Протести за календарем

Автор — Тимур Литовченко

Майдан стається восени, бо влітку люди зайняті: ЖНИВА…

Буквально сьогодні прокоментував одне відео, присвячене свіжій акції протесту під Офісом Президента. Після того мені прилетіла відповідь на коментар, а далі відбувся короткий обмін думками щодо принципової можливості акцій протесту в режимі «тут і зараз». Оскільки цей обмін думками чудово ілюструє матеріал Anti-Colorados’а «ФОПу в ОПу» — передруковую його, зберігаючи стилістичні особливості учасників дискусії:

  • ТЛ — це я, звісно;
  • NN — мій опонент.

Отже…

* * *

ТЛ: Божечки! Та зараз же літо, після карантину народу гуляти хочеться… У нас в Україні революційний сезон — це ОСІНЬ. Зачекайте до 21 листопада…

NN: Будь ласка напишіть скільки ще до осені людей має вмерти від недостатнього соціального та медичного забезпечення щоб дочекатись осені. Чекаю відповіді?

ТЛ: А чого Ви мене запитуєте?! ЗЮ нехай скаже.

NN: Зе професійне та куплене великими грошима брехло, його запитувати то себе обманути.

ТЛ: А якщо не хочете ЗЮ запитати — вмикайте логіку! Ось дивіться:

— Революція на граніті — 2-17 жовтня 1990 року. ОСІНЬ.

— Помаранчева революція — 22 листопада — 26 грудня 2004 року. ОСІНЬ-ЗИМА.

— Євромайдан — 21 листопада 2013 року — 22 лютого 2014 року. ОСІНЬ-ЗИМА.

Хочете ще?..

— Акція «Україна без Кучми» — листопад 2000 — березень 2001. ОСІНЬ-ПОЧАТОК ВЕСНИ.

— Акція «Повстань, Україно!» — вересень 2002 — березень 2003 + окремі акції в травні 2003. ОСІНЬ-ПОЧАТОК ВЕСНИ + ТРАВЕНЬ.

Згадайте Підприємницький Майдан 2010 року (ОСІНЬ-ПОЧАТОК ЗИМИ) та Автомайдан 2011 року (ОСІНЬ).

А тепер скажіть: чи можете пригадати, які більш-менш масштабні акції протестів в Україні розпочиналися ВЛІТКУ?! Я таких випадків пригадати не можу. А чому?! Бо Україна — це індустріально-аграрна країна, сільське господарство має величезне значення як для економіки країни (агропромисловий комплекс), так і для окремих людей (особисті господарства). У переважної більшості городян є родичі в селі, отож городяни також відчувають вплив на своє життя сільськогосподарських ритмів.

Тому влітку ніяких потужних протестних акцій в Україні не може бути в принципі, бо влітку — ЖНИВА, й люди зайняті на польових роботах або на їхньому забезпеченні. А от коли врожай зібраний — тут можна і протестами зайнятися. Переважно це — період від листопада по березень. У квітні починається посівна + городи, у травні акції протесту видихаються. З іншого боку, вересень — це може бути слабкий передвісник потрясінь, бо осінньо-польові роботи ще не завершені, ще багато людей працюють на землі…

Отож скільки б людей у липні серпні не померло — нічого до осені не буде. Тому ще раз повторюю: зачекайте 21 листопада! Якщо щось серйозне почнеться — то найімовірніше тоді. Для вибуху має накопичитися достатня протестна енергія + селяни мусять зібрати врожай (або хоча б його основну частку). От з 1 липня скасовується дія мораторію на продаж аграрної землі… 24 серпня відзначатиметься 30-річчя Незалежності України (подивимося, що буде на параді). «Мудрому наріту»™ ще недостатньо підвищили різноманітні тарифи. Наш обскубаний середній клас ще недостатньо обскубали. Зрештою, восени прогнозується нова хвиля COVID-19 з новим штамом…

До осені ще має статися багато неприємностей — а вже восени побачимо, чи вистачить їх для початку масових протестних акцій. І я тут ні до чого, просто такий ритм життя українського суспільства — прошу зрозуміти!

NN: Ви праві. Звісно Зе потрібно було постаратися ,щоб так народу насолити, що і осені не хоче дочекатися

* * *

Отже, я переконаний, що вирішальну роль в можливості чи неможливості потужних акцій протесту відіграє все ж таки календарний фактор. А поки що — ЖНИВА. ФУТБОЛ. «Тополиный пух, жара, июнь» ©

About the Author

Tymur
Письменник, журналіст і блогер

6 Comments on "Протести за календарем"

  1. Westinghouse | 30.06.2021 at 07:51 |

    “Тапаліний пух, лапух апух© ?
    Подивимося, що з того продажу землі вилізе, щось не дуже хороше…

    • Вовк | 30.06.2021 at 08:57 |

      по 100 га в одні руки!

      • Michael Starykov | 30.06.2021 at 13:03 |

        просто “рук” у одной “головы” может быть немеряно…

  2. Евгений О. | 30.06.2021 at 08:58 |

    Схоже, таки отому по самі вуха “мудрому” населенню дійсно ще штани не знімають,то й сидить тихенько по городах та переконує себе, що “всі вони однакові”.
    Але маємо приклади, коли вже до штанців добираються, то й пізно буває пручатись…
    А номерів небажаних таки побільшало на дорогах… І чого б це?

  3. Олег | 30.06.2021 at 09:36 |

    Тому “технологи” і примусили бЗе саме зараз перед довгими вихідними освічитись.

  4. “Отже, я переконаний, що вирішальну роль в можливості чи неможливості потужних акцій протесту відіграє все ж таки календарний фактор. А поки що — ЖНИВА. ФУТБОЛ.”-так! Єдиний випадок як виняток-ГКЧП та проголошення незалежності 24 серпня!

Comments are closed.