Небольшое дополнение

В продолжение темы о Венесуэле и Кубе, коллеги прислали текст, который будет приведен ниже, ну а сейчас стало известно, что Москва направила туда «гуманитарную помощь». Судя по тому, как это преподносят российские СМИ, на Кубе опять нечего жрать. Это в стране, одним из основных видов доходов которой было сельское хозяйство. Она всегда могла себя обеспечивать продовольствием и гнала его на экспорт, зарабатывая валюту. А теперь – вот.

Коммунисты, большевики, популисты и нервно желающий их люмпен способны на чудеса и генерируют их повсеместно и неотвратимо. Китай показал нечто другое только тогда, когда прикрутил свой кран коммунизма. Но немножко нагуляв жира, там решили, что пора возвращаться на путь, завещанный товарищем Мао, поскольку там даже формально коммунистов не подвинули, в отличие от РФ, где вчерашние коммунисты и комсомольцы просто перекрасились под буржуа, а на самом деле – несут все ту же квази-коммунистическую дичь.

Кстати, сам совок был квази-коммунистической дичью, поскольку случись товарищам Карлу Марксу и Фридриху Энгельсу оказаться в совке 1933 или 1937 года и им кто-то сказал бы, что вот это все наворотили коммунисты, причем – от их имени, то Маркс попросил бы Энгельса помочь сделать сеппуку. Думаю, что глядя на эту красоту, харакири он бы сам себе сделал, а Фридрих – отрубил бы ему голову, как и положено в полном обряде сеппуку. Ну на если бы их занесло в Китай времен «Культурной революции», то они на пару нашли бы ближайшую Анну Каренину и отодвинув ее – прошли бы без очереди.

То есть, вся эта публика, включая Китай, совок, ту же самую Кубу и так далее, строили не коммунизм, а людоедскую дичь, которая неспособна жить без того, чтобы не напасть на кого-то и отнять там то, что можно сожрать. Даже процветающая и благополучная страна, наподобие Кубы, при чутком руководстве таких деятелей превращается в Ж, обмазанную Г. Ну а дальше текст, который был обнаружен в комментарии коллеги BOA, где он отсылается на авторство Viktor Korovyanko. Обычно мы такого не делаем, но здесь он как нельзя кстати.

