З точки зору науковця 02.04 (Частина 2)

По-третє, чи потрібно нам знати цей максимум, коли його ще не досягли? Напевно, відповідь на це питання шукають всі. Особливо владні особи, які несуть величезну відповідальність за прийняті ними рішення. Не всі, правда, її усвідомлюють. Це потрібно знати й нам, посполитим. Не тільки для того, щоб «затаритись» наперед продуктами, розганяючи панічні настрої. Якщо всі сідають на паузу не на тиждень, а на один-два місяці, а може й більше, то у кожного кардинально змінюється характер його роботи, і чи зможемо ми повернутись після карантину до попереднього стилю життя?

Коли кожна окрема людина повинна визначити для себе точку неповернення, чи ще трошки почекати, нічого не роблячи? Чесно визнаю, хоч я вже пенс (не Майк), але помирати чомусь не хочу, як заповідав нам вже бувший горе-міністр. Однак у моєму житті таких викликів ще не було. Навіть у лихі 90-ті, тоді якраз всі добре рухались, мало хто сидів і чекав невідомо чого.

І останнє, чому взявся аналізувати дані з сайту Університету Johns Hopkins? Тут є декілька чинників: а) усвідомлення, що треба якось по новому планувати своє існування; б) відсутність адекватних прогнозів на фоні сильного інформаційного шуму; в) доступність найбільш достовірних статистичних даних (тут хто б не критикував ентузіастів із згаданого університету, але крім них ніхто не веде в режимі live таку титанічну роботу, за що їм подяка); г) хоч в такий спосіб допомогти медикам, які нас рятують, оцінити ризики подальшого розвитку ситуації; д) є натхнення, як каже шановний Анти-Колорадос, і головне, його, вибачте, «чарівний пендель». Буває інколи, щоби самокат (і звідки беруться такі слова?) поїхав, його треба підштовхнути.

Отримані графіки не коментую з таких причин: закономірності будуть зрозумілими, коли закінчиться пандемія і спеціалісти спокійно почнуть аналізувати події, поки що всі наші слова – це версії. Кожен має право їх висловлювати. А наочність цих графіків, на мій погляд, допомагає цьому. Зокрема, знайти відповідь на питання, поставлене на початку цього допису, хто і для чого маніпулює звітами, які дії влади в той чи інший час впливають на процеси в кожній країні, рівень їх адекватності та відповідальності, на якому етапі розвитку епідемії знаходиться та чи інша країна.

Від себе додам, що мене вразили дані з Японії. Їм вдалося, напевно, сильно розтягнути процес зараження в часі попри те, що максимум ще не досягнуто. У Південній Кореї навпаки, наприкінці лютого раптовий пік, потім стабільне зростання підтверджених випадків зараження. Такий хід епідемії сильно відрізняється від того, що відбувається в європейських країнах. У Великій Британії кількість вилікуваних не змінюється вже тиждень.

Не сумніваюсь, що все згодом буде ретельно проаналізовано, занадто тяжкі наслідки цієї світового масштабу трагедії. І кожному буде роздано за заслугами. Бережіть себе! Хоча б для того, щоби дізнатися що буде далі.

Тепер нові графіки за даними на 1 квітня 2020 року:

20 Comments on "З точки зору науковця 02.04 (Частина 2)"

  1. Географ | 02.04.2020 at 11:09 |

    А для Штатов подобного графика просто нету или там все очень страшно выглядит?

    • Науковець | 02.04.2020 at 19:22 |

      Таку спробу зробив. Однак в чому проблема: у використовуваному джерелі для Сполучених Штатів викладено дуже детальну інформацію, розкладену навіть по містах і районах. Для них це важливо, бо країна велика, кожний штат як окрема держава. Як в Європі, де кордони закриті, незважаючи на те, що це Євросоюз. Там, напевно, так само. Необхідно бути впевненим, що додаєш те, що треба. Очевидно, що вони цим займаються професійно. Але й це не головне. Там стримували інформацію, як кажуть, до упору. Наприклад, у Нью-Йорку стався статистичний “вибух” з середини березня з ростом зовсім не в 2 рази. Фактично динаміка даних з Нью-Йорку вийшла на подібну в інших країнах лише 2 тижні тому, а цього ще замало. На кривих чітко видно провалля на початку епідемії. Треба ще накопичити інформацію хоча б тиждень.
      Щодо страху, це дійсно так. Числа там вражаючи. Щодо США в цілому, на мою думку, сенсу проводити такий аналіз не бачу. Це як аналізувати середню температуру в лікарні. Тим паче, що абсолютні дані є доступними.

