Идеальный шторм или “Пам’ятка порохоботу-пропагандисту” (Часть 5)

У 60-х роках минулого століття марили про гіперзвукові літаки, які будуть літати у стратосфері, але ж не каменем падати на Землю, де густина повітря мінімум удесятеро більша. Взяття звукового бар’єру на висоті у 100 метрів, аналогічно польоту на швидкості 3 Мах у стратосфері.

Зробити ракету у вигляді олівця, щоб зменшити лобовий опір — не варіант. Температуропровідність — швидкість розповсюдження тепла у речовині, квадратично пов’язана з часом. Тобто, якщо куряче яйце у 4,5 рази тонше за стаусине, то останнє треба варити не 5 хвилин, а більше ніж півтори години. Якщо Ви хочете, щоб картопля скоріше зварилася, то не полінуйтеся порізати її щотонше.

5 Махів надає почесне звання — гіперзвукова лялечка. Нагрів корпусу до 950 °С ставить авіаконструкторів у позу рачком, бо важко знайти матеріали, які довго витримають міцність у таких температурних умовах. Опір повітря пропорційний добутку густини повітря на квадрат швидкості ракети ~ρυ2, тобто з кожним новим махом палива буде ставати все менше та менше.

6 Махів розплавляє сталь, 7 — цілковито титановий корпус, а 8 Махів нагріють корпус до 2 500 °С. При 9 Махах розплавиться вольфрам та усі відомі карбіди металів. При 10 Махах температура досягне 4 500 °С і не лише розплавиться, а випариться корпус ракети зроблений цілковито з діаманту.

Лише повні профани в аеродинаміці, які нічого не чули про флаттер та бафтинг, можуть патякати про гіперзвукове літаюче морозиво. Реально, зміна центру мас при пошкодженні корпусу, будь-якому зменшенні його симетрії, викличе моменти сил, які розірвуть корпус, чи як мінімум кинуть тіло у крутий штопор.

Спроба пірнути у тропосферу закінчиться швидким гальмуванням, уся кінетична енергія перейде у тепло. Якщо ракета і не оплавиться, то все-одно буде падати, у кращому разі, з надзвуковою швидкістю, з якою її вразять вже існуючі протиракетні системи.

Чому московські світила науки мовчать, хіба за винятком професора Дмитра Зотьєва? Вони бояться. Ні, не ФСБ. Вони більш за все бояться, що їх менш освіченні соотєчєствєннікі-гобліни розчаруються у великій Московії, втратять віру в її святість та могутність. Краще мовчати, а у майбутньому зробити очі еліпсом з ексцентриситетом більшим 0,8 та заявити, що ми ніколи і не казали про можливість гіперзвукових польотів у стратосфері.

А чого ж боїться, така лячна Московія? Немов би, загарбання її неміряних природних багатств. У 2010 році вважалося, що Московія має 40% усіх світових запасів метану. Певно, саме це породило міф про Московію, як скриньку 40% геть усіх природних ресурсів світу. Для того, щоб у середньоарифметичному розрахунку мати стільки світових запасів, потрібно мати 70…80% певних руд та мінералів. А насправді, Московія найбагатша лісом, це 22% світових запасів, які активно освоює Китай. По газу на першому місці Іран, по нафті Московія восьма. Слід нагадати, що у 2011 та 2013 роках, Московія виходила на перше місце по видобутку нафти. Прогнози збуваються, це десятиліття стане декадою стрімкого падіння видобутку московської нафти, а на власне споживання їй потрібно не менше чверті сучасного видобутку.

Економісти Сколково підрахували, скільки буде коштувати продаж усіх ресурсів Московії. І саме нафта є найбонусним товаром, далі з великим відривом йде газ, а всі, разом взяті, інші ресурси йдуть ще дешевше. Східна Сибір характерна бідними рудами, які потребують збагачення на місці, що вельми неефективно. Край з найсуворішими природними умовами, бездоріжжя, вічна мерзлота. Дуже холодна зима, стійкі паводки весною, які заливають землю навкруги, бо ріки течуть на Північ, а земля, скута вічною мерзлотою, не всмоктує воду. Влітку буває жарко, нестерпний гнус, енцефалітний та іскодовий кліщі — welcome to Siberia!

Більша частина території Московії непридатна для життя, туди треба завозити продукти та енергоносії. Великі відстані, вічна та сезонна мерзлота роблять транспортні послуги вельми вартісними, а проживання дуже дорогим. А навіщо там тоді жити? І кому треба захоплювати таке щастя?!

«Святість» Московії, певно що безпосередньо пов’язана з релігією. І тут, схоже що нажаль не ми, а світове православ’я таки скаже своє слово. Митрополит Елладської церкви пропонує на п’ять років позбавити РПЦ автокефалії за анексію канонічних африканських володінь Олександрійського патріархату. Це перший крок до вилучення РПЦ з православ’я взагалі. Що залишається тоді у Московії з уварівській тріади, лише самодержець? Чи кокаїн та шаманізм?

67 Comments on "Идеальный шторм или “Пам’ятка порохоботу-пропагандисту” (Часть 5)"

  1. Стосовно Німеччини і німців. З таким я ще не стикався. https://m.youtube.com/watch?v=lUBy1DUNfM4

    • Eugen moderator | 13.02.2022 at 20:01 |

      Я з ними працював майже десять років. В тому числі і руками. Вони звичайні люди. З вадами і достоїнствами, з ватою та інтелектуалами.
      Після об’єднання Німеччини туди додалось совдепіі в гедеерівському виконанні. Але.
      Вони мають свою країну. Свою.
      Той шалений тиск практично з усіх боків про відповідальність за Гітлера занадто довго існував. Існує, хоч і не таким, але й зараз.
      Чекати від них якогось чуда? Даремна справа. Точно так, як середній український мешканець в тому числі і столичного міста мало цікавиться тим, що виходить за межі його потреб, так і пересічному німцю політика цікава, здебільшого, для розмов у гаштеті за партією в скат. І розмови ті у переважної більшості забуваються за дверима того гаштету.
      Говорити в аспекті політики варто не про німців взагалі, а про політиків та, якщо вже є бажання дослідити картину, про їх. тих політиків, послужний список.
      А коли починають говорити про німців взагалі, мені, перепрошую, стає зовсім не цікаво….

