Про ЄСЕК (частина 5)

Автор — Тимур Литовченко

Про наш НТСЕР

А поки що маємо в Україні Національну тристоронню соціально-економічну раду при Президентові України (НТСЕР), комунікувати з якою цивілізовані європейці… м’яко кажучи — не бажають. Але з якою комунікують через силу — бо більш нема з ким налагоджувати контакти. Для цього є принаймні дві підстави:

  • — сфера діяльності НТСЕР — це соціальний діалог, участь в якому беруть, за визначенням, (1) органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, (2) організації роботодавців та (3) організації найманих працівників;
  • — НТСЕР є всього лише консультативно-дорадчим органом при Президентові України — оскільки створена вона Указом Президента України від 2 квітня 2011 року №347/2011 «Про Національну тристоронню соціально-економічну раду» (до того часу функціонувала Національна рада соціального партнерства — НРСП, але це вже історія).

Європейцям з EESC не надто цікаво налагоджувати комунікації зі структурою, яка опікується доволі вузькою сферою трипартивного соціального діалогу — навіщо це європейцям?..

Європейці з EESC є принциповими противниками просування «державної ратиці» у справи громадянського суспільства, тоді як соцдіалог на українських теренах традиційно відбувається за дієвої участі влади і під її контролем — навіщо це європейцям?..

Європейці з EESC хочуть бачити в якості національного партнера в Україні незалежний експертно-контрольний орган, сформований на засадах рівної участі (за однаковими квотами) усіх трьох «секторів» громадянського суспільства, тоді як у нас навіть немає усталеного терміну для того, що особисто я називаю громадським діалогом — то навіщо європейцям така, з дозволу сказати, «комунікація»?..

Потрібно розуміти, що потрапивши «під руку» Російської імперії, Україна пережила не тільки багато хвиль русифікації. В ній також були безжально розтоптані всі паростки сучасного громадянського суспільства! Зокрема, Київ остаточно втратив згадане вище Магдебурзьке право в ХІХ столітті… Ну, а за радянських часів принципи громадянського суспільства лише імітувалися — власне, різноманітними «ерзацами» й «імітаціями» демократичних процесів ми все не можемо насититися й до цих самих пір…

Зокрема, широкий громадський діалог на наших теренах не може розпочатися з банальної причини — через неконсолідованість «третього сектору» нашого громадянського суспільства! Справді, українські профспілки мають приблизно столітню історію, й на національному рівні вони об’єднані в Федерацію профспілок України (ФПУ), Конфедерацію незалежних профспілок України (КВПУ), Всеукраїнське вільне профспілкове об’єднання солідарних трударів та Всеукраїнське об’єднання солідарності трудівників (ВОСТ) — отже, є кому формувати «другий сектор» гіпотетичного УНСЕК.

«Піонерами» сторони роботодавців у вітчизняному соціальному діалозі були підприємницькі організації: Спілка орендарів і підприємців України (СОПУ), Спілка підприємців малих, середніх та приватизованих підприємств України (СПМСППУ), Український союз промисловців і підприємців (УСПП) та ін. Нині всі вони виведені зі сфери соціального діалогу (в розряд «тих, кого не чують і не бачать»), а в стороні роботодавців запанувала Федерація роботодавців України (ФРУ) — отже, є кому формувати «перший сектор» гіпотетичного УНСЕК.

Але хто сформує «третій сектор» УНСЕК?!

Адже для цього потрібно мати щось на кшталт Національного/Всеукраїнського Конгресу неурядових організацій (або НКНУО — або ВКНУО). А його немає… від слова «зовсім»! Нема навіть натяків на якісь серйозні спроби створити НКНУО/ВКНУО. На моїй пам’яті такий собі Олег Рибачук (можливо, хтось його пам’ятає — https://uk.wikipedia.org/wiki/Рибачук_Олег_Борисович) на початку 2010-х обережно кидав «пробні кульки» в цьому напрямі. Однак швидко з’ясувалося, що в багатьох сферах «третього сектору» діють навіть не розрізнені організації, а буквально… «окремі експерти». То як же за таких умов формувати Національний/Всеукраїнський Конгрес НУО?!

А не буде цього — не буде кому формувати «третій сектор» УНСЕК.

А отже — не налагодиться взаємодія нашого громадянського суспільства як з громадянським суспільством Євросоюзу, так і з громадянськими суспільствами країн-членкинь ЄС.

