Деолігархізація (частина 2)

З іншого боку, у них вдома — у царстві-гусударстві Яйсор в аналогічній ситуації могли утнути щось значно гірше. Наприклад, дати нюхнути полонію чи згодувати рибкам піраньям. Тому Лєнкіну ще дуже пощастило, вважали VIP-кроти…

— То шо ж виходить, це МВФ винуватий? — глузливо спитав Калмик.

— Ага, ага! МВФ. А дєньгу на дерибан откуда-то ж брати нада! — охоче підтвердив Лєнкін. — Ото тому ми й іздєлалі цей законопроєкт. А тепер будемо составлять список олігархів, шо мєшають нам жить. То буде дополнєніє до цього закону, й нехай МВФ задавиться. Аби гроші дали…

— Ні, він точно знущається!.. С-с-сючка!.. Падло!.. Я таки покличу нукерів!.. — загомоніли олігархи.

— У список олігархів ми заносимо за чотирма критеріями, — між тим з приреченим виглядом продовжив Лєнкін. — По-перше, це активи від 2,3 мільярдів гривнов. По-друге, суттєвий вплив на ЗМІ. По-третє, монопольне положення на товарному ринку або суб’єкт природних монополій. По-четверте, участіє в політиці. Якшо хто отвічає хоч би трьом критеріям з чотирьох — поздравляю, той у списку!

— Тільки спробуй!!! — загрозливо гримнув Хамаметов. Оскільки двоє його нукерів вже стояли біля крісла господаря, а третій стискав у руці другу ніжку стільця… Лєнкін вереснув відчайдушно:

— Прєдлагаю за номером один внести Сідоглавого!!!

Почувши це, усі присутні умить завмерли, оцінюючи відчайдушний вчинок Лєнкіна. Сідоглавий був його попередником, усі присутні на нараді його ненавиділи і трохи навіть побоювалися. До речі, на сьогоднішню нараду його не запросили. А тому Калмик мовив розважливо:

— Сідоглавого, прєдлагаєш?.. За номером один?..

— Ага! — кивнув Лєнкін, перелякано зиркаючи да нукерів Хамаметова.

— А він отвічає критеріям?..

— Всім чотирьом!!! — кивнув Лєнкін. — Хоча активи він повіддавав у сліпий траст, це ні в щот, як для списка олігархів. На ЗМІ вліяє суттєво, бо зателеконав два телеканали. На товарному ринку канхвет і тортов у нєго монопольне положення…

— Хіба?.. — несміливо здивувався хтось із яйсорських VIP-кротів.

— Нада будєт — докажемо, шо то усьо євойна собствєнность, — підтвердив радісно Калмик. А Бубликівна додала:

— Генпрокуратор — це наше дишло, куди повернемо, туди і вийшло!

— Харашо, а шо там напослєдок?..

— Участіє в політиці.

— А-а-а, ну так голова фракції у Верховній Зраді!.. — П’янчук радісно заплескав у долоні, слідом за ним зааплодували й усі інші. Тоді Лєнкін витягнув з дешевого канцелярського набору, розміщеного на столі перед ним, прикрашену смарагдами золоту ручку «Parker» і тремтячою рукою вписав у список аніакрунських олігархів:

«№1. Сідоглавий».

І тут повідомив:

— От і усьо, таварізчі. На цьому список олігархів закриваємо.

— Як це?! А ми як же?! — здивувалися присутні олігархи.

— Тада скажіть, у кого з вас є бізнес-активи на 2,3 мільярди і більше?..

Спочатку запанувала тиша, потім олігархи один за одним загомоніли:

— О-о-ой, і справді… Я ж весь бізнес на батьків переписав… А я на племінницю… А у мене все в офшорах поховано… А я так вааще милостиню збираю у вільний від справ час, щоб на хліб і воду було…

— А з мене влада Аустерліцу все витрусила, — додав Таш-Фреш з екрану, сьорбаючи ароматну каву й закусюючи різноколірними макарунами.

