Сакко і Ванцетті — 1920

Автор: Тимур Литовченко

Дивлячись на бурхливі події, які не надто давно почалися в Міннеаполісі та за надто короткий термін спочатку вихлюпнулися на всю територію США, а потім відгукнулися різноманітними проявами солідарності по всьому світу, я мимоволі ловив себе на такому собі дежа-вю. Мені здавалося, що подібне вже ставалося — причому саме в США і саме з поліцією… І навіть велика літкра «М» в назві фігурувала! Пригадував я, пригадував… Однак лише після того, як одіозний нардеп Ілля Ківа запропонував перейменувати київський просп.Бандери на просп.Флойда — таки пригадав, звідки дме вітер пам’яті!..

Хто зараз пам’ятає, чим саме уславилися такі собі Сакко і Ванцетті та й ким вони були загалом?! Гадаю, що нинішні «мілленіали» навряд чи зможуть відповісти на це запитання. Ризикну припустити також, що люди «покоління X», «покоління Y» і «покоління Z» не зможуть відповісти також — до речі, перепрошую, якщо наплутав з поколіннями, які тепер виокремлюються кожне десятиліття…

Лише «динозаври» старшого піонерського віку (як-от автор цих рядків) та їхні старші родичі, які заскочили СРСР у свідомому віці, пам’ятають такі речі, як олівці «Сакко-Ванцетті», кінотеатри «Сакко-Ванцетті», численні вулиці «Сакко-Ванцетті» в різних населених пунктах, з Україною включно. І звісно ж — вірш Михаїла Свєтлова, одного з провідних радянських поетів:

Если голову

В смертной тоске

Прислонить

К изможденной руке, —

Можно слышать,

Как звякают цепи,

Протянувшись

От Сакко к Ванцетти…

(Михаил Светлов, «Сакко и Ванцетти»)

Важливе спостереження: якщо за топонімом «вулиця Сакко-Ванцетті» можна припустити, що це якась людина з подвійним прізвищем, то за назвою вірша Свєтлова робимо однозначний висновок: мабуть, це таки двоє різних людей! Можливо — брати?.. Можливо — чоловік і дружина?.. А може, якийсь знаменитий дует на кшталт «Бонні та Клайд»?..

Але гаразд, мої юні «мілленіали», як і люди «покоління X», «покоління Y» та «покоління Z» — не стану вас більше маринувати! Отже, Нікола Сакко та Бартоломео Ванцетті — це емігранти італійського походження, американські робітники-анархісти, учасники тогочасного протестного руху за права робітників, рівно (!) 100 років тому — а саме, у травні 1920 року заасештовані у штаті Массачусетс (ось вона — велика літера «М»!) за звинуваченнями в розбійній діяльності: це були напади на касирів спочатку в м.Бріджуотері, потім в м.Саут-Брейнтрі, а також вбивство касира й тілоохоронця взуттєвої фабрики Слейтера і Морриля за другим епізодом з супутнім пограбуванням.

Якщо коротко, то «картина олією» була наступною. У 1917-1920 роках «пригорало» не тільки на території колишньої Російської імперії. Тоді США охопили численні страйки. Уряд вимагав від поліції жорсткого придушення робітничого руху. По ходу протестних акцій був заарештований, а потім знайдений мертвим (поблизу поліцейського відділку — ага!) такий собі Андреа Сальседо. І от ті самі активісти-анархісти Нікола Сакко й Бартоломео Ванцетті взялися розслідувати його справу, в ході розслідування накопавши компромат аж на губернатора штату Фуллера. Ванцетті навіть збирався виступити на мітингу з викриваотною промовою…

Але його заарештували за обвинуваченнями в описаних вище нападах на касирів. Спочатку в одному, потім в другому. Потім до Ванцетті додали ще й колегу Сакко. Причому доказова база у слідства виявилася слабенькою: у Сакко знайшли пістолет, у Ванцетті — набої дуже розповсюдженого у США 32-го калібру. А ще були пістолетні гільзи, знайдені на місці вбивсьва касира й бодіґарда… От тільки як гільзи потрапили туди — слідство не встановило. І останнє: при арешті обидва заявляли, що зброї не мають…

Оце, власне, і все! Заслухані в суді свідки відверто плуталися у свідченнях і навіть змінювали їх по ходу справи у напрямі, вигідному правоохоронцям. Зі свого боку, як Сакко, так і Ванцетті наводили алібі на свою користь. Однак суд не брав до уваги ці алібі, оскільки на користь заарештованих свідчили виключно… італійці! Отож судді вирішили, що це просто діє емігрантська етнічна солідарність.

Завершилося все сумно: спочатку Ванцетті присудили тривале ув’язнення — але лише за одним з кримінальних епізодів, а потім вже разом із Сакко постановили відправити на електричний стілець. Хоча не тільки в США, але й по всьому світові створювалися численні комітети захисту Сакко і Ванцетті, а також проходили численні протестні мітинги (в т.ч. в СРСР), а ще на захист обвинувачених висловився такий авторитетний інтелектуал, як Альберт Ейнштейн (хто не знає — він був тим ще «ліваком») — не допомогло ніщо. Отож в 1927 році Сакко і Ванцетті відправили на електричний стілець.

Третім в їхній компанії став такий собі португалець Мадейрос, який по ходу справи зізнався в одному з розбійних нападів і заявив, що Ванцетті там загалом не було. Однак Мадейроса не просто підсмажили електрикою «за компанію» — йому не перепало навіть кавалка посмертної слави Сакко і Ванцетті!

