Судово–газовий пшик

Я правду о тебе порасскажу такую,
Что хуже всякой лжи.
Олександр Грибоєдов

Звичайно, є аксіомою, що місцевих газовиків турбують насамперед гроші, а не інтереси пересічних споживачів. Тому вони ігнорують будь-які правила, або пристосовують їх на свою користь і ошукують споживачів блакитного палива.

На початку 20-го століття Володимир Ілліч закликав охочих до чужого добра відібрати у буржуїв надбане. Відібрали. У вогні воєн, революцій та соціалістичної економіки за допомогою братніх партій, розтринькали. Примусили рабів будувати знову. Зокрема, проклали мережі газопроводів. Раби вважали це народним надбанням.

Прийшли нові часи і спритники створили Приватні акціонерні товариства з газопостачання та газифікації – «Донецькоблгаз» і далі більш ніж 40 таких «товариств». Такі собі акціонерні пилососи бабла. Не знаю, як зараз, але спочатку 24% акцій «товариства» «Донецькоблгаз» належало приватній особі і, як насмішка, його теж звали Володимир Ілліч (Шелудченко) Це той, котрий спочатку працював на посаді генерального директора державного підприємства «Донецькоблгаз» з 1991 по 1997 р..

Усі газові мережі, прокладені в радянські часи були державні, а фактично належали містам, тобто його мешканцям. Найцікавіше було би дізнатися, яким чином всі ці мережі – народна власність опинилася в приватних руках. Коли і яким чином державне майно: стала використовуватися лише задля збагачення керівників і власників міськ- і облгазів?

У 2009 році уряд нарешті схаменувся і Постановою №775 від 10.06.2009р. хотів повернути незаконно утримуване майно державних газорозподільних мереж – розподільні газопроводи, споруди на них, транспортні засоби спеціального призначення, а також проектно-кошторисну та виконавчо-технічну документацію. Президент В.Ющенко зупинив цю постанову своїм Указом 1097/2009 від 23 грудня 2009 року «Про зупинення дії постанови Кабінету міністрів України від 10 червня 2009 року № 775».

На сьогодні ПАТ «Донецькоблгаз» – одне з найбільших обласних газотранспортних підприємств України. Це понад 11 тис. км. сталевих газопроводів, 1478 газорегуляторних пунктів, більше 4,5 тис. працівників. Прибутки, мабуть, чималі, тільки не для маленьких українців.

Тому громадяни України повинні нарешті зрозуміти, що газові мережі їм не належать. Не належить їм також і газ, який видобувається з надр України. Це чужа корова і доять її інші люди.

Давня стаття Д.Менделєєва в «Дзеркалі тижня» №11 від 28.03.2009 р. мала таку назву: «Що заходить через трубу, а розходиться по кишенях». Автор ставив дошкульні запитання: «Куди зникають гроші споживачів газу? Звідки в України мільярдні борги за природний газ? Система міськ- і облгазів перетворилася на «чорну діру» для висмоктування грошей із держави і населення».

Не варто винаходити велосипед. В електроенергетиці є інвестиційна складова в тарифі, що дає можливість проводити модернізацію основних засобів виробництва. Також у повному обсязі відображаються амортизаційні відрахування, які є джерелом відновлення основних засобів. А до запровадження додаткової платні за доставку усі постачальники газу працювали збитково?

Отже, сплачуйте люди за потенційну можливість користуватися газом. З такою логікою треба усіх чоловіків засудити за зґвалтування, бо мають таку ж потенційну можливість.

На кінець лютого 2020 року заборгованість населення за постачання та розподіл природного газу склала 28,6 млрд. грн. Звідки з’явилася така величезна заборгованість?

http://oilreview.kiev.ua/2020/04/01/naselennya-u-lyutomu-zaborguvalo-majzhe-30-mlrd-grn-za-postachannya-ta-rozpodil-gazu/

08.04.2020 «Донецькоблгаз» списав борги підприємств за газ на рахунки населення.

https://novynarnia.com/2020/04/08/donetskoblgaz-spisav-borgi/

Служба безпеки України викрила топ-менеджмент ПАТ «Донецькоблгаз» на розтраті природного газу на мільярди гривень.

Про це 8 квітня 2020 р. повідомляє пресслужба СБУ.

