Культурний код (P.S.)

Автор — Тимур Литовченко

Я навмисно витримав невеличку паузу, перш ніж написати справжній фінал матеріалу «Культурний код». Тепер же напишу коротко про один з базових законів Всесвіту, що безпосередньо торкається піднятої теми…

Отже, коли я був маленьким радянським хлопчиком, то під час навчання у радянській середній школі помітив цікаву річ: найрізноманітніші закони фізики, хімії та інших мудрих наук, названі іменами їхніх відкривачів, нерідко мають дві частини-прізвища — при цьому друге прізвище обов’язково належить якомусь великому російському (або ж радянському) вченому. Чому так?! Вчителі пояснювали: тому, що великі російські (або ж радянські) вчені відкривали ті самі природничі закони незалежно від західних вчених — просто через огромезні заздрощі до СРСР (або в історичній ретроспективі — до Великої Росії) так званий цивілізований Захід не визнавав наукових заслуг радянських (російських) вчених… А ми ці заслуги визнаємо!!! А тому дописуємо до прізвища західного вченого додаткове прізвище нашого (радянського чи російського). Винятків з цього правила було не надто багато, зокрема:

  • закон Бойля-Маріотта (обидва вчені — західні);
  • закон Гей-Люссака (це єдине складене прізвище західного вченого);
  • ефект Вавілова-Черенкова (обидва вчені — російсько-радянські).

Але в даному разі хочу згадати знаменитий закон Лавуазьє-Ломоносова, в якому дозволялася (і навіть заохочувалася!) перестановка місцями обох прізвищ, щоб читалося все навпаки: закон Ломоносова-Лавуазьє… Коротше кажучи — закон збереження маси. Викладали його нам, радянським школярам, в наступному формулюванні, яке Ломоносов застосував у листі до Ейлера від 1755 року:


Все встречающиеся в природе изменения происходят так, что ежели к чему-либо нечто прибавляется, то это же у чего-либо другого отнимается.


Надалі з’ясувалося, що закон Лавуазьє-Ломоносова був лише окремою складовою більш загального закону збереження матерії та енергії. А ще письменник-фантаст і футуролог Станіслав Лем в оповіданні «Професор Доньда» вивів свій — фантастичний закон потрійного взаємного збереження матерії, енергії та інформації… Але в нашому випадку можна обійтися тим самим шкільним законом Лавуазьє-Ломоносова. Бо в світлі написаного в основній статті про культурний код, операційний міф та культурну війну, як важливу компоненту війни духовної, можна подивитися, як цей закон працює.

Справді, український культурний фронт поніс непоправну передчасну втрату через смерть видатного українського оперного співака Василя Сліпака, яка мала місце 29 червня 2016 року. Згідно до закону збереження маси, відомого кожному школяреві, якщо на певній ділянці українського культурного фронту сталася раптова невиправдана втрата — то щось мало замінити втрачений елемент, стати на його місце. Оскільки йдеться про втрату на фронті культурної (а також духовної) війни — природно, в прорив увійшло щось анти-українське, щось бездуховне. І що ж саме?..

Нагадаю, що у вересні 2016 року в інформаційному просторі вибухнув скандал: виявляється, відомий стендап-комік… ні — відомий фронтмен «95 кварталу»… Ні, знов не те! Коротше кажучи, відомий всім Володимир Зеленський на черговому фестивалі КВН в Юрмалі невдало «пожартував» на пістряву фестивальну публіку, порівнявши Україну з «актрисой из немецких фильмов для взрослых», яка готова «принять в любом количестве с любой стороны, если вам не жалко».

Причому якщо розібратися з датуванням, то фестиваль «Made in Ukraina» в Юрмалі відбувався 21-24 липня 2016 року — просто фестивальне відео на Ютубі з’явилося з 2-місячним запізненням у вересні. А тепер співвіднесіть дві, здавалося б, не пов’язані жодним чином події:

  • непоправна втрата українського культурного коду через передчасну загибель Василя Сліпака 29.06.2016;
  • негайна реакція антиукраїнських сил — «жарт» Зеленського про Україну, публічно висловлений в період 21-24.07.2016.

