ІстерикЪ і йазиковєдЪ (частина 1)

Автор — Тимур Литовченко

Вже давно відомо, що дрібна політична босота, породжена мокшанськими болотами, прізвище якої на «Ху-» починається та на «-йло» закінчується, всіляко прагне копіювати іншого історичного монструозуса, відомого у вузьких колах колишнього злочинного світу колишньої Рассєянської імперії як «Ко(л)ба Сралін». Оскільки останній вважався не тільки Батьком усіх народів, але також великим істериком та мовознавцем, то й теперішнє «Ве-Ве-Ху» (дозвольте без закінчення, прошу уклінно!) виборює звання найвеличнішого… істОрика та ЙАЗИКознавця. Чи то пак ЙАЗИКовєда.

А тому йому написали і від його — від «Ве-Ве-Ху» імені буквально щойно оприлюднили кардинально великий лонґрід «Про історичну єдність росіян та українців». В принципі, аналізувати все породжене прес-службою кремлінів — справа невдячна. Не варто було б паритися з цим і тепер, якби не одне «АЛЕ»: цю статтю було оприлюднено на найкремлівськішому веб-сайті… доволі-таки непоганою УКРАЇНСЬКОЮ (!) мовою. Небездоганною, ясна річ. Але якщо урахувати, хто саме це зробив… Тоді стає очевидним: як Ко(л)ба Сралін свого часу був великим істериком та мовознавцем, так і нонішній «Ве-Ве-Ху» явно претендує на звання істОрика та ЙАЗИКовєда. А отже, обходити мовчанням його триндьож не варто.

А тому — таки вперед, до найпотаємніших глибин істерії та історії, мови та йазика!..


Товарищ Сталин, вы — большой ученый,
В языкознанье знаете вы толк…
(Юз Алешковский)


Нещодавно, відповідаючи під час «Прямої лінії» на питання про російсько-українські відносини, «Ве-Ве-Ху» вже вкотре бемкнуло, нібито «росіяни та українці — один народ, єдине ціле». На щастя, з інших виступів «Ве-Ве-Ху» було достеменно відомо: з його точки зору, не існує ні України, ані українців. Отож нікого більше не вдасться ввести в оману солодкоголосим рохканням. В даному разі говорячи про «історичну єдність», воно має на увазі все те ж саме: на його («Ве-Ве-Ху») думку, українці — це просто росіяни, названі по-іншому.

Уся ця, з дозволу сказати, стаття напхана грубими підтасовками й перекрученнями настільки ж щільно, як та діжка — риб’ячими тушками в розсолі. Отож наведу лише деякі найочевидніші. Якщо ж комусь хочеться гострих вражень — можна самостійно зануритися на кремлівський сайт і прочитати цей опус в оригіналі повністю. А тут — коротко, дуже коротко…

«І росіяни, і українці, і білоруси – спадкоємці Давньої Руси, яка була найбільшою державою Європи. Слов’янські та інші племена на величезному просторі – від Ладоги, Новгорода, Пскова до Києва і Чернігова – були об’єднані однією мовою (зараз ми називаємо її давньоруською), господарськими зв’язками, владою династії князів Рюриковичів. А після хрещення Руси – й однією православною вірою. Духовний вибір Святого Володимира, який був і Новгородським, і Великим Київським князем, і сьогодні багато в чому визначає нашу спорідненість».

Ну так, ну так: усі племена — докупи, Новгород із Псковом та Київ із Черніговом — теж докупи… І при цьому промовчати про те, що вважалося Руссю, а що — Заліссям?! Нє, а шо… Нормуль історія… чи все ж таки, швидше — істерія у кремлівського «вчьоного»?!

«Київський княжий стіл займав головуюче становище в Давньоруській державі. Так повелося з кінця ІХ століття. Слова Віщого Олега про Київ: «Да буде це мати містам руським» – зберегла для нащадків «Повість временних літ».

Якщо оте «Ве-Ве-Ху» вдає із себе найвеличнішого йазиковєда усіх просторо-часів та закутків Всесвіту — то може, пояснить нарешті, з якого такого переляку отой Хельг, прозвіний «Віщим», називає Київ саме «МАТІР’Ю містам руським», а не «батьком»?! Бо «Київ» — це ВІН, «місто» — ВОНО, а «матір» — загалом-то, ВОНА?! До речі, таке пояснення існує. От тільки для цього таки треба заглиблюватися у певні мовні нюанси, а не ляпати бездумно смердючим кремлінським йазиком…

«Пізніше, як і інші європейські держави того часу, Давня Русь зіткнулася з послабленням центральної влади, роздробленістю».

«Північно-Східна Русь потрапила у ординську залежність, але зберегла обмежений суверенітет».

«На новому щаблі історичного розвитку центрами тяжіння, консолідації території Давньої Русі могли стати й Литовська Русь, й Московська Русь, що укріплялася».

