З благими намірами. Оповідка перша

Патрік Зюскінд: «Парфумер: Історія одного вбивці». Хто не знайомий з цим абсолютно шедевральний твором, в двох словах. Головний персонаж роману Жан-Батіст Гренуй, маючи дивовижний хист уловлювати і розрізняти різні пахощі, винайшов, за допомогою вбивств, парфум, котрий якщо його розвіяти в повітрі викликає божевільний напад любови. Коли його ведуть на страту, за вбивства, Гренуй витягує дивом прихований від варти флакончик із завершеним ароматом з феромонами любови.

Однієї краплі цього божественного запаху виявилося достатнім для того, щоби відпустили Гренуя, а у ката опустилися руки. Запах летить над натовпом глядачів, що зібралися помилуватися на страту Грасського чудовиська. Аромат збуджує в людях бажання любити і будить тілесну пристрасть. Люди шукають задоволення тут же, на площі, все переростає в справжню пристрасну оргію. Гренуй стоїть серед натовпу і насолоджується ефектом, який справив.

Всі люди, які прийшли дивитися на цю кару, починають шаленіти від любові один до одного. Все закінчується божевільною оргією на головній площі. Вранці, коли чари парфуму випарувалися, люди почали прокидатися голі на площі. До деяких почало доходити, що дехто займався коханням зі своєю дочкою, хтось з сином, хтось з сестрою, братом, бабусями, дідусями. Всі дівчата втратили незайманість. І люди починають розходитися з площі. Хтось опустивши голову і ховаючи очі, тікав, прикриваючи хоч чимось свою наготу, хтось вбиває інших, не витримавши сорому, а хтось і себе. І ось ця сцена загального похмілля, і усвідомлення того, що сталося, і що ще може статися за результатами цієї оргії, змушувала людей божеволіти.

Що чекає нового преЗЕдента, коли розвіються чари, навіяні брехливою пропагандою? Любов плебсу недовговічна. Люди не пробачають невиправданих очікувань.

Parfumer мав мету життя – створити аромат абсолютної краси і винаходить цей парфум з благим наміром стати великим парфумером. Втім, відомо, що благими намірами вистелена дорога до пекла.

Нарешті Гренуй вільний, він йде з міста. Тепер він знає силу своєї влади: завдяки парфумам він може стати богом, якщо захоче. Він повертається в Париж і направляється до місця, де з’явився на світ. Тут біля багаття зібралися злодії і волоцюги. Гренуй з голови до ніг обприскує себе парфумами, і люди, засліплені потягом до нього, розривають його на шматки і пожирають останки великого парфумера.

Yaroslav

15 Comments on "З благими намірами. Оповідка перша"

  1. Амін!

  2. Браво, пане Ярославе! Літературна алюзія – супер! Хочеться бігти, причому бігти, не обертаючись. Зовсім як у Булгакова. Тільки нІкуди.

    • Й-ода | 04.10.2019 at 22:35 |

      Как это некуда? В сторону Банковой! Я лично уже нанюхался.

  3. Uri Lukas | 04.10.2019 at 23:08 |

    Порівняння, звичайно ж, вдале.
    Щодо “коли розвіються чари-аромати”.
    АЛЕ. Які до біса “благі наміри”??
    – У членограя ними ніколи і не пахло.
    Жадібне до грошей сцікло, яке таких слів і не знає.
    Хіба тільки з завчених ролей.

  4. Щось не вдале порівняння. Ви на твір наклеїли ярлик.

  5. Andrii | 05.10.2019 at 00:50 |

    Любови
    Це неможливо читати. Хоча у пана ярослава і так важка для читання манера мови, новий правопис просто вбиває. Вибачте, це над моїх сил
    І пост скриптум, це не аромат любові, а аромат кохання чи сексу. Любов – це не кохання

  6. “Гренуй витягує дивом прихований від варти флакончик із завершеним ароматом з феромонами любови.” – это КАК?! Как Вас понять: “любови”?! Может, если уж пишете на украинском – кохання?!

    “Що чекає нового преЗЕдента, коли розвіються чари, навіяні брехливою пропагандою?” Где у преЗЕдента – пропаганда?! У него даже предвыборной программы, толком не было! И журналисты, не могли добиться от него, связного объяснения – чего он хочет, и как будет это делать…! Про мифическую “пропаганду”, со стороны Моники Зеленской, в предвыборное время – так её не существовало в природе. Вторую часть этого бреда (учитывая количество ляпов – а их много), боюсь – не осилю…

    • Yaroslav | 05.10.2019 at 15:49 |

      Любов це також українське слово. Любови, а не любові – це новий правопис. Любов і кохання в українській мові мають різне значення.

      • Можете навести приклади, де в українській мові, хтось вживав слово любов?! Кохання – так, це безперечно! Про новий правопис, я нічого не знаю. Просвітіть, будь ласка!

        • Yaroslav | 06.10.2019 at 10:31 |

          Один із найкращих знавців української мови Святослав Караванський настільки тонко відчував її, що написав:
          Моя знайома Маргарита
          Весь вік кохалася у квітах,
          А пощастило б їй з освітою,
          Вона б захоплювалась квітами.
          І щодо нового правопису:
          У школі нас навчали, що «и – великої немає, и – слова не починає». Відтепер це не так. У новій редакції повернули деякі особливості правопису 1928 року, зокрема, передбачено можливість вживання и на початку слова (индик, инший) і як закінчення у родовому відмінку (совісти, мужности, любови).

  7. Центровий | 05.10.2019 at 12:25 |

    serj | Жовтень 5, 2019 at 06:33
    Серіал Слуга народа жодним чином не пропаганда. так співпало, що його транслювали під час передвиборчої кампанії. Простий збіг, тільки і всього. Егеж.

    • Центровий. Вы маєте на увазі, що серіал був знятий з дальнім прицілом?! І сценарій обрання Моніки Зеленського був розробленний за кілька років?! Маячня, як на мене… Людина, у якої з головою все гаразд – ні на яку кіномаячню не буде реагувати. Хоч 10 серіалів покажи. І я впевнений, що результати виборів, були б такі самі. Чи може, Вы вважаєте, що напередодні виборів – всі дивились серіал?!! Це вже давно не працює. Якщо Вы вважаєте інакше – це Ваше право.

    • Центровий, невеличкий додаток. Серед моїх знайомих, майже ніхто не дивиться ТБ. Обиравших Моніку Зеленську, обирали не дивлячись серіал під час виборів. В них другі інтереси. Я впевнений – ТБ своє віджило. Тому й не вважаю що пропаганда по тб – має якесь значення.

  8. pitun.pump | 06.10.2019 at 21:21 |

    С помощью брехливой пропаганды режимы 10летиями стоят. Ну разумеется в помощь пропаганде должны идти террор и репрессии. Основной мотив незамысловат но действенный – мы строим светлое будущее, но нам вечно мешают враги, и поэтому так всё и получается))

Comments are closed.