А протести?..

Вони ще довго не вщухали. А ще значно довше тривали заклики очистити імена Сакко і Ванцетті від несправедливої ганьби. Так тривало, аж поки в 1977 році (у 50-ті роковини страти) губернатор штата Массачусетс Майкл Дукакіс (пам’ятаєте такого кандидата в президенти США?..) не заявив офіційно, що Сакко і Ванцетті були засуджені несправедливо.

Який звідси висновок?..

Якщо «італійських емігрантів Сакко і Ванцетті» замінити на «афроамериканця Флойда», а «робітників-анархістів» і «нападників-розбійників» — на «намагався використати підроблені документи в магазині» та «був під кайфом», то певна аналогія таки простежується… Звісно, реакція в самих США на смерть Флойда значно бурхливіша, ніж 100 років тому на страту Сакко і Ванцетті. Але ж сотня років минула! І якщо певні системні недоліки в «демократії №1 у світовому масштабі» в частині роботи поліції таки були присутні й накопичувалися оцю саму сотню років, то й рвонути зараз мало б потужніше.

Ну, от воно і рвонуло!..

А втім, шановні, я лише спробував навести паралелі між двома справами. Причому контурно — щоб залишити місце для вашої розумової роботи. Отож наскільки ці справи перегукуються — судіть самі…

Тимур Литовченко

60 Comments on "Сакко і Ванцетті — 1920"

  1. Бред какой-то…
    Поставить в один ряд невиновных иммигрантов и рецидивиста-наркошу – цэвжэваапшэ!
    Низачёт. 🙂

  2. Андрій Дар | 09.06.2020 at 14:07 |

    Тимуое, ще раз прочитав у Вікі про Сакко і Ванцетті, потім ще раз прочитав Вашу статтю.
    Не бачу суттєвих аналогій….
    Хіба що у тому, що і до, і після “випадку” – анархісти/мародери як були, так і залишаються….
    Це властиве будь-якому людському суспільству, це одна з його граней, яку можна розбурхувати провокаціями, і притишувати Законом та Справедливістю.

  3. Сергій Сірий | 09.06.2020 at 14:07 |

    Можна ще провести паралель, що 1920-й був також роком виборів президента США… Можливо самі події і не пов’язані, але за таких масштабів чийсь імідж може отримати добрячого копняка… “Хвіст крутить собакою”

  4. Walker | 09.06.2020 at 14:14 |

    Хорошая ссылка была в каментах пару статей назад на жж простововы. Чёрный коп рассказывает. Тысячи чёрных убитых своими собратьями никого (чёрных) не волнуют. Погибший при задержании, да, возможно это было превышение и немотивировонное насилие, это уже СОБЫТИЕ, за которое надо МСТИТЬ, и далее по списку. Когда по поводу Сакко и Ванцетти возбудился совок, имеющий огромную террористическую сеть “Коминтерн”, это понятно. А вот чего сейчас Австралия да Новая Зеландия возбудились? Свободу Анджеле Дэвис? “Кто бы это мог сделать?”(с)

  5. Ага! Ну, три каменти – це вже щось… 🙂
    Тоді звертаю увагу на наступні моменти.
    1. Цитата з російської Вікіпедії (а росіяни чітко стоять на боці обох):
    “11 октября 1961 года Джек Веллер и Фрэнк Джури с помощью более современных методов исследования провели экспертизу пуль с места преступления и оружия. Результат экспертизы: пуля, которой был убит один из кассиров в Саут-Брейнтри, была выпущена из пистолета, изъятого полицией у Сакко. Если исключить подмену оружия полицией (а она действительно маловероятна), то приходится признать, что Сакко действительно принимал участие в нападении и виновен в том, в чём его обвиняли”.
    https://ru.wikipedia.org/wiki/Дело_Сакко_и_Ванцетти
    Отже, навіть росіяни написали у свіїй Вікі, що у невинуватості Сакко є сумніви!
    2. Губернатор штата Массачусетс Майкл Дукакіс – це НЕ судова гілка влади! Отже, якщо Сакко і Ванцетті справді не винуваті – чому ж за 100 років справу так і не переглянули В СУДІ?! За нововиявленими обставинами. От якби выдбулася СУДОВА РЕАБІЛІТАЦІЯ Сакко і Ванцетті – у мене б не виникало запитань. А так – виникають!
    Бо, наприклад, Жанну д’Арк реабілітували В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ ще в 1455-1456 роках, після чого постановою римського папи Калікста ІІІ винесений вирок був визнаний юридично нікчемним.
    Навіть про перегляд “справи Ісуса Христа” (!) юристами я читав – хоча відтоді минуло, на момент перегляду справи, майже 2000 років…
    А от вирок Сакко і Ванцетті реабілітаційним СУДОМ не скасований і ЮРИСТАМИ не переглядався.
    3. Мабуть, ви не звернули увагу, але мене цікавлять “системні недоліки в «демократії №1 у світовому масштабі» в частині роботи ПОЛІЦІЇ”! Бо очевидно, що Сакко і Ванцетті закопали ПОЛІЦІЯ насамперед і суд – у другу чергу. А на поліцію тиснула влада… Отже, ІМХО, є якийсь СИСТЕМНИЙ НЕДОЛІК в системі демократичного устрою США, який за 100 років не був ліквідований… Ось що мене непокоїть!