— Ну, от, всі ви бідні, як не знаю хто! — обережно (бо уламок ніжки все ще сковував рухи) кивнув Лєнкін. — Далі, вплив на ЗМІ…

— Ти про що таке верзеш, шайтан?! — обурився Хамаметов. — Ніякого впливу, у нас вільна преса.

— Так і я про то же самоє, — охоче підтвердив Лєнкін. — Далі, монопольне становище на ринку.

— Ні-ні-ні!!! — дружно зарепетували олігархи, зрозумівши, куди хилить господар Держави Аніакру. — Яка ще монополія, ти шо-о-о?! Конкуренти то там, то тут душать, жити не дають зовсім!.. Яка ще монополія, звідки???

— Ну, тоді послєдній пункт: воздєйствіє на політику.

— Це хіба що у мене, — зітхнула Бубликівна.

— Та у мене, — погодився П’янчук, — бо я теж дупутат Верховної Зради.

— За одним пунктом ми в список нікого не вносимо, — заспокоїв їх Лєнкін. — А тому опосля номеру один список таки закривається.

Переконавшись нарешті, що Держава Аніакру тепер боротиметься з одним-єдиним олігархом — Сідоглавим, чим повністю задовольнить Міжнародний валютний фонд, присутні олігархи влаштували господарю Лєнкіну бурхливі аплодисменти, що поступово перейшли в овацію. Між тим, VIP-кроти щось шепотіли у смартфони своїм Кремлевежам. А далі нукери Хамаметова підхопили Лєнкіна під лікті й понесли до медпункту, щоб видалити нарешті уламок ніжки, який все ще заважав трохи переляканому, але щасливому висуванцеві Калмика переживати чесно заслужений тріумф.

About the Author

Tymur
Письменник, журналіст і блогер

17 Comments on "Деолігархізація (частина 2)"

  1. Хороший троллинг, але дуже сумно.

    • Damian | 03.06.2021 at 06:56 |

      Що ж поробиш. Що є, то є. А шановному пану Тимурові подяка за його бачення подій!

  2. Ganz Anders | 03.06.2021 at 07:35 |

    “Айда Тимур ,айда сукин сын “)))Но ведь можешь ,когда захочешь !!!
    Но есть одно Но.
    Их мусс перечитать это три раза ,чтобы вьехать.Так как ,иногда интересуюсь положением дел на Руси ,читая только заголовки ,почему то всегда кричащие ,и только на что то стоящее трачу время .
    Так вот для тех ,а здесь их не мало , кто в силу каких то непреодолимых обстоятельств ,еще застрял на пятилетним этапе развития хомосапиенс ,понять это трудно, “Что такое калашо и что такое плохо,Не знаю як але не так ” .Опус лихо закручен , сюжетная линия проваливается в мелочи ,которые здорово отвлекают внимание .
    Но в целом Аллесрыхтыг!
    Шöнегрюссе???

    • “Айда Тимур ,айда сукин сын “)))Но ведь можешь ,когда захочешь !!! (с)
      *****
      Звісно, можу! 😀
      Інша річ, що тут багато вигадок:
      – фантастична країна, якої нема;
      – фантастичні персонажі, яких нема;
      – фантастичні ситуація та обраний ними спосіб дій…
      Все це треба придумати. Причому, як Ви розумієте – абсолютно без жодної прив’язки до життя! А це, вважайте – придумати цілий абстрактний світ… 😀

  3. Санто | 03.06.2021 at 08:35 |

    По суті – правильно, по формі – соковито. От тільки суворість анального покарання ви перебільшили – на нього навіть не кричать, бо не хочуть, щоб він потім смердів сечею. Його поки що тихо сварять пальчиком. Хоча є надія, що ваше літературне передбачення рано чи пізно – справдиться…

    • Укроп | 03.06.2021 at 11:38 |

      Не варто тратити час – мотузка та гілляка його виправлять куди надійніше.