Прошу зрозуміти: ті речі, які я написав про культурний код, операційний міф, культурний фронт та культурну війну, здаються суцільною метафізикою, відірваною від життя, лише на перший погляд. Насправді ж усе дуже серйозно! Насправді базові закони Всесвіту тут працюють чітко й однозначно!!! І якщо на українському культурному фронті десь передчасно вибула потужна ланка — негайно ж на її місце мав зайти ворожий анти-український «привіт».

Ну от, він і зайшов!.. А ви як думали: відірвана від життя метафізика?!

Якби ж то!..

Тому знов і знов закликаю:


Ставтеся до культурної (а ще ширше — до духовної) війни з усією можливою серйозністю, не допускайте невиправданих втрат!!! Бо від цього неодмінно програє Україна!..


Майте це на увазі. Дуже прошу.

About the Author

Tymur
Письменник, журналіст і блогер

40 Comments on "Культурний код (P.S.)"

  1. Сергій | 28.01.2021 at 10:37 |

    Віру, мову, культуру на хлебъ не намажешь.©
    І ніяк не пояснити бідлу, що без мови,культури,віри, патріотизму так і не буде чого мазати ні на хліб ні до хліба.

    • Це українці “проходили” 100 років тому, повіривши більшовикам більше, ніж своїм патріотам… Наслідком стали 70 років радянської влади, три Голодомори, небачені людські втрати на різноманітних радянських війнах, тотальне обидлячування населення… Не можна допустити повтору такого!!! Для того ми тут, на “Лінії Оборони”, й обговорюємо подібні речі.

      • Сергій | 28.01.2021 at 11:47 |

        До рєчі дуже схоже як хохли повелися з Брюховєцьким,Скоропдським та з Порошенко

      • Згоден з Вами, пане Тiмур,ми все це проходили, але знову i знову робимо тiж самi помилки. Як розтрощити таку циклiчнисть?! Зараз – тiльки хунта, я так выражаю

        • Сорри, моя телефона не может написать мовою, те що я бажав написати. Ну не способен язык выразить то, на що спроможна мова!

  2. quadrokot | 28.01.2021 at 10:47 |

    Коли піде зеЗедент скільки Добра може народити Світ!

    • МОЖЕ – так!!! 😀 Але тільки якщо ми не проґавимо момент та “накидаємо” в провалля від ЗЮ, який пішов у відставку, тих речей, які відповідають українському культурному коду й посилюють його. Це війна, і без наших зусиль нічого саме по собі не зробиться.

  3. Владимир | 28.01.2021 at 10:58 |

    Новое чтиво: https://newsua.one/news/kdb-i-tramp-40-rokiv-spivpraci-i-inshi-istorii-pro-seks-zhadibnist-vladu-i-zradu.html
    “КГБ И ТРАМП: 40 ЛЕТ СОТРУДНИЧЕСТВА И ДРУГИЕ ИСТОРИИ О СЕКСЕ, ЖАДНОСТЬ, ВЛАСТЬ И ПРЕДАТЕЛЬСТВО”

  4. Олег | 28.01.2021 at 11:20 |

    Дякую.
    Фундаментально.

  5. leonpod | 28.01.2021 at 11:25 |

    Тільки повне заперечення і неприйняття всього парашинського до найменших дрібниць зможе допомогти нам вижити і жити. 350 років “дружили”, а параша все одно хоче нас знищити.