    • Сергій Сірий | 09.06.2020 at 15:36 |

      А э в світі система устрою яка не має недоліків? “Дерево свободи час від часу треба поливати кров’ю тиранів і патріотів. Це його природне добриво.” – відома цитата Томаса Джеферсона (батька засновника тієї самої демократії начебто №1) хіба не містить системного недоліка з того погляду, що людське життя найвища цінність? Нам би недоліки систомоустрою України хоча б сформулювати, а США зі своїми розберуться… Як то хтось сказав “США завжди знайдуть правильне рішення, як тільки перепробують всі інші”, але вони можуть собі те дозволити, на тому живуть…

    • Ось саме цим ці два випадки, між якими 100 років, і схожі, що поліція все ж іноді намагається перевищити свої повноваження чи то у випадку тиску на свідків, чи то у випадку використання надмірної сили. Такі випадки є і будуть в майбутньому, бо вони – прояв людських рис (найгірших з них), але у тому й перевага демократії, що активне демократичне суспільство такі випадки не дає замовчувати і активно привертає до них увагу.

  6. Недо | 09.06.2020 at 15:11 |

    люди «покоління X», «покоління Y» та «покоління Z» не в тему- українською це- “Х*й Його Знає-таке собі “самодостатнє” покоління типу “не вчить мене життя, бо я на базарі роблю”.

    • Дмитро | 10.06.2020 at 06:42 |

      Спочатку прочитайте, що ці терміни означають, а потім вже верзіть свою нісенітницю. “Прежде кумекай, потом кукарекай” ?

  7. Walker | 09.06.2020 at 15:44 |

    Пане Тимуре, шановний! Шось я Вас незрозумів. Якщо провина тіх хлопів була ДОВЕДЕНА, або, судово НЕЗАПЕРЕЧЕНА в подальшому, то певно вони таки були тією босотою що “боролася” з чимось там, шляхом вбивств та пограбувань. Або все це вигадки поліціянтів, яки захищали мера там, чи губернатора від страшенних “розслідувань” робінгудів, чи то б пак – саккованцеттів. Та грець з ними, не варті вони часу на достименне вивчення шо воно там було.
    А от що до “системних недоліків”, тут прошу поглянути дещо “ширшє”. Головним, і на жаль невикоріненним нодоліком є вже сама підміна поняттям “демократія” фактичної ОХЛОКРАТІЇ! Так ось, на мою особисту думку, США, з свого початку, створювали, і майже створили більш-меньш дієві противаги системному захопленню охлосом безмежних та непідконтрольних властних повноважень. Ну, як змогли. Наразі відбувається навпаки, іх демонтаж під тиском того самого охлосу, та структур яки саме на його підтримку і спираються.

    • Віктор | 09.06.2020 at 16:14 |

      Walker
      “охлократія” – пропагандна вигадка. Що до крайності добре видно якраз у нас, із нашими “73%”. Як – в реальності – жодна не влада, владою були і є ті, які запросто зазомбували тих 73%. А 73% тільки зробили міточки в бюлетнях – це не влада…
      Точно те саме й у США та всіх інших франціях та німеччинах.
      Проблема в тому, що ці реально владні ляльководи, як виявилось, запросто можуть бути не те, що некомпетентними, а просто таки дебілами в самому по собі управлінні державою.
      Що у нас, що у США.

    • 100 лет назад все было несколько по другому. Загляните в историю развития профсоюзов на те же 100 лет назад, отличная была тема для создания криминальных детективов. Да и в остальном морально-этические нормы были несколько другими. А вот коминтерн после неудач прямой интервенции(революция на кончиках штыков) совков в 20 году начал действовать очень активно, так что волна протестов левых сил по всему миру видимо была пробой сил.

      • “Загляните в историю развития профсоюзов на те же 100 лет назад, отличная была тема для создания криминальных детективов” (с)
        *****
        О так! К/ф “Якось в Америці”, режисерська версія тривалістю 4 години 11 хвилин, відновлена режисером Серджо Леоне – от там американські профспілки періоду “сухого закону” дуже колоритно показані! Бо в 3-годинній театральній версії, яку ми з дружиною колись давно дивилися в кінотеатрі, було вирізано аж надто багато. Отож так – для детективів тема благодатна!

        • Центровий | 10.06.2020 at 20:18 |

          Стісняюсьспрасіть… а ви всю історію знаєте за фільмами?

          • Стісняюсьспрасіть… Шановний Центровий, а Ви уважно прочитали запитання, на яке я відповів?! Якшо неуважно – то я Вам не дохтур, звиняйте… Тоді пояснюю спеціально для тих, хто не вміє читати букви, складати їх у слова, а слова – у речення…

            PSN22 | 9 Червня, 2020 at 16:53 | Відповіcти
            Цитата:
            “Загляните в историю развития профсоюзов на те же 100 лет назад, отличная была тема для СОЗДАНИЯ КРИМИНАЛЬНЫХ ДЕТЕКТИВОВ”.
            *****
            Себто, PSN22 звертається до мене, як до письменника, і зазначає, що історія американських профспілок є прекрасною основою для створення детективів.

            Тимур | 9 Червня, 2020 at 18:26 | Відповіcти
            Цитата:
            “О так! К/ф “Якось в Америці”, режисерська версія тривалістю 4 години 11 хвилин, відновлена режисером Серджо Леоне – от там американські профспілки періоду “сухого закону” дуже колоритно показані! […] Отож так – для детективів тема благодатна!
            *****
            Тут я підтверджую, що тема для створення детективів на основі історії американських профспілок 100-річної давнини і справді благодатна. А в якості прикладу такого історичного детективу наводжу к/ф Серджо Леоне “Якось в Америці”.
            🙂
            Таким чином, в нашому короткому діалозі з PSN22 не йдеться про “пізнання історії за фільмами”. Це Ваша інтерпретація, причому геть необґрунтована. Ми з PSN22 говоримо не про “пізнання історії”, а про художню творчість в жанрі детективу (звісно – на основі вивчення документальних джерел). Якщо ж Ви не вмієте читати літери, складати їх у слова, а слова – у речення… Повторюю, я Вам не дохтур.

