Друг мій бомж (частина 2)

А от коли дізнався, що Петро Амосович ще й добровільно доглядає могилу Лесі Українки… Його духовний подвиг, співставимий з діянням Івана Ядловського, розчулив мене остаточно. Я не тільки написав про нього статтю «Бомж — хранитель національної духовності» для журналу «Політика і культура» (матеріал цей здійняв неабиякий рейвах), але й почав віддавати йому свою цдоку, або на християнський манер — десятину: річ у тім, що в юдаїзмі вважається за краще не просто вкинути гроші в синагогальну скарбничку «на добрі справи» — а знайти конкретного нужденного й допомогти саме йому, конкретному. Я тоді розсудив, що чим довше протягне безхатько — тим довше на могилі Лесі Українки буде порядок.

До речі, не все вирішувалося завдяки грошам. Іноді Петро Амосович був просто голодним, а у мене в кишені лежав тільки проїзний на метро. Тоді я ніс безхатькові «тормозок», призначений мені на обід, на звичайне місце зустрічі — під Центрвиборчком. Чудово розуміючи, звідки цей перекус, бомж приймав лише половину принесеного. Більш того — пильнував, щоб я з’їв свою половину на його очах, а не сунув потайки йому в кишеню. Отож, бувало, сидимо ми під ЦВК, їмо по половинці мого «тормозка» і теревенимо на найрізноманітніші теми…

У свої 70 з гаком років Петро Амосович не тільки читав напам’ять улюблені з дитинства поезії Лесі Українки. З ним загалом цікаво було розмовляти на найрізноманітніші теми: від історії козаччини, Запорозької Січі та голодоморів (два з яких він особисто пережив) — аж до майбутнього України та української «правиці», на яку добродій покладав великі надії. Ну, і ще час від часу ми забиралися у зовсім вже високі матерії — Бог, віра, релігія… До речі, наскільки я зрозумів, у далекому дитинстві хтось із місцевих євреїв підгодовував малюка мацою, бо її смак немовби повертав Петра Амосовича у дитинство: на його прохання, я його пригощав мацою — тоді обличчя старого немовби світилося зсередини.

Але часто, аж надто часто бомж вгрузав у халепи! Час від часу його били, відбирали всі гроші, назбирані за здачу склотари. Пару разів Петро Амосович намагався прилаштуватися в якомусь монастирі — отож його били або робітники, які щось там лагодили, або якісь прочани… Коли ж добродій Заруденський опинявся в лікарні — я мусив негайно доправити йому «пакет швидкої допомоги»: мило, станок для гоління, йод, вату і бинт. Як колишній лікар, Петро Амосович не міг дозволити собі потрапити на лікарняне ліжко, не вимившись і ретельно не поголившись.

А одного разу загалом сталася бридка НП. 29 грудня 2003 року мій підшефний потрапив до лікарні з запаленням легенів на початковій стадії. Окрім нього, в палаті лежали ще двоє хворих, один з яких постійно скрикував:

— Ой-йо-йой!.. Ой-йо-йой!.. Ой-йо-йой!..

Це я побачив, навідавшись до Петра Амосовича ввечері після роботи. Пішов на сестринський пост, однак враховуючи наближення Нового Року, весь молодший персонал вже розвезло від медичного спирту… Ледь роз’яснивши сестричкам, що один пацієнт потребує допомоги, пішов додому. Але наступного ж ранку зателефонував бомж (я йому купував картку для телефонів-автоматів, один з яких був у вестибюлі лікарняного корпусу):

— Тимурчику, біжи сюди, мене на вулицю викидають.

Нагадую, це було 30 грудня. Лютий мороз. А у добродія Заруденського — запалення легенів… На щастя, я встиг дуже вчасно: ледь встиг побачити, що ліжко вчорашнього ойкаючого пацієнта порожнє. Щойно Петро Амосович розповів, як помирав добродій, як у двері вихором увірвався палатний лікар і почав горлати на 70-літнього чоловіка:

— Ти ще тут?! Я ж наказав тобі забиратися на#&%!!! Ти ж все одно подохнеш, тільки статистику мені попсуєш!..

