Совок виховав людину, якій непотрібна Свобода

Нам бракує аристократизму, нам бракує свободи думки, нам бракує щирости висловлювання і культури взаємин, і економічної стабільности, і бізнес-етики, безкоштовного інтернету в університетах та поза ними, високої заробітної плати для вчителів і лікарів, о моя дорога батьківщино, розташована майже у самому серці Європи, як нам з тобою не пощастило. Хоча тобі з нами, здається, також.

Дзвінка Матіяш «Роман про батьківщину».

 

Anti-colorados написав таку чудову серію статей про Свободу, що мені також закортіло освітити цю тему. Він оптиміст: «У нас есть ядро нации, состоящее из свободных людей или людей – потенциально свободных». А я песиміст.

Психологічний спадок радянської імперії ще довго триматиме нас на узбіччі історії. Лікарі з тихим відчаєм спостерігають тілесну і духовну деградацію нашої людності. Люди хворі фізично і морально від паління, споживання горілки, брехливих газет, води і повітря, отруєних «успішними» підприємствами. Мізки наших громадян заблоковані алкоголем, сердючками, «общепонятными» романами, нескінченими серіалами, советською освітою та іншим ідеологічним сміттям. Там, де мусив бути середній клас, зяє чорна соціальна діра.

Люди нічого вартісного не читають. А читання справді часом варте відправи. Бо людина приходить і відходить, і мовлено нею слово губиться в ноосфері, архіви горять, бібліотеки підпалюють і заливають теплоносієм, файли нищить вірус, вінчестери «летять», а прочитане все-таки залишається.

Відома давня притча.

Роками сидів при дорозі жебрак на грубому ящикові. Вкотре благаючи милостині, він якось почув від перехожого:

– Скажи, а що в тому ящику?

– Невідомо, він завжди тут стояв, – відповів жебрак. Коли відкрив, то побачив, що там повно золота.

А якби у свій час люди не віддали владу комуністичній номенклатурі, а сьогодні зеленим чоловічкам, можливо й країна була б інша. Та не збулося. Люди власними руками віддали владу своїм ворогам і дивуються, де ж подівся той ящик, на якому сиділи? Чиновники служать не Закону, а обслуговують владу і при нагоді беруть хабарі, буденно беруть, як належне. Незалежність вони трактують, як свою незалежність від народу.

Багато хто вкотре ставить риторичне запитання: невже ми гірші за інших? Гірші! Бо якби були розумні, як латиші, німці, поляки, хіба б перебувала наша країна у хронічній кризі? Скоріше за все, таких, які ми є, вирощували довго і навмисно. Адже власникам партійних кас і носіям владних портфелів не потрібні компетентні і незалежні. Їм потрібні беззаперечні виконавці. Чи може бути незалежним у судженнях учорашній чиновник, котрий відчуває генетичний страх перед будь-яким власником командного голосу й апарата урядового зв’язку? Чи можуть бути справжніми знавцями виховані радянською системою колишній прокурорський працівник чи співробітник пенітенціарної системи, для котрих єдиним джерелом права завжди був телефон і котрими чиясь свобода сприймалася лише як виробнича недоробка? Чи може дорожити репутацією «кар’єрний» суддя, який пройшов усі ієрархічні щаблі системи і звик до того, що кожна сходинка означала лише збільшення «гонорару» за «правильно» розглянуту справу? Чи може вповні перейнятися відповідальністю за долю держави людина з досвідом роботи і психологією клоуна? Чи можуть бути об’єктивними люди, пов’язані з тими чи іншими можновладцями приятельськими, родинними чи бізнесовими інтересами? Взагалі, у відносинах громадян із владою, торжествують закони джунглів. Тобто, хто сильніший, той і правий. Цікаво, навіщо прийнято стільки законів, якщо влада їх не виконує?

