Іхтамнєт Лєрмонтов

Автор: Тимур Литовченко

Що би хто не казав, а прискіпливо вивчати біографії видатних особистостей таки корисно. Бо часом можна наштовхнутися на такі подробиці, що абсолютно перевертають уявлення як про саму особистість, так і про звичаї давніх часів.

Коли я був ще маленьким радянським піонером та навчався у звичайній радянській школі, то російській літературі у нас приділялося значно більше уваги, ніж українській. А там — в тій самій культовій російській літературі існував свій усталений пантеон майстрів красного письменства, де кожному відводилося абсолютно своє, чітко визначене місце, посунути з якого класика не могли жодні тектонічні зсуви в системі шкільної освіти. Отже, недосяжною вершиною і «золотим» №1 цього пантеону був поет-засновник російської літератури — Олександр Сергійович Пушкін, а почесним «срібним» №2 — Михаїл Юрійович Лєрмонтов…

Хоча особисто я й особисто для себе, чесно кажучи, завжди міняв їх місцями. Звісно, послідовник не може випереджати головного батька-засновника… І все ж таки, для мене все виглядало всупереч формальній логіці. Не знаю, в чім тут річ. Можливо, лєрмонтовський дактиль з амфібрахієм мені ближчі, ніж пушкінський ямб з хореєм. А може, моя підсвідомість домальовує ті блискучі вершини, які міг би підкорити Михаїл Юрійович, якби його життя тривало до 37 років — як і життя Олександра Сергійовича, а не урвалося «на цифре 26», як співав Висоцький. З іншого боку, досягнення цих блискучих вершин — питання більш ніж спірне, бо історія не знає умовного способу.

Однак мені був ближчим «парус одинокий», що біліє у блакиті морського туману… Або вигодуваний в неволі, та все ж гордий «орел молодой», який навіть сидячи за ґратами «в темнице сырой», мріє полетіти в рідні (для всіх орлів) краї: «туда, где за тучей белеет гора»!.. Або метання того ж Печоріна, який хоч і був «типичным представителем потерянного поколения»… До речі, проблему отого самого «потерянного поколения» в російській літературі вперше підняв саме Лєрмонтов — честь і слава йому за це!..

І звісно ж, навіть в радянській школі вивчали на пам’ять оці влучні рядки:

Прощай, немытая Россия,
Страна рабов, страна господ,
И вы, мундиры голубые,
И ты, им преданный народ.
Быть может, за стеной Кавказа
Сокроюсь от твоих пашей,
От их всевидящего глаза,
От их всеслышащих ушей.

Ну от, ми й дісталися до теми армійської служби Лєрмонтова. Що знали радянські школярі, про ту службу?..

Як дворянин, Лєрмонтов був офіцером. Служити на Кавказ він рвався тому, що це була дикунська околиця Російської імперії, й бажання сховатися там від «всевидящего глаза» та «всеслышаших ушей» у процитованих рядках висловлене аж надто прямо й відверто.

Що іще?.. Ну-у-у… Служив, як і всі. Упокорював «злых чеченов», які «точили свой кинжал» на мирних людей. Ніякими особливими подвигами нібито не відзначився. А в підсумку, у П’ятигорську сталася якась каламутна, незрозуміла сварка з відставним майором Ніколаєм Мартиновим і дуель 15 (27) липня 1841 року з фатальним фіналом для поета… В принципі, для жовчного чоловіка, якому явно набридло життя й який описував своє покоління як «загублене» — все й мало скінчитися приблизно таким чином…

Повторюю, все це ми вивчали у школі та не бачили тоді у біографії російського літератора №2 нічого незвичайного. І ось нещодавно, блукаючи просторами «світового павутиння», я абсолютно несподівано для себе наштовхнувся на дещо вражаюче:

Лєрмонтовський загін — сотня «мисливців» (добровольців), вибраних з кавалерії лівого флангу Кавказької лінії. Михаїл Лєрмонтов прийняв загін від офіцера Руфіна Дорохова (якого було поранено) і командував «мисливцями» від 10 жовтня і приблизно до кінця листопада 1840 року під час походів у Малу й Велику Чечню.

Як випливало зі знайденої мною інформації, в «мисливці» записувалися чоловіки «всіх племен, націй і станів без винятку» — аж до відвертої наволочі. До речі, сам Михаїл Юрійович називав у листах своїх підлеглих «різним набродом» з «волонтерів і татар»… Кожному кандидатові на вступ давали якесь важке доручення — як-то кажуть зараз, на межі фолу. Якщо все проходило вдало — кандидатові голили голову, наказували йому відпустити бороду, одягали «по-черкеськи», в червону «канаусову» (шовкову) сорочку й видавали двостволку з багнетом — типове озброєння повсталих горян. Втім, «мисливці» вирізнялися презирством до вогнепалів і віддавали перевагу холодній зброї (кинджал, шашка). Що ж до тактики, то хоча «мисливці» належали до регулярної армії — проте діяли у суто «партизанському» стилі. Остання умова — неодмінне вільне володіння азербайджанською мовою.

