Подолання (2)

А те, що представники нашого покоління все ж таки долали труднощі, які видавалися неподоланими нашим батькам — то це ніяка не таємниця. У цьому зв’язку, наприклад, можу пригадати свої шкільні випускні іспити. Я був одним з трьох потенційних золотих медалістів нашого класу, отож якби все вдалося — мені лишалося наосліп тицьнути у список факультетів Київського політехнічного інституту, обрати той із них, де першою треба було здавати письмову математику, отримати на першому іспиті «5», щоб золотий клю… Ой, перепрошую — щоб бути зарахованим до студентських лав.

Уявіть же моє занепокоєння, коли ввечері після чергового іспиту до нас додому завітав кур’єр з військкомату, який приніс повістку на 9:00 наступного дня!!! Це було тим більш підозріло, що весняний призов вже завершився… Тоді що від мене хочуть вояки?!

— Є підозра, що ти, сучьониш, хочеш закосити від виконання священного обов’язку перед Батьківщиною! — ошелешив мене товариш майор наступного ранку. — Є підозра, що твій діагноз «змішаний астигматизм» — це повна х*рня. А тому ось направлення — і кроком руш на переобстеження! Через тиждень принесеш результат.

Я спробував пояснити, що через тиждень у мене випускний по історії, а для обстеження сітківки мені капатимуть в очі атропін, після чого я не зможу нормально готуватися до іспитів. Більш того, атропін ще має вийти з організму, на що потрібен додатковий час… На це товариш майор відповів:

— Батьківщина, синку, чекає на виконання тобою священного обов’язку! А до Афгану тебе заберуть навіть без атестату зрілості. Тому струнко!.. Кру-гом!.. Кроком руш в лікарню!..

Батьки були шоковані — але що вдієш?! Нашвидкоруч зібравши речі, поїхав до лікарні. Там підтвердилися найгірші очікування: від сьогодні протягом тижня мені капатимуть в очі атропін тричі на день, потім наново обстежуватимуть сітківку обох очей, потім відпускають додому… але атропін виходитиме з організму ще тиждень. Два тижні — це прощавай, історіє та фізико, два випускні іспити!.. До того ж, поклали мене на південний бік в палату до ветеранів війни, цілий день залиту яскравим сяйвом весняного сонця. На ліжко під вікно. Після атропінізації очей витримував перебування там, лише зав’язавши очі рушником — бо сяйво стало нестерпним…

— Хтось дуже хоче, щоб ти провалив іспити. От тільки хто?.. — філософічно зауважили «діди», вислухавши мою історію. Я й сам хотів би дізнатися, хто того бажає… Однак ці мудрування були б марними. Треба було подумати над іншим: як все ж таки читати підручники спочатку з історії, потім з фізики навіть в сонячній палаті з очима, залитими атропіном?!

Можна було спробувати закоптити астигматичні скельця моїх окулярів — але як позбутися кіптяви потім, коли все минеться?! До того ж, можна було підпалити оправу окулярів… Не годиться. Звичайні, без діоптрії пляжні окуляри не годилися також: по-перше, в них багато не прочитаєш, по-друге, послаблення світла навіть у них було недостатнім. Потрібне щось інше…

Лежачи з зав’язаними рушником очима, я пригадав, що наступним іспитом після історії мала бути фізика. Отже, переді мною постала руба проблема з царини оптики… Перебравши подумки різноманітні оптичні явища, зупинився на дифракції. Пригадав, як розглядав предмети через проколотий в картонці мізерний отвір. Потім пригадав, що у нас вдома є ще бабусин старенький алюмінієвий друшлячок, через крихітні отвори якого я навіть на сонце дивився. А ще — що таке споглядання дає збільшувальний ефект…

Раптом я зрозумів, що треба зробити!!! Ледь дочекався, коли до мене навідається мама. Побачивши мій стан, мама розплакалася. Однак я попросив її припинити істерику, натомість швидко з’їздити додому і привезти мені тонкий картон для дитячих саморобок (пачка такого завжди лежала у мене про всяк випадок), циркуль, ножиці, англійську булавку і голку з якомога довшою ниткою. А також підручники з історії. Звісно, мама здивувалася, навіщо?!

— Покладу під подушку, щоб знання самі проникали мені в голову.

Не міг же сказати, що я збираюся читати попри атропінізовані очі?! А в примітивну магію та всякі забобони мама вірила…

В будь-якому разі, усе необхідне вона привезла. Отож вже вночі, при слабкому світлі далекого вуличного ліхтаря я вирізав два картонні кружальця, в кожному натикав булавкою якнайбільше дірочок, потім пришив кружальця до скельців своїх астигматичних окулярів і заснув до ранку.

Випробування відбулося одразу ж після чергової атропінізації. Результат перевищив усі очікування: картонні кружальця послаблювали світловий потік настільки, що я без проблем перебував навіть на яскравому світлі, а часта булавкова перфорація дозволяла бачити книжковий текст ще чіткіше. Здивовані «діди», спостерігаючи за моїми маніпуляціями, висловили сумнів, що можна побачити щось «через картонку». Довелося негайно виготовити для них ще одну. Оцінивши власноруч, що таке дифракція, «діди» лише здивовано крекали. Тоді я попрохав старого шахтаря Прищепу, який лежав найближче до дверей, попереджати мене про наближення лікаря чи медсестри. «Дід» Прищепа пообіцяв, що не підведе. А також запевнив, що у ветеранській палаті немає ні стукачів, ані сук. І щоб я спокійно готувався до іспиту.

Отак я й читав сторінку за сторінкою крізь модернізовані окуляри… При наближенні медиків «дід» Прищепа кахикав, тоді я ховав підручник під подушку. Коли мене запитували, навіщо наліпив картонки на окуляри — відповідав напівправдою:

— Це бодай якийсь захист від сонця.

У день іспиту мама відпросилася з роботи. Після ранкової атропінізації одягла мене, ретельно зав’язала рушником очі, взяла за руку й повела спочатку на трамвай, а від зупинки — до школи. Попросила пропустити мене вперед, щоб я не запізнювався на обідню атропінізацію. Мене завели в класну кімнату, я навмання витягнув білет. Вчитель історії зачитав написане в білеті. Посидівши чверть години, викликався відповідати. Мене знов-таки під руки підвели до передньої парти, посадили, я переповів усе, що пригадав по темі, отримав свою законну «п’ятірку», після чого мама так само доправила мене назад до лікарні — бо вже наближався час обідньої процедури.

Наступного дня мене обстежив офтальмолог, повністю підтвердив діагноз і відпустив додому. Мама віднесла медичні висновки до нашого РВК. Повернулася й передала нагадування товариша майора, що в Афган мене заберуть навіть без атестату зрілості.

— Ага, щас! — махнув я рукою. Й зізнався батькам, що можу спокійно читати крізь модернізовані власноруч окуляри.

