Роздуми про COVID-19

Позасерійне

Добрий вечір вам, малятка, любі хлопчики й дівчатка! Гадаєте, сьогодні я приніс вам казочку — та ще й бубликів в’язочку?.. А от і не вгадали! Адже зараз жахлива примара вештається світом — примара COVID-19. Оскільки майже скрізь встановлено майже тотальний карантин — то дайте ж Дідові Панасу з його казочками трохи перепочити… Отож можете не слухати «карантинних» розумувань старого, якщо вам то не цікаво. Тим не менш, дещо сказати мушу. Відчуваю таку потребу.

Насамперед, висловлюю подяку за підтримку як особисто Anti-Colorados’у, так і всій «Лінії Оборони» в його особі. Ось як це виглядало…

* * *

Anti-Colorados. Добридень, Діду! Як там у вас в карантині? Все добре?

Дід Панас. Дякую! Як-то кажуть, вашими молитвами… Хоча агностики не моляться — але якось так.

Зайчик-Побігайчик (забігаючи до помешкання, відхекуючись і знімаючи наплічника). Не переймайтеся, шановний Anti-Colorados! Адже у Діда Панаса є такий помічник, як я. Ондо китайці та мексиканці під час карантину своїх песиків за харчами до магазинів відправляють — а я, вважаєте, гірший?! Овва, та зайці з кроликами навпаки — ще кращі від собак… Ми ж бо м’яса не їмо, ми ж травкою та овочами харчуємося. Ми економні.

Anti-Colorados. До речі, про магазини. Ви там харчі і все таке маєте? Бо зара такі часи, що хтозна…

Дід Панас. Дякую, не бідуємо. Мій вірний помічник — Зайчик-Побігайчик туди-сюди за покупками прожогом ганяє швидше від кур’єрського поїдза. Я потроху куховарю, а вечорами казочки своєму вірному помічникові розповідаю. Тримаємось! Тобто — карантинуємо.

Зайчик-Побігайчик. Проблеми іноді трапляються, чого вже там… На минулому тижні поліційний патруль мене намагався упіймати, але пославшись на статтю 64 Конституції України, я цим йолопам легко довів, що оскільки воєнний або надзвичайний стан у нас не запроваджений — ніхто не може обмежувати мої права. В тому числі поліція. І навіть те, що у нас зараз в преЗЕдентах. (Задоволено 🙂 ) І послав патрульних… лісом!

Anti-Colorados. І вони пішли?..

Зайчик-Побігайчик (задоволено 🙂 ). Ще б пак!.. Або, наприклад, Дід подивився в Ютубі ролик про те, як пані засмагає на підвіконні, та й каже: «Щось у горлі деренчить — треба його промочить». Для успішної боротьби з коронавірусом… Я в магазин, зняв з полиці пляшку оковитої, а мені на касі кажуть: такі справи — тобі, вухастику, ще 21 рік не виповнився, не можемо продати півлітру навіть для твого Діда Панаса!..

Anti-Colorados. То як же ти викрутився?

Зайчик-Побігайчик. Елементарно. Саме в цей момент до магазину приповзла Черепаха, якій виповнилося — уявіть тільки! — 320 років. Вона не тільки Бандеру й Шухевича на власні очі бачила, але й Винниченка, Грушевського і Петлюру. І навіть самого Мазепу також!.. Про Виговського — то вже бреше трохи, не без цього… але хто ж не прибріхує?! Діло таке… Отож Черепаха і прикупила та на «кравчучці» за касу вивезла півлітри оковитої для мене. (Задоволено 🙂 ) Тобто — для Діда Панаса, звісно!

Anti-Colorados. Ну гаразд. Якщо там що — маякуйте. Якось допоможемо. Ми зара в масках і окулярах. Отже, анонимність не постраждає.

Дід Панас. Не переймайтеся — ми ваше інкогніто не розкриємо.

Зайчик-Побігайчик. Справжні Зайці від небезпеки завжди відпетляють. Нас не загнати!..

Anti-Colorados. Добре! Бережіть себе.

Дід Панас лише мовчки махнув рукою на прощання.

Зайчик-Побігайчик. На щастя, ні COVID-19, ані грип свинячий та курячий до Зайців не липнуть, отож я навіть без рукавичок, медичної маски та інших засобів індивідуального захисту обходжуся.

* * *

До чого я все це розповів вам, дорогі мої малятка, любі хлопчики й дівчатка? А для того, щоб ви повною мірою уявили:

МАЙБУТНЄ ТАКИ НАСТАЛО!!!

