То хто ж зініціював і спровокував другу світову війну?

Від редакції

Пропонуємо вашій увазі думку пана Івна Р. на початок Другої світової війни. У своїх міркуваннях він зайшов далі того моменту, коли до влади у Німеччіні прийшов Адольф Гітлер. Отже і висновок у нього доволі незвичний.

         Відповідь на це питання ще у 1922 році дав В.І.Ленін, аналізуючи прихід до влади в Італії фашистів Муссоліні, якого він особисто  знав, як лідера італійських соціалістів, редактора  газети «Аванті»:«Європейська буржуазія, яка казилась від жаху, готова  поставити до влади будь кого, аби унеможливити переможну ходу комунізму.»  Буржуазія і політики тогочасної Європи повірили у фашизм, побачили в ньому свого захисника і спасителя, який зможе  «унеможливити переможну ходу комунізму», тим більше, що  у себе, в Італії, Муссоліні уже  «припинив переможну ходу комунізму».  У результаті  Муссоліні отримав від європейської і американської буржуазії кредити і потужну фінансово-економічну допомогу,  яку  він використав  для підйому економіки і  розвитку своєї військової потуги.  « Доля хоче, щоб Рим знову став поводирем цивілізації у всій Західній Європі» – проголошує Муссоліні, а це війна [1, с.120].  Проте Європа не реагувала на таку небезпеку , тим більше, що Дуче пообіцяв зламати хребет Червоної орди і розчавити цю тварюку, раз і назавжди» [1, с.143 ].

По друге.  Наслідки першої світової війни, економічний і політичний хаос в Європі були ідеальним підґрунтям  для росту популярності комуністичних ідей і їх альтернатив.  Приходу  до влади нацистів у Німеччині сприяли одночасно дві сили. З одного боку світова буржуазія, яка казилася від жаху можливої  націоналізації, колективізації, репресій і голоду, знищення приватної власності та її носіїв,  розгулу  войовничого атеїзму.  Європейським і американським політикам імпонували заяви Гітлера  про мету німецької зовнішньої політики яка  «виключно  може лежати тільки на сході», а також його заяви про «меншовартість російського словянства».  З іншого   московські більшовики. Вони заборонили німецьким комуністам йти на вибори разом із соціал-демократами, що полегшило  прихід до влади нацистам. Радянський Союз надавав суттєву економічну підтримку, брав активну участь  в розбудові  німецького Вермахту.

          По-третє. Підготовка Радянського Союзу до  реалізації ідей «світової революції», розбудови соціалізму на всій земній кулі. А це  війна.  Світ з тривогою спостерігав  за активною підготовкою військової сили Радянського Союзу до «визвольних походів». Така політика викликала  адекватну реакцію решти світу: підготовка, допомога  і пошук альтернативної сили. Таку силу вони бачили  в італійському фашизмі і німецькому нацизмі.

  • Висновок: саме  московські більшовики спровокували  і зініціювали появу таких режимів, як фашисти в Італії і нацисти в Німеччині. Саме в цій силі європейський і американський капітал бачив своїх захисників,  силу, яка унеможливить комунізацію  світу.  Саме активна підготовка більшовиків  до «визвольного походу», до  «совєтизації» всієї земної кулі, що було зафіксовано у всіх програмних документах і виступах більшовицьких  вождів, спровокувало Другу світову війну. Тому пріоритет у розв’язанні Другої світової війни, а значить і відповідальність за ті понад 50 мільйонів  тільки вбитими, а втрати України склали за різними оцінками  від 9 до 13 мільйонів, а це стільки ж як Англія, Франція, США разом узяті,повинні взяти на себе московські більшовики.уВідповідати за Голокост і ромське питання  також має Москва. Тож, «хотят ли русские войны?»  Вся історія Московської держави  при всіх режимах, царях, імператорах і останніх президентах свідчить про те, що вони постійно знаходились і знаходяться у стані війни не тільки  з ближнім , а й з дальнім зарубіжжям.

Література.

1. Беніто Муссоліні. Моє життя:/Муссоліні Беніто. –Харків: «Фоліо», -2017. – 250 с.

27 Comments on "То хто ж зініціював і спровокував другу світову війну?"

  1. Суворов в “Ледоколе” подробно описал это время и участие СССР в подготовке мировой войны..рекомендую к прочтению!

  2. Медж | 11.03.2020 at 15:52 |

    Саме так, але….. 1500 заводів та 300к. інженерів підготував хто?
    Саме так, правильно!
    Знали для чого? Знали. С кого спросить?(смущенній “смайл”)
    Хто видав совку для агресії вир? потужності?
    “дякую”, сша. і ще раз подякую коли Пусін бомбане їх(тоді собі й самі подякують)

    • Більш того… Причому ЗНАЧНО більше!..
      Звідки потрапили до СРСР “трактори” Волтера Крісті?..
      Звідки походив полковник Купер, який наглядав за будівництвом ДніпроГЕСу?..
      А десятки заводів (не тільки “тракторних”) хто побудував “під ключ”?..
      Знов-таки американці!..