— Ти ж засліпнеш!!! — жахнулися вони негайно. Однак заперечити щось проти «п’ятірки» з історії було неможливо. Отож довелося їм змиритися, і вже вдома в затемненій кімнаті, не ховаючи підручник під подушку й не розповідаючи байки про «знання, які самі пролазять в голову», я підготувався до фізики. За наступний тиждень атропін поступово вийшов з організму, отож здавати черговий іспит я прийшов вже без маминого супроводу. У підсумку ж цілковито на законних підставах отримав золоту медаль, поступив до КПІ… А там була військова кафедра… Коротше кажучи, товариш майор так і не дочекався, коли ж я крокуватиму до Афганістану. Ну що ж, буває!..

І останнє. Колись вже не в шкільному і не в студентському, а в дорослому житті я побачив одного разу в продажу незвичайного вигляду сонячні окуляри. Замість скельців у них були пластикові площини, перфоровані рівними рядами акуратних дірочок. Звісно, промислові вироби під назвою «перфораційні/дірчасті окуляри» були значно досконалішими та виглядали значно більш оковирно, ніж ті саморобні кружальця, що я виготовив для себе самотужки в лікарні. Однак я зрозумів, що не лише мені спала на думку ідея обернути явище дифракції на користь людині. Хтось інший додумався до того ж самого. І навіть запатентував свою ідею. І до промислового виробництва довів. Але з мене вистачило і того, що в далекому вже 1980 році я не завалив випускні іспити на атестат зрілості.

* * *

Для чого пишу все це?.. Ясна річ, зараз в мене можуть полетіти капці разом з кпинами на предмет чергового самовихваляння.

Однак я про інше. Швидше про те, що казав великий український філософ Григорій Сковорода:

Світ ловив мене, та не спіймав.

Або по-іншому:

Хто хоче — шукає можливості, хто не хоче — шукає виправдань.

Розумієте?! Нас можуть списувати з рахунків цілими поколіннями великі поети-класики, депутати й орденоносці, які продалися нелюдській владі. Нам можуть тицяти дрючки в колеса самовдоволені товариші майори, сподіваючись, що ми неодмінно завалимо іспит долі — бо не можемо не завалити за таких умов, які вони нам зорганізували… Але це — всього лише їхні думки! А от стануть їхні думки нашим вибором чи не стануть — залежить винятково від нас самих. І більше ні від кого.

Переходячи до наших днів, змушений нагадати, що на окупованих московитськими ордами територіях залишилися мільйони наших людей. Зараз в нашому суспільстві набирає силу тенденція: а якщо ми візьмемо та й відріжемо від України окуповані частини — Крим та ОРДЛО?! Без такого тягаря нам буде значно легше прямувати до НАТО і ЄС…

Але я точно знаю: серед мільйонів окупованого населення більшість згідна на «каменюки з неба», аби лишень не повертатися до України — але ж там є і свідома проукраїнська меншість тих, хто з різних причин залишився в окупації, однак затаївся й лише чекає слушної нагоди, коли можна буде проявити свої істинні погляди. Й довести відданість Україні реальними справами. Не може не бути таких людей навіть там!..

Отож відмова від деокупації Криму та ОРДЛО означає зраду цих людей. Вони зараз проявляють титанічні зусилля, аби окупанти ловили їх… і не упіймали. І зрадити їх ми не маємо права. Не дочекаєтесь!..

About the Author

Tymur
Письменник, журналіст і блогер

52 Comments on "Подолання (2)"

  1. Сьогодні прочитав новину.Хриплогундоса паскуда призналась,що персонально позвонила бацькові за вагнерівців!!!Після того як заявляв ,що ніякої операції не було!Чмо повірило вже що воно вище бога,чи взяв його за бороду.
    Щоб не було так як з Лукою,після посадки і арешту опозиціонера.Отака х..ня малята.СБУ не має до мордодерьмака нічого…Не по темі,вибачте.

    • Олег | 25.06.2021 at 06:45 |

      Не дивує. Взагалі.
      Цікавить де знаходиться “термометр” терпимості суспільства.
      Бо у 13му двічи несидівший не подписав асоціацію і спрацював вибух, що вже давно готувався ЗМІ олігархів, яких анусовоч ломав під себе. Тобто, воно теж “боролося” з олігархами відбираючи не у бюджет, а собі.
      Наразі олігархі вже “навчені” двічі. Бо Порох їх притис ще сильніше, але у бюджет. Результат є.
      Наразі гра олігархів у рівновагу холодильника та ЗМІ. А ось гри стати олігахам поруч з нами – не видно. Ці олігархи не бачать джерела їх статків у демократії.
      Все це можливо саме з тією освітою, що ми маємо.
      Якось так.

    • “Хриплогундоса паскуда призналась,що персонально позвонила бацькові за вагнерівців!!!”
      *****
      Нема пристойних слів… А найпристойніше – ПАДЛО!!!

  2. Andriy Moderator | 25.06.2021 at 05:01 |

    Х-м-м-м…
    Имеются нестыковки.

    Призыв идет с середины марта по конец июня. Выпускные экзамены – с начала июня и выпускной вечер – в двадцатых числах июня. Так что закончиться призыв не мог никак.

    Школу заканчивали в те времена в 17 лет, призывали с 18-ти. Из средней общеобразовательной школы, если я правильно помню, не призывали независимо от возраста, так что слова “в Афганистан отправят без аттестата” можно засунуть тому майору в задницу.

    И вообще, требование “сегодня же на обследование, завтра принесешь результаты” можно было спокойно выслушать и выполнить после экзаменов, без всяких последствий, IMHO. Чересчур возбуждаться на майора, который хотел выглядеть большим начальником и вершителем судеб, совершенно не стоило. Ну если не было особых на то оснований.

    Ну и если честно, то что тогда получение медали казалось супер важным, спустя годы кажется совершенной мелочью. Ну не получил я медаль, хоть в принципе мог бы, и никак этот факт не повлиял на мою дальнейшую жизнь. Точно так же не получил права категории “B” на УПК, дали только “С”. Ну были у меня тогда другие приоритеты, катался по олимпиадам, и ни тот ни другой, ни третий факт никак не отразились на моей дальнейшей жизни. Как ну совершенно никак не повлиял мой красный диплом и оценки в нем. Есть – ну и ладно. В моей группе из 32 человек было 16 золотых медалистов, что не помешало некоторым из них в первую же сессию завалить матанализ с физикой.