І таке інше в тому ж дусі…

«Ве-Ве-Ху» було б краще запам’ятати раз і назавжди, що Русь була одна-єдина й називалася вона саме Руссю без жодних додатків. А всі інші конструкції, як-от: «Давня Русь», «Північно-Східна Русь», «Литовська Русь», «Московська Русь» тощо — вони є штучними виплодами кабінетних вчених, найнятих росіянськими анпіраторами для фальсифікації справжньої історії та пришивання хвоста до туші мертвонародженої імперської кобили.

«На Куликовому полі поряд з Великим князем Московським Дмитром Івановичем билися воєвода Боброк з Волині, сини Великого князя Литовського Ольгерда – Андрій Полоцький і Дмитро Брянський. При цьому свої війська на з’єднання з Мамаєм вів Великий князь Литовський Ягайло – син тверської княжни».

Ага, ага… І була на тому полі Куликовому така кривава баня… До відома великого йазиковєда: та «баня», шо «битва» — а не та «баня», шо «лазня»… Ну, отож була там така кривава баня, що жодного її сліду, окрім пам’ятної ветеринарської медалі «600 лет Куликовской битвы», археологи й досі відшукати не можуть. Хоч і не припиняють шукати досі…

«Тоді посли Б. Хмельницького і Москви об’їхали десятки міст, включно з Києвом, мешканці яких принесли присягу російському царю».

Якому-якому царю?! РОСІЙСЬКОМУ??? Такий топонім, як «Росія», почав з’являтися на світових мапах аж ніяк не в середині XVII століття, а на багато десятиліть пізніше — зусиллями царя-анпіратора (причому анпіратора самопроголошеного) Петра І.

(Далі буде)

About the Author

Tymur
Письменник, журналіст і блогер

17 Comments on "ІстерикЪ і йазиковєдЪ (частина 1)"

  1. Не встигли від “откровєнія” про биття половців і печенігів відійти, а тут ще одна “нєтлєнка”…

    • Ну, так у кремлінів ціла ідеологічна машинерія щосили працює!!! Ще й добре фінансована… Отож мусимо встигнути відповісти 🙂

      • Валентин | 13.07.2021 at 14:12 |

        Прекрасное название “историческое единство русских и украинцев”.Смысл “историческое единство”-это как?Исторического единства не бывает.Историческое единство арабов и евреев,таки да есть-тысячи лет жили в одном государственном теле всегда.Но нормального единства нет-враги всегда.

        • Я залишив поза увагою багато аспектів цієї прекрасної статті перлігоса (“ПЕРвого ЛИца ГОСударства”), оскільки при детальному аналізі вийшов би лонґрід, писати який у мене зараз банально нема часу. Але нічого – ондо вже шановний Анти-Колорадос підхопив тему 😀

  2. Пане Тимуре, не варто ламати списа через чергову кацапську брехню. Вибачаюсь, що лізу з порадою, якої ніхто не просив, але тут було б доречно написати статтю з чіткою хронологією, як і коли пішла земля Київської Русі, а кацапами тоді ще не смерділо.

    • Vadym Kuzmenko | 13.07.2021 at 06:05 |

      Та кажуть же Вам, що не було ніякої “Київської Русі”, а була просто “Русь” – одна-єдина, справжня, зі столицею в Києві!

      • О!!! Тим паче не можна лишати свіжий опус ВВХ**ла без відповіді, що через нього навіть у наших перевірених бійців може спотворитися система координат!.. 🙁

      • У першоджерелах вказана “Руська земля”, Київська Русь – введена дослідниками, якщо бути точним.

    • Е-е-е, ні, шановний пане alex, перепрошую! Чому шановний Anti-Colorados пише свої матеріали ворожою мовою?! А щоб ВОРОГ прочитав!.. Чому шановний Готельєр-Бандерівець також перейшов на ворожу мову написання матеріалів?! А щоб ВОРОГ прочитав!..
      😀 😀 😀
      Отож якщо саме ВВХ**ло перейшло на нашу мову – то для чого?! Аби штрикнути наших солдатів інформаційного фронту своїм СКРЄПНИМ ЙАДОМ!!! А таку спробу лишати без відповіді не можна, ну ніяк не можна!..
      😀 😀 😀

      • Евгений О. | 13.07.2021 at 09:16 |

        Погоджуюсь з усім, окрім терміну “ворожа мова” . Коні, як казав класик, не винні.
        Я волів би вживати вислів “мовою,добре зрозумілою ворогу”.
        Хоча б з огляду на те, що чимала кількість наших полеглих героїв користувались цією мовою. І це не завадило їм бити ворога…
        Проте це лише моя думка, ..