Один із конгресменів США у 1996 році, коли уряд України очолював П. Лазаренко, зауважив:

– Ви українці створили владу хабарників і злодіїв. Ви не заслуговуєте бути нацією державною! Ваші перші особи в державі – шахраї і негідники, будь які ваші зусилля й інвестиції вам не допоможуть, бо ви не здатні їх використати вміло й за призначенням…

Європа нас боїться і по можливості відгороджується від нас. Вона боїться навіть наших туристів, бо вони запльовують вимиті тротуари, не зважають на правила дорожнього руху, а в громадських місцях поводять себе, наче нікого, крім них поруч немає. Європа боїться нашого туберкульозу, сніду і державної мафії. Вони нас не розуміють. як маючи такий спадок, розтринькали і розікрали заводи і землі, санаторії і ліси, а в заповідних зонах хазяйнують хамовиті теперішні хазяї країни.

Чому така вражаюча відмінність між нами? Це почалося ще тоді, коли виховали людину, котрій непотрібна Свобода. В своєму творі «Взгляд в нечто» (1975 р.) Віктор Нєкрасов, автор роману «В окопах Сталинграда», писав:

«В недрах Сибири, малый, истопник у начальства, на вольном хождении, не пожаловался, а наоборот:

— Чего я в своей деревне не видал, макухи, что ли? Сколько себя помню, досыта не ел, в чёрном теле держался, а здесь хлеба от пуза, рыбы от пуза, опять же уважение: «Вася, будь друг, сделай, Вася, голубчик, не забудь, принеси». Голубчик! А ты говоришь! В деревне-то я, окромя мата, и не слыхивал ничего. Что ни говори, а для нашего брата-колхозника лагеря – это вроде как для вас дом отдыха. Норму выполнил – пайку отдай, своё отработал – и на боковую. А в колхозе как левая нога у начальства захочет. Захочет – даст, не захочет – не даст. Иди в лес, серому волку жалуйся, вот и вся конституция.

– Все-таки – на свободе.

– А чего мне с неё, с энтой свободы, юшку пить или щи варить? Много я её в колхозе видал? Паспорта нету, в город съездить – и то председателю за справку бутылку ставить надо, чуть что – в зубы, а гульнешь с горя, участковый здрасте-пожалста, за широебину и в район. Нет, братишка, даром она мне не нужна, твоя свобода, видал я её в гробу, в белых тапочках, я жрать хочу…

Читали ли вы, слыхали ли вы, видали ли вы что-нибудь более страшное? Для нашего колхозника лагеря – это вроде как для нас дом отдыха. Сколько жизней, прекрасных, чистых, отдано было за неё, за Свободу. А он её в белых тапочках видел…»

В наші часи світова спільнота не сприймає рабства, як нещасну долю народу. Вона це сприймає як спільний злочин панів і рабів.

Мені прикро за останні вибори в Україні. Ми маємо бунт рабів, за улюблене стійло. Вони зі своїми убогими мізками не в змозі зрозуміти прості істини. Вони до глибоких міркувань не здатні. Нема чим міркувати. Про цих рабів писав сучасний російський поет Юрій Нестеренко:
«Причина не в том, что туже
Сжимают кольцо псари;
Раб – это не цепь снаружи,
Но жажда цепей внутри!
И тщетно твердить баранам
Про волю как цель борьбы:
Не раб порожден тираном –
Тиранов родят рабы!
И не исцелится рана,
И сделает круг резьба…
Свободный, убей тирана,
Но прежде – убей раба!»
Ганьбу й сором болюче відчуваю я за свою батьківщину. Важко підвести очі і подивитись на інші країни. Отака наша спадковість. Отака наша країна. Отакі ми. Пекуча образа не залишає мене, адже люди в інших країнах від нас майже не відрізняються. Вони такі ж як і ми – хіба що без хвоста.

Yaroslav

27 Comments on "Совок виховав людину, якій непотрібна Свобода"

  1. Любопытный | 13.09.2019 at 21:12 |

    Вельми шановний авторе, дякую Вам за наведений приклад сучасної якісної позії.
    “Юрий Леонидович Нестеренко — преимущественно русскоязычный американский прозаик, поэт и публицист русского происхождения, с 2010 года проживающий в США и получивший гражданство этой страны. Также выступает как композитор и певец. Википедия”
    Прізвище декілька дивує, щодо россійського поета. Та то таке )) Шуткую.
    Дякую Вам за пронизливу статтю, шановний.