Побачивши ж мене — не знайшов нічого кращого, як сходу роззявити пащеку на відвідувача й адміністративно-матюкальною мовою спитати, ким я доводжуся безхатькові?! Чи часом не родичем?! Довелося видобути з кишені посвідчення редактора відділу тижневика «ПіК» і пояснити, що я добродію Заруденському не родич, а журналіст і що за пару годин напишу статтю під назвою… наприклад — «Смерть під ялинкою».  Що новорічний журнал з цією статтею неодмінно ляже на стіл міністрові охорони здоров’я. З усіма наслідками для всього відділення коновалів у білих халатах.

Пополотнілий лікар напівшепотом запросив мене в коридор «на пару слів». В результаті перемовин дійшли консенсусу: я забезпечую хворому ліки (яких у лікарні не було) плюс чистий б/у одяг на час виписки, а добродія Заруденського лікують до повного одужання — тоді я забуваю про померлого через халатність медперсоналу напередодні Нового Року. Життя врятоване за життя загублене.

Петра Амосовича за наступні десять днів інтенсивного лікування і справді поставили на ноги. Після того він прожив ще 9 місяців. І весь цей час, доки лишалися сили, продовжував акуратно навідуватися на Байковий цвинтар та прибирати могилу Лесі Українки.

Хоча вже було очевидно, що він потроху видихається. Адже роком раніше — на 90-ті роковини з дня смерті великої поетеси добровільний доглядач її могили зорганізував цілу громадянську панахиду! Знаю це достеменно, оскільки допомагав Петру Амосовичу редагувати, дизайнувати, а потім роздрукувати запрошення (цупкий папір, кольоровий струменевий принтер). А ще забезпечив його конвертами і розшукав деякі адреси… Отож все виглядало дуже солідно, й ніхто навіть запідозрити не міг, що все це зорганізував звичайний безхатько.

Офіційна панахида на цвинтарі відбувалася зранку, зорганізована добродієм Заруденським — по обіді. Я трохи запізнився через редакційні справи, але на центральний номер таки встиг: адже з-поміж інших, Петро Амосович запросив народний хор з Черкас! Вони таки приїхали (причому власним коштом) і відспівали дуже красиво. На завершення керівник хору подякував організаторові за запрошення, і всі вклонилися йому у пояс. А бомж стояв усміхнений, одягнений у вишиванку і з синьо-жовтим прапором на плечі. Ці речі він оберігав понад усе…

Петра Амосовича Заруденського не стало на початку жовтня 2004 року. До Помаранчевої революції (точніше, фронди) він не дотягнув трохи більше місяця. Я написав про добродія невеличкі мемуари, які назвав так само, як і цей матеріал — «Друг мій бомж». Але видавці такого друкувати не хочуть: доля українських безхатьків (навіть високодуховних) читачів не цікавить.

About the Author

Tymur
Письменник, журналіст і блогер

40 Comments on "Друг мій бомж (частина 2)"

  1. SoldatYdachi | 25.02.2021 at 23:37 |

    Але видавці такого друкувати не хочуть: доля українських безхатьків (навіть високодуховних) читачів не цікавить.
    ===
    ні.
    це видавцям не цікаво.
    на такому грошей не отримаєш й тираж не підвищиш – інша справа “житіє ̶п̶о̶в̶і̶й̶ бомонду та/або політиків”

    дякую пан Тимур за напрочуд чудовий допис про долю Людини.
    Життя бентежне.

    • А видавець – це БІЗНЕСМЕН! Саме він оцінює, на чому можна зробити прибуток, а на чому не можна. А заробивши гроші – ділиться частково з автором тексту, виданого у вигляді книжки (зброшурованого стосу паперу, на якому надруковані слова). Отже, якщо видавець розуміє, що на “житії бомонду/політиків” він заробить, а на “житії бомжа” – ні, то мені нема що заперечити. Бо я лише тексти генерую, але не видаю і не продаю книжки…

  2. Віталій Лазоренко | 26.02.2021 at 00:22 |

    Дякую пане Тимур. Вісь часу долей України.

  3. Руслан | 26.02.2021 at 00:53 |

    А бомж стояв усміхнений, одягнений у вишиванку і з синьо-жовтим прапором на плечі.
    Бомж – москальське “без определенного места жительства”. Перепрошую, але використання цієї абревіатури псує враження про текст.

