Об экспертах, поставках и обязательствах (Часть 1)

Обозревая рассуждения наших и «не таких экспертов» о событиях на фронте и вокруг них, постоянно спотыкаюсь об идентичную стартовую установку их рассуждений, которая для меня ставит даже не многоточие, а точку на них, как на экспертах. Они все исходят из того, что нам все обязаны помогать оружием, деньгами, оборудованием и прочим. Но эти самые обязательства должны иметь какие-то основания, помимо внутреннего убеждения конкретного эксперта с усами или без оных в пенсне, либо – так, без умного вида. А такое может быть исключительно на основании договора. Именно в документе такого плана, который может носить и другое название, но оставаться договором по сути, должна быть обязывающая часть. А в ней и будет указано, кто, кому, когда, сколько и так далее. 

Другим путем такие обязательства возникнуть не могут, и как видно из названия траншей всего, что нам поставляется, никаких обязательств партнеры не имеют и никаких договоров с ними у нас не было и нет. И наоборот, если обязательств не существует в принципе, но происходят поставки чего-то на добровольной основе, то это и есть – помощь. Согласимся, здесь имеется фундаментальное различие между этими двумя положениями. И вот если понимаем эту разницу, то выстраиваем свои рассуждения, отталкиваясь от этого фундамента. А вот эксперты исходят из того, что все нам должны, и выполняют свои обязательства нерадиво и обидно. 

Послушай либо почитай их совсем немного, и обязательно упрешься в то, что поставляют нам не то, не столько, как надо и главное – очень медленно. И тут мы возвращаемся к обязывающей части документа под названием «договор» и понимаем, что вот этот самый эксперт прямо сейчас нам рассказывает о нарушении существенных условий именно договора, но мы же знаем, что никакого договора не было и нет. Поэтому сразу возникает дилемма: либо эти пациенты не понимают фундаментальных принципов таких отношений, и тогда им надо перестать играть роль экспертов и самоликвидироваться из информационного пространства, либо они все это понимают, но специально уводят свою аудиторию в сторону от объективной реальности, что дает им основание с умным видом критиковать партнеров, порой выдавая такие перлы, что просто диву даешься. Они напоминают чудака, просящего милостыню и когда ему кинули купюру, он ее развернул и стал кричать вслед о том, что она грязная и на ней что-то написано.

В таком случае, возникает вопрос о том, зачем они это делают и почему их никто не одергивает за то, что они вливают в уши публики яд, который дает раздражение от партнеров, вместо благодарности. И это все к тому, что все, полученное нами в режиме военной помощи, передается даже не за символическую плату, а совершенно даром. Некоторые поставки наши доноры так и называют «дар», и вот за эти дары часть публики, которой промыли мозги вот такие эксперты, начинают брюзжать о том, что нам поставили ракеты не той системы. Они, видите ли, летят всего на 80 километров. Маловато будет! Маловато! Или вот еще один рассуждает о том, что ожидаемые из Норвегии системы ПВО имеют среднюю дальность работы, а где Пэтриоты? Где они? Нам Пэтриоты нужны и все тут! А пускай такой эксперт или тот, кто поет с его голоса и рассказывает: «Да нет, он – нормальный мужик и говорит правильные вещи», расскажет о том, сколько стоит комплект системы ПВО Пэтриот для поставок за рубеж? 

(Окончание следует)

23 Comments on "Об экспертах, поставках и обязательствах (Часть 1)"

  1. Оце “нам ніхто нічого не винен і нічого не обіцяв”. Нам дали гарантії безпеки в Будапештському меморандумі. Кажуть – він ні до чого не зобов”язує, типу просто пожартували, це лише пам”ятка. От і треба їм нагадувати про обіцяні гарантії щодня і щогодини. Про те що зброї мають поставити такої і стільки, щоб це гарантувало безпеку.

    • Vadym Kuzmenko | 02.07.2022 at 11:41 |

      Ви уважно почитайте – там немає гарантій, а є побажання.
      Параша на “побажання” наплювала, а інші замість “побажань” – підтримують Україну.
      А такі як Ви – ще й “харчами перебирають”, замість того, щоб визначити головного винуватся нинішньої трагедії – Шмарклю-членограя, який нахабним чином відповідає на допомогу, намагаючись (звичайно, під диктовку кремля) відвернути наших добровільних союзників від України.

      • Північник | 02.07.2022 at 12:16 |

        Ну оскільки навіть-побажання не виконали, то і ми можемо свої побажання лишатися без’ядерною країною теж відкликати. Не закликаю до фізичної реалізації, тобто розбудови ядерної зброї, але можна почати пхати свій ніс в усі ядерні справи на правах ядерної держави. В кінці кінців, зараз, будучи практично без флоту, впливаємо ж на Чорне море, і так само може бути і з ЯЗ.

