Націоналізм imho

Націоналізм — світоглядний принцип, найбільшою мірою притаманний передовим представникам народу, що виборює своє право на розбудову власної держави, тобто прагне перетворитись на націю.

Етнічний довідник

 

Усі пам’ятають ксенофобську промову на горі Яворина – ту саму, в якій лідер «Свободи» Тягнибок розповідав про боротьбу з «жидвою та іншою нечистю»… Він від тих закликів, до речі, ніколи не відхрещувався. Мовляв, «жодного образливого слова в них не було». Це ще раз доводить, які невігласи пнуться до влади. Наведу слова поетеси – совісті нації Ліни Костенко в своєму публіцистичному творі «Гуманітарна аура нації», де вона ще задовго до цього презирливо зазначила: «Якісь архаїчні щелепи можуть пережовувати у пресі нестерпне для слуху слово «жид». Тягнибок не розуміє, що без поваги до інших народів – не буде шани до нашого.

Віддаю належне владі комуністів. Вони таки виховали іншу людину, відмінну від homo sapiens. Цей homo soveticus навіть зрозумілі слова, терміни і поняття вживає у незвичному, а іноді й протилежному значенні.

Поняття, яке радянська людина називає націоналізмом перекручене до невпізнанності. Справжній націоналізм не має нічого спільного з тим, що вклали комуноідеологи в мізки створеної ними людини.

Навіть освічені люди на «Лінії оборони», коментуючи мою попередню статтю, визначають «націоналізм», якщо не в негативному, то принаймні у непривабливому сенсі, який був прийнятий за радянських часів. Заглянемо, наприклад, в найбільш авторитетний словник Вебстера (видання США, 1987 рік), яким користуються в усіх без винятку країнах світу, включаючи Московію. У ньому поняття «націоналізм» визначається, як: «1. Відданість своєму народові. 2. Захист національної єдності, або незалежності». В японській енциклопедії зазначено: «Націоналізм – загальна прихильність і вірність своїй нації», а в британській: «Націоналізм –це вірність і відданість нації, або країні, коли національні інтереси ставляться вище особистих, або групових інтересів».

Справжній націоналізм і національна ідея між собою нерозривні. Не стану винаходити велосипеда і надавати власне розуміння цих понять. Звернуся до авторитетної думки вчених, світосприйняття яких я поділяю.

Надам слово, Леонідові Шульману, (1937-2007) доктору фізико-математичних наук, астрофізику і публіцисту:

«Я віддаю належне праці антиукраїнських сил. Псевдонаціоналіст Тягнибок досить кваліфіковано виконує свою функцію. В Західній Україні чимало людей спіймалося на цей гачок і вважає Тягнибока справжнім націоналістом. Чим відрізняється справжній націоналіст від псевдонаціоналіста? Справжній націоналіст прагне створення і розвитку Української держави. Він дбає про міжнародний авторитет і позитивний імідж своєї країни. Псевдонаціоналіст виконує іншу функцію. Його мета – налякати обивателя екстремістськими антилюдяними заявами, спаплюжити ідеї націоналізму в очах населення і відштовхнути виборця від націонал-демократичного табору». Куди перейде виборець, наляканий псевдонаціоналістами? Звісно, до ворогів України…

Згадаймо, що Тягнибок починав із нацистської риторики і символіки. Партія «Свобода» спочатку називалася майже як гітлерівська: соціал-націоналістична. Символом партії був гібрид тризуба і свастики. Далі під тиском Віктора Ющенка Тягнибок змінив і те, й те.

Ще в програмі УПА зазначалося, що УПА бореться за «рівність усіх громадян України, незалежно від їх національності, в державних і громадських правах і обов’язках, за рівне право на працю, заробіток і відпочинок».

Викладену вище політичну позицію українського національно-визвольного руху щодо національних меншин можна підсумувати словами С.Бандери: «Наше ставлення побратимське до тих, хто разом з нами бореться за Українську Самостійну Соборну Державу, толерантне до тих, хто позитивно ставиться до наших змагань за власну державу, вороже – до тих, хто протидіє процесам українського національного відродження і державотворення».

