Акуратист (частина 5)

(Попередня частина — тут)

— «Сеню»?! Ви сказали «вдягніть нашого Сеню як слід»?!

Майор Лизогуб вказував тремтячим пальцем на цуцика, який щойно погриз, а на додачу ще й «помітив» колеса його автівки.

— Так-так, ви не помилились, — кивнув начальник центру, — це і є наш Сеня, він же Семен Семенович, для якого ви і привезли посилку.

Почувши свою повну кличку, песик за давньою звичкою впав догори дригом на спину. Мабуть, сподівався, що за сумлінне виконання службових обов’язків йому зараз почухають черевце…

Але не повіривши почутому, кур’єр заволав:

— Та ви тут показилися, чи що?! Як це: Семен Семенович, якому сам генерал Корчовний посилку передав — і раптом…

— Ні, не зовсім так. Спочатку цю чудову уніформу надіслали генералові з штаб-квартири НАТО, просто із самого Брюсселю, а вже потім він передоручив її вам, майоре, — виправив його начальник центру.

— Маячня!!! Ви просто знущаєтесь!!! Та я зараз же генералові!..

Помітно здригаючись від обурення, майор Лизогуб витягнув з кишені мобілку, відшукав в адресній книзі необхідний телефон, натиснув на виклик, увімкнув «гучний зв’язок», пояснивши:

— Зараз генерал Корчовний вас на порох зітре, самі почуєте, ось…

А коли адресат зняв слухавку, прокричав:

— Пане генерале, ваше завдання виконано, посилка до учбово-тренувального центру доставлена! Але тут привели собаку…

— О-о-о, то ви вже познайомилися з Семеном Семеновичем? — долинув з мобілки голос генерала Корчовного. — Ну, то як вам адресат, сподобався? Дуже милий песик, хіба ні?..

Кур’єр витягнув руку з мобілкою перед собою й дивився на неї, немов баран на нові ворота. Генерал між тим продовжував:

— А кісточкам він зрадів? А м’ячикам? А мисочці? А як уніформа — чи личить Семену Семеновичу? Чи розумієте, як йому пощастило: отримати собачу уніформу аж із самої штаб-квартири НАТО?.. Хоча заслужив, чесно заслужив!.. Чи розповіли вам історію про те, як Семен Семенович виховував капітана Лінареса з Іспанії? Ну, чому ж ви мовчите, майоре?..

— А-а-а… як, тобто, виховував… Невже… обгавкав?..

— Ще й як! Іспанця, НАТОвського делегата, уявіть собі! Той випадково вронив папірець на асфальт повз урну, то Семен Семенович не відчепився, аж доки капітан не виправився! Він такий настирливий… А чи знаєте ви, як песик виховує тих, хто взуття не чистить або ж не дотримується правил паркування на автостоянці? О-о-о, я вам скажу, що НАТОвці були просто в захваті від Семена Семеновича! Отож і відзначили його цінним подарунком.

Почувши таке, майор послав своєму водієві спопеляючий погляд. Той виструнчився, козирнув і намагаючись дивитися тільки поперед себе, вийшов з кабінету. Відпущений помахом руки полковника Одуденка, слідом забрався і днювальний. В приміщенні лишились тільки начальник центру, кур’єр і секретарка, яка між тим майже завершила вбирати цуцика в собачу уніформу.

— Але давайте ближче до справ, майоре, — мовив між тим генерал Корчовний. — Доповідайте, чи личить Семену Семеновичу подарунок?

Секретарка виконала начальницьке доручення на совість: песик перетворився на справжнього красеня! Уніформа являла собою щось на кшталт куцої жилетки, що вдягалася через передні лапки й застібувалася на спині за допомогою липучки. Завдяки іншим прихованим липучкам, жилетку можна було ідеально підігнати по формі собачого тулубу. Також уніформа мала різноманітні нашивки і невеличкий стоячий комірчик з петлицями кольору національного українського прапору.

— Так, пане генерале, йому личить. Навіть дуже!.. Ви навіть уявити не можете, до чого ж він чудовий!.. — охоче підтвердив майор, який все ще не остаточно оговтався від шоку.

