке небезпечніший від мого кон’юнктивіту (через швидкість розвитку) – я віддав весь супрастін дружині. Куди вона поділа таблетки – я не знаю: десь сховала… Вчора вона антибіотиків не приймала, від чого почався набряк – ми не знаємо. Але коли почалось, дружина гукнула мені: “Дай супрастін негайно!” – а таблетки ж у неї, у мене нема… Отож вона запанікувала і схопила неперевірений цетрин. Якби я давав їй супрастін – такого б не сталося. Але я дзвонив “сімейній лікарці”, дочка – в “швидку”. Дружина ж тим часом запанікувала і наковталася таблеток. От в чім проблема…

      • Andriy Moderator | 22.07.2021 at 21:00 |

        “У нас вже не стара державна – а вже “сімейна медицина””

        Тем не менее эта система не подразумевает круглосуточной доступности врача. Никак. Совсем.

        “Ще раз повторюю. “Швидка” приїздить до нас додому через 30 хвилин після виклику!”

        Ну так вот это и проблема, а не то что в полночь вам семейный врач что-то должен.

        “Дружина ж тим часом запанікувала і наковталася таблеток. От в чім проблема…”

        А виноват семейный врач.

        “І хто сказав, що ми його не віддячимо належним чином?!”

        Вот сначала нужно установить соответствующие отношения, да не с первым попавшимся врачом, да так чтобы не было недопонимания кто кому и сколько должен. А потом уже что-то требовать. А не как в совке – “вы нам укол в рабочее время и на рабочем месте, который вы и так должны сделать, а мы вам – коробку конфет”. И тогда не кивать на систему “семейного врача”, которая к этим вашим отношениям никаким боком.

        Кстати, о коммерческих врачах и коммерческой скорой помощи (тот же “Богдан” в Киеве) вы не слышали?

        • “А виноват семейный врач” (с)
          *****
          А зовсім сторонній людині чомусь було не в облом сказати, що робити і які ліки вживати?! І тим більше не в облом передзвонити вранці й поцікавитися, що у нас і як??? А “сімейній лікарці” в облом…
          🙁
          Отже, якщо існує альтернатива (а вона існує, як бачите) – ми її відшукаємо.

          • Andriy Moderator | 22.07.2021 at 21:37 |

            “А зовсім сторонній людині чомусь”

            Это совершенно не имеет никакого отношения к вопросу. Тем более, что не такой уж и “посторонни”.

            “А “сімейній лікарці” в облом…”

            По-человечески, может и могла бы и посоветовать и перезвонить. Хотя не факт, что могла, чисто физически.
            А согласно довора и условий ее трудоустройства – не обязана.
            А согласно законодательству (и/или врачебным инструкциям) ОБЯЗАНА сказать “вызывайте скорую” и на этом все. Потому как если по телефону она неправильно поймет что там у вас происходит и что вы с перепугу, три раза перепутав, пытаетесь ей объяснить, и даст неправильную рекомендацию, то это она будет в тюрьме сидеть даже если кто-то умер не в результате рекомендации, а из-за поздно приехавшей скорой.

            И вообще – а что это такое “утром позвонить и поинтересоваться”? Это когда больному вызывают скорую? Какой врачебный смысл? Или продемонстрировано недостаточно уважения?

          • Николай | 22.07.2021 at 22:17 |

            Учтите, “посторонний человек” не семейный врач, ему вряд-ли по вечерам/ночам регулярно названивают люди, пусть и которых он сопровождает, с просьбой/мольбой о помощи. Причем от серьёзного до простого, опять таки если человек спал, а тут сходу серьёзный вопрос некоторым еще “въехать” нужно, что от них хотят. А самое простое – договор о семейной медицине с частной скорой, знакомый работает водилой в такой – 15 мин это норматив, предельный. Сам в “Инео”, радует что анализы хоть сдать можно нормально, а не старыми пыточными инструментами. да и ко всему при назначении врачом, простые анализы бесплатно.

        • Andriy Moderator | 22 Липня, 2021 at 21:37 |
          https://defence-line.org/2021/07/pro-simejnu-medicinu/#comment-356920
          “И вообще – а что это такое “утром позвонить и поинтересоваться”? Это когда больному вызывают скорую? Какой врачебный смысл? Или продемонстрировано недостаточно уважения?” (с)
          *****
          Чим більше у лікарки людей на контракті – тим більше її дохід. Якщо моя дружина, не дай Боже, померла – це зменшить дохід лікарки. Бо контракт дружини розривається через смерть підопічної. То це має цікавити лікарку чи не має цікавити??? Є в цьому сенс чи нема?..
          Що ж до “продемонстрировано недостаточно уважения” – це, перепрошую, загалом якась дичина! Як Вам таке тільки на думку спало?! Ви ж нібито по той бік Атлантики живете… Чи у Вас там таке саме “чинопочитаніє”, як в РФ?! Тоді перепрошую, що надто добре думав про порядки у США… 🙁

          • Andriy Moderator | 22.07.2021 at 22:17 |

            “загалом якась дичина!”