***

З 1829 року Куба – перша країна в Іберо-Америці (включаючи Іспанію і Португалію), яка починає використовувати пароплави в морських перевезеннях.
1837 рік – шоста країна в світі (після Англії, США, Німеччини, Франції та Бельгії), в якій побудована залізниця.
1847 рік – перша країна в Америці, в якій починає застосовуватися ефір в анестезії при хірургічних операціях.
1877 рік – перша країна в світі, в якій демонструється використання електрики в промисловості.
1881 рік – на Кубі розгадана найстрашніша тропічна хвороба того часу – жовта лихоманка – і винайдено ліки, що використовуються до цих пір. Відкривачем був кубинський лікар Карлос Финлаі.
1889 рік – на Кубі встановлено перше в Іберо-Америці (включаючи Іспанію і Португалію) і друге в Америках, після США, вуличне освітлення.
Між 1825 і до незалежності в 1898 році Куба була джерелом 60-75% доходу іспанської скарбниці.
1900 рік – на Кубі з’являються перші в Латинській Америці автомобілі. Першою в Америці та Іспанії жінкою-водієм стала кубинка Рене Мендес Капоте.
1906 рік – Гавана – перше місто в світі, в якому встановлена ​​телефонія з прямим набором (не через «оператора», а з дисковими телефонними апаратами).
1907 рік – в Гавані вперше в Латинській Америці (включаючи Іспанію) відкривається рентгенологічне відділення.
19 травня 1913 року на Кубі відбувається перший в Латинській Америці політ на літаку. Першими пілотами стали кубинці Агустін Парла і Домінго Росіл. Політ тривав 2 години 40 хвилин, між Гаваною і Кайо Уесо (Cayo Hueso) у Флориді, США.
З 1915 по 1959 рік – кубинське песо (peso cubano) – єдина валюта в світі, яка за 44 роки знецінилася відносно долара США всього лиш на 1 цент.
1918 рік – перша країна в Америці, включаючи також Іспанію і Португалію, яка дозволила розлучення.
1922 рік – друга країна в світі, яка відкрила радіостанцію і перша в світі передала по радіо концерт і регулярні новини.
У 1928 році на Кубі було вже 68 радіостанцій, 43 з яких – в Гавані. За цим показником Куба займала 4-е місце в світі після США, Канади та СРСР і перше місце в світі за кількістю радіостанцій на кількість населення і таку маленьку територію.
Куба – перша країна в світі, випустила радіовиставу (радіоспектакль) та стала родоначальником радіосеріалів, в майбутньому – телесеріалів. Таким чином, Кубу вважають батьківщиною телесеріалів. Автор першої постановки – кубинець Фелікс Кайнет (Félix Caignet)
1929 рік – заснована авіакомпанія Cubana de Aviación, одна з перших комерційних авіакомпаній світу.
1935 рік – Куба стає найбільшою латиноамериканською країною за кількістю експорту радіосеріалів і радіосценаріїв.
1937 рік – Куба першою в Латинській Америці прийняла закон про 8-годинний робочий день і про мінімальну заробітну плату.
1940 рік – перший в світі президент – мулат (від чорної матері і батька-мулата), обраний абсолютною більшістю кубинців. При цьому на Кубі тоді, як і зараз, більшість населення – білі. Як не дивно, ним став майбутній диктатор – Фульхенсіо Батіста (Fulgencio Batista y Zaldívar).
1940 рік – на Кубі прийнята сама просунута в Іберо-Америці (включаючи Іспанію і Португалію) конституція, серед її досягнень: вперше в Латинській Америці встановлені рівні в усьому права між чоловіками і жінками, між расами тощо. В Іспанії жінка отримала рівні з чоловіком права лише в 1976 році.
1950 рік – друга країна в світі, яка відкрила телевізійну станцію і студію. Куба стає телевізійним центром Латинської Америки, Гавана стає центром шоу-бізнесу Латинської Америки (зараз цей центр – Майамі).
1952 рік – перший в світі житловий будинок з бетону побудовано в Гавані (будівля El Focsa).
1954 рік – Куба – країна з найбільшою кількістю корів і биків на душу населення в світі. У той же час Куба – третя в світі країна за споживанням м’яса на душу населення (слідом за Аргентиною і Уругваєм).
1955 рік – друга країна в Латинській Америці (включаючи Іспанію) після Уругваю з найменшим рівнем дитячої смертності (33,4 на тисячу новонароджених).
1956 рік – ООН визнала Кубу латиноамериканською країною з найменшою кількістю безграмотного населення (23%, для того часу це була низька цифра). У Гаїті було 90% неписьменних, в Іспанії, Сальвадорі, Гватемалі, Болівії, Венесуелі, Бразилії, Перу, Домініканській республіці – трохи більше 50%.
1957рік – ООН визнає Кубу країною з одним з кращих медичних показників в світі і кращим в Латинській Америці та Іспанії. На Кубі був 1 кваліфікований лікар-фахівець на 957 жителів.
1957рік – сама електрифікована країна в Латинській Америці з найвищою кількістю електрифікації житлових будинків (83%) і жител з туалетом і з усіма зручностями (80%). Ці показники були одними з найвищих у світі.
1957рік – за кількістю споживаних щодня калорій кожним кубинцем – 2870 – Куба була другою після Уругваю.
1957рік – Гавана – друге місто в світі, в якому відкрився стерео-кінотеатр і кінотеатр-мультізал. Гавана була містом з найбільшою кількістю кінозалів в світі – 358 – обганяючи Нью-Йорк, Париж, Лондон і всі інші міста світу.
1958 рік – друга країна в світі, яка почала трансляцію кольорового ТБ і масовий продаж кольорових телевізорів (у багатьох будинках досі стоять ці телевізори).
1958 рік – третя країна в Латинській Америці за кількістю автомобілів (160 тисяч, тобто одна машина на 38 кубинців). Перша країна в ЛА за кількістю електроприладів в будинках кубинців. Перше місце в світі по довжині залізниць на кв. км і за кількістю радіоприймачів в світі (1 на 2 осіб).
З 1950 по 1958 рік Куба займала друге / третє місця за доходами населення в Іберо-Америці, обганяючи Італію і більш ніж в 2 рази Іспанію. Незважаючи на невелику площу і всього 6,5 мільйона чоловік населення, в 1958 році Куба займала 29-е місце серед світових економік, набагато попереду всіх країн Латинської Америки, Іспанії, Італії, Португалії.
1958 рік – відповідно до Міжнародної організації праці, по середній зарплаті робочих Куба – на восьмому місці в світі (після США, Канади, Швеції, Швейцарії, Нової Зеландії, Данії та Норвегії), а по доходах селян – на сьомому місці в світі. Рівень безробіття – один з найнижчих в світі – 7,07%. Всього працюючого населення на Кубі в 1958 році – 2 204 000 чоловік.
Крім усього цього, до 1958 року Куба була країною з найкращим дорожнім покриттям в Латинській Америці, з найбільшою кількістю супермаркетів в Латинській Америці, з найсучаснішим аеропортом (Гавана), з найбільшими іноземними інвестиціями і з найбільшим в Америці бюджетом на збереження історичних і архітектурних пам’яток…
А потім їх звільнили комуністи…
Текст (с) Viktor Korovyanko