    • “Шось я Вас незрозумів. Якщо провина тіх хлопів була ДОВЕДЕНА, або, судово НЕЗАПЕРЕЧЕНА в подальшому, то певно вони таки були тією босотою що “боролася” з чимось там, шляхом вбивств та пограбувань. Або все це вигадки поліціянтів, яки захищали мера там, чи губернатора від страшенних “розслідувань” робінгудів, чи то б пак – саккованцеттів” (с)
      *****
      Щоб зрозуміти мене, треба врахувати мою систему поглядів. А вона – релігійна. І з цієї точки зору, прабатькові Ною були дані звище т.зв. “Сім законів Ноя”. І от саме сьомий закон Ноя проголошує необхідність побудови в суспільстві справедливої системи судочинства!
      Розумієте?! Я не можу і не буду нав’язувати свої погляди нікому на “ЛО” – тим не менш, знаючи про сьомий закон Ноя, я дуже уважно слідкуватиму, хто з людей персонально дотримується справедливості й яка держава будує справедливу систему судочинства. І наскільки справедливу…
      В справі Сакко і Ванцетті з несправедливістю якось дуже й дуже незрозуміло. В справі Флойда – також. Країна дислокації в обох випадках – США. Період – рівно 100 років.
      Отже, з цим треба розбиратися: де і в чому стався збій?! Де і в чому помилка?! Бо в Україні теж треба побудувати справедливу систему судочинства. А вчитися краще на чужих помилках, хіба ні?!

      • Віктор | 09.06.2020 at 17:17 |

        Говорите, що зі справедливістю судочинства стосовно Сакко і Ванцетті якось незрозуміло? І вважаєте, що треба розбиратись?
        А скільки мільйонів випадків за ці 100 років було, що судочинство взагалі не повернуло голови качан? А ніхто про те навіть не взнав і тривоги не піднімає?
        Чи ті люди недостатньо сачні або ванцетні, щоб ними хоч поцікавитися?
        Не подумайте, що це я про вас, це дуже загальнолюдське явище – шалена вибірковість “масової потреби справедливості”. При чому вибірковість та керується в жодному разі не якоюсь видатністю об’єктів свого вибору.
        І з ювілеєм сторічним теж не вийде, бо це явище вічне.

  8. Имел в свое время большой набор (около полусотни) карандашей разных оттенков производства “Сакко и Ванцетти”.
    Но кроме этого в молодости доводилось читать об исследованиях, которые якобы выявили реальную связь между фазами активности солнца и многочисленными действами. Как то: эпидемии, взрывные скачки численности насекомых, а так же политическая активность Homo sapiens (забастовки, демонстрации,беспорядки ит.п.)

    • Damian | 09.06.2020 at 20:05 |

      Дописувач Vazek, можливо, мав на увазі книгу О.Л. Чижевського “Земний відгук сонячних бур”. Але, незважаючи на повагу до його революційного, для того часу, припущення, вплив сонячної активності на глобільні людські потрясіння, є все ж дуже сумнівним. Так що до чого тут сонячна активність і страта Сакко і Ванцетті?

      • Гадаю, мається на увазі 11,5-річний (він же 23-річний) цикл сонячної активності: https://uk.wikipedia.org/wiki/Цикли_сонячної_активності

        • Перепрошую, але в Астрофізиці ці цикли – 11ти річний, 22х річний, та віковий (100 річний) відповідно, ще є 1000-літній (але то вже зовсім неосяжно…). А вплив – він є, просто його не дуже “видно”, бо Людина в порівнянні зі Всесвітом та його явищами – істота слаба та нікчемна.

          • “…ще є 1000-літній (але то вже зовсім неосяжно…)” (с)
            *****
            Ну, чому ж неосяжно?! Дуже навіть осяжно…
            В Києві є місцевість така – Голосіїво.
            Легенда каже, що там за наказом князя Володимира повбивали волхвів при утвердженні на Русі християнства. Одного з волхвів люди знайшли ще живим – от саме він прокляв Русь на 1000 років.
            Якщо це сталося в 988 році, то прокляття останнього волхва діяло до 1988 року.
            Що тут такого неосяжного?!
            Пхе!..

  9. “одіозний нардеп Ківа” взагалі якусь маєчню ніс:
    “У солідарність з американським народом, поділяючи їх національне горе у зв’язку з трагічною загибеллю чорношкірого великомученика. Як народний депутат України, пропоную оголосити тиждень жалоби і перейменувати в Києві проспект Степана Бандери в проспект Флойда! Також звертаюся до митрополита Єпіфанія з вимогою канонізувати невинно убієнного Флойда і призначити день вшанування його в церкві”.
    Ківа запропонував також внести ім’я Флойда в списки героїв Небесної сотні:
    “Звертаюся до прем’єр-міністра Шмигаля з вимогою виділення матеріальної допомоги в розмірі 10 мільйонів доларів сім’ї загиблого афроамериканця, борця за свободу і права чорношкірих людей! Прошу розглянути можливість включення Флойда в списки Небесної сотні, як людини, що почала “революцію гідности” в Сполучених Штатах Америки! Назавжди з Флойдом в серці”.
    Цей стахановець кулачної праці остаточно збожеволів, чи виконує ФСБ-е завдання??