Отож саме цими удаваними «абреками», яких з повним правом можна назвати «росіянськими іхтамнєтами ХІХ століття», і командував майже два місяці «вскормленный в неволе орел молодой» — Михаїл Лєрмонтов, який незадовго до того — у липні 1840 року відзначився у битві при річці Велерік! Від решти «іхтамнєтов» хвацький командир нічим не відрізнявся: так само, як і вони, голив голову, відпустив бороду й загалом нехтував своїм зовнішнім виглядом, відмовившись від будь-яких зручностей — спав на голій землі та їв із спільного з рештою «мисливців» казана.

Судячи з наявних відомостей, цим призначенням світоч російської літератури був дуже задоволений. Він навіть розраховував на якусь відзнаку — оскільки це дало б, на його думку, підставу для дострокового виходу у відставку. В свою чергу, це засвідчує, що «орел молодой», який раніше щосили рвався на Кавказ подалі від «всевидящего глаза» та «всеслышаших ушей», тепер навпаки мріяв полишити «дику» окраїну. Про його загін один із учасників упокорення Кавказу — генерал-лейтенант Костянтин Мамацев (Мамацашвілі) згадував наступне: «Навіть в цьому поході він ніколи не підкорявся жодному режиму, і його команда, немов блукаюча комета, бродила всюди, з’являючись там, де їй заманеться, в бою вона шукала найнебезпечніших місць…»

За такий стиль поведінки солдати-«мисливці» нагородили Лєрмонтова прізвиськом «Правильный Поручик». Ну скажіть, чим це відрізняється від сучасного блатного «правильный пацан»?! Мабуть, нічим…

Старших офіцерів, які служили в генеральному штабі, така поведінка дворянина і талановитого витонченого поета вкрай обурювала, отож вони злостиво насміхалися над Лєрмонтовим. І хоча за хоробрість, виявлену в Кавказькій кампанії, «Правильный Поручик» неодноразово представлявся до нагород — проте жодної так і не отримав.

Наскільки можу судити, теперішні росіяни згадують про командування Лєрмонтовим загоном «мисливців» з любов’ю та гордістю. А от свого часу нам — радянським школярам про цей період навпаки намагалися не розповідати докладно. Що ж, тепер все стало відвертіше й цинічніше водночас. І це дозволяє краще зрозуміти, що являє собою один із світочів російської літератури — «вскормленный в неволе орел молодой».

Тимур Литовченко

61 Comments on "Іхтамнєт Лєрмонтов"

  1. Друзів у нього не було – він швидко позбавлявся їх через свої наглі випади в їх бік.
    Дуель та її результат були їх вироком.
    P.S. Він перевершив би Пушкіна, як би його не пристрелили. Це й насправді був видатний талант – під час хвороби матері довелося перечитати увесь чотиритомник його творів. Пушкін таки десь позаду у літературній творчості. А у решті – майже рівні. Маніакально-депресивнийпсихоз психоз у обох. Тож, не дивно.

  2. Андрій Дар | 06.09.2020 at 14:13 |

    Шановний Тимуре! А які джерела Ви використали, для цього дослідження?

    • У Вікі зовсім мало – хоча попервах я наштовхнувся саме на російську Вікі:
      =====
      https://ru.wikipedia.org/wiki/Лермонтовский_отряд
      =====
      Проте нагуглити можна багато чого різного…
      Дам ще декілька посилань в різних коментарях – лише для того, щоб їх усі не поставли на модерацію.

    • Агалаков Александр Викторович
      Лермонтовский отряд
      http://artofwar.ru/a/agalakow_a_w/lerm_otrdoc.shtml

    • Вторая ссылка Лермонтова на Кавказ
      https://diletant.media/articles/45290091/

    • Лермонтовский диверсионный отряд абреков
      https://slan1934.livejournal.com/254320.html
      =====
      І таке інше в тому ж дусі…
      Повторюю, нагуглити можна багато чого різного!
      Я нагріб різних цитат сторінок на 6, потім зробив короткий дайджест.
      Але все зводиться до однієї суті…

