Роздуми про ідеологічні вподобання

Від редакції

Вчора Порох заявив про проведення праймеріз – набору нового складу БПП для боротьби а парламентських перегонах восени. Безперечно, цей напрямок треба рухати вже сьогодні, але чи з праймеріз треба почтнати? На наш погляд, треба змінювати не тільки частину ? або повний склад БПП, але насамперед треба змінювати її сутність і може навіть назву. Колеги висловлюють власні думки з цього приводу і деякі з них мають вигляд витриманого коньяку, або віскі. Тут одна з таких/

Автор – Ярослав

 

«Если бы губы Никанора Ивановича да приставить к носу Ивана Кузьмича, да взять сколько-нибудь развязности, какая у Балтазара Балтазарыча, да, пожалуй, прибавить к этому еще дородности Ивана Павловича – я бы тогда тотчас же решилась. А теперь, поди подумай!»

Н.В.Гоголь. Женитьба.

Духовною основою політики завжди виступала ідеологія. Кожна соціальна група, верства населення мають свої ідеологічні уявлення. Ідеологія – це внутрішньо логічна, узгоджена система філософських, політичних, правових, етичних, естетичних поглядів. В ідеології доводиться робити оцінку з точки зору добра і зла.

Сучасна європейська політологія виділяє п’ять основних типів ідеології: комунізм (марксизм), соціальна демократія, лібералізм, консерватизм і фашизм. З них дві крайні – комунізм і фашизм визнані на абсолютизації певних теорій, як «єдино правильних», і заперечення усіх інших, як реакційних, шкідливих. Для обох крайніх ідеологій (як фашизму, так і комунізму) характерне прагнення оголосити відповідну ідеологічну систему науковою, а усі інші системи цінностей «ненауковими». Результати впровадження і комунізму і фашизму відомі, бо їх концепції призводять до ідеологічної боротьби «на знищення» і до революційного радикалізму та екстремізму. Філософ, посол УНР в 1919 році В’ячеслав Липинський (1882—1931) чи не першим з європейських політологів помітив ідейну спорідненість фашизму і комунізму.

Три інші класичні ідеології – консерватизм, лібералізм і соціальна демократія  – відомі під назвою «центристських» або «демократичних». Вони не антагоністичні, хоча різняться засадничо, між ними не можна провести чіткої межі.

Зараз люди, наче гоголівська Агафія Тихонівна (див. епіграф) ніяк не можуть визначитись. На мій суб’єктивний погляд найкращою є ідеологія української національної демократії. Вона не прагне вивищення української нації над іншими. Вона має на меті утвердження українством своїх прав, рівних з іншими державними націями, через розбудову власної держави. Ця ідеологія близька до тієї, яку сповідував Вячеслав Чорновіл.

Національна демократія – це синтезуюча ідеологія, яка поєднує вартості консерватизму, лібералізму, соціальної демократії й ставить собі за мету реалізацію цих вартостей у національній демократичній державі європейського типу. Українська нація повинна перерости обмеження свого буття етнокультурними рамками, характерними для недержавної нації, й стати політичною нацією, українським народом, який об’єднує в собі громадян України, незалежно від їхнього походження, на засадах патріотизму, відчуття причетності до своєї держави, відповідальності за її долю.

А правова система в Україні має будуватися на засадах:

– верховенства права на основі, притаманних людині, природних прав і свобод, даних Богом;

– рівності усіх громадян перед Законом;

– законності усіх дій органів державної влади та місцевого самоврядування;

– справедливості в усіх сферах суспільного життя та взаємостосунках громадянина з громадянином чи громадянина з державою;

– надання громадянам усіх можливостей реалізовувати свої права і свободи до тієї межі, що не заперечує прав і свобод інших громадян.

Суспільно-політичні та економічні процеси в державі мають спиратися на загальновизнані норми національної і загальносвітової етики та моралі.

Лише належний рівень освіти й виховання створює реальну перспективу формування української нації, як спільноти високоосвічених, внутрішньо вільних, патріотично налаштованих громадян.

Справді дружніх взаємин між корінною українською нацією та національними меншинами можна досягнути тільки на ґрунті взаємної поваги до культури, мови, історії, традицій кожного народу, усвідомленні того, що єдиною державною мовою в Україні є українська мова.

Вирішальною для реалізації гарантій національної безпеки України повинна стати її інтеграція в європейські політичні та економічні структури, а також трансатлантичні системи колективної безпеки.

Це можливо лише за умови, коли в Україні буде українська патріотична влада, здатна відстоювати національні інтереси держави, створювати умови для гідного життя своїх співвітчизників.

