Мабуть таки, про фундаментальне (Частина 4)

Для того, щоб обґрунтувати висловлену, мабуть таки не зовсім однозначну думку, наведу цитату. Досить довгу, але, нажаль, на сьогодні таки важливу.

Знову ж, аби не допустити викривлення змісту, наводжу мовою оригіналу.

ПСС 5-е изданиеТом41,стр.308-309

“Я здесь остановлюсь прежде всего на вопросе о коммунистической морали.

Вы должны воспитать из себя коммунистов. Задача Союза молодежи – поставить свою практическую деятельность так, чтобы, учась, организуясь, сплачиваясь, борясь, эта молодежь воспитывала бы себя и всех тех, кто в ней видит вождя, чтобы она воспитывала коммунистов. Надо, чтобы все дело воспитания, образования и учения современной молодежи было воспитанием в ней коммунистической морали.

Но существует ли коммунистическая мораль? Существует ли коммунистическая нравственность? Конечно, да. Часто представляют дело таким образом, что у нас нет своей морали, и очень часто буржуазия обвиняет нас в том, что мы, коммунисты, отрицаем всякую мораль. Это – способ подменять понятия, бросать песок в глаза рабочим и крестьянам.

В каком смысле отрицаем мы мораль, отрицаем нравственность?

В том смысле, в каком проповедовала ее буржуазия, которая выводила эту нравственность из велений бога. Мы на этот счет, конечно, говорим, что в бога не верим, и очень хорошо знаем, что от имени бога говорило духовенство, говорили помещики, говорила буржуазия, чтобы проводить свои эксплуататорские интересы. Или вместо того, чтобы выводить эту мораль из велений нравственности, из велений бога, они выводили ее из идеалистических или полуидеалистических фраз, которые всегда сводились тоже к тому, что очень похоже на веления бога.

Всякую такую нравственность, взятую из внечеловеческого, внеклассового понятия, мы отрицаем. Мы говорим, что это обман, что это надувательство и забивание умов рабочих и крестьян в интересах помещиков и капиталистов.

Мы говорим, что наша нравственность подчинена вполне интересам классовой борьбы пролетариата. Наша нравственность выводится из интересов классовой борьбы пролетариата.”

Думаю, що вказувати автора наведених в цитаті думок не обов’язково. Всі , хто бодай трохи знає історію, вже здогадався, хто це.

Тому і згадав я перед цим про закоротку пам’ять суспільства. Адже саме автору наведеної останньою цитати належить величезна кількість “заслуг” перед людством. Заслуг, що вилились, за деякими, схоже таки обґрунтованими оцінками, в сотні мільйонів втрачених людських життів тільки на території бувшого Радянського Союзу.

Сьогодні, беручи до уваги появу, хай і досить короткої, але змістовної статті всім відомого пана Суркова “Долгое государство Путина”, виникає, скажу прямо, досить таки моторошна думка. 

А саме думка про те, що чи не найбільш людожерські за всю відому історію людства  ідеї, що виникли на початку минулого століття, знайшли нове втілення. 

І не в чи не найвідсталішій в соціальному та й в технічному розвитку країні, а в країні, що володіє зброєю масового знищення. Мало того, вже відверто декларувала про намір її, ту зброю, використовувати. На свій розсуд. 

Тому мабуть настав час для тих, хто вважає себе відповідальним за майбутнє і має повноваження приймати доленосні рішення, напружити свій інтелект, і, відкинувши власні і корпоративні амбіції  включити в роботу свій мозок. 

Бо ж, якщо не зупинити безумців, то дуже вірогідно, що і думати і приймати рішення посеред згарищ і руїн буде і запізно, та й, мабуть таки нікому.

Частина 5, або Епілог.

Цей текст був написаний не вчора.

Але саме сьогодні я відчув необхідність звернутись до нього.

Позаяк прочитав визначення  суспільства, що знаходиться на територіях, контрольованих РФ-єю, як суспільства “до-морального”.

Що, з огляду на викладену в цьому тексті інформацію, викликало у мене бажання зрозуміти, на скільки воно те визначення  може бути прийнятним. Взагалі. В широкому розумінні.

Адже досить часто проблеми в узгодженні позицій, як у суперечках між людьми в побуті, так і у відносинах між спільнотами, генеруються не однаковим розумінням тих, чи інших термінів.

Класичним прикладом цього можна вважати  слово “мир”. 