    • Вот если бы он так активно требовал переименовывать “закоммунистиченные” объекты, так ведь нет.

    • Прямо идеально вписываются действия этого Кивы в версию “карнавализации”.И это далеко не дно абсурда.

      • Радий, що люди взяли ту мою статтю на озброєння 🙂
        Бо тепер ви бачите, яка кількість нібито “абсурду” ідеально вписується в модель розкручування “карнавалу нон-стоп” на наших теренах! А мати правильну точку зору на події – це вже великий плюс.

        • При всій повазі, пане Тимуре, до Вас і ваших публікацій, але хочу зауважити що вперше розкриту тему карнавалізації України я зустрів не у Вас, а в інших джерелах, як от оце:
          http://ukraine-analytica.org/carnaval/
          До цієї теми було прикуто увагу відразу після оголошення приголомшливих для багатьох результатів виборів 2019 року.

          • Ви й не могли зустріти тему карнавалізації ситуації в УКРАЇНІ “у мене”, бо першу статтю на цю тему (саме в контексті України!) я написав ще по результатам парламентської кризи 2007 року – а тоді, коли ще були гарячими “помаранчеві” настрої, мій матеріал відмовились публікувати навіть на веб-ресурсі OtherSide (був такий ресурс, заснований моїм товаришем-журналістом Володимиром Олійником з Радіо “Свобода”). Бо для 2007 року писати про “карнавалізацію” в контексті дуету Ющенка і Тимошенко було аж надто радикально! Олійник сказав, що за таку публікацію його OtherSide рознесуть на друзки і повернув статтю мені.
            🙁
            Довелося перекладати матеріал російською та відправити одному росіянину-опозиціонеру, який розкидав його в закритій розсилці на Subscribe.RU – іншого виходу просто не було! Тоді я отримав на розсилку декілька відгуків – від лайливих (“ах ты ж агент ФСБшный!!!”) до стримано-зацікавлених (“а ведь в этом что-то есть…”). Для мене була важливою саме реакція на цю статтю, бо вона означала, що мислю я, в цілому, вірно. А далі минав час, парламентська криза 2007 року забувалася, інфопривід втрачався. Потім Ющенка змінив Янукович, який діяв іншими методами. Але я й не сподівався на те, що Ви могли отримати мою статтю 2007 року по закритій розсилці – це було б неймовірним збігом! 🙂
            Ну, а другу спробу я вжив на “Світочі” – в матеріалі “Зелен…ий карнавал”:
            https://svitoch.in.ua/1715-zelen-yy-karnaval.html
            Я навмисно не квапився з цією публікацією, щоб мати конкретний ілюстративний матеріал з конкретних, очевидних усім діянь “клоуна-преЗЕдента”. Бо саму ідею відпрацював для себе за 12 років до того – в 2007 році. Навіщо ж квапитися?! Зате перші 100 днів ЗЕ дали чудовий матеріал, який ідеально вписався в контекст “карнавалізації”!

    • Вуйко з Донецька | 09.06.2020 at 19:27 |

      Хай Ківа перейменує себе на Флойда.

    • pan_futiy | 09.06.2020 at 20:28 |

      Georg | 9 Червня, 2020 at 16:36
      “одіозний нардеп Ківа” взагалі якусь маєчню ніс
      Мне кажется, что он просто троллит.
      Иногда сверхабсурдные высказывания лучше всего показывают не так ясно видимую абсурдность реальной ситуации.

    • РОМАН | 10.06.2020 at 00:11 |

      Ківа: “Прошу розглянути можливість включення Флойда в списки Небесної сотні” — приклад чергової карнавалізації. Тепер — героїв Небесної сотні.

  10. Валерій | 09.06.2020 at 17:51 |

    to Georg: А ви оце лайно Ківаве у повному обсязі притаскали сюди для чого? Збожеволіли, чи виконує-те ФСБ-е завдання?

  11. Олександр | 09.06.2020 at 19:04 |

    Перегукуються, Тимуре, ще й як!

  12. Наталія М. | 09.06.2020 at 19:54 |

    Автор: Литовченко Тимур

    Прекрасно помню карандаши “Сакко-Ванцетти”, которыми пользовалась в совке, но совершенно не помню, чем же они (“С-В”) так прославились. Вот, дякуємо шановному Тимуреві, который вкратце рассказал нам “боевой путь” этой парочки. Не хочу сильно углубляться в их биографию и вот почему. Если ИХ поддерживал совок, то они ОДНОЗНАЧНО были бандитами, мародёрами либо ещё кем-то наподобие. Потому, что руководство СССР никогда не поддерживало нормальных людей, а только тех, кто напоминал их собственную автобиографию. А мы все помним, откуда вышли лидеры как раннего совка, так, и позднего, как сейчас на эРэФии: погромщики банков (Коба, Камо), бандиты и серийные убийцы…. На совке поддерживали в пику Западу даже каннибала Бокассу! Не, ну, а чо? Зато людожер – за СССР! Ну, о чём можно дальше говорить? Поэтому, по аналогии, вытекающей из постоянной политики РСФСР/СССР/РФ – поддерживать негодяев и крайних маргиналов, считаю, что Сакко-Ванцетти виновны!