***

Дочитав до последней даты – 1958 года, надо понимать, что на следующий год власть захватили коммунисты Фиделя Кастро и вот теперь туда везут гуманитарку,  поскольку страна стоит на грани голода. А ведь 73% приветствовала бородатого подонка и думала, что вот теперь они заживут, каждый день намазывая на хлеб. Зажили. Причем, Венесуэлу это ничему не научило и наши 73% – тоже. С другой стороны, зажравшейся публике никогда и ничего не пояснишь, поскольку она переступила порог, за которым здравый смысл перестает доходить через голову и тогда он заходит через другое место, но таки заходит.

55 Comments on "Небольшое дополнение"

  1. Puzat-Pasuk | 25.07.2021 at 09:56 |

    фейк

    • Оптимус | 25.07.2021 at 10:40 |

      Что именно ?

    • Анатолий | 25.07.2021 at 10:40 |

      Не могли бы вы раскрыть смысл вашего содержательного комментария. На всякий случай, вдруг вы это о Кубе, а не о чем-то своем личном – то в 50-х годах, на момент освобождения их от денег коммунистами, именно Куба занимала первое место в мире по количеству кинотеатров. И была в те годы аналогом Голливуда – центром всей латиноамериканской киноиндустрии. С соответствующими прибылями и инвестициями. А коммунисты, да, от всего этого кубинцев освободили. А потом и венесуэльцев. И страна с самыми большими залежами нефти на планете – загибается с голода и сидит без бензина и электричества. А Куба из крупнейшего экспортера продовольствия стала потреблять гуманитарку. Вот что коммунизм животворящий делает.

    • Зерно | 25.07.2021 at 12:14 |

      Що фейк?

    • Федір | 25.07.2021 at 12:53 |

      мы проверим по гуглу )))))
      да звучит как фаньастика, но другие подобные примеры с комунистами – подтверждаются! чую, и здесь будет разительный контраст 😉

    • Центровий | 25.07.2021 at 12:54 |

      пузатий пасік ПНх.

  2. Оптимус | 25.07.2021 at 10:43 |

    Но самое главное даже не в том , что жрать нечего , а в том , что если об этом начать громко говорить , то довольно быстро поймешь , что ты – на “острове свободы” .