    • P.S. Особисто мене тут цікавить сам принцип формування загонів росіянських “іхтамнєтів”, які діють в суто “партизанському” стилі – хоча є регулярними військовими формуваннями росіян. Мабуть, уперше ми з дружиною зіткнулися з цим, коли збирали матеріали для нашого роману про Юрія Немирича – “Фатальна помилка”:
      https://rozetka.com.ua/ua/folio_9789660372139/p62776978/
      Повірте, в 1658 році сталося те саме: щойно політика козацької Гетьманщини не сподобалася московському цареві – як у червні 1658 року з Бєлгорода на українські терени зайшло військо князя Григорія Ромодановського й отаборилося під Веприком (Полтавщина). Жодних пояснень московити козакам не надали. Зрозумівши, що наближається лихо, гетьман Іван Виговський надіслав у полки універсали із наказом “збиратися з усіма людьми” та зміцнювати обороноздатність міст і містечок. А також послав за допомогою до кримського хана.
      Восени 1658 року війська московитів захопили, пограбували і спалили сотенне містечко Чорнухи Лубенського полку – знов-таки, без найменших пояснень. Татарська орда прийшла на допомогу козакам лише на початку грудня 1658 року – тоді війська московитів почали ганяти більш-менш ефективно. Вже в січні 1659 року на допомогу Ромодановському привели війська князі Семен Пожарський, Семен Львов і Федір Куракін – знов-таки не пояснюючи своїх дій… Потім у квітні 1659 року військо князя Олексія Трубецького обложило Конотоп. А вже влітку 1659 року московитів нарешті розбили під Конотопом…
      На наш погляд, це є прикладом того, як московитські “іхтамнєти” діяли в XVII столітті. Отже, “партизанські” дії загону “мисливців” під командуванням дворянина й поета Михаїла Лєрмонтова на Кавказі в ХІХ столітті є наочною проміжною ланкою, що прекрасно ілюструє методи, якими воюють росіяни вже не перше століття…

      • Камянтатар | 06.09.2020 at 22:57 |

        Вітаю. А гэты ваш комент даволі цікавы для мяне. Калі гэтая вашая кніга напісана, то дзе яе купіць?

        • Книжка написана, вийшла друком 5 років тому – в 2015 році. Я дав посилання на інтернет-гіпермаркет “Розетка”:
          https://rozetka.com.ua/ua/folio_9789660372139/p62776978/
          Там є доставка по всій Україні.
          Є й інші українські книгарні (в т.ч. інтернет-книгарні), де вона продається. Якщо хочете – можу підказати.
          Якщо ж Ви в Білорусі живете…
          Чесно кажучи, не знаю, хто продає українські книжки за межі України! Це задавнена проблема: українські книжки продаються виключно на нашій території. А для пересилання за кордон треба сплачувати божевільні податки… 🙁

          • Камянтатар | 07.09.2020 at 02:59 |

            Дзякую. Нічога страшнага , радныя з Украіны перашлюць

  3. Марина | 06.09.2020 at 14:27 |

    Идеальный пример того, что если человек талантлив, это совсем не означает, что он хороший и порядочный человек. Сволочь вполне может быть очень талантлива и даже гениальна. Ньютон, например. 🙂
    Вот и вошел Мартынов в историю русской литературы, почти как вселенское зло. Хотя на его месте любой нормальный мужик, тем более офицер, влепил бы Лермонтову пулю между глаз гораздо раньше.
    В 17 лет я тоже была уверена, что “золото” за ним, что он бы написал…
    А сейчас думаю, что не написал бы. В любом случае не дожил. Уж больно паскудный характер был у Михаила Юрьевича.

    • parabellum | 06.09.2020 at 15:42 |

      Поясните в чем сволочизм Ньютона? Я просто не в курсе..

      • Евгений О | 06.09.2020 at 16:11 |

        Полюбопытствуйте биографией оного. Интересно.
        Гейзенберг, опять же.
        Да и тот же Сахаров. Атомную бомбу создавал, верой и правдой служа отечеству, или что там было. Прозрел. А бомба уже была в руках недоумков. Где и находится по сию пору.
        Такое время было? Не спорю. И таких примеров много.
        На самом деле нас в советское время не приучили отдельно рассматривать результаты труда и автора этих результатов. А по какой-то причине, характеристики, например героев, сыгранных актером, приклеивали и к его личности. А личности-то радикально разные.
        Так и учёная братия. Научный результат может быть и великим, а вот автор его может оказаться весьма не однозначной личностью.

        • “Такое время было? Не спорю. И таких примеров много” (с)
          *****
          На жаль, “ТАКОЕ ВРЕМЯ” у всіх і всюди – ЗАВЖДИ.
          Не буває “золотого часу”, коли людяність людини не піддається випробуванню… 🙁

          “На самом деле нас в советское время не приучили отдельно рассматривать результаты труда и автора этих результатов” (с)
          *****
          Це насправді дуже глибока тема, що заслуговує на окрему статтю.
          Українці насправді зіткнулися з цим в 2014 році, коли діячі російської культури в масовому порядку кинулися підтримувати “политику Путина по Украине”. Скільки тоді розчарувань було Баталовим, Табаковим та іншими!..

          • pan_futiy | 06.09.2020 at 18:42 |

            …діячі російської культури в масовому порядку кинулися підтримувати “политику Путина…

            – Скажите, гражданин Рабинович, а что вы думаете по поводу…
            – По этому поводу я полностью согласен с мнением газеты “Правда”!
            – А что вы думаете по вопросу…
            – По этому вопросу я полностью согласен с мнением газеты “Правда”!
            – Ну, хорошо, а по вопросу…
            – По этому вопросу я тоже полностью согласен с мнением газеты “Правда”!
            – Да что вы все “газета Правда, газета Правда”? А свое собственное мнение у вас есть?
            – Есть… Но я с ним полностью не согласен!!