      • Віктор | 13.02.2022 at 20:22 |

        +++

      • Vadym K | 14.02.2022 at 11:28 |

        Коммент как бы написан украинским языком, но содержит все российские (да теперь и немецкие
        меседжи) – это Хутин плохой, а простые россияне (за рычагами танков) они не при чем. Это все политики нас поссорили! Не засоряйте ЛО раша мусором. Нехай щастить!

        • Eugen moderator | 14.02.2022 at 12:41 |

          Хорошо подмечено.
          Главное вовремя плюнуть. А потом пусть оттираются.
          Шоб понятно было про рашамеседжи.
          Была есть и будет, пока есть раша, да и сотню лет после ее исчезновения, глубочайшая разница между отеми “простыми людьми” там, в нормальных странах и на землях под рашей находящихся.
          Биология одинаковая, с поправками на рассовую принадлежность.
          Психология радикально отличается.
          Впрочем, для понимания этого обстоятельства не лишним будет именно личный опыт общения желательно с представителями разных слоев общества. В соответствующем социуме.
          Ну, а при отсутствии такового сдержанность в оценках будет достоинством. Или не будет. Выбор, по большей части личный, или руководства….

      • Трошки за німців. Виклала пост дружина посла України у Німеччині. І є там комент від Олег Фешовець, з яким я повністю згоден. (Свого часу був дуже здиваваний німецьким антиамериканізмом, він такий, як “главное против Порошенко”, логика відсутня.)
        https://www.facebook.com/profile.php?id=100008721072441

  2. Андрій Дар | 13.02.2022 at 19:28 |

    Читав, що гіперзвукова ракета може бути просто “болванкою”, не містити ніякох вибухової речовини, просто бити своєю кінетичною енергією, як метеорит. Може, й неправда.

    • Віктор | 13.02.2022 at 19:47 |

      Є певна, зовсім не малесенька, маса метеоритів, необхідна для того, щоби хоч уламками встигнути долетіти до поверхні Землі, а не згоріти повністю в атмосфері.
      Природу обійти дууууууже важко, це вам не лохи на “виборах”.

      • Andriy Moderator | 14.02.2022 at 01:35 |

        И как же боеголовки МБР до цели долетают?

        • Гена | 14.02.2022 at 08:26 |

          Боєголовки Минитмена – конічні, вони розвертаються площиною та гасять свою швидкість до 3 Мах.

    • Вовк | 13.02.2022 at 19:47 |

      Це якщо БАТУТ не лусьне!
      Або гумка в рогатці?

      • Укроп | 13.02.2022 at 22:17 |

        Якщо гумку витягнути з трусів виробництва фабрики “Більшовичка”, то нановолокна гуми можуть витримати запуск зі швидкість не менше двадцяти махів 🙂

        • Вовк | 14.02.2022 at 01:38 |

          Маємо два АЛЕ, навіть алЬо:
          по-перше, труси падатимуть,
          по-друге, в момент розриву, нановолокна гуми БОЛЯЧЕ б’ють по пальцям…

    • Сергій | 13.02.2022 at 19:51 |

      Може, саме така ракета SM-3 вbкористовується в Американській системі ППО Іджіс.
      Але така зброя мае дуже малу бризантність, вона добре підходить дл язнищення іншої ракети або корабля, але для ураження більш габаритної наземної цілі повинна мати дуже вєликі розміри.

    • Не вопрос. Е = m*V2 /2.
      Берем массу побольше, делаем скорость тоже побольше(все-таки в квадрате) – желательно выше 2-й космической – и получаем хороший метеор с разгонным блоком.
      Правда разгонный блок должен быть сообразным массе, либо разгоняться будем очень долго(придется учитывать влияние масс близлежащих/летящих космических тел. Т.е. бортовой компьютер нужен, причем расчеты должен делать очень точными, т.к. при подлете к атмосфере и разгонный блок и управляющий модуль просто выгорят. А после просчетов массы болванки, разгонного блока и управляющего модуля все это суммируем и задаем вопрос – как это все доставить на орбиту. А при свободном падении из стратосферы эффекта не будет. Нет, в масштабах одной хаты и огорода( ежели попадет) проблемы будут. Вот только вундервафельностью здесь и не пахнет, разве что запахом болотного газа.
      Короче, “Томагавк” рулит, можно попробовать пересчитать затраты на доставку эквивалента килотонны и сравнить. А заодно сравнить оперативность применения. Вообще-то, отдельные люди в человечестве неоднократно заболевали “вундервафлизмом” еще задолго до того же Жюля Верна. Процент годного всегда был очень низким, но все равно неймется. Проблема на уровне термина “шара” – быстро и занедорого порешать все вопросы.

      • Гена | 14.02.2022 at 08:35 |

        Опір повітря це добуток густини повітря на квадрат швидкості та площу активного опору ракети. Збільшення швидкості вдвічі – у чотири рази збільшує опір, і це без врахування збільшення густини повітря. Ракети ж угору летять та розганяються вже за межами стратосфери, а не падають на Землю.
        Тобто, уся кінетична енергія уходить у тепло, а тіло падає за рахунок тяжіння Землі. Швидкість падіння майже не залежить від висоти, а залежить від маси, площі опору та коефіцієнту форми тіла.

  3. Віктор | 13.02.2022 at 20:00 |

    Гені до відома.
    На півночі Європи не було влади ні Риму, ні інших відомих імперій. Тому для германських народів (німці, шведи, данці, голландці, англійці…) просто невідомо, чи доводилось їм колись говорити мовами якихось завойовників-колонізаторів. Можна тому вважати, що вони завжди говорили своїми.
    На півдні Рим зумів пригнобити усіх і вважається що всі романські мови – це тільки більше чи менше перероблена латинська мова Риму.
    Але! Але це було давно-давно, для всіх романських – істотно більше тисячі років.
    А строк має велииииииике значення! От наприклад, чорна Африка. яка зовсім недавно практично вся, поголовно, перейшла на мови колонізаторів – зараз найубогіші в світі країни. А латинська Америка, яка зробила це помітно давніше – теж “не блискуча”, але таки благополучніша, ніж чорна Африка. Ну а в іншому кінці світу, в Азії, країни, що теж були колоніями, на мови колонізаторів НЕ перейшли. І – треба ж таке – саме там розплодилось найбільше “тигрів” із найшвидшим прогресом.
    Бо не випадковість це, а жорстка закономірність – зрадників до раю не беруть!
    Пройди спочатку через довге чистилище, не менше тисячі років!