Повторю абзац із своїх давньої статті: «Серед українських інтелектуалів і політиків ніколи не бракувало українців «за вибором». Досить згадати кримського татарина Аґатангела Кримського, молдованина Петра Могилу, чеха Пилипа Орлика, росіянина Миколу Хвильового, поляка Вацлава-В’ячеслава Липинського, єврея Мойсея Фішбейна і багато інших. «Український буржуазний націоналіст» Юрій Шерех-Шевельов – уроджений Георгій Шнейдер, етнічний німець, чистокровний «арієць» – цілу німецьку окупацію проголодував в «унтерменшах», – із тієї простої причини, що раз і назавжди, ще в юності, вибрав бути українцем і служити українському народові».

Тепер надам слово журналісту Андрію Левусу:

«На відміну від комунізму, соціал-демократії, лібералізму, націоналізм не є і ніколи не був штучно сконструйованою кабінетною теорією. Націоналізм є швидше інстинктом нації до виживання… Націоналізм зародився одночасно з нацією у глибині віків. Так само, як людина не може жити без повітря, так і нація не може існувати без націоналізму.

Девальвація цінностей набуває небезпечних масштабів. Нема нічого святого для торгашів від політики. На політичному аукціоні розпродується все і вся. Надійшла черга націоналізму?

В Україні націоналізм намагаються приватизувати то яскраві вождики, які на хвилі націонал-популізму вже вкотре марно прагнуть пролізти до парламенту, то штатні провокатори, які своїми екстремістськими діями лише дискредитують ідею нації.

Однак, націоналізм це явище понадпартійне. Його неможливо виміряти рейтингами й описати звичними політологічними категоріями. Націоналізм не вписується в жодну політичну систему координат. Він не визнає поділу українців. В цьому і є перевага націоналізму. Більше того, націоналізм переважно не потребує голосного афішування та реклами.

Діяльність таких горе-націоналістів як Тягнибок не принесе нації нічого доброго. Навіть навпаки – є хорошою картинкою для ворожих телеканалів.

Націоналізм ХХІ століття не потребує мілітаристської бравади. Так, як і не потребує надмірного пафосу та екзальтації. Націоналізм має незмінну ідеалістичну мету – велич Нації і розвиток Держави. І на шляху до досягнення цієї мети необхідно керуватися лише трьома критеріями: успішністю, доцільністю та ефективністю. Все інше – зайвий шкідливий естетизм та піжонство, які лише заважають справі. В тридцяті роки ХХ століття, очевидно, націоналісту був необхідний револьвер. В ХХІ столітті йому швидше знадобиться відмінна освіта та успішний соціальний статус, щоб ефективніше захищати націю».

Український націоналізм вже неодноразово відбивав «рейдерські атаки» різного роду пройдисвітів та провокаторів, які прагнули заробити на ньому політичний та фінансовий капітал. Націоналізм має стійкий імунітет до авантюристів різного пошибу.

Націоналізм – це не політична гра, як це подають шулери від партій і партійок, а важка і рутинна праця, яка, втім, протягом століть дає свої плоди. І найкращий з них – сам факт існування української нації».

Радикали ще ніколи не приносили добра ні своїй країні, ні світові. Це своєрідні маніяки, які прагнуть одного – влади. Повної влади. Ми маємо гіркі історичні приклади.

Замість справжнього націоналізму радикали насправді сповідують шовінізм, на грані з фашизмом – прояв націоналістичного екстремізму найбільш одіозну форму націоналізму, проповідь національної винятковості, протиставлення інтересів однієї нації інтересам іншої нації; поширення ідей національної переваги, розпалювання національної ворожнечі й ненависті.

Слово кандидату філософських наук, доценту НаУКМА Ігореві Лосєву:

«Навколо поняття «національна ідея» у нас і досі світоглядна плутанина. Насправді національна ідея для нас – це створення в Україні нормальної європейської держави: без тотальної корупції, беззаконня, безправ’я, із нормальними високорозвиненими економікою та соціальною сферою. Якщо люди в Україні житимуть і матеріально, і соціально, і духовно не гірше, ніж у Фінляндії, Данії, Австрії, – це і буде національною ідеєю, бо багато століть українці не знали нормального людського життя. Про державу з високою соціальною справедливістю мріяв Шевченко, коли писав про Україну без пана і без хама».