«Співробітники спецслужби встановили, що деякі промислові підприємства Донеччини з 2017 року споживали державний природний газ безкоштовно. При цьому керівництво ПАТ «Донецькоблгаз» «перекидало» борги за спожиті комерсантами енергоресурси на рахунки мешканців області», – йдеться у повідомленні.

Таким чином сформувалась штучна заборгованість населення за нібито спожитий газ на понад 1,7 мільярда гривень. Для цієї оборудки зловмисники розробили та впровадили у роботі компанії програмне забезпечення з прихованою функцією ведення подвійної бухгалтерської звітності.

Правоохоронці провели обшуки в «Донецькоблгазі» та за місцями проживання керівництва компанії і вилучили речі й документи, які підтверджують злочин.

Невдовзі фігурантам справи мали оголосити підозри в розтраті чужого майна в особливо великих розмірах та зловживанні службовим становищем та обрати запобіжні заходи. Їм загрожувало від 7 до 12 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

З ухвали одного із багатьох судових рішень. 23 квітня 2020 року:

«Прокурор вказує, що відповідно до отриманої інформації, невстановленими службовими особами ПАТ «По газопостачанню та газифікації Донецькоблгаз» (скорочена назва – ПАТ «Донецькоблгаз») створено злочинну схеми, спрямовану на розтрату державного майна (природного газу) в особливо великих розмірах, а також формування штучної заборгованості населення за нібито спожитий природний газ».

«Отримані відомості свідчать про те, що фінансово-господарські взаємовідносини ПАТ «Донецькоблгаз» із зазначеними підприємствами мають фіктивний характер». (назви підприємств не перелічую –Автор)

«Операції щодо придбання газу у вказаних підприємств ПАТ «Донецькоблгаз» проведені з метою виводу коштів, які у подальшому обготівковуються, чим спричиняються збитки в особливо великих розмірах, у тому числі і державним інтересам».

«З метою приховування цих негативних явищ, невстановлені на цей час посадові особи ПАТ «Донецькоблгаз» ведуть подвійну бухгалтерську звітність, а також вносять завідомо неправдиві відомості до офіційних документів чим збільшують борг населення на суму коштів виведених в адреси підприємств з ознаками фіктивності».

«Таким чином, щомісяця штучно створений борг населення за нібито спожитий природний газ збільшується та рівномірно розподіляється на особові рахунки споживачів».

«Встановлено, що до зазначених правопорушень можуть бути причетні Голова Правління ПАТ «Донецькоблгаз», Перший заступник Голови Правління ПАТ «Донецькоблгаз», Директор фінансовий ПАТ «Донецькоблгаз», Головний бухгалтер ПАТ «Донецькоблгаз»».

07 травня 2020 року Печерський районний суд міста Києва у Справі № 757/17028/20-к:

«…розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції з Краматорським міським судом Донецької області клопотання прокурора відділу процесуального керівництва в особливо важливих кримінальних провадженнях Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням органів поліції і фіскальної служби та у кримінальних провадженнях щодо організованої злочинності Офісу Генерального прокурора Петросяна А.М. про відсторонення підозрюваної від займаної посади і УХВАЛИВ:

«В задоволенні клопотання прокурора відділу процесуального керівництва в особливо важливих кримінальних провадженнях Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням органів поліції і фіскальної служби та у кримінальних провадженнях щодо організованої злочинності Офісу Генерального прокурора Петросяна А.М. про відсторонення підозрюваної від посади фінансового директора ПАТ «Донецькоблгаз» –ВІДМОВИТИ».

В постанові № 757/15484/20-к Печерський суд м. Києва ПОСТАНОВИВ:

«Клопотання прокурора відділу процесуального керівництва в особливо важливих кримінальних провадженнях Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням органів поліції і фіскальної служби та у кримінальних провадженнях щодо організованої злочинності Офісу Генерального прокурора Петросяна А.М. про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно підозрюваної ЗАЛИШИТИ БЕЗ ЗАДОВОЛЕННЯ».

«Застосувати відносно підозрюваної запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, заборонивши їй цілодобово залишати місце свого проживання, за виключенням необхідності отримання медичної допомоги, строком до 08.06.2020 року, включно.

Покласти на підозрювану наступні обов`язки:

– здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну;

– носити електронний засіб контролю.

