Юрій Кондратюк і польоти NASA. Анонс

Нещодавно почув історію про мрійника з Полтави, якому висловив подяку американський астронавт за теорію і наукове обгрунтування польоту на Місяць.

  Звати цю людину Юрій Васильович Кондратюк (справжнє ім’я Шаргей Олександр Гнатович), який з дитинства мріяв здійснити політ на природний супутник планети Земля.

  Дивовижна і нелегка доля випала цій людині. Народившись 1897-го року в сім’ї викладачки французької мови і студента Київського університету, він фактично залишився без батьківської опіки і вихованням маленького Олександра займались його бабка і нерідний дід – статський радник на прізвище Яким Микитович Даценко.

Далее

1 Comment on "Юрій Кондратюк і польоти NASA. Анонс"

  1. Сергій-Львів | 01.04.2021 at 17:47 |

    Подяка автору за статтю про видатного нашого співвітчизника, однак зауважу – щодо місця загибелі немає остаточно підтвердженої версії. Російськомовна вікі (чи 22, чи 25 лютого 1942 р., с. Кривцово, Орловська обл.) посилається на “Книгу пам’яті…” своєї бази “Меморіалу” https://obd-memorial.ru/html/info.htm?id=89564312 – так собі джерело, де навіть не знають дати народження Юрія Кондратюка.
    Українська вікі – на 23 лютого 1942 року під містом Кіровим Калузької області, навіть вказуються географічні координати братської могили з похованням, англомовна вікі уточнює місце загибелі, а саме село Засецьке без точної дати. Навіть є версія про те, що Юрій Кондратюк помер 1952 р., якої дотримувався той же Джон Губолт.
    Однак що вражає, так це цинізм радянської пропаганди: Олександр Шаргей, полтавчанин, змушений був ховатися за чужим прізвищем, щоби не потрапити під кулі НКВД, навіть відмовився від привабливої пропозиції Сергія Корольова про спільну роботу, але він – “советский учёный, один из основоположников космонавтики”, хоча його роботи стали всесвітньовідомі аж у 60-і роки.
    Отже, крок за кроком, треба викривати і відмивати чорні сторінки історії так званого радянського періоду, пам’ятаючи про тих, хто насправді створював “радянську космонавтику”.

Comments are closed.