Сповідь соціально небезпечного елемента

«Где вы взяли эту моду:
продавать свою свободу?..»
Григорий Дикштейн.

 

У 1918 році була видана директива службовцям ВЧК, за підписом В.І.Леніна та Ф.Е.Дзержинського, про класифікацію тих, хто потрапляє до рук чекістів. Там прямо мовилося про те, що кожного, хто закінчив 8 чи більше класів гімназії, не кажучи вже про вищу освіту, слід класифікувати як «СОЭ»— «социально опасный элемент». Усіх, хто має нижчий рівень освіти, в тому числі й кримінальних злочинців, класифікували як «СБЭ»– «социально близкий элемент». Варто зазначити, що цю директиву офіційно не засуджено і не скасовано й нині… І дехто досі користується цією класифікацією.

Павло Гірник писав:
«Що ж, до Голгофи тільки крок.
Сягнуть свободи тільки сильні.
За розум не один пророк
Наклав життям у божевільні.

Наведу слова російською мовою письменників братів Вайнерів:

«Ах, какое это счастье – неведение! Как должны быть счастливы люди с иммунитетом к неизлечимому недугу – обеспокоенности правдой! Боже, какой это высокий и страшный недуг, не признающий благополучных исходов!»

І хоча лихоманка комунізму вже позаду, старий вірус адаптувався до нових умов і мучить свою жертву. Ця затяжна хвороба знесилює організм і не дозволяє людям піднятися. Історична амнезія не дає відчути біль від минулого. У метушні змін радянська людина не помітила перегляду комуністичних цінностей, які і надалі продовжують жити в ньому, як стереотипи.

Згадаємо втручання російських політтехнологів у наші вибори, масове поширення в Україні антидержавної преси російського походження, різні прояви економічного диктату.

Зараз Україна перебуває у такому непевному стані, що стає страшно за її майбутнє, а отже, і за майбутнє наших дітей. Завжди, за таких обставин, коли немає сильної патріотичної влади, піднімають голову відверті вороги України. За усі роки московія, формуючи п’яту колону, не припиняла спроб ліквідувати українську незалежність.

Хочеться висловити моє післяноворічне вітання усім патріотам України. Хочу привітати усіх наших, ще маленьких дітей, які не розуміються на хитрощах та які ще безпосередньо – щирі і вірять дорослим. За ними майбутнє України. А наша теперішня влада любить дітей за формулою Леніна: «…бывало, поймает утром десяток и гладит по головкам, пока его не позовут обедать…».

Московитам нагадаю, що першого січня вони піднімали келихи на честь дня народження Степана Андрійовича Бандери.

В новому 2020 році кожному потрібно згадати, що він громадянин незалежної європейської держави. В цьому нам поталанило. Тож не закриваймося фіранками на вікнах. Шкода, що за політологічним галасом ворогів України не чути тихого слова патріотів.

Нам не зайво пам’ятати, що історична попередниця ПіСУАР, Донецько-Криворізька радянська республіка, спочатку планувалася в Москві як федеративна частина більшовицької Росії. Тому і зараз маємо проросійську політику національної зради.

«Є щасливі нації. Для них відступництво та національна зрада ­ просто випадок патології, що реєструється в клініці, але не фіксується в історії. Для нас цілими століттями дорога зради пахла коритом, мундиром, золотом, а дорога вірності – кров’ю». – Є.Сверстюк.

В Україні є й свідомі супротивники державної самостійності України. Вони заперечують право українців мати власну державу і, у крайньому разі, згодні на нічийну, а фактично російську, Україну. Незалежну Україну вони вважають політичним нонсенсом, історичним курйозом, а розпад СРСР – тяжкою геополітичною катастрофою, як про це відверто казав президент Московії. Українська Україна для них просто жах, а відновлення «союза нерушимого республик свободных» – омріяна мета.

Перефразуючи Євгена Сверстюка нагадаю витоки сьогодення України:

«Століття неволі й національних поневірянь виробили тип українського обивателя, який сам себе називає зневажливим прізвиськом «хохол»… Він має свою етику й мораль, свій гумор, свої приказки й пісні. Уся низькопробна, дрібнокорислива, легкодуха і балаганна частина нашого фольклору вироблена ним і належить йому – хохлові, з якого росте ситий, самовдоволений, торжествуючий хам, який уникає віри, честі й обов’язку, а тому й духу українського не зноситиме.