— Не можу уявити? Так, не можу… А тому неодмінно сфотографуйте песика в надісланій уніформі на мобільний телефон. Фотографії покажете мені, коли повернетесь. А начальникові центру перекажіть, щоб зробили фотосесію Семена Семеновича. В будці там, перед шеренгою тощо. Нехай прес-офіцер центру тримає ці фотографії у себе до подальшого розпорядження. А ми подумаємо, як їх використати. Адже цінний досвід співпраці з НАТО потрібно пропагувати. Ну все, виконуйте. А як повернетесь — одразу ж до мене з фотографіями!

— Так точно, пане генерале! Виконаю, можете не сумніватися!

 

* * *

Поступово історія про те, як Сеня спочатку обгавкав НАТОвського капітана, а потім погриз і «помітив» колеса кур’єрської автівки, перетворилась на місцеву легенду. Її неодмінно переповідали всім курсантам, які прибували на навчання до центру. Й в обов’язковому порядку завершували розповідь словами:

— А потім майор Лизогуб бігав за нашим Семеном Семеновичем навшпиньках і фотографував його з усіх можливих ракурсів. І прес-офіцер бігав разом з ним. Та оскільки Семен Семенович не знав генеральського кур’єра, то повсякчасно гарчав на нього. А майор лише улесливо посміхався. Отак… Не Лизогуб він, а Лизодуп якийсь, майор цей!..

Курсанти реготали від почутого. Й відтоді пильнували стан свого взуття, бо знали: песик-акуратист нікому не пробачає бруду на берцях або чоботах.

Київ, 20-28 листопада 2016 року


UPD. До речі! Оповідання “Акуратист” нещодавно було начитане для бібліотеки “Ліхтар” (бібліотека для людей з вадами зору).

About the Author

Tymur
Письменник, журналіст і блогер

33 Comments on "Акуратист (частина 5)"

  1. Ольга | 03.08.2021 at 09:02 |

    Чудове оповідання! Такий книзі було б місце у шкільній бібліотеці!
    Щиро дякую, пане Тимур!

    • Gala SS | 03.08.2021 at 09:07 |

      ++

    • У нас могла б вийти ціла книжка таких оповідань, бо ми сформували збірочку “Ізнов про любов!” з 5-ти оповідань – а ще кілька потенційних сюжетів просто не стали розписувати… Бо це, що називається – “робота в шухляду”.
      🙁
      На жаль, з розпадом СРСР і настанням періоду Незалежності України, найбільше просів сегмент саме дитячої та підліткової літератури. Або на сучасний манер – літератури для сімейного читання. Фактично, найпослідовніше такою літературою займалося лише видавництво “А-ба-ба-га-ла-ма-га”. Але:
      1. одне видавництво не може заткнути потреб усієї України;
      2. там випускалося і випускається багато класики, перевіреної часом.
      Інші видавництва виникали і зникали, то відмовлялися від літератури для сімейного читання, то повертали її у свій асортимент, то хапалися за шкільні підручники, то видавали “Гаррі Поттера” та інших закордонних авторів, яких просувають потужні закордонні літагенції, у т.ч., на наш ринок. Я вже не кажу про “сіру” контрабанду та контрафактну книжкову продукцію.
      🙁
      Коротше кажучи, літературою для сімейного читання в Україні займаються на порядок менше, ніж “дорослою” літературою. А про те, щоб підтримувати українських авторів, які працюють у цьому сегменті – про це навіть мови нема!
      🙁
      Єдине “світло в кінці тунелю” – це “Молода коронація”:
      http://koronatsiya.com/moloda-koronatsiya/
      Окремий і єдиний (!) на всю Україну потужний конкурс дитячо-підліткової літератури, зорганізований “Коронацією слова”. Але і тут є нюанс. Від моменту організації та по 2016 рік включно, на “Молодій коронації” визначався один-єдиний (!!!) переможець серед прозових творів усіх жанрів. Умовно кажучи, на одну дошку ставилися і коротенькі казочки, і повісті, й романи. От уявіть, що Вам треба визначити, що краще: казка Андерсена “Русалонька”, повість Успенського “Гарантійні чоловічки” чи цикл романів Роулінґ про Гаррі Поттера?! Усі твори – так би мовити, різної “вагової категорії”, але всі розглядаються в одних рамках одним журі…
      🙁
      З 2017 року починаючи, на “Молодій коронації” хоча б розділили жанри. ле це один конкурс на всю Україну…

    • Karina | 03.08.2021 at 11:46 |

      ++++

    • Valentin | 03.08.2021 at 13:22 |

      Приєднуюсь! Вподобайка і комент)

    • Акімов Сергій | 05.08.2021 at 13:56 |

      Повчальне та цікаве оповідання, дякую

  2. Sergii | 03.08.2021 at 09:23 |

    Неперевершено! 🙂

  3. Марічка | 03.08.2021 at 09:50 |

    Дякую, пане Тимуре!Як завжди неймовірно!Творчих вам успіхів!