Ми стільки про це говорили… думали-гадали, яким воно буде — оте саме майбутнє… А воно взяло й настало!

Пам’ятаєте про швейцарський соціальний експеримент, коли громадянам тієї чи іншої країни (в даному разі — швейцарцям) виплачується гарантований базовий дохід (в даному разі — 2500 швейцарських франків або $2750), й вони позбавляються необхідності хоч якось заробляти на хліб насущний?! А ще раніше подібний експеримент проводився у Фінляндії…

Всі ці експерименти проводилися не просто так, а тому, що людство стрімко рухається до тотальної комп’ютеризації й роботизації свого життя! Пам’ятаєте кінострічку «Я, робот» з Віллом Смітом, створену за мотивами оповідань Айзека Азімова? Ось вам і модель майбутнього:

  • — в руках людей, фактично, лишаються армія, поліція, медицина (передчасно загибла дівчинка Сара мріяла стати стоматологом, доктор Альфреда Леннінг особисто керував операцією із заміни лівої руки детектива Спунера штучною кінцівкою) та сама лише розробка (!) нових поколінь роботів і систем управління зусиллями корпорації U.S. Robotics (USR) — хоча для тієї ж армії працює знов-таки USR;
  • — люди активно витісняються роботами все нових поколінь з усіх сфер — з виробництва (як батько детектива Дела Спунера — персонажа Вілла Сміта), сфери послуг (пам’ятаєте робота-бармена?), транспорту і т.ін.

А чим же займаються в тому фантастичному світі люди?!

Та-а-а… ПРОСТО ЖИВУТЬ, зусібіч оточені турботливими роботами вже четвертого покоління NS4, яких ось-ось змінять новітні роботи NS5, і глобальним інтелектом VIKI. Доки на автоматичних фабриках USR «роботи збирають нових роботів» і виробляють все інше, необхідне для життя. Ну так, в тому світі роботи ще нездатні створювати симфонії або перетворювати шмат полотна на шедевр живопису. Але в одній з розмов робот Санні справедливо зауважує, що детектив Спунер теж не здатен на подібне! Отже, креативники там ще не зникли…

Разом з тим, там люди розраховуються за товари за допомогою пластикових карток (наприклад, в барі Спунер оплачує випивку, а ще раніше купує модельні кросівки). Припустимо, поліція, армія, медицина та співробітники корпорації USR отримують зарплатню. А решта як же?! Ті, хто або «просто живе» — або створює мистецькі шедеври (все йде до того, що в майбутньому люди матимуть рівний БЕЗКОШТОВНИЙ доступ до плодів будь-якого мистецтва)?.. Очевидно, саме вони сидять на гарантованому базовому доході (ГБД) й горя не знають! Звідси залізний висновок:

В ситуації з карантином через коронавірус COVID-19 зараз, на наших очах на прикладі різних країн з різним рівнем розвитку (а отже — доходів громадян) практично відпрацьовується ситуація світу майбутнього в масштабах людства!!!

Чому це сталося? Бо ті ж таки швейцарці в підсумку виступили ПРОТИ експериментів з ГБД. Бо швидко зробуміли: живучи «просто так», без певної, чітко визначеної мети, коли все необхідне для життя виробляється роботами та заводах-автоматах без участі людей — переважна частина homo sapiens швидко деградує й перетворюється на «хамо соплієнс». А для чого ж іще лишати в майбутньому поліцію?! Мабуть, саме для дієвого виховання «хамо соплієнсів», кількість яких стрімко зростає!..

І якщо швейцарці відмовилися (не знаю, як там з фінами) — то завдяки COVID-19 в ситуацію соціального експерименту потрапило окремими частинами… ВСЕ ЛЮДСТВО! Так, це саме експеримент — не виключаю, що Gotelier Banderovec таки має рацію. Можливо, що не тільки сам вірус, але й ситуація з примусовим карантином створені навмисно. Бо далеко не всі країни зараз здатні пересадити своїх громадян на ГБД. Натомість примусово помістити людей в тривалу (само)ізоляцію — можна… Оце і сталося на наших очах! І що ж?! Позбавившись ненависної роботи, багато хто дуже швидко почав так чи інакше порушувати карантин: бо з’ясувалося, що люди в масі своїй не здатні сидіти по своїх квартирах протягом багатьох днів і тижнів (а може й місяців?!) та дивитися одне на одного.