    • Eugen moderator | 13.02.2022 at 20:07 |

      Треба брати до уваги зміни в технологіях інформаційного обміну і транспортного сполучення.
      За тисячу років вони ого-го які.
      Таким чином і чистилище із застосуванням сучасних методів очищення може бути пройдене за суттєво менший, ніж тисячу років, термін.
      Але, попри всі технологічні “смаколики” не варто забувати про те, що існує категорія істот, які теоретично не можуть бути очищені. Бо вони самі по собі є брудом світу цього.

      • Віктор | 13.02.2022 at 20:34 |

        Євгене, в цьому випадку йдеться не тільки про очищення, йдеться ще про ОКУЛЬТУРЕННЯ. Бо коли народ у себе вдома, на своїй землі, при своїй на ній більшості, викидає свою мову – він НЕ може викинути ТІЛЬКИ її. Він неминуче викидає і свою культуру. Культура мається на увазі ВСЯ, не тільки та її малеееесенька часточка, яку слід точніше називати “мистецтво”.
        Викидаються іще й традиції, які й є основою культури. Але ж вони для таких стають “дірівєнскіє” і викидаються, вичищаються з великою старанністю.
        А що взамін? А нічого! Практично ні-чо-гі-сі-нь-ко! Бо від кого його взяти – те інше? Колонізаторів же мала меншість, та ще й живуть вони спесиво віддалік, та ще й понаїхали в абсолютній більшості не найкращі…
        От саме тому й потрібне дооооовжелезне чистилище – щоб встигнути замість викинутої культури збудувати, зліпити якусь уже нову.
        🙂 Сучасні технології тут дуууууже навряд чи допоможуть, скоріше навпаки – ви згадайте, якими “кварталами” вони переважно наповнені…

        • Eugen moderator | 13.02.2022 at 21:07 |

          Чим наповнені гаджети підлітків, що вечорами курсують по моєму містечку, то у порівнянні з цим “квартали” – то витвори високого мистецтва.
          Тому стосовно окультурення, то, перепрошую, але я бачу лище одну перспективу – створення певних правил поведінки поза межами приватного помешкання. На кшталт швейцарських. Тобто примусове дотримання правил, встановлених на рівні законодавчому. З належним контролем і відповідальністю за порушення.
          Всі ж розмови про якісь там “свідомості”, до яких повинна прийти ота сама біомаса, для якої домінантами були є і будуть первинні інстинкти і потреби, шляхом знайомства з культурним надбанням націїї, чи країни, чи людства, вибачте, вважаю або несвідомими благодурностями, або свідомим зловмисним выдволіканням від нагальних справ.

          • Віктор | 13.02.2022 at 21:22 |

            Коли вже ви згадали про швейцарські, то варто згадати, як у тій Швейцарії ставляться до мов своїх державотворчих народів! Аж до того, що дорожні знаки в кантонах – мовами тих кантонів, а не якоюсь там “мєжнаціанальнава апщєнія”. І, відповідно, як шануються традиції, що і є основою як культури взагалі, так і законів зокрема.

          • Eugen moderator | 13.02.2022 at 21:53 |

            Тому ж і згадав.

          • Andriy Moderator | 14.02.2022 at 01:31 |

            “Тобто примусове дотримання правил, встановлених на рівні законодавчому.”

            И тут же начнутся крики, что таким образом ущемляются их свободы и права человека.

    • Тільки не кажіть, будь ласка, англійцям, що їм ніколи не доводилося розмовляти мовами завойовників-колонізаторів. А за одно, що там не було влади Риму. Бо ви їх дуже сильно здивуєте. Гадаю, вони до вашого списку випадково потрапили.

      • Віктор | 13.02.2022 at 23:27 |

        🙂 Макс, а розібратися уважно, про що саме говориться?
        Та ясно же, що англійці говорили і латиною, коли туди вліз Рим, і французькою, коли командувала Франція.
        Але!
        Але – Максе, увага! – хіба не ясно, що малось на увазі інше? Що англійці при цьому НЕ ВИКИНУЛИ свою рідну англійську! На відміну від негрів у Африці чи різних “індіанців” у лат. Америці.
        І традиції СВОЇ не викинули, хіба ж ви не знаєте, наскільки в Англії трепетно ставляться до традицій?
        Ось що має значення, а не тимчасові й тільки частиною людей у частині випадків говоріння мовами чергових зайд.
        Суть, а не придирки до детальок.
        Отож саме англійці там зовсім не випадкові. Й американці США – теж, бо США – породження саме Англії, англійці ту країну породили. А інші – понаїхали у вже створене.

        • А не заперечую Вашу головну тезу. Більше того, я з нею згоден. Я просто вважаю, що англійці – то справді невдалий приклад у цьому контексті. Сучасна англійська мова, то такий собі пекельний суржик мов з різних куточків Європи. Вони в цьому сенсі набагато ближче до французів, ніж до скандинавів. Не те щоб вони не викинули свої традиції, вони переписали нові культурні традиції поверх старих і назвали тією самою назвою. Що разом з географічною ізоляцією дає помилкове відчуття культурної безперервності.

          • Віктор | 14.02.2022 at 09:18 |

            🙂 Максе, ВСІ мови сміливо можна називати “пекельними суржиками”, бо всі без винятку запозичували слова у інших і всі без винятку їх переінакшували.
            Але!
            Але важливим є інший момент: була чи не була швидка (за кілька поколінь) заміна своєї мови – чужинською. І – ще увага! – заміна саме на своїй землі, а не десь на чужині, в еміграції.
            Якщо була така заміна – за нею втрата СВОЄЇ культури і далі – чистилище років на тисячу, бо чужу від меншості швидко не візьмеш. Якщо не була – все йде нормальним курсом.
            В Англії такої заміни НЕ БУЛО. Все – приклад Англії цілком по місцю. Й навіть Норвегії, яка таки сильно постраждала від Данії.