            Как раз дикость и совок – требовать бессмыслицу. И я прожил достаточно в совке, чтобы знать что такое “требовать уважения”.

            “Якщо моя дружина, не дай Боже, померла – це зменшить дохід лікарки”

            И как на это врач сможет повлиять, позвонив с утра? И будет обзванивать своих пациентов “как вы там себя чувствуете” вместо того, чтобы оказывать помощь пришедшим на прием. В каком случае она быстрее окажется без дохода? И где будет больше пользы для всех?
            Если к пациенту приезжает скорая, то этого пациента или стабилизируют или отвозят в больницу. Если в больницу не забрали или выписали из больницы, то обычно (если нужно) рекомендуют после этого пойти на прием к своему врачу и указывают срок для этого, прямо сразу или через две недели или еще что. И это пациент должен звонить врачу, а не наоборот.

        • Andriy Moderator | 22 Липня, 2021 at 22:17 |
          https://defence-line.org/2021/07/pro-simejnu-medicinu/#comment-356924
          “И где будет больше пользы для всех?” (с)
          *****
          Мене не цікавить “польза для всех” – мене цікавить користь для мене, для моєї дружини і нашої дочки. Інакше навіщо нам усім підписувати угоди з “сімейною лікаркою”?! Бо якщо спиратися на Ваші слова – тоді виходить, що “сімейний лікар” – це зайва постать в медичній системі. Адже якщо стався гострий напад якоїсь хвороби – треба викликати “швидку”. Якщо виникли проблеми з очима – треба йти до офтальмолога. Проблеми з серцем? До кардіолога. Проблеми з кістками чи зв’язками? До ортопеда. Алергія? До алерголога. З зубами? До стоматолога… І таке інше. А “сімейний лікар” тоді скрізь зайвий. Кррраса!.. 🙂

          • Andriy Moderator | 22.07.2021 at 23:13 |

            “Мене не цікавить “польза для всех” – мене цікавить користь для мене, для моєї дружини і нашої дочки.”

            В таком случае меньше смотрите сколько там врач заработает или не заработает. А больше в контракт, кто, что и в какой ситуации вам должен и сколько вы за это должны заплатить.

            “виходить, що “сімейний лікар” – це зайва постать”

            Вы можете поступать и так. Я тоже временами так поступаю. Раз в год нужно ходить на медосмотр – это к нему. Если вы не знаете к кому идти – к нему. Если вам нужнен рецепт на лекарства – к нему. Направдение на анализы/процедуры – к нему. Но можете и напрямую к специалисту.

            Но уж точно семейный врач – не дежурный врач 24*7.

          • Тимур, Вам не повезло с выбором семейного доктора. Мне повезло.
            Когда весной в апреле только начали заключать договора с семейными докторами, у моего семейного доктора к июлю уже был полный набор пациентов, а у некоторых до сих пор можно свободно заключить договор. И это в спальном районе!
            Доктора – они как люди, тоже разными бывают ))

    • Укроп | 22.07.2021 at 22:37 |

      Уважаемый Андрей, если можно, вопрос Вам, как американцу на тему реалий вашей страховой медицины? Человек жалуется что рождение ребенка ему страховка покрыла только двадцать тысяч из сотни тысяч долларов. Такое может быть, или это чернуха и пропаганда врага?
      https://www.reddit.com/r/WhitePeopleTwitter/comments/onbwai/just_normal_stuff/

      • Andriy Moderator | 22.07.2021 at 23:07 |

        В этом мире все возможно.

        Страховки бывают разные. Можно купить “катастрофическую” страховку, которая покроет только катастрофические события типа автомобильной аварии. Зато дешево.
        Страховки не обязательно покрывают все процедуры и всех врачей. Есть врачи, которые вне сети страховки, их страховка может не покрывать или вообще или заплатить по своим расценкам, а остальное – между врачом и пациентом. Хотя обычно если госпиталь в сети, то во время пребывания в госпитале все врачи считаются в сети.

        Теперь о билах. Врач может прислать бил на абсолютно любую цену. Страховка покрывает по своим ценам, которые записаны в договоре между страховкой и врачом, если врач в сети, то он обязан принять эту цену и разница просто прощается.

        Просто пример. Моя жена в прошлом году сильно поломалась. Два раза в госпитале 6 и 3 дня. В первый раз госпиталь прислал бил на $71K. Страховка оплатила $24K. Я заплатил $2K. Остальное простили. Там много чего еще было, но идея понятна. А вот скорая была не в сети, они вообще нигде не в сети. Прислала скорая бил на $1300, страховка оплатила $1100, остальное я.