Отже, люди які сповідують таку національну ідею і є справжніми націоналістами. І неважливо, чи називають вони себе так, або інакше, або зовсім не називають ніяк.

Ігор Лосєв продовжує:

«Здоровий націоналізм, не спрямований на підкорення інших етносів, є захисною реакцією національного організму. Саме він врятував багато народів від зникнення з історичного поля. Це сторожовий пес нації, який попереджає про небезпеку і закликає гуртуватися для колективного опору. Якщо народ почувається комфортно, немає потреби в якійсь окремій, спеціальній групі націоналістів. У благополучних країнах на націоналізм уже не звертають уваги, більше того – його за собою не помічають, охоче тавруючи інших за національні прояви. За ці роки незалежности ми часто-густо ставали жертвами містифікацій та імітацій. Нам підсовували псевдодемократів, псевдопатріотів, псевдонаціоналістів. Це був ляльковий театр, а не реальні політики.

Надам слово журналісту з газети «Ліца» Г. Сахарову:

«Для збереження держави, для її визнання у світі, успішної інтеграції у сучасні економічні і політичні системи в Україні має бути створена політична нація. Нація громадян України, консолідованих навколо спільних національних інтересів і культурних цінностей. Для цього мусимо подолати розбіжності між Сходом і Заходом, припинити дурні мовні дискусії, покінчити з політичною шизофренією у власних головах, перемогти нав’язані радянським вихованням і освітою стереотипи, у тому числі і у ставленні до націоналізму, виховати нові покоління у любові і повазі до України, бо їм і їхнім нащадкам жити у цій державі. Крім того – забезпечити справедливий розподіл благ між громадянами, прозорість національної економіки, покінчити з неконтрольованим накопиченням кримінальних капіталів».

Живе українська спільнота різних національностей на різних берегах Дніпра, розмовляють люди різними мовами, моляться різним богам. Повторюсь, що зовсім неважливо чи називає себе хтось націоналістом, або інакше, або зовсім не називає ніяк. Люди прагнуть вільного, спокійного, заможного і щасливого життя в Україні, і ніякі псевдонаціоналісти їх не роз’єднають.

Україні ніхто не допоможе, якщо вона не допоможе сама собі. Якщо ми хочемо об’єднати націю, то, це варто робити навколо простих людських прагнень: бути багатим, здоровим, впливовим, успішним, жити в Незалежній Україні і пишатися своєю країною.

А Націоналізм – релігія еліти, за словами Ататюрка ще у 1922 році.

 

Yaroslav

29 Comments on "Націоналізм imho"

  1. Dmytro Podkowa | 17.11.2019 at 19:50 |

    На мою думку, не все так однозначно. Справа в тому, що, наприклад, назва національності нашого презЕдента в Польші – żyd (Narodowość żydowska), а от якщо його, якщо він місцевий, назвати jewrej – ось саме тоді він і образиться. ІМХО.

    • Аріель | 19.11.2019 at 16:52 |

      Колись і “малорос” і “жид” не були образливими прізвиськами. Але часи змінилися. Хочете поваги? – Звикайте враховувати іншу точку зору.

  2. РОМАН | 17.11.2019 at 19:52 |

    Наведу слова поетеси – совісті нації Ліни Костенко в своєму публіцистичному творі «Гуманітарна аура нації», де вона ще задовго до цього презирливо зазначила: «Якісь архаїчні щелепи можуть пережовувати у пресі нестерпне для слуху слово «жид».—————————– Наведу твір іншого українця, Івана Франка “Мої знайомі жиди”: https://www.i-franko.name/uk/Biography/MyFamiliarJews.html

    • Тетяна | 19.11.2019 at 12:04 |

      Та хіба лише Франко? Польські детективи 70-х років – ніяких “євреїв”. Шевченко, Гоголь, Нечуй-Левицький – ніяких “євреїв”. Це термін суто радянського періоду, який нам настирливо втовкмачували. Добре, що у Ліни Костенко, приміром, в “Марусі Чурай”, не було жодного з них. Подивилась би я на втискування назви “єврей” в реалії Хмельниччини. Довелось би авторці поступатись або принципами, або історичною достовірністю.