          • Вибачте, Вікторе. Не можу погодитися. Приведу приклад. Є досить відоме порівняння тексту 23го псалма з біблій Британії, написаних від часів старої англійської (до-норманські часи), до середньої та нової англійської. Всі ці тексти написані “рідною англійською”:
            https://content.csbs.utah.edu/~rogers/tch/ant3234/lectures/language-2×3.pdf
            Тут ще є примірник перехідного варіанту від старої англійської до середньої англійської: http://faculty.cord.edu/sprunger/e315/psalm23.htm
            Можна авжеж сказати, що це одна і та ж мова, бо називається “англійська” і використовували її в Англії, але по факту… Ну, судіть самі. Але мені особисто вдається розпізнати те, чому нас всіх в школі вчають як “англійської”, тільки з часів біблії короля Якова.
            До-кельтські, кельтські, римські, саксонські, данські, норманські колонізатори осідали і накладали культуру своєї меншості на підкорену більшість. Зараз від оригінальної саксонської майже нічого не лишилося, а про до-кельтської – годі і казати. Тому (як відголосся попередників) і така велика кількість звуків ніяк не підкріплених абеткою, безлад у читанні тих самих буквосполучень, і велика кількість фонетично непов’язаних слів, які мають схожий чи однаковий зміст і легко взаємозамінюються. А на додачу – дивне, як для такої відносно невеликої території, різноманіття екзотичних акцентів рідної англійської.
            А щодо рідної землі… В Англії, на території колишнього Данелагу (Данське право) ще й досі незліченна кількість скандинавських топонімів. А це добрих пів-Англії.

          • Віктор | 15.02.2022 at 08:54 |

            Максе, якщо ви заговорили про тексти, то автоматично треба враховувати одну делікатну обставину. А саме – завжди існувала велика, інколи й гігантська різниця між мовою живою, усною, та мовою писемною.
            Для прикладу – вся католицька Європа говорила своїми мовами, але писала часто взагалі латиною. Або шалено латинізованим суржиком. Або ще якимись дивними варіантами.
            Думати, що в минулому говорили так, як писали – сильно помилятися.
            От у нас, наприклад, як писав Сковорода? Це що – українська в його часи була такою? Нічого подібного, в його часи серед інтелігенції ще була поширена звичка писати штучно створеною літературною мовою. Написанням вона була явно схожа на відому нам російську, але звучала явно інакше.
            Та, на щастя, те “творіння” таки дістало в Україні нешанобливу назву “язичіє” і було відкинуте-забуте.
            У Англії – ні секунди не сумніваюся! – були аналогічні явища. Бо принаймні ближча до нас Польща через це точно пройшла. І Румунія – теж точно.

          • Я здаюся у цій суперечці. Просто залишуся при своєму.

    • Гена | 14.02.2022 at 08:37 |

      Я Західну півкулю мав на увазі, а не Європу.

  4. Андрій Дар | 13.02.2022 at 20:09 |

    Складається враження, що в Україні два президенти, які зараз роблять свою роботу для захисту України – Порошенко і Байден.

    https://scontent-iev1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/273900097_2607221252755147_499587152873036660_n.jpg?_nc_cat=106&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=cDMl7kMO7VkAX8cKJzg&_nc_ht=scontent-iev1-1.xx&oh=00_AT88j9XzWrvS0vHgwYgkDx95CUcubjVgNgpse8-bBKMkeg&oe=620D979F

  5. Бондерівець (2 а також присутнє) | 13.02.2022 at 20:11 |

    Вибачте, не по темі зовсім, але не можу не поділитися…
    https://www.youtube.com/watch?v=Z0Wcr2EfKbk&ab_channel=%D0%A2%D1%8D%D0%BD%D0%B3%D1%83
    З коментарів це неначебто поблизу міста Шахти Ростовської губернії на скрєпоносії…

  6. Гиперзвуковая вундервафля в атмосфере шансов не имеет!
    При температурах порядка 500 и выше градусов Цельсия вольфрам АБСОЛЮТНО беззащитен против кислорода воздуха.
    Свои высокотемпературные свойства он проявляет только в глубоком вакууме.
    Вакуумная техника – мой профиль по первому высшему. Так случилось, что по окончании КПИ в моём распоряжении были не только вольфрам, молибден, никель, титан, медь и прочие металлы, но и трансформатор с рабочим током во вторичной обмотке 200 (!) ампер. Грех было не попробовать…
    Красивее всех горел именно вольфрам – хрупкая пластина толщиной 0,1 мм, которую можно было разорвать пальцами, как бумагу, сгорала так, что даже пламени видно не было – все мгновенно обволакивал красивый плотный непрозрачный дым цвета кожуры спелого лимона…
    Низкотемпературные алюминий и медь плавились, высокотемпературные молибден и вольфрам горели.

    • Eugen moderator | 13.02.2022 at 21:13 |

      С некоторыми металлами при температурах, как Вы пишете, в 500 и выше, могут происходить весьма занятные вещи.
      Так что гиперпуперрастопыр, оно таки их области дезинформации противника.
      Куда как “веселее” низами, не очень резво, огибая рельеф и строения, не отсвечивая на наземных РЛС раньше времени……

    • Віктор | 13.02.2022 at 21:27 |

      Вах, що ви мені нагадали, майже з юності молодого спеціаліста…
      Теж доводилося мати справу зі згаданими вами металами, причому ж часто із добавкою слова “вакуумний” – ви розумієте, що це слово там означало.

  7. Автору +++ !

    Во-первых. Российское “православие”.
    Цитата из форума.
    Если прочесть литературу с описанием жизни в России тех времён, то заметно лишь соблюдение жреческих обрядов, а не внедрённое в семьи соблюдение нравственных ценностей Христианства.