    • Аркадий Бостон | 02.04.2020 at 22:59 |

      В Штатах разные штаты в разное время и с разной строгостью вводили свои правила изоляции, многие ещё до объявлений федералов. Между разными штатами ограничений передвижения долго не было, но сейчас Нью-Йоркцев стараются в другие штаты не пускать, к примеру. Так что ответ насчёт “средней температуры по больнице” к месту. Взять отдельно штат Нью-Йорк или штат (не город) Вашингтон стОит, и наверняка будет интересно.

  2. володимир | 02.04.2020 at 11:10 |

    мені здається що українська статистика подібна до московської. тому не довіряю.

  3. володимир | 02.04.2020 at 11:16 |

    можливо серед читачів є спеціалісти, які можуть проаналізувати частоти поширення різних мутантних варіантів sars-cov-2 в різних країнах. китаї московії ірані японії італії іспанії німеччині франції та сша. впевнений, що це може бути цікавим.

  4. Вадим | 02.04.2020 at 11:22 |

    Самый интересный из представленных графиков – Польша. Согласно ему буквально через неделю мы должны будем увидеть ощутимый спад суточного прироста зафиксированных случаев заболевания. То есть предсказательную силу данной теории можно будет проверить уже очень скоро.

    • Науковець | 02.04.2020 at 19:46 |

      Мене також це дуже цікавить. Вони ж сусіди, якщо досягнуть піку в найближчі дні, то за них можна буде тільки порадіти.
      Про “теорію” це дуже голосно. Це робота рівня магістра, може аспіранта.

  5. woloshin | 02.04.2020 at 11:23 |

    Дякую за наукове тлумачення! Зачепили теорію великих даних, теорію імовірності, матан… Словом, почуваюсь в своїй тарілці. ? До речі, я теж труп за версією колишнього випадково виконуючого обов’язки МОЗа.

  6. Микола² | 02.04.2020 at 11:49 |

    Дякую за матеріали. Дуже цікаво. Єдине що мене бентежить це саме статистика подана з місць. Закрадаюця сумніви в адекватності данних не тільки з РФ. Кнр але й Європи та США. До того ж, на мою думку, треба ввести кореляцію на середній вік населення.імхо.

  7. Sergiy | 02.04.2020 at 14:02 |

    Графики, конечно, красивые, но к сожалению, с реальностью очень слабо коррелированы.
    Во-первых, никто не знает количество инфицированных, так как полное (да и массовое) тестирование не проводится. Постоянно тестируются только определенные категории – медицинские работники, работники домов престарелых и т.д. В реальности инфицированных на порядок больше. Соответственно, выздоровевших, то бишь переболевших бессимптомно или со слабо выраженными симптомами, тоже на порядок больше
    Во-вторых. Со смертностью тоже возникают вопросы. Ведь вирус, сам по себе, никого не убивает. Убивают осложнения. Убивают, в массе своей людей почтенного возраста и (или) тяжело больных. И неизвестно, как долго они прожили, если бы не вирус. То есть, говорить о смертности можно только в относительных единицах. Например, сравнивая смертность за равные промежутки времени в прошлом году (до вируса) и в этом.
    Всем здоровья

  8. Вставлю своїх 5 копійок. Для точного визначення ризиків, статистика має бути більш розгалуженої за принципом:
    1. Вікові групи
    2. Вікові групи за групами крові
    3. Вікові групи за хронічними хворобами
    Розгалуження – захворіли – вилікувалися – померли.
    Тоді точно можна буде визначитися з ризиками.
    Теперішня статистика , особливо по віковим групам не дає точних ризиків.

    • Науковець | 02.04.2020 at 19:54 |

      Ми ж розуміємо, що такого рівня інформації у вільному доступі немає. Це все буде зроблено згодом. Будуть статті, наукові праці, дисертаційні роботи. Хтось в наукових установах це все збирає, однак справедливо вважає таку інформацію корпоративною таємницею.
      Тим більше маємо бути вдячними працівникам центру CSSE Університету Johns Hopkins, які як волонтери щоденно викладають такий масив інформації, роблячи його доступним для вільного, некомерційного користування.

  9. Андрій Дар | 02.04.2020 at 16:11 |

    Дякую, шановний пан, за проведену роботу!