        Кроме всего, у страховки есть еще несколько важных параметров, от которых сильно зависит цена страховки. Deductible – сколько я плачу из своего кармана в календарный год перед тем как страховка начинает платить. У меня $3K на семью. Может быть и 0, может быть и $10K. Coinsurance – какой процент от цены я плачу, когда выплатил deductible. У меня 10%. Может быть 0, а может быть и 30%+. Copayment – фиксированная сумма, которую я плачу за визит, за госпиталь, за процедуры, разный для разных типов визита. У меня 0. Максимальная сумма, которую я плачу из своего кармана в год, дальше платит только страховка. У меня $7K. В прошлом году я ее легко достиг.

        А еще есть preexisting conditions – болезнь или беременность, которые уже были до покупки страховки. А то шибко умные не покупают страховки, когда здоровые, а как заболели, так бегут покупать, пусть страховка платит. Раньше было, что страховка не платит за preexisting conditions в течение 18 месяцев. Причем если страховка от работодателя, то если у тебя была страховка раньше и разрыв был менее чего-то-там (~60 дней), то preexisting conditions не считаются. Для индивидуальных страховок это не работало. Но и страховка от работодателя была примерно вдвое дороже страховки такой же индивидуальной, я как-то интересовался, именно по этой причине. Но работодатель часто платить большую часть цены страховки.
        Когда ввели Obamacare, то preexisting conditions были одним из пунктов – все обязаны иметь страховку, а страховые компании покрывают все preexisting conditions (которых не должно быть, поскольку все обязаны иметь страховки, но поскольку республиканцы заложили кучу исключений, то на самом деле куча народу не обязаны иметь страховку, но страховые компании обязаны покрывать их preexisting conditions если что).

        Где-то так если ОЧЕНЬ коротко.

      • Andriy Moderator | 22.07.2021 at 23:23 |

        Вывод из написанного выше.

        1. Возможно что вообще троль, разгоняет недовольство (там фраза про country показательна).
        2. Госпиталь был не в сети страховки, соответственно страховка заплатила по своим ценам, а остальное – пациент.
        3. Комментатор не разобрался, что разница не обязательна к оплате и прощается.
        4. У комментатора плохая страховка (или вообще travel – приехали рожасть с туристической страховкой и небольшим лимитом суммы).

        Ну и еще куча всяких более редких вариантов.

        • Укроп | 23.07.2021 at 00:14 |

          Спасибо! Получилось очень даже не “коротко”, благодарю!

  5. Евгений | 22.07.2021 at 20:20 |

    Мой опыт семейного врача скорее противопожный. Когда пришло время заключить договор с семейным врачем я обратился к знакомым из этой сферы с просьбой посоветовать врача в моем районе. Впервые я Обратился когда заболел ковид. Первые сутки врач отвечала в вайбер и сама набирала с вопросами о ситуации. Когда таблетки сбили температуру я пришел к врачу, был очень удивлен увидеть молодую женщину. Несколько визитов в самый пик ковид показал что очереди у нее по 10 человек, время 8 вечера, я был 48 с ковид в этот день. После меня были люди, я видел как ей тяжело и спросил будет ли она всех принимать? Она ответила так, что мне стало стыдно за свой вопрос. День, ночь, куча больных, постоянно пилмкающий вайбер и линия в него и эта женщина не сдается, не бросает не одного. Так что врач призвание не для каждого.

    • Andriy Moderator | 22.07.2021 at 20:29 |

      Я вам открою секрет Полишинеля. Большинство врачей живут не на зарплату семейного врача или даже врача скорой помощи.
      Хорошие врачи (в Украине) нарабатывают свою клиентуру, с которой потом устанавливаются отношения “вне системы”. Вот такие клиенты могут звонить в любой день в любое время суток. И врач или даст совет или даже приедет если нужно.

      Так что если ваш врач принимает вас в нерабочее время потому что вокруг все больные и она не может отказать в помощи, как минимум имейте в виду, что зарплату она за это не получает и делает все в свое собственное время.

      • Евгений О. | 22.07.2021 at 21:01 |

        Просто многие из нас, траченых социализмом, никак не могут забыть тот лживый лозунг, что все для человека и во имя его. Слишком многие ошибочно считают себя именно тем человеком.
        Свобода, она такая штука, что в итоге налагает на тебя столько обязанностей и забот, что, попробовав её, некоторые, мягко говоря, хотят вернуться в стойло с кнутом…
        Долгонько еще у нас не будут понимать написанного здесь Вами, возражать и что-то доказывать. В основном о том, что кто-то кому-то что-то должен….
        Правда, долговой расписки предъявить не могут…
        У меня уже давненько при себе постоянно коробочка, со временем превратившаяся в коробку. Полезно, знаете ли, даже очень….