    • “Призыв идет с середины марта по конец июня. Выпускные экзамены – с начала июня и выпускной вечер – в двадцатых числах июня. Так что закончиться призыв не мог никак”.
      *****
      Нас, десятикласників, тягали у військкомат усім класом ще в квітні. Коли ж мене викликали персональною повісткою наприкінці травня – у РВК було вже порожньо. Річ у тім, що у нас, на Старому Подолі, величезну територію займають вантажний річковий порт і купа заводиків. А житловий сектор відносно малий у порівнянні з іншими районами Києва. Отож і населення (а отже і призовників) відносно мало. Це тепер, коли набудували ж/м Виноградар, Вітряні Гори та ін., ситуація змінилася. А коли я був молодим – військкомат так тероризував страшенно! Збори – раз на рік точно. Ми колись одного офіцера розпитували, чому так – він пояснив саме нечисленністю в цьому районі Києва чоловічого населення призовного віку.
      РВК від мене більш-менш відчепився, лише коли я пішов працювати у Мінвуглепром. Тоді закинули чергову повістку, я приніс її в міністерство, ставлю до відома начальника управління. Той відправив мене до помічника міністра, помічник кудись передзвонив – і все! РВК про мене майже забув, навіть капітана запасу присвоїли невчасно. А річ у тім, що Мінвуглепром, як і Мінпаливенерго – це міністерства стратегічного значення. А тут прес-секретаря міністра РВК відволікати надумав 🙂

      “Школу заканчивали в те времена в 17 лет, призывали с 18-ти. Из средней общеобразовательной школы, если я правильно помню, не призывали независимо от возраста”.
      *****
      Так, мені на той момент було 17 років. Але це означало лише, що мене могли загрести на осінньому призові. Тим паче, з довідкою замість атестату зрілості я б ніде не влаштувався особливо – і тут “привіт, Афган”!.. У мене однокласника Вітька загребли саме на осінньому призові 1980 року. Теж у 17 років. Приїхав до Києва у цинковій труні.

      “И вообще, требование “сегодня же на обследование, завтра принесешь результаты” можно было спокойно выслушать и выполнить после экзаменов, без всяких последствий, IMHO. Чересчур возбуждаться на майора, который хотел выглядеть большим начальником и вершителем судеб, совершенно не стоило. Ну если не было особых на то оснований”.
      *****
      А отут вже ХЙЗ, мав майор якісь підстави діяти отаким чином чи не мав?! Це був 1980 рік, в Афган гребли, кого могли. Нагадаю про мого однокласника Вітька (див. вище). А ще мій найстарший двоюрідний брат: він у дитинстві переніс поліомієліт, після того у нього якийсь м’яз на нозі всох, він кульгав. І що?! Проїздив в Афгані рік на радіостанції “Береза” Р-140 тільки так!.. І кульгавість не завадила.

      “Ну и если честно, то что тогда получение медали казалось супер важным, спустя годы кажется совершенной мелочью”.
      *****
      Для мене це мало принципове значення. Відповідаючи на будь-яке запитання, особливо на уроках, я жахливо заїкався, про що знала вся школа (вилікувався вже навчаючись в інституті). Але приймальна комісія того не знала і могла “зарізати” мені усний іспит: могли подумати, що я не знаю матеріал і через це заїкаюся… Для вступу в КПІ, маючи медаль, я міг здати один-єдиний іспит на “5” – першу ПИСЬМОВУ математику. Це позбавляло мене від необхідності здавати другий іспит – УСНУ математику, де б я жахливо заїкався. Тому саме для мене питання було принциповим. І якщо я вже “вийшов на медаль” – мусив отримати.

      • Andriy Moderator | 25.06.2021 at 17:29 |

        “Нас, десятикласників, тягали у військкомат усім класом ще в квітні.”

        Так нас тоже таскали. Что-то типа “постановки на учет”. Медкомиссии, если нужно обследование, отправляли на обследование. Выдали “удостоверение призывника”.
        Ничем существенным это “таскание” не заканчивается и ничем не грозит, на обследование по первому грозному рыку какого-то там майора (если я правильно помню военком был полковник, а майор в военкомате – мелкая сошка, но на блатном месте, передает взятки товарищу полковнику) немедленно бежать не обязательно.

        “Так, мені на той момент було 17 років. Але це означало лише, що мене могли загрести на осінньому призові.”

        Для этого должно исполниться 18 лет на момент призыва. Теоретически, могли забрать после выпускного еще в летний призыв, но 18 лет должно быть. А 18 лет в год окончания школы исполнялось тем, кто пошел в школу на год позже, как правило 18 исполнялось уже на следующий год, а это значит весенний призыв, а то и следующий осенний.

        “Тим паче, з довідкою замість атестату зрілості я б ніде не влаштувався особливо”

        Ну не разводите панику. Без аттестата не остались бы никак. Даже если бы полностью завалили оба экзамена. Тем более при наличии уважительной причины (болезни и семейные потрясения, и прочие “камни с неба” во время экзаменов не отменяли ни для кого). Или поставили бы минимум трояк, а для кандидата на медаль и четверку. Тем более, ходят слухи (ну скажем слухи), что все вопросы с медалью уже к тому времени утрясены, на школу дается разнарядка, к экзаменам уже давно известно кто получит медаль и все документы оформлены. Даже если этот “кто-то” завалит экзамен, ему или поставят что надо или найдут способ пересдать. А если бы оставили на второй год, то из школы не забирают. И вообще, отсутствие медали – не конец света. С трояком по истории вполне себе поступают в технические вузы без каких-либо проблем. Ну сдавать вместо одного экзамена три, невелика беда.
        Кстати, у меня совершенно без какой-то уважительной причины, на сочинении был “плохой день”. Просто ушел “в ступор”. К тому же сочинение вообще не мое, писать про роль Коммунистической Партии в “Войне и Мире” меня физически тошнит, тут еще темы были как на подбор и в довершение у меня отобрали шпоры. Я тупо просидел пол-экзамена до перерыва глядя в потолок. После перерыва мне выдали нужную шпору и в результате поставили четыре.

        “А отут вже ХЙЗ, мав майор якісь підстави діяти отаким чином чи не мав?!”

        Товарищи майоры любят гавкать на бессловесное быдло (не берите на себя, для них все вокруг кроме начальства – бессловесное быдло). Особенно товарищи майоры в военкомате.

        “Для мене це мало принципове значення.”

        Глядя на прожитые годы, практически все, что “мало принципове значення” оказалось фигней. “Всё фигня, кроме пчёл… а если подумать, то и пчёлы фигня” (с)
        И довольно неожиданно, то что ранее казалось фигней и неважным, вдруг оказалось важным и даже принципиальным.

        “могли подумати, що я не знаю матеріал і через це заїкаюся…”

        Вот это самое “могли подумать” – источник всех наших бед. Думаете, вы первый в мире заикающийся? Или приемная комиссия никогда не видела заикающихся?

        • “Ну не разводите панику” (с)
          *****
          Біда в тому, що і я, і Ви діємо в рамках припущень! 🙂 Я припускаю, що міг лишитися без атестату. Ви припускаєте, що без атестату я б не залишився… 🙂 Ну от чесне слово, я не захотів перевіряти, як би було, якби… Я просто самомобілізувався і знайшов прийнятний для себе вихід. От і все.