До того ж, без дієвого експертного контролю за владою з боку громадянського суспільства (що здійснюється через УНСЕК), і надалі триватиме законодавча вакханалія — коли Верховна Рада України цілими «пакетами» ухвалює невідомо ким розроблені законопроекти, що лише шкодять Україні та нашому громадянському суспільству.

Наведу лише один, але доволі свіжий (а тому зрозумілий усім) історичний приклад. От зізнайтеся чесно: якби у нас існував і функціонував потужний УНСЕК — хіба міг бути ухвалений пакет «диктаторських законів 16 січня [2014 року]»?! Та УНСЕК його б навіть на перше читання не випустив!!! Отож не було б і проблем, які потягнув за собою цей пакет… В наших реаліях це божевілля було зупинене рішучими діями учасників Революції Гідності. А можна було б усього лише не давати цьому пакету ходу!..

Однак створити УНСЕК і досі неможливо. Отже, ми й досі думаємо-гадаємо: буде Майдан чи не буде, вибухе «вулиця» чи не вибухне?! Хоча існує цілковито мирний спосіб конструктивного розв’язання подібних ситуацій.

Про несумісність виделки з розеткою

На початку цього матеріалу згадувалося «Напутствие перед выборами» і зашита в нього пропозиція — «создать цикл авторских предвыборных статей, которые либо разъясняют позиции нашей полит силы, либо ломают вражескую пропаганду, которая направлена против нее». Що ж, тепер можу аргументовано, з урахуванням усього викладеного стверджувати: то є всього лише завдання №2. Натомість нашим спільним завданням №1 має бути:

  • — повсюдна і якнайширша самоорганізація «третього сектору» нашого громадянського суспільства «знизу»;
  • — утворення на базі широкого фронту НУО/НГО «третього сектору» майбутнього Національного/Всеукраїнського Конгресу НУО;
  • — створення у взаємодії й за рівними квотами представництва усіх трьох «секторів» (ФРУ; ФПУ+КВПУ+ВОСТ; НКНУО/ВКНУО) незалежного від влади Українського Національного соціального і економічного комітету;
  • — ухвалення закону про УНСЕК і початок його діяльності з контролю законопроектів на всіх етапах їхнього проходження у ВРУ.

Зрозумійте: це потрібно не мені особисто і не тому, що так хоче ніготь на мізинці моєї лівої ноги — це потрібно всім нам!.. Не заради «красивого життя» за бюджетний кошт, не заради пишних фуршетів з цивілізованими європейцями, не для «покатушек» в Європу загалом і в Брюссель зокрема…

Просто націлюючись на пропаганду будь-якої — навіть «стовідсотково нашої» партії «Європейська Солідарність», ми тим самим посилюємо партійно-політичну надбудову над громадянським суспільством! А отже, посилюємо загальну розбалансованість нашої держави!!! Тоді як мусимо навпаки конструювати противагу й без того достатньо розвиненій партійно-політичній надбудові!..

Водночас, саме громадянське суспільство лишається (1) неконсолідованим (принаймні в частині НУО/НГО) і (2) позбавленим механізму постійного дієвого експертного контролю за законодавчою діяльністю влади, перевіреного сучасною європейською практикою. А загальна структура нашої держави — розбалансованою.

Націленість на пропаганду «нашої» політсили нагадує мені бажання обрати ідеальну владу. От хочемо ми поставити над собою такого прекрасного правителя, який буде добрим і щедрим! Такого, хто витре кожну сльозинку під кожним оком, всіх приголубить і втішить. Кожному вкладе до рота смачну булочку з маслом, допоможе її прожувати, поворушивши щелепами кожного. Та ще й філіжанку ароматної кави піднесе на блюдечку з блакитною облямівочкою. От що таке ідеальна влада!

Але такого правителя (хоч президента, хоч Верховну Раду) ми не оберемо ніколи! А що ж ми можемо?! Лише створити дієві механізми громадської протидії владі, які дозволять досягати наших цілей в мирний еволюційний спосіб, а не через вияви екстремального героїзму під час чергового Майдану.

Й нарешті останнє. Знаєте, на що все це схоже загалом?..

Уявіть, що європейці підготували для нас… наприклад — електричну розетку, що відповідає всім їхнім стандартам якості. Й навіть струм на контакти розетки подали! Й запропонували нам: «Шановні українці! Вам лишається небагато — увімкнути в нашу розетку ваш штепсель».