Українська національна ідея – це, насамперед, повернення українському народу історичної пам’яті, це наша колосальна літературна спадщина, мистецьке надбання. Це пам’ять про українців, замордованих, знищених радянською владою у катівнях НКВД. Це пам’ять про ГУЛАГ, Биківню і Соловки.

Українська національна ідея – це захист, дбайливе піклування, збереження та передання майбутнім поколінням рідної мови як генетичного коду нації. Це відродження національної культури й народних традицій.

Звичайно «п’ята колона» в Україні – комуністи, вітренківці, регіонали заперечуватимуть українську національну ідею. Вони звинувачуватимуть її, що вона не консолідує, не об’єднує, а поглиблює розкол суспільства. А яке, власне, суспільство, дозвольте поцікавитися, це розколює? Яких українців роз’єднує?

Національна ідея має бути виразником прагнень патріотичної громади, національно-свідомих українців. І тільки вони є носіями цієї ідеї. А об’єднання з «п’ятою колоною» зайве і навіть шкідливе для України. Бо не поєднується добро і зло, святе і грішне. Носіями національної ідеї можуть бути лише ті, хто з Україною в серці, а не російським триколором, двоглавим орлом чи серпом і молотом. І це не розкол між Заходом і Сходом. Це конфлікт між минулим і майбутнім, європейським та комуно-совковим, національним та антиукраїнським.

Інша сторона – радикали будь-якого штибу намагаються довести свою національну або релігійну перевагу. По-перше, примітивна сама постановка питання. Безглуздо вважати, що якщо вдасться вигнати (знищити, повісити, закопати і т.д.) зі своєї території людей іншої національності (євреїв, кацапів, хохлів, кавказців і т.п.) або релігії (іудеїв, мусульман, греко-католиків, православних московського патріархату і т.п.), то стане жити легше і всі будуть щасливими. Такого не було і не буде ніколи. Для того, щоб поліпшити своє життя, треба самим хоч щось робити корисного, а не звинувачувати в усіх своїх нещастях ворогів, і надуманих і справжніх.

Важливою складовою національної ідеології є принцип приватної ініціативи, який пов’язаний із не менш важливим поняттям соціальної відповідальності. Тобто багаті люди повинні зрозуміти, що СТІЛЬКИ грошей людині непотрібно, а соціальний стан небагатого населення необхідно підвищувати. Інакше крах. Для усіх, і бідних і багатих. В Україні ми зараз можемо казати про два десятиліття повної соціальної безвідповідальності та абсолютного цинізму влади і великого бізнесу. З іншого боку соціальна підтримка малозабезпечених не повинна підміняється тотальною підтримкою усіх.

Я усвідомлюю, що якість людини і якість соціального середовища формуються у тісній взаємодії. Досконала людина не падає з неба, а виховується на землі у культурному просторі, з усіма його обмеженими і безмежними можливостями. І саме ця людина обиратиме політичну форму правління, політичний режим і ідеологію, що сприятимуть справедливому розвитку нашого суспільства.

Єдиний спосіб добитися справедливості – це створення громадянського суспільства. Тільки реальний, щирий рух знизу переламає ситуацію. Нинішній цивілізаційний виклик часу всьому людству полягає в тому, щоб замінити владу грошей владою моральності. Моральний закон, про який говорив Еммануїл Кант, є в кожній людині, і наше завдання — ввести його в саму суть функціонування суспільства. Іншого шляху немає.

Настав час визначатись, адже, ніхто без нас нічого доброго для нас не зробить. 

01.07.2009 р

Автор – Ярослав

23 Comments on "Роздуми про ідеологічні вподобання"

  1. Андрій Харків | 24.04.2019 at 08:22 |

    Щось мені здається,що все буде добре.Раду розпустити не зможуть,Порох прийнявши холодного душа,став ше міцнішим, і тепер поведе на вибори нову команду.Я б мав бачити у ній Іріну Геращенко,Вакарчука та інших.Додавайте ще молодих,досвідчених, проукраїнських достойників

  2. Dmytro Podkowa | 24.04.2019 at 08:30 |

    Як зараз тут модно стало казати – можете кидати в мене тапки, але я все одно висловлю слідуючу думку – на мою думку на посаді Президента України з чітко врегульованими функціями (зовнішня політика, головнокомандувач) Порошенко був абсолютно на своєму місці, а от в якості керівника Партії, та ще з якоюсь ідеологичною направленістю (не технократичною), я, особисто, його не бачу. По моєму для того він занадто індивідуаліст, та ще й інтроверт, довіряє тільки невеликому кругу перевірених товаришів. Я не кажу що це погано, можливо то й добре, як для Президента, а от як для керівника чисельної Партії, а не масонської ложі, то не дуже підходить. ІМНО