  4. Сергей М Г | 03.06.2021 at 08:38 |

    Взагалі не смішно. Що це за мода у молоді – беруть новини , накладають їх на скетчі 95го відділку очистки, і влаштовують хіхоньки. Ближче до життя треба, більше уваги подробицям. Не від стільця ніжку, а вид стола, мінімум. Ніжку підготувати, сокиркою зробити гарні зарубинки, в стилі давньокитайських лускатих ножів. Так, щоб ні за яких договірняків ніякий Кюняец не витягнув. І – загнати по самі Бульбові домовленості! От тоді і посміємося.

  5. В'ячеслав | 03.06.2021 at 09:11 |

    Тільки одна деталь, пане Тимуре. Не Аніакру, а Аніарку, бо Уркаіною нас тільки пацаки називають.

    • Аніакру – це така фантастична, повністю вигадана країна. Жодного відношення до України вона не має, а всякі різні збіги літер – це випадковість 😀

  6. Теперь про олигархов.
    Лёгким движением руки Конституция сворачивается трубочкой и засовывается в задницу.

    «Рішення про визнання особи такою, яка має значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархом), приймається Радою національної безпеки і оборони України».

    Простой народ непременно возликует: подавать говно красиво – это фишка теперешней власти, тут им равных нет.
    Когда РНБО начнёт составлять расстрельные списки – разбудите, помяну демократию и всю эту фигню.
    Так, напомню просто: «Совет Народных Комиссаров – это непосредственный орган власти как таковой: и законодательный, и исполнительный, и административный» (Свердлов, 1 апреля 1918 года)
    Т.Адамс

    • Укроп | 03.06.2021 at 11:34 |

      Седоглавому не пора ли прихлопнуть эту надоедливую муху? Она ведь необучаема! И, похоже, ВВХ таки боится больше, чем санкций Запада, тем более, эти чувства вполне созвучны его собственной ненависти к тому, кто на голову выше его самого и уже поэтому ненависть готова стать саморазрушительной, ненависть ради ненависти. А ведь не верю что “улица” выйдет защищать это ничтожество… Побухтят на кухнях и смирятся, нарид он такой, на то и мудрый…

  7. Лисий із Бразерс | 03.06.2021 at 11:30 |

    Я все зрозумів, окрім слова “нукери”

    • Нукер (від монг. нөхөр, калм. нөкр — «друг, товариш») — дружинник на службі феодальної знаті в період становлення феодалізму в Монголії. Під час війни нукери виступали ратниками у війську свого сюзерена, в мирний час — вартою, «домашніми людьми». Спочатку нукер отримував за свою службу повне утримання і спорядження, потім частина військової здобичі і земельні дарування з насельниками-селянами (своєрідні бенефіції), що сприяло перетворенню їх у звичайних васалів великих феодалів. У XIV–XX ст. термін нукери став вживатися у народів Передньої (зокрема на Кавказі) і Середньої Азії у значенні «слуга», «військовий слуга».
      https://uk.wikipedia.org/wiki/Нукер

  8. когда только слухи пошли в наших СМИ о том законе за “олигархов” я сразу въехал, куда тема направлена. по всему настрою и этого “охфисса” и мышиной возне в силовых структурах сегодняшних. в лоб прошибить оборону грамотных юристов не вышло. только обгадились. и вот додумался ЗЕпрезидент (с подачи кремля и ближних своих “смотрящих” от тех же “олигархов”) как выкрутить ситуацию. но я сильно сомневаюсь, что это у него получится так как ему хочется. не на того напал. и не понимает того, что ему в ответ прилетит. свое получит вся эта свора!
    скоро. смотрите внимательно. будет интересно. как будет сдавать взад. и хвостом по палубе мести. я уверен.

    • Ну-у-у… Ви ж розумієте, що це – чистісінький збіг обставин?! У нашого преЗЕдента – якийсь там законопроєкт “про олігархів”, і мені також невідомо чому спало на думку написати про “деолігархізацію” суто абстрактно. Так чи мовити – в ключі сатири й гумору, суто для розваги шановного товариства!.. 😀

Comments are closed.