          “Тем более, ходят слухи (ну скажем слухи), что все вопросы с медалью уже к тому времени утрясены, на школу дается разнарядка, к экзаменам уже давно известно кто получит медаль и все документы оформлены” (с)
          *****
          Так біда в тому, що я був “зайвим” медалістом, так би мовити! Нашу школу розформували, коли ми закінчили 9-й клас. І ми всім класом дружно перейшли до іншої школи з частиною педагогічного колективу. Те, про що кажете Ви – мало місце бути. Усі ще з 9-го класу знали, що у нас будуть дві медалістки: одна – протеже директорки, друга – протеже завуча. Так, це було відомо. І ніхто анічичирк… А мені медаль “не світила”, бо я не був нічиїм протеже: у мене тато – пролетар, виходець з села, мама – інженерка та ще і з “п’ятою графою”. Кому я був потрібен?!
          Але на 1979-1980 навчальний рік ми перейшли до іншої школи. Цілий клас, де вже були дві кандидатки на медалі – протеже директорки та завуча. Далі, щоб не ображати тих, у чию школу ми перейшли – в тих обох десятих класах терміново знайшли ще по одному медалісту. І їх стало 4 на школу… А далі я не знаю, що сталося – але за мене абсолютно раптово вписалася класна керівниця! На черговій педраді, коли обговорювалося, що 4 медалісти на школу – це вже перебір, вона раптом вибухнула… Принаймні такі чутки ходили, що просто на педраді класна керівниця заявила: Тимур допомагає протеже директорки з точними науками (математика і фізика), а протеже завуча – з літературою, отож Тимур, у підсумку, кращий від обох… тоді де справедливість?! Чому дівчатам – по медалі, а Тимуру – просто п’ятибальний атестат зрілості?! Або на наш клас буде 3 медалі, а на школу – цілих 5, або загалом нікому нічого…
          Після цього було ціле педагогічне слідство. Але воно тільки й довело, що я справді допомагав обом дівчатам-кандидаткам, кожній по своїм предметам! І про це знав весь клас, бо в допомозі я нікому ніколи не відмовляв – ні двійочникам, ані відмінникам… І що з оцінками у мене все гаразд аж до самого 1-го класу, найменших приводів пристібатися хоча б до чогось не було.
          І от склалася парадоксальна ситуація: замість того, щоб скоротити кількість медалістів від школи, її раптово збільшили до 5-ти!!! Отож у підсумку, від Подільського району в 1980 році було 16 медалістів, з них 5 – лише від нашої школи…
          Тому медаль буквально звалилася мені на голову, як подарунок долі. Просто через те, що класна керівниця на педраді зажадала справедливості. Але я прекрасно розумів, що був, так би мовити, “зайвим” медалістом. І зовсім не виключаю, що хтось попрохав знайомого майора з військкомату: “Висмикни ти цього Литовченка на яке завгодно переобстеження, але так, щоб він завалив випускні іспити!” 🙁 Тоді все було б “як слід”: на школу виходить 4 медалісти – протеже директорки, протеже завуча і по одному з “корінних” класів школи. А Тимур?! А він навіть випускні іспити завалив – куди йому до медалі?! Але не на того напали: я сам собі вдосконалив окуляри і читав навіть з очима, які заливали атропіном 3 рази на день протягом тижня. Чи може, я таки щось невірно зробив, га?.. 😀

          • Andriy Moderator | 25.06.2021 at 18:56 |

            “Я припускаю, що міг лишитися без атестату.”

            Ну-у-у… Тогда проще допустить, что прилетят инопланетяне и всех съедят. 🙂

            “Так біда в тому, що я був “зайвим” медалістом, так би мовити!”

            Не бывает. Сверх разнарядки медали не дают, а кто попал в список и согласован – на этом этапе уже должно что-то ну очень серьезное произойти. Умереть например. Или уехать в Израиль.

          • Andriy Moderator | 25.06.2021 at 18:58 |

            “Я просто самомобілізувався і знайшов прийнятний для себе вихід. От і все.”

            “Сначала создаем себе трудности, потом героически их преодолеваем” (c)
            “Солдат должен стойко преодолевать все тяготы и лишения военной службы. Если тягот и лишений нет – их надо создать”(c)

          • Andriy Moderator | 25.06.2021 at 19:15 |

            Еще из военной мудрости – “получив приказ не спеши его исполнять, дождись отмены”(с)

        • Andriy Moderator | 25 Червня, 2021 at 18:56 |
          https://defence-line.org/2021/06/podolannya-2/#comment-351101
          Не бывает. Сверх разнарядки медали не дают, а кто попал в список и согласован – на этом этапе уже должно что-то ну очень серьезное произойти. Умереть например. Или уехать в Израиль.
          *****
          Пхе! Я прекрасно знаю, що “не буває” 😀
          Але в моєму житті постійно стається щось неможливе. Щось таке, чого “е буває”. Причому без жодних видимих зусиль з мого боку… 😀
          =====
          1. Почалося, мабуть, з того, що я народився з одним величезним дефектом організму, при якому малюки зазвичай не виживають. Але я вижив. Більш того – цей дефект у мене виявили аж за пару тижнів до 49-річчя. Але коли виявили – то у лікарки спочатку щелепа опинилася на підлозі, а потім виникло запитання: “Як Ви з таким живете?..” 😀
          (Втім, я не готовий обговорювати своє здоров’я на публіці. Просто констатую факт: я мав померти за кілька годин після народження. Однак на даний момент прожив вже 58 років.)
          2. Я не мав їхати до Чехословаччини в рамках програми обміну студентами. Однак за мене несподівано вписалася секретарка бюро ЛКСМУ нашого факультету! Найцікавіше, що ситуація на 100% повторила “медальну”. Коли комсомольське бюро розглянуло всіх кандидатів, секретарка бюро раптом обурилася: “А чому Литовченка не включили до групи?! Він – кращий студент на потоці! Нічого не знаю – включайте”. Вона пішла і в комітет комсомолу КПІ та в партком. І мене таки включили в групу. Хоч я не був ні спортсменом, ні дочкою завкафедри, ні кимсь іще… Просто самим собою 😀
          3. Перед захистом диплому я розсварився зі своїм керівником. Він же був завкафедрою і деканом. Так, згоден, тут я створив складнощі сам собі – бо трохи зарано показав кігті… В результаті керівник змінив мені тему диплому за місяць до захисту і сказав відверто: “Що б ти не робив, але я дозволю тобі захиститися, лише коли ти стоятимеш переді мною на колінах і благатимеш про дозвіл”. Однак я і тут викрутив ситуацію так, що керівник диплому + завкафедрою + декан задовольнився тим дипломом, що я приніс. І про свої погрози більш ніколи не згадував 😀
          4. З тими матеріалами, що я подав на прийом до лав Спілки письменників, мене мусили злагоджено “прокотити”. Однак мене прийняли в один етап замість трьох, передавши всі матеріали просто на Президію НСПУ. Одностайно. За кілька місяців замість кількох років… 😀
          =====
          Ось Вам 4 ситуації з абсолютно різних сфер мого життя. Це далеко не все, я міг би написати на порядок більше. Але навіщо?! Просто зрозумійте: я саме той чоловік, з яким стається саме те, чого “не буває” в принципі 😀

          • Andriy Moderator | 25.06.2021 at 21:58 |

            Ой! Как там положено говорить в Одессе “Да шо вы говорите?”.