    • Знаю. Але:
      1. Спочатку була назва статті в “ПіК”: “Бомж – хранитель національної духовності”. Це має асоціюватися з “лордом-хранителем королівської печатки” 🙂 А “безхатько-хранитель”?.. Якось не те…
      2. Добродій Заруденський помер ще навіть до Помаранчевої фронди, тоді Україна ще надто близько перебувала від УРСР в історичному плані. Ми й досі фантом УРСР не зруйнували…
      3. Ви не бачили паспорт Петра Амосовича, а я бачив. Просто для стислості не розповів… Отож він самостійно УКРАЇНІЗУВАВ свій “Паспорт гражданина СССР”:
      – вирізав з газети Малий герб України (щит з тризубом) і наклеїв на радянський герб;
      – власноруч закреслив “гражданина СССР” і написав зверху “громадянина України”.
      Ясна річ, зіпсований ним документ лише викликав регіт міліціонерів… Отак він і жив із своїм зіпсованим паспортом, аж доки не загубив його… А потім загубив і ксерокопії, які я йому зробив з усіх сторінок…
      4. Українці досі сперечаються про прапор: синьо-жовтий чи жовто-блакитний?! Петро Амосович тримав на плечі синьо-жовтий прапор. Запевняю, багатьох це обурить ще більше, ніж абревіатура “бомж”!
      5. Суто з філологічної точки зору, писати весь час “безхатько” погано – краще урізноманітнити синонімічний ряд навіть за рахунок абревіатури “бомж”…
      І головне. Абревіатура “бомж” демонструє, що як людина, Петро Амосович був недосконалим і при всьому своєму українстві ніс на собі тавро “радянськості” – як його “українізований” власноруч паспорт. Але піч у тім, що навіть будучи недосконалими фізично, в матеріальному плані (старість, бідність, хворобливість тощо), ми здатні робити якісь досконалі речі! Наприклад, являти собою взірець українства, моральності, принциповості для інших. От в чому ГОЛОВНИЙ сенс вживання радянської абревіатури “бомж”…

    • Федір | 26.02.2021 at 19:49 |

      може й так..
      але саме це слово всі знають(((
      це як совєцкій “омон” перенесли і на назву в російській поліціЇ, не “опон” а саме “О.тряд М.обільний о.собага н.азеачєнія”

  4. Сергій-Львів | 26.02.2021 at 02:36 |

    І людина з покрученою долею також може бути щасливою. А вам, пане Тимуре, дякую, що зберегли пам’ять про нього і розповіли цікаву історію його життя.

    • Це не історія, це лише… пунктир довкола історії. Значно більше я написав у мемуарах, присвячених Петру Заруденському. Там все-таки 133 тис. знаків з пробілами, або 62 сторінки тексту. А в цій статті – лише 4 сторінки. Звісно, не все про Петра Амосовича, але все ж частина про нього – значно, значно більша!..
      🙂
      До речі, якщо захочете – можу по блату скинути “доку” на Ваше “мило”… Почитаєте, якщо Вам цікаво. А як ні – то й не треба!..
      😀

  5. Олег | 26.02.2021 at 05:27 |

    Дякую

  6. Андрій Бровари | 26.02.2021 at 06:50 |

    **********@gmail.com скиньте будь ласка.

  7. Damian | 26.02.2021 at 07:05 |

    Дякую, шановний пане Тимуре!

  8. DmitryKherson | 26.02.2021 at 07:29 |

    Дякую

  9. Дякую! Тронуло до слёз!

  10. Дякую пане Тімуре!

  11. Вразило Ваше оповідання. ************@gmail.com
    Теж прошу надіслати повну версію.
    Та щиро бажаю Вам знайти видавця для цієї книги. Якщо наші місцеві жлоби не квапляться, може хтось з діаспори? Або коштом якогось фонду. Таке не можна пускати в забуття в жодному разі!

  12. Петро | 26.02.2021 at 10:46 |

    ************@gmail.com Дякую!

  13. Ilya56 | 26.02.2021 at 11:50 |

    Спасибо Тимур! Интересно! Вот уж никогда не думал, что на Байковом кладбище есть могила Л.Украинки. Это наверное потому, что в Киеве нет такого культа Байкового кладбища, как во Львове Лычаковского. Ну и ностальжнуло немного, давно я что то не ел мацу с Щекавицкой :). А она таки там вкусная.