    @Однак лише після того, як одіозний нардеп Ілля Ківа запропонував перейменувати київський просп.Бандери на просп.Флойда — таки пригадав, звідки дме вітер пам’яті!..@

    Ну, все знают, что после убийства этого тёмнокожего Флойда, ФСБ подняла свои консервы по всему миру. Везде прошли демонстрации с “осуждением”. Ну, и попутно грабили магазины, бутики, кафешки… И это делали опять тёмнокожие! А геббельс-СМИ на Параше раздули это всё до небес! Опять этот Лепрозорий поднатужился и создал медийную картину мира в её однобоком видении! Они прокомментировали всему миру эти события к своей
    выгоде и в своей интерпретации, и заставили в ЭТО поверить большое количество людей! Кадыров, “академик” Мордора, послал в ООН требование, чтобы те осудили США! Мол, бесчеловечно фсьо это! И вот теперь психбольной (2-я группа инвалидности) Кива под действием своего Хозяина старого КГБ-шника Мертвечука озвучивает его кремлёвские бредовые идеи! Вот, так нас опять медленно и неуклонно при помощи таких гнилых, кремлёвских партий, существующих на деньги Мордора, как “За #опу”! Мертвечука или “Батькивщина/Дедовщина” Ти-Мошенницы, “Поникший голос” Сявки Вакарчука (существует на деньги Пинчука)и, канешна, самая главная партия предателей и непрофессионалов “Слуга Урода”(бабло Каломойши)! Только представьте себе, амигос, что вот этим всем негодяям противостоит только одна-единственная партия в ВР – партия Порошенко “ЕС”! Которая и отстаивает интересы Украины в отличие от предыдущих.

    • “Прекрасно помню карандаши “Сакко-Ванцетти”, которыми пользовалась в совке, но совершенно не помню, чем же они (“С-В”) так прославились” (с)
      *****
      Ага! Отже, навіть “динозаври старшого піонерського віку” і ті не завжди пам’ятали, що Сакко і Ванцетті – це не чоловік і дружина, а американські анархісти італійського походження!.. Отже, вже не даремно писав 🙂

      “Не хочу сильно углубляться в их биографию” (с)
      *****
      А я б на Вашому місці все ж таки звернув увагу на той ЧЕРВОНИЙ ШАБАШ (за кольором сорочок жалобного караулу), який після смерті Сакко і Ванцетті розгорнувся в США! Бо це мені ну дуже нагадує поховання Флойда в золотій труні…
      Отож цитую:
      https://ru.wikipedia.org/wiki/Дело_Сакко_и_Ванцетти
      =====
      Прощание с телами Сакко и Ванцетти и их похороны состоялись в итальянском рабочем квартале Бостона — 28 августа 1927 года. Отдать последнюю дань покойным пришли тысячи рабочих, комната утопала в венках от различных рабочих организаций. Погребальная процессия прошла по улицам Бостона к крематорию. Прах Сакко остался в Бостоне, а Ванцетти — 29 августа отправлен в Нью-Йорк.
      Владельцы всех публичных помещений Бостона отказались предоставить их для рабочего траурного митинга, поэтому он прошел под открытым небом. Секретарь комитета защиты Сакко и Ванцетти был позже приговорен судом к 1 году заключения за речь, произнесенную над прахом казненных.
      29 августа в одном из рабочих кварталов Нью-Йорка, где были выставлены для прощания фото и посмертные маски, снятые с Сакко и Ванцетти, побывали тысячи рабочих. У фото и посмертных масок был выставлен почетный караул рабочих в красных рубашках.
      =====
      Ну, як Вам картина олією?!

      • Damian | 09.06.2020 at 20:32 |

        Щоб сказати коротко, просто хотілось би підтвердити слова шановного пана Тимура: “Не даремно писав”!

    • pan_futiy | 09.06.2020 at 20:33 |

      Да, такие карандаши в совке были! 🙂 🙂 🙂
      Фабрики этого имени.
      Надо сказать, из всех совковых карандашей – лучшие, хоть и весьма паршивые. Все остальные – 100% мусор.
      Но когда мне в руки впервые попал чешский Koh-i-Noor… я понял, что и лучшие совковые карандаши – тоже мусор, которым невозможно чертить…

      • Оооооо!.. Коробку Koh-i-Noor мені подарувала мама, коли я поступив до КПІ – то був 1980 рік. А дотягнув я ту коробку точно й гарантовано аж до кінця роботи в ДКТБ ім.Є.О.Патона НАН України – себто, до лютого 1989 року!.. Отже, олівці Koh-i-Noor використовувалися лише в крайніх випадках для виконання особливо відповідальних креслень!!!
        🙂 🙂 🙂
        Божечки, що ж то за “прекрасне” життя було, якщо коробку якихось там олівців (!) розтягували на роки?!

        • Ой, перепрошую – в ДКТБ Інституту електрозварювання ім.Є.О.Патона НАН України! Отак вірно.

        • pan_futiy | 09.06.2020 at 21:24 |

          Тимур | 9 Червня, 2020 at 20:58

          …що ж то за “прекрасне” життя було, якщо коробку якихось там олівців (!) розтягували на роки?!..

          Зато сейчас, благодаря AUTODESK, Dassault Systemes и другим, обходимся без карандашей! 🙂

          • Andriy Moderator | 09.06.2020 at 22:50 |

            У детей в школе все карандашом. Шариковые ручки почти не используются. Ticonderoga.

  13. Наталія М. | 09.06.2020 at 19:59 |

    Сорри. Забыла добавить:”Вот, так нас опять медленно и неуклонно при помощи таких гнилых, кремлёвских партий, существующих на деньги Мордора,
    ….неуклонно тащат в стойло этой Биопомойки, от которой открестились уже почти все нормальные страны в мире!”