    P/S Наразі, дивлюся “Свобода слова Савика Шустера”..
    Ахтем Чийгоз – самый украинец из украинцев. Его речь стОит послушать.
    Саакашвили.. “Шо, Опять?”. Как по мне, балабол.

    З повагою, Допитливий (Любопытный)

    • Любопытный | 13.09.2019 at 21:14 |

      Перепрошую за “помилки”. У мене занадто великі пальці, смартфони не для мене )

  2. ЛО досі був чи не єдиний ресурс, який підтримував на плаву патріотів в океані розпачі, зневіри, зради, підтримував хоч мінімальну на дію на краще. Але ця стаття повністю вбиває залишки усіх надій. Ми все розуміємо, хто прийшов до влади, що вони робитимуть. Після того, що я прочитав – має бути тільки одне бажання – брати квиток на найближчий рейс до нормальної країни та валити звідси негайно. Не думаю, що подібні публікації підуть на користь. Тим більше, що я не згоден з багатьма твердженнями у статті. Це моє суб’єктивне відчуття після того, як прочитав цей текст. Можливо, інші мають і думку іншу

    • Влад | 14.09.2019 at 00:57 |

      Зовнішні обставини можуть лише розбудити те, що є в душі. Вони не взмозі розбудити те, чого в ній немає. Тому не варто бачити тут провину автора.
      Вочевид, Ви замислюєтесь над тим, щоб переїхати в інше місце, але ці думки сидять зазвичай глибоко і інші думки беруть гору

  3. Евгений О. | 13.09.2019 at 21:43 |

    ……………..Ми маємо бунт рабів, за улюблене стійло. Вони зі своїми убогими мізками не в змозі зрозуміти прості істини. Вони до глибоких міркувань не здатні. Нема чим міркувати……….
    ————————————————————————————————————————————
    Та ні, шановний.
    Те, що сталося, бунтом назвати аж ніяк не виходить.Бо воно не бунтувало.
    Воно пішло туди, куди його вмілою рукою було направлено.
    Не більше, але й не менше.
    Так, певний час і я відчував щось подібне до сорому. Дуже пекуче відчував.
    Але не так довго.
    Бо ж такий розподіл ефективного мозку в світі є нормою.
    Мало того, так і має бути.
    Бо ж оте , воно є не більше, не менше, як субстрат.
    Шар ґрунту, що вкриває каміння, чи щирий пісочок. А все те, що на тому ґрунті виростає, ото і є результат.
    Родючі землі потребують догляду. Догляду кваліфікованого та ретельного. Освіченими і відповідальними людьми. А таких завжди суттєво менше, аніж тих, хто собою створює саме субстрат.
    Родючі землі мають засіватись корисними рослинами. Бур’яни ж повинні утримуватись в належних рамках.
    В даному випадку, з багатьох причин, як викликаних сьогоденням, так і зумовлених історично, маємо важке забруднення нашого ґрунту. Цілеспрямоване, досить майстерно виконане.
    І ні до чого тут спадковість.
    І треба таки добре визначити, кого ви маєте на увазі, коли пишете “Отакі ми”.
    Перепрошую, я і багато моїх знайомих не “такі”.
    Про себе і про них я відповідально можу сказати, що ми не такі.
    Стосовно інших країн, то, перепрошую, не береться до уваги такий суттєвий фактор, як історія.
    Вплив різних ідеологій, різний державоустрій в історичній ретроспективі. Як наслідок – то різна система світогляду. Різні ціннісні домінанти.
    Зовнішня схожість – це та біологія, що є природною даністю.
    Мені не хочеться пригадувати події початку двадцятого століття.
    Коли, здавалось би, однакові люди вбивали один одного з впевненістю в своїй особистій правоті.
    Але тоді було і те, що формувало людей. Формувало світогляд.
    Тому я б не був таким вже песимістом.
    Просто треба чесно усвідомити, попри всі літературно-ідеологічні нагромадження, що скупчились в мізках, що люди не можуть і не повинні бути однаковими.
    Люди не можуть і не повинні всі бути розумними.
    І народи, за великим рахунком, всі в базових параметрах однаковісінькі. Не залежно від кольору шкіри.
    І ще одне. Головне.
    Всіма своїми діями ворог хоче перемогти нас. В тому числі і тим, що в нас формується стійкий песимізм і зневіра в можливість досягти нашої мети.
    То ж заперечуйте, прошу.