    • Док | 06.09.2020 at 18:48 |

      Приходилось слышать мнения о якобы мерзком характере сэра Исаака Ньютона и раньше. Однако, следует признать, что за свою долгую жизнь этот выдающийся человек не совершил ни одного мерзкого или бесчестного поступка. Напротив, он всегда строго следовал своим принципам, был довольно равнодушен к славе и почестям, был экономен и аккуратен, но никогда не был жаден. А, ведь мы судим человека по поступкам, а не по мнениям его современников о нем, не так ли?

    • Андрій Дар | 07.09.2020 at 15:12 |

      Ну вот зря Вы так про Ньютона.
      Ньютон был назначен управляющим («мастером») Монетного двора[50][48]. Однако честный и компетентный человек во главе Монетного двора устраивал не всех. С первых же дней на Ньютона посыпались жалобы и доносы, постоянно появлялись комиссии по проверке. Как выяснилось, многие доносы поступали от фальшивомонетчиков, раздражённых ньютоновскими реформами[52]. Ньютон, как правило, равнодушно относился к злословию, но никогда не прощал, если оно затрагивало его честь и репутацию. Он лично участвовал в десятках расследований, и более 100 фальшивомонетчиков были выслежены и осуждены; при отсутствии отягчающих обстоятельств их чаще всего высылали в североамериканские колонии, но несколько главарей были казнены. Число фальшивых монет в Англии значительно сократилось[

    • Лариса здорового человека | 09.10.2020 at 10:13 |

      Во-во! Есть чёрное пятнище на Лермонтове – это Сушкова, что-то типа его “бывшей”.
      Он отомстил ей продумано, жестоко, с таким сволочизмом, что это вызывает отвращение к нему самому и его стишкам.
      Иллюстрация к слову “погубил”.

  4. pan_futiy | 06.09.2020 at 15:06 |

    «вскормленный в неволе орел молодой»

    Однажды, в студеную зимнюю пору
    Сижу за решеткой в темнице сырой.
    Гляжу, поднимается медленно в гору
    Вскормленный в неволе орел молодой,
    И шествуя важно, в спокойствии чинном,
    Мой грустный товарищ, махая крылом,
    В больших сапогах, в полушубке овчинном,
    Кровавую пищу клюет под окном… (c)

    • Це прекрасно!!! 🙂 🙂 🙂

      • Центровий | 07.09.2020 at 08:57 |

        У нас в шкільні роки трохи інший був варіант, на межі фолу. Маяковський + Нєкрасов
        Однажды в студёную, зимнюю пору
        Я достаю из широких штанин
        Гляжу – подымается медленно вгору
        Смотрите! Завидуйте! Я гражданин!

        )))

    • Олег | 06.09.2020 at 22:41 |

      Знаю інший варіант)):
      Однажды, в студеную зимнюю пору
      Сплотила навеки великая Русь!
      Гляжу, поднимается медленно в гору
      великий, могучий Советский Союз…

  5. Евгений О | 06.09.2020 at 16:24 |

    Вот, ведь, как интересно в мире все взаимосвязано.
    Не пойди мордор на идиотические действия, приправленные не менее идиотическими высказываниями главстерха и ловца амфор, и никого бы, очевидно, не заинтересовали бы эти историко-биографические подробности.
    А теперь и эрэфу и историю ейную по молекулам разберут.
    Да, собственно, уже и начали.
    Как тут не вспомнить заставку к “Очевидному невероятному”:
    О сколько нам открытий чудных готовит путинский дурдом.
    …………..
    Всё же удивительна оказалась разрушительная сила рассеянской идеологии!
    Ладно мордорская территория, там цивилизации особо то и не было. Но ведь и Европу поколбасило не слабо!
    Ох и назрел пересмотр свободословия, ох и назрел…,

    • “Но ведь и Европу поколбасило не слабо!” (с)
      *****
      ІМХО, Європа і весь цивілізований світ занадто захопився феноменом “ЗАГАДОЧНОЙ РУSSSКОЙ ДУШИ”, розроблений видатним російським письменником-клясиком Хведором Миколаїчем Толстоєвським. А між тим, деякі типи, описані ним у видатних художніх творах (на кшталт “Бісів”, “Злочину і покарання”, “Воскресіння” та ін.) є хворими на всю голову персонами. Причому ці психічні хвороби є заразними… Отож цивілізований світ і заразився!

      • Евгений О | 06.09.2020 at 17:44 |

        І це також.
        Але, як на мою думку, захоплення соціальними утопіями, перш за все не дуже освіченими, але добряче забезпеченими, разом з проповідями чеснот бідності та подібних, що лунали в церквах, призвели як раз до того, що всі ті маркси з енгельсами та їх привидом, були сприйняті суттєвою кількістю людей.
        А вже потім згадані Вами “генії слова” додали свого лайна в уже підготовані європейські мізки.

      • Олег | 06.09.2020 at 22:43 |

        Дуже гарно розказано, що творили московити в гірських аулах у Толстого в “Хаджи-Мураті”… Рекомендую!