    Значит так, тот факт, что .. в России было не чистое и беспримесное христианство, а двоеверие – т.е. язычество прикрытое христианскими обрядами и терминологией – это никем и никогда из серьёзных историков и христианских писателей не отрицалось. Фактически (в России) утвердилось не собственно христианство, а синкретический культ вроде пресловутого вуду…
    …русского этнографа М.И.Смирнова “Культ и крестьянское хозяйство в Переславль-Залесском уезде”, 1927.
    …показывает, что народу свойственно в основном магическое, колдовское, обрядовое понимание христианства. Т.е. священник в народном сознании заменил волхвов, шаманов и колдунов, но это не есть ещё действительное христианство.
    конец цитаты

    Во-вторых. Что останется от России без самых популярных их мифов?
    СССР 1920-ых, 1930-ых годов. Конечно, без многих остальных республик, но Белоруссия на месте. А неподсудные коммунисты, комсомольцы, пионеры (по закону неподсудные и имеющие право на оружие!) и символизируют смысл жизни россиян.

  8. «Тяжелый русский дух, нечем дышать и нельзя лететь». – А. Блок

    «Московия — русь тайги, монгольская, дикая, звериная». (Muscovy — the Russia of taiga, Mongolic, wild, bestial.) – Алексей Толстой

    “Не народ, а скотина, хам, дикая орда, душегубов и злодеев.” (They are not people, they are boors, villains, wild hordes of murderers and miscreants.) – Михаил Булгаков

    “Наиважнейшею приметою удачи русского народа есть его садистская жестокость”. (The most important trait of the success of the Russian people is their sadistic brutality.) – Максим Горький

    «Русский есть наибольший и наинаглейший лгун во всем свете». (A Russian is the greatest and the cheekiest of all liars in the world.) – Иван Тургенев

    «Народ, который блуждает по Европе и ищет, что можно разрушить, уничтожить только ради развлечения». (People who roam across Europe in search of what to destroy and obliterate, only for the sake of gratification.) – Федор Достоевский

    «Русские – народ, который ненавидит волю, обожествляет рабство, любит оковы на своих руках и ногах, любит своих кровавых деспотов, не чувствует никакой красоты, грязный физически и морально, столетиями живёт в темноте, мракобесии, и пальцем не пошевелил к чему-то человеческому, но готовый всегда неволить, угнетать всех и вся, весь мир. Это не народ, а историческое проклятие человечества» – И.С. Шмелёв.

    “Ах, как тяжело, как невыносимо тяжело порою жить в России, в этой вонючей среде грязи, пошлости, лжи, обманов, злоупотреблений, добрых малых мерзавцев, хлебосолов-взяточников, гостеприимных плутов — отцов и благодетелей взяточников!” – Иван Аксаков, из письма к родным.

    «Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека — он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую. Для него существуют только слова. Его условные рефлексы координированы не с действиями, а со словами». – Aкaдeмик Павлов. О русском уме. 1932 год.

    «Народ равнодушный до наименьшей обязанности, до наименьшей справедливости, до наименьшей правды, народ, что не признает человеческое достоинство, что целиком не признает ни свободного человека, ни свободной мысли». (The people who are indifferent to the least of obligations, to the least of fairness, to the least of truth… the people who do not recognise human dignity, who entirely defy a free man and a free thought.) – Александр Пушкин

    «Россия – самая паскудная, до блевоты мерзкая страна во всей мировой истории. Методом селекции там вывели чудовищных моральных уродов, у которых само понятие Добра и Зла вывернуто на изнанку. Всю свою историю эта нация барахтается в дерьме и при этом желает потопить в нем весь мир…» – И.А.Ильин (1882-1954) , русский философ
    (Путин лично занимался переносом праха Ильина в РФ и участвовал в церемонии перезахоронения)

    «Не народ, а адский урод». – В.Розанов – русский философ, публицист и критик.

    “Русский народ находится в крайне печальном состоянии: он болен, разорен, деморализован”. “И вот мы узнаем, что он в лице значительной части своей интеллигенции, хотя и не может считаться формально умалишенным, однако одержим ложными идеями, граничащими с манией величия и манией вражды к нему всех и каждого. Равнодушный к своей действительной пользе и действительному вреду, он воображает несуществующие опасности и основывает на них самые нелепые предположения. Ему кажется, что все соседи его обижают, недостаточно преклоняются перед его величием и всячески против него злоумышляют…. – Философ Владимир Соловьев

    Бог голодных, Бог холодных,
    Нищих вдоль и поперек,
    Бог имений недоходных
    Вот он, вот он, русский бог.
    Бог грудей и ж… отвислых
    Бог лаптей и пухлых ног,
    Горьких лиц и сливок кислых,
    Вот он, вот он, русский бог.
    П.А. Вяземский

    «Главной чертой российского национального характера является жестокость, и то жестокость садистическая. Говорю не об отдельных взрывах жестокости, а о психике, о душе народной. Я просмотрел архив одного суда за 1901-1910 гг. и меня охватил ужас от огромного количества невероятно жестокого обращения с людьми. Вообще у нас в России каждый с наслаждением бьет кого-то. И народ считает биения за полезное, так как же составил поговорку «за битого двух небитых дают». За 1917-1919 гг. крестьяне закапывали пленных красногвардейцев вниз головой так глубоко, что из земли торчали ноги. Потом смеялись, как те ноги дёргались. Или высоко на дереве прибивали гвоздями одну руку и одну ногу и наслаждались мучениями жертвы. Красногвардейцы же сдирали из живых пленных деникинцев-контрреволюционеров кожу, забивали гвозди в голову, вырезали кожу на плечах, как офицерские погоны.” – Горький Максим. О русском крестьянстве (1922)

    Если бы провалилась Россия, то не было бы никакого ни убытка, ни волнения в человечестве. — Иван Тургенев

    “Нет в этом мире мельче, сволочнее и хамовитее особи, чем кацап. Рождённый в нацистской стране, вскормленный пропагандой нацизма, – этот ублюдок никогда не станет Человеком. У его страны нет друзей – либо холуи, либо враги. Его страна способна только угрожать, унижать и убивать. И за сохранение этого статуса Рассеей рядовой кацап готов пожертвовать собственной жизнью, жизнями своих родителей и детей, качеством жизни собственного народа. Воистину: кацапы – звери. Лютые, кровожадные, но… смертные”. – А. Солженицин