А між тим, ми бігаємо довкола цієї європейської розетки з власним штепселем, що має оригінальну українську конструкцію й відповідає нашим (українським) стандартам. І ми весь час ображаємося на європейців — бо не можемо увімкнути наш український штепсель в їхню європейську розетку… А вони не розуміють, у чім річ?! Чому ці дивні українці не замінять свій саморобний штепсель на євростандарт?..

Отож якщо хочемо досягти комунікації — маємо зробити те, чого чекають від нас європейські партнери, а не цілити пальцем у стелю.

37 Comments on "Про ЄСЕК (частина 5)"

  1. Микола КР | 27.09.2020 at 10:26 |

    Дякую!

  2. “…отже, є кому формувати «другий сектор» гіпотетичного УНСЕК.”
    ______________________________
    Тут ще працювати й працювати. Профспілки наші в більшості є мімікруюча структура роботодавця.

    • Тим не менш, у нас повно українських профспілок, які мають більш ніж столітню історію. Ясен перець, за радянських часів усі профспілки були перетворені на “школи комунізму” для пролетаріату, як заповів товариш Ленін… І все ж таки десятилітні (тим паче, вікові) традиції – велика річ! Особливо з точки зору цивілізованого Заходу. Отож профспілкам треба всього лише повернути їхнє первісне значення, спотворене більшовиками…
      🙂
      Тоді як консолідація “третього сектору” – оце таки надскладне завданнячко!..

    • Дякую.

  3. Дякую!
    Геніально!!
    Де автор вчився? Бажав би там теж навчатись!!!

    • Автор дістав вищу освіту в стінах Національного технічного університету України “КПІ” ще за радянських часів, коли він називався дещо простіше – Київським політехнічним інститутом. Навчався на інженерно-фізичному (колись металургійному) факультеті, основна спеціальність – “Ливарне виробництво чорних і кольорових металів” (кваліфікація – інженер-ливарник), спеціалізація – “Спеціальна електрометалургія”.
      🙂
      Як бачите, освіта у мене – вища технічна. Навряд чи її можна назвати популярною в наш час… От навіть моя дружина мене переплюнула! Бо за першою освітою вона – майже такий самий металург, тільки за кваліфікацією – інженер-терміст (спеціальність “Металознавство, обладнання і технологія термічної обробки металів” того ж інженерно-фізичного факультету КПІ). Але моя кохана примудрилася ще й другу вищу освіту в МАУПі заочно дістати. То вже освіта економічна…
      😀
      Тому моя дружина удвічі освіченіша від мене! Бо максимум, на що я спромігся – це дводенні журналістські курси з проведення антикорупційних розслідувань. Ну, і плюс всякі там міжнародні семінари… Але ж їх не можна вважати повноцінною освітою, тому я як був кондовим радянським інженером-металургом, так їм і лишився. Натомість моя благовірна – ще й економіст, як Карла Маркса!..
      😀 😀 😀

      • Шановний авторе — так, технічна освіта популярна в більшості в тих, хто націлений на конвертацію власного диплому в цивілізованому світі. Водночас, вища технічна є частиною природознавчих дисциплін — які мають іти ґрунтом для філософської освіти взагалі (що теж було спотворено більшовиками за принципом «розділяй та володарюй»). Тому ще одне стратегічне надзавдання — освіта нації; таким самим стратегічним видається створення УНСЕК. Завдання ж шановного Антиколорадоса вимальовується швидше оперативно-тактичним: на період війни. Тобто, непереборного протиріччя я особисто на бачу.
        За статтю — величезна подяка!

        • Київський політехнічний інститут в якості alma-mater мене приваблював з багатьох точок зору. Зокрема, і своєю історією, починаючи з 1898 року… 😀 та головне, чому нас навчили в стінах КПІ – це вишукувати, систематизувати й обробляти інформацію! От це мені в житті знадобилося і коли я працював інженером, і журналістом. І в моїй письменницькій діяльності знадобилося ще й як!.. 😀 Отож своєю освітою я задоволений на всі 1000% 😀

          • Дикую Тимур!
            Может лекции по физике у вас преподавал проф. Болотин, математику доц. Назиев , а химию доц. Князева?

          • Дякую Тимур!