        • Та я знаю, що Жилін з Костиліним (“Кавказький бранець”) недарма сиділи в сараї з колодками на ногах – і це ще було доволі м’яко, якщо чесно…

      • Sergij | 07.09.2020 at 14:00 |

        Швейцарці теж мають ікотливу згадку про загадковість Достоєвського . Талановитий був , талановито і гадив . Загадкова російська душа .

    • Вуйко з Донецька | 06.09.2020 at 17:05 |

      Складне питання свободи – як відрізнити правду, маніпуляцію та 100 сортів брехні? А судді хто?

  6. вот его кредо, имировоззрение современньіх ихтамнетов-генетических рабов:
    Какие степи, горы и моря
    Оружию славян сопротивлялись?
    И где веленью русского царя
    Измена и вражда не покорялись?
    Смирись, черкес! и запад и восток,
    Быть может, скоро твой разделят рок.
    Настанет час — и скажешь сам надменно:
    Пускай я раб, но раб царя вселенной!
    Настанет час — и новый грозный Рим
    Украсит Север Августом другим!

    Источник: http://lermontov-lit.ru/lermontov/text/izmail-bej/izmail-bej-3.htm

    • Овва! Оце такий “вільний орел”… 🙁

      • Камянтатар | 06.09.2020 at 23:16 |

        Сын страны пришёл домой с работы.
        Служба непростая у мальчонки, –
        Всё в кровище: гимнастёрка, боты,
        Латы, шлем. А главное – ручонки.

        За паёк, за новые погоны
        Служит, жопу рвёт, как не порвётся…
        «Мама, дай мне денег на патроны, –
        Я тебя спасаю от народца !!

        За тебя уже готов стрелять я
        По тебе, моя родная мама.
        Ведь с таким народцем мы не братья,
        Что поднялся гордо и упрямо.

        Будь их сотни, тыщи, миллионы,
        Будь хоть все-все-все – готов я к бою !!!
        Только дай мне денег на патроны,
        Ну и драников ещё с собою.

        Нам толпа кричала, будто все мы,
        Мы,- твои солдаты,- не здоровы,
        И что мы напрасно носим шлемы,
        Потому что явно безголовы;

        Будто «Вермахт» – это наше имя …
        Батька наш – кровавый, а не кровный.
        Ох, пора мне разобраться с ними !!!
        Мама, дай мне денег на патроны !!

        Пусть же каждый на себя пеняет,
        Что в кровище прихожу с работы.
        Пусть народец истину познает,
        И запомнит, кто здесь патриоты !!!»

        И шептала мама еле слышно
        Разглядев своё дурное чадо –
        «Господи, да как же это вышло,
        Что мальчонка мой – исчадье ада !???»

        Глубже стала каждая морщинка,
        И седее каждый завиточек…
        «Ты же весь в крови, моя кровинка !!!
        Как теперь отмоешься, сыночек ??

        Как же я такое допустила,
        Чтоб дитё моё не понимало,
        Что на свете нет такого мыла,
        Чтобы кровь народную смывало !!!

        Я ж тебе с душою песни пела,
        Жопку целовала, пеленая…
        Как же я тебя не доглядела ??
        Со стыда теперь сгореть должна я ?? »

        Всё красней кровавые ручонки.
        Мама плачет, дома пахнет гарью.
        Кто же был примером для мальчонки,
        Что мальчонка этот вырос тварью ?

        • Потужно 🙁 🙁 🙁
          А з кого він брав приклад?..
          Або з батьків – або зі старших товаришів.
          Але хтось із близького оточення навчив його принципу, колись проголошеного давньоримським імператором Веспасіаном Флавієм:
          ГРОШІ НЕ ПАХНУТЬ!
          Отож і виріс таким, яким виріс.
          Запах крові на грошах для нього – не запах.

  7. Санто | 06.09.2020 at 19:27 |

    Набагато пізніше Володимир Висоцький досить вдало оцінив вклад запарєбрикового “Третього Риму” у скарбницю світових досягнень:
    – Проникновенье наше по планете особенно заметно вдалеке:
    – В общественном парижском туалете есть надписи на русском язьіке…
    Оце і всі світові гуманітарні досягнення росіян. Все решта – це біль, кров і смерть…

    • Є ще “Розповідь технолога Пєтухова” від Юрія Візбора:
      https://www.youtube.com/watch?v=deeXxE5l9Js
      =====
      Зато, говорю, мы делаем ракеты,
      Перекрываем Енисей,
      А также в области балета
      Мы впереди планеты всей!

  8. александр | 06.09.2020 at 20:13 |

    Нарушена гармония.
    Несовпадение внутреннего и внешнего приводит к тому, что мысли, слова и действия не совпадают.
    Одел вышиванку, обернулся Украинским Флагом – а внутри – гнида.
    Люди в большинстве своем предпочитают очевидное.
    Очевидность и действительность – это разные полюса понимания.
    Этим пока успешно пользуются московиты.
    Нарушение гармонии как минимум приводит к болезням.
    Посему болезни умножаются.
    Прозрение, как правило, при экстремальных ситуациях.

