Толчок ото дна (Часть 2)

Тем не менее, сама философия этого опыта пришла намного позже. Просто когда в такой ситуации приходится тонуть, то худшее, что можно сделать – начать паниковать и делать массу ненужных и бесполезных движений, что сожрет запас воздуха в легких, проще успокоиться и уйти ко дну, чтобы резко от него оттолкнувшись, вынырнуть самым эффективным способом, одним резким движением.

Все. С аллегорией покончено, а теперь – к сути. Глядя на то, как пытались утопить Пороха все время, которое он не у власти, пришлось наблюдать за тем, какую тактику он изберет. Конечно, по мере возможностей мы его поддерживали и в самые критичные моменты, когда ситуация балансировала на самом краю, мы были в том месте, где было нужно и оттуда писали о происходящем, но понятно, что это была готовность к варианту «Омега», а все остальное Порох должен был делать самостоятельно и он это сделал.

Но  то было несколько частных, тактических, хоть и крайне важных эпизодов, а как выглядел стратегический рисунок, было не вполне понятно. Но какое-то время назад возникло ощущение того, что он тоже намеренно ныряет глубже, чтобы оттолкнуться ото дна. Возможно, нечто подобное приходило на ум не только нам, поскольку все это было на глазах у всех.

Погружение это выглядело таким образом, что Порох ушел в глухую оборону и то, эта оборона носила ситуативный характер. Наехали – отбился и в общем – все. Да, были комментарии, да были какие-то движения, но все в ответ, без игры на упреждения, масштаба и всего того, к чему мы привыкли за время его президентства. По Сети уже поползли разговоры о том, что он сломался, что кончился Порох. 

Но мы не хотели в это верить, именно верить, поскольку информации из первоисточника у нас нет. И тем не менее, была уверенность в том, что сейчас  – так надо и вот тогда-то вспомнились те случаи из детства, когда самому пришлось выбрать примерно такую тактику и она себя не раз оправдала и больше того, скорее всего – позволила выжить.

И вот оказалось, что мы были правы в том, что это – тактика. Похоже на то, что Порох таки поймал дно под ногами и оттолкнулся от него. Как он его поймал, пускай останется открытым вопросом, но просто отметим, что явно что-то произошло на днях. А как это у него получилось, каждый имеет возможность посмотреть самостоятельно. Единственное, что хотелось бы порекомендовать, выберете время, чтобы вас ничего не отвлекало и просто посмотрите или послушайте это.

И после того, как закончите, выскажите свое мнение об этом и о том тексте, который перед вами. Ну а нам остается лишь напомнить тем, кто безусловно прибежит с ведрами помоев, подлить их в комментариях социальных сетей один очень важный факт, который невозможно оспорить. Пятый президент – единственный среди украинских лидеров, кто после отставки не ушел из активной политики. Более того – не ушел из боя. Два Лёни – наколядовали и ушли. Витя – просто плюнул и ушел. Второй Витя – сбежал. Вернее – успел сбежать. И только Порох вернулся в драку и будем надеяться, не только в драку. По крайней мере, указанное выше видео показывает, что он наконец-то поймал нужную тональность.

И да, мы победим!

31 Comments on "Толчок ото дна (Часть 2)"

  1. Сергій-Львів | 08.06.2021 at 00:44 |

    “Відштовхнувся від дна” Петро Порошенко ще у Львові 17 травня, на Форумі депутатів ЄС: https://eurosolidarity.org/2021/05/17/u-lvovi-vidbuvsya-forum-deputativ-yevropejskoyi-solidarnosti/,
    є відео виступу: https://youtu.be/gBAsEpzthVY?t=1263.
    Тепер, на мою думку, ЄС та її лідер впевнено йдуть у наступ. Ніч відступає, настає світанок…

    • Андрій Дар | 08.06.2021 at 09:06 |

      Петру Олексійовичу треба змінити лексикон свлїх промов та виступів.
      Такою вдалою була заміна передвиборчої агітації на минулорічних виборах. Замість стандартного “портрет та пара загальних нічогонезначущих слів” – архетипічна Марія (Порошенко) з дитиною на руках. Рука виборця сама тягнулася зробити потрібну позначку, ЄС отримала добрий результат.

