Міні-бікіні — 1946

Автор — Тимур Литовченко

В липні, у розпал спекотного пляжного сезону у світі моди мав місце неабиякий ювілей: 75-річний «кругляк» знаменитого жіночого купальника бікіні. Хоча станом на момент виникнення цього типу пляжного одягу саме слово «бікіні» мало геть інший, причому дуже загрозливий сенс… Але така еволюція терміну вже стосується іншої теми — способів маніпуляції масовою свідомістю, що є одним з «ключів» ідеологічної, а ширше — гібридної війни. Втім, про все по порядку… 

Хоч якою дивовижею це може здатися непідготовленій людині, проте звичні нам сьогодні слова у давнину могли мати зовсім інше значення, іноді доволі-таки незвичайне з теперішньої точки зору. Ось лише три приклади:

  • слово «гроза» у сиву давнину означало звичний нам «жах» — саме тому найперший московський цар Іван Грозний насправді був для його сучасників не стільки «Грозним», скільки «Жахливим»;
  • слово «задниця» означало колись… спадщину, яку лишав по собі чоловік після смерті;
  • одне із значень слова «мир» колись збігалося з сучасним «народ» — саме тому назву знаменитого роману-епопеї Льва Толстого слід розуміти як «Війна і народ», а не як проблематику війни та миру.

Аналогічна еволюція, яка тривала при тому навіть не кілька десятиліть, а всього лише лічені роки, очікувала на широко відомий нині термін з царини пляжної моди — «бікіні». Термін походить від назви атолу Бікіні (англ. Bikini) — одного з тихоокеанських коралових атолів, що входить до групи Маршалових Островів. У перекладі з мови аборигенів це означає буквально «кокосове місце». Але в липні 1946 року кораловий атол Бікіні «уславився» на весь світ в якості полігону, на якому Сполучені Штати провели два ядерних випробування в рамках операції «Перехрестя», а саме:

  • 1 липня 1946 року бомба, аналогічна знаменитому «Товстуну» (9 серпня 1945 року застосованому в Нагасакі), була скинута в лагуні атолу Bikini на 73 військові кораблі застарілих типів;
  • 25 липня 1946 року там же був здійснений підводний ядерний вибух.

Випробування ядерної зброї на атолі Bikini відбувалися і в подальшому. Причому не завжди без наслідків для сторонніх людей: наприклад, ядерні випробування 1954 роки викликали вельми своєрідні опади у вигляді «снігу», що рипів на зубах і не танув — насправді ж це був подрібнений буквально на порох кораловий вапняк. Причому дуже радіоактивний… У підсумку, від цього «коралового снігу» постраждали як жителі острова Ейлінгіна, так і рибалки з японської шхуни «Фукуру-мару №5».

Але зі світом моди пов’язані саме найперші — від липня 1946 року ядерні випробування. Річ у тім, що трохи раніше модельєр Жак Ейм (Jacques Heim) розробив жіночий купальний костюм, названий у відповідності з духом часу — «Атом». Суть модного «винаходу» полягала в розділенні купальника на бюстгальтер і майтки. На думку модельєра, цей процес був не менш «бомбезним», ніж розщеплення атому, що лежить в основі ланцюгової реакції — звідси й назва.

Така «бомбезність» стає очевидною, якщо поглянути на жіночий купальний костюм початку ХХ століття:

  • в зоні ніг відкритими є щиколотки, гомілки й литки — але коліна та стегна вже закриті тканиною;
  • закритими є плечі та тулуб, декольте відсутнє;
  • дорослі жінки надягають на панталони відносно коротку (всього лише до колін!) спідницю;
  • на волоссі — кокетливий капелюшок.