  6. Westinghouse | 22.07.2021 at 21:43 |

    В нас лікарів просто НЕМАЄ.
    Швидкої – теж.
    Системи – немає. Вона зруйнована, при тому, що і при совку була непрацездатна.
    Тобто – кам’яний вік. Живи, поки живеш. Не можеш – здохни. І бажано так, щоб не знайшли – щоб родина не витрачала зайві 30-40 тисяч на поховання…

    Клоунаріум виглядає саме так.

  7. Тімур! Здоров’я вам та вашій дружині!

  8. Ерік Сатанюк | 22.07.2021 at 23:16 |

    Медицини в Україні немає. Мати покусав потенційно скажений собака – “даваайте я вам зильонкай памажу”. У батька подагра на нозі – “та ничиво делать нинада, само праайдьот, пейте паабольше ваадьі”. Україна, 2020-2021 рік.
    І це дипломовані лікарі. В 90х мене майже не вбила (в прямому сенсі) така же “лікарь-аллерголог”. З того часу – тільки самолікування, читаєм американську медичну літературу, лікуємся -> профіт. Якщо треба хірургія – Хорватія оптимальній по цінам та сервісу варіант.
    Щодо алергії, пане Тимур. В такой ситуації у Вас має бути запас кортикостероідів для ін’єкцій – бетаметазон є найбільш поширеним (флостерон, діпроспан та інші). Тільки це (у вас, не у врача або у швидкої) допоможе врятувати життя при анафілактичному шоці, наприклад. Якщо алергія сезонна – ін’єкція в началі алергічного періоду. Антігістаміни, яки у вас є – викиньте (опційно – засуньте у сраку “сімейному лікарю” :).
    Здоров’я Вам та дружині. Бережіть його (здоров’я) – не ходіть до українських лікарень.

  9. Володимир | 22.07.2021 at 23:59 |

    Без образ і дай боже здоров”я дружині, проте… . У сімейного лікаря 2000 пацієнтів. Його функція відслідковувати пацієнтів і направляти до профільних спеців у разі потреби, щоб не перевантажувати систему зайвими походами любителями “походити по врачах”. Вона не швидка і не консультація нічна. Ваш випадок критичний швидкої допомоги. Сімейний лікар не зобов’язаний працювати в режимі 7\24, як би нам пацієнтам цього не хотілося..

  10. Сергій-Львів | 23.07.2021 at 00:22 |

    Поцікавився законодавством щодо надання послуг сімейним лікарем. Так його нема.
    Проект Закону України від 22.06.2017 р. N 6634 “Про первинну медичну допомогу на засадах сімейної медицини” не прийнятий ВР України 08.11.2018.
    Регулюються відносини з сімейним лікарем лише наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19.03.2018 №504 “ПОРЯДОК надання первинної медичної допомоги” https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0348-18#Text

    Там у п.7 частини ІІ написано “Лікар з надання ПМД може прийняти рішення про надання окремих послуг ПМД за місцем проживання (перебування) пацієнта або з використанням засобів телекомунікації відповідно до режиму роботи надавача ПМД.”
    І в п.10: “Надання в межах ПМД невідкладної медичної допомоги у разі розладу фізичного чи психічного здоров’я пацієнтам, які у зв’язку з цим не потребують екстреної, вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги, здійснюється відповідно до режиму роботи надавача ПМД та годин прийому пацієнтів лікарем (командою) з надання ПМД.” Також посилання на час роботи надавача ПМД є в частині IV.

    Отже сімейний лікар за цим наказом може, однак не зобов’язаний, надавати послуги за межами робочого часу. Така наша реальність.

    • Ну що ж, будемо шукати прийнятний варіант за шкалою “ціна – якість”! Як там було в “Діамантовій руці”?.. “БУДЕМ ИСКАТЬ!..” (с)
      https://www.youtube.com/watch?v=k_4V-MS-i7o

      • Сергій-Львів | 23.07.2021 at 01:28 |

        “Не виноватая я!” (с)
        Не впадайте у відчай, тепер Ви знаєте краще, чого не можна робити. Здоров’я Вашій дружині та Вам!

  11. Елена | 23.07.2021 at 09:41 |

    У мамы ночью был гипертонический криз, она вызвала неотложку. Приехали, сделали уколы, перестраховались от варианта “инсульт” и вызвали скорую. Всё окончилось хорошо, но мама среди ночи решила об этом сообщить семейному врачу. Даже я в этом случае задала маме вопрос “Зачем ей надо было звонить?” Тимур, здоровья Вашей супруге и всей семье.