    • Федір | 25.07.2021 at 12:54 |

      есть “драконорожденные” а есть…. #фиделемОсвобожденные)))

  3. albert | 25.07.2021 at 10:49 |

    в виде графика хорошо смотрелось бы: мощный рост, пик коммунизма и ….
    пациент, скорее мёртв , как после поцелуя с самосвалом

  4. Игор | 25.07.2021 at 10:57 |

    В 1958 году на Кубе был построен самый большой и роскошный на тот момент отель Hilton, первый из зарубежных…

  5. Євген | 25.07.2021 at 11:11 |

    Я думаю что в связи с волнениями туда не продовольствие полетело…

  6. Игор | 25.07.2021 at 11:34 |

    Пардон, немного соврал – память за 25 лет подвела – Хилтон на Кубе был уже 5-м зарубежным отелем в его сети на тот момент, но тем не менее самым большим и роскошным.
    Кстати, сам Конрад Хилтон в своей книге “Be my guest”, написанной за год до Фиделевского переворота, пишет между прочим:
    “Суть коммунизма – смерть индивидуума и похороны его останков в коллективной массе. И неочевидная, пугающая его черта такова: он может победить, даже проигрывая. Они добиваются того, чтобы мы жили во всё более и более военных условиях, без формальной войны, без настоящего мира”.
    Как вам его предсказание?

    • Похожие мысли высказывала Ханна Арендт: Тоталитарные режимы страшнее авторитарных – потому что авторитарные режимы подавляют оппозицию и стремятся разделаться со другими претендентами на власть.
      Тоталитарные же – делают зло обыденным и банальным, расчеловечивания свои народы в целом, превращая их в безликие массы, где каждый отдельный человек отказывается быть осознанной личностью и думать самостоятельно, критически, делегируя ответственность за свои решения, действия, мысли и жизнь в целом – чему-то так же безликому – «партии». Только так можно добиться ситуации, когда абсолютно монструозные, не имевшие аналогов в истории преступления, совершались не безумцами маньяками, не одержимыми дьяволом, не какими-то чудовищами – а обычными, лишёнными какой-либо харизмы бюрократами, или «маленькими людьми» которые «просто делали свою работу» или «просто выполняли приказы».
      Что чудовищность тоталитарного режима именно в банальности и повседневности зла – одни составляли списки, другие собирали по городам, третьи отвечали за транспортировку, четвёртые за газ, пятые за учёт – и каждый участник «отказывался думать и осознавать что делает». Ее проклинали за то, что она указала – сам Эйхман – как это ни поражает – говорит правду, когда заявляет что он не убил ни одного еврея. Это сделали миллионы исполнителей – каждый из которых имел выбор, но отказался «думать и быть личностью».

  7. И опять поехала украинская пшеница на Кубу. Пшеница, которую скрысятничал у Украины зЭ-чмо с промосковской шоблой. “Куба отдай наш хлеб, Куба возьми свой сахар”

  8. Нажаль, піпловим масам нічого не заходить, а замість навчання відбувається негативна селекція населення – злиднями, голодом та виживанням. Не можу пригадати жодної країни, де народні маси самостійно прозріли, лише дивлячись на свій порожній холодильник.

    • Андрій Дар | 25.07.2021 at 20:50 |

      Там, где “если нет хлеба, пусть едят пирожные”.

  9. Westinghouse | 25.07.2021 at 12:51 |

    Так а что, кубинцы осознали, что они в ж…? Нет. Они просто продолжают считать, что коммунизм их выбор, просто кто-то другой виноват…

    • Вони отримують від мільйон родичів емігрантів грошові перекази, посилки, мобільники, а потім торгують з тими у кого немає родичів за бугром. Нашо напрягатися, адобродійність, як і комунізм розбещує.

  10. Владислав | 25.07.2021 at 13:49 |

    Мене дивує одне – чого їм бракувало? 130 років безперервного розвитку аж до вершин цивілізації не мали зовсім ніякої ваги для кубинців? Хіба таке можливо?