      Так само, потрібна заміна слів, що електорат вже не сприймає, або сприймає с подразою – на свіжіші. Особливо треба виключити ті слова та словосполучення, що стали анти-мемом. Наприклад, “потужні реформи”. Треба сказати те ж саме, іншими словами.
      Вбити те, за що чіпляється антирейтинг. Нові слова – нова людина. Новий лідер.

      • Сергій-Львів | 08.06.2021 at 09:53 |

        Можливо, ідеальних серед живих немає, та й аудиторія також впливає на живу мову, однак в промовах прозвучало багато тез, які стали вже мемом. Не буду тут їх повторювати, але багатьом вони вже сподобались.

      • Таким подразником були “мова-віра”. Порох у 2014 позиціонував себе як проєвропейський і ліберальний, у загальному розумінні. У 2019 він навіщось дозволив ліпити з себе імідж консервативного ортодокса і перевести всю політичну боротьбу у внутрішні розбірки замість консолідації проти рашизму. Тему мови можна було б демонструвати суто діями — її політизація потрібна саме рашистам, і втягнутися в цю гру означало повторити помилку Ющенка з його антирейтингом. Подразником тут є не прихильність до українізації сама по собі, а твердження, що мова нібито є першочерговим питанням, більш пріоритетним, ніж економіка, політичні реформи тощо. “Віра” тим більше, це був просто подарунок пропагандонам ідеї, що Порох начебто хоче побудувати тут такі самі скрєпи, тільки “українські”.

        Правильним кроком була відмова від цього слогану на користь “ЄС” — фокус на тому, що передусім ми європейці, прихильники демократії, а євроконсерватори чи євроліберали відносно одні одних — це вже другорядне питання порівняно з обороною від російської скрєпоти. Тему армії теж варто просувати в контексті НАТО. Те, що Порох за українську мову і протидію релігійній агентурі рашистів (у т. ч. шляхом Томосу) — і так очевидно для його прихильників. А для скептиків потрібно наголошувати на підтримці економіки, професіоналізму (!) та людської комунікації (Марина, поїздки на схід, допомога від коронавірусу і т. д.). Також можна додати позицію підтримки культури (не “мови-віри”) — за масштабом фінансування, культурного обміну зі світом, а не ізоляціонізму. Оці “какая разніца” переважно просто наїлися пропаганди і статус-кво, де російська – все ще поширена мова онлайн-комунікації, у т. ч. міжнародної, а пропаганда вкидає на цьому фоні месиджі, що українізатори хочуть знищити цей потенціал і загнати країну в мовне гетто. Натомість фокус доцільно змістити на те, що комунікація має бути двосторонньою (тобто розвиток і своєї культури, а не лише споживання імпортованої), якісною (культурний продукт світового рівня, а не попса) і прямою (вивчення іноземних мов, переклад з них безпосередньо на українську, міжнародні контакти без російського посередництва).

        • Андрій Дар | 08.06.2021 at 15:18 |

          Сергій-Львів, User, так.

        • ” Подразником тут є не прихильність до українізації сама по собі, а твердження, що мова нібито є першочерговим питанням, більш пріоритетним, ніж економіка, політичні реформи тощо.”-проблема в тому, що серед т.з.”русскоязичних” практично нема прихильників евроінтеграції України (окремі особи не рахуються!).Більше того, вони в більшості працюють на старих совкових підприємствах, які при створенні спільного ринку скоріше за все не виживуть. Їх би більше влаштувала б схема “бацьки”, коли можна випускати “г****”, а на просторах СеНеГалу його куплять. Менеджмент там в більшості совковий, і перебудовуватись він принціпіально не хоче. Так що для них розмови про реформи та евроінтеграцію-постріл в повітря.

  2. Те саме на Ютубі:
    Виступ Петра Порошенка на з’їзді Європейської Солідарності
    https://www.youtube.com/watch?v=iK5F0-bZG2s

  3. Виокремлена промова Порошенка – відео на 43 хвилини замість 1 години:
    https://www.youtube.com/watch?v=fYHlywL7YLQ

  4. Dr.Roma | 08.06.2021 at 05:56 |

    Дай Бог!

  5. Олег | 08.06.2021 at 05:57 |

    Щож, спроба говорити зрозумілою для 92% лохторату мовою. Правда не в дусі тікток та сватів з 95-им.
    Подивимось як зайде.
    До речі пішла у ютубі копрофілівська антиреклама, що змішує метвечука з Порохом.
    Думав чому це?

