Купол (Часть 2)

Если ХАМАС копил ракеты долгие годы и в общем, не собирался вести обстрелы недели и месяцы, а просто планировал выстрелять все, а потом рубиться на улицах Газы, то у Израиля такой роскоши не было. Ему надо было вылавливать по максимуму все, что может прилететь с той стороны, и как теперь понятно, это им неплохо удалось.

Но ведь там тоже вряд ли рассчитывали на такую интенсивность и массовость ведения огня. На темп работы ПВО, при таком использовании, влияет уже не только скорострельность пусковой установки, но и скорость ее перезарядки. А дальше – по цепочке, скорость подвоза боеприпасов из хранилища и еще дальше, при такой потребности в боеприпасах – подвоз их с предприятия изготовителя.

То есть, Купол не захлебнулся бы просто имея высокую скорострельность и как мы видим, израильтянам удалось довести плотность ПВО до очень высокого уровня, а это значит, что количество пусковых установок довольно велико и все они одновременно требуют быстрой перезарядки. Вот там могло оказаться бутылочное горлышко, но как все увидели, этого не случилось. Расчет ХАМАС на «зависание» системы за счет избыточного количества входящих ракет оказался неверным. Израильские системы смогли поддерживать темп, заданный противником, и вот это кажется невероятным.

Но тут у них сработало то же самое, что у нас на Майдане – самоорганизация и здоровая инициатива. Сама ракета, используемая в «Железном Куполе», приходит упакованной в кассету. А уже кассеты меняются на развернутой пусковой установке. Но при высокой интенсивности работы ПВО логистика действительно оказалась слабым звеном. Предприятие-изготовитель перешло на круглосуточный и интенсивный выпуск ракет, но сборка их в пусковые кассеты требовала дополнительного времени. И тогда военные запросили поставку самих ракет на их базу хранения.

Сюда были мобилизованы все штабные и руководящие кадры для того, чтобы повторно использовать отстрелянные кассеты. Попробовали сами собрать – получилось, руки у людей оказались на месте, вывезли на позицию, отстреляли – без проблем. Все это на ходу, в первую же ночь обстрелов. А дальше – пошло по кругу. Никто не удивлялся тому, что майор управляет автопогрузчиком, а полковник что-то там прикручивает в кассетах. Все люди были при деле. Работали по 12 часов, сменами. Предприятия не подвели с ракетами, а сами военные разобрались со всем остальным.

В итоге получился небывалый конвейер, где логистика не дала сбоя и поддержала нужный темп стрельбы. Каждый следующий залп ХАМАС встречал новый шквал ракет Купола. Инициативность, находчивость и самоотверженность дала свой результат и сколько это спасло жизней – известно кому-то наверху, а люди выполнили свой долг и еще сверх того. И знаете что, ведь мы тоже так умеем, а значит – победим!

29 Comments on "Купол (Часть 2)"

  1. Це все добре. Але в даному разі, ізраїльтянам пощастило, що їм протистояли терористи ХАМАСу, а не професійна армія супротивника. Бо професійна армія замість хаотичних обстрілів по схемі “куди шайтан пошле ту ракету Кассам”, поставила б інше завдання: подавити систему ізраїльської протиповітряної оборони! А отже, стартові позиції ракет “Залізного куполу” мусили б чітко фіксуватися з подальшим надсиланням туди (на зафіксовані позиції) вибухових “привітань”.
    🙁
    Якби це було б так, то перед ізраїльтянами постало б завдання не тільки виробляти ракети, споряджати ними касети і підвозити на позиції в “конвеєрному” темпі – але й постійно змінювати позиції пускових установок та станцій виявлення і наведення ракет (чи як там вони називаються). А це ще на порядок ускладнює роботу “Залізного куполу”… Отож я не знаю (та й, мабуть, ніхто не знає точно), чи впоралась би ізраїльська ППО, якби батареям “Залізного куполу” довелося б постійно переміщуватися від однієї позиції на іншу після кожного залпу?..