  12. Шановний Тимуре!
    Фразою “таблетки у неї, у мене нема” Ви показуєте повне нехтування життєво важливими питаннями в себе вдома – організацією аптечки.
    Можу поділитися своїм досвідом, оскільки пожиттєво приймаю деякі препарати.
    У мене є декілька коробок для зберігання мед препаратів.
    1. Травматична – йод, перекис водню, спирт, вата, бинт, пластир, бальзам “рятівник” (від опіків) – на сім’ю
    2. Для препаратів постійного приймання – невелика коробка, яку зручно вкинути в рюкзак з собою. На кожного члена сім’ї окрема коробка. Тримаю по блістеру кожного препарату, а ті, які насипом – пересипаю в органайзер на 8 відділень (пн-нд) і формую тижневий запас. В блістері на кожній таблетці маркером ставлю дати. Таким чином легко контролювати, чи не забув випити ліки.
    3.Для препаратів постійного приймання – коробка стратегічного запасу, щоб не опинитися перед ситуацією, коли ліки зникають на перереєтрацію тощо.
    4.Коробка Для всіх інших ліків
    І декілька правил користування.
    Щось взяв – відразу поклади на місце.
    Періодично перевіряти придатність ліків.

    • У нас вдома дружина нагородила цілу етажерку різних медпрепаратів! На кожну шухлядку наліпила ярлики й підписала… Але що з того?! У нас є моя мама, яка приходить до нас і все тасує по-своєму, де хоче. До того ж, до нас додому вона приходить, як до крамниці – й потім ми з подивом виявляємо, що щось десь зникло, сваримося… А далі раптом мама заявляє: “Так це я взяла! А що таке?! Ваш дім – мій дім, маю право”. Насамкінець, стояти біля етажерки в пошуках ліків не можу ні я, ані дружина…
      🙁
      Тому в підсумку все вилилося в організацію персональних аптечок з найнеобхіднішими кожному ліками біля ліжка кожного з нас. Отож я й віддав дружині супрастін: бо коли у неї раптом починається набряк Квінке (а це вже ставалося ДВІЧІ) – вона має випити ліки буквально протягом перших 5-ти, максимум 10-ти хвилин. Бо через 15 хвилин (та й то вже з випитим антиалергійним препаратом) в неї вже розпухають язик і гортань, ускладнюється дихання. Там вже ковтати складно…
      🙁
      Але тепер ми змінюємо схему: дочка вже замовила препарати в ампулах для внутрим’язової ін’єкції – тепер я візьму все знов у свої руки! Бо препарат для ін’єкції діє швидше і краще, ніж таблетка. Лишилося встановити алерген(и) – це трохи важче і довше. Про антибіотики ми вже знаємо. А от що спричинило останній напад?! Поки що ні в чому не певні. Треба звертатися в Київський алергоцентр.

      • Евгений О. | 23.07.2021 at 14:13 |

        Стосовно того, чий дім, то тут ситуація знайома. Вона вирішується тільки дуже жорстко. Один раз. Без обмеження рівня жорсткості. В іншому випадку паразитування забезпечене.
        Окрім того тут є ще ц психологічний момент, зумовлений браком самоствердження в зовнішньому світі. Ситуація таки добре відома. Вихід лише один. Викладений вище. Терпимість заради збереження добрих відносин то є шлях в нікуди. Нахабство меж не знає.

      • Тут вже мабуть, більш ніж достатньо розумних порад.Абсолютно правий пан Андрій.Пан Ерік Сатанюк порадив стосовно гормональних препаратів.Дуже вірно, що інтернет-це Ваша перша допомога.Якщо маєте якісь проблеми, то маєти їх вивчати та знати свої на рівні слабкого лікаря, а то й, часом, краще.
        Стосовно цетрина та інших.Дієвість препаратів чисто індивідуальна. Крім того препарати ( та ж сама діюча речовина) різних фірм можуть діяти неоднаково.Вам потрібно знайти той препарат, який підходить саме Вам.
        Будьмо здорові та в гарному настрої.

  13. Уважаемый господин Литовченко! Здоровье Вам никто не подарит (врачи) и Вы его не купите (в аптеке), ЗДОРОВЬЕ НАДО ЗАРАБОТАТЬ. Есть много способов быть здоровым. Для начала познакомьтесь с дыхательными гимнастиками: Дыхательная гимнастика Стрельниковой, Бутейко, Фролова и др. Поставьте на первое место собственное здоровье, на второе – здоровье своей семьи, а всё остальное по Вашему усмотрению. Не будет здоровья – остановятся все самые важные дела.