    В России нет средних талантов, простых мастеров, а есть одинокие гении и миллионы никуда не годных людей. Гении ничего не могут сделать, потому что не имеют подмастерьев, а с миллионами ничего нельзя сделать, потому что у них нет мастеров. Первые бесполезны, потому что их слишком мало; вторые беспомощны, потому что их слишком много. – Василий Ключевский

    Русский простолюдин — православный — отбывает свою веру как церковную повинность, наложенную на него для спасения чьей то души, только не его собственной, которую спасать он не научился, да и не желает. Как ни молись, а все чертям достанется. Это все его богословие. – Василий Ключевский

    Можно благоговеть перед людьми, веровавшими в Россию, но не перед предметом их верования. – Василий Ключевский

    Русское правительство, как обратное провидение, устраивает к лучшему не будущее, а прошлое. – Александр ГерценГерцен

    (Про Путина сквозь века сказал)

    Русская История до Петра Великого – одна панихида, а после Петра Великого – одно уголовное дело. – Ф. Тютчев

    “Русскому соврать, что высморкаться. Их ложь исходит из их рабской сущности. Народ никогда не знавший и не говоривший правды-народ рабов духовных и физических. Убогие люди.” – Н.М. Карамзин

    «Русский человек большая свинья. Если спросить, почему он не ест мяса и рыбы, то он оправдывается отсутствием привоза, путей сообщения и т.п., а водка между тем есть даже в самых глухих деревнях и в количестве, каком угодно».
    «Русский человек норовит натрескаться ветчины именно тогда, когда в ней сидят трихины, и пройти через реку, когда на ней трещит лед.»
    «Природа вложила в русского человека необыкновенную способность веровать, испытующий ум и дар мыслительства, но всё это разбивается в прах о беспечность, лень и мечтательное легкомыслие…»
    «Русский человек любит вспоминать, но не любит жить».
    «Русскому человеку не хватает желания желать».
    – А.П.Чехов

    «Вся Россия – страна каких-то жадных и ленивых людей: они ужасно много едят, пьют, любят спать днем и во сне храпят. Женятся они для порядка в доме, а любовниц заводят для престижа в обществе. Психология у них – собачья: бьют их – они тихонько повизгивают и прячутся по своим конурам, ласкают – они ложатся на спину, лапки кверху и виляют хвостиками…» – Антон Павлович Чехов в беседе с Максимом Горьким.

    «В нашем национальном характере преобладает холуйство и холопство, похабство и кровожадность, изуверство и пьянство». – Митрополит Илларион

    «Национальное самосознание — национальное самодовольство — национальное самообожание — национальное самоуничтожение».
    «Русские даже не способны иметь ум и совесть, а всегда имели одну подлость». – В.Соловьев

    “Русский человек умеет быть святым, но не может быть честным”. – Константин Леонтьев, российский философ (1831 – 1891)

    «Мы, московиты, споили киргизов, чемерис, бурят и других. Ограбили Армению и Грузию, запретили даже Богослужение на грузинском языке, обокрали богатейшую Украину. Европе мы дали анархистов П. Кропоткина, М.Бунина, апостолов руины и палачества Шигалёва, Нечаева, Ленина и т.п. Моральная грязь, Московия – это чудовище, которым даже ад побрезговал бы и изрыгнул бы на землю». – В. Розанов, российский философ (1856-1919)

    Среди русских мало умных. Если найдешь какого-нибудь годного человека, то непременно или еврей, или с примесью еврейской крови…» – В. И. Ленин, самый почитаемый в России политический деятель (1870 – 1924 гг.)

    Жалкая нация, нация рабов, сверху донизу — все рабы. – Н. Чернышевский

    “И знать не хочу звереподобную пародию на людей, и считаю для себя большим несчастьем, что родился в России. Ведь вся Европа смотрит на Россию, почти как на людоеда. Я не раз испытывал стыд, что принадлежу к дикой нации.” – В. М. Боткин
    во время спора с Некрасовым. Авдотья Панаева. «Воспоминания»

    Выдающийся композитор М. Глинка, окончательно покидая 27 апреля 1856 года Россию, на границе вылез из рыдвана, плюнул на землю и сказал: “Дай Бог мне никогда больше не видеть этой мерзкой страны и ее людей!”

    Русский народ слишком живет в национально-стихийном коллективизме, и в нем не окрепло еще сознание личности, ее достоинства и ее прав. Этим объясняется то, что русская государственность была так пропитана неметчиной и часто представлялась инородным владычеством.» — Николай Александрович Бердяев.

    Россия не содержит в себе никакого здорового и ценного зерна. России собственно – нет, она – только кажется. Это – ужасный фантом, ужасный кошмар, который давит душу всех просвещенных людей. От этого кошмара мы бежим за границу, эмигрируем; и если соглашаемся оставить себя в России, то ради того единственно, что находимся в полной уверенности, что скоро этого фантома не будет; и его рассеем мы, и для этого рассеяния остаемся на этом проклятом месте Восточной Европы. Народ наш есть только “среда”, “материал”, “вещество” для принятия в себя единой и универсальной и окончательной истины, каковая обобщенно именуется “Европейскою цивилизациею”. Никакой “русской цивилизации”, никакой “русской культуры”. – В.В. Розанов.

    Ничего доброго, ничего достойного уважения или подражания не было в России. Везде и всегда были безграмотность, неправосудие, разбой, крамолы, личности угнетение, бедность, неустройство, непросвещение и разврат. Взгляд не останавливается ни на одной светлой минуте в жизни народной, ни на одной эпохе утешительной. – А. Хомяков

    «Мы жестокое зверье, в наших жилах все еще течет темная и злая рабья кровь – ядовитое наследие татарского и крепостного ига. Нет слов, которыми нельзя было бы обругать русского человека… В русской жестокости чувствуется дьявольская изощрённость, в ней есть нечто тонкое, изысканное… Можно допустить, что на развитие жестокости влияло чтение житий святых великомученников… Кто более жесток: белые или красные? Вероятно — одинаково, ведь и те и другие — русские». – М. Горький, «пролетарский» писатель (1868 – 1936 гг.)