  9. Сергій | 06.09.2020 at 20:56 |

    Я теж про це колись читав. А ще трапився якось його вірш, з числа не дуже широко відомих. У школі точно його не вчили:

    Уланша

    Идет наш пестрый эскадрон
    Шумящей пьяною толпою.
    Повес усталых клонит сон.
    Уж поздно. Темной синевою
    Покрылось небо, день угас.
    Повесы ропщут: мать их в жопу,
    Стервец, пожалуй, этак нас
    Прогонит через всю Европу!
    Ужель Ижорки не видать?
    Ты, братец, придавил мне ногу;
    Да, вправо. Вот поднял тревогу,
    Дай трубку. — Тише, … их мать!
    Но вот Ижорка, слава Богу,
    Пора раскланяться с конем.
    Как должно, вышел на дорогу
    Улан с завернутым значком.
    Он по квартирам, важно, чинно
    Повел начальников с собой,
    Хоть, признаюся, запах винный
    Изобличал его порой…
    Скажу вам имя квартирьера —
    То был Лафа, буян лихой,
    С чьей молодецкой головой
    Ни доппель-кюмель, ни мадера,
    Ни даже шумное аи
    Ни разу сладить не могли.
    Его коричневая кожа
    Была в сияющих угрях,
    И, словом, все: походка, рожа
    На сердце наводили страх…
    Шумя, как бес, он в избу входит,
    Шинель, скользя, валится с плеч,
    Глазами вкруг он косо водит
    И мнит, что видит сотню свеч…
    Сквозь дым волшебный, дым табашный
    Блистают лица юнкеров.
    Их речи пьяны, взоры страшны,
    Кто в сбруе весь, кто без штанов…
    Народ! — сказал Лафа, рыгая,—
    Что тут сидеть, за мной ступай,
    Я поведу вас в двери рая;
    Вот уж красавица, лихая,
    П…— хоть ложкою хлебай!
    Всем будет места, только, други,
    Нам должно очередь завесть;
    Пред Богом все равны бл.—.ги,
    Но, братцы, надо знать и честь.
    Прошу без шума и без драки.
    Сначала маленьких пошлем,
    Пускай понюхают, собаки,
    А мы же, грозные, х…
    Во всякий час свое возьмем.
    Идем же! — Разъярясь, как звери,
    Повесы загремели вдруг,
    Вскочили, ринулись, и с двери
    Слетел как раз железный крюк.
    Держись, отважная красотка,
    Ужасны молодцы мои,
    Когда ядреная чесотка
    Вдруг нападет на их х…
    Они в пылу самозабвенья
    Ни слез, ни слабого моленья,
    Ни тяжких стонов не поймут.
    Они накинутся толпою
    И ядовитой м…
    Младые ляжки обольют.
    Увы! В пунцовом сарафане,
    Надев передник белый свой,
    В амбар пустой уж ты заране
    Пришла под сенью мглы ночной.
    Неверной, трепетной рукой
    Ты стелешь гибельное ложе,
    Простите счастливые дни.
    Вот голоса, стук, гам — они,
    Земля дрожит, идут, о Боже!
    Но скоро страх ее исчез,
    Заколыхались жарки груди.
    Закрой глаза, творец небес,
    Зажмите уши, добры люди…
    Когда ж меж серых облаков
    Явилось раннее светило
    И кровли бледные домов
    Живым лучом позолотило,
    Раздался крик: вставай, скорей!
    И сбор пробили барабаны,
    И полусонные уланы,
    Зевая, сели на коней…
    Идут и видят: из амбара
    Выходит женщина,— бледна,
    Гадка, скверна, как Божья кара,
    Истощена, п… видна,
    Глаза померкнувшие впали,
    В багровых пятнах лик и грудь,
    Обвисла жопа, страх взглянуть,
    Ужель Танюша? — Полно, та ли?
    Один Лафа ее узнал
    И, дерзко тишину наруша,
    С подъятой дланью он сказал:
    Мир праху твоему, Танюша!
    С тех пор промчалось много дней,
    Но справедливое преданье
    Навеки сохранило ей
    Уланши громкое названье.

    • Так, в школі це явно не вивчали 🙂
      Проте “Уланша” написана ямбом – а це для Лєрмонтова не характерно… Отже, це або дуже ранній твір (коли він ще не напрацював власний характерний стиль) – або чийсь недолугий експеримент, приписуваний Лєрмонтову.
      Якщо ж все-таки перше… Ну-у-у, знаєте… По молодості, коли кров кипить, а “гормони стукають в голову” – may be, may be… Це з розряду “витівок юного обдарування”. Хоча вірш специфічний, ясна річ. 🙁

      • Vadym Kuzmenko | 07.09.2020 at 06:55 |

        Чому ж нехарактерно?
        Той же “Белеет парус одинокий…”, написаний саме ямбом, мабуть, усі пам’ятають.