  4. Сергій-Львів | 03.08.2021 at 10:07 |

    Як легко написано! Обов’язково прочитаю внукові. Дякую! (собаки також мої друзі 🙂 )

    • Сергій-Львів | 03.08.2021 at 10:09 |

      Перепрошую, написано в сенсі прочитано! Розумію, що пишеться не легко.

  5. Санто | 03.08.2021 at 10:18 |

    Зворушливо. Пес – завжди щирий і не зрадить. І не буде поводити себе, як різні Лизо… Це прекрасне оповідання і для дорослих, не кажучи вже про десятирічних і старше хлопців, у яких саме в цьому віці дуже великий інтерес до “войнушки”, то хай він буде правильним…

  6. Оксана | 03.08.2021 at 10:44 |

    Пане Тимуре, а що зараз з тим Семеном Семеновичем ? Хочеться почути, що вiн живий, здоровий i став генералом! Дуже зворушливо, дякую!

    • Семен Семенович – це літературний персонаж 😀
      Головним прототипом нам слугував “молодший сержант” Жора: як мені розповідали – саме він був навчений обгавкувати невірно припарковані автівки. І саме він спочатку погриз покришки, а потім обдзюрив колеса автівки одного впертого водія, який ніяк не бажав паркуватися за правилами!
      Для Грома спорудили ошатну собачу будку, прикрашену українською символікою – див. фото до частин 2-3. Як Жора, так і Гром живуть хто при військовій частині, хто на полігоні – вже точно не пригадаю… Сподіваюсь, обидва живі-здорові. Хоча до генерала Жору навряд чи підвищили…
      До речі, за стандартами НАТО, основний кістяк армії складають саме СЕРЖАНТИ, отож Жора, вважайте – це справжня собача “військова еліта” 😀
      Фото Герди до мене потрапило, вже коли вона загинула 🙁 В якому “військовому званні” вона була, якщо судити за кількістю набоїв на її нашийнику – сказати важко… Яка доля цуцика на фото до частини 1 й як його загалом звуть – не знаю. У нього просто погляд дуже виразний, а мені треба було підібрати промовисту фотку на початкову частину оповідання. Десь отак 😎

  7. Укроп | 03.08.2021 at 11:14 |

    песик-акуратист нікому не пробачає бруду на берцях або чоботах
    ===
    А бруд у людській душі так легко не вичистиш, як щіткою чоботи…
    Дякую, шановний пане Тимуре, чудове оповідання! Тепер зрозуміліше звідки до нас “придибав” ще і деякий персонаж на ім’я Котик-муркотик, правда історія замовчує у якому званні перебував той котяра, але без найменшого сумніву йому було б що розказати при нагоді, можливо, колись нададуть можливість розказати казочку і не від імені діда, а від особи самого котяри 🙂

    • Коти у нас фігурують у двох оповіданнях циклу “І знов про любов!”. Один – чорний кіт, спочатку названий Сепаром тому, що переметнувся до батальйону “Донбас” з ворожого боку, а потім “перехрещений” на Санітара за порятунок життя одному з бійців (принаймні з його слів). Другий… точніше, друга – це кішка Нічка, яка товаришувала з таксою Рижиком і потерпала на клептоманію, а тому тягала своїм бійцям-господарям не задушених мишей, ящірок і пташок, а невеличкі металеві предмети, які погано лежали.
      😀
      І так, Котик-Муркотик, який з’явився біля Діда Панаса – також з цієї фронтової котячої когорти. Звідти, звідти – не сумнівайтеся 😀

      • som_24 | 03.08.2021 at 15:27 |

        В нас, також був чорний кіт “Сепар”

      • Укроп | 03.08.2021 at 16:01 |

        Кішка звикла набої подавати, вона маленька, легко прошмигне та принесе 🙂

  8. До речі! Оповідання “Акуратист” нещодавно було начитане для бібліотеки “Ліхтар” (бібліотека для людей з вадами зору):
    https://web.lihtar.in.ua/library/khudozhnja-literatura/olena-i-tymur-lytovchenky-i-znovu-pro-lubov/akuratyst

    • Lysenia | 04.08.2021 at 09:29 |

      Чудове оповідання. Дякую. Конура – рос., українською – буда, будка -))

  9. Олег | 03.08.2021 at 12:44 |

    Кумедно.
    Дякую.
    Читатимуть.