  3. РОМАН | 17.11.2019 at 19:58 |

    Наведу назву куреня Української Галицької Армії — Жидівський курінь, сформований за допомогою «Жидівської національної ради» Тернополя. https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%96%D0%B8%D0%B4%D1%96%D0%B2%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%96%D0%BD%D1%8C

  4. РОМАН | 17.11.2019 at 20:05 |

    Підстав для того, щоб вважати слово «жид» антисемітським, немає. В мене є друзі жиди, але я не вживаю це слово по відношенню до них тільки тому, що воно їм не подобається. В українській мові, як в чеській, польській і литовський це слово мало нормальне забарвлення. В чехів і поляків воно досі нормальне, навіть наші євреї, які туди переїжджають починають самі себе називати жидами. В етимології нічого поганого немає, це слов’янський фонетичний відповідник слова «іудеос», що означає «мешканець Іудеї».

    В українській мові це слово завжди було нейтральне, бо інакше, якби воно таки було негативне, то всі українські класики були б антисеміти. Це слово вживається у Тараса Шевченка, Миколи Гоголя, хоча він писав російською мовою, у Івана Франка є цикл «Жидівських мелодій». У 20-х роках минулого століття у Києві йшла п’єса «Жидівка вихристка», був Інститут жидівської пролетарської культури, а коли Галичину в 1939-му році приєднали до Радянського союзу, то місцеві жиди сердились, що їх називали євреями, бо це архаїзм.

    Підставою для того, щоб слово «жид» набуло негативного забарвлення стало те, що в російській мові воно було негативним завжди. Оскільки наші місцеві євреї в першу чергу зросійщуються, тепер вони сприймають це під кутом зору російської мови. В українській мові лінгвістичних причин вважати це слово негативно немає. Негативного забарвлення слово «жид» набрало через соціальні причини під впливом російської мови.

    Отже, в поляків, чехів, словаків і в нас це слово нормальне, воно має негативне забарвлення тільки в російській мові, але проблема в тому, що поляки, чехи і словаки не перебувають під таким магічним впливом російської мови, як українці. Олександр Пономарів
    Доктор філологічних наук, мовознавець, професор національного університету імені Тараса Шевченка Повний текст читайте тут: https://glavcom.ua/columns/ponomariv/119360-pidstav-vvazhati-slovo-%C2%ABzhid%C2%BB-antisemitskim-nemaje.html

    • “…під впливом російської мови…”
      _______________________________
      Не під впливом російської мови, а під впливом російського менталітету, мислення місцевого деграданта.Як з часом набирає негативного значення слова “демократ” , “ліберал” і т.д.

  5. РОМАН | 17.11.2019 at 20:11 |

    Вживання в підпольській, підавстрійській Україні

    Бучач до першої світової
    Галичина тривалий час перебувала у складі Королівства Польського (або Корони), з 1772 року — Монархії Габсбургів (з 1804 року Австрійської імперії, з 1867 — Австро-Угорської). Значною мірою через літературні норми польської (пол. Żyd) та німецької (нім. Jude) мов українці Галичини традиційно називали представників етносу словом «жиди» (це слово використовували, в тому числі, й самі прихильниками юдаїзму, хоча лише за переписом 1900 року тільки 5 % євреїв назвали рідною українську мову[19]). Слово, як нейтральне та нормативне, зафіксоване у працях українських письменників-класиків — Івана Франка[20], Лесі Українки[21], Василя Стефаника[22][23], Михайла Коцюбинського[24], Панаса Мирного[25], Степана Руданського[26] та инших[27]. https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%96%D0%B8%D0%B4#%D0%92%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F_%D0%B2_%D0%BF%D1%96%D0%B4%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D1%81%D1%8C%D0%BA%D1%96%D0%B9,_%D0%BF%D1%96%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D1%81%D1%82%D1%80%D1%96%D0%B9%D1%81%D1%8C%D0%BA%D1%96%D0%B9_%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%96