    • Игор | 25.07.2021 at 13:57 |

      Равенства захотели, вот и всё.

    • Анатолий | 25.07.2021 at 14:01 |

      Їхні 73% повелись на те ж саме, що і наші дебіли – на обіцанки халяви. “Єтот ваш розвиток на хлеб не намажешь”. І всі здобутки разом спустили в унітаз. Все один в один як у нас.

    • Александр | 25.07.2021 at 14:02 |

      Так все просто… им впарили обычную лапшу, пообещели все на шару. А по факту – Фидель просто выгнал с первого кресла своего тестя…

    • Кубинці вирішили «хуже нє будєт» і захотіли «нових ліц»

      • Sergio da Valentino | 25.07.2021 at 14:37 |

        Оце саме те!

      • Владислав | 25.07.2021 at 14:53 |

        Тобто сказилися з жиру?

        • Игор | 25.07.2021 at 15:14 |

          Не совсем так. Они решили “отнять и поделить”.
          Мне, кстати, очень напомнило, как летом 2019 года брызжущий счастьем таксист в Днепре клятвенно уверял меня, что Зеленский раздаст все магазины АТБ таксистам (?!!) – так что тут и обещать особенно не надо, все себе и сами всё придумают…

          • Анатолий | 25.07.2021 at 15:52 |

            А меня больше всего поразило, как зедебилы радовались что отменят коммуналку!

          • Владислав | 25.07.2021 at 16:00 |

            Феєрично!!
            Підняли ви мені настрій недільного вечора. Дякую.

  11. Puzat-Pasuk | 25.07.2021 at 16:44 |

    Отже.Серед країн,які в 1837 побудували залізниці,відсутня Росія.Спочатку Черепанови збудували шлях на 3 версти в 1834,а в 1837 зробили Царскосільську дорогу.Куба відкрила свою залізницю на 8 днів пізніше
    Діетиловий ефір відкрив Віл’ям Мортон у 1846,а потім його в 1847 застосував Микола Пирогов.Поширення цей наркоз здобув після Кримської війни,тому сумнівно,що на Кубі в 1847 його застосувати могли масово.Скоріш за все–експеримент,і не факт,що вдалий

    • Вася Пупкиен | 27.07.2021 at 12:24 |

      На Кубе достаточно разветвленную железную дорогу построили для бизнеса – возить в порты переработанный сахарный тростник, ром (посмотрите передачу “железные дороги мира” про Кубу – прозреете), а на Московии построили царскосельскую супердорогу в несколько километров ради развлечения двора, ощущаете небольшую разницу?

  12. Puzat-Pasuk | 25.07.2021 at 16:57 |

    Електрика.З Вікіпедії.1873 Лодигін демонструє лампу накалювання,тоді ж Фонтен на Всесвітній виставці у Відні показав передачу електроенергії через постійний струм.
    Фірма Вернера Сіменса,та сама,що зараз співробітничає з російськими окупантами,з 1867 почалапрокладати електричні телеграфні кабелі через АТЛАНТИЧНИЙ ОКЕАН!!!
    Лампу Лодигіна вдосконалили Сіменс і Яблочков,це 1876 рік
    Про Карлоса Фінлая правда,він потім ще й профілактикою малярії займався.Хоча переможцем лихоманки вважають Волтера Ріда,сам Рід казав,що Фінлай зробив дуже великий внесок у лікування

  13. Puzat-Pasuk | 25.07.2021 at 17:35 |

    Вуличне освітлення з’явилося в Іспанії 1881 року.Як я вже писав,освітлення розвивалося шаленими темпами,коли лампу Лодигіна–Сіменса–Яблочкова вдосконалив Едісон,а потім Вестінгауз залучиа хорватського винахідника Миколу Теслю розвивати змінний струм,який передавав енергію на тисячі кілометрів.Тому з 1876 по 1889 освітлення було встановлено в усіх розвинених країнах.І Куба була пізніше за Іспанію.
    По автомобілях ніякого зв’язку з Кубою я не знайшов,а по Рене Мендес Капоте гугл видає сестер Рене і Сару,борчинь за права жінок,але то не ті.Рене народилася 1901 року
    Iсторiя номеронабирача починається з Індіани,там згадується Олмон Браун-Строуджер,це 1892 piк.Гавана не згадується навiть в iспаномовнiй Вiкiпедiї