    • SoldatYdachi | 13.09.2019 at 22:07 |

      100500+!

      • VolodumurzDnipra | 13.09.2019 at 23:42 |

        блин,я тоже так хотел, теперь удовлетворюсь просто плюсами ++++++

  4. Готельєр-бандерівець | 13.09.2019 at 21:46 |

    Ні Ярославе. “Отакі ми” – це не про Вас. І не про мене. І не про ЛО, Автора, авторів та читачів. І навряд чи ми будемо “отакими”. А от 73% народу України – скоти, котрі залюбки не йдуть, просто біжать на бойню. Як Ви вважаєте, скільки відсотків зелєбобіків готові піти воювати проти московії та вмерти за Україну? Ми не такі. Вони такі.
    Є в мене таке відчуття, що доведеться ще давати в табло “втомленим від войни”…

    • Евгений | 13.09.2019 at 22:58 |

      73% – это те, без которых ничего не выйдет. Поэтому не стоит их сразу же определять в стойло.

      Лучше подождать и посмотреть на их дальнейшие действия.

  5. Светлана | 13.09.2019 at 21:58 |

    Боляче не боляче…, Але якщо впадати у відчай, буде ще гірше. Ні це не для мене.

  6. SoldatYdachi | 13.09.2019 at 22:15 |

    “Отака наша спадковість. Отака наша країна. Отакі ми.”
    =====
    ні, помиляєтесь – це лише 73% від тих хто приймав участь у виборах та обирав шмарклю.
    насправді це менше ніж половина населення.
    .
    тож скиглити намагайтесь десь “в куточку” аби інші не чули.
    чим впадати у відчай то краще напийтеся “до поросячого стану” – може попустить.
    😉

  7. pitun.pump | 13.09.2019 at 22:53 |

    Всё это круто, но свобода в нормальных странах завоёвывалась кровью. Время от времени в обществах противоречия доходят до кипения, и начинаются или войны с соседями, или гражданские. Таким образом проходит очищение и обновление популяции.
    Украине не повезло, все её попытки очищения заканчивались российскими агрессиями и оккупациями. Не могли они смириться, что цивилизация пошла от нас, вот и лезут постоянно, неймётся им. Фактически Украина всегда была буфером между “нормальными” странами и Мордором.
    Россиянский народ не нуждается в очищении, там очищаться нечему. Только полное уничтожение Рашки способно очистить уцелевших, и с них возможно возрождение России в виде нормальной страны или нескольких стран. Но такое вряд ли возможно в полном объёме, соседи заберут себе пустующие земли, национальные образования скорее всего станут независимыми государствами, будем с Татарстаном торговать. И нехай)))

  8. Antonio Bandera | 13.09.2019 at 23:00 |

    На рахунок книжок – “451 градус за Фаренгейтом “, а на рахунок рабскої ідеології – “1984”. В цих книжках , все описано.

  9. Любопытнгый | 13.09.2019 at 23:04 |

    Крутимся, как шестеренки.
    Мы в клетке в симуляции
    Мы загружены в симуляции,
    Алгоритмы развиваются
    Алгоритмы совершенствуются,
    Отодвиньте нас в сторону и сделайте нас устаревшими
    Заменяют нас и делают нас устаревшими.

    Это означает войну
    Это означает войну
    С вашим создателем
    С твоим создателем.
    Это означает войну
    Это означает войну
    С вашим создателем
    С твоим создателем.