  3. Денис | 24.04.2019 at 08:42 |

    Отличная статья! Именно. что нужно не просто менять людей и “новые лица”, нужна новая идеология, чего явно не хватает сейчаС, но пойдёт ли на это Порох?? Ведь опять же, она рачитана на меньшинство, по крайней мере сейчас это меньшинство. Захочет ли он делать ставку на идеологию и здоровый патриотизм или опять тона популизма и попытка собрать под своими флагами по больше людей?! А название однозначно нужно менять, хватит блоков и партий “кого-то”, пора партии “чего-то”.
    З.Ы. Что думаете про ДемСокиру?

    • Ігор | 24.04.2019 at 09:24 |

      Ще є “Спільна Справа” О.Данилюка
      Не того що вже був у владі! Та вже полірує чресла нікчкемного БЛАЗНЯ…
      Там от як раз економічний націоналізм як у Чехів, ліберальна демократія.
      Щось дуже схоже до ДЕМСОКИРИ тільки без ПОПУЛІЗМУ за все гарне – канабис легалізувати, за проституцію там зараз моралісти набіжать…
      В нас обмаль часу… Країни сусіди – Чехія, Польща, Румунія чекати не будуть.

    • Андрій Дар | 24.04.2019 at 09:37 |

      ДемСокира – непогана партія, але не під ці вибори.
      Порошенку треба радикально міняти і склад партії. Брати таких людей, як Андрій Полтава, наприклад, в прохідну частину списку, не боятися ризикувати “новими обличчями, це зараз тренд, це буде в плюс.

      • Укроп | 24.04.2019 at 10:40 |

        Название партии – “Европейский выбор” как вам?

    • Edward Zoravarian | 24.04.2019 at 12:18 |

      Отлично думаю про ДемСокиру. Открыл для себя недавно, и понял, что они очень слаженные ребята. Хоть и либералы, но правые патриоты. Было бы неплохо, если бы зарегистрировались не просто как ГО, а и как партия

  4. soma10 | 24.04.2019 at 09:37 |

    Все вірно написано, але… На момент написання це були свіжі ідеї, навіть десь революційні, але пройшло десять років і зараз стаття виглядає як “масло-масляне”. За цей строк багато людей усвідомило ці ідеї і для них вони стали очевидними. А тим, хто не усвідомив – тим марно щось пояснювати, тут потрібні інші методи, адже пояснювати гопніку у підворотні національну ідею – це смішно. Тут потрібно бити першим і бити так, щоб його контузило, тільки таку мову він зрозуміє. Пояснювати теж саме тупому свинобидлу, у якого в голові доляр по 8, смачний бламбір і ковбаса по 2,20 – затія ще більш марна. Тут треба бити по гаманцю і по кишені (хоча по морді теж не завадить), і бити ще сильніше. Тільки у цьому випадку починається процес бродіння лайна у його черепній коробці, а інакше ніяк. Ще раз: стаття вірна, але потребує коректив, які вніс час. Слиняву маніловщину типу “багаті люди повинні зрозуміти, що СТІЛЬКИ грошей людині непотрібно” – на смітник. Не зрозуміють, і не поясните ви їм це ніколи такими методами, їх треба ставити у такі рамки, щоб їм було ВИГІДНО підвищувати соціальний стан небагатого населення. Тепер резюме: все, що написано, безумовно потрібно продовжувати – пояснювати, переконувати і так далі, тобто “лупати цю скалу”. Але час показав, що цього замало. У додачу до вмовлянь потрібно відрощувати міцні ікла, гострити ножі і мастити кулемети, і в разі необхідності використовувати все це без коливань. Але Автору подяка за нагадування – такі матеріали дуже корисні для освіження пам’яті.

  5. ” УКРАЇНА БЕЗ ЗДОДІЇВ
    Ось таку назву я пропоную. Гадаю Що нам не птрібн різні ізми її наше хохлокацапське стадо не не зрозуміє
    Окрім того стаду вже остогидло воровство в політиці, бізнесі, побуті,в судах,в првоохоронних органах та куди не кинь оком.