В комуно-більшовицьких кругах воно мало, здебільшого, суттєво інше значення, аніж серед людей, що перебували в суспільстві, де не було тих світоглядних викривлень, що мали місце в совдепії.

Свого часу, намагаючись зрозуміти причини того неприродного, як мені здавалось, протистояння ерефійського суспільства з усім Світом, почав шукати його витоки. 

Тоді знайшов зазначене в тексті цього матеріалу.

Днями, ж, шукаючи, чесно кажучи, снотворного в Інтернеті на filmix.ac, натрапив на  оце: “Взламывая демократию, пропаганда и новые манипуляторы”

Звичайно, за умови знайомства з сучасними методами пропагандистського впливу на свідомість, та можливістю вивчення “Абетки бойової пропаганди”, що створена світлої пам’яті  Тимуром Литовченком, може скластись враження, що нічого нового там не присутньо.

Але, як на мою думку, варто звернути увагу на те, як наймерзенніші, найбрудніші методики впливу на суспільну свідомість, прикладом нашого, на превеликий жаль, сусіди, проникають як небезпечна інфекційна хвороба в суспільство по всьому світу.

І які генеруються наслідки.

Мабуть тому і виникають питання і про мораль, і про багато іншого, що робить людей…такими, якими робить.

Але найголовніше, як на мою думку, питання має виглядати приблизно так: Чи мають право на безперешкодне проникнення у світовий інформаційний простір такі речі, про які йдеться у згаданому вище фільмі?

І тоді чи не набувають нового змісту  терміни “мораль”, “свобода слова”, “толерантність”…. І, зрештою “демократія”? 

Євген Орел

22 Comments on "Мабуть таки, про фундаментальне (Частина 4)"

  1. Лугандония определилась с категорическим императивом Канта. Донбасята плотными рядами шагают в светлое будущее…

    • Пошук пана, та це не за темою статті, та брехлива маніпуляція.
      Антіколорадос з Донецька.
      Я з Луганська.
      Шагаєм, ага..

  2. к Loky Ace | 2 Січня, 2022 at 15:30 … права людини визнані ООН и вот они
    Всеобщая декларация прав человека https://www.un.org/ru/udhrbook/mobile.shtml
    Дописать туда разве в шапочку: гораздо большего чем добрым словом можно добиться добрым словом и пистолетом ©

  3. nicksaf | 02.01.2022 at 16:50 |

    Речь на съезде комсомола, кто постарше понятно кого.

  4. Власне це технологія дегуманізації, відпрацьована нацистами і збагачена здобутками радянської пропагандистської школи, представники якої, однак, розробляли їх для просування зовсім інших ідей. Лицемірних з огляду на реальну їхню політику, але все-таки без загравання з темною масою, без мілітаризму та оскотинювання. Цей ідеалізм зв’язав потім руки пізньому совку, зумовив різко негативну реакцію суспільства на Афганістан, на танки в Литві та інші спроби зупинити розпад імперії, і зрештою зірвав “ГКЧП”, зокрема в Москві. Там збиралися чисельні мітинги за демократію, підтримували Вільнюс, підтримували Україну. Wind of change, оце все.

    А потім вони взяли ту саму пропагандистську машину і замість комунізму почали заряджати її добірним лайном. Під “лайном” слід розуміти не просто якусь альтернативну ідеологію, хай навіть застарілу, але послідовну. Там не фанатики, не ідеалісти. Продукт, який вони видають, є результатом цілеспрямованої протидії “на ходу” всьому світовому поступу, в будь-яких аспектах. Почалася пандемія — фабрика диявола за деякий час почала вкидати спеціально заточений антинауковий саботаж у промислових масштабах — проти вакцин, проти масок, проти самого факту загрози вірусу для людей, а заодно проти 5G та іншу маячню. Таким навіть нацисти не страждали. _Потенційно_ рашизм може стати гіршим за нацизм. Звісно, рашисти путінського розливу ще не дійшли до реалізації нацистських масштабів звірств, і навіть своє суспільство ще не цілком оскотинили. Але вся їхня політика саме на це спрямована — на скочування якнайдалі в минуле, у прірву. Геббельс їхній вчитель, але “сумлінні учні” пішли значно далі зі своїм істеричним “телебаченням”, “інтернет-аналітикою” та, як зауважив автор, “філософією” добірного, рафінованого антигуманізму.