          • Математику у нас на ІФФ читав Місак, хімію – Рейтер.
            Але я навчався на інженерно-фізичному факультеті, починаючи з ІІ курсу. А поступав я (та відучився на І курсі) на електротехнічний факультет, математику там викладав той-таки Місак, а от хімію читала Литвиненко. Що ж до фізики, то її викладав, здається, Мішагін… А на ІІ курсі (вже на інженерно-фізичному факультеті) у нас вже не фізика була, а фізична хімія (фізхімія). Хто її читав = вже не пригадую, на жаль… 🙁

  4. Сергій-Львів | 27.09.2020 at 12:11 |

    Наперед Вам дякую, відчуваю, що піднята Вами тема надзвичайно важлива. Прочитаю згодом, а зараз роблю відеолекції – з понеділка починаються заняття.
    Для нас, викладачів, важливою є організація навчального процесу в теперішніх умовах епідемії, то звернув увагу на нові дослідження щодо використання антисептиків
    https://site.ua/yesint/31234-pora-uje-vyhodit-iz-sekty-svideteley-antiseptikov/ . Там є також посилання на оригінальну статтю. Цікава і важлива інформація про Ковід
    (хоча це не по темі посту, але Анти-Колорадос постійно тримає нашу увагу на цьому питанні).

    • Так, тема важлива – бо вчора був антирекорд із заражених по Україні: +3,8 тис., здається… 🙁

  5. Damian | 27.09.2020 at 12:20 |

    Шановний Тимуре! Дуже цікава стаття, а головне, корисна! Велика подяка!

    • Колись мая співпраця з Нудним Пенсом розпочалася з того, що він начитав на відео мій текст на цю саму тему – але більш короткий:
      https://www.youtube.com/watch?v=RSaMJYWro_k
      Судячи з реакції аудиторії, короткий текст явно не зайшов… 🙁
      Отож довелось наважитися розписати все докладно, з обґрунтуваннями. І в підсумку вийшло те, що Ви прочитали. А це – майже повний авторський аркуш… Близько 40 тис. знаків з пробілами. Цілий есей вийшов, коротше кажучи. Отож дякую за відгук! Бо написати компактніше не вийде: інакше читачі не зрозуміють ті чи інші нюанси… Це я перевірив ще торік…
      🙁 🙁 🙁

      А з іншого боку… Шеф-редактор і фактичний засновник журналу “РоботодавецЬ” – президент Спілки орендарів і підприємців України Віктор Хмільовський влаштовував мені справжні “розслідування”, коли я, як головний редактор журналу, насмілювався публікувати на стороні авторські матеріали на тему громадського діалогу. Загалом, мене майже неможливо вивести з рівноваги (інакше мене б давно б грохнули, як, наприклад, Гонгадзе чи Зіновія Кулика). Однак Віктор Мечиславович ТРИЧІ (!) доводив мене до істерики – результат воістину унікальний… І все тому, що я наважувався нести знання про комунікації в громадянському суспільстві поза журналом “РоботодавецЬ”!..
      Але після того, як він викинув на вулицю мене, інваліда 1 групи, в розпал Революції Гідності… Нехай вибачає, якщо прочитає цей есей. Але консолідація громадянського суспільства, створення Національного соціального і економічного комітету й дієвий контроль громадянського суспільства за владою – завдання надто важливі. І вони принаймні важливіші, ніж дотримання ексклюзивності на публікацію інформації в конкретному мас-медіа.
      Тому, шановний, не все в нашому житті дається легко і просто. 🙁

  6. Michael | 27.09.2020 at 12:49 |

    Цікаво, є про що поміркувати. Та не треба було залякувати кількістю буков.

    • Настільки довгого матеріалу для “Лінії Оборони” я ще не писав, тому прошу поставитися до мого початкового попередження з розумінням.

  7. As Uprox | 27.09.2020 at 14:00 |

    Дякую! Це дійсно дуже важливо. Надважливо!
    Процесу об’єднання громадян заважає один чинник, який взагалі нівелює будь-які об’єднання: тотальна недовіра на всіх щаблях та прошарках суспільства.
    Я взагалі не розумію, як цю недовіру подолати.

    • Я б не дивився на все це аж настільки скептично. Все ж таки події після 2013 року вкотре засвідчили, що час усе розставляє на місця. З Революції Гідності ми всі вийшли трохи іншими… Тому раджу Вам бути більш оптимістичним. 😀
      Навіть після приходу до влади цього віслюка ЗЮ з усією його командою покидьків!.. 🙁 Прорвемося!..