    • VolodymyrSR | 24.05.2021 at 03:35 |

      То Тимур | 24 Травня, 2021 at 01:28 У тому-то і справа, шо клятий ХАМАС не здатен воювати з армією. Все на шо вони здатні – так це терором сіяти страх і паніку серед цивільних. Терористи – вони скрізь – терористи.Ну і на додаток. Ви ж самі і відповіли на своє риторичне питання про війну з “Залізним Куполом” – “куди шайтан пошле ту ракету Кассам”.

    • pan_futiy | 24.05.2021 at 05:14 |

      Тимур | 24 Травня, 2021 at 01:28
      …куди шайтан пошле ту ракету…
      Опубликованы фотографии ракет “Исламского джихада”, упавших в секторе Газы
      https://www.newsru.co.il/mideast/23may2021/badr3_108.html

      “…10-21 мая ХАМАС, “Исламский джихад” и другие группировки выпустили около 4200 ракет по израильской территории. По данным ЦАХАЛа, примерно 15% из них упали на территории сектора Газы, причинив значительные разрушения и убив десятки людей….”

      • І ці падіння своїх же ракет на свій же Сектор Гази списали на бомбардування кровожерливого ЦаГаЛа – я вірно зрозумів?..

    • Александр Ковальчук | 24.05.2021 at 05:47 |

      Так то воно так, пане Тимур. Але є одне але. При зіткненні з регулярами ізраільтяни задіяли б контрбатарейні системи. Купол куполом, але купол то ще не вся ПРО. Є ще ракети поверхня-поверхня. Та й повітря-поверхня. Купол же будувався апріорі як протидія цим душманам, а не регулярам?

    • Сергій | 24.05.2021 at 07:32 |

      Я так і не зрозумів, що ви хотіли донести своїм коментарем. Якщо, якби, а де конкретика? Невже ви вважаєте, що армія, яка воює з самого моменту заснування держави Ізраїль, не здатна прорахувати такі події і створити сценарій у відповідь цим подіям? Буков написали багато, а зиску з них нуль.

    • Вовк | 24.05.2021 at 08:05 |

      впевнений, що розробники Купола подбали і про самозахист!
      відстрілювати непотріб каSSам простіше зі стаціонарної точки, ніж постійно мігруючи. це раз.
      два. Кожна батарея має три пускові установки, задля дії у тривимір”ї. Геопозиціонування – штука нескладна, а от пристрілка, … – трошки марудніша. якщо йде шквал ракет – нема коли згортатись-переміщуватись-розгортатись…

      • pan_futiy | 24.05.2021 at 18:17 |

        Есть установки “Купола” морского базирования – на военных кораблях.
        Значит, наверняка есть в разработке мобильные сухопутные

    • Укроп | 24.05.2021 at 09:58 |

      Вважаю що розробниками “Куполу” зміна позицій компонентів є не чимось винятковим, а штатним режимом роботи системи і комп’ютеру не проблема миттєво розрахувати параметри пострілу, виходячи з поточного стану розташування компонентів. Інакше було б дуже дивно, якби вони про це не подумали бо ізраїльтяни – дуже розумний народ на відмінність від любителей носити рушники на голові та вмиватися веблюжою сечею 🙂

    • stamper | 24.05.2021 at 10:02 |

      это и плохо и хорошо одновременно. войну с профессиональной армией Израиль уже вывозил

    • “професійна армія замість хаотичних обстрілів по схемі “куди шайтан пошле ту ракету Кассам”, поставила б інше завдання: подавити систему ізраїльської протиповітряної оборони”
      ——-
      ХАМАС стріляв НЕкерованими ракетами, які так і стріляють, куди шайтан пошле, бо керовані в рази дорожчі та важчі в управлінні. Звісно, можна було націлювати на район, де знаходилось ППО (щось та попаде), тоді б втрати військових могли бути суттєвіші. Але, відповідно, меншою була б втрата цивільної складової, бо військові Ізраїлю, як і України, за будинками не ховаються.