Нині брак великої мудрості, великої відповідальності за спадщину предків і долю нащадків відчувається як найбільша рана людства. Рана, в яку може потрапити смертельна інфекція. Найстрашніший носій її – напівосвічений блазень, рішучий напівінтелігент. Зі школи він знає фразеологію культури і цивілізації. Але не знає тієї конденсованої духовної сили, життєвої сили, що стоїть за словами, тому він залюбки підмінює слова, одважно жонглює ними і робить сліпучий феєрверк – тимчасову ілюзію правди. Не замислюючись над одвічними законами розвитку життя, він діє так, наче їх зовсім нема, а потім десяткам геніїв не впоратися з тим, що він накоїв…»

Скільки собак зарила влада у прийнятих законах і постановах? Прийде час і цих собак відкопають, щоби впевнитися, що вони таки добряче тхнуть корупцією.

Нинішній преЗЕдент України є людиною з іншим соціокультурним кодом. В нього нема нічого спільного з культурними засадами європейських політиків. Його обрали споживачі, а не громадяни. Його обіцянки охлосу надані без оглядки на совість. Синонімом совісті в українській мові є слово «гризота». В усі часи люди найбільше боялися власного сумління. Бо воно може закатувати до смерті. А якщо совісті немає? Тобто, відсутня зовсім. Кого і чого страшитися?

 

Yaroslav

17 Comments on "Сповідь соціально небезпечного елемента"

  1. Евгений О. | 07.01.2020 at 15:55 |

    Шановний пан Ярослав, мені здається, дуже суттєво звузив ареал існування проблеми залишивши його в кордонах однієї лише України.
    На превеликий жаль, ситуація зі зміною домінуючих цінностей зі невідворотністю набирає характеру пандемії. З приголомшливою швидкістю.
    Чим скористалися, при чому з беззаперечним успіхом, ті, котрі, попри всі намагання це заперечувати, були є і, судячи з усього, залишаться представниками зовсім іншої, чужородної людству цивілизації.
    Розпад радянського монстра, схоже, не позбавив світ від ворога. А лише змінив ворожу личину. Зробивши його ще більш небезпечним. Бо з оновленим екстер’єром ворог виявився краще замаскованим. Що і призвело до суттєвих, та й трагічних помилок в усьому світі.
    Ми можемо до скону шукати і з успіхом знаходити в своєму минулому причини наших сьогоднішніх негараздів.
    Але треба дивитись ширше.
    Маємо нову реальність в цілому світі. І саме до неї, попри все інше, ми маємо пристосуватись. Маючи на увазі власні національні інтереси. Маю таку думку, що настав час, коли нашим патріотичним і державницьким силам годі вже так беззаперечно зважати на те, що, хто і як буде про нас думати, чи говорити, чи кричати.
    Маємо робити свою справу так, як ми це вважаємо за потрібне. Виключно на власний розсуд.
    Цілеспрямовно наполегливо і жорстко. З дружньою допомогою, чи без неї. Спільно з однодумцями, чи самостійно. Будь-який інший варіант – є шлях в нікуди.

    • Yaroslav | 07.01.2020 at 21:36 |

      Можливо я щось пропустив, але не вбачаю «нової реальності в світі». А ми ще занадто слабкі і в матеріальному і у моральному сенсі. Четвертина виборців занадто незначна, щоби «цілеспрямовано наполегливо і жорстко робити свою справу. Дай Боже, щоб я помилявся.

      • Евгений О. | 07.01.2020 at 21:55 |

        На мою думку нова реальність для нас з’явилась після того, як стало абсолютно ясно, що ніякі домовленості і високі підписи під міжнародними документами ваги не мають аж ніякої.
        Так, про Росію ще Бісмарк згадував. Але нас це реально торкнулось тепер. В нову реальність також увійшла реакція “цивілізованого світу на брутальні дії ерефії.”
        Можна деталізувати і далі, але чи варто?
        Стосовно спроможності робити те, що треба, то і світу і його світу мешканцям то байдуже, маємо ми ту спроможність, чи не маємо.
        Світ живе і буде жити.
        За твариною, що вмираючи від спраги в пустелі замість того, щоб йти до води, як багато її родичів, пішла в інший бік, з цілком зрозумілою зацікавленістю полетять достатньо терплячі птахи. Вони добре знають перспективи того, хто пішов хибним шляхом.
        Та я теж дуже сподіваюсь не суттєво кращий розвиток подій.
        А стосовно четвертини, як замалої долі для змін, то більшість, вона ніде і ніколи не визначала нічого. Окрім випадків, коли малесенька меншість влаштовувала вибори.