    • Так, про антипорошенківські “плівки Мертвечука” прочитав уночі на УНІАН. Але то окрема тема… А чому зараз?! Бо хід з одного боку, хід у відповідь з іншого 🙂

  6. Олег | 08.06.2021 at 06:00 |

    Ще, вже можна “резЕдент смерть” на парканах, чи ще 100500 днів?

  7. Дуже хочется дождатись ,коли Гетьман змінить припиЗЕдента.Як оця мразенна сволота на чолі з піськограєм,буде розбігатись по росіям,Ізраліям.А ті хто останется знов будут мочитися в штани по норам.Заради цього можна і потерпіти,поки що.

    • В Ізраїлі на бєню чекає тюрма, а в росії його тупо приберуть. Найкращий варіант здатися в Гаагу, там гуманні умови.

    • “Дуже хочется дождатись ,коли Гетьман змінить припиЗЕдента.”-коли буде акція “Україна без клоуна”!

  8. Damian | 08.06.2021 at 07:04 |

    Дуже сильно!

  9. Спіч Порошенко викликає у мене обережний оптимізм… подивимость на подальші кроки. Зміна риторики це чудово, особливо, якщо вона буде й далі мінятись, але це не все, важливо не допустити старих помилок, вичистити ЕС на місцях від мутних особ, тощо.

    Добре, що є Порох і ЄС, погано, що більше нікого немає, немає розумної альтернативи, ні з ким утворити дієву коаліцію.

  10. Послушал речь Порошенко. И… остался ею не доволен. Нет, сама речь прозвучала блестяще. Дан исчерпывающий анализ всех провалов и факапов действующей власти. Поставлен точный диагноз состояния Украины на данный момент. Большая часть речи посвящена первому сакральному вопросу “Кто виноват?” и исполнена на отлично. А вот со вторым сакральным вопросом “Что делать?” все обстоит гораздо хуже. Главный мессидж – надо объединяться, вместе мы – сила. Сразу возникает вопрос – а с кем собирается объединяться партия “Европейская солидарность”? С “Голосом”, на что намекал Порошенко? Это даже не смешно. С кем еще? С партией “Батьківщина”? Еще грустнее… Объединяться по большому счету не с кем, партия ЕС – единственная проевропейская и державницька. Второй мессидж – мы точно знаем как исправить ситуацию, есть в наших рядах настоящие профессионалы. Не сомневаюсь совершенно. Вот только маленькая загвоздка – для осуществления всех этих прекрасных намерений необходимо быть у власти, а не являться маленькой оппозиционной фракцией в ВР при имеющемся монобольшинстве. Да, победа на местных выборах в большинстве регионов дает надежду, что в этих регионах удастся хотя бы частично блокировать разрушительные действия зеленой власти. Но это не скажется на ситуации с реваншем пророссийских сил, на отходе от НАТО и Запада, на продолжающемся “Великом крадівництве”, на ползучей сдаче страны путину. Лично я не услышал внятного и конкретного ответа на вопрос “Что делать?”. Возможно, Порошенко специально не стал озвучивать дальнейшую тактику, чтобы не разглашать противнику свои планы. Но верится в это как то с трудом

    • Дмитро | 08.06.2021 at 10:32 |

      Таке саме відчуття від прослуханого…
      Крім того, нажаль, окрім тих, хто й так все розуміє, подібні виступи ніхто дивитись, тим паче сприймати, – не буде. На мою думку, у більшості електорату процес мислення викликає болісні відчуття на фізичному рівні й спротив на ментальному. Я навіть схиляюсь до того, що в цих умовах на демократичних принципах державу не збудувати, – дуже багато бруду навкруги, щоб робити справи в білих перчатках…

      • Alex_k | 08.06.2021 at 14:59 |

        Ще сильніші болісні відчуття на фізичному рівні й спротив на ментальному у такого електорату викликає Порошенко або навіть згадка про нього.