    • З практиками дихальної гімнастики ми обидва знайомі. Зокрема, дихальна гімнастика Стрєльнікової входила в курс лікування від заїкання, яке я пройшов влітку 1981 року. Ще трохи раніше (з 1980 року) я почав займатися хатха-йогою – а там ставиться своє (йогічне) дихання… Отож Ваше “для начала” було для мене 40 років тому. Про дружину точно не скажу, але з дихальними практиками Стрєльнікової та Бутейко вона була знайома ще раніше, ніж я – зі школи… Отож якщо даєте мені рекомендації – то давайте щось більш свіже та актуальне.

  14. Orthoped | 23.07.2021 at 20:40 |

    Доброго дня! Шановний Тимур! Здоров’я Вам і Вашій родині! Я лікар (не сімейний), про те, що ви розповіли наразі типова ситуація. Ви, скоріш за все через стресову ситуацію, наплутали обов’язки. Вашою проблемою повинна займатись екстрена допомога і тільки. Дзвінки сімейному лікарю лише затягують час. Ніяких грошей сімейному лікарю за пацієнта не “капає”, все “капає” на амбулаторію і десь близько 5%-6% з капітаційної ставки– лікаря. Це не такі вже й гроші. А прийом до 300 дзвінків на добу (правда на піку епідемії)- це важкий труд, і відповідати о 22.00 не дуже хочеться, та ще й не зобов’язаний. Так-що Ви дарма на свого сімейника напали і обіцяєте їй “веселе життя”, у неї і так, я думаю, все “весело”. Нажаль Вона не може сама з Вами розірвати договір, а було б непогано цей функціонал для таких “розумників”, щоб потім побігали та пошукали адекватного лікаря. П.С. інформація майже з перших вуст– дружина сімейний лікар.

    • “Вашою проблемою повинна займатись екстрена допомога і тільки” (с)
      *****
      ОК, припустимо! Одразу ж після початку нападу у дружини, на “швидку” почала телефонувати дочка, це тривало з 22:10 по 22:20. Але почувши, що у моєї дружини набряк Квінке – оператор “швидкої” починав перемикати на свого лікаря-консультанта. Це ставалося двічі. І двічі лікар-консультант “швидкої” не брав слухавку… 🙁
      Лише о 22:40 – вже коли дочка поговорила з “сімейною лікаркою”, а я – зі знайомою професоркою, дочка зателефонувала на “швидку” і з 7-поверховими матюками пояснила операторові, що їхній консультант не бере слухавку. Лише тоді операторка “швидкої” оформила виклик, і бригада прибула за півгодини – о 23:10. 🙁
      Повторюю для зрозумілості: “швидка” спрацювала лише з 3-ї спроби та підбадьорена семиповерховими матюками. Отже, Ви рекомендуєте покращувати їхню роботу??? ОК – якщо наступного разу з моєю дружиною, не дай Боже, щось станеться – доведеться озброїтись сокирою, пришкандибати на станцію “швидкої” та порубати до бісової матері, хто там під руку підвернеться. Переконали, пане лікарю! ОК 🙁

      “А прийом до 300 дзвінків на добу (правда на піку епідемії)- це важкий труд, і відповідати о 22.00 не дуже хочеться, та ще й не зобов’язаний” (с)
      *****
      Можливо, я відкрию Вам таємницю… Але у нас таке життя, що всі роблять речі, які робити не зобов’язані. Наприклад, шановний Anti-Colorados не зобов’язаний був засновувати “Лінію Оборони” в 2015 році та робити до 10-ти публікацій на добу… І всі тутешні автори та коментатори теж не зобов’язані стирчати на “ЛО” щоденно. Так – усе це аматорство. Але аматорство вимушене, бо це – самоорганізований громадянський спротив російській агресії в інформаційній сфері… Паралельно на “ЛО” розглядаються і внутрішні українські проблеми… Але цим мав би займатися МінСтець і чесні незалежні українські мас-медіа. Хіба ні?.. 🙁
      І так скрізь і всюди. У т.ч. в медицині. Тому підвищені вимоги, воленс-неволенс, висуватимуться ДО ВСІХ і СКРІЗЬ – аж доки не налагодимо нормальне життя в Україні. А до того часу – звиняйте, але тягнути доведеться понад норму і понад силу! Хто зможе – потягне, хто не зможе – буде в прольоті, як фанера над Парижем… 🙁

      “Нажаль Вона не може сама з Вами розірвати договір, а було б непогано цей функціонал для таких “розумників”, щоб потім побігали та пошукали адекватного лікаря” (с)
      *****
      Але це можемо зробити ми. Дочка вже зайнялася проблемою. І повірте, якщо вона знайде кращий варіант сімейного лікаря – угоди ми самі переукладемо, без ініціативи з боку нашої нинішньої т.зв. “сімейної лікарки”.

      • Andriy Moderator | 24.07.2021 at 16:56 |

        “Але у нас таке життя, що всі роблять речі, які робити не зобов’язані.”