  6. Санто | 28.01.2021 at 12:01 |

    До речі, Сліпак пішов на фронт зі спокійної, мирної Франції. А Вакарчук – не пішов, хоча був тут, у знекровленій, воюючій Україні. Зате написав пісню “не твоя війна” і поїхав на корпоратив в Білорусь. До чого це – до того, що маємо ще й очистити наш культурний код від псевдоукраїнських, вірусних нашарувань…

  7. Культурний, національний код-ідею, ми ще не відаем, Ще не всі місця сили Украіни відійшли від окупаціі, не всі прийшли до розуміння свого, Я рахую що єтнос питання природне, на прикладі Чернобильскоі зони, коли з відтам пішов оккупант-людина, за тридцять років навіть під радіаціею природний баланс відновився, Этнос в ціому плані хочь і складніше але десь рядом, Украіна знаходячись під інформаційною радіаціею все одно вертаеться до себе, І головне питання, Чи сподобаеться нам повернення братів Скіфа та Сармата? За сусідів мовчу, там спинниі мозок вже вие, Чи може хтось мисле що наше тільки вишиванка і писанка? Чи може хтось надіеться що ті брати будуть якісь інші? Залеські- Медведчуки, це питання виключно швидкості становлення, На этнос, базово впливають два чинника, це вік, та оккупація, все інше, це чи тормоз чи прискорення розвитку, не більше,

  8. Дуже цікаво, розповіли, шановний пане Тимур, спасибі … роздуми …
    Цитата из Стругацких из Вашей второй части порадовала и по чайковскому и по достоевскому и вдруг пронзило – это чёрт что же выходит как тогда относиться к условным хору александрова, всяким табаковым/шендеровичам и прочим ? Они чёрт тогда тоже этот !розовый! коралловый полип получается лепят ? Да вот там дальше у Стругацких и про пушкина писано “строитель этого храма”. А пушкин, имхо, обладая талантом мыслить рифмами, тырил сюжеты и смыслы с европейских образцов, будучи совершенно жутким имперцем, даром что у него личный цензор николай-душитель был, а вспомнить как он Адама Мицкевича унижал и глумился после польского восстания, ну не мог видно иначе. Это вроде как искусство с противоположной стороны.
    Невозможно всё же не учитывать нравственную основу творца, глубинные мотивы вдохновения. С ужасом думаю, что вдохновляло чайковского http://v-mishakov.ru/chajkovsky.html (прошу прощения за ру-домен, но там до глубины копнули), а достоевского .. ? Ну тогда к слову а Вагнера и Лени Рифеншталь ? Похоже надо с каждым персонально расчищать.
    Что-то видно должно быть общечеловеческое и общечеловечное. Мы раса землян к этому, кажется, и не приближаемся .. И тогда выходит, что и Стругацкие теми упоминаниями про негодяев-творцов и оправдывая их кагбэ творчеством заложили мину-ловушку для сознания культурных людей ..

    • Той-таки Пушкін стверджував, що “гений и злодейство – две вещи несовместные” (с)
      Отже, є предмет для нового обговорення…
      Хоча й без нього можу сказати, що далеко не всі визначні митці являють собою по життю зразки високої моралі й людяності. Все ж таки я трішечки обертаюся в мистецьких колах і бачив речі, які не бачать й ніколи не побачать інші.
      До того ж, багато чого залежить і від персони самого оцінювача. “А судьи кто?!” – пам’ятаєте?.. Тому все тут дуже індивідуально.

      • Puzat-Pasuk | 28.01.2021 at 22:19 |

        серед тих неморальних митців і сам Пушкін

        • Моя покійна теща була “пушкіністкою”. Отож від дружини я чув, що її матір казала, нібито в Царськосільському ліцеї Пушкіна називали “помесь тигра с обезьяной”. Отже, темперамент він мав вибуховий. А тепер уявіть, скільки дрів можна наламати по життю при отакому вибуховому темпераменті… Звісно, моральність тут відходить на другий план.

  9. Центровий | 28.01.2021 at 12:27 |

    В нас (навчався в сільській школі в середині та кінці 80х) закон збереження був як закон Лавуазьє. Про Ломоносова фізик лише згадував під час викладання нової теми.