  6. РОМАН | 17.11.2019 at 20:17 |

    В УРСР на початку 1930-х років новий правопис (1933 р.) запровадив етнонім “єврей” в літературну українську мову як норму. Слово “жид” визнано образливою назвою єврея. Після возз’єднання ця норма поширилася і на західноукраїнські землі. Лише в діаспорі продовжували дотримуватися етноніму “жид”.—————– ОТО СПРАВДІ ВАРТО ПРОЦИТУВАТИ АВТОРА: Віддаю належне владі комуністів. Вони таки виховали іншу людину, відмінну від homo sapiens. Цей homo soveticus навіть зрозумілі слова, терміни і поняття вживає у незвичному, а іноді й протилежному значенні.

  7. РОМАН | 17.11.2019 at 20:22 |

    З часів Київської Русі відомі Жидівські ворота, дільниця Києва «Жидове» тощо[6]. У найдавніших українських церковних книгах поряд зі словом жид вживалося слово єврей (від староєврейського ibrt — той хто прийшов до Палестини з «тієї сторони»), але в світській мові з давніх-давен прийнялося тільки слово жид, слово ж єврей уживалося виключно в церковному середовищі[17]. https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%96%D0%B8%D0%B4

    Перехід давнього запозичення «жидъ» до зневажливого відбувалося під впливом декількох факторів. Зокрема згідно з однією з теорій, негативне забарвлення для євреїв це слово набуло після того, як православна церква проголосила під кінець 15-го століття юдаїзм «єрессю жидовствующих»[18]. Від того, що віруючі юдаїзму були в приниженні, слово «жид» набуло зневажливого забарвлення. В той час, слово «єврей» залишалося нормативним, оскільки пішло від мови святого письма «гебрей».

    Починаючи з середини XIX століття, часів царювання Олександра ІІ, уся російська так звана «прогресивна» преса перестала вживати світське слово жид на перевагу церковному єврей. Слово жид стало табу і його перестали вживати на підставі нібито «лайливості». Відтак в світському сенсі слово єврей є російським словом, в українській мові в світському вжитку такого слова ніколи не було[17]

  8. Віталий | 17.11.2019 at 20:33 |

    Націоналізм вільної людини являється проявом його любові до Батьківщини. Вищою цінністю, заради якої честь пожертвувати навіть життям. Цінністю, де немає місця зневазі, зверхності, приниженню інших. Диференціація за для поділу на класи ворогів притаманна рабському рівні свідомості. І у рабів нема Батьківщини, а тільки хазяїн (царь) якому прислуговують. Тому для рабів націоналізм, недосяжно незрозумілий прояв Любові, якої вони не мають. І тому визиває в них агресію, зависть і ненависть.

  9. Не те коментуєте, панове

    • Yaroslav | 17.11.2019 at 21:06 |

      Нарешті, хоч один коментатор сказав те, чого я чекав. Дякую.

      • VolodumurzDnipra | 17.11.2019 at 23:48 |

        згоден з Вами. коменти про мовний погляд а стаття про національний. москалі зобижаються на таку назву тому що в них не може бути нації москальскої. дончани, ті що там, ніколи не будуть мати свою націю – або, або. ми ж можемо мати або свою націю, справжню, або жити у ярмі, мовчати і оглядатись повсякчас. та ходити, ям москалі, по рисочках та за парканами. отямтесь люди. хоча кому я це кажу. до нас ті “люди” не заглядають, а ті що читають, вже не 73 процентники. звиняйте, навіяло щось антитягнибоківське.

  10. Н епатріот | 17.11.2019 at 21:37 |

    Коли в 1994 році вступав до КУНу, його Провідником була славної пам’яті пані(подруга) Слава Стецько. Оце була правдива націоналістка. Мав щастя спілкуватися з нею й то не один раз.
    Так у 90-ті роки був правдивий націоналізм. А потім полізли усякі корчинські, тягни-чого-куди.