В ту епоху вже навіть такий костюм вважався прийнятним лише на пляжі… Порівняно з ним роздільний купальний костюм «Атом» вже відкривав середину жіночого тулубу. Однак модель «Бікіні», створена буквально ще за кілька місяців паризьким модельєром Луї Реаром (Louis Reard) і вперше продемонстрована на публіці 5 липня 1946 року, перевершила навіть модний винахід Жака Ейма. І недарма: адже бікіні являє собою, фактично, чотири трикутничка тканини (два на «нижньому поверсі» — спереду і ззаду, ще два на грудях), скріплені між собою тонесенькими вервичками-мотузочками. Бікіні не стільки приховує, скільки відкриває жіноче тіло, підкреслює його апетитні округлості…

Звісно, публіка була шокована купальником-бікіні не менше, ніж ядерними випробуваннями на кораловому атолі Бікіні. Протягом наступного десятиліття людей поступово привчали до нового, значно сміливішого жіночого пляжного костюму. До рекламної кампанії підключили навіть таких «ікон моди», як Брижит Бардо і Мерілін Монро!

А коли на початку 1960-х дівчата в бікіні почали масово з’являтися на кіноекранах — публіка остаточно позабула про трагедію острова Ейлінгіна, рибальської шхуни «Фукуру-мару №5» та про всі інші неприємності, пов’язані з тихоокеанським атолом. Сталося те, що в царині бойової пропаганди відомо як прийом «Підміна».

До речі, не оминули ці процеси і простори Радянського Союзу! Так, колись тут з’явилася і тривалий час зберігала популярність «антивоєнна» пісня «Бухенвальдський набат», яку виконував сам Муслім Магомаєв — адже там є наступна строфа:

Слышите громОвые раскаты?
Это ни гроза, ни ураган —
Это вихрем атомным объятый,
Стонет океан, Тихий океан!
Это стонет, это стонет
Тихий океан!..

Натяк на атол Бікіні занадто явний… Проте СРСР теж мав свою ядерну програму, в ході якої теж потрібно було проводити випробування. А отже, радянську публіку також треба було поступово привчати до реалій «атомного століття»… Та й хоч якою щільною була «залізна завіса» — «тлетворное влияние загнивающего Запада» проривалося навіть крізь неї!.. Отож годі й дивуватися, що в культовій радянській кінокомедії Леоніда Гайдая «Діамантова рука» (1968 рік) з’являються троє струнких дівчат-манекенниць, які демонструють «пляжний ансамбль Міні-бікіні-69».

Отак «тлетворное влияние Запада» пермогло і на радянських теренах…

About the Author

Tymur
Письменник, журналіст і блогер

9 Comments on "Міні-бікіні — 1946"

  1. Игор | 30.07.2021 at 17:53 |

    В современном болгарском языке слово “грозен” означает “уродливый, отвратительный”. Что, на мой взгляд, ещё лучше соответствует Ивану.

  2. Did Groza | 30.07.2021 at 20:03 |

    Спасибо за комплименты. В моем роду кто-то был на уровне.

  3. Евгений | 30.07.2021 at 20:08 |

    “одне із значень слова «мир» колись збігалося з сучасним «народ» — саме тому назву знаменитого роману-епопеї Льва Толстого слід розуміти як «Війна і народ», а не як проблематику війни та миру”. Слід зауважити, що назва роману Толстого в перекладі на французьку є “Guerre et Paix” ( https://fr.wikipedia.org/wiki/Guerre_et_Paix ), тобто саме війна та мир. Наскільки мені відомо такий переклад назви зроблено автором. Суспільство або народ французькою це société ou peuple.

    • Walker | 31.07.2021 at 01:07 |

      Война и миръ – война, и её отсутствие (миръ по словарю Даля) Мiръ – соответствовало значениям “вселенная, земной шар, род человеческий”. Книжка называлась Война и миръ, дальше, увы, не читал)

  4. BanZaec | 30.07.2021 at 20:59 |

    … вау ! Це булось якесь жахіття писати в школі “сочинение” на тему “Война и мир”.. Ну як можна писати про те, що НЕ читав !!
    По-перше, прочитати цей твір було неможливо, в шкільній бібліотеці його НЕ було (якщо й був, то кілька екземплярів). По друге – а коли його читати, він досить об”ємний.. І взагалі, я читав тоді фантастику повним ходом – Беляєва, Єфремова, Лема, Бредбері, Стругацьких..
    На фіг та “Війна й мир” !!! )))))
    І я взагалі не пам”ятаю, щоб я щось читав зі шкільної програми !!
    Бо це була ПРИНЦИПОВА позиція, читати те, що подобається, а не що нав”язують !!!