От мені з Зайчиком-Побігайчиком добре: він час від часу до магазину за продуктми збігає — і прожогом назад… я вдень покуховарю, а ввечері своєму помічникові чергову казочку розповім… Але ми креативні. А решті як воно?! Не можемо ж ми лише про себе думати…

От на цьому мої роздуми про COVID-19 завершуються. А тепер на добраніч, мої маленькі! Ідіть собі, вмивайтеся, нехай вас батьки напоять тепленьким молочком з медяниками, щоб вночі вам наснилися хороші сни про майбутнє, де всі без виключення люди стануть креативними й не відчуватимуть жодного дискомфорту від примусово-добровільної ізоляції.

На добраніч, малята, на добраніч!

Дід Панас

35 Comments on "Роздуми про COVID-19"

  1. DmitryKherson | 18.04.2020 at 16:34 |

    Многим мужикам сейчас тяжело. Правительство не хочет видеть их на работе, жёны – дома, а полиция – на улице

  2. Андрій Дар | 18.04.2020 at 17:08 |

    У всемирного карантина есть и немного позитивных сторон:
    1) Хорошая репетиция на случай настоящего “черного лебедя”, а они точно иногда прилетают.
    Репетиция, как и любая другая, выявившая кучу недоработок, к исправлению.
    2) Наглядно видно, какую часть работ можно делать дистанционно – для будущего планирования работы любой организации, любого типа.
    3) Начальники никогда больше не будут заставлять выходить на работу подчиненных с признаками ОРВИ – себе лично дороже будет.
    4) Отработана возможность дистанционного обучения – надеюсь, на ТВ теперь будет хоть немножко меньше отупляющего контента, а больше уроков для школьников, общеобразовательных и познавательных программ.
    5) Переоценка ценностей, выход на первый план реальных ценностей – жизнь, здоровье, семья, общение, саморазвитие.
    6) Отдых для всех людей – тоже немаловажная ценность, а то слишком много развелось трудоголиков в ущерб собственному здоровью. Пауза не помешает.

    Оптимисты – дополните пункты. 🙂

    • При космічних польотах… от хоча б Сонячною системою (на Марс – привіт від Маска!) люди вимушено перебуватимуть в умовах тривалої групової ізоляції. Та й перші іншопланетні колоністи тривалий час вимушено житимуть в ізоляції на всяких там Місяцях, Марсах, Титанах… чи де там іще!.. Отож зараз почалося масове відпрацювання режиму самоізоляції, щоб вже зараз відібрати найстійкіших “перців” і “морковок” для заселення інших світів!!!
      🙂 🙂 🙂

      • Укроп | 18.04.2020 at 20:01 |

        Та ще скажіть, шановний Тимуре, що в тюрмах давно вже “ведуть селекцію завойовників Всесвіту” 🙂
        Ех… На жаль, навіть теоретично, проблеми міжзоряних польотів такі колосальні, що навряд чи і можливо їх вирішити з точки зору сучасної науки… Це вже без стьобу…

      • Шановний Андрій Дар хотів позитиву? Отож я принаймні спробував трішечки того позитиву підкинути 🙂

    • Укроп | 18.04.2020 at 19:58 |

      А дела, которые “откладывались на потом”? Золотое время! Конечно если на “потом” не откладывались путешествия, с этим пока полный провал 🙂 А всякие онлайновые дела и разработки программных продуктов – спасибо самоизоляции! 🙂

      • Елена-Днепр | 18.04.2020 at 22:18 |

        “И во время карантина ты вдруг понимаешь, что дела, которые откладывались на потом из-за нехватки времени, откладывались вовсе не из-за нехватки времени…”
        🙂

  3. Valeriy | 18.04.2020 at 17:11 |

    +++Автору и при этом вопрос-зачем столько людей? В дальнейшем популяцию будут сокращать и настанет золотая эра, а сейчас похоже-конец света.

  4. Виктория | 18.04.2020 at 17:41 |

    По этой теме много у Екатерины Шульман, очень умная женщина, рекомендую. По ГБД я в прошлом году со студентами научную работу делала, так народ учёный забраковал, сказали, что глупости это все. А Шульман на досуге послушайте, очень интересно

  5. Did Groza | 18.04.2020 at 18:16 |

    Очень многие люди – пустышки, неспособные наполнить существование смыслом. Неслучайно им необходимы хлеб и зрелища, без которых они не мыслят своей жизни. Для них способом эволюционной селекции может стать выключение ТВ каналов во время карантина.
    – “Повиздихають від скуки”…

  6. Санто | 18.04.2020 at 18:57 |

    Не про теорію змови. Польські дослідники встановили, що ризик підхопити COVID-19 десь на 30% менший у людей, що тримають собаку чи кішку. Це через те, що в організмі домашніх тварин присутні коронавіруси, на які вони не хворіють і які – поки що – безпечні для людини. Тому власники тварин, контактуючи з улюбленцями, отримують імунітет, який є дієвим і проти COVID-19. Тож можна бути спокійним за Діда, Зайчика і решту хазяїв котиків (один з них – я) і песиків. Будьмо здорові!