        • Valeriy | 02.07.2022 at 12:50 |

          Північник | 2 Липня, 2022 at 12:16 |
          Що до ядерної зброї та впливу -можливо і зброя з’явиться, тільки коли опинимося в НАТО та при владі яка буде відповідати за цю зброю та Україну як фортецю на східних кордонах ЕВРОПИ,і до речі-коли в нас появится вплив на Чорне море та завдяки чому???

          • Північник | 02.07.2022 at 20:12 |

            Якби ми контролювали ядерні справи ядерних держав хоча б так, як зараз Чорне море (а “добровільний жест” москалів це що, як не результат нашого впливу?), може б і в радбезі ООН сиділи замість ведмедя в посудній лавці.

      • Valeriy | 02.07.2022 at 12:16 |

        Саме Так!

      • +++

      • А такі як Ви – ще й “харчами перебирають”, замість того, щоб визначити головного винуватся нинішньої трагедії – Шмарклю-членограя-100500++++(

    • Олексій Хоменко | 02.07.2022 at 12:07 |

      Меморандум не є документом, що когось до чогось зобов’язує і тому н е м о ж е п р и н ц и п о в о надавати якісь гарантії. Меморандум іншими словами є протоколом про наміри, не більше. Ерго: ніхто ніяких гарантій нам не давав, хто б що з цього приводу не казав. Чому пан Кучма, що підписав цей меморандум, не добився справжніх гарантій, укладання відповідних договорів та їхньої ратифікації в парламентах усіх країн-гарантів – про то питайте у пана Кучми. Тож дійсно так: нам ніхто нічого не винен і нічого не обіцяв, інші твердження – маніпуляція. Власні важкі озброєння, які почали розробляти наприкінці каденції п’ятого Президента, нинішня влада, образно кажучи, закатала в асфальт, і ця зброя або існує в невеликій кількості і суттєвого впливу на перебіг війни не може мати, або не існує зовсім. Залишається сподіватися на терплячість наших партнерів на фоні інфантилізму нашої влади і недолугості “експертів”, а також на можливості справжньої ринкової економіки, зокрема військової індустрії Заходу.

    • Николай | 02.07.2022 at 13:23 |

      1. Російська Федерація, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії та Сполучені Штати Америки підтверджують Україні їх зобов’язання згідно з принципами Заключного Акта НБСЄ поважати незалежність і суверенітет та існуючі кордони України.
      2. …підтверджують їх зобов’язання утримуватися від загрози силою чи її використання проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України, і що ніяка їхня зброя ніколи не буде використовуватися проти України, крім цілей самооборони або яким іншим чином згідно зі Статутом Організації Об’єднаних Націй.
      3. …підтверджують Україні їх зобов’язання згідно з принципами Заключного Акта НБСЄ утримуватись від економічного тиску, спрямованого на те, щоб підкорити своїм власним інтересам здійснення Україною прав, притаманних її суверенітету, і таким чином отримувати будь-які переваги.
      4. …підтверджують їх зобов’язання домагатися негайних дій з боку Ради Безпеки ООН з надання допомоги Україні як державі-учасниці Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, що не володіє ядерною зброєю, в разі, якщо Україна стане жертвою акту агресії або об’єктом погрози агресією з використанням ядерної зброї.
      5. …підтверджують щодо України їх зобов’язання не застосовувати ядерну зброю проти будь-якої держави-учасника Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, що не володіє ядерною зброєю, крім випадку нападу на них самих, їхні території чи їхні підопічні території, їхні збройні сили або їхніх союзників з боку такої держави спільно або в союзі з державою, яка володіє ядерною зброєю.
      6. Російська Федерація, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії, Сполучені Штати Америки та Україна будуть проводити консультації у випадку виникнення ситуації, внаслідок якої постає питання стосовно цих зобов’язань.

      Всё что нужно знать… Крайняя степень “озабоченности” и “посвистеть о жизни”

      • Valeriy | 02.07.2022 at 13:50 |

        Николай | 2 Липня, 2022 at 13:23 |
        Так хто -1)НЕ “ПОВАЖАЄ” 2)НЕ “УТРИМУЄТЬСЯ” 3)”ЗНОВ ТАКИ НЕ “УТРИМУЄТЬСЯ” 4)НЕ”ДОМАГАЄТЬСЯ НЕГАЙНИХ ДІЙ 5)НЕ “ЗАСТОСОВУВАТИ” 6)НЕ “ПРОВОДИВ ЦІ КОНСУЛЬТАЦІЇ” ????????