            По п.1 у меня точно такая же ситуация была с сестрой. И тоже куча всякого “невозможного”.

            Только тут в ситуации с медалью все не просто, а очень просто.
            На школу сверху спускается определенное количество медалей. Больше нельзя, меньше тоже. Можно конечно найти рычаги еще выше, но мы этот вариант не рассматриваем.
            Потом в школе начинают “делить” медали. И да – дают сначала “своим”. Если школу закрыли и перевели выпускной класс в другую школу, то квота скорее всего последовала за ним, от того количество медалей на школу удвоилось.
            В процессе “дележа” может быть все что угодно. Но когда дележ закончился и списки поданы в районо, а оттуда выше – все, уже только экстраординарная ситуация, смерть или эмиграция, может что-то изменить. И на экзамене поставят такую оценку, какая нужна.

            И вообще, я уже сказал по поводу медали. Усилия на ее получение никак не оправдывают возможность сдавать на 2 экзамена меньше (и то не факт, не везде и не всегда). И совсем не показатель качества образования обладателя этой медали.

        • На жаль, не знаю віку Andriy Moderator. Про себе ж можу сказати, що з паном Тимуром ми майже однолітки, я молодший на 2 роки і, відповідно, закінчував школу та поступав у виш в 1982, тому ситуацію сам пережив. Є таке поняття, як “діти війни”, тобто народжені в 1939-1945 роках. Їх було мало (чоловіки-батьки ж воювали), а тому виникла демографічна яма, А ми з паном Тимуром — діти “дітей війни”, нас також не так багато. І тому в армію гребли по максимуму. Не знаю чи в АФган, але в армію його б загребли майже гарантовано. Разом зі мною поступав хлопець 81-го року випуску, то єдине, що ми в нього випитувались, це “як можна уникнути призову не поступивши?” І лише нам декільком, і то по секрету, він признався: поступати в військовий виш та вміло завалити лише ОСТАННІЙ екзамен. Не раніше, бо лише тоді весняний призов вже був закінчений. Але навіть вступ в цивільний виш не рятував від армії. В виші була військова кафедра. І не важливо, що в тебе вроджена вада серці і в військовому квитку записано “В мирний час не придатний, в війну — обмежено придатний”. Це рядовим, а офіцером придатний, бо демографія. І раз в тиждень 4 роки віддаєш військовій кафедрі, потім пару місяців в таборах, екзамен — і ти новоспечений лейтенант. В мене в групі на 1 курсі було 3 дівчат та 22 хлопці. Стипендія звичайна не 40, а 55 рублів. Бо 15 доплачувало Міністерство оборони як майбутнім спеціалістам, необхідним для ВПК. Вгадайте, скільки з 22 хлопців після 4 курсу поїхало в табори в Ізяслав? Нас було ЧЕТВЕРО і всі “сердечники”. Решту загребли. Після 1-го, 2-го, 3-го курсу. Одного з потоку, правда, не з нашої групи, забрали після 4-го, перед самими таборами. Він відтарабанив 2 роки рядовим, повернувся в виш, тоді поїхав в табори, здав екзамен та отримав лейтенанта. І потенційну можливість знову потрапити на рік в армію, охвіцером.

          • Andriy Moderator | 25.06.2021 at 22:31 |

            “На жаль, не знаю віку Andriy Moderator.”

            Примерно тот же.

            “І тому в армію гребли по максимуму.”

            В армию “по максимуму” начали грести где-то году в 87-88, когда стали грести даже студентов из вузов с военной кафедрой.

            “Не раніше, бо лише тоді весняний призов вже був закінчений”

            Неверно. “Призыв” заканчивался 30 июня в 23:59. Но если 18 нет призвать не могут. Как правило выпускникам не было 18.

          • Дякую за розуміння, пане Романе! У мене тато був з 1936 року, але мама – таки справді “дитина війни” 1943 року, народжена в евакуації (Абакан). Дійсно, наше покоління – це “діти дітей війни”. А наші діти – це “онуки дітей війни”, до речі… І всі три покоління – це три “демографічні ями”, хоча по мірі віддалення від ІІ Світової війни ці “ями” все ж розмиваються дедалі виразніше.
            І між іншим, у кожного з цих поколінь – своя специфічна психологія. Яскраво показана, до речі, в циклі мультиків про Простоквашино. Зокрема, ми з паном Романом – це такі собі “дяді Федори”, які навіть в доволі юному віці могли дременути від батьків у якусь глушину, знайти у лісі скарб, за допомогою кота і пса розбудувати сяке-таке господарство. Навіть якщо до того зростали “домашніми дітками”. І навіть якщо читаючи наші листи, дописані Шаріком і Матроскіним, мами непритомніли, а батьки хапалися за серце…
            Коротше, якщо доля пхала нам дрючки в колеса – ми ні на що не скаржилися (навіть у “домашніх дітей” нашого покоління це вважалося моветоном), а просто видирали ті дрючки як могли, щоб їхати далі.
            Ще раз дякую за розуміння! 🙂

        • Andriy Moderator | 25 Червня, 2021 at 21:58 |
          https://defence-line.org/2021/06/podolannya-2/#comment-351142
          В процессе “дележа” может быть все что угодно. Но когда дележ закончился и списки поданы в районо, а оттуда выше – все, уже только экстраординарная ситуация, смерть или эмиграция, может что-то изменить. И на экзамене поставят такую оценку, какая нужна.
          *****
          Ну… Тоді лишається припустити, що в 1980 році десь під Києвом у лісі таки здохло стадо динозаврів – про що я не знаю! 😀
          Або що я був таємним онуком нашої класної керівниці – але тоді про це не знав не тільки я, але й мої батьки та інші родичі. 😀
          Інші гіпотези виглядають ще більш фантастичними (або ідіотичними), отож справді не варто їх вибудовувати, щоб не розмахувати “лезом Оккама” – бо лезом легко порізатися. 😀

          • Andriy Moderator | 25.06.2021 at 22:36 |

            То есть вы хотите сказать, что вас оставили без медали, после того как списки уже ушли наверх.

            Или вы все же хотите сказать, что в результате жестокого дележа медаль вам таки досталась?

            Можно мы не будем продолжать дальше, чтобы не поднимать вопрос как шел этот самый дележ.

        • Andriy Moderator | 25 Червня, 2021 at 22:36 |
          https://defence-line.org/2021/06/podolannya-2/#comment-351152
          Можно мы не будем продолжать дальше, чтобы не поднимать вопрос как шел этот самый дележ.
          *****
          Шановний пане Андрію! Якщо Ви не розумієте, що я хочу сказати – то я тут ні до чого. Вибачте… Що ж до Вашого прохання не продовжувати – то так, можна. Бо я справді не знаю і не можу уявити мотивів вчинку нашої класної керівниці. І на тій педраді присутнім не був. Що я знаю – те знаю. А чого не знаю – про те вже не дізнаюся: вже усі наші педагоги пішли у засвіти, тому царство їм небесне… Нехай спочивають з миром.