    Перезагрузить, вылететь …
    Перезагрузка, отключение …

    Это означает войну
    Это означает войну
    С вашим создателем
    С твоим создателем.
    Это означает войну
    Это означает войну
    С вашим создателем
    С твоим создателем.

    Algorithm
    https://www.youtube.com/watch?v=Pgum6OT_VH8

    На стадионе Уэмбли я плакал, чисто охреневал. Нда…

  10. Любопытный | 13.09.2019 at 23:09 |

    Muse – Resistance. Вероятно, я ненормальный..
    Как обычно извиняюсь за другие мысли.
    Сорри

  11. Зараз,коли вже зовсім дістають дії теперішніх керманичів,я передивляюсь ходу наших на День незалежності і як мала дитина кричить Слава Україні і грубі хлопці відповідають.Звичайно сльози на очах і тверда впевненість,що це ще не кінець,а лише початок.Вірю в це і переконаний ми переможемо цю зелену нечисть!

  12. Хочеться бігти в України; причому як писав киянин-класик, “бєжать, нє оглядиваясь”. Тільки нема куди, бо нігде і ніхто нас не чекає. Та й шансів уже нема — вік. Україна в майбутньому буде добре жити; буде економічне диво, але то зовсім не скоро. Десятки років.

  13. Солдат Швейк | 14.09.2019 at 07:14 |

    Александр Бурьяк. “Мир дураков”.
    Це не про Україну. Це про людство як таке. 73% є не тільки в нашому суспільстві, вони завжди є там, де є люди. Ту ж саму Германію я б не ставив у приклад для наслідування, це не в нас, а в них кірхи продавали під гаштети. Добровільно.
    Добре розумію тих дописувачів, яких інші зачислили до песимістів. Але, на мою думку, вони не песимісти, радше – реалісти. Насправді, наше суспільство, починаючи з 2014 року, вперше показало, яке воно є. І вже не істотно, подобається це комусь, чині. На жаль. Їх – більшість. У 2014 році вони просто сиділи у своїх капсулах і мовчали. Інстинкт самозбереження. А оці п’ять років показали, що можна розкриватися. От вони і розкрилися.
    Оптимістам. Віра, коли вона є, це дуже добре. Але одна тільки віра, це лише останній рубіж для свідомості, за яким – ентропія.

  14. sttrelok17 | 14.09.2019 at 08:46 |

    Европа нас боятися? А россиян значит не боится? Ибо их там в разы больше чем наших. А, наверно они культурнее нас. И их поэтому не боятся.

  15. Ustym Karmeluk | 14.09.2019 at 09:04 |

    По-перше, статистика яка весь час приводиться на сайті невірна. Голосували на виборах за президента 61,4% виборців. Решта не голосувала. Тому за Порошенка 15,0%, а за Зеленського майже 50% виборців. Це реальні цифри підтримки, які більш-менш у згоді з тим що у будь якому суспільстві є приблизно 10% активних громадян.
    По-друге, серьозно непокоїть те, що кожен новий уряд починає з повної зачистки “попередників”. Це було зрозуміло по Майдані 2014, але дивує у випадку передачі власті в результаті відносно мирних виборів. Це не дуже корисно у стрвтегічній перспективі.

    • Yaroslav | 14.09.2019 at 10:35 |

      Ваша статистика не відміняє зеленого преЗЕдента, зеленої ВР і зеленого уряду.

  16. Yaroslav | 14.09.2019 at 10:23 |

    Щиро дякую усім за коментарі. Усім, і тим, хто погоджується зі мною, і тім, хто не згоден. Так, я не стільки песиміст, скільки реаліст. Щоби вирішувати проблему, потрібно точно визначити причину, а не ховати голову у пісок. А визнаю, що «Отакі ми», тому я, особисто є частинкою суспільства моєї України.