  11. АнтонОвич | 17.11.2019 at 21:44 |

    Та що ви всі за те слово вчепились? Стаття ж про націоналізм, із визначенням якого пан Ярослав все правильно розтлумачив. А всі своїми коментами якраз тягнибока й нагадуєте.

  12. АнтонОвич | 17.11.2019 at 21:59 |

    До речі, пане Podkowa, на рахунок Польщі, то там все однозначно. Не однозначно ж те, що Ви неодноразово робите “неоднозначні” коменти, які ведуть не туди.

  13. Ніна | 17.11.2019 at 22:29 |

    Я не згодна з пано АнтонОвичем, що попередні лінгвістичні коменти нагадують тягнибока. Навпаки. Я це сприйняла як обурення знавця української мови впливом на неї російської. Мені сподобалося визначення пана Ярослава “українці за вибором”. Це про мене. Спочатку це була просто повага до народу, який прагне свободи та незалежності. Коли за часів міністра освіти Вакарчука вийшов наказ викладати у вишах українською, я відразу почала його виконувати. І коли цей наказ неформально втратив силу, продовжувала викладати українською, навіть коли залишилась єдиною серед викладачів природничих та технічних дисциплін. А от дійсно відчула себе українкою у 2014 році. І мене вже називали націоналісткою в негативному сенсі, але я цим пишаюсь. І душа в мене болить за Україну. Особливо зараз, коли отримали владу відвертих зрадників чи то агентів кремля. Час плине, зрада глибшає. Хочеться вірити, що ще не настав слушний момент для активної боротьби, і на нього чекають ті, хто на цьому розуміється. Але як би не склалося, українкою я вже залишусь назавжди. І так, я за справжній націоналізм.

  14. Anatoliy Petrovich | 17.11.2019 at 22:46 |

    Статья вроде актуальная по пречине того что некий иудей колоМойша объявил конец эпохи бедности,видимо только для себя,и своими действиями инициировал начало эпохи ненависти граждан Украины (пусть даже и интуитивно) к себе и ко всем своим соплеменникам но пусть я окажусь не прав.

  15. Націоналізм сприймаю як абсолютно природне прагнення зберегти свій генотип як частину генофонду нації. Звідти і кордони, і економіка в межах цих кордонів, і мова, як основа духовності, закладена навіть у фонетиці. Те, що природне, не може бути “поганим”. Якщо не будеш захищатись, тебе з’їдять нахабніші. Симбіоз можливий і бажаний лише у межах своєї мембрани (як з мітохондріями. Вони навіть мають свою ДНК, але існують разом з клітиною. До речі, можуть і спровокувати загибель клітини). Так, можна навести приклади симбіотичних відносин мікробіоти кишківника і цілого організму (це ті самі відносини, тільки вище). Можна – між різними організмами, але тоді вони все одно залишаються самими собою. Є також горизонтальний переніс генів, що дає певні переваги після обміну. Але не злиття або поглинання, бо тоді організм зникне, як вид. Вибачте, що перевожу стрілки соціального явища на біологічний, але я завжди так роблю, коли не знаю, як поставитись до тієї чи іншої проблеми. Просто намагаюсь спростити до біології або далі – до біофізики, термодинаміки, тобто чогось детермінованого, звідки не можна завести словоблудієм на манівці.

    • › «до … термодинаміки, тобто чогось детермінованого»
      Наскільки я розумію, багато явищ у термодинаміці, зокрема зростання ентропії, є статистичними, недетермінованими. Більш того, є ще неравноважна термодинаміка.

      • Ха! Ух ти! Але ж там різні корені (хоча, можливо десь далеко вони і зійдуться): термо- і термін (визначати)

  16. Й-ода | 18.11.2019 at 01:14 |

    У моего деда был друг еврей- ветеран WW2 ( как и он сам). Разведчик (полковая разведка), два раза был в штрафбате, два раза восстанавливали в звании капитана. Наград – мало. Демобилизовали (комиссовали) в 44-м в связи с отсутствием ноги. Подорвался на мине при возвращении.
    Так моя бабушка говорила:”Знову пішов до свого жида. Краще б додому запросив. Така хороша людина…”
    В слове “жид” нет оскорбления. Это как украинец, француз, каталонец или уйгур и т.д.
    Более того. Обязанность говорить “еврей” вместо “жид” и есть антисеметизм в “гибридной” московитской версии. На эту тему есть исследования.