    Тобто це “ідеологія”, яку відкрито не формулюють — її не можна вичерпно подати у вигляді якихось стверджувальних догм, бо вона базується на запереченні будь-яких поточних проявів розвитку Людини з її безмежним потенціалом, який вони наперед осягнути принципово не можуть, але можуть лише реагувати з люттю на будь-що і на саму ідею свободи та гідності. Реалізується це у вигляді мішанини з ідеологій минулого, таких як “православний” фанатизм, царизм, совок у найвульгарніших формах, “цінності” криміналу, а також низка сектантських та інших антинаукових, антигуманних “вчень”, з яких цілеспрямовано видобуваються найбільш антилюдські, мракобісні складові. Зовсім позбутися цього мотлоху, який в оригіналі був взаємовиключним, вони не можуть, тому що це їхній спосіб впливати на різноманітні аудиторії — від ностальгуючих за комунізмом до нацистів із зігами та головорізів “ІДІЛ” — і забезпечувати таким чином собі підтримку “більшості”. У все це, звісно, монтується “сакральний” компонент — особисто залупенфюрер і його система. Ну, в цьому вони не відрізняються від будь-якої персоналізованої диктатури, з замахом на колективну (коли залупенфюрер здохне) на зразок грецьких “чорних полковників” або совкового політбюро в певні періоди; хоча така конструкція завідомо довго не протримається і поховає під собою нарешті всю імперію.

    • “Власне це технологія дегуманізації, відпрацьована нацистами і збагачена здобутками радянської пропагандистської школи”
      ———
      Якби ж то так. Ленін організовував концтабори й рекомендував взяття та розстріли заложників, коли про нацизм ще ніхто не чув. Радянські кати хвалились, що то вони вчили гестапо працювати, а не навпаки. А під всю діяльність ВЧК-ОДПУ-НКВС треба було спочатку підвести теоретичну базу.

  5. Damian | 02.01.2022 at 17:24 |

    Стаття шановного Євген Орел містить багато моментів, гідних того, щоб їх було розібрано на цитати. Наприклад ось таке: “І не в чи не найвідсталішій в соціальному та й в технічному розвитку країні, а в країні, що володіє зброєю масового знищення”. В тому-то і справа, що тут нема протиріччя. Так, зброя масового знищення є, а де соціальний і технічний розвиток? Якщо замислитися, то буде складно навести наочні приклади соціального і технічного розвитку. Тому і сьогодні, всі апологети рф, як тільки йдеться про технку, одразу кажуть про зброю та ще раз про зброю. Навіть про космос вже ніхто не згадує. А якщо намагатися серйозно зрозуміти те, що викладено в ПСС, то можна взагалі потрапити до божевільні. Хоча б відносно “…классовой борьбы пролетариата.” Згідно теорії, як тільки пролетаріат стає власником засобів виробництва, він одразу перестає бути пролетаріатом. Тому і заклик на гербі ссср “пролетарі всіх країн єднайтесь” на поширювався на сам ссср, де пролетаріат, начебто, переміг. Ну, і таке інше. Має бути якийсь наріжний камінь, від якого можна було б відштовхнутись. А так, одне визначається через інше, утворюючи якесь замкнене коло.

  6. Maksyv | 02.01.2022 at 18:16 |

    Можна мабуть ще додати, що поточна ситуація співпала з
    світоглядною кризою у “західному” суспільстві. Але це дає
    надію що через кризу прийде нове сприйняття.

    А стосовно термінів і філософій, ніякі з них не будуть
    абсолютно істинними. Тому можна це назвати новою релігією
    у раші.

  7. Специально для Евгений Орёл.