    • Вовк | 25.06.2021 at 08:45 |

      оу,
      I love матан!
      Матан – 3 сесії, ТФПК – 1, Діфури – 1, аналітгеометрія – 1, матфіз – 1…

      • Укроп | 25.06.2021 at 11:05 |

        Колего, ТФКП треба “зпросоння” навіть називати правильно, вона ж не “переменная комплексная”, так тільки майстер Йода говорив 🙂

    • Укроп | 25.06.2021 at 11:10 |

      Ну не получил я медаль, хоть в принципе мог бы, и никак этот факт не повлиял на мою дальнейшую жизнь
      ===
      Как мы тогда говорили – “диплом красный – морда синяя, диплом синий – морда красная”. Почему то считалось что красная это здоровее и приятнее 🙂 Где то так же… “Цвет” диплома, кажется, вообще ни на что не повлиял, везде, где работал, брали за способности, а диплом то дело десятое, лишь бы был формально потому что таковы требования к должности.

  3. Олег | 25.06.2021 at 05:05 |

    Ух…
    Неймовірно!

  4. Олег | 25.06.2021 at 05:11 |

    Щось тут що не ткни – напрочуд самоосвічені.
    Лишилося для населення сворити гру самоосвіту. Парімач такий собі з раннього дитинства у смартику. Все одно з нього не вилазять.
    І питання про тупих виборців закриється.
    Як вважаєте?

    • Вік живи, вік учись! Тому самоосвіта – це наше фффсьо!..
      😀
      До того ж, в СРСР недарма давали потужну знаннєву базу з фундаментальних дисциплін і доволі слабенько – профільні предмети. Отож виходило, що маючи потужні базові знання, людина протягом життя могла “донавчатися” чому треба на робочому місці. І не на одному!.. Отож отримавши в школі кваліфікацію програміста-обчислювача, я поступив на електротехнічний факультет КПІ, після першого курсу перевівся на інженерно-фізичний факультет, випустився інженером-металургом, пішов працювати конструктором, потім вже як технолог займався високотемпературним паянням, потім пішов у журналістику і PR-менеджмент… При цьому, в підсумку, став письменником. А все завдяки міцним знанням з базових предметів!.. Тож можливо, Ви таки маєте рацію. 🙂

      • Andriy Moderator | 25.06.2021 at 17:35 |

        Кстати это еще одна пропагандистская легенда – “в СССР давали разностороннее образование, а на Западе только научат как одну гайку крутить”.
        На самом деле – чистая пропаганда и ничего больше.

        • Я не казав, що в СРСР давали “різнобічну” освіту. Я казав лише, що в СРСР робили наголос на вивченні ФУНДАМЕНТАЛЬНИХ дисциплін, а спеціалізація – вже сяк-так, як вийде. На Заході ж наголос робився саме на спеціалізації! Це не означає, що там вчили лише “гайки крутити”. Просто людина знала, на кого вчилася, і не збиралася змінювати профіль діяльності абияк. У нас же складалася протилежна ситуація: люди з вищою освітою за яким тільки профілем не працювали!.. Навіть якщо профіль був… зовсім непрофільним.

          • Andriy Moderator | 25.06.2021 at 19:01 |

            Вот именно это и есть пропагандистская легенда.

      • Семен | 25.06.2021 at 17:45 |

        Про самоосвіту нагадало самого себе.
        Кінець 3 класу – читання 30 слів в хвилину.
        Середина 4 класу – 180 слів в хвилину.
        Кінець 4 класу – 8 листів російської христоматії про себе, з подальшою перевіркою, цитування. Вчителька не повірила тому обирала абзац, закривали весь текст крім першого рядка, а я повинен був розказати про що йде в абзаці. Я ж цитував 5-6 наступних речень слово в слово. І це від троюшника.
        Кінець 5 класу – шкільна бібліотека фсьо, пуста
        Середина 6 класу – відібрані бібліотекарем найкращі, найдефіцитніші книжки міської бібліотеки.
        7 клас – книжки з читального залу додому на одні сутки.
        І все одно троюшник в школі.
        ПТУ – відмінник з величезним відривом від одногрупників.
        Універ – декан математичного факультету роздивлюячись мою контрольну – “а встаньте чьйо ето такоє шикарнойо школьнойо абразование. Вам за 30?”
        Вибачьте за мій французьки український, російськомовна освіта дає свої наслідки.

  5. Zigfrid Diskeyn | 25.06.2021 at 05:57 |

    Я від Афгану відкосив 7Б. Автору:повага.

    • Танунах! Я й не думав косити. Ніколи!.. Просто поступив до КПІ, закінчив військову кафедру – лейтенант ППО. На момент закінчення у мене були дружина й наша маленька донечка – а служити офіцерами ППО забирали холостих бездітних… Отож я потрапив до запасу на цілковито законних підставах. І всі збори, на які мені надсилали повістки, проходив чесно і сумлінно, “від дзвінка до дзвінка”.

      • Ага, в 1979-у забрали служити двухгодічніком на РЛС П-12 коли моїй донечці було чотири місяці.

        • Ну-у-у… Не знаю, не знаю. Я закінчив КПІ в 1986 році. Тоді як 1979 рік – це вже початок Афгану. Можливо, тому… Бо я згадував найстаршого двоюрідного брата, який рік прокатався в Афгані на радіостанції “Береза”, кульгаючи через всохлий м’яз на нозі після перенесеного в дитинстві поліомієліту. То він навчався в КІБІ, і його висмикнули чи то з 3-го, чи з 4-го курсу, здається, таки в 1979 році. Бо у нього на проводах я був ще школярем, а коли він дембельнувся – то вже навчався в КПІ.

          • soma10 | 25.06.2021 at 11:12 |

            У 1979 році з інститутів ще не висмикували. Знаю це, бо сам навчався у КІБІ саме в той період. В армію забирали тих, кого відраховували з вузу. Висмикувати почали десь з року 1983-го, коли вже я сам служив “двухгодічніком”. У моєму взводі було кілька таких висмикнутих солдатів. А військова кафедра у КІБІ була по профілю інженерних військ.