    • Отже, Вам пощастило більше! Бо моя середня школа – це наскрізь 1970-ті роки. Це все ж трохи раніше від Вас…

  10. Андрэй | 28.01.2021 at 13:01 |

    Добры дзень! Браты-ўкраінцы родненькiя! Дапамажыце літоўцам і беларусам! Літва вас заўсёды падтрымлівала ў цяжкія часы, а вы купляеце электраэнергію з АЭС Лукашэнкі, якая знаходзіцца ў 50 км ад Вільні! АЭС – гэта пагроза бяспекі для сталіцы Літвы. Ня дайце алігархам Украіны зарабляць на імпарце электраэнергіі ад Лукашэнкi . прагаласуйце https://petition.president.gov.ua/petition/112260

  11. SoldatYdachi | 28.01.2021 at 13:47 |

    непоправна втрата українського культурного коду через передчасну загибель Василя Сліпака 29.06.2016;
    негайна реакція антиукраїнських сил — «жарт» Зеленського про Україну, публічно висловлений в період 21-24.07.2016.
    ========
    ну не така вона вже й “негайна” ця реакція антиукраїнських сил.
    вони діяли до загибелі Сліпака, вони продовжують свою руйнівну роботу й після цього.

    а хіба раніше зелене чмо не знущалося з України?
    згадайте коли воно квакало: “руськіе погранічнікі атадвігают граніцу” (дослівно вже не пам’ятаю)
    але сенс був щось такий.
    ми занадто легковажно всі ці роки ставимося до ворожої пропаганди от й “маємо те що маємо”.

    на жаль наш інформаційний простір та культурний код засмітив непотріб з залісся ще до відновлення державності.

  12. Поручикъ | 28.01.2021 at 15:49 |

    Ломоносов к закону сохранения массы не имеет никакого отношения, от слова вообще.
    В умозрительной форме, примерно на ломоносовском уровне, эту очевидную в общем-то мысль высказывали за две тысячи лет до вяликого московитского самородка, многие древнегреческие учёные и философы.
    Лавуазье данный закон экспериментально доказал и сформулировал в научном труде в полагающейся для этого форме.
    С научной точки зрения упомянутое письмо пьяного дебошира Ломоносова годится разве что для подтирания задницы.

    • Puzat-Pasuk | 28.01.2021 at 22:20 |

      скажімо так:сформулював цей закон Лейбніц у листі до Вольфа,який Вольф показав Михасю

  13. Andriy Moderator | 28.01.2021 at 16:53 |

    Вообще-то очень неправильно так рассматривать – погиб Слипак, на его место пришел ЗЕ. ЗЕ не пришел, он уже был, и не на месте Слипака, а на своем.

    • Damian | 28.01.2021 at 17:27 |

      Всегда казалось, что произведения пана Тимура напоминают верхушку айсберга, так как поднятая проблема всегда гораздо более масштабная, чем это отражено в статье. Конечно, Andriy Moderator прав в своем утверждении. Но можно только представить, что возникло на месте уничтоженного Голодомором, переселением и репрессиями украинского народа. На месте Сикорского , Лангемака и других талантов, которые были или убиты или, в лучшем случае, изгнаны. Почему-то вспомнилось название книги Виктора Пелевина “Generation П”. И, следуя мысли Andriy Moderator, можно было бы сказать, что сейчас в Украине появилось целое “Generation Зе”!

      • “Всегда казалось, что произведения пана Тимура напоминают верхушку айсберга, так как поднятая проблема всегда гораздо более масштабная, чем это отражено в статье” (с)
        *****
        Вірне враження! 🙂 Це справді так.

        “следуя мысли Andriy Moderator, можно было бы сказать, что сейчас в Украине появилось целое “Generation Зе”!” (с)
        *****
        Щоб з’явилося ціле покоління минуло ще надто мало часу. Швидше, в активне життя могло вийти ціле “Generation ЗЮ” – от це ближче до реальності.