    Цитата в последней части Вашей статьи отражает действительность. Да, помещики и буржуа, а также правители любой страны, обладая ресурсами и властью, имеют тенденцию постепенно переходить в режим защиты достигнутого ими и их предками любой ценой, то есть защиты своей стабильной и обеспеченной жизни в кругу таких же как они, но при этом защиты жестокой, не различающей уважение и попрание чужой человеческой жизни от уважения чужой свободы и жизни. И множество восстаний и даже революций в Западной Европе свидетельствуют об этом.
    Также справедливо и замечание о том, что у автора цитаты, как и у его единомышленников, именно СВОЯ мораль. Здесь действительено необходимо чётко и ясно понимать, будучи грамотным человеком, а не болтуном, следующее: термин “культура” может использоваться в категорически нейтральном научном смысле, а может использоваться в общественном, в повседневно-человеческом смыслах. И в первом случае, как британский язык с его 500 тыс. слов есть часть культуры Европейской цивилизации, так и язык со всего лишь 24 тыс. слов у некоего Африканского народа — тоже часть культуры Африки. А в обычном повседневном смысле “культура” употребляется в смысле уровня, качества культуры, например культура речи человека, языка народа. Соответственно, мораль в обыденном смысле всё-таки употребляется как набор благоприятных человеку принципов взаимоотношений между людьми, и как набор сохраняющих в доброжелательной цельности личность самого человека.
    Но вот в научном смысле, а также, как показала практика, и в политическом, и в общественном смысле — действительно следует говорить о разных моралях. И такие разные морали непримиримо враждебны друг другу. Какова мораль разбойника с большой дороги? Какова мораль у нормального человека, жертвы ограбления?

    Далее. Коммунизм далеко не монополист и тем более не первопроходец в деле превращения общества в помесь казармы с канализацией.
    Ведь хорошо известны следующие исторические примеры: в Мексике до прихода испанцев — ежемесячные массовые человеческие жертвоприношения на вершинах многочисленных пирамид и пирамидок; в Китае периодически население погибало в резне — то на 30%, то на 70%; войны Ассирия-Вавилон в режиме “полная аннигиляция” и прочее.
    Да, коммунизм оформил методически грамотно организацию и обоснование подобных вещей, но ведь нынешний Иран не коммунистический, а всё то же самое. Нетрудно увидеть, что вывески и лозунги можно поменять ради привлекательности, но суть взаимоотношений и поступки будут неизменны. Потому что мораль остаётся та же, а она в качестве потребности души порождает стремление привести в соответствие всё вокруг — в соответствие со своими взглядами и потребностями, распространить своё жизненное пространство. От этого никуда не деться. Если подавляющему количеству населения по душе мусульманская казарма-канализация, с диктатурой, врагами религии и подручными гнилого Запада — Иран. Если подавляющему количеству населения по душе пресловутая конфуцианская казарма-канализация, с бездушной машиной-государством (административный аппарат с полицией и армией), с предопределённостью всего для рядового жителя — Китай. Если подавляющему количеству населения по душе царская казарма-канализация, с диктатурой, врагами народа и подручными гнилого Запада — Россия.
    Поскольку люди не муравьи и дети могут иметь желание узнать что-то новое в жизни, то и провозглашаемая мораль таких обществ, и официальные лозунги как бы перекрывают зону поиска для возможных отступников, говоря о том, что уже всё есть в своей стране и всё как надо. А отдельные недочёты, так это жизнь, борьба и так далее. То есть волчья суть наряжается в овечью шкуру. И для того, чтобы ослабить негодование и опаску нормальных стран — тоже.
    Каковы реальные моральные принципы всяких близняшек-стран с диктатурой, агрессией, убийствами и стремлением к грабежу, но и стремлением к рабству? Это другой разговор.

    • Eugen moderator | 02.01.2022 at 21:02 |

      Не совсем он другой, разговор этот.
      В конце-концов, когда влазишь в это все, к неизбежностью приходишь к этому самому “другому разговору”.
      И остается довольно гнусный по своей безответности вопрос.
      Почему, при невообразимом богатстве приобретенных знаний, при гигантских достижениях в науках естественных, тех, что неуклонно расширяют наши знания о мире, о строении и функционировании общества, работе человеческого сознания и строении его, человека, организме, продолжают свободно гулять по информационному пространству всевозможные гнусные несуразности?
      Сегодня в результате этого “свободного полета” над миром того, что, по хорошему, должно бы сидеть в клетке, максимум в небольшом вольере и тщательно изучаться специалистами, имеем реально близкую к апокалиптическому сценарию картину мира.
      Не глобальное потепление, не изменения климата, которые абсолютно неизбежны, хотя бы по той причине что планета, как и все в мире с возрастом меняется, представляют сегодня реальную опасность для существования цивилизации.
      Кучка недоучек, маргиналов, с невообразимым самомнением и безмерно завышенными самооценками, волею случая, чьей-то злой воли, или по недосмотру оказавшись у власти не на далеких изолированных от мира островах, а в странах, по сути являющихся движущей силой цивилизации, уже натворили столько, что разгребать еще и разгребать.
      И вместе с тем гнусным вопросом появляется старый, как мир, вопрос: и что теперь со всем этим делать? И кому?