    Никакой особой миссии у России не было и нет! Не надо искать никакой национальной идеи для России-это мираж. Жизнь с национальной идеей приведёт сначала к ограничениям, а потом возникнет нетерпимость к другой расе, к другому народу и к другой религии. Нетерпимость же обьязательно приведёт к террору. Нельзя добиваться возвращения России к какой-либо единой идеологии, потому-что единая идеология рано или поздно приведёт Россию к фашизму. – Академик Д. С. Лихачёв

    • albert | 13.02.2022 at 23:24 |

      да, уж, – века пробежали перед глазами и ни одного доброго слова.
      -Прекрасная подборка мыслей о баночке с якутской мазью

    • Интересная подборка. Причем многое сам читал в первоисточнике. Но разрозненно – и эффект не тот.
      А пресловутая “загадочность русской души” может заключаться просто в ее отсутствии…

    • Вх-у-у-у-х!
      Прочитав всі цитати до кінця!
      Так про них (касабів) і думав завжди, а зараз ще й переконався, що не я один такий!?

    • Влад | 14.02.2022 at 07:10 |

      Ну это надо на заглавную страницу прицеплять. Чтоб не потерялось. Потихоньку смогу ссылки понаходить на оригиналы, если они есть.

  9. ЮрийС | 13.02.2022 at 23:26 |

    Віктор | 13 Лютого, 2022 at 20:00 | Відповіcти
    “Гені до відома.
    На півночі Європи не було влади ні Риму, ні інших відомих імперій. Тому для германських народів (німці, шведи, данці, голландці, англійці…) просто невідомо, чи доводилось їм колись говорити мовами якихось завойовників-колонізаторів”.

    Про немцев и англичан (хотя в современном понимании) их во времена Римской империи не существовало, Вы откровенно загнули.
    Вал Адриана где, а название городу – Лондиниум откуда взялось?
    Да и часть территории современной Германии входила в состав Римской империи.

    • Віктор | 13.02.2022 at 23:43 |

      🙂 Вах, як ви все знаєте! Свічку тримали?
      Так, сучасних назв цих народів не було. Але германські народи – БУЛИ. І мови їхні, і традиції (культура) – були і шар за шаром нарощувались-розвивались, давши на тепер те, що є у них тепер і воно – ЇХНЄ, а не змавповане від когось. Прийняте з часом християнство замінило тільки релігію. Та й ту – далеко-далеко не повністю, бо мусило пристосовуватись і вбирати в себе місцеве, бо інакше не було би прийняте.
      Римські вали могли бути де завгодно, не в цьому суть, суть у тому, чи вдавалося римлянам асимілювати аборигенів, чи ні. Якщо не вдавалося, то римляни потім відійшли, а германці залишились германцями.
      .
      🙂 На всяк випадок повідомляю, що слово “германці” означає зовсім не населення країни “Германія”, це прийнята у мовознавстві назва народів, що говорять близькими мовами – германськими. Аналогічно, як бувають мови слов’янські, романські, фінно-угорські, тюркські й т.д.

      • Ну, эт вы вообще!
        Все-таки не все в танке…
        Правда часть может быть на бронепоезде 😉

  10. Сергій-Львів | 14.02.2022 at 01:22 |

    А тепер прослухаємо політичний огляд Гальки зі Львова 🙂 🙂 🙂 :
    https://www.youtube.com/watch?v=lwIDV5fimVA
    “Ну що зебоньки, хочпоржали? А хто зараз заробляє на війні ?”

  11. Andriy Moderator | 14.02.2022 at 01:46 |

    “Лише повні профани в аеродинаміці, які нічого не чули про флаттер та бафтинг, можуть патякати про гіперзвукове літаюче морозиво. ”

    Гена, без обид. В аэрокосмической технике вы такой же специалист, как… ну пусть будет Задорнов, он типа даже учился на авиационном… Ну не ваше это…
    Представьте себе, что существуют люди, которые не только слышали такие слова, но и знают что они значат. 🙂

    P.S. В английском языке есть выражение “it is not a rocket science”, которое значит “это не сложно”. Так вот когда какой-нибудь водопроводчик начинает мне мозги морочить, что это все так сложно, что мне этого не понять и без его know how никак не сделать, я обычно сообщаю “I am a rocket scientist”.

    • Гена | 14.02.2022 at 08:56 |

      Пане Андрію, ну Ви просто ображений на мене якісь!
      Ви вибираєте явно невдалі порівняння: САМЕ ракета, яка плавиться, але продовжує летіти – є найбільшою маячнею у темі гіперзвуку!

      • Andriy Moderator | 14.02.2022 at 09:08 |

        Я вам уже неоднократно, очень вежливо, говорил о том, что существуют и другие формулы, кроме тех что вы свежевычитали. Есть другие соображения и другие методы.

        Если бы все то что вы сообщаете было истиной в последней инстанции, не было бы никаких космических полетов, и МБР тоже не было бы.
        Другое дело, что если мы хотим очень-очень быстро лететь в атмосфере и при этом иметь аэродинамическое управление и связь… То это сложная проблема. Возможно даже решаемая. При соответствующем уровне технологий. И возможно при такой сложности конструкции, которая может и не иметь практического смысла.

        А то что кацапы сделали… Ну они могут свои вундервафли называть как угодно и снимать какие угодно мультики.

    • Гена | 14.02.2022 at 09:13 |

      Пане Андрію, почитайте професора Д. Зотьєва. У нього є свій сайт. Його міркування про гіперзвук та ракети з ядерним двигуном. Є на ютюбі інтерв’ю на SobiNews.
      https://www.youtube.com/watch?v=F9fdCT6k7aY
      https://www.youtube.com/watch?v=KZccjDmJm9Q
      https://www.youtube.com/watch?v=L2y0jg1aiDc
      https://www.youtube.com/watch?v=CJQoeY4dFac

      • Andriy Moderator | 14.02.2022 at 09:22 |

        Ну все, приехали… Следующий шаг будет теории заговора.