    • Damian | 09.06.2020 at 20:25 |

      Спасибо Наталии М. за то, что она напомнила о деятельности Камо и Кобы. Вообще говоря, парадоксом является то, что в, так называемом, первом “революционном” правительстве, которое взяло право говорить от имени трудящихся, на самом деле, трудящихся-то и не было. Там все члены этой компании всегда жили либо на пособия и пожертвования, либо грабежом и разбоем. Исключением был только … Троцкий! Он зарабатывал до этого себе на жизнь как журналист. Ну, конечно Наталия М. правильно подметила, что похвала от совка, – это своего рода уже тавро и диагноз. Будь то хоть Сакко с Ванцетти, хоть Анжела Дэвис. Вот только выдающийся гуманист Мартин Лютер Кинг случайно попал в любимцы совка.

  14. Наталія М. | 09.06.2020 at 20:54 |

    Тимур | 9 Червня, 2020 at 20:12 | Відповіcти
    @У фото и посмертных масок был выставлен почетный караул рабочих в красных рубашках.@

    Щиро дякую, шановний Тимуре! Так, это же опять-таки элементы “карванализации нон-стоп”! Ещё раз хочется подчеркнуть, что всё это было опробировано давно и ниточка ведёт в СССР, 20-й век, как и показал нам в своих предыдущих статьях наш Тимур. И я ничуть не удивлюсь, что все эти театральные моменты (красные рубашки и посмертные маски) были подсказаны кем-то из “коминтерщиков”, тем более, что их тогда товарисч Сталин наплодил в большом количестве! Коминтерн – это было сборище профессиональных убийц, мародёров и негодяев. Кстати, этот кремлёвский Дьяволёнок опять воскресил эту “замечательную” организацию, которая по всему миру опять занимается тем же самым: терроризмом, переворотами, отравлениями и т.п.

    Посмертные маски, кстати, культивировалось в совке.

    “Посетителям предлагается тоже «попрощаться» и перейти в подземный туннель, где в черных нишах подсвечены зеленым светом посмертные маски Троцкого, Дзержинского, Свердлова, Калинина, Фрунзе, Котовского, Кирова, Крупской, Плеханова и Сталина”.
    Подробнее: https://iz.ru/news/551022

    • Тут слід пам’ятати лише, що самі поняття “карнавалізації” та “карнавалу нон-стоп” в інтерпретації Бахтіна КДБ взяло на озброєння лише в 1960-1970-х роках – себто, років через 40-50 після процесу Сакко і Ванцетті.
      Інша річ, що свої культурологічні пошуки Бахтін почав саме в 1920-х роках! Себто, поняття “карнавалізації” та “карнавалу нон-стоп” склалися під впливом і на базі ідей, що буквально ширяли в повітрі у 1920-х роках. Зокрема, мені здається, що роботи Бахтіна буквально ВИПЛИВАЮТЬ зі знаменитої розширеної цитати В.В.Ульянова-Леніна:
      https://oper.ru/news/read.php?t=1051601527
      “Пока народ безграмотен, из всех искусств важнейшими для нас являются кино и цирк” (Полн. собр. соч. В.И. Ленина — 5-е изд. — Т.44. — С.579: Беседа В.И. Ленина с А.В. Луначарским)
      В обвуженому варіанті це звучить по-іншому:
      “Из всех искусств для нас важнейшим является кино” (В.И.Ленин)
      Але я віддаю перевагу саме оригінальній цитаті з бесіди Леніна та Луначарського саме через згадування ЦИРКУ. Бо ЦИРК – це і є невеличка модель “карнавалу нон-стоп” і “карнавалізації буття”!
      Оригінальна бесіда з Луначарським відбулася в лютому 1922 року. Отож роботи Бахтіна абсолютно точно вписуються в ленінський контекст, розвивають, доповнюють і деталізують його…

    • pan_futiy | 09.06.2020 at 21:55 |

      Наталія М. | 9 Червня, 2020 at 20:54
      …кремлёвский Дьяволёнок опять воскресил эту “замечательную” организацию, которая по всему миру опять занимается тем же самым: терроризмом…

      Эту “замечательную” организацию и воскрешать не надо было, потому что, перефразируя знаменитое
      https://www.youtube.com/watch?v=HnDFwHA2R_c
      можно сказать, что терроризм бессмертен, как и ГБ…

  15. Walker | 09.06.2020 at 23:52 |

    *****
    Щоб зрозуміти мене, треба врахувати мою систему поглядів. А вона – релігійна. І з цієї точки зору, прабатькові Ною були дані звище т.зв. “Сім законів Ноя”. І от саме сьомий закон Ноя проголошує необхідність побудови в суспільстві справедливої системи судочинства!
    *****
    С телефона придётся парусски… Что касательно Бней Ноах, то религиозного там только первые 2 заповеди. Ну и их автор 🙂 Остальные – сугубо материалистические! Ну и Седьмая, хоть там и маленькая недоработочка, вполне понятная на момент выдачи Завета, но на сегодняшний день уже существенная. Справедливость именно СУДЕБНОЙ системы проста и понятна – равный доступ и суд исключительно по закону. Редкий, кстати случай, когда “справедливость” трудно трактовать по разному.
    Але кал, але уроди! Перепрошую, законодатели… Вот где гноище, бездна, которая смотрит на тебя, хоть ты в неё и не заглядывал…

    • Так!!! Україні ще далеко-далеко до побудови справедливої судової системи, а отже – до виконання 7-ї заповіді Ноя. Ви лише підтвердили мої слова: “Перепрошую, законодатели… Вот где гноище, бездна, которая смотрит на тебя, хоть ты в неё и не заглядывал…” – за що Вам красно дякую!