  10. som_24 | 03.08.2021 at 15:28 |

    Дякую, пане Тимуре.

  11. Gotelier Banderovec | 03.08.2021 at 16:09 |

    Дуже сподобалося! Дякую!

  12. Валенteen | 03.08.2021 at 22:10 |

    Ну, в прототипів вірю, в саму байку – майже ні.

    Затягнуто. Діти вмруть від скуки

  13. Григорій | 04.08.2021 at 12:57 |

    Пане Тимуре, я дуже вдячний Вам за Акуратиста. Діти, не тільки України будуть читати та ще й дотримуватися порядку. Валенteen не правий. Це не анекдот, який має короткий текст та несподіваний кінець. А у Вас, чим далі – тим цікавіше.
    Читав Акуратиста, а згалував “Левшу”. Лєсков писав, що це видумка, але більшість росіян прийняли за правду і кругом козиряють Лівшою. Чекаємо збірку “І знов про любов”.

    • Все гаразд! Кожен може на власний розсуд похвалити або висварити авторів – це його право. 🙂 Аби не мовчали. Бо мовчанка – це найгірше…
      🙁
      Що ж до повісті Лєскова “Як Шульга блоху підкував”… Відверто кажучи, в цій історії мене дещо напружує та обставина, що після вдосконалення “англіцької” блохи тульськими майстрами оця сама блоха ПЕРЕСТАЛА РУХАТИСЯ. Оповідь зосереджена (1) на мініатюрності підков для блохи і цвяхів для підковування, (2) на іменах тульських майстрів, вибитих на підковах і на цвяхах та (3) на тому, що все це робилося “на око, без мілкоскопів”. Але ж підковавши блоху, ці рукож*пі туляки пошкодили її механізм або порушили збалансованість частин механізму – тому-то блоха і перестала танцювати!!! Та ще і з “розумним” виглядом представляли пошкоджену (підковану) блоху, як їхню “відповідь Чемберлену”… І цієї рукож*пості тульських майстрів чомусь ніхто не помічає!.. Хоча момент дуже показовий.
      🙁
      До речі, в радянському мультику цей момент повісті перекручений: підкована тульськими майстрами блоха не втрачає своїх можливостей – вона просто починає танцювати по-іншому, на російський манер:
      https://www.youtube.com/watch?v=bNAJ3fW9MQg

  14. Есенғали | 04.08.2021 at 13:39 |

    Огромное спасибо Тимуру и его половинке за такой умилительный рассказ! Я сам бандеровец, 1970-72 годах служил в Бродах. Слава Украіні’! Героям слава!

    • Andriy Moderator | 04.08.2021 at 19:46 |

      Почта “.ru” здесь запрещена. В следующий раз не пропущу.

    • Красно дякую за схвальний відгук! 😀 Коли бандерівці несподівано знаходяться поза межами України (особливо в країнах, уряди яких моляться на ВВХ і “кремлінів”) – це таки дуже приємно! 😀

  15. Есенғали | 05.08.2021 at 02:46 |

    Уважаемый “Антиколорадос” и модератор, почему мой коммет убрали? Я же от чистого сердца написал…

    • Andriy Moderator | 05.08.2021 at 02:48 |

      Коммент никто никуда не убирал, но я последний раз предупреждаю о почте “.ru”

  16. Есенғали | 05.08.2021 at 03:00 |

    Модератор Андрій, я все понял, спасибо! Я наверно не виноват, если мое правительство молиться в сторону кремля?! У меня же друзья в Украине… “укропы”, молдаване…гуцул Васіль Глеба?!

    • Andriy Moderator | 05.08.2021 at 03:11 |

      Так вас не заставляют использовать почту, какую правительство скажет, заведите себе почту на gmail например.
      На этом ресурсе почта “.ru” запрещена для вашего же спокойствия. Эта почта вся под надзором.

Comments are closed.