  2. Воланд | 07.01.2020 at 15:59 |

    https://t.co/hzpyL0ZFi7?amp=1
    Вот появилась информация о нашей бубочке Оманской

  3. Andrew | 07.01.2020 at 16:46 |

    Надо было строить оборонную промышленность 5 лет.А не таблички на улицах переставлять.

    • Yaroslav | 07.01.2020 at 21:04 |

      Якби назви вулиць не міняли то за того «какаразница» проголосували не 73%, а усі 99%. Грошей на заміну табличок пішло не більше ніж на одну снайперську рушницю.

    • Анатолій | 07.01.2020 at 21:37 |

      А Вам якось повилазило? Чи “какаяразніца” якою була армія в 14 і яка стала в 19-му?

  4. Andrew | 07.01.2020 at 16:55 |

    Порошенко не одобрил закон о оружии (11%) , и этот тоже не хочет .А надо было упростить и ношение и ПРОИЗВОДСИВО оружия и боеприпасов , другой военной продукции .Частник сам разберётся, что производить .А так все под ментами и прокурорскими .

    • Анатолій | 07.01.2020 at 21:42 |

      Легально зброю можна придбати, було б бажання. А нелегально, так її і так, як у бабів на базарі насіння 😉

    • Евгений О. | 07.01.2020 at 21:58 |

      Занятный подход. Но уж очень упрощенный
      Кстати, частник, он на выборах оччень существенно разобрался. Вы не заметили?

  5. Ніна | 07.01.2020 at 18:24 |

    Члени Римського клубу не просто занепокоєні світовою кризою. Вони пропонують нові філософські підвалини та нові моделі світового устрою. Як на мене, це цікаво. А ми ж теж бачимо, що зі світом щось не так.
    https://politcom.org.ua/rimskij-klub-jubilejnyj-doklad-verdik/?fbclid=IwAR3PBzy8q7fxEAqBX6IuaZiTxPDEVDGgtSXkjjKGTAt_nmHBw23QoVL0D-o

    • Евгений О. | 07.01.2020 at 20:24 |

      Цитатка из матерьялчика по указанной ссылке: “…Жёсткая критика капитализма, неприятие финансовых спекуляций, отказ от материализма и упрощенного понимания мира, призыв к альтернативной экономике, «новому Просвещению», духовно-нравственному мировоззрению, единой планетарной гармоничной цивилизации – такова ныне повестка будущего развития, предлагаемая Римским Клубом”….
      ———————————————————————————————————————————
      После “духовно-нравственного мировоззрения” стал ясен источник.
      Высокая духовность, сдобренная лишней хромосомой, замешанная на возвеличивании патологической ненависти бесталанного и ленивого плебса к умным, работящим и успешным. Иллюстрации более чем красноречивы..
      “Пирамида капитализма”, если не изменяет память, появилась еще году, эдак в 1910-м…
      Потом были и Первая мировая, и совок и так далее.
      Как говорил Волк в бесподобном мультике: “Шо, опять?”

  6. “Його обіцянки охлосу надані без оглядки на совість.”-я вже який раз пишу в дописах: клоун не давав охлосу ніяких обіцянок. Він їх давав Бєні і його команді, а охлос сам собі напридумував!

    • Ludmila | 21.01.2020 at 20:00 |

      Мене бісить коли різні експерти і люди кажуть : він обіцяв, але не зробив, не робить… Та нічого він НЕ обіцяв, у нього і програми не було, а кожний придумував які ніштяки отримає проголосувавши за цю істоту.

  7. freedom | 07.01.2020 at 23:22 |

    “…Його обрали споживачі, а не громадяни…”
    вот, и я так же говорю семидесяти_трем_процентным – вы потреБЛ@ДИ, а не граждане. грубовато, но, других слов для них уже просто не осталось. раньше еще что то шипели в ответ типа: “он еще всем покажет”. показал? теперь только молча злобно сверкают глазами в ответ…

  8. Камянтатар | 07.01.2020 at 23:29 |

    Нарэшце добры артыкул. Пра думкі людзей. Пра думкі сапраудных людзей. А то усё болей пра нейкіх чарцей ды яшчэ на Раство Хрыстова.

    • Евгений О. | 08.01.2020 at 00:45 |

      Так в тому то й справа, що Різдво не завадило отим самим аж ніяк.
      Вони його мають, шо називається крупним планом.
      Доречі, якщо про них не згадувати і робити вигляд, що їх нема, то. до вашого відома, це як раз те, чого вони бажають.
      Так що виникає багато питань, хто чиїм союзничком і чиїм посіпакою є в цьому світі.

Comments are closed.