    • Док | 11.03.2020 at 20:47 |

      Ви, шановні, не плутайте бізнес з політикою. Для американців це був саме бізнес, тим більше, таку велику замову у часи, коли їх економіка була в скрутному становищі (“велика депресія”), вони сприймали як небесний дар. Американці будували підприємства с подвійним призначенням, але в ті часи, навіть макаронна фабрика була з подвійним призначенням. У ті часи для американців діяла доктрина Монро, а СРСР був від них у недосядженні для будь якої зброї. Отож, не вподобляйтеся лисому дідьку і не перекручуйте історію

      • “У ті часи” – так. Але ж у подібних питаннях треба дивитись хоча б років на 20-30 наперед… Бо ці питання є стратегічними, й якщо не враховувати більш-менш віддаленої перспективи, це потім обов’язково вилізе боком!
        🙁
        Саме невміння бачити віддалену перспективу посприяло тому, як США відгодували комуністичний Китай за часів Ден Сяопіна, про що вже йшлося на “ЛО”. Можна наводити й інші приклади стратегічної короткозорості, але ж висновки від того не зміняться!..

        • Domino | 11.03.2020 at 23:04 |

          В ті часи важко було дивитись на 20-30 років наперед. Дуже динамічно розвивалась ситуація, все мінялось за місяці. Американці робили індустріалізацію СРСР за великі гроші і то був бізнес. Ніхто СРСР навмисно до війни не готував. Щодо танку Крісті – то була передова (правда, як виявилось, тупікова) на ті часи концепція. Його технологію і зразки багато хто купляв. Совок купляв зразки танків в усіх танкобудівних державах світу – і в Британії, і у Франції, і в Німеччині. Копіював напряму (як Рено 17 чи танк Крісті) або добавляв щось своє та трохи переробляв.
          То бізнес. Після Першої світової залишилась недосказаність, продовження війни назрівало і готувались всі, у тому числі СРСР.

        • Юрій | 12.03.2020 at 14:25 |

          США також відгодувало Німеччину та Японію.

  3. Нібито відповідь напитання – “хто зініціював ругу світову війну” давно дали і В.Суворов і М.Солонін і ще ряд дослідників, набагато фунданталніше до того ж.

    • anti-colorados | 11.03.2020 at 16:31 |

      Ну тут людина зачепила Мусоліні, якого не досліджувало згадане вами панство. Чи не цікаво?

      • Статья сумбурная, не выверенная и я так понял по одному источнику. Не все так однозначно. Было такое понятие как “санитарный кордон” и в принципе он, до того как Гитлер начал все ломать под себя, со своим предназначением неплохо справлялся – линия Керзона отчерчивала от Европы всю эту чуму. Демократы до того момента пока не стрельнуло мирились с фашизмом и нацизмом, но в благополучных странах почему-то фашизму воли не давали, хотя любителей идей фашизма и нацизма хватало везде, как и любителей “рускава мира” сегодня. И ни один вменяемый политик не делал ставку на то, что фашизм – идеальное средство от коммунизма, а тем паче делегировать им защиту от совка. Они отлично видели, что и коммунизм и фашизм если пришли в гости, то уходить совсем забывают. Но если стоял выбор коммунизм или фашизм( в Испании например), то таки выбирали фашизм.

      • DmitryKherson | 11.03.2020 at 18:13 |

        цікаво

      • Олександр | 11.03.2020 at 22:01 |

        2-га світова – закономірне продовження 1-ї світової та її незавершенності. Конфігурація та сама.
        Не впевнений, що у подій такого масштабу може бути якийсь ініціатор чи провокатор. Здається, вони є результатом дії глобальніших сил. Комунізм теж не з неба впав.

        • Все правильно, но совок масло в огонь подливал активно – их всегда привлекала именно нестабильность в мире.

    • Yaroslav | 11.03.2020 at 18:44 |

      Для Andy 11 Березня, 2020 at 16:27
      Саме так!

  4. Хотят ли русские войны?
    Не просто хотят — ОНИ ВОЙНОЙ ЖИВУТ.

    Список войн “миролюбивого” недонародца:
    https://civic-stance.blogspot.com/2017/04/blog-post.html

  5. ну, тогда надо поднимать вопрос ответственности в мировых войнах и идеологов коммиков/большевиков/других_леваков – всяких там марксов-энгельсов)

    • Евгений О. | 11.03.2020 at 18:18 |

      А вот это абсолютно справедливо.
      И пока такой подход к истории не станет доминирующим, адекватности понимания причин 2МВ ожидать проблематично.
      К сему следует всенепременно добавить ответственность бизнеса, в котором “ничего личного”.