    • Укроп | 24.04.2019 at 10:43 |

      Никогда нельзя брать за основу отрицание! Отрицание несет деструктивную энергию. Вы хотели сказать “Честная Украина”? То же самое, но в позитивном ключе…

      • odekolga | 24.04.2019 at 16:02 |

        Невже назва, це головне, що повинно нас зараз турбувати…

    • SoldatYdachi | 24.04.2019 at 22:28 |

      ви забули що стадо тільки й мріє “устроиццанахлебноеместо+абинеробити” і друга мрія стада як би красти і “шобзаєтаничегонебьіло”

  6. Влад | 24.04.2019 at 09:45 |

    Згоден, та не згоден з автором. Якщо й будувати НОВУ партію, то тількі беручи за базу лібералізм. Тобто – кожний може робити усе, якщо це ФІЗИЧНО не заважає іншим. Усі розмови про образи – геть.
    “Суспільно-політичні та економічні процеси в державі мають спиратися на загальновизнані норми національної і загальносвітової етики та моралі.” – дурниця. Уся мораль повинна спрощуватись до одного – чи готові люди за “ЦЕ” сплачувати? (“ЦЕ” – це будь-що).
    “Тобто багаті люди повинні зрозуміти, що СТІЛЬКИ грошей людині непотрібно, а соціальний стан небагатого населення необхідно підвищувати.” – Чого це? Людина (особистість) повинна сама нести відповідальність за себе і своє життя. Або ти працюєшь стільки, скілька треба для здобуття своїх мрій, або ж “пляшки збирай”.
    “Нинішній цивілізаційний виклик часу всьому людству полягає в тому, щоб замінити владу грошей владою моральності.” – взагалі дурниця. Або ти працюєш, щоб зробити своє оточення приємним для життя, або скочуєшься до низу.

  7. Андрій | 24.04.2019 at 09:46 |

    Шановні мої однодумці, зверніть увагу на мій постійний вислів, борімося поборимо, це ще довгий шлях боротьби. Більше половини населення України при війні рахують кацапів братським народом, ні в кого не виникає питання , що тамбовський вовк не може бути братом. Це до вступу про партію. Піднесений дух патріотизму був в кінці 80х , його несли наші дисиденти. Створювались ідеологічні партії. Потім кацапні вдалося це розмити. На початку 90х модним було розмовляти українською. Був прапор у нас Чорновіл, Слава Стецько, Левко Лукяненко якого швидко приватизувала Тимошнко. Я був при Славі Стецько членом партії КУН , але після Слави партія зійшла на маргінес. Ідеї , лозунги , образ Бендери від КУН перехопив Тягнибок і організував Свободу з грошима скоріше всього раши. Народний Рух був роздроблений тою самою рашою. Багато можу писати про становлення нашої партійної системи в Україні, Але після понеділка біля адміністрації президента , де таких як я було пару сотень на тисячі молодих людей, головний лозунг був Україна, Армія, Мова, Віра я зрозумів, що наша молодь наше нове високоосвічене покоління потребує національної партії, щоб вона надихала , була дороговказом , вела за собою в ім’я здобутків і звершень України. І це під силу нашому Президенту. Партія повинна будуватися з низу починаючи з осередків, для цього Петро Олексійович повинен видати такий дороговказ (програму статут )щоб вини надихнули людей на створення осередків, тому що через призначення партія буде мертвою. Ми повинні піти шляхом волонтерського руху. Після зустрічі з молоддю біля адміністрації президента я зрозумів, що все буде Україна, але нам потрібен світовий лідер який би не дав залякати наш цвіт нації . Чого так пишу, тому що так уже було. Згадайте футболки Спасибі жителям донбасу …., коли хлопцю прийшлось виїхати з України, мене в смуту трохи не побили за рідну мову. Тому цим молодим людям як курчатам потрібна квочка , яка би їх надихала , вела за собою і захищала. Наступають часи коли 75 приходячи до пам’яті почнуть бити поро хоботів , покладаючи всю вину на нас. Борімося поборемо. Андрій