          • Olga.ltd | 25.06.2021 at 18:03 |

            З моєї групи практично всі хлопці служили в армії вже після закінчення КПІ (отримавши також звання лейтенанта). Надивившись за два роки на радянську армію зсередини, ніхто не захотів там залишитися, хоч їх і заманювали посадами, високими окладами і підвищенням по службі …

      • Вовк | 25.06.2021 at 08:43 |

        в нас забрали служити лєтьохою випускника з червоним дипломом та окулярами МІНУС 5! Ті ж ЗРВ ППО…

        • ХЙЗ! Ймовірно, рік на рік не схожий… Я просто чітко пам’ятаю, що коли ми були ще в офіцерських таборах після V курсу (а то була “учебка” в Єйську), то вже тоді було відомо, заявка на скількох людей надійшла від Міноборони. Вже тоді було відомо, що цю заявку з головою перекривають холості бездітні. Вони вже знали, що захистивши диплом, підуть служити… Отож вже там – в “учебці” їх виділили в неформальну, але виокремлену групу. І саме їх запускали першими на “гармату” – пускову установку 2П24. А потім ще й додатково саме цю групу поганяли по станції наведення ракет. Бо особисто я знайомився з СНР, вже перебуваючи в запасі на чергових офіцерських зборах.

        • Висмикувати почали десь з року 1983-го, коли вже я сам служив “двухгодічніком”- Скажу точно год-с 1982,знаю точно, т.к. нам,поступившим в 81,еще дали доучиться, последующие курсы техвуза превратились по составу как в педагогич.Военкафедры не было.

          • spudey | 25.06.2021 at 19:48 |

            Саме так! А через рік вже брали навіть із МГУ та МФТИ.

      • Укроп | 25.06.2021 at 11:15 |

        Згадалося… Який я був безпросвітно дурний у тому віці – сам просився після учебки у Афган, але не склалося, мабуть Бог відвів щоб руки не були по лікоть в крові невинних людей, або і сасого не привезли в ящику (причому, це було б цілком справедливо з точки зору карми), але дякую божій помочі – не взяли… Мабіть доля благоволить до “щирих ідіотів”, яким я тоді і був 🙂

  6. Вовк | 25.06.2021 at 08:55 |

    ЦЯЦЬКА на правій картинці коштує 78 коп!
    сам таку маю 😉
    КНУ, фізфак, вступний – усна ХВізика, 5 балів…

    • Укроп | 25.06.2021 at 11:19 |

      Та що фізфак то зрозуміло давно вже 🙂 От думаю, чи ми з вами зустрічалися, чи доля трохи в часі розвела? 🙂

  7. Дмитрий | 25.06.2021 at 09:13 |

    Поцікавлюсь: а такий варіант, як попрохати когось читати підручники – не розглядався? Наприклад, когось з “дідів”, напевне, хтось з них міг читати (по зору), невже б не допомогли хлопчині? Не прояв недовіри, просто здивований, бо це найочевидніший варіант виходу з ситуації, як мені здається.

    • “Діди” лежали з катарактами, їм було не до читання. До того ж, вони були настільки древніми (у 1980 році – по 70-80 років), що половина мала за плечима по 2 класи церковно-парафіяльної школи. Хоча з іншого боку, життєвий досвід був гігантський. Отож варто було згадати якусь історичну подію (а я готувався саме до іспиту з історії) – як “діди” зривалися на реальні спогади. А вони для здачі держіспиту на атестат зрілості не годилися. 🙁
      Той-таки “дід” Прищепа згадував, що їх у 1930 році мало не розкуркулили. Врятувалися лише тому, що батько сімейства однієї глухої ночі навантажив усе сімейство з мінімумом речей на віз і поїхав на Донбас. Решту (включно з будинком) просто кинули. Зате лишилися живі… На Донбасі прикинулися “погорільцями” – якось проконало… А ще “дід” Прищепа розповідав, що у них на шахті працювало повно колишніх зеків. І про “шахтарські зони”, які були там же, розповідав також. І про те, як майстри та інше начальство ґвалтували жінок, зайнятих на підземних роботах… 🙁
      Всі ці спогади були вкрай цікаві – от тільки для іспиту з історії аж ніяк не годилися!.. Це мотав на вуса майбутній письменник і журналіст, а не школяр… 🙁

  8. Прохожий | 25.06.2021 at 09:16 |

    Я з 14-ти років працював в сссрії. Довелося тоді працювати в окулярах на кшталт описаних, тільки з проволочною сіткою. На жарі та в пилюці.
    Зате перші джинси, точніше, їх недолугий аналог, купив майже за свої кровні.

    • Укроп | 25.06.2021 at 11:24 |

      http://www.bards.ru/archives/part.php?id=14111

      В Америке что-то, чего-то не то.
      Стреляют куда-то, кто чем и во что,
      Недавно у старого Джона быка
      Убили за то, что не дал молока.

      Э-гей, э-ге-ге-ге-гей

      Но есть на востоке большая “Раша”,
      Там жизнь удивительна и хороша.
      Там строят чевой-то и что-то куют
      И джинсы в колхозах бесплатно дают.
      🙂

  9. Domino | 25.06.2021 at 12:53 |

    Все добре, але тут описаний не бунт, а хитромудре побутове петляння від системи, яке здійснюється все одно у рамках заздалегідь визначеної парадигми і встановлених правил. Пошук виходу з різних проблемних життєвих обставин.
    Абсолютно все суспільство СРСР жило подвійною мораллю. Романтика побудови комунізму почала розвіюватись в кінці 30-х, а після війни стала відверто занепадати, а в 60-х комунізм просто перестали будувати. Лишився фетіш та набір ритуалів, які всі виконували автоматично, бо так треба від вищого керівництва до рядових членів суспільства. Викладачи читали лекції з марксизму-комунізму, читались політінформації, велась пропаганда, працювали агітатори, лектори та замполіти, але жоден з них не вірив у це все. Це було просто фоном справжнього дійсного життя, просто роботою та набіром заклинань. Наявність піонерського або комсомольського значка ніяк не заважала битися, курити за шкільною вбиральнею, малювати непристойні картинки, тискатись з протилежним полом у закутках, читати пригодницькі романи та детективи, бухати втихаря, чудити у дворах та лазити по забороних місцях, піддаючи собі адреналіну. Так само і дорослі займались власним життям, навіть викладачі марксизму та завідувачі відділів ідеології бухали на кухнях та займались коханням у спальнях, розмірковуючи як купити новий діван, бо цей надто скрипить. Чи ви думаєте що всі думали тільки за комунізм, або хтось в нього щиро вірив?
    Весь той комунізм був ритуалом, за відхід від якого слідувало покарання, от всі імітували віру в ідеали, не маючи самої віри. Всі насправді думали за джинси та новенькі Жигули, а також як відкосити від армії та сходити на побачення.
    У 1991 році весь комунізм пропав за один день, наче і не було. Якби це було схоже хоча б на релігію, так би не було. А життя лишилось. Викладачі комунізму та партійні ідеологи з легкістю розстались з комунізмом, який читали 20 літ на кафедрах, та подались у фарцовщики або бандити начисто забувши всю цю ахінею та ритуали. Це все було несправжнім фоном.
    Але була інша біда. Правила життя, мифологеми радянської пропаганди, ставлення до людей, інфантилізм суспільства, від’ємна селекція, люмпенізація та культ простоти і пролетрського походження як чеснота, ненависть до розумних, освічених та інтелигентних, ненависть до не таких як всі, що ретельно культивувалось совком десятиліттями, зіграли злий жарт. Оці всі “діди воєвале”, “фашисти напали”, “Америка загніваєт”, “аналоговнет”, “колбаса і пломбір”, “разруха послє вайни”, “у нас духовно, а за границей ти нікому не нужен”, “будь как все” і решта чепухи в’їлося намертво. Це навіть не стільки радянщина, скільки московсько-ординська парадигма, візантійство і азіатчина як спосіб життя і світогляд. Країнам Балтії та східній Європі пощастило більше – вони позбулись цього, бо це чуже для європейців і діяло воно відносно недовго. У нас, а ще й у білорусів з цим – біда, фізично та підсвідомо ми європейці – ментально- азіати. Від нас відвертається Європа просто тому, що ми не хочем позбутись цього, нам зручно лишатись азіатами, нас лякає свобода та капіталізм, хоч і на словах ми цього прагнемо.
    Але є й світла сторона. Ми – суть європейці. Це відрізняє нас від московитів невловимо. Більшість не може пояснити чому ми від них відрізняємось, бо це підсвідомо, на глибиному генетично-метнальному рівні. Не кацапи, й все тут. Тому шанс є. Пласти азіатчини настільки товті, що нам дуже важко вдається зривати їх та відроджувати свою справжню суть. Більшість взагалі цим не займається. Топчемось на місці, знущаємось та зневажаєм тих, хто хоче нас вивести в цивілізований світ. Радянщина, мифологія та азіатсько-візатнійська свідомість гальмують нас нещадно. Ми деградуємо. Наш нинішній глава держави – яскравий приклад деградації суспільства. Це – шлях в нікуди. Слабких з’їдають, тут не буде сантиментів, ріал політік, знаєте.
    Тому треба лікуватись від міфології. Важко, але треба, вичавлювати з себе московита та совка по краплині. Боляче, звичайно, але без болю не буде нічого. Тепла ванна та заспокійливий укольчик в сраку нічого не дасть – це самообман. В кінці буде пустота.
    Борітеся – поборете, завіщав класик. Треба боротись. Кожному вокруг себе, на своєму доступному рівні. Тільки так.