  6. Историю нужно не только изучать, а и собирать все возможные сведения, стараться их осмыслить и постараться сделать выводы. Потом опять собирать сведения, осмысливать и т.д. На каком-то цикле начнешь чуствовать, что истина постепенно устаканивается – тогда можно считать, что в первом приближении общие черты исторических событий уже понятны. Совок не имел исторической науки как таковой и после себя оставил кучу мифов и разрозненных фактов, которые к истории как науке отношения не имеют – здесь имеем огромное черное пятно. К сожалению, из доступных для рядовых граждан исторических и публицестических произведений разных авторов из разных стран сложить цельную картину событий первой половины 20-го века тоже не просто. Хотя попытки были, иногда довольно удачные (хочу отметить Дневники 2-й мировой”). Особенно смущают многие выводы,

  7. Ясно видящий | 11.03.2020 at 16:44 |

    Для того, щоб “продати щось непотрібне, треба спочатку купити щось непотрібне” (мультик “Троє з простоквашино”)
    Для того, щоб “звільнити Європу” треба треба, щоб Європу хтось захопив … Тому для виправдання активної підготовки більшовиків до «визвольного походу»та “совєтизації” земної кулі більшовикам потрібен був італійський фашизм. І саме тому Сталін через “Третій Інтернаціонал” заборонив німецьким комуністам протистояти нацистам та навіть підтримати їх на виборах. Сталін повторював трюк Лєніна … Все правильно … А путін повторює трюк їх обох – в Україні хвашіти, “украінци носітєлі руского язика” … Всій цій троїці потрібені хвашісти … “как воздух” …

    • Ясно видящий | 11.03.2020 at 17:09 |

      Ну вот – один в один методичка написанная еще лениным: “сначале берем нацистов, расистов, фашистов …”

      Россия разжигает рассовую ненависть в США
      Россия провоцирует на насилие сторонников белого превосходства, сообщает The New York Times со ссылкой на семь источников, связанных с разведкой. Этот подход росийских спецслужб — попытка повлиять на выборы в США, которые пройдут осенью 2020 года, пишет газета.
      Если перед выборами 2016 года российские спецслужбы занимались созданием фейковых групп, таких как Black Lives Matter, для распространения дезинформации и снижения явки среди афроамериканцев, то теперь Россия, по словам источников издания, пытается влиять на сторонников белого превосходства. В том числе националистов побуждают на более агрессивное поведение. К насилию российские оперативники подталкивают и черные экстремистские группировки.
      На контролируемых Россией новостных ресурсах делается акцент на разногласия на расовой почве, в том числе истории, в которых подчеркиваются обвинения в злоупотреблениях со стороны полиции и расизм в отношении афроамериканцев в армии. А те, кто занимается распространением информации в соцсетях, теперь прилагают усилия к тому, чтобы уклониться от обнаружения. Вместо вброса дезинформации для широкой аудитории, как было в 2016 году, теперь работа идет в закрытых группах и чатах. Цель российской разведки — способствовать возникновению чувства хаоса в США. Некоторые источники утверждают: Россия считает, что акты насилия будут способствовать поддержке президента Трампа.
      ФБР изучает любые связи между российской разведкой или ее доверенными лицами и основателем неонацистской группы «База» Ринальдо Наззаро. Наззаро сейчас живет в Санкт-Петербурге и женат на россиянке. С начала 2020 года в разных штатах было задержано семь его последователей.
      Также источники NYT считают, что Россия или российские миллиардеры уже финансируют крайне правые группы в Европе. Как, пример, упоминается мотоклуб «Ночные волки» и Российское имперское движение, связанное с сепаратистами в восточной Украине.

  8. продолжение

    которые делают импортные авторы, а также просто “проскальзывание” мимо многих довольно значимых фактов. По поводу американской помощи в индустриализации. Суть поведения совка всегда, в том числе и в самом своем начале, мы имеем возможность наблюдать по поведению соседа последние 30 лет. Когда лелеемая мечта о мировой революции дала сбой даже после попыток помочь деньгами, а потом и штыками(поход на Берлин 20-го года) пришлось менять тактику(но не стратегию). На вребя запустили НЭП. Заслали в Европу дипломатов (не матросов, а более презентабельных людишек со знаниями иностр.языков и во фраках), хотя для внутри Маяковский, например, ваял свои поэмы из которых-то правда и лезла. Я хочу сказать, что совок удачно прикинулся приличным. И тут в обществе джентельменов карта им и поперла. А совок всегда и всех старался надурить. Чем и доныне москва и занимается.

