С днем журналистики (Часть 2)

Но магнит кормушки разрушает все то, что является сутью этой профессии. Причем, они готовы принимать любые оплаченные заказы и в общем, такое положение вещей приемлемо в большинстве профессий, но журналист-профессионал, имеющий за плечами журфак, обязан знать красные линии, за которые нельзя заходить, и главное – к чему это приводит. Они учат эту теорию, сдают зачеты и экзамены, пишут курсовые и дипломные работы на эту тему. То есть, если остальное большинство может и не знать, к чему могут привести его действия, которые кто-то ему оплачивает, то журналист это делает не просто осознанно, но имея об этом профессиональное представление.

Есть некий индикатор, который объективно выставляет журналистике ту или иную оценку. Просто вспомним, что журналистику в демократическом обществе принято считать четвертой властью. Если кто забыл, власть делится на ветви: законодательную, исполнительную и судебную, а вот журналистика – условно считается четвертой ветвью власти, которая публично контролирует предыдущие три ветви так, чтобы та не зарывалась и не вредила интересам страны и народа.

Это не мое личное мнение, а формализованный факт. Ведь профессиональный журналист имеет особый статус, не идентичный адвокатскому, но примерно такого же плана. Он имеет ряд гарантированных прав и привилегий, защищающих его профессиональную деятельность. Это как раз и есть показатель того, что журналист должен контролировать, расследовать и жалить власть так, чтобы та работала на общее благо, а не на собственный карман или узко корпоративные интересы. 

Понятно, что любая власть не будет довольной такой деятельностью журналистов и будет пытаться их прижать и вот здесь журналиста и должен прикрывать особый статус. Но вот посмотрим на эти фотографии и зададим себе вопрос о том, какую такую угрозу власть проявляла в адрес этих «журналистов»?

Очевидно, что никакую. А это может быть лишь по одной причине, они не собирались контролировать, а уж тем более – жалить эту власть и больше того, они кружат вокруг нее с разинутыми ртами, как птенцы, в ожидании того, что в этот рот что-то прилетит. И как мы знаем, некоторым из тех деятелей, что изображены на фото, таки хорошо прилетело в виде сладких мест в госструктурах с шикарной зарплатой фактически ни за что, поскольку они только числились, но ничего не делали.

И вот, что еще следует отметить прямо и четко. Наша журналистика демонстрирует постоянную реакцию. Чем хуже руководство страны, чем хуже объективные показатели экономики, чем сильнее оно роняет авторитет Украины, тем журналисты сильнее липнут к этой власти и стараются подбиться к ней как можно ближе. И наоборот, чем динамичнее развивается страна, чем ее авторитет становится сильнее, чем на более высоком уроне учитываются интересы Украины, тем сильнее тошнит и пучит украинскую журналистику.

И получается, что ту роль, которую, во время жесточайшей и невиданной в истории информационной войны, развязанной против нас Москвой, должна выполнять журналистика, на самом деле – легла на полечи энтузиастов, которые именно отстаивают позиции Украины в социальных сетях и других площадках, вне журналистики, как профессии. Может это и к лучшему, поскольку огромное количество людей вспомнили старую мудрость: «Если хочешь, чтобы все было как надо – сделай сам», и делают! Причем, делают намного лучше «профессионалов» и с пониманием той высшей объективности, о которой было сказано выше. Так вот, хоть они и не журналисты, но именно их мы и поздравляем с этим праздником! Так держать! Мы победим!

37 Comments on "С днем журналистики (Часть 2)"

  1. 6 червня традиційно телефоную одному-єдиному чоловікові – ВАА, екс-головреду “Голоса Донбасса”. Це не перша газета, в якій я працював. Разом з тим, так вже повелося, що контактуємо ми раз на рік – на День журналістики.
    ВАА закрив газету в 2014 році від гріха подалі, якось продав квартиру в Луганську і разом з дружиною забурився в глухе село. ВАА вже 81 рік – але він сьогодні відрапортував, що по мірі можливостей порається біля винограду. Поговорили, згадали минуле…
    Є ще пара-трійка людей, яких хотілось би привітати адресно. Але в принципі, всі вони вже в минулому. Чудово розумію, що вилетівши з активної журналістики 7 років тому, я нарешті став письменником у чистому вигляді. Отож і лишається вітати колег з минулого. Десь так.

    • Док | 06.06.2021 at 14:14 |

      Моє глибоке переконання, що чесній і творчій людині нема чого робити у нинішній українській журалістиці, бо вона навіть і не журналістика, а якийсь збочений вид проституції. Перепрошую за прямоту, але інакше назвати це нічим. Мій старший син теж вже 7 років як покинув цю діяльність, бо кожен день переступати через свої принципи йому обридло

  2. Валенteen | 06.06.2021 at 14:05 |

    А де загальне фото?