      • Ну-у, другим “этот разговор” я назвал из-за убойной серьёзности. И вот упомянутые Вами знания и технологические умения — есть лишь инструмент в руках разумного существа, хотя для мыслящего разумного ещё и раскрывают картину вселенной (но много ли таких людей?). А инструмент хорошо использовать для удовлетворения своих желаний. Дураков во власть двигают а) дураки же и б) умные для дымовой завесы.
        Что насчёт желаний? Ха-ха-ха.. Каждый ребёнок познаёт ВСЁ заново для себя. И чужие страдания, чужая мудрость, чужие правила игры в обществе могут и не стать для него своими. Особенно если постараться. Ради групповых “бундес-интересов” можно и оболванить своё Европейское население. А начинать хорошее-доброе-вечное придётся с личной морали. Угу.

      • Вовк | 02.01.2022 at 21:58 |

        Відповідь ОДНА: змінювати СИСТЕМУ!
        Отже, почнемо, тезисно.
        1. Економіка.
        Економіка побудована на принципах позичкового процента, призвела до споживацького формату суспільства, кліматичних проблем, вичерпності ресурсів, що не встигають відновлюватись.
        Висновок: думаєМО!
        2. Релігія/філософія.
        Понад 75% сучасних релігійних течій побудовано на принципах авраамістичних. Це – на ВСЕ воля Божа! Що б ти не зробив – ти грішник, від народження! Спасіння – тільки якщо йдеш в церкву/синагогу/мечеть/… При чому, спасіння матеріального тіла, а не безсмертної Душі. Найголовніше – це тупа ВІРА, замість ЗНАННЯ. Щоб знівелювати роль ТВОРЦЯ, придумали Сатану, як ОКРЕМУ, незалежну структуру, АнтиБога.
        Висновок:…
        3. Наука.
        Наука – ще гірша за релігію, тому що “розвивається” шляхом тупого емпіризму, тобто – дослідів/розщеплення/…
        Пізнання методологічним та філософськими методами – неприйнятне, табуйоване. Живе досліджується прераруванням, неживе – розщепленням.
        Все, що не вкладається в прямолінійні правила та закони, або шельмується, або замовчується, замітається під килимок…
        Висновок: …
        4. Суспільство.
        Суспільство НАМІРЕНО поставлене на шлях деградації та інволюції… ЯК може бути інакше, коли ЧЧВ, Homo e homo lupus est?
        Замість природнього відбору – негативна селекція. Замість кастовості та Копного права – охлократія та демагогія з популізмом патерналістського штибу на теренах Совдепії. Замість відповідальності – толєрастична вседозволеність. Замість Через тернії до зірок – Не дивись вгору! До речі, хто не в курсі, анатомічно СВИНІ не можуть повернути голову ТАК, щоб побачити небо…
        Висновок: …
        Маємо СВІТОГЛЯДНУ КРИЗУ: споживацтво, невігластво, зашореність, олігопольну охлократію…
        Вибір – або радикальні зміни, або деградація до стада мавп, як в джунглях Індії. І це- в найкращому разі.
        Землетруси, засухи, повені, пожежі, сніги в пустелях та/або влітку…
        Неурожаї, затоплення, війни за прісну ВОДУ…
        Отже, КИМ бути, онуком Божим, чи грішним рабом, обирати НАМ!

        • Eugen moderator | 02.01.2022 at 22:20 |

          Стосовно проценту позичкового, то тут можна і не погодитись.
          Згадавши, наприклад, кризу восьмого року, синтетичні інструменти фінансового ринку, і так далі.
          Стосовно пункту 2, то принципово так.
          Пункт 3. Тут цікаво. Тому що достатньо багато , скажу так, методології в організації офіційної сторони питання, чи не тісненько пересікаються з пунктом 2. Його, так би мовити, тех організаційними аспектами. Варіанти? певною мірою контраверсійні. І, перш за все, як не дивно, в плані ….необмеженості доступу до результатів досліджень і їх трактування представників так званої громадськості….
          Пункт 4. Причина, насправді, зовсім не в тому, що Homo homini lupus est. Бо ж це природно. Конкуренція, вона рухає і світом також.
          Вона, на мою думку, як раз і полягає в тому, що саме завдяки поширенню різноманітних обгрунтувань протилежного, сталось викривлення світогляду у величезної кількості людей.
          Тим самим пріорітет отримали м’яко кажучи, не сильні і талановиті, ті, що мають творчий потенціал і здатні його реалізовувати , а “дещо” інша категорія…….