  11. Andrii | 08.06.2021 at 11:01 |

    Нажаль, нажаль команди на місцях немає, суджу по своєму містові Одеса. Там все зливається. Вся команда Пороха на місцях то є заробітчани і любителі конвертів. Той же обухов….його коли треба труханов купляє і все….а Роман Доннік( є такий відомий блогер волонтер) написав ситуацію з ним.і це правда….і я не думаю що в Порошенка десь інша команда…всюди на місцях по півдню і сходу та й центру команда котра зільє його заради пари конвертів. А Порох досі у теплій ванні…ці всі електроні платформи 70% електорату пофігу…куда важливіше хто робить дитячі майданчики і дороги і піар на цьому….так так по суті піар на крові …..людям не потрібна АРМІЯ МОВА ВІРА людям це не треба!!! Люди хтять хліба спокою і щоб за них все сильний дядя вирішив…в нас люди 30 річні мріють про совок….вони голосували за зе бо він для них совок. Сучасний совок!!!

    • Valter | 08.06.2021 at 15:21 |

      Підтримую вами сказане! “Армія, Мова, Віра (с)” – це гасло для пасіонаріїв, котрих у будь-якому суспільстві меншість. А от для б*дла, якого завжди більшість, актуальним завжди є: “Хліба і видовищ (с)”. З видовищами для б*дла ЗЕ ще справляється, а от з хлібом вже ні. Тому Порошенку треба відходити від ідеалізму і починати працювати на електоральному полі Зеленського, експлуатуючи невдоволення б*дла обіцяним “кінцем епохи бідності (с)”. В іншому разі, 20-25% – це буде його постійна електоральна стеля.

  12. Док | 08.06.2021 at 15:27 |

    Заклик до об’єднання сам по собі є позитивним сигналом. А з ким конкретно об’єднуватись, то вже інше питання, бо це можуть бути не тільки партії та об’єднання, але і окремі люди. Це грамотнмй перший крок до того, щоб позбавитись звинувачень у “сектантстві”.
    Заява про свій потужний потенціал це дуже правильний крок, особливо після подій 2019 року, коли до влади прийшла абсолютно некомпетентна людина, без команди фахівців у галузі управління. Результат цих подій для всіх вже є очевидним.
    А от що конкретно ПП зі своєю ЄС збирається робити в боротьбі за владу, оголошувати зовсім необов’язково. Плани політичної компанії, як і плани військової операції, повинні бути суворо конфеденціальні.
    Кожна політична сила, як і кожне військо, має свій досить обмежений потенціал. І розумний командувач не буде його витрачати дарма. А ПП – саме розумний командувач. І якщо він дав наказ на старт, то ніяких розмов про фальстарт йти не може.
    Так переможемо!

    • Damian | 08.06.2021 at 16:30 |

      Целиком поддерживаю позицию уважаемого Док. Но только сейчас понял, чего же все-таки хотелось от выступления ПАП. Это, кстати, неявно высказывали и другие комментаторы. Дело в том, что эта действительно замечательная речь была произнесена перед сторонниками ЕС, которых ни в чем убеждать не нужно. Они и так все прекрасно понимают. То есть главная задача этого выступления должна была быть в том, чтобы изменить мышление хотя бы части из этих самых 73%. Для этого нужно, чтобы они услышали (а слушали ли они?) и чтобы до них дошло. Т.е. , не обойтись без “хождения в народ” (или нарид?). Необходимо искать повод для обращения к широким массам. К сожалению, сейчас это даже как-то не принято. В 21 веке я бы не решился назвать выдающихся ораторов, которые могли с помощью слова управлять массами. Зато в прошлом век их было несколько, по крайней мере. ну, хотя бы Ленин (хотя возможно это легенда), Гитлер (есть масса видеоматериалов), Муссолини ( не так много хроники), Фидель Кастро. Наконец, Троцкий, который обладал прямо-таки гипнотическим воздействием на толпу (это по воспоминаниям очевидцев). Все вышеперечисленные обращались, как правило, к народу страны. Так что ПАП просто обречен выйти за пределы , пусть самого широкого, форума ЕС и обратиться к НАРОДУ Украины. Но тут я также поддерживаю мысль уважаемого Док, а именно, – “А от що конкретно ПП зі своєю ЄС збирається робити в боротьбі за владу, оголошувати зовсім необов’язково. Плани політичної компанії, як і плани військової операції, повинні бути суворо конфеденціальні.” Надеюсь, я понял эту мысль правильно.