  3. Olga.ltd | 06.06.2021 at 14:22 |

    Користуюся нагодою, щоб побажати міцного здоров’я та натхнення Автору й Співавторам ЛО. Слава Україні!

  4. Стоит внимания:
    Корупція.Інфо оккупировала Youtube, постится несколько раз в сутки, частенько через даже не часы, а минуты. Использует зазывающие слоганы и манипуляции.
    https://www.youtube.com/channel/UCb6fUN4-UvIRtYmwtR-PeOg
    Есть подозрения, что это проект “слуг” или РФ (возможно и?). Ботоферма?
    Хотелось бы, чтобы кто-то из уважаемых авторов или подписчиков разобрался в этом вопросе.

    • Так, я також примiтив цей к-анал, як Начеб-то про-украiнський…
      Але весь час намагаються Пороха змiшати з л… i Mедведчуком.
      Короче, журнашлюхи.

  5. Наталія М. | 06.06.2021 at 15:14 |

    Шановний Авторе!

    Щиро вітаємо Вас з Днем журналіста від усіх чітачів ЛО (я думаю, що вони не будуть проти). І хоча в Вас зовсім інша професія по житті, але ж за покликом своєї душі Ви є справжній журналіст, який обрав нелегку та надзвичайно відповідальну справу – день за днем занурюватись у вир подій, першим дізнаватися про їхній перебіг і створювати об’єктивну картину нашого життя.

    Глибока аналітичність, об’єктивність та оперативність висвітлення проблем і подій – це те, що завжди притаманне творчості нашого Автора.

    Особливу повагу викликає те, що, дотримуючись норм професійної етики, Ви сміливо висвітлююте здобутки і вказуюте на проблеми нашого суспільства.

    Бажаємо Вам, шановний Авторе, здоров’я, особистого щастя, невичерпної енергії задля втілення у життя всіх задумів, планів і мрій.

    Ваші благодарні чітачі сайта ЛО.

    П.С. Також, користуясь нагодою, хочу поздоровити з днем журналіста наряду з нашим Автором, чесних блогерів-єнтузіастів: Шарпа, Горліса-Горського, Леусенка, Ібігдана і інш., які також чинять інформаціонний опір владному свавіллю. А мої побажання для вас читайте вишче.

    • Звісно, я перепрошую, але…
      * БЛОГЕР – це людина, яка веде блог («мережевий журнал чи щоденник подій»): вебсайт, головний зміст якого — регулярно додавані записи, зображення чи мультимедіа.
      * ЖУРНАЛІСТ – це людина, яка збирає, створює, редагує, підготовляє та оформлює інформацію для редакції зареєстрованого засобу масової інформації, пов’язана з редакцією трудовими чи іншими договірними відносинами, — або робить це за власною ініціативою. Особа, яка може не мати журналістської освіти, але повинна виконувати волю власника газети, журналу, теле- чи радіоканалу, сайту а також вимоги чинного законодавства у царині журналістики.
      Звідси дві важливі відмінності блогера і журналіста:
      1. блогер може бути суб’єктивним і не має прагнути до об’єктивності, тоді як журналіст мусить дотримуватися принципу об’єктивності подачі інформації;
      2. блогер у своїй діяльності не пов’язаний жодними законами й не може нести юридичної відповідальності за матеріали, опубліковані в своєму блозі, тоді як журналіст несе відповідальність за свої матеріали згідно до чинного законодавства.
      Тому при всій повазі, але шановний наш Анти-Колорадос не є журналістом за визначенням. Згідно до написаного в розділі “О нас” – https://defence-line.org/o-nas/ – на “Лінії Оборони” не подається об’єктивна інформація. Натомість тут подається НЕЗВИЧАЙНА ТОЧКА ЗОРУ на поточні події. Й оприлюднені тут матеріали є суб’єктивними. Насамкінець, на “ЛО” нема ніякої редакції, яка б замовляли журналістам матеріали і з якою їх потрібно узгоджувати.
      До речі, саме остання обставина довгий час була каменем спотикання у моєму спілкуванні з Анти-Колорадосом. Бо я звик, що матеріали треба “продавлювати через начальство”. Бо в українських часописах зазвичай існує так званий “ШЕФ-РЕДАКТОР – представник засновника мас-медіа”. Жоден закон не визначає, хто такий шеф-редактор. Тим не менш, шеф-редактори існують скрізь… Наприклад, в “Політиці і культурі (ПіК)” шеф-редактором був Зіновій Кулик, колишній міністр інформації. В журналі “РоботодавецЬ” шеф-редактором був Віктор Хмільовський – президент Спілки орендарів і підприємців України. Отож головним редакторам (не кажучи вже про редакторів відділів) все одно доводилося узгоджувати всі матеріали з шеф-редактором. Тому Анти-Колорадос постійно писав мені: “На Лінії оборони нема редакції, пишіть на свій розсуде і як вважаєте за потрібне!” – аж доки я не припинив запитувати.
      Тому Анти-Колорадос є саме БЛОГЕРОМ, а не журналістом. І це об’єктивно.