  8. Док | 02.01.2022 at 20:59 |

    “Дві речі наповнюють нашу душу завжди новим і усе більш сильним подивом і благоговінням, чим частіше і триваліше ми міркуємо про них, – це зоряне небо наді мною і моральний закон у мені” І. Кант
    Я дозволив собі привести цю загальновідому цитату лише для того, щоб підкреслити значення двох останніх слов “у мені”. Тобто, суспільна мораль безсила перед особистим сприйняттям, “у мені”, бо особистість може і має право цю суспільну мораль не сприймати. І навпаки, суспільна мораль не може не реагувати на масові змінення моральних запитів особистостей, з яких складається суспільство. Отже, переконання, моральний закон кожної людини є первісними по відношенню до суспільної моралі.
    Часто доводиться чути, що моральні принципи, моральну поведінку слід виховувати. Можливо і так. Але де повинно йти це виховання? Якщо дитина прослухала в школі курс моральної підготовки, а після школи бачить, як п’яний батько б’є мати, а сусіди крадуть, п’ють, а потім б’ються до смерті, то що на неї більше вплине – шкільні уроки, чи обстановка у якій вона живе?
    Сурков та інші путінські посіпаки можуть писати що завгодно, бо їх читають одиниці. Населення РФ глибоко аморальне і було таким завжди. Хто не вірить, нехай уважно передивиться фільм Олексія Балабанова “Вантаж 200”, бо там майже нічого не вигадано. І всі події цього фільму відносяться ще до радянських часів. Саме у радянські часи мені доводилось жити у російській “глибинці” і багато з чого спостерігати своїми очами.
    Це суспільство, в тому вигляді, як воно зараз є – невиліковне. Бо ця людожерська “мораль” базується на давніх традиціях з часів Залісся, а може й ще більш давніх часів, коли племена на цій території називали андрофагами

  9. Вовк | 02.01.2022 at 22:00 |

    Док, Ви пропонуєте відкинути “химеру совісті”?

    • Док | 03.01.2022 at 02:34 |

      Мені дуже сумно, що ви хибно зрозуміли мій допис. Мені здавалося, що я виклав свою думку максимально просто

      • Eugen moderator | 03.01.2022 at 07:49 |

        Ви зробили це абсолютно точно.
        А панові Вовку варто було б конкретизувати про оту химеру.
        В плані її значення при боротьбі з шкідниками садів та городів.
        Колорадським жуком зокрема.

        • Вовк | 03.01.2022 at 18:35 |

          Конкретизую.
          Зачепило “у мені”.
          Саме У МЕНІ живе Совість, в районі між четвертою та п’ятою чакрами. І саме Совість не дає мене ПРАВА знехтувати суспільною мораллю…
          Для знехтування маю заземлити свої чакри, а Совість визнати химерою…

          • Eugen moderator | 03.01.2022 at 20:03 |

            У мене також живе совість. Давно, з маленечку.
            Тому і намагався все життя зрозуміти, що воно таке, ота суспільна мораль, про яку мені співали. скільки себе пам’ятаю.
            Також останнім часом , останні десять років, якщо відносно точним, бажання з’ясувати сутність того поняття отримала нові стимули.
            Станом на сьогодні мені зрозуміло, що абстрактно, взагалі, не існує такого поняття.
            Воно завжди конкретне. Для тієї, чи іншої спільноти. Також для спільноти спільнот, яка утворюється саме на основі спільного розуміння моральних критеріїв.
            Якщо з вашої точки зору то є нехтування, то не можу заперечувати, оскільки мені не відомі саме Ваші критерії.
            Але я знаю і поділяю ті критерії, що прийняті в тому суспільстві, де перебуваю я, мої діти, переважна більшість моїх колег і добрих знайомих. Критерії, які, як я вважаю, прийняті в Україні і тій Європі, яку я знаю і поважаю.

  10. Алдр | 02.01.2022 at 23:49 |

    Ползучая империя ползет туда где кормят. Жаль скважины не могут пере-тащить.

Comments are closed.