    • Ви дуже не праві. Щойно перечитав іспаномовні статті про alumbrado público historia de la habana. Там все набагато складніше і 1877 рік можна вважати промисловим використанням електрики в Гавані, а в Іспанії 1852 рік приписати аптеці. Цікава перечитана тема трамваїв в Гавані. Вообщєм, не провінція та Гавана була, а іноземці таки добряче інвестували. І світлина є про перше вуличне освітлення в Гавані. Інших Ваших протестів не перевірятиму, мені досить електрики, радіо.

      • Puzat-Pasuk | 25.07.2021 at 19:50 |

        та звісно,Куба провінцією не була,та й Драйзер у 1 книзі “Трилогії бажань”дещо приділив Кубі.Але в статті багато що перебільшено

        • Ні, не перебільшене. У 19 ст. не було державного органу статистики, який би все фіксував. А так, що потрапило на шпальти газет, те і є в наявности. Що було першим і де, важко визначити минуле за сучасним мірилом. Де було вуличне освітлення на постійній основі, щоночі, а де, як рекламна компанія машини – сьогодні дали електроосвітлення, преса, фотоспалахи, а надалі знову на керосині. 150 років минуло.

          • Puzat-Pasuk | 26.07.2021 at 16:31 |

            але я навів приклади,що ставоять під сумнів цю статтю.яка гуляє в мережі вже 6 років.Скажімо так:якби автор переаисав статтю,навівши більш точні згідно зі статистикою дані,було би краще

  14. Puzat-Pasuk | 25.07.2021 at 18:05 |

    Так само в статтi про Фінлая не згадується про рентгенкабінети,хоча Карлос Фінлай був головним санітарним лікарем Куби на початку 20 століття.В icторії авіації Куба теж не згадується,хоча я допускаю,що літаки Райтів могли туди літати
    Щодо радіо.Російському сайту довіряти не варто.Але іншого джерела в мене немає.Так от,сайт каже,що радіостанції з’явилися в США в 1909,а 1920 в Аргентині.Отже,Аргентина була раніше за Кубу
    Ну а з валютью сміх та й годі.Просто песо було міцно прив’язано до долара.Так само,як зараз сингапурський долар дорівнює 50 центів США,і ,фактично,офіційною валютою Сингапура є долар США.До завоювань кубинської фінансової системи прив’язку надавати не варто

    • Бажано уважно читати текст : “вперше в Іберо-Америці (включаючи Іспанію і Португалію)”

      • Puzat-Pasuk | 25.07.2021 at 19:49 |

        ну так читайте уважно,Аргентина де знаходиться!!!

    • Багато дописувачів Вам пишуть – читайте УВАЖНО. Ви геть не уважні. Ви відчуваєте різницю між радіотрансляцією (Аргентина,1920) і радіостанцією(Куба,1922)?
      В 1920 році для військових потреб встановили передавач на театр Колізей. Гурток місцевих геніїв вирішив потранслювати ще й опери, музику. Цей факт занесений у реєстр. В Кубі 1922 року відкрили дві ФУНКЦІОНУЮЧІ радіостанції, PWX від Cuban Telephone Company та від Internacional Telephone and Telegraph під назвою 2LC, де співав Luis Casas Romero. Відкриття радіостанцій були відсвятковані. Що не так?

    • Дако | 26.07.2021 at 07:34 |

      Прив’язувати можна до чого завгодно, хоч до хвоста кобили. Важливим є не декларування чогось, а дійсна монетарна і фінансова політика.