  5. Valerii | 30.07.2021 at 22:02 |

    От тепер зрозуміла вставка Гайдая ядерного гриба, яку при прийомі фільму видалили і як пояснювали тойдішні “експерти від кіно” що він його (вибух гриб) вставив спеціально “для вирізки” щоб не звернули на всі інші “витівки” у фільмі. А мене і тоді щось муляло , що шось там не так , чому ядерний вибух??, а не щось інше. Дякую Тимуре.

    • Отож бо! У 1962 році сталася Карибська криза – тоді багато хто був на 100% упевнений, що світ ось-ось загине від обміну ядерними ударами… Але цивілізований світ завжди йшов попереду, тоді як СРСР завжди плентався позаду і наздоганяв… і лише щось вдало “скомуніздивши” – міг рвонути уперед на півкорпусу!.. Але потім – знов відставання.
      Те саме сталося і тут.
      Жіночі купальні костюми “Атом”, а потім і “Бікіні” з’явилися в 1946 році – всього лише через рік після першого військового застосування атомної зброї! Знадобилося ще 10-15 років, щоб збурене людство сприйняло цю моду – і ось вже купальник-бікіні повністю витіснив у людській свідомості атол Бікіні. Сталася та сама ПІДМІНА з набору інструментів бойової пропаганди… В 1962 році на широкий екран виходить найперший фільм майбутньої “бондіани” – і саме там “раптом” (?!) з’являється героїня в бікіні. Класика ПІДМІНИ…
      А тепер згадуємо про відставання СРСР від заходу. І через 6 років після найпершого фільму про Джеймса Бонда – а саме, в 1968 році бачимо “Діамантову руку” Гайдая!!! Для “совків” ці комедія у багатьох аспектах така ж “вибухова”, як і купальники бікіні – для Заходу. Наприклад, вперше крупним планом показані повії як на Заході (“руссо туристо обліко морале”), так і в СРСР (Анна Сергіївна). А також крупним планом – радянська мафія, що займається контрабандою… хоча не зовсім зрозуміло, який товар Гєша Козодоєв возить з СРСР за кордон, що звідти з ним розплачуються золотом і діамантами?! І звісно ж – знамениті “Міні-бікіні-69″… До речі, художницею (чи архітекторкою?..) одягу на демонстрації мод названа така собі “РОГАЛЬ-ЛЕВИЦКАЯ” – а знаєте, хто це?! Пояснюю: дружина Антона Макаренка – радянського тюремного педагога, вихователя безпритульних дітей (“Педагогічна поема”) мала дівоче прізвище… так – РОГАЛЬ-ЛЕВИЦЬКА!!! Отож в “Діамантовій руці” таки є загадкові місця…
      І так, Гайдай міг би вставити фінальний кадр… дуже довільно. Наприклад – голу дупу. Або щось подібне. Міг би?! Міг… Але він вставив саме ядерний вибух! І як бачимо – справді недарма. Бо це був, що називається – тренд. Тому-то він і вставив не абищо, а саме трендову річ… І негайно викинувши її – домігся збереження “пляжного ансамбля Міні-бікіні-69”, сконструйованого Рогаль-Левицькою – дружиною вихователя безпритульних Макаренка. Геніальний хід Гайдая, так!..

      • Puzat-Pasuk | 31.07.2021 at 11:16 |

        Гена возив на Захід необроблені алмази і золотий пісок,корабель ішоі=в із Ленінграда в Сочі з зупинками в Лондоні і Стамбулі,і.можливо,в Нідерланському чи Бельгійському порті

        • Ага-а-а, он воно як!.. “Сировина радянська, робота закордонна”? May be, may be… Цікава версія, дякую 😎

Comments are closed.