За стандартами ВВС?

Від редакції

Ми вже не раз і не два зазначували, що колишні рупори демократії, як то Голос Америки, DW та ВВС якось непомітно перетворилися на смітники, що часто виявляються посіпаками авторитарних режимів. Сама тільки Мірося чого варта, а крім того, зʼявилися меми про які 30-40 років навіть уявити не можна було. Мабуть, кожен чув такі вирази: «Бреше, як DW», або «Ну, то – стандарти Бі-Бі-Сі (баця бабці сказала). І от на цю тему дещо несподіваний погляд пропонує наш колега. Як завжди, текст ми лишаємо як є, бо це – авторський текст, написаний для ЛО.

Автор: spudey

Попри те, що славнозвісні “стандарти БіБіСі” вже стали притчею во язицех не лише на теренах України, недавня стаття їхнього дипломатичного кореспондента Джеймса Ландейла “Чому Британію турбує Українська криза?” (https://www.bbc.co.uk/news/uk-60159622) приємно здивувала.

Починаючи із резонного питання “пощо Британія вв’язується у потенційний конфлікт між Росією та Україною?” та нагадуючи давню цитату колишнього прем’єра Чемберлена, який описав наступ Німеччини на Чехословаччину 1938 року як “сварку в далекій країні між народами, про яких ми нічого не знаємо” і вважав це задовільною причиною для Британії не ув’язуватися у конфлікт, автор пробує пояснити місцевим бюрґерам, що у випадку масштабної війни із запоребриком відсидітися в бункері їм не вийде. Адже тоді навіть затятим пацифістам, яким начхати на загальнолюдські цінності, все одно доведеться розплачуватися ще вищими цінами на природній газ, що є досить болючою проблемою сьогодення.

Перш за все, арґументує автор, будучи частиною Европейського континенту, Україна не є дуже далеко. Хоч вона не входить ні до Европейської Унії ні до НАТО, Україна є союзником Европейських країн і “має про-Західний уряд”(!). Як більшість країн Европи, Україна є демократією, і більшість українського народу не хоче щоб їхня країна стала частиною московії. Також Україна має тісні стосунки із Британією: після доставки 2000 антитанкових комплексів та прибуття 30 Британських інструкторів, фраза “God Save the Queen” стала трендовою в українському твіттері, а деякі бари та ресторани Києва пропонували безплатну випивку власникам британських паспортів.

Крім того, Британія має легальний обов’язок захищати територіальну цілісність України(!). Нагадуючи основні моменти щодо Будапештського меморандуму 1996 року, автор зазначає, що меморандум не має юридичної сили договору. Все ж, підписання меморандуму є “формальним, публічним та письмовим зобов’язанням Британії підтримувати Україну”(!)

В питаннях Европейської безпеки, Британія відхиляє спроби змін кордонів у Европі шляхом застосування сили. Однією із основних засад Европейської безпеки є право націй на самовизначення, і найважливішим принципом, що випливає з цього, є те, що кордони не можуть мінятися шляхом військового вторгнення. Але ж московія зробила саме це, анексувавши Крим у 2014 році! Більш того, багато західних політиків жаліють що не змогли зупинити цього і хочуть упевнитися, що подібне не повториться знову (“Many Western policymakers regret the failure to stop this and want to make sure a similar incursion does not happen again”). Тут автор також цитує Ентоні Блінкена, що якщо  дозволити росії порушити ці принципи, то ми всі повернемося до набагато небезпечніших та нестабільних часів.

Далі автор зазначає, що вимоги росії щодо НАТО є несприйнятними для Британії, і арґументує, що повернення Східно-Европейських союзників в тінь московитського впливу не є ні в інтересах Британії, ні в інтересах НАТО. Зокрема, як заявив Прем’єр Британії Борис Джонсон, жодні компроміси щодо Европейської безпеки неприпустимі, навіть якщо московія тримає пістолет біля голови України.

Більше того, війна в Україні може розширитися на території сусідніх країн (членів НАТО), навіть якщо тільки в гібридній формі. В такому випадку Британія буде зобов’язана в принципі стати на захист своїх союзників по НАТО. За словами головнокомандувача Збройних Сил Британії адмірала сера Тоні Радакіна, “в найгіршому випадку повномасштабне вторгнення в Европі стане небаченим з часів Другої Світової війни”. Це спричинить серйозну кризу мігрантів, деякі з яких евентуально опиняться в Британії.