  15. Знаєте, сліди колишньої краси і в 70-ті на Кубі кидалися у віч. Перед ряволюціонний рівень був таки високим.
    Строго кажучи Фідель ще і при Плая Херон комунякою не був. Той же Че соціалізм крив матом. Там дивна суміш латинос-націоналізмо, кубинського патріотизму, білого расизму, бажання постріляти + бажання розігнати борделі. Всіх проституток під аплодисменти вивезли з острова на острівець, ги. Але маскавскія таваріщі ‘праваділі работу’ і зітхали, що Кастро Рус так марксистом і не став. (що вони мали на увазі насправді – не знаю, ги)

  16. Zoring | 25.07.2021 at 22:24 |

    Очень странно читать так много некорректных комментариев. Кубинская революция, именно революция, а не переворот, была закономерным ответом на реальный переворот 1952 года совершенный Ф.Батистой. Сама революция получила огромную поддержку всех слоев населения. Сам Ф.Кастро был из далеко не бедной семьи и к коммунизму не имел никакого отношения. Курс на социализм был принят позже в результате окучивания совдепией революционной Кубы и жестких санкций со стороны США. Новый курс Кубы привел к расколу среди сторонников революции и соратников Кастро. Поэтому говорить что упадок и деградация Кубы стало следствием революции как минимум неправда, разруха есть результат выбора в пользу союза с СССР и продвижения социалистической системы. Во Флориде до сих пор живы люди, которые вместе с Кастро делали революцию, но после его решения пойти по пути коммунизма стали его смертными врагами.

    • Andriy Moderator | 25.07.2021 at 22:30 |

      Разруха на Кубе, как впрочем и в Венесуэле, есть результат экспроприации собственности иностранных компаний.

    • На мій погляд в тих некоректних коментарях про Кубу йдеться не про причини їх революції, а про те що в головах великої кількості людей виникла думка забрати чиєсь і поділити на благо всіх. І що так можна робити і за це нічого не буде. І такі дії більшість людей виправдовує, робить можливим в першу чергу в своїй голові. А тоді вже розгортаються певні реалії. Санкції ж за щось США ввели? Не просто ж так, щоб кубинцям було зле.

    • Дако | 26.07.2021 at 07:31 |

      +

    • Як Ви відрізняєте комуністів та не комуністів? Мабуть основа основ – це право приватної власности, що ці революціонери робили з цим правом? Тоді чому вони не комуністи?

    • Так в статье и говорится, что все дело в строителях коммунизма, а не в революции. У латиносов вообще была страшная тяга к революциям, переворотам и хунтам, но не везде наступала разруха в подъездах, лифтах и туалетах, как говаривал проф.Преображенский.

  17. Shadow7 | 26.07.2021 at 05:20 |

    А потом пришёл гегемон, и всё пошло прахом!

  18. Дако | 26.07.2021 at 07:29 |

    І автор, і коментатори забувають, що революція все одно має підгпунтя. Якби все було так добре і прогресивно, то Фідель так би і бігав ддунглями до скону. Але при всіх здавалось би прогресивних досягненнях Куба, як і решта країн лат.та півд.америки залишалась прикладом нечуваного розшарування, кастовості, гноблення. Гавана сяяла вогнями, а в селах пеони босоніж за копійки пахали на латифундистів по 14 годин на день.

    • Andriy Moderator | 26.07.2021 at 08:17 |

      “Гавана сяяла вогнями, а в селах пеони босоніж за копійки пахали на латифундистів по 14 годин на день.”

      Это в курсе научного коммунизма так написано?
      А как же насчет прогрессивных законов про 8 часовой рабочий день?

      С другой стороны, в любой, даже самой процветающей стране, например в США, всегда найдется достаточно люмпена, желающего “отобрать и поделить”. И именно это самое регулярно и происходит в США, хорошо хоть пока не на глобальном уровне, в основном на уровне города. Детройт тут вполне себе поучительный пример.

Comments are closed.