  13. Кримчак | 08.06.2021 at 16:40 |

    Так! Навіть промова Петра Олексійовича, як ковток свіжого повітря! Перемога буде за нами! Слава Україні!

  14. Док | 08.06.2021 at 18:19 |

    Після вчорашнього з’їзду “Європейської Солідарності” ми повинні морально бути готовими до арешту Порошенка.
    Інших засобів заткнути рота правді у зе-влади вже нема.
    Суд над Порохом стане вироком для цієї влади.
    Я впевнений, що Порошенко свідомо на це йде

  15. Ох, як все Ви вiрно зазначили!
    Саме так, золотий четвертак переконувати не має потреби. Саме так, грати треба – на полi супротивника.
    Молодь (i не тiльки молодь), яка голосувала за зелених, не сприймає конструктивну критику. Більше того, їм лускає терпець слухати тривалі, хоча і змістовні, промови. Їx треба тролити. Тролити короткими, але влучними, запитаннями, на кшталт: ну що, скільки раз по 100 (днів) вам ще треба?…; а хіба лікбез для лоха не проіндексований на інфляцію (було 4 к$, то може ж тепер – 5к$)?… та ін.
    А для вати, на мою думку, треба демонструвати лише “сильну руку”, бо інших варіантів нема. Вони хочуть бачити “сильного керманича” і нічого з цим не вдієш. Лише час потрібний на перевиховання і трансформацію їхньої точки зору.
    Добре, що і підгрунтя для активних дій останнім часом з’явилося: зашквАрів з різних боків було чимало(мертвечук з ТВ каналами – тхне пропагандою світогляду окупанта і державною зрадою, КіВіН захист, який тхне корупцією у системі освіти, Вагнер-Гейт – взагалі без коментів.

  16. александр | 08.06.2021 at 20:10 |

    Многие уже неоднократно пытались управлять Автором и давать ему советы. Они же и получили обратку.
    Сейчас уже вроде не пытаются учить жить.
    Совсем недавно Автор рассказывал как он получает информацию для писаний.
    Порох по иерархии выше Автора.
    Закон аналогии никто не отменял.
    Может имеет смысл им воспользоваться и перестать критиковать нашего Президента Пороха?
    21-й век. Пора переходить от очевидности к действительности.

  17. Козак не той, що поборов, а той що вивернувся. (Прислів’я)

  18. Наталія М. | 08.06.2021 at 21:49 |

    Прекрасное выступление Порошенко на съезде партии ЄС, я так считаю. Хотя, должна согласиться со многими моими уважаемыми коллегами здесь, что информационно и агитационно ПАП немного не дорабатывает. И полностью согласна с Андрій Дар и др. юзерами, которые предлагают изменить подачу агитации. Например, меня тоже тронул ролик в 2019г. с Мариной Порошенко, которую сняли с ребёнком на руках на фоне голубого неба. Ну, как мадонна с дитём. А это, между прочим, классика жанра. Доказано, что все женщины реагируют на детей, особенно, малышей. И это вовсю используется в рекламе памперсов, детского питания, моющих средств и т.п. А мужчины реагируют на молодых, сексуальных женщин. И это тоже учитывается мастерами рекламы: средство от пота, шампуни и пр.

    С рекламой у Порошенко, действительно, слабовато. И об этом, буквально, недавно писал тут, если я не ошибаюсь, дід Гроза. Хотела его поддержать, но было уже очень поздно. Как и с работой и продвижением его идей на местах.

    Мне понравилось выражение Гетьмана: “Если стать на колени перед Путиным, то увидишь не его глаза, а нечто совсем другое”…

    александр | 8 Червня, 2021 at 20:10 | Відповіcти
    @ Закон аналогии никто не отменял.
    Может имеет смысл им воспользоваться и перестать критиковать нашего Президента Пороха? @

    Во-первых, мы тут критикуем Порошенко оччень редко. А во-вторых, мы даже точнее его не критикуем, а выявляем недостатки во избежание. Очень не хочется, чтобы Порох опять проиграл. Для большинства из присутствующих тут и “золотого четвертака” – это будет решающая битва цивилизаций (имею в виду будущие выборы): европейский выбор Порошенка и совковый – ЗЕлёнки. Последнее для нас всех – недопустимо!

Comments are closed.