      • Valeriy | 02.07.2022 at 13:53 |

        Напомните пожалуйста так чьи это были-” Крайняя степень “озабоченности” и “посвистеть о жизни”

    • Forst+Zinna | 03.07.2022 at 16:06 |

      “…От і треба їм нагадувати про обіцяні гарантії щодня…”
      Шановний! Все у Ваших руках: нагадуйте Мордору (він же РФ) щодня, що він (вона) є гарантом безпеки України! Іншим учасникам Будапештського меморандуму про це нагадувати не треба – вони і так не нападали на Україну.

  2. Віктор | 02.07.2022 at 11:54 |

    Зобов’язаність буває і без договорів із тою “зобов’язуючою частиною” в них.
    Але в таких випадках є одне велике “але”.
    Але тоді це частіше зобов’язаність зовсім не перед тим, кому допомагають, а перед якимись дууууже великими ВЛАСНИМИ інтересами тих, які допомагають.
    Візьміть той же Будапештський меморандум. Справді – жодної юридичної зобов’язаності головних країн щодо конкретно України.
    Але! Але світ, у якому на Україну преспокійно нападає саме той, хто давав їй гарантії безпеки в ході її ядерного роззброєння – стає паршивеньким світом і для цих головних країн.
    Бо що ти після цього скажеш Ірану, Кореї чи ще будь-кому, хто захоче завести й собі атомну бомбочку? Нічого вже не скажеш, бо на всі твої аргументи (крім силових, природно!) у таких претендентів універсальна й дуууууууже переконлива відповідь – приклад того, що сталося з Україною, яка мала ту бомбу, але погодилась віддати.
    Все, проти такого аргумента ти вже нічого не скажеш.
    Чи хочуть головні країни розповсюдження ядерної зброї? Явно, що ні, бо це і їм із часом гарантовано вилізе боком.
    Тому є у них великий інтерес, зобов’язаність перед самими собою.
    До речі, на фоні такої зобов’язаності особливо “дивною” виглядає поведінка німецьких канцлерів чи Макрона…

    • anti-colorados | 02.07.2022 at 12:16 |

      Шановний, я вже здогадуюся, хто ви по вашому “дуууже”. І якщо не помиливсь, то дуже дивно, що ви тут пишете про виникнення не лдоговірних зобовʼязань. Так, таке може статися, але лише у певному, і дуже вузькому, причому – добре описаному, колі правовідносин. Наприклад, це може бути в певних ситуація сімейного права, але тут нічого подібного не виникає і не може виникати. Щодо Будапештського меморандуму, то це – не прклад. Це – злочин Кравучка і Кучмі і нічого окрім цього. І так, він не має жодних зобовʼязуючих наслідків. І ще раз – так, це невдалий приклад, в даній ситуації, або ви тут намагаєтеся зіграти роль шулера, який пересмикує карти. Тут такі номера не проходять. Просто я не дуже часто коментую. Але майте на увазі. Такі номери тут не зпрацюють.

      • Віктор | 02.07.2022 at 12:47 |

        Я ж писав не про зобов’язання перед кимось, а перед САМИМ СОБОЮ.
        Це помітно інша ситуація, для “де-юре” не дуже зручна…

      • Valeriy | 02.07.2022 at 12:53 |

        Це – злочин Кравучка і Кучмі і нічого окрім цього.-👍👍👍

  3. Ярослав | 02.07.2022 at 12:07 |

    По Будапештскому меморандуму партнёры обязаны, в случае нарушения целостности Украины, собраться и обсудить сложившуюся ситуацию. Они это сделали. Ещё вопросы есть?

  4. Вовк | 02.07.2022 at 18:53 |

    Фактично, нам допомагають тільки з альтруїстичних міркувань. ЧИМ вони викликані, страхом, гуманізмом, сумлінням, тверезим розрахунком – один Творець знає.
    Одні – йдуть добровольцями, інші – волонтерять, …
    Другі Ж – брешуть на Марафоні, крАдуть гуманітарку, …
    Треті – втікають за кордон, деякі – через лінію ФРОНТУ в Херсон та Крим. Дехто платить хабарі
    Четверті – наводять на “цілі”, чекають асвабадітєлєй, ходять в РПЦ.
    і ВСІ живуть в Україні, в єдиному просторі, під егідою Конституції, формальної, та суспільного договору, сплаву моралі, законів, вірувань, забобонів, …

  5. алдр | 02.07.2022 at 22:54 |

    Хто знає, можливо ці експерди отримують матеріальний стимул від )(уйла?

Comments are closed.