Ние ще устоим (BGR)

Това не е новина за украинците, но може би ще бъде интересно за тези, които се намират в други страни. Вероятно мнозина смятат, като гледат новините по телевизията или четат в интернет, че случващото се в Украйна е далеч и не ги засяга пряко. Вероятно възникват мисли, че в края на първата четвърт на 21 век описаните ужаси са плод на пропагандата, но това е неправилен извод. Ето защо.

Мога да кажа от собствен опит, че информацията излиза извън Украйна в крайно орязан и разкрасен вид. Водещите социални мрежи блокират акаунти на потребители, които публикуват снимки и видео от реалните събития или последствията от действията на руската армия на територията на Украйна. В причините се казва, че материалите имат прекалено „откровено брутален характер“. Да, изображенията действително имат не просто брутален, а ужасен характер.

Очевидно е, че обезобразените и разкъсани тела не изглеждат естетично и това може да шокира, но е само малка част от реално случващото се. Това не са нагласени кадри. Просто повярвайте, че повечето не попадат на снимки и видео. В действителност всичко е на порядък повече, а видът му е несравнимо по-ужасен. Но нека погледнем реакцията на социалните мрежи и си зададем въпроса, какво се случва с нас, ако не искаме да видим реалността?

А дали картините на смъртта във вид на разкъсани тела, убити деца или просто разпръснати останки са по-страшни от това, което в действителност се случва? Ако се съди по реакцията на много правителства и големи световноизвестни компании, то да, това е точно така. Много от тях продължават да работят в страна, която от петнадесет години носи смърт в различни части на света. Ръководителите на някои страни заявяват, че за тях бизнесът е по-важен и не могат да жертват печалби като резултат от решителен разрив в отношенията с кървавия режим.

Сигурно хората, които се намират на хиляди километри от тези събития, мислят с други категории и са уверени, че подобно нещо не може да дойде при тях. Точно така са мислели и техните предци през 1939 година. Те не са искали да повярват, че войната ще дойде в техния дом и ще започне кървава жътва на техните роднини и близки. И всичко това е станало по тази същата причина – хората не са искали да видят жестоката кървава истина и са поставяли материалните си интереси над общочовешките ценности. Всичко свършило с Втората Световна война. Сега човечеството върви по същите стъпки, докато наблюдава как кръвта на Украйна изтича.

Днес ние се сражаваме не само за своята земя и за своя дом. Правим го и за теб, който ни помагаш, и за теб, който не искаш да слушаш за това и си готов да се оплакваш от нас, че опитваме да покажем какво става тук. Правим го и за теб, който не си готов като нас да се сражаваш с превъзхождащ ни почисленост и оборудване противник. Между впрочем, правим го и за теб, гражданино на Франция, страната, която за 8 години война в Украйна въоръжи руZZия повече от всяка друга страна, даже повече от Германия.

Напомняме ти, че през 1940 г. твоята страна имаше въоръжени сили и население сравними с германските, но успя да им противостои само месец и половина. При това не беше сама, на нейна страна воюваше Великобритания. Украина воюва сама и благодари на всички за помощта, но ние сме сами. Никой не посмя да застане до нас в тази борба. Вече устояхме три седмици и не се съмняваме в нашата победа. Въпросът е само в цената, която ще платиим за нея. А ти знай, че плановете на руZZия не бяха да напада само Украйна. Техни официални лица открито говореха за намерения да стигнат до Варшава и Берлин. Ние ги спряхме в Украйна.

Помисли за това и реши сам дали не е време да погледнеш трезво на случващото се. Ако се получи, поясни го и на своето правителство. А ние ще се борим с всички сили за нас и за теб, каквото и да решиш.

Перевел на болгарский мой друг Стефан.