        Но и требовать от них вы не можете. Я бы посмотрел, если бы вы выкатили требования anti-colorados’у. Точнее я это уже многократно видел.
        То же самое и с семейным врачом.

        “Повторюю для зрозумілості: “швидка” спрацювала лише з 3-ї спроби та підбадьорена семиповерховими матюками.”

        А вот коммерческая скорая к этому времени уже бы оказала помощь и уехала. Но подумать об этом как-то… не получилось. Гораздо приятнее думать о том “вот я ей устрою”.

        Давайте посмотрим правде в глаза, без обид – вы сами облажались. Вы ведь знали и название, и сколько времени у вас есть и какие лекарства нужны. Чтобы скорая не принимала вызов когда пациент при смерти – даже для совка нереально. Наверняка вместо того чтобы сказать “пациент задыхается” начали растекаться мыслью. Да еще какой-то консультант у скорой – сюрреализм. Вы точно в скорую звонили? Да, когда экстренная ситуация и когда паника сделать неправильно вполне реально, бывает. Но вот потом винить других и обещать устроить “веселую жизнь” – некрасиво. И карму можно попортить.

        • “Но и требовать от них вы не можете. Я бы посмотрел, если бы вы выкатили требования anti-colorados’у. Точнее я это уже многократно видел” (с)
          *****
          Пане Андрію! Якби ситуація на “Лінії Оборони” мене б не задовольняла – я б попрощався й пішов звідси без жодних вагань! Але як “Лінія Оборони”, так і сам Anti-Colorados є для мене взірцем того, як людина робить більше, ніж зобов’язана. Отож викотити Anti-Colorados’у якісь додаткові вимоги – ЦЕ ЯК??? Він і без того не зобов’язаний був відкривати такий сайт і робити по десятку публікацій щодня – але ж робить!!! ВЖЕ робить!.. Тому з цим аргументом Ви, перепрошую, промахнулися.
          А от з “сімейною лікаркою”, яка могла б, але не зробила – ми, найшвидше, розпрощаємося. Щойно дочка відшукає кращий варіант.

          “Но подумать об этом как-то… не получилось. Гораздо приятнее думать о том “вот я ей устрою” (с)
          *****
          Я на “швидку” не дуже-то сподівався. Просто знаю за попереднім досвідом, що вони запізняться на оті критичні 10-15 хвилин. Тому викликати “швидку” взялася дочка. Чому вона не викликала комерційну?.. Не знаю – питання не до мене.
          А що думати “от я їм влаштую” – мені нібито ПРИЄМНО?! Ой, пане Андрію!.. Попри довге проживання у США, “совок” з Вас досі не вивітрився, якщо Ви приписуєте комусь подібні думки… 🙁

          “Давайте посмотрим правде в глаза, без обид – вы сами облажались” (с)
          *****
          Облажалася дружина – коли запанікувала і ковтнула не ті таблетки. Я облажався раніше – коли віддав їй усі перевірені таблетки, не залишивши собі нічого… Але річ в іншому: облажалися – так, але що робити далі?! Ставте конструктивне запитання – це завжди прояснює ситуацію.

          “Чтобы скорая не принимала вызов когда пациент при смерти – даже для совка нереально. Наверняка вместо того чтобы сказать “пациент задыхается” начали растекаться мыслью. Да еще какой-то консультант у скорой – сюрреализм. Вы точно в скорую звонили?” (с)
          *****
          Точно в “швидку”! На номер “103” – це колишній “03”. От тільки дочка не зробила аудіозапис телефонних розмов з ними. Я б зробив – стара журналістська звичка… Але у мене було інше завдання.

          “Но вот потом винить других и обещать устроить “веселую жизнь” – некрасиво. И карму можно попортить” (с)
          *****
          Вибачте, але ми в Україні мусимо зробити життя не гіршим, ніж у вас у США! І тут без улаштування “веселого життя” декому не обійтися. Як сказано у того письменника: “Ви мусите зробити добро зі зла, бо його більше нема з чого зробити”. Отож і будемо робити! А щодо моєї карми не переймайтеся, прошу.

          • Andriy Moderator | 24.07.2021 at 18:06 |

            “Попри довге проживання у США, “совок” з Вас досі не вивітрився, якщо Ви приписуєте комусь подібні думки…”

            Ага, приписываю. Вы сами об этом прокричали, а я приписываю. Ну то есть как обычно – “один я д’Артаньян”.

            “Але річ в іншому: облажалися – так, але що робити далі?! Ставте конструктивне запитання – це завжди прояснює ситуацію.”

            Как что?! Сделать всех окружающих виноватыми вестимо!
            Вы сами поступаете неконструктивно и требуете конструктивности от других?