Також, за поведінкою західних держав пильно стежать автократичні лідери. Зокрема, Китай приглядається до ситуації і робить висновки щодо власних планів “возз’єднання Тайваню”.

І, нарешті, війна в Україні може призвести до перебоїв із постачанням московитського газу до Европи. І хоча Британія напряму не імпортує газ із московії, велике збільшення ціни на газ в Европі неодмінно призведе до росту цін і в самій Британії.

ПС Сегодня сайт работает не очень гуд. И даже знаем почему. Даже с сохранением текста бывают проблемы. Но на войне, как на войне.

15 Comments on "За стандартами ВВС?"

  1. Puzat-Pasuk | 31.01.2022 at 18:50 |

    ау!

    • Pavlo N. | 31.01.2022 at 19:16 |

      Мабуть, слухає СовБез ООН… Зараз йде пряма трансляція… Московія, як завжди, бреше: “гдє ваши даказательства??? ми мірниє люді! давайтє випалнять минския саглашения! Штати самая мілітарізованая страна, каторая імєєт больше 650 баз по всяму міру!” Кітай підспівує, але ж не голосно, за мінськи домовленності теж кажет, Білоруссія (Білорусю стане, коли буде вільною) голосно Московії підгавкує. Московіт головний не дочекався виступу України, Польші та Літви, каже: “нє сачтітє за демарш! У мєня встрєча с гєнєральним сєкрєтарьом!” й втік… Так нічого й не вирішили…

    • Vaclav | 01.02.2022 at 01:17 |

      “Однією із основних засад Европейської безпеки є право націй на самовизначення”.
      Скажить будь ласка, яка така нацiя самовизначелась у Криму. Если это русские, то они уже давно самоопределились создав руцку педерацию. Так что скатертью дорожка, чемодан вокзал и… по этапу, широка страна…

  2. Puzat-Pasuk | 31.01.2022 at 19:32 |

    вже є

  3. Ilya56 | 31.01.2022 at 21:25 |

    Хороший анализ – https://www.youtube.com/watch?v=b3th2TnfFsA

  4. З Твітора…
    Автор Helga@HelgaKs:
    “Мама:
    – Ти знаєш, єсть один позитивний момент в тому, що у нас “оте” президент. Колись в 2014-му, в 2015-му році, як Порошенко був, Європа спокійно сиділа, бо знали, що той буде щось робить, не допустить, щоб кацапи дальше йшли. А тепер бачать: еге, діла не буде,от і помагають.”

  5. Будапешский меморандум это хорошо но за Англией есть долго и по старше и вот и за него и помогают .

    • Vaclav | 01.02.2022 at 08:01 |

      Британцы великодушные люди они долг гетману Полуботько давно уже простили ?(из рубрики “Городские легенды”)

  6. TooOld_TooCold | 01.02.2022 at 11:55 |

    Прошу заметить что все эти херения стандартов происходят как раз в дочерних службах а не в основных , то бишь голос америки юа ,ру , ввс ру , и тд

    • spudey | 03.02.2022 at 01:00 |

      Раніше доводилося бачити досить низькі стандарти журналістики на основному сайті БіБіСі, правда, лише на нетопових, з точки зору британського читача, напрямках. Зараз начебто ситуація покращується, і це не може не радувати.

  7. Эта же статья на украинском:
    https://www.bbc.com/ukrainian/features-60188219

    • spudey | 03.02.2022 at 00:40 |

      Дякую, це дуже цікаво – українська версія з’явилася раніше, ніж англійський “оригінал”! Раніше такого не доводилося бачити, скорше навіть статті про Україну, які націлювалися на внутрішньо-британського читача, навіть не з’являлися в українському перекладі. Схоже на те, що часи почали мінятися на нашу користь, лиш би не “проспати” сприятливого моменту!

  8. И ещё одна статья на эту тему “Як і чому Британія стає одним із найближчих союзників України”:
    https://www.bbc.com/ukrainian/features-59809501

    • spudey | 03.02.2022 at 00:56 |

      Гарна підбірка аргументів. Правда, англійську версію мені не вдалося знайти. Мабуть, дописи кореспондентів ВВС News Україна не завжди доходять до британського читача.

Comments are closed.