Слідчий суддя С.В. Вовк

Всі інші підозрювані особи на момент написання статті працюють на своїх посадах.

 

Yaroslav

20 Comments on "Судово–газовий пшик"

  1. Все…..Куртина.

  2. Віктор | 28.05.2020 at 18:16 |

    Ну і що ж ви їм зробите, якщо вони привласнили тобто вкрали не тільки всю ту народну-державну власність. Вони привласнили і парламент, який клепає зручні їм закони. Вони привласнили і судову систему, яка “судить” так, як їм треба.
    Куди тим графам та баронам із феодального минулого!
    А наївняки хай жаліються, що тут “камунізьм”…

  3. Артем | 28.05.2020 at 18:29 |

    … Спочатку розбивається склотара, а потім підкрадається п%;”!ц … (с) Митець

  4. Gruffurd | 28.05.2020 at 18:32 |

    Ну, суддя Вовк, це ж всім відомо, незалежніший, ніж Сполучені Штати, а непідкупний який(їх два, насправді, один трудиться в Печерському суді, інший – Київському окружному адмінсуді, вони не родичі, але падлюки, що один, що другий)! Він же ж не за гроші, він виключно з інтересів правосуддя. От по кому гілляки плачуть, ще з часів Майдану. І ще Портнова їм до купи, щоб сумно не було.

    • Віктор | 28.05.2020 at 18:42 |

      Йохохо… Якби за таку необхідну справу взялися – гілляк був би дефіцит!

  5. Эта наріту ни интиресна. Давай про картины пороха.

  6. На жаль, пан Ярослав взявся висвітлювати тему, якою зовсім не володіє, або ж свідомо спотворює.

    • Андрій Дар | 28.05.2020 at 19:51 |

      Якщо знаєте більше- розкажіть.
      Бо Ви декларуєте, щр знаєте.

    • Gruffurd | 28.05.2020 at 20:10 |

      Я бачу ви в темі, то просвітіть нас, сірих. А ми вам подякуєм.

    • Прошу Пана, інформацію сюди…

  7. Юрко | 28.05.2020 at 21:22 |

    У вас є лічильник, він державний. Він не крутився , але ви пишете на нього мільйон. Вам за деяку мзду дають контракт на поставку. Держава закриває борг. Ви розраховуєтеся по контракту і отримуєте відкат, Трохи роздаєте … Вся заборгованість по газу, електриці, нафтопродуктам, добривам з рашою це такі контракти. Пам*ятаєте як на раші кричали, що Україна вкрала газ, тоді трохи не спалили малину, а суми там були за три ярда. А як народ думає наші рідні олігархи мільярди заробили? А як шахтарі клацали касками під кабміном, тоді на теплових станціях списали таку кількість вігілля, що грошей в бюджеті не хватило. Так само як вугілля зараз поставляють з раші, тільки вагонів ніхто так і не знайшов.