      • Сергій-Львів | 06.06.2021 at 16:49 |

        А чи можете допомогти нам перелічити журналістів з фото біля Зе? З Яником є пізнавані моцні в майбутньому спеціалісти з Укроборонпрому, Укрзалізниці, тощо, а серед тих, кого годує Зе? Питання без іронії, оскільки треба всіх знати поіменно.

        • На фото з ЗЮ я знаю лише Дмитра Гордона і Майкла Щура. Інших не знаю. Чесно.
          Що ж до фоток з Овочем – то там є Мустафа Найєм, Євген Кісельов, Савік Шустер. Можливо – Олександр Куцак і Микола Канішевський.
          Але чесно кажучи, я б не робив аж таких однозначних висновків, ґрунтуючись лише на фотографіях. Я, наприклад, теж бував на показових прес-конференціях Ющенка і ЮВТ. Ющенко кожному журналісту подарував пасхальне яєчко (дерев’яне, справа була на Великдень), блокнотик і коробку цукерок. ЮВТ виставила загалу кількасот пляшок солодкого шампанського (іменна колекція) з біляшами і знов-таки цукерками. І що з того?.. Від того я не полюбив ні Ющенка, ані ЮВТ.

        • Вуйко з Донецька | 06.06.2021 at 18:08 |

          Олег Шарп оприлюднив тих осіб.

        • На заглавном фото первой части поц в белой рубашке рядом с шустрым савиком – это тот вася, который порывался организовать телемост с каналом россия-1.

        • Володимир | 07.06.2021 at 10:05 |

          Що хочеться додати: ми приречені на успіх як нація, є тільки один нюанс я цей успіх хочу побачити ще при своєму житті) Члава Україні!

    • Сергій-Львів | 06.06.2021 at 16:34 |

      Що написано від душі, не підтримати неможливо! А те, що робить Анти-колорадос, це не просто журналістика, а як на фронті – бойова журналістика. Справжній боєць інформаційного фронту на відміну від тих заробітчан на фото.

  6. Наталія М. | 06.06.2021 at 15:23 |

    Очень сильные по смыслу эти две статьи Автора! Особенно мощно здесь звучит последний абзац. И да, мы непременно победим! Потому, что за нами Правда.

    Слава Україні! Героям Слава! Смерть ворогам!

  7. Санто | 06.06.2021 at 15:47 |

    Все ж таки фотки показують, що Зю там – лише офіціант кейтерінгу. Видно, що це його, йому личить ця його робота. А от організатор пікніку лежить (чи стоїть) десь в тіні. І цим шашличним дійством показує всім учасникам пікніку “от ви у мене де”. А ще показує, що ніяких гілок влади в Україні не залишилося, а є сам лише стовбур з колючками – як катус. І тіньові володарі глушать цим стовбуром наліво і направо. А тих, хто мав би бити тривогу з цього приводу, підгодовують шашличками. І вони радо роззявляють роти – їм же не хочеться, бути битими за щось, що не сподобається хазяїну. Сумна це картина, браття…

  8. Сергій-Львів | 06.06.2021 at 16:20 |

    А на останньому фото Майкл Щур притулився і дзьобає з руки найвеличнішого своє “зернятко”, не відразу розпізнав. Ось вам і компашка підібралась.

    • Лисий із Бразерс | 07.06.2021 at 14:16 |

      Пане Сергію, Ви в окуліста давно були?

      • Сергій-Львів | 07.06.2021 at 15:41 |

        🙂 Не пам’ятаю. Майкл на своїх відосіках, напевно, замальований гримом, а тут в натурі, можна й перелякатись (і не тільки він такий 🙂 )

  9. Galina Salvador | 06.06.2021 at 17:12 |

    Автору и коллективу ЛО поздравления, наилучшие пожелания и огромная благодарность за бесценный многолетний труд.
    Слава Украине! Слава Героям!