      • Сергій | 07.09.2020 at 18:30 |

        На цю тему є цікавезна книжка, Єви Томпсон “Трубадури імперії”. Там не тільки про Лермонтова багато цікавого ,але і про Толстого і про Пушкіна, та і взагалі. Рекомендую
        https://chtyvo.org.ua/authors/Thompson_Ewa/Trubadury_imperii/

  10. Щодо назви загону. Слово “охотнік” в ті часи означало (а)”любитель”, (б)”доброволець”, і (в)”мисливець” (http://slovardalja.net/word.php?wordid=23936), так що зв’язок з полюванням тут вторинний, а первісне значення – саме “доброволець”, по-теперішньому “опочленець”

    • О!!! Тоді це на 100% відповідає нашим “донбасянам” – які всі “ополченці”! Красно дякую за таку міні-розвідку.

  11. Наталія М. | 06.09.2020 at 22:20 |

    pan_futiy | 6 Вересня, 2020 at 15:06 | Відповіcти
    «вскормленный в неволе орел молодой»

    @Однажды, в студеную зимнюю пору
    Сижу за решеткой в темнице сырой.@

    Вы взяли и попеременно использовали строки из стихов Некрасова и Лермонтова. Оригинально получилось! А Некрасов мне нравится! Сильно писал! Как почитаешь, после этого сплошная депрессия и жуткая тоска! Но, сильно, да! Это вам не легкомысленный Пушкин, у которого на уме, в основном, сплошные дамы и балы! Некрасов писал о простом люде расейском, у которого жизнь была ужасная и скотская! С тех пор они почти не продвинулись. Всё так же и живут, как скотина!

    • Евгений О | 06.09.2020 at 23:18 |

      В том то и дело, что писал Некрасов депресивно. И, между прочим, именно по этой причине и был, как и многое другие депресники (тот же Гаршин, например) весьма любим совковыми пропагандерами.
      Пипл, находящийся в перманентной депресии, отменно управляем.
      А жизнерадостность и оптимизм в условиях совкового времени могли, между прочим, вызвать не здоровый интерес у “компетентных” как говорится, органов.
      Писатели с поэтами, они во всем нормальном мире развлекателями считаются.
      На равне с прочими шутами и лицедеями.
      Это у нас из них светочей мысли и инженеров человеческих душ советские сделали. По сей день от этой дури избавиться не можем…

      • “Это у нас из них светочей мысли и инженеров человеческих душ советские сделали” (с)
        *****
        Населення треба було мобілізувати на “побудову комунізму”. Тому письменники в 1930-х роках і були прирівняні до “інженерів душ людських” -> агітаторів-пропагандистів “переваг соціалізму” -> маніпуляторів. Тому вони всі силоміць зганялися в єдину Спілку письменників СРСР, підсаджувалися, фактично, на державну “годівничку” й інші різні ніштяки (Сталінські премії, звання тощо). Вони ставали суттєвими коліщатками радянської пропагандистської машини. Тому й цінувалися…

      • Центровий | 07.09.2020 at 09:08 |

        Занадто багато честі приписуєте “совєцкому насєлєнію” В шкільні роки, вивчаючи Нєкрасова, ніхто , ну майже ніхто, “нє пронікся”, всі в основному , сприймали як “відбувальщину”, в гіршому випадку вишукували різні приколи та “несуразності” (не пам’ятаю влучного українського відповідника).

        • Центровий | 07.09.2020 at 09:09 |

          Радянська школа, мої роки навчання в якій припали на 1982-92, щоб було всім зрозуміло.

    • pan_futiy | 07.09.2020 at 10:17 |

      Наталія М. | 6 Вересня, 2020 at 22:20
      Вы взяли и попеременно использовали строки из стихов Некрасова и Лермонтова.
      Во-первых, простите, но не Лермотова, а Пушкина.
      Во-вторых, не я. Не знаю, чья компиляция, но знаю ее сто лет в обед.

  12. Наталія М. | 06.09.2020 at 22:24 |

    Шановному Тимуреві, як завжди, подяка за цікавий матеріал!

    Сергій | 6 Вересня, 2020 at 20:56 | Відповіcти

    Дякую Вам за цікавий та дуже жахливий вірш! Це просто хорор!

    • Сергій | 07.09.2020 at 18:31 |

      На цю тему є цікавезна книжка, Єви Томпсон “Трубадури імперії”. Там не тільки про Лермонтова багато цікавого ,але і про Толстого і про Пушкіна, та і взагалі. Рекомендую
      https://chtyvo.org.ua/authors/Thompson_Ewa/Trubadury_imperii/

  13. Олег | 07.09.2020 at 09:48 |

    А с каких пор стих Пушкина “Узник” стал принадлежать перу Лермонтова? Неувязочка, однако….