  16. Наталія М. | 10.06.2020 at 16:32 |

    Тимур | 9 Червня, 2020 at 21:43 | Відповіcти
    @..зі знаменитої розширеної цитати В.В.Ульянова-Леніна:
    “Пока народ безграмотен, из всех искусств важнейшими для нас являются кино и цирк”@

    Продолжая дальше эту тему, можно сказать, что из этой главной фразы, на которой потом строилась вся политика совка, исподволь напрашивается следующий вывод: “чтобы и дальше всё оставалось, как есть – держи народ “безграмотным”, т.е. в неведении”.

    Что и требовалось доказать! Поэтому в совке активно культивировали:
    – Книжный “голод”. Зачем “винтикам” что-то читать, чтобы развиваться, думать, размышлять? Поэтому нам организовали серые будни без просвета.
    – Умных и порядочных, известных учёных в первые же годы после военного переворота 1917-го г. навсегда силком отправили заграницу на так называемых “философских пароходах”; а быдло осталось! Таким образом, у нации “вырезали” огромный пласт людей, которые могли бы чему-то хорошему научить/обучить пришедшую к власти гопоту. Но… не случилось.
    – Ну, что там много говорить – нужно читать Оруэлла! Это книга, видать, была настольной у лидеров совка! Вот, они то точно знали ей цену!

    • “Умных и порядочных, известных учёных в первые же годы после военного переворота 1917-го г. навсегда силком отправили заграницу на так называемых “философских пароходах”; а быдло осталось!” (с)
      *****
      Тим, хто уплив на “філософічних пароплавах” – їм ще пощастило: адже “прогнилу інтелігенцію” могли б і розстріляти! А натомість хоч життя залишили… 🙁

      “Но… не случилось” (с)
      *****
      А от саме тут я наштовхуюсь на себе, білого і пухнастого…
      Бо для мене найбільшою загадкою є я сам.
      Бо я не можу раціонально пояснити, як так сталося, що:
      – в 5-річному віці маленький хлопчик раптом усвідомлено починає гру довжиною в життя проти “Контори Глибокого Буріння” – і всіх обдуривши, виходить переможцем у цій грі?!
      – в трохи старшому, 11- річному віці той самий хлопчик задається ціллю стати письменником – і таки стає, саме в цьому (“письменницькому”) питанні не маючи жодної підтримки загалом ні від кого?!
      І от ситуація: (1) жодного раціонального пояснення нема, але (2) є факти, і проти фактів не попреш, тому -> (3) лишаються тільки ірраціональні припущення! Так ми доходимо до волі Божої. А це, в свою чергу, тягне перегляд бачення всього, що відбувається у світі. Тоді виходить, що у кого треба все одно проріжуться “нібито нізвідки” таланти і здібності: у одних – навчати, у інших – навчатися. Просто Бог веде Свою гру – настільки заплутану й масштабну, що людині дуже важко її осягнути.

  17. Наталія М. | 10.06.2020 at 16:35 |

    pan_futiy | 9 Червня, 2020 at 21:55 | Відповіcти
    @…можно сказать, что терроризм бессмертен, как и ГБ…@

    Прямо в яблочко, уважаемый pan_futiy!

  18. Наталія М. | 10.06.2020 at 16:38 |

    Walker | 9 Червня, 2020 at 23:52 | Відповіcти
    @Вот где гноище, бездна, которая смотрит на тебя, хоть ты в неё и не заглядывал…@

    Сильно сказано!

  19. Центровий | 10.06.2020 at 20:09 |

    Натяг сову на глобус. чо.

    • Центровий | 10.06.2020 at 20:21 |

      Це щодо статті та автора, не щодо коментарів.

  20. Тимур | 9 Червня, 2020 at 20:12 | Відповіcти
    “Прекрасно помню карандаши “Сакко-Ванцетти”, которыми пользовалась в совке, но совершенно не помню, чем же они (“С-В”) так прославились” (с)
    Ага! Отже, навіть “динозаври старшого піонерського віку” і ті не завжди пам’ятали, що Сакко і Ванцетті – це не чоловік і дружина, а американські анархісти італійського походження!.. Отже, вже не даремно писав ?

    “Не хочу сильно углубляться в их биографию” (с)
    Лично я вообще считал.что это один персонаж.какой то грузинский лётчик……=)?
    Спасибо…?

  21. Наталія М. | 12.06.2020 at 22:33 |

    Тимур | 10 Червня, 2020 at 19:57 | Відповіcти
    @Так ми доходимо до волі Божої. А це, в свою чергу, тягне перегляд бачення всього, що відбувається у світі. Тоді виходить, що у кого треба все одно проріжуться “нібито нізвідки” таланти і здібності: у одних – навчати, у інших – навчатися. Просто Бог веде Свою гру – настільки заплутану й масштабну, що людині дуже важко її осягнути.@

    Блискучий висновок! Знимаю капелюха! Не отрицаю, что Высшие Силы существуют и помогают нам иногда по жизни. Отрицаю попов, как проводников между Богом и человеком, и саму религию, как таковую.

    Не в тему. Вы меня увлекли своим красивым украинским языком. Решено – буду вчитися українською на Ваших книжках, а також на коментарях колег.

Comments are closed.