        Я не знаю кто такой Зотьев и знать не хочу, вижу только что кацап. Если вы хотите обсуждать конкретные вундервафли Хуйла, обсуждайте их… Хотя тоже, может лучше не надо…

        Мы уже давно знаем, что у кацапов вытаскивают старые советские наработки, причем многие технологии, даже совковые, уже утерян. Пытаются что-то там допилить даже не понимая всей сути вопроса, называют громкими именами и рисуют свои мультики.

        • Гена | 14.02.2022 at 09:49 |

          Ви дуже амбіційна людина, може для бізнесмена це і непогано, але для спілкування ні.
          Д. Зотьєв – доктор фіз-мат. наук, він відверто критикує вундервафлі путіна, приводить “другіє формули” (як Ви і хотіли).

          Якщо Ви звинувачуваєте когось у дилетантизмі, то приведіть аргументи, а не власні амбіції. Як Ви мені радили: “Дітям на пальцях показати принципи квантової механіки”.

          • Andriy Moderator | 14.02.2022 at 15:24 |

            Во-первых, я не бизнесмен, а инженер.
            А во-вторых, я таки привел. Но пятилетнему ребенку все же объяснить проще.

  12. freedom | 14.02.2022 at 02:53 |

    уже была похожая статья про “невозможность” создания сверхзвуковых ракет. повтор? автору текста на заметку. корпус ракет композиционный, из металла и сверх температурной керамики с низкой теплопроводностью. рабочие температуры тысячи градусов. наука не стоит на месте.

    • Andriy Moderator | 14.02.2022 at 02:55 |

      Он до этого параграфа еще не дочитал.

    • Гена | 14.02.2022 at 09:02 |

      Пане, Ви повторюєтесь, я Вам вже відповідав раніше: НАДзвук – це не гіперзвук. Гіперзвук – це 5 і більше Мах. При швидкості 1 Мах корпус літака перегрівається на 50…60°С. При 3 Мах на 230°С. І це на висоті 11 км, де густина повітря нижче ніж на поверхні Землі.

      • Andriy Moderator | 14.02.2022 at 20:57 |

        https://en.wikipedia.org/wiki/Project_HARP

        “The 16-inch HARP gun in Barbados held the largest gun record globally, with a barrel length of 119 ft and weighing 200 tons. It consisted of two 16-inch U.S. Navy gun barrels welded together and smooth-bored to 16.4-inch diameter. It was capable of firing at a muzzle velocity of 2,164 m/s (7,100 ft/s) with a maximum acceleration at launch of 15,000 g. It launched a 181-kg shot with an 84-kg payload that could reach an altitude of 181 km (595,000 ft).”

        Больше 6M (2,164 m/s, на уровне моря) – это гиперзвук?

        https://en.wikipedia.org/wiki/Railgun

        “In 2010, the United States Navy tested a BAE Systems-designed compact-sized railgun for ship emplacement that accelerated a 3.2 kg (7 pound) projectile to hypersonic velocities of approximately 3,390 m/s (7,600 mph; 12,200 km/h; 11,100 ft/s), or about Mach 10, with 18.4 MJ of kinetic energy.”

        10М – это гиперзвук?

  13. albert | 14.02.2022 at 09:33 |

    один приводит свои аргументы (на чём-то ведь основаны?), второй говорит -водопроводчик, вероятно зная гораздо больше
    (извин., что в 3-х лицах))
    Может кто возьмёт на себя труд аргументированно, окончательно и бесповоротно, просветить народ?

  14. albert | 14.02.2022 at 09:40 |

    Генадий, логически всё понятно.
    Вопрос: почему эксперименты продолжаются, если температура является непреодолимым препятствием?

    • Гена | 14.02.2022 at 10:22 |

      У 60-х роках ще марили гіперзвуком. Я досі пам’ятаю красиву кольорову картинку з двома гіперзвуковими літаками “недалекого майбутнього”. Але у 70-х, 80-х, 90-х та і на самому початку 2000-х я НІЧОГО не міг знайти про гіперзвукові технології, була повна тиша. Це мені нагадує, як у 50-х в США багато писалося по мікромодулі, наскільки це компактно та перспективно. В СРСР підхопили цю тему, відкрили інститут мікромодулів, вбухали купу грошей та матеріальних сил. У мене дома є книжечка 60-х по мікромодулі. Та виявилося, що у мікромодулях на високих частотах
      виникають перехресні електромагнітні завади, схеми не працюють.

      А в США випустили перші мікросхеми та звернули усю писанину про мікромодулі. Типово технологічна диверсія.

  15. Ох уж эти любители “заклёпок”… :-))
    Ну хорошо, представим себе:
    крутая гибридно-композитная иголка диаметром 60 см и длиной 20 м, выступая в роли обыкновенной пули, метеорита, болванки — разогнана до 10М и неуправляемо несётся аж прямо в палубу авианосца. Страх и ужас! Не отвертеться вроде бы морячкам, но лазерные пушки меняют условия полёта и сия иголка с переворотом уходит в сторону от бедного кораблика. Также ещё на далёкой высоте спутники боевые не дремлют и собьют прицел для иголки.
    Нет, я понимаю, что лет через 5 высокотехнологичные страны иголочку сбацают, ну чтоб было. А вот Россиюшка…

    • Юрій | 14.02.2022 at 15:15 |

      Меч і щит – розв

      • Юрій | 14.02.2022 at 15:52 |

        Ой, недописав і відправив. Меч і щит – розвиваються з поперемінним успіхом. Зараз впроваджують лазерну зброю. А потім почнуть ракети робити з полірованої сталі, чи ще з якимось “нано-відбиваючим покриттям”
        Питання лише в тому, хто на даний момент буде мати більш технологічні вироби. Ну і росія не мала би ввійти в цей список. Але у них в запасі є чітерський прийом, ефект “кота Шредера”, котрий змушує навіть щирого німця, чи й навіть американця, з запалом мугикати “Союз нерушимый республик….”. Отож цей ефект може поширюватись і на науковців, і навіть на президентів інших країн. Хоча є дуже велиеі сумніви, що окремі “цап-царапи” щось їм допоможуть.

Comments are closed.