  9. Оптимус | 11.03.2020 at 21:39 |

    “… Саме в цій силі європейський і американський капітал бачив своїх захисників, силу, яка унеможливить комунізацію світу…”

    Угу . Й тому провів індустріалізацію совка у рекордні терміни .

    • Евгений О. | 11.03.2020 at 23:55 |

      Суттєве зауваження, до речі.
      В тому плані, що шукати причини великих воєн лише в економічній площині вкрай мало для бодай наближення до їх розуміння.
      Тим більше, що слід більш прискіпливо придивлятись до того, що, хто і за яких обставин виступив в ролі формального ініціатора початку власне бойових дій у серйозному масштабі.
      Так виявляється, що причиною мілітаризації Німеччини з наступними нападами на сусідні держави була зовсім не економіка. Для Адольфа Гітлера теза про життєвий простір для німців, очевидно, слугувала не стільки виправданням своєї войовничості, як пропагандистським компонентом, яким, окрім інших, мобілізувалось населення країни.
      Мобілізувалось, слід обов’язково зазначити, добре відчувши наслідки діяльності переможців у Першій світовій.
      Тому і підписували французи капітуляцію у відповідному вагоні…
      Можна теоретично спрогнозувати ситуацію, коли б після розгрому кайзерівської Німеччини, переможці поставились би до населення, зокрема прикордонних з Францією районів, м’яко кажучи дещо в іншій манері. З деяким розумінням. наприклад. того, що достатня кількість пересічних виконували накази своїх бонз практично так же, як і переможці своїх. Може тоді у нацистів електоральна база і вагомість аргументів для електорату були б дещо іншими.
      Сьогодні ж слід визнати, що, фактично, політика найбільшого підбурювача агресивних у світі обумовлена економічними чинниками зовсім не у визначальній мірі.
      І підтримка ним різноманітного екстриму у нафтовидобувних регіонах має на меті не стільки контроль ціноутворення енергоресурсу, скільки зовсім інше.
      треба тільки з більшою увагою поставитись до тези Путіна про найбільшу геополітичну катастрофу двадцятого століття….
      Не завадить провести аналогію між згаданим вище вагоном і Біловезькою пущею.
      Та взяти до уваги специфіку освіти і життєвого досвіду як власне Путіна, так і його оточення.

  10. Медж | 12.03.2020 at 10:27 |

    1500 заводов и 300к. инженеров = от “страха” перед комми?
    к автору текста ничего не говорю, пост правильный, но вопрос о т.н. “индустриализации” – Запад знал что сам себе петлю готовит и даже промасливает?
    а Ленин ведь получается, был совершенно прав насчет этого.

    • Евгений О. | 12.03.2020 at 11:16 |

      А все просто. Достаточно вспомнить тезис о том, что сгубило фраера….
      И, кстати, это обстоятельство по большей части осталось без изменений.
      Как там у Макрона, нужен диалог? А у немцев -нам бы газку подешевше?

  11. К сожалению, общество давно заражено конформизмом. В тех государствах, где складывалась неблагополучная экономическая, социальная, политическая обстановка резко вырастало предрасположенность к диктатуре. Коммунизм, фашизм, нацизм и прочие измы действительно появлялись не на ровном месте. Но в любом, в том числе и в демократическом обществе конформизм всегда присутствовал – отсюда эта тяга к этим всем договоренностям – а вдруг попустит, рассосется. Моя хата скраю – это не наша национальная особенность, это у всех такое есть. А у америкосов есть такой пунктик – они считают, что сытое и развивающееся общество создает меньше проблем для других. К сожалению, это не всегда срабатывает.

  12. Іван Р. | 15.03.2020 at 22:47 |

    Дякую за коментароі. Вважаю їх об”єктивними, доброзичливими, деякі дотепними. Відповісти на них парою абзаців неможливо. Можна згадати К.Маркса, адже “привид комунізму бродить по Європі” ще з біблейських часів та й сама Біблія це повчання про ідеальну людину, ідеальне суспільство.Це утопії античності, середньовіччя, Нового часу і Х1Х ст. Маркс їх знав, тому його утопія це синтез усіх утопій.
    Питання в іншому. Чому тжодне суспільство не “клюнуло” на рай земний, який пропонував побудувати Маркс.Лише Московія проковтнула цю естетичну наживку. І знову питання до Москви. Бо спосіб господарювання, форма власності. спосіб життя, ментальність та й московське православіє зформували підгрунтя на якому зійшов московський більшовизм. Саме він і став основним чинником усіх військових конфліктів після першой світової війни, як влучно підмітив Andrew Capstic “вони війною живуть” до цих пір. І якщо “макрони” не прозріють, не схаменуться то та гегелівська спіраль може крутнутися, тільки на вищому глобальному, ядерному рівні. Не дай бог.

Comments are closed.