  10. Евгений О. | 02.04.2020 at 17:27 |

    Не можу втриматись, шановний пане Науковець, щоб не подякувати щиро за ваш доробок.
    Я також пенс, абож … та хай він, той дурень МОЗний іде лісом..
    Ви своєю роботою дали поштовх для багатьох замислитись у правильному напрямку.
    Закономірності подорожування світом цієї зарази мають бути вивчені досконально.
    Також мають бути найдокладнішим чином вивчені обставини, що, за наявності, здавалося б, високофахових міжнародних структур, які мали б протидіяти розповсюдженню вірусу, призвели до виникнення пандемії.
    Моделювання процесів і порівняння його результатів з реальними показниками, звичайно, дозволить виявити ті відхилення, що зумовлені або ж недбалістю і невіглаством, або ж злочинними намірами.
    Звичайно, такі результати в якості, наприклад, судових доказів, можуть бути і не прийнятними, але вони з високою вірогідністю можуть вказати правильні напрямки їх пошуку.
    Сьогодні, вочевидь,аналіз причин виникнення пандемії та визначення ролі в цьому і певних структур і, звичайно ж, особистостей має стати цілком актуальним.

    • Науковець | 02.04.2020 at 19:57 |

      Дякую Вам, п. Андрій Дар і всім небайдужим за слова підтримки. Сподіваюсь, що цей “вірус” пізнання не є таким шкідливим, як коронавірус 🙂

  11. Volodymyr | 03.04.2020 at 04:39 |

    Щиро дякую за цей цикл статей, дуже пізнавально, та корисно з точки зору паніки, тобто приглушення її. І ще, трохи раніше, лунали голоси про неправвдивість інйи в Штатах. Як вірно зауважили і Науковець і Аркадій Бостон, Штати велика Країна і Велика, у тому числі, не за розмірами, тому оускатись до рівня мордору не буде ніколи. Я вже оприлюнював це посилання, надаю ще, щоб показати з якого рівня йде інформація. Йде з району, по міркам України, тут – county, і ось ця адреса, де викладається вся інформація щодоби. Дякую, надіюсь нікого не образив. https://sonomacounty.maps.arcgis.com/apps/MapSeries/index.html?appid=21a1653b79ba42039ff22bcb85fa5b19&fbclid=IwAR36epN-BBGrrZuOLXp1fygZLQeam-rjGXmgOR2C7EzjHOsiLHwvoZAkdIk

  12. Volodymyr | 03.04.2020 at 04:46 |

    Вибачте, що знову тут. Тестування ведеться в дуже вузькому диапазоні груп ризику. Як на мене, то це лікарі, водії, копи, та особи з симптомами. Мені треба до лікаря, спробував сьогодні назначити зустріч – симптомів немає? зустріч онлайн по телефону (Zoom, Skype) Я в тій же групі ризику, за віком, що й багато хто тут. З того масиву даних, що я передав – група ризику 18-49, а моя пасе задніх.

  13. Вовк | 03.04.2020 at 08:41 |

    читав вночі, з планшета, коментувати було лінь.
    1. наш ресурс, РНБО. Показує і ретроспективу, що корисно. Також показує ПІДОЗРИ по Україні, що ще краще https://covid19.rnbo.gov.ua/
    2. навіть Шрьодінґер не знав, чи живий його кіт, поки не відкрив коробки. 😉 Ймовірність – 50/50. А ви тут про Біґ дейт, з мільонами у виборці. Це я про ДОСТОВІРНІСТЬ. Матмодель тому й зветься МОДЕЛЛЮ, бо НЕХТУЄ певними факторами. Як назали на фізфаці, “ми можєм прєнєбрєчь велічінами втарова парядка”, тобто меншими за ті, які шукаємо, в 10, 100 та більше разів. Допоки що ВСЯ світова статистика Корони товчеться в межах нормального розподілу Гаусса з погрішністю 2.5 %.
    3. Вчергове наведу СВІЖІ дані по Люксембургу: популяція – 614 тисяч
    2487 (+167)/30(+1)/80(0). Пронормуйте ці дані на популяцію і будете мати РЕАЛЬНУ картину по світу, в крайньому разі – по Європі та США. Просто Люксембург протестував мабуть найбільше населення у процентному відношенні, тому й має ТАКУ картину маслом.
    4. Для старожилів, про 26 квітня 1986 р. Нема дозиметра/накопичувача – нема й радіації.
    5 СТРАХ вбиває ШВИДШЕ за будь-яку хворобу!

Comments are closed.