    • Укроп | 18.04.2020 at 20:09 |

      Моя кицька – махає лапою Вашій 🙂 Вони – завжди на сторожі порядку 🙂

      • Евгений | 18.04.2020 at 22:46 |

        Меня ваш рассказ натолкнул на размышления на тему сути жизни одного отдельно взятого человека и его потребностей.
        По своему субьекьивному убеждению я давно рассматриваю жизнь и её ценость любого человека только с точки зрения накопления персонального опыта.
        Исходя из таких убеждений я позволяю себе сравнивать жизнь до короновируса и после по вашему сценарию с этой точки зрения.
        До. Человек, практически любой человек, имеет возможность действовать, взаимодействовать и как результат накапливать опыт. Пользуется он ним или нет не суть важно. Действие, а особенно взаимодействие с себе подобными добавляет опыт.
        В условиях роботомира остается ли возможность накопления опыта? Каково качество этого опыта по сравнению с базовым образом жизни?
        Мне сложно дать ответ на этот вопрос. Я могу лишь прибегнуть к собственному опыту и провести аналогии. Лично за собой наблюдал что попадая в жестко регламентированную среду (армия) я заметил некое светывание проявления своей личности. Некая консервации всего и вся с целью сохранения какой то внутренней целостности. Так бывало не раз в моей жизни, все лишнее автоматом удалилось на второй план. Полагаю что такая реакция была бы у меня в обществе описывпемом в статье.
        Обращаясь к себе задаю вопрос, что даст мне лично безделье? Мой ответ-я боюсь что мой мозг повредится если не будет получать задачи для решения. Хотя это же частный случай. Как много людей вокруг заявляющих что их желание как раз бездействие!
        По моему личному, субъективному мнению при рассматриваемом сценарии, произойдет разлом между людьми жаждущими действия и жаждущими бездействия. С точки зрения накопления опыта вероятно перекоса не будет. Один тип сменится другим. Сегодня мы на работе толкаемся локтями, завтра в парке за направление дорожки для пробежек по часовой или против с той же энергией будем спорить. Фактор накопления опыта не пострадает, качество упадет…

        • albert | 18.04.2020 at 23:56 |

          “Некая консервации всего и вся с целью сохранения какой то внутренней целостности”
          – помню,помню, замечательное наблюдение.
          А мозг не повредится, если поставит задачу телу, оно соскучилось по вниманию мозга. Да, и у вас проблема с грядущей пустотой – нужно привыкать к мысли о бесконечности своего Я

          • Укроп | 19.04.2020 at 10:47 |

            Люди, рассуждая о перспективе безделия в “новой рабовладельческой эре”, где роль рабов отдана роботам, забывают что мы живём по сути на маленькой пылинке во вселенной и мир вокруг нас почтм что бесконечен, а значит и бесконечны возможности для тех, кто хочет действовать, а не прозябать. Жаль, мы чутт рановато родились, еще не начата активная экспансия в космос, но это – дело времени. Но и эра роботов еще по большому счету только начинается 🙂 Поэтому – не беспокоимся, нас ожидает нечто, что уже было – “освоение Дикого Запада”, фронтир, толькл на куда более высоком уровне, чем было в Америке в девятнадцатом веке, эх, рановато родились…

      • Ватасгинь! | 19.04.2020 at 07:05 |

        А мои три кошки браво салютуют вашим(две сиамские и одна черно-белая)Так что мне вирус по барабану-я под тройной защитой!!!

    • albert | 18.04.2020 at 23:33 |

      у соседской кошки родились котята.
      Пойду возьму 4 шт., а это 120% гарантии от COVID-19,
      пока она не прочитала польских исследователей….

      • Ватасгинь! | 19.04.2020 at 07:09 |

        Красавец!!!Позитивом на целый день я обеспечен!!!