            Да, в момент кризиса часто поступаешь нелогично, делаешь ошибки, потом поднимаешь на уши кучу совершенно посторонних людей. В результате находится решение, кризис отступает. Можно ли ожидать от любого человека, включая меня, рациональных действий в такой ситуации? Вряд ли.
            Но вот на следующий день, вместо того чтобы качать права и требовать сатисфакции, я бы лично позвонил сам и извинился за беспокойство.

            “І тут без улаштування “веселого життя” декому не обійтися.”

            В США если вы начнете наезжать по беспределу, может прилететь такое, что самим потом будет невесело.
            И все семейные (и не только) врачи, до которых вы сможете дотянуться, будут знать кто это такой и будут действовать исключительно “по уставу”.
            А старая армейская мудрость гласит – “хочешь сделать жизнь невыносимой – заставь жить по уставу”.

          • Andriy Moderator | 24.07.2021 at 18:10 |

            Да, ваши уколы по поводу “столько живешь в США а совок не выветрился” можете поберечь для другого собеседника.

            Я много раз говорил, что меня нельзя обидеть, я сам хорошо знаю себе цену, свои плюсы и минусы, и посторонние оценки меня совершенно не трогают.

        • 1. Ага, приписываю. Вы сами об этом прокричали, а я приписываю. Ну то есть как обычно – “один я д’Артаньян”.
          2. Как что?! Сделать всех окружающих виноватыми вестимо!
          Вы сами поступаете неконструктивно и требуете конструктивности от других?
          3. В США если вы начнете наезжать по беспределу, может прилететь такое, что самим потом будет невесело.
          4. Да, ваши уколы по поводу “столько живешь в США а совок не выветрился” можете поберечь для другого собеседника.
          *****
          Чим далі – тим гірше… Дуже хочете мені рота заткнути?! ОК – бувайте здорові й пишіть надалі що заманеться. 😎

          • Andriy Moderator | 24.07.2021 at 19:35 |

            “Злые девки на селе, их было семеро, я одна – еле отгавкалась” (с)

            То есть мои абсолютно вежливые ответы на ваши постоянные попытки уязвить – это “хочете мені рота заткнути”? Давайте, пообещайте еще мне устроить “веселую жизнь”.

            Вы и в реальной жизни такой? Мне вас жаль. А еще больше я сочувствую окружающим.

  15. “Коли настав час переходу на сімейну медицину, ми всім нашим невеличким сімейством уклали договір з нашою дільничною лікаркою нашої ж Подільської районної лікарні.”
    —–
    Оце типова помилка, котру допустили більшість. Будучи дільничною, Ви не бачили її роботи? Чи дзвонили Ви їй ТОДІ у 22 годині? Думаю, навіть телефон дільничної небагато мешканців дільниці мало. Але результати роботи навіть на прийомі можна було оцінити. І при укладанні договору вибрати не дільничну, а компетентну і відповідальну лікарку. У цьому й суть переходу на нову форму хто працює краще, той і заробляє більше. При умовному плані в 10 тисяч пацієнтів, хтось буде мати договори на 5 тисяч, а хтось і на всі 15. Другі будуть мати більшу зарплату, перші — стимул бути уважнішим та вчитись.
    “щонайменше, йтиметься про зміну «сімейного лікаря». Щонайбільше, цій безвідповідальній особі треба влаштувати «веселе життя»… Однак при обговоренні цього випадку у Фейсбуці я дізнався, що подібне ж ставлення до підопічних у нинішніх «сімейних лікарів» — зовсім не рідкість.”
    ———
    Ось і інструмент боротьби з колишньою “урівнялівкою”. Тільки це на майбутнє. А в минулому, перед укладанням договору, також необхідно було почитати фейсбучні ейвідгуки инших пацієнтів про Вашу дільничну. Вибір був.

  16. Хтось скаже: Я не спеціаліст, щоб оцінити роботу лікаря. Відповім: в даному випадку головне відношення до роботи. Так, сімейний лікар, переважно колишній тарапевт, може не знати необхідної дози протиалергенних препаратів. Але він по роботі знайомий з алергологом, у котрого може це вияснити, коли вболіває за СВОГО пацієнта.

  17. Микола | 22.08.2021 at 21:06 |

    А на що ви, пане Тимуре, очікували?
    Як доросла людина, могли вже давно прийти до цього висновку.
    Проблема системна і причин дуже багато, і вирішувати її доведеться ще не одне покоління.
    Але головна причина – відсутність звичайної професійної конкуренції.
    Але яка вона може бути, коли наприклад, лікар ендокринолог з 30річнии стажем, до якої записуються кілометрові черги на прийом, отримує 6тис грн від держави?))
    Хто у здоровому глузді прийде її замінити на ці кошти???
    Молодий лікар просто вивчить англ чи німецьку і поїде з країни.

Comments are closed.