    • Так была попытка трех професиональных армий в 67 году. Больше 100 млн. арабов против 3 млн жителей Израиля. Чем это закончилось для професиональных бормолеей, помнят все.
      И это как раз нам учить евреев выбирать позиции для их ПВО. :))))))

  2. Олег | 24.05.2021 at 04:13 |

    На відміну від 14-го, проти нас той олігарх, який тоді був, хай і над задорого, з нами.
    Тоді я був здивований піднесенням людей. Наразі цього не можу очікувати.
    Побачимо.

    • Задорогий олігарх у 14-му (за дивним збігом) сидів саме в Ізраїлі, то на піднесення людей жодним чином не впливав (і взагалі, для нього люди — бидло та сміття).
      А з нами на Майдані був геть інший олігарх.

      • Укроп | 24.05.2021 at 10:24 |

        Який, доречі, ніякий і не олігарх, а просто великий та успішний підприємець. Олігарх – це той, хто робить свої статки на грабунку бюджету країни через рязноманітні неправедні преференції своєму бізнесу, а Петро просто випускає продукцію світового рівня якості, не грабуючи Україну.

  3. У Николай | 24.05.2021 at 04:49 |

    Купол умная машинка, она определяет место прилета , и сбивает те снаряды, которые летят в населенные зоны, и не трогает то что летит в молоко.

  4. На тлі занепокоєності ООН, цій веселій організації пора ввести санкція з обмеження руху палестинців по світу. Бо всі їх переміщення мають одну мету – отримання грошей та закупівлю озброєння. А саме найкраще попередити стрільців, що за пуск ракети з жилого кварталу весь квартал буде знищено. ООН знову занепокоїться, а виблядків терористів стане менше. До того ж населення (підкреслюю – населення, а не народ), Північної Кореї, Ірану людьми можна не називати. Мізки промиті так, що критично там ніхто мислити не може, і якщо все це кодло полізе за межі своїх кордонів, то перевиховати їх не вдасться – тільки утилізувати. Кацапську педерацію чекає те ж саме, разом з близьким до їх серця лукою мудіщевим (олександром ригоровичем). Я багато спілкувався з білорусами і зробив сумний висновок – мислення у них як у дітей, далі свого носа не бачать, владу брати в свої руки бояться, бо а якщо шо не так? Кацапи владу брати не хочуть з дрогої причини – нах нам вона потрібна, голову собі сушити. При будь якій владі вкрадемо, а посадять – вийдемо. Це дві тупикові гілки розвитку, як і іранці, північнокорейці. Іран же до 1976 року був нормальною країною, світською. А потім шах дав все на відкуп своїй охранці САВАК, через що і виникли заворушення. А потім поци у головних уборах з вафельних рушників змінили САВАК на КСІР, шаха на аятолу і процесс пішов. За 45 років населення перетворилося на бмдло трущобне, а всі нормальні люди звідти виїхали. Один композитор Біджан Мартазаві чого коштує.
    Що стосується методики ведення війни Їзраїлем: чим технологічніше стає війна, тим самим перемогу отримає у ній не тупий фанатик, а розумний ботан, який створить систему пошуку ракет та збірних цехів цієї мерзоти. Саме головне – не боятися знищувати терористів разом з їх сім”ями, що шукачів такого роду пригод ставало менше. Терорист має знати – за ним та його сім”єю прийдуть і винищать до коліна. Сопливих гуманістів можна відіслати нах. Коли ракета , запущена терористом вбиває дітей та жінок, то чому сім”я терориста має жити? До речі англійці знищують будинки убивць, а це можна робити одночасно зі знащенням поріддя шайтана.

    • pan_futiy | 24.05.2021 at 08:20 |

      alex | 24 Травня, 2021 at 05:53
      …попередити стрільців, що за пуск ракети з жилого кварталу весь квартал буде знищено…

      Лидер ХАМАСа: «Израиля быть не должно. Это арабская мусульманcкая земля. Мы здесь хозяева»
      https://news.israelinfo.co.il/world/95039

      “Когда журналист обвинил ХАМАС в том, что организация запускает ракеты из густонаселенных районов, Мухмуд А-Захар, без смущения ответил, что ХАМАС «не выпустил ни одной ракеты из гражданских кварталов, а большинство ракет были запущены из приграничные районов».”