  10. Ватасгинь! | 06.06.2021 at 17:15 |

    А все таки интересно узнать мнение Автора с ,кем он сам себя сопостовляет.Здесь озвучены две версии,журналист и блогер .Почемуто мне кажется ,ни то ни другое.Про себя я вижу уважаемого Автора как добровольца,в присущей ему манере оценившего все направления ударов и сделавшего правильные выводы.Если в контактном боестолкновении НАШИ ГЕРОИ отбросили парашскую чуму, то на информационном фронте у нас ,к сожалению, пока не очень.В моем понимании, Антиколорадос это один из командиров информационного добробата.

  11. rock-n-roll | 06.06.2021 at 17:22 |

    Дима Гордон сумел правильно себя продать, видать с самого начала ему ничего не перепадало, как добровольцу-инициативнику. Поэтому он:
    в сентябре на всю Украину сказал, что разочаровался в бубочке нашем;
    потом подключил доктора Комаровского – они на пару высказывали своё разочарование.
    И вот теперь Янелох кормит его с руки шашлычком.
    Сколько же Диме предложили?

  12. Федір | 06.06.2021 at 17:55 |

    надеюсь после наведения порядка будет Люстрация и всего журналистского состава…..
    пусть учаться новые кадры, которым расказывают то что Автор упомянул

  13. Федір | 06.06.2021 at 17:56 |

    ведь на этом Фронте безпринцыпные попа-рацци и инфо-путаны равняются врагам.

  14. Алексей Ш | 06.06.2021 at 18:32 |

    “…энтузиастов, которые именно отстаивают позиции Украины в социальных сетях и других площадках”

    Люто плюсую и поздравляю всю редакцию ресурса также.
    Но лично мне очень не хватает конкретного перечня. Ну почему бы не поздравить хороших правильных ребят от имени ЛО?
    Ну ведь одно ж святое дело плечом к плечу делается!
    Чего ж тут скромничать!

    И еще раз поздравляю!

    • Занесите на скрижали – Гордон, Алеся Бацман,Савик Шустер, Майкл Щур, Алексей Газубей (“Фокус), Влащенко, Вася Голованов (ньюсван, организатор телемоста с россия-1), Севгиль Мусаева (упячка давно помойка), Сергей Щербина (РБК-Украина),Александр Мартыненко (Интерфакс), Мосийчук… ну и где-то незримо в кустах призрак Юлиуса Штрайхера.

  15. Наталія М. | 06.06.2021 at 19:12 |

    Тимур | 6 Червня, 2021 at 16:24 | Відповіcти
    Шановний Тимуре, дякую за роз’яснення. Але в данному випадку я повністю підтримаю точку зору

    Сергій-Львів | 6 Червня, 2021 at 16:34 | Відповіcти
    @ Що написано від душі, не підтримати неможливо! А те, що робить Анти-колорадос, це не просто журналістика, а як на фронті – бойова журналістика. Справжній боєць інформаційного фронту на відміну від тих заробітчан на фото.@

    Я теж вважаю Автора журналістом інфрмаційного фронту. І працюють такі люди зараз в небезпечних умовах. Вони повністю взяли на себе тягар справжнього журналіста: бути чесними, об’єктивними
    та не заангажованими.

  16. Андрій Дар | 06.06.2021 at 19:19 |

    Поздравляю всех нас, блоггеров, и просто читателей и писателей!
    Вместе мы – сила! Каждый по капельке, по мере своей, а вместе мы – мощный поток.
    Да будет так. Слава Украине!

    • Наталія М. | 06.06.2021 at 19:30 |

      Андрій Дар | 6 Червня, 2021 at 19:19 | Відповіcти
      @ Поздравляю всех нас, блоггеров, и просто читателей и писателей!
      Вместе мы – сила! Каждый по капельке, по мере своей, а вместе мы – мощный поток.
      Да будет так. Слава Украине! @

      Поддерживаю и плюсую +++++++++++++++…………….

  17. Всё говно собрал. Не хватает только гужвы и шария..

  18. Евгений О. | 06.06.2021 at 22:06 |

    Посмотрел фотографии.
    Какой лес загадили,противно.
    Теперь за грибами еще дальше ездить буду…
    Наверное время сейчас такое, гордоноватое и шустероватое.
    Надеюсь, что пройдет. Все проходит.

    Но от одного впечатления, честно говоря, очень мне грустно стало.
    Президент моей страны, раздающий шашлык, выглядит как, …. нет такого слова, адекватного.
    А визитеры эти все… Им еще бы блинов с лопаты пораздавали, картинка была бы полная.

    • выглядит как половой в косоворотке.

  19. Володимир | 07.06.2021 at 10:08 |

    Що хочеться додати: ми приречені на успіх як нація, є тільки один нюанс я цей успіх хочу побачити ще при своєму житті) Слава Україні!

Comments are closed.