    • Річ у тім, що могила сім’ї Косачів (окрім Лесі Українки, там поховані її батьки і брат) знаходиться не на Центральній алеї, а на т.зв. “Старому кладовищі” – це менша ділянка, розташована ліворуч, якщо підніматися по вул.Байкова знизу вгору, до крематорію. А Центральна алея знаходиться на “Новому кладовищі” – праворуч.
      Та й загалом, меморіальним у нас вважається Лук’янівський цвинтар. І статус у нього відповідний – “Державний історико-меморіальний Лук’янівський заповідник”:
      https://uk.wikipedia.org/wiki/Лук%27янівське_кладовище
      “ЗАПОВІДНИК” – розумієте?! Тоді як Байковий цвинтар статусу “заповідника” не має.

  14. Марічка | 26.02.2021 at 12:36 |

    Дякую, пане Тимуре за вашу пам’ять і розповідь!І мені , будь ласка.
    *************@gmail.com

  15. Марічка | 26.02.2021 at 13:23 |

    Дякую

  16. Федір | 26.02.2021 at 19:41 |

    а де ж він виживав взимку? невде ніхто не дав призисток хоч у сторожці на цвинтарі
    🙁 🙁 🙁

    • Ніяких прихистків ні в яких сторожках ніхто Петру Амосовичу не надавав 🙁 Якось він обмовився, що іще до нашого зближення – десь наприкінці “лихих 90-х” в особливо люті морози його пускали пожити на якусь святошинську дачу. Вона нібито належала якомусь літньому добродію з тих, хто торгував патріотичними товарами під Головпоштамтом. Але згодом той добродій помер, і відтоді вже його діти всього лише дозволяли тримати на тій дачі влітку теплі речі. Щось на кшталт резервного складу… Однак в 2003 році ту дачу перепродали, а новий власник просто повикидав речі Петра Амосовича. Доки він доїхав до тієї дачі – його речі вже встигли розтягати місцеві бомжі 🙁
      Тому-то він і підхопив запалення легенів у грудні 2003 року, що одягнув усе, що зміг понаходити – але того виявилося замало. Та ще й взуття розвалилося… Доки його “ремонтували” в лікарні після описаного інциденту, моя мама, за моїм проханням, попитала своїх колишніх співробітниць, і старі теплі речі ми добродієві зібрали. Навіть якесь пальто знайшлося. А от нові чоботи купувати на базарі мені таки довелося – бо потрібного розміру мама не знайшла, а не босоніж же йому виходити на вулицю?!
      Ах так! Пригадую, Петро Амосович ще казав, що одного разу взимку його пустили в якусь недоремонтовану квартиру на Троєщині. Буквально на 1-2 ночі. От тільки який рік це був?.. Вже не пригадаю.
      А так – вокзали, “заброшки”, підвали… Де притулиться – там і ночував. Як усі 🙁

    • Було діло, Петро Амосович загорівся ідеєю приткнутися послушником в якийсь монастир. Я в Інтернеті навіть нагуглив розлогий список чоловічих монастирів, і добродій методично стукався в їхні брами… Знов-таки даремно!
      Одного ж разу Петро Амосович рішучо заявив, що нібито знайшов підходящий монастир десь подалі від Києва. Ми навіть попрощалися, і кілька днів від добродія Заруденського не було жодної звістки. Я вже вирішив, що все вдалося… Як раптом він зателефонував з лікарні на Петра Запорожця! Виявляється, в монастирі був ремонт, куди поділася братія – хтозна, а робітники, на яких наштовхнувся безхатько, його відметелили безжально. Речі втратив, свій знаменитий паспорт загубив… Отож кілька діб на перекладних добирався до Києва, де попросився в лікарню. 🙁
      Після того проситися в монастирі вже не ризикував.

      • Євген | 28.02.2021 at 18:32 |

        Пане Тимуре, якщо прочитаєте, то вишліть й мені рукопис на *******@gmail.com.

        • Маю таку погану звичку: повертатися до старих матеріалів і переглядати каменти – чи не з’явилися нові?! Отож Ваше прохання помітив, мемуари надіслав. Читайте.

          • Andriy Moderator | 01.03.2021 at 19:19 |

            Может разместить где-то в интернете и опубликовать ссылку? Так будет проще, чем высылать каждому лично.

  17. Іван | 01.03.2021 at 12:17 |

    Доброго дня! Пане Тимур вишліть і мені будь ласка рукопис на *********@gmail.com

Comments are closed.