      Угу. Ихтамнет! У него есть у кого учиться врать.
      Надеюсь, все видели ролики с пусками ракет из установок между жилыми домами… Но ихтамнет!

      (А на “мирных жителей” – которых там действительно нет! – им плевать. Чем больше погибнет от ответки – тем лучше! Мировое соёбщество будет громче вонять и даст больше денег бедненьким-несчастненьким на восстановление… ракетного потенциала!)

      • Укроп | 24.05.2021 at 10:15 |

        Єтих европейских слюнявых толерастов надо приучать к мысли что Израиль жестчайше отвечает на бомбардировки собственной территории. Пару раз “побьются в истерике озабоченности” и примут как данность. Может даже вакуумными бомбами накрывать кварталы и пусть хоть захлебнутся своей “озабоченностью”. Логика ведь проста – если они не стреляют, то их дома остаются целыми, так не стреляйте и останетесь живы!

      • Лидер ХАМАСа: «Израиля быть не должно. Это арабская мусульманcкая земля. Мы здесь хозяева»
        https://news.israelinfo.co.il/world/95039
        *****
        Ця заява (та їй подібні) зайвий раз підтверджує, що недарма я написав матеріал “Не для того мама квіточку ростила”. Бо викупили землю євреї у арабів чи не викупили, за рішенням ООН був утворений сучасний Ізраїль чи не за рішенням ООН – бойовикам з ХАМАСу та іншим терористам байдуже! Вони будуть талдичити своє: “Ізраїль потрібно стерти на порох!” – що б не сталося. Дякую pan_futiy за зайве підтвердження!

    • Укроп | 24.05.2021 at 10:07 |

      Сопливих гуманістів можна відіслати нах. Коли ракета , запущена терористом вбиває дітей та жінок, то чому сім”я терориста має жити?
      ===
      Воістину так! Це буде “природний відбір у дії” – пустив ракету в строну Ізраїля – ну і все, більше не будеш 🙂 Хоча тут не матюкаються, але до отого “смАчного” слова, яким ви назвали терористів – соромитися не треба, саме так вони і звуться 🙂

  5. Boeing | 24.05.2021 at 06:55 |

    Постепенно израильтяне поймут, что для сносного существования с Газой необходимо серьезно проредить их мобилизационную базу. Отвечать зеркально и сносить сразу целыми кварталами. Постепенно, если не через голову, то дойдет через другие места.

  6. Ключ к Газе лежит в кармане у эмира Катара.

  7. Дмитрий | 24.05.2021 at 10:32 |

    Ну что ж, посмотрим, проспонсируют ли хамас новыми ракетами, уже с элементами разделяющихся болеголовок и обманных целей. Сделать такое не особо-то и сложно, а вот перехватить – на порядок сложней и дороже. Надеюсь Израиль будет готов к этому развитию ситуации.

    • Укроп | 24.05.2021 at 11:13 |

      Не хочу ванговать, но если ситуация перейдет в фазу, когда “купол” перестанет справляться из за разделяющихся боеголовок, или активного маневрирования ракет, то быстро слетит “налет пацифизма” с предупреждениями об ответном ракетном ударе и будут валить “по взрослому”, перейдя от обороны к активному противодействию, во всяком случае, точно доведут ситуацию до состояния, когда атаки на Израиль будут стоить так дорого, что “лучше не надо”. Голда Меир отлично высказалась на эту тему в свое время – у Израиля не такое уж большое поле маневра если их хотят уничтожить. В ответ – они уничтожат тех, кто вынашивает такие идеи потому что это вопрос выживания.

      • Федір | 24.05.2021 at 12:45 |

        надеюсь что армада дронов у них есть и сами ВВС готовы к такому сценарию. метастазы выжигать превентивно.
        П.С. ну и какой материал для сравнения – вот так и Пороха все тянули за рукав и ставили поднодки, НЕ давая защищать Украину изо всех сил. те же озабоченцы+толерасты и шумные лицемеры из ЕС.

Comments are closed.