      • Стосовно ворожої мови, я тут нічого не писав, з 2014 року пишу виключно українською мовою, не вважаю себе достойним бійцем інформаційного фронту, щоб писати роз”яснення російською. А те що блядімір пуйло перейшло на українську, ще раз доводить що справи ШВАХ, як і голосування закону про нацменшини.

  3. Вовк | 13.07.2021 at 08:02 |

    альо, ше ШВИДКА??? можна машинку, в Крємль замовити, у діда Хуйла КРИША поїхала!
    канкрєтна поїхала, з Тартарії прямо в Ракоцапію…
    такого БРЄДА я давно не чув!

  4. Vadym K | 13.07.2021 at 08:56 |

    Недалеко від Москви в Ярославькій області є місто Переславль-Залесский. “Залесский” це щоб не плутати із справжнім Переясловом в Україні. Цей прикметник видає справжню назву того болота яке хан Петруха обізвав Росією.

    • Процитую статтю “Владимир (город)” навмисно з росіянської Википедии – хоча у нашій Вікі все прописано аналогічним чином. Роблю це для того, аби показати, що московити все прекрасно знають і без нас, просто приховують це знання:
      https://ru.wikipedia.org/wiki/Владимир_(город)#Этимология
      =====
      В прошлом употреблялись также варианты Владимир-на-Клязьме и Владимир-Залесский, что было связано с существованием одноимённого города в Юго-Западной Руси — Владимира-Волынского в Волынской области современной Украины.
      =====
      Як бачите, сучасне росіянське місто Владимир колись називалося, зокрема, Владимиром-ЗАЛЕСЬКИМ – щоб відрізняти його від руського міста Володимира 😀

  5. Евгений | 13.07.2021 at 10:07 |

    Пане Тимуре, ви вважаєте терміни «Біла Русь», «Червона Русь» теж штучними, неспражніми?

    • Чи забули ще про Чорну Русь:
      https://uk.wikipedia.org/wiki/Чорна_Русь
      =====
      …історична назва земель у північно-західній Білорусі, у басейні верхньої течії річки Німану.
      Основними центрами Чорної Русі були Гродно, Новогрудок, Волковиськ, Слонім, Здітов (нині село Здітово), Ліда, Несвіж.
      Назву «Чорна Русь» у XVI-XVII ст. вживали також і в інших значеннях. Походження цієї назви не з’ясовано.
      1459 р. Карта Світу Фра Мауро. Територія в районі р. Оки (Правобережжя) названа Russia Nеgra (Чорною Руссю).
      1539 р. Олаф Магнус. Карта Скандинавії (Carta Marina). Russia Nigra (Чорна Русь) показана на схід від Пскова, як і на глобусі Меркатора (1541).
      =====
      Так само назва “Червона Русь” – це назва Галичини, що вперше вжита в Хроніці Констанцького собору Ульріха фон Ріхенталя на початку XV ст.
      Найстаршою серед них є назва “Біла Русь”:
      =====
      (лат. Russia Alba, Ruthenia Alba, фр. la Russie blanche, грец. Λευκορωσ(σ)ία)
      Спочатку – штучна географічна назва, що використовувалась переважно в західноєвропейському науковому середовищі щодо різних регіонів Східної Європи (Русі).
      У XII–XVII століттях «Біла Русь» — переважно назва земель Північно-Східної Русі у західноєвропейських джерелах. Щодо сучасної території Білорусі вживання терміну «Біла Русь» вперше зафіксовано в XIII столітті.
      З XVI століття термін «Біла Русь» стає широко вживаним для позначення земель, які відносяться до сучасних білоруських регіонів Подвіння і Подніпров’я (відповідало регіону «Русь» у ВКЛ).
      =====
      Зрозуміли, в чому річ?!
      Майже всі ці назви (Червона Русь, Чорна Русь, Литовська Русь, Київська Русь, Московська Русь, Мала Русь, Велика Русь) почали виникати щонайменше у XV столітті, а широко використовувалися в XVI-XIX століттях. І використовувалися для того, аби московити поступово перетягнули ковдру на себе, оголосивши себе попервах Великою Руссю, потім – Великоросією і загарбавши нашу історичну спадщину.
      🙁
      Найстаршим з усіх цих термінів є “Ruthenia Alba” – “Біла Русь”, що виник у кабінетах західноєвропейських вчених у ХІІ столітті.
      🙁
      Але ж так називали частину земель Русі західні європейці, а не самі предки сучасних українців!!! Тому так, “Біла Русь” – хоч і найстарший серед усіх, проте також штучний кабінетний термін.

      • Валентин | 13.07.2021 at 13:55 |

        С этой статьи перлигоса московского началась очередная рабочая неделя=нет дела. Своей статьей Путин В.В. доказал,он и москвичи-один народ,работают на галерах,ничего не делая,впихивая невпихуемое.

Comments are closed.