    • Я ніде не писав, що “на його місце”. І справді, ЗЮ не прийшов співати до Опери Бастилія після загибелі Сліпака. І не міг прийти…
      🙁
      Я писав про ПОСЛІДОВНІСТЬ дій. Був співак Сліпак, він тримав український культурний фронт. Але коли він загинув – український культурний фронт просів, і ПІСЛЯ ТОГО ЗЮ “пожартував” про Україну… Отже, у мене йдеться не про місце, а про ЧАСОВУ послідовність.
      🙁
      До того ж, я написав про МЕТАФІЗИЧНІСТЬ процесу. Врахуйте метафізику – і все встане на належне місце.

      • Andriy Moderator | 28.01.2021 at 17:54 |

        Если высказана мысль “погиб Слипак и по закону сохранения пришел ЗЕ”, то это именно “на его место”.
        Да и последовательность событий тоже неверна. Зе существовал задолго до того, как не только погиб Слипак, но и до того как он принял решение идти воевать и даже задолго до собственно войны.

  14. Вадим | 28.01.2021 at 17:37 |

    В школах с нового учебного года сокращают предметы, которые развивают детей и повышают их знания украинской и мировой культуры: “Мистецтво”, “Музичне мистецтво”, “Образотворче мистецтво”. Вот отношение нынешней власти к нашим детям.

    • Владислав | 28.01.2021 at 21:38 |

      На жаль не лише нинішня влада так грішить. Один з наших авторитетних колег тут, на сторінках ЛО, відверто заявив, що “литература,история и культура вторичны, первично производство”.

  15. rudolf_bochkin | 28.01.2021 at 18:06 |

    Посил всіх частин допису зрозумілий.
    Але
    один дизайнер казав: Зроблене завжди слід перевіряти на предмет: чи не можна десь розгледіти Х…(мод). Бо, якщо хоч десь буде схоже – його там ОБОВ’ЯЗКОВО помітять у першу чергу.

    Це я до того, що культура то не література, не скульптура і не картини – то усталена реакція людей на навколишні зміни. Не міфи “рулять”, а досвід, котрий попередні покоління передають наступним.
    Література лише відображає дійсність. І навіть “фантазії” митці складають не тому, що їм так заманулось, а тому, що подібні запити насичують суспільство і подібні ідеї “витають навколо” всюди. Або щільно в оточенні митця.
    Інакше твір не буде цінуватись.
    А у дописі я побачив намагання підвищити ціну “діячам культури” – співакам, письменникам, поетам, журналістам. Уже ж вибачте за розгледений “Х…”(мод).
    Проте історію творять воїни, науковці, винахідники (до речі – Леонардо Да Вінчі більше зробив як вчений та як інженер, хоча уславлений більше як митець).

    • Andriy Moderator | 28.01.2021 at 18:25 |

      А вот матами здесь не пользуются.

      • rudolf_bochkin | 28.01.2021 at 18:33 |

        на превеликий жаль – не знайшов як замінити цей “знаменитий” трибуквений “код”.
        ще раз прошу вибачення. і щиро дякую за модерування.

  16. А что до культурного кода “полночников”, мне представляется это так – мрачный Чехов, горький Некрасов, Пушкин, на 80% притянутый за уши, скучная и тоскливая “Война и мир”, написанная в таком объеме, для того, что бы как можно меньше людей ее прочитало. К тому же – “физик Ломоносов”, “полководец Кутузов”…

    • Це суб’єктивна оцінка, ясен перець… Але “мрачным” я б назвав не Чехова, а Достоєвського: “Преступление и наказание”, “Бесы” – жах!..
      Ну, а “скучная и тоскливая “Война и мир”, написанная в таком объеме, для того, что бы как можно меньше людей ее прочитало”… В цьому творі мене вбиває інше – це суцільні французькі діалоги, читати які я змушений в перекладі в зносках – петитом… Оскільки у мене поганий зір, і мені в облом розбирати оте “макове зерня” в примітках, я зрештою плюнув і “Войну и мир” так і не прочитав. Але виключно через французькі діалоги!!! Хоча… якого біса цей роман вважається твором російської літератури, а не французької – мені зрозуміти складно. 😀

Comments are closed.