    • Edward Zoravarian | 24.04.2019 at 12:25 |

      Дуже гарні слова. Нема навіть чого додати

  8. Санто | 24.04.2019 at 09:59 |

    Комуністичне минуле помножене на наслідки фашистської окупації зробило українцям міцне щеплення відь будь-якої ідеології. тому наші партії не ідеологічні, а, скоріше, світоглядні. “Свобода” – уявний світоглядний націоналізм, де всі маші перейменовані на Марічок, без визначення того, в якій економічній і соціальній системі ці мМарічки існують. Регіонали – це калька з роійських “Єдросів”, де є цар і його холопи. Цар – добрий, бояри – погані, холопи – інфантильні споживачі халяви. Без визначення того, в якій економічній і соціальній системі цар, бояри і холопи існують. БЮТ – це секта типу білого братства, де богиня читає незрозумілі молитви про блокчейнові 3-д принтери, а ядерний електорат б’є їй поклони. Без визначення того, в якій економічній і соціальній системі існує сама богиня і її ядерний електорат. Може хто здивується, але в Україні є ще близько 300 подібних партій. Повільне проникнення тої чи іншої ідеології в маси обумовлено ще й тим, що Україна довгі рокибула вирвана з світового контексту розвитку демократії і державності. Зараз зв’язки відновлюються, але ідеологічні положення не передаються через Ютуб чи Інстаграм.Тому до формування справжніх ідеологічних партій Україні ще далеко. А коли вона до цього дозріє, може виявитись, що цього вже не треба. Бо світова тенденція показує рух від традиційних партій, що з розумним видом засідають в парламентах до ситуативних громадсько-політичних рухів. Як от “Зелені”, аб ті ж “Жовті жилети”. Чому так відбувається? А тому, що загальнолюдські цінності більш-менш устаканилися, і традиційні партії, відмінності між якими якразі полягали у різному баченні ШЛЯХІВ руху до загальнолюдських цінностей, втратили мету свого існування. Мені здається, що майбутнє України полягає не в виникненні тих чи інших ідеологічних партій, а в формуванні потужних громадсько-політичних рухів на основі самоорганізації. Приклад – рух 25%, який орієнтований на підтримку Пороха в його прагненні перемогти російську агресію та спрямуват державу на незворотній рух до цивілізації. В промислових регіонах можуть сформуватися рухи за збереження навколишнього середовища. Не такі, як “Зелені”, що вирішують проблеми стічних вод методом крокодила Гени, що затикав хвостом трубу, а такі, які висувають депутатів в місцеві та центральні органи влади і формують законодавче поле, невигідне забруднювачам. Може моє бачення спрощене і наївне, але тут є поле для ваших відгуків 🙂

  9. Крайон | 24.04.2019 at 10:15 |

    Партія “Україна” або “Запорізська Січ”.

  10. Майже зо всім погоджуюсь – окрім вживання поняття “справедливість”.
    Немає справедливості – є верховенство Права.
    Якщо заробляєш багато грошей (як декому здається), не порушуючи закон – молодець, розумна людина.
    Бідний (якщо працездатний та здоровий) – сам винен, вдосконалюйся та заробляй більше.
    А ідеологій – не тіко на мій погляд – насправді є лише дві:
    -примат особистості, яка реалізує свою енергонадмірність (в природничих/наукових термінах) або “життєву силу”(в дискурсі гаманітарному/філософському) продуктивно в взаємодії з Життєсвітом (“Мірозданіє”))) – по-їхньому), держава – лише “нічний сторож”);
    -примат держави, а людина – “гвинтик та шпунтик” системи.
    Все інше – лише варіації.
    Така класифікація має наукове, природниче обгрунтування, тому вільна від т. з. “етичного релятивізму” – відносності “добра та зла”.
    Докладніше – не буду, бо почнеться фізика та математика))).

  11. На данный момент главной идеологией должно является ускоряющее движение по-дальше от московии. Де-юре мы независимы, а де-факто мы всё ещё колония мокшанская. Пока не выйдем из колониального статуса, не построить нам ни государство, ни нормальное гражданское общество. Я так думаю.

  12. +++++

  13. Сергій | 24.04.2019 at 21:50 |

    Думаю, что Президент П.А.Порошенко уже обозначил свои приоритеты, он хочет быть Лидером Украинской Нации и объединить всех патриотов для решения нашей главной задачи сохранения и укрепления государства. Сто лет назад Ю.Пилсудский стал Комендантом Польши, и главной своей задачей он считал строительство независимого государства (сшивал его из трёх частей). Нам в данный момент нужен такой лидер.

  14. Як вам назва “Свідома Країна” – до креативного напрямку та до виборців відносится з повагою, не популистська назва.

  15. Yaroslav | 25.04.2019 at 10:16 |

    Щиро дякую Anti-coloradosу за публікацію моєї давньої праці. Дякую за порівняння з витриманим коньяком. Щиро дякую коментаторам за висловлені думки.
    Побоюся, лише що вибір 73% принесе Україні багато горя. «Нам не страшні московські воші, нам страшні українські гниди» (Симон Петлюра)
    Не можу погодитися щодо можливості мирно переконати 73%. Це, як казочка про можливість холодного синтезу. Тільки при надвисоких температурах можна здійснити цей синтез. Але, як у фізиці немає такого середовища, яке витримає цю температуру, так і немає країни, якій це під силу. Називайте мене песимістом, але ніхто не довів протилежного.

Comments are closed.