  8. Дуже цікава стаття! Який перший крок у реалізації представництва громадянських організацій?

    • Гадаю, треба було б довести до пуття те, що намагався зробити в 2011 чи 2012 році Олег Рибачук: хоча б на базі наявних НУО/НГО “третього сектору” провести установчу конференцію, на якій буде ухвалено:
      – принципове рішення про створення Національного Конгресу неурядових громадських організацій (НКНУО);
      – Статут НКНУО та принципи діяльності Конгресу.
      Потім треба буде зареєструвати НКНУО в Міністерстві юстиції України.
      Потім провести перемовини з Федерацією роботодавців України та ФПУ+КВПУ+ВОСТ про подальші кроки зі створення УНСЕК…
      Приблизно так.
      😀 😀 😀

  9. Martin | 27.09.2020 at 14:08 |

    Так букафф багато. У порівнянні з “Препездент – це ти. Будя всьо как ты захочешь.” Ви просто не шкодуєте часу читачів 🙂
    ++
    Невсеремось!

    • Як кажуть китайці: “Шлях у тисячу лі починається з одного-єдиного кроку”.
      😀 😀 😀
      Вважайте оприлюднення мого есею на “ЛО” таким першим кроком. Якщо ідею підхоплять і візьмуться за її реалізацію – це буде дуже добре! У мене ж самого вже нема на це ні здоров’я, ані поки що – достатньої кількості вільного часу. 🙁 Треба бути чесним із самим собою… 🙁

      • Вуйко з Донецька | 27.09.2020 at 17:56 |

        Дякую за цей перший і такий важливий крок. Без активного громадянського руху ми не зможемо подолати олігархічну структуру влади в Україні.

  10. александр | 27.09.2020 at 14:18 |

    Як на мене непогана аналітика.
    Але нове тисячоліття ставить нові умови.
    Багатьом стає зрозумілим:
    – побудувати будь-що єволюційне (краще ніж було до того) для Людей разом з гнидами – практично неможливо.
    – ООН практично не виконує своїх функцій, переводячи людські ресурси (гроші) в ніщо.
    – ЄС зі своєю стурбованістю теж більшості не потрібна.
    – епоха нафти і газу закінчується.
    – люди розділяються на тих, хто за майбутнє без гнид і на тих, хто хоче закріпити свій статус-кво навічно, нівелюючи еволюційний поступ.
    Якщо не відділити Людей від гнид, ніякої розбудови не може бути апріорі не тільки для України але і для всього світу.
    І зараз ми є свідками розшарування людей за їхніми хотєлками.
    В багатьох випадках це розшарування вже мало в чому залежить від людей, але ще залежить.
    Згадаймо яким чином нас тягнуло на Майдан.
    Як ми почали кучкуватися навкруги ЛО.
    Як ми обрали Гетьманом ПОРОХА.
    Ті ж самі закони діють і на гнид.
    Вони вилазять із своїх шпарин і скупчуються в особливих прийомних пунктах.
    Раніше вони були розпорошені на великій площі і їх важко було знешкодити з тактичної точки зору.
    Зараз це питання буде вирішити набагато простіше.
    Поки гниди не будуть нейтралізовані, ні про яку демократичну побудову України мова не може йти.
    Цим планом розбудови володіє Гетьман і Будівничий Порох і його Команда.
    Довіряймо ПОРОХУ! Підтримуємо ПОРОХА!
    Все буде Україна!

    • Вуйко з Донецька | 27.09.2020 at 18:02 |

      Стосовно непотрібності ЄС. Структура не ідеальна. Проте наведений паном Тимуром приклад доводить користь цієї інституції.

  11. Дякую Тимур!

  12. Сергей (Киев) | 27.09.2020 at 16:28 |

    Є така ГО “Справа громад” https://spgr.org.ua/
    Цікава думка шановного пана Тимура щодо її діяльності в частині розбудови громадянсьго суспільства країни.