    • “Остапа понесло” (с)
      🙁 🙁 🙁
      Точно, це таки не дуже улюблений мною Пушкін!
      Зайве підтвердження, що перш ніж відправляти “нічні розмишлізми” на “Лінію Оборони”, їх треба ретельно перевіряти в усіх аспектах… В даному разі я повівся на стереотип, що для Лєрмонтова характерними є дактиль з амфібрахієм, а для Пушкіна – хорей з ямбом. Хрестоматійні приклади.
      Лєрмонтов, “Тамара”, амфібрахій:
      =====
      В глубокой теснине Дарьяла,
      Где роется Терек во мгле,
      Старинная башня стояла,
      Чернея на черной скале…
      =====
      Пушкін, “Євгеній Онєгін”, ямб:
      =====
      Мой дядя самых честных правил,
      Когда не в шутку занемог,
      Он уважать себя заставил
      И лучше выдумать не мог…
      =====
      Хоча Vadym Kuzmenko вище – https://defence-line.org/2020/09/ixtamnyet-lyermontov/#comment-272822 – справедливо вказав, що “Белеет парус одинокий” написаний ямбом. І це дійсно так.
      А тут “Узник” – амфібрахій…
      🙁 🙁 🙁
      Ну що ж, поети не зв’язують себе розміром вірша! Треба бути більш уважним.
      Ще раз дякую

  14. Александр | 07.09.2020 at 18:25 |

    Шановний Тимуре!!!
    Як що вам не тяжко.
    Ви не могли би свої тексти, писати трошки простіше , наприклад як Автор

    Чесно ваші тести дуже тяжко сприймаются, дуже багато інформації яку зрозуміють лише люди вашої спеціальності.
    Дуже багато наукових термологічних висловлювань.

    Ваші тексти тяжко ” заходять” ( як то кажуть)

    Тексти, гарні цікаві, але!!!
    Але дуже тяжко читата – а щоб зрозуміти до чого ви клоните, потрібно читати на ” свіжу голову” – а часу не вистачає.

    Якщо Вам буде зручно – спробуйте, писати тексти як Автор а бо Готельер – Бандерівець.

    Дякую

    P.S а тексти Ваші чудові в чікаві

    • Шановний пане Александре! Спеціальність у мене проста: кваліфікація – “Інженер-металург”, основна спеціальність – “Ливарне виробництво чорних і кольорових металів”, спеціалізація – “Спеціальна електрометалургія”. Простіше нема куди, бо на цю спеціальність в мій час конкурс був не дуже високим. Сопромат у нас не викладався, ТОЕ (теорія загальної електротехніки) не викладалося… Лафа, а не спеціальність!
      🙂
      Тепер щодо Вашого прохання: “Якщо Вам буде зручно – спробуйте, писати тексти як Автор а бо Готельер – Бандерівець”. На це відповім наступне: щоб писати тексти як Автор – треба бути Anti-Colorados’ом, писати тексти як Готельер-Бандерівець – треба бути Готельером-Бандерівцем. А я пишу, як Тимур Литовченко. Причому пишу як “журналіст і блогер Тимур Литовченко”, а не як “письменник Тимур Литовченко”. Бо інструментарій журналіста й інструментарій літератора – речі різні.
      Можу писати хіба зо як Дід Панас… Але ця “машкара” теж не всім заходить. Та й не кожен текст під цю “машкару” вкладається… Зокрема було б дивно, якби Дід Панас раптом заговорив про Лєрмонтова! А от Тимурові Литовченку про цей предмет пофілософствувати можна.
      🙂
      Ну, а щоб писати простіше, тому що: “Але дуже тяжко читата – а щоб зрозуміти до чого ви клоните, потрібно читати на «свіжу голову» – а часу не вистачає”?..
      Відсилаю Вас до розділу “Лінії Оборони”, який зветься “Про нас” (цитую):
      https://defence-line.org/o-nas/
      =====
      1. Мы создали этот ресурс для того, чтобы противостоять чудовищной пропагандистской машине РФ, которая ваяет параллельную реальность и полностью лишает зрителей и читателей критического мышления и вообще – желания мыслить самостоятельно.
      {…}
      3. Отсюда наша цель – подтолкнуть читателя к собственному мыслительному процессу и сподвигнуть его самому искать те источники, которые его устроят.
      =====
      Отже, МЕТА “Лінії Оборони” – (1) протистояти пропагандонській машині РФ, (2) запустити “мислительний процес” у тутешніх завсідників.
      Отож я й пишу таким чином, щоб у читачів запустився самостійний “мислительний процес”, а не щоб “якнайпростіше”… І якщо мої тексти треба читати на свіжу голову… ОК – перепочиньте і читайте! Моїх текстів на “ЛО” не так вже й багато, я зовсім не прагну переплюнути шановного Anti-Colorados’а та інших 😀

  15. Пару слов о стихотворении “Узник”. Думаю, что орлами были Пушкин с Лермонтовым. Они мечтали сбежать от своего хозяина и спрятаться на высокой горе, очень боялись его. Но не сложилось потому, что они не умели летать. На самом деле они были не орлами, а курицами. Помечтал “орел” и остался в клетке. У них там на Раше много было изобличителей, но толку от этого не было – потоскуют и в ярмо.

Comments are closed.