  17. canada | 18.11.2019 at 09:45 |

    До АнтоНович – щось напружує Ваш комент до Дмитра Підкови.Нетерпимість, це наче не для ЛО.

  18. Кира | 18.11.2019 at 10:15 |

    Дуже сподобалась стаття. А що вже вона актуальна.. Хто читає коментарі в соц. сітях, той бачить, як часто звучить ця тема – євреї захопили владу, ну і далі по тексту, куди їх треба діти, про “чистоту раси” не читали, Україна тільки для українців? І це пишуть ті, дехто з яких дуже б здивувались, зробивши текст ДНК і найшовши там 0% вірогідності батьківства свого татка- українця. Не кажучи вже про те, що які там 5-7 коліна предків щоб знати, більшість (хто постарше), і метрик батьків не бачили. Але – Україна для чистопорідних українців! Ті, хто тут коментує про літературність і вживанність колись повсемісно слова жид, точно не належать до цієї національності. І не легше від того, що совєти зробили це слово лайливим і принизливим.А що брудом обливали, анекдоти закидались, та ті ж погроми – саме жидів! А чого тоді російські політтехнологи вкинули перед виборами мем про псевдоєврейство Пороха? І яка реакція к суспільства була на “Вальцмана”? “Свобода”, лідери якої дозволяють собі чи не відкрито антисемітські висловлювання, опустила саме поняття українського націоналізму нижче плінтуса. Топивши Порошенка чи не більше різних оппо-слуг-росіян, допомігши цим обрати маріонетку, зараз прокинулись, ну і любима тема спливла – бий жидів, спасай … чи Україну тільки.

  19. Yaroslav | 19.11.2019 at 15:43 |

    Тема статті Націоналізм – мій погляд. Пробачте не за темою тільки для РОМАНА.
    Міністерство оборони Румунії називається «Міністеріум де розбой» і це не означає, що потрібно переносити цю назву в Україну, бо це образливо для наших воїнів-захисників.
    Тягнибок застосовує слово «жидва» бо його мета образити. Він знає його означення в Академічному тлумачному словнику: «жид – образлива назва євреїв».
    Доктор філологічних наук Олександр Пономарів радить не вживати слово «жид» через заперечення євреїв.
    Для тих, хто варнякає у соціальних мережах про чистоту раси. Євреї найдавній народ, що розселився по світах і за тисячі років передавав свої гени багатьом іншим народам. Игорь Губерман 15.07.2014:
    «Везде одинаков Господень посев, и врут нам о разнице наций; все люди – евреи, и просто не все нашли пока смелость признаться».

  20. Лишається додати лиш одне. Націоналізм – це жорстке протистояння всім, хто шкодить національним інтересам, і безкомпромісна боротьба з усіма ворожими проявами!

  21. Дуже вдячний пану Ярославу за своєчасну аналітику стосовно націоналізму.
    Народжений в місті Макіївка Донецької області Української р р, російскомвній фамілії ніколи вжитті не відчував відрази не до одної нацїї, але опирався різним нападкам на наше Українське. За що два роки служби в радянській армії з гідністю був Бандерою. Якби ви знали як гірко стає на дузі від того, що ті люди які отримали національну державу робля все можливе і навіть неможливе аби посіяти розбрат, зневіру в нашу самодостатність і людяність. Ще раз дуже вдячний.

  22. Андрій Дар | 11.09.2020 at 16:58 |

    Дякую, Ярославе. Дуже влучна й актуальна стаття.
    Найбільш над написаним в ній треба задуматися рядовим “Свободівцям”, для яких чомусь найголовныший ворог – самий проукраїнський з Президентів. Вони його зняли – і поставили самого анті-українського.
    Мабуть, ви щось не так зробили, шановні українські націоналісти?
    Не звертаюсь до вашої верхівки – бо то даремно, а звертаюсь до вас.

Comments are closed.