  17. Так, все погано, але не настільки 🙂

    Нас постійно підводить плутанина між особистою картиною світу та дійсністю. Мозок завжди вдається до редукції, спрощення. А дійсність складга мінлива та багатогранна. Попри все, про що написав пан Ярослав, такі речі як Майдан, монобанк, нова пошта, найкращі в світі кав’ярні, відроджені з попелу ВСУ, проведені вібори під час війни (не будемо про результати, не в них суть) – це унікальні речі, ніде в світі такого немає – і ці речі були б абсолютно неможливі, аби правота автора була виключною, а реальність чорнобілою. Ми набагато складніші, ніж собі уявляємо, і наше суспільство організоване дуже непросто, і попри внутрішнє рабство ми маємо і внутрішню свободу…

    Свобода здобуваєтьмя не раз. Це процесс, і процесс постійний. Ми не робимо вибір тільки раз, вибір ми робимо посійно: між потребою, та бажанням, між бажанням та інтересами, між інтересамт та цвнностями, між тим щоб вчинити по скотинячому, і тим, щоб вчинити по людські. Тому всі наші ментальні моделі – спрощені, всі висновки, неповні та проміжні, бо дійсність, чи то пак реальність – динамічний процесс, в якому ніщо не залишається тим ще самим надовго, все перетворюється на щось інше.

    Вище ніс, бандерівці, все буде як належить!

  18. Хорошая статья. Лучше не скажешь.
    Вариант бежать из страны, чтобы не видеть это свинство – значит бежать от себя, потому что боль за Украину, там – не прекратится.
    С другой стороны, если все недовольные переметнутся, значит это никому не надо и проблема решается сама собой. Все в шоколаде…

  19. Олекса | 15.09.2019 at 12:36 |

    А мені ближче все ж таки позиція Антиколорадоса:«У нас есть ядро нации, состоящее из свободных людей или людей – потенциально свободных».Більше того,не просто є,а за останні 5 років воно істотно збільшилось.За прикладами далеко ходити не потрібно.Напишу про себе.П,ять років тому,я був людиною з абсолютно протилежними поглядами на свою країну і на моє місце в ній.Іншого не можна було і очікувати.Я народився і все життя прожив в Харкові,розмовляв виключно російською.Більше того з дитинства був навчений,що люди які розмовяють українською,звичайні селюки.Ані перший,ані другий майдан я не сприймав і не розумів.Сепарський шабаш в Северодонецьку підтримував.І так далі,багато чого іншого.Але все повністю змінилось коли московія прийшла до нас,на нашу землю.Для мене все перевернулося з ніг на голову.З цього моменту я поступово став перетворюватися в націоналіста,в кращому розумінні цього слова.Коли Бандері дали звання Героя України,я був категорично проти,а зараз мені приємно чути,коли мене називають бандерівцев.Якось непомітно до мене прийшло ще багато інших речей.Я став преходити дорогу на зелене світло,став ходити по тротуарах,став вертати продавцям решту,якщо вони дали мені зайвого,намагаюсь менше вставляти мати,пристебую пасок безпеки не для ментів,а для власної безпеки і багато іншого.Але головне-я відчув себе УКРАЇНЦЕМ.І головна заслуга в цьому саме Пороха.він дав мені цю можливість.Вперше я побачив,що бувають президенти,які не продаються.Вперше я побачив,що президент не тільки дає обіцянки,але і виконує їх.Спочатку до Пороха у мене теж була недовіра.Але з кожною виконаною обіцянкою,моє ставлення до нього змінювалось на краще.А зараз навколо мене важко знайти людину більше віддану Пороху,чим я.І я дуже вдячний йому за те що дав мені можливість відчути себе українцем.Щоб підвети підсумок скажу,що навколо мене таких як я досить багато.Тому і вважаю,що кістяк нації був сформований Порохом за ці 5 років.В 2014 році цього не було і близько.Моя особиста думка,що з часом Порох стане в один ряд з Мазепою,Петлюрою,Бандерою.Мені тільки дуже хочеться,щоб не було втрачене,те що зробили за останні роки.І я в це дуже вірю.Тому я все ж таки оптиміст.

    • Андрій Дар | 16.09.2019 at 10:41 |

      Дяккую, Олекса.
      Ви, своїм постом, і мене підтримали, добавили оптимізму. 🙂

Comments are closed.