      • Укроп | 19.04.2020 at 10:41 |

        … И не подняла цены на котят? 🙂

  7. Петро | 18.04.2020 at 19:01 |

    переважна частина homo sapiens швидко деградує й перетворюється на «хамо соплієнс». А для чого ж іще лишати в майбутньому поліцію?! Мабуть, саме для дієвого виховання «хамо соплієнсів», кількість яких стрімко зростає!..

    • albert | 19.04.2020 at 00:02 |

      + )

    • Камянтатар | 19.04.2020 at 00:59 |

      Я гляджу вакол і бачу, што homo sapiens, homo habilis і homo erektus існуюць адначасова у нашым свеце, бо як можна назваць разумнымі электараты Бойка, Зяленскага, Цімашэнка?, а гэта як-ніяк каля 90% грамадства.???

      • Овва! А ще ж є homo neanderthalensis, homo rudolfensis, homo rhodesiensis, denisova hominin… і т.ін.! Ще багато гомінідів налічується. І всі вони – чийсь вірний лохторат!.. 🙂

  8. Сергій-Львів | 18.04.2020 at 20:22 |

    Дід Панас (ой, перепрошую пан Т.) такі гарні діалоги пише, що все інше почитаю згодом, щоби не розплескати теплі сонячні крапельки 🙂 🙂 🙂

    • Ех-хе-хех, хотів би й я навчитися такі ж діалоги розписувати – але де там!.. Це треба від природи талант мати, не інакше… 🙂

  9. Дід Панас – рулить.
    Дякую.

  10. “Эксперимент есть эксперимент” (С)
    братья Стругацкие “Град Обреченный”

  11. Дарю идею
    Продолжение всемирного заговора.
    Существующие тесты на вирус болезненные, долгие и неточные.
    Тест надежнее делать прямо на месте.
    Разработать вживляемый чип, который будет проводить анализ “на месте”.
    Нас уже 20 лет пугают чипами-имплантами и числом Зверя.
    А тут народ наперегонки побежит чипизироваться.

    • P.S.
      Ну а искусственное происхождение, массоны, тотальный контроль тут идут прицепом

    • Блин, меня опередили
      “Российская легенда тенниса Марат Сафин предположил, что пандемия коронавируса может являться ничем иным, как предлогом для начала массового вживления чипов в людей, – сообщает RT.”
      https://inoprosport.ru/post/31108-bingo-inostrantsy-o-teorii-zagovora-vydvinutoy-safinym-v-otnoshenii-situatsii-s-koronavirusom?r=tennis

      • Контролювати стан здоров’я простіше через “розумний унітаз” з відповідною програмою експрес-аналізу сечі й екскрементів. 🙂

        • А уж контролировать человека через унитаз!
          Чуть что не так – уходит в космос вместе с хозяином.
          З.Ы.
          И все же кардиологи почему-то предпочитают анализ крови

  12. Monomer | 20.04.2020 at 08:00 |

    В Швейцарии, если я правильно помню, они хотели платить эту сумму, но при этом получавший лишался всевозможных социальных ништяков

  13. Andrew | 20.04.2020 at 16:12 |

    ” Пам’ятаєте кінострічку «Я, робот» з Віллом Смітом, створену за мотивами оповідань Айзека Азімова? Ось вам і модель майбутнього”
    -Пандемия может привести к мировой роботизации и потере рабочих мест.
    Об этом говорится в исследовании Bank of America (BofA) «COVID-19 — десять лет спустя».

    Для развивающихся стран высока вероятность того, что после пандемии примерно 75% рабочих мест будут заменены роботами, отмечают авторы отчета BofA. Они объясняют свой прогноз тем, что доля производства в таких экономиках выше, чем в развитых.

    Наиболее сильно автоматизация затронет Мексику, где потери рабочих мест могут достичь 80%, менее всего — Россию — 60%.

    После пандемии бизнес, возможно, захочет пересмотреть цепочки поставок, которые в последние годы сильно усложнились, говорится в исследовании. Фокус внимания корпораций может переместиться на азиатские экономики, Центральную и Восточную Европу, а также Турцию и Мексику.

    Вместе с новыми рабочими местами эти страны также получат большие инвестиции.

    Развивающиеся рынки не смогут расти столь быстро, как ранее. Первые тревожные данные уже пришли из Китая, чей ВВП в I квартале сократился на 6,8%. Многим развивающимся странам придется непросто, но для инвесторов есть возможности на этих рынках, говорится в отчете. В нем, в частности, отмечено, что валюты этих экономик недооценены к доллару на 20%.-
    https://internetua.com/pandemiya-mojet-privesti-k-mirovoi-robotizacii-i-potere-rabocsih-mest

Comments are closed.