    • Дивіться відео на каналі “Нудний Пенс” від 5 червня 2019 року:
      =====
      https://www.youtube.com/watch?v=RSaMJYWro_k
      “Справа Громад дорога до ЄС. Порошенко створив ЄС, громадяни творять праймериз. Україна — це Європа”
      Хронометраж ролика – 14 хвилин 26 секунд.
      =====
      Це – начитка Нудним Пенсом мого матеріалу “Справа Громад”, написаного спеціально для його каналу. Там все сказано. 🙂

      • Сергей (Киев) | 27.09.2020 at 18:14 |

        Дійсно, відповідь у цьому відео стовідсоткова.
        Дякую пане Тимуре!
        (І звіки Ви знали більше року тому, що людей будуть хвилювати такі питання? ;))

        • 1. Про мене можна думати всяке різне. Але все ж таки я – стратег, а тому думаю років на 50-100 наперед. 😀 Можете вірити чи ні – але так воно і є. 😀

          2. Я завжди знав, що мої інтереси простягаються на сферу саме “третього сектору”… хоч я, звісно, не завжди знав цей термін.
          Але в 11,5 років я твердо зрозумів, що стану прозаїком-фантастом. А письменник по життю – це “третій сектор”.
          В 1986-1996 роках я був спочатку конструктором, потім інженером в ІЕЗ ім.Патона, а наука – це “третій сектор”.
          В 1988 році я вступив до першого Клубу любителів фантастики “Перевал”, в 1989 році став одним з батьків-засновників КЛФ “Star Trek”, в 2000 році – головним батьком-засновником КЛФ “Чумацький шлях”. На початку 2000-х я також став одним із співзасновників Віртуального об’єднання “Українська Фантастика”. І все це – “третій сектор”.
          В 1996 році я став одним з тих, хто реєстрував у Мінюсті громадську організацію творчої молоді – Центр “Свобода слова”, в 1998-1999 роках був відповідальним секретарем ЦСС. Потім став членом відродженого “Українського клубу” і “Літературного форуму” Романа Кухарука. А це – “третій сектор”.
          З 1997 року я є членом Національної Спілки письменників України”. І знов це – “третій сектор”…
          І навіть вступ до Національної Спілки журналістів України в 2002 році теж не вивело мене з лав “третього сектора”!..
          Отже, як бачите, мої інтереси лежать в цій царині давно і надійно. 😀 Ясен перець, я знаю про ставлення сторонніх людей до письменницьких і журналістських організацій. Знаю, що всі одразу ж починають цитувати “Майстра і Маргариту”, порівнювати мене з Михайлом Берліозом, Іванушкою Бездомним і поетом Рюхіним… Тільки все це трошечки не так! Булгаківська сатира на МАССОЛІТ – це одне. Але ж ніхто не бере до уваги, що перш ніж була створена Спілка письменників України в 1934 році – були винищені спілки “Плуг”, “Гарт”, ВАПЛІТЕ та інші…
          А тому, перепрошую, письменники мали, мають і матимуть свої громадянські інтереси, для обстоювання яких і потрібна письменницька організація. Тут зовсім не йдеться про доступ до “корита” – аж ніяк! А от хто зо може сказати про цивілізований, а не дикунський літературний ринок?! Зусиллями окремих літераторів його не створити. А про Бюро пропаганди літератури хтось щось чув?! Ось де СПРАВЖНІЙ письменницький інтерес!.. А всі тицяють під ніс сатиру на МАССОЛІТ… 🙁

  13. Олександр | 27.09.2020 at 20:28 |

    Цікаво.

  14. Владислав | 27.09.2020 at 22:30 |

    Дуже цікаво і пізнавально, пане Тимуре, та є зауваження не для загалу. Ви дозволите написати вам на Email?

  15. parazels | 28.09.2020 at 12:42 |

    Не знаю, о каких профспилках автор говорит. Я знаю только опереточные профспилки, которые под полным контролем работодателей. Все попытки действительно независимых действий по защите работников – жёстко пресекаются. На ключевых постах профсоюзов – ставленники олигархов, то есть власти (кто забыл, олигархия это есть сращивание власти и капитала, 1е создаёт 2е, а 2е 1е и т.д., замкнутый круг).
    Как раз у громадских объединений больше независимости и заметности чем у профсоюзов, 1ако их тоже как правило, контролируют и руководят чекисты от власти.
    Откуда в кумовско-кланово-кучмово-януковской Украине возникнут влиятельные 3й а особенно 2й секторы – ума не приложу. В украинских реалиях, если и создадут УНСЕК, то полностью подконтрольный власти и олигархам (хотя ещё раз повторю, это одно и то же).

Comments are closed.