    • Did Groza | 25.06.2021 at 16:07 |

      Вельми розумний аналіз.

    • Щоб порушувати правила системи, щоб грати проти системи – треба щонайменше накопичити відповідний потенціал. Або якщо хочете – силу. Бо коли ти ще слабкий, але починаєш відкрито бунтувати – тобі миттєво скрутять в’язи, не спитавши навіть, якого хріна ти попер проти системи?!
      Отож я собі вирішив для початку отримати вищу освіту, а вже потім починати грати свою власну гру за своїми правилами. Не знаю, вірно я вчинив чи ні… Але по всьому виходило, що до 1985-1986 років мені не варто було особливо виказувати себе. Отож звісно, в 1980 році я не відчував ще в собі сил для відкритої демонстрації того, що носив всередині. А тому, як Ви вірно кажете, грав “за правилами системи”, хоча й петляв.
      Так міг же ж і не петляти!.. Було б безпечніше не розкопувати тему Куренівської трагедії, не прагнути стати письменником, завалити випускні іспити лише тому, що мене несподівано смикнув РВК, й залишитися без атестату зрілості… Було б тоді мені жити і простіше, й комфортніше… Чи все ж таки ні?.. 🙁

      • Domino | 25.06.2021 at 21:54 |

        Цього ніхто не може знати, краще чи ні. Сталось так, як сталось, історія не любить слова “би”. Знав би прикуп, жив би в Сочі… Якби Леніна не було, жили б зараз як нормальна країна і т.д. Це не має значення.
        Звісно, у 1980 бунтарство не дозволяли, всі мовчали, в 1985-86 дозволили і всі одразу стали бунтарями. Перебудова, гласность, новое мишление… Спроба вдохнути життя в совковий проєкт, який на початку 80-х настільки став убогим та збитковим, що навіть партійне керівництво розуміло необхідність модернізації та чогось нового. Війна в Афганістані продемонструвала дику відсталість совка та його воєнної машини, що законсервувалась за канонами Другої світової війни, а також убогость стратегічного планування та глибоку кризу суспільства, якому було начхати на все, у тому числі й на партію з правітєльством. У 1985 дали послаблення, дозволили деякий лібералізм, плюралізм мнєній і т.д. Перші ж альтернативні вибори в СРСР стали його останніми виборами та погубили весь той комунізм, що тримався на ритуалах, не маючи жодного відношення до життя.
        А так, до 1985 дійсно ніхто не виказував себе. Могли посадити і саджали. Одному дійсно нема як бунтувати – сжере система, тут Ви праві. Тому всі, у т.ч. й Ви і я грали за правилами. Тільки правила послабили – все одразу розвалилось й слава Богу!
        Нема у тому совку нічого доброго, це зрозуміло всім мислячим людям.
        Вчинили Ви вірно, бо яке саме правильне рішення?
        Саме правильне рішення – прийняте і доведене до кінця. Навіть якщо воно неправильне. Спроба не “бути як усі” в СРСР – наприклад, письменником-фантастом, заслуговує на повагу, бо це трохи випадає за межі стандартної кар’єри радянської людини, хоча і не порушує заданих рамок. Так шо, все у порядку, Тимуре.

        • “Так шо, все у порядку, Тимуре” (с)
          *****
          Красно дякую!

          “…в 1985-86 дозволили і всі одразу стали бунтарями” (с)
          *****
          І все ж таки, цей момент мене продовжує дивувати. Адже “вікові прикидки” я робив близько 1975 року – після того, як навесні та на початку літа 1974 року спочатку написав, а потім власноруч знищив своє “мінус перше” НФ-оповідання. Підсумком стало рішення: нема кращого заняття в світі, ніж писати фантастику – отож колись-то я стану прозаїком-фантастом! Далі я вперто дізнавався у дорослих, чи може вийти з мене прозаїк-фантаст?! І послідовно, від усіх і кожного чув: дурниці, ти можеш стати ким завгодно, тільки не письменником!..
          На всі ці розпитування пішло близько року. Отже, десь в 1975 році я прикинув, що для початку мені треба хоча б школу закінчити – а це вже червень 1980 року. Однак я хотів отримати не середню, а вищу освіту. Тому навчання у вузі – це ще 5 років, а якщо в КПІ – то всі 6.
          1980 + 5 = 1985
          1980 + 6 = 1986
          От звідки ще у 1970-х роках я вивів це порубіжжя. Але ж не міг я знати в 1975 році, що в 1985 до влади прийде “Мішка з плямкою”, а в 1986 році станеться аварія на ЧАЕС?! Звісно, не міг… Дата “1985-1986 роки” була вирахувана, виходячи з інших міркувань! І цей збіг – штука таки дивна… Це ж треба!.. 🙂

  10. Хто читав “Чистила мати картоплю”, тому сподобається вірш “Крила” І.Драча.

Comments are closed.