  8. Судово газовий пшик.
    Коротко.
    «Усі газові мережі, прокладені в радянські часи були державні, а фактично належали містам, тобто його мешканцям. Найцікавіше було би дізнатися, яким чином всі ці мережі – народна власність опинилася в приватних руках.» – НЕ дізнаєтесь, усі газові мережі , прокладені в радянські часи, та в часи незалежності за державні кошти та кошти НАСЕЛЕННЯ – по теперішній час знаходяться у ДЕРЖАВНІЙ власності, на відміну від маси іншого майна, яке дійсно перейшло у приватну власність. Облгази користуються трубами на підставі договорів з Держмайном на безоплатній основі. Чому на безоплатній, можна дискутувати довго, але якщо коротко – за все в кінці-кінців платить споживач ( я та ви).
    «У 2009 році уряд нарешті схаменувся і Постановою №775 від 10.06.2009р. хотів повернути незаконно утримуване майно державних газорозподільних мереж» – Якщо сказати, що цю постанову протягнула вОна, то можна більш нічого не говорити. Враховуючи її проХВеналізм у газовій сфері наважко зробити висновок, що вОна вирішила взяти облгази під своє крило, бо на той час практично у всіх облгазах зберігалась державна частка більше ніж 50%+1 акція, тобто вони де-факто були державні, Це вже в 2012 році інший проФФесор зробив аукціон небаченої щедрості, розпродав великі частки акцій та списав борги облгазам, завдяки такій схемі облгази дістались новим власникам безкоштовно. На прикладі Фірташа це виглядає так: Фірташ бере кредит у своєму банку «Надра», за цей кредит скуповує акції облгазів. Яник списує борги, у облгазів на списану суму ( сотні мільйонів грн.) з’являться прибуток, з якого вперше і в останнє облгази виплачують дивіденди у розмірі сотень мільйонів гривень. Все просто та красиво.
    «Не варто винаходити велосипед. В електроенергетиці є інвестиційна складова в тарифі, що дає можливість проводити модернізацію основних засобів виробництва. Також у повному обсязі відображаються амортизаційні відрахування, які є джерелом відновлення основних засобів. А до запровадження додаткової платні за доставку усі постачальники газу працювали збитково?» Тут взагалі вищій клас маніпуляції, на кшталт з «Півничним потоком» 1 та 2, про що Антиколорадос недавно докладно писав. Проаналізуєм. Розпочали розмову за газ, аз’їхали на електроенергетику. «А до запровадження додаткової платні за доставку усі постачальники газу працювали збитково?» Доставка та постачання газу це ТРИ різні види діяльності ( а саме транспортування, розподіл і власне постачання), які за Законом повинні здійснювати три РІЗНІ суб’єкти господарювання. Облгази здійснюють розподіл. Так от Постачальники працювали з прибутком, а Облгази – дійсно зі значними збитками. Отже викладено все ніби й правильно, але перевернуто з ніг на голову.
    «Отже, сплачуйте люди за потенційну можливість користуватися газом. З такою логікою треба усіх чоловіків засудити за зґвалтування, бо мають таку ж потенційну можливість.» Порівняння хоч і феєричне та вкрай недолуге. Так розмірковуючи, треба ізолювати взагалі усіх, як потенційних крадіїв, чи вбивць. А в реальному житті платі за доставку газу існують майже повні аналоги. Наприклад мобільний зв’язок, доступ до Інтернету- повна аналогія, але ні в кого, на диво, не викликає обурення.
    Тепер кілька слів по кримінальній справі. «Співробітники спецслужби встановили, що деякі промислові підприємства Донеччини з 2017 року споживали державний природний газ безкоштовно. При цьому керівництво ПАТ «Донецькоблгаз» «перекидало» борги за спожиті комерсантами енергоресурси на рахунки мешканців області», а в судовій справі, про це жодного слова. ОСОБІ_1 інкременується те, що вона переказувала гроші фірмам постачальникам газу, які начебто не мали договорів на транспортування, але не вказується, чи по факту був газ поставлений , чи ні. Якщо газ поставлений був, то «з цього роя не буде ні….чого». Якщо ж ні, то чому винна лише ОСОБА_1?
    Можна ще багато чого написати, але ліньки, та й спати хочеться.

  9. Олександр | 28.05.2020 at 21:26 |

    Хіба ж тільки вкрадений та “у чорну” реалізований своїм газ зписують на населення?!
    А з гігакалоріями на опалення хіба не те саме?!

  10. Те що перекидали борги на населення,вірю, але природа цих боргів може бути зовсім інша, а скоріш за все комплексна.

  11. Вовк | 28.05.2020 at 22:47 |

    вважаю, що тема газу не розкрита!

  12. Горожанин | 29.05.2020 at 10:19 |

    невстановленими службовими особами ПАТ «По газопостачанню та газифікації Донецькоблгаз»
    БЕСПОДОБНО!
    В компании могут работать и принимать решения “невстановлені службові особи”
    Книга рекордов Гиннеса…

    • Yaroslav | 30.05.2020 at 09:49 |

      Невстановлені службові особи:
      Голова Правління ПАТ «Донецькоблгаз», Перший заступник Голови Правління ПАТ «Донецькоблгаз», Директор фінансовий ПАТ «Донецькоблгаз», Головний бухгалтер ПАТ «Донецькоблгаз»».

  13. Yaroslav | 29.05.2020 at 11:24 |

    Для OPERA 28 Травня, 2020 at 21:24
    Я уявив таку можливість – мою власність-квартиру орендують безоплатно і примушують мене сплачувати за її обслуговування. Це правильно.
    Шахраїв викрила СБУ, але суд їх практично їх виправдав. Це теж правильно.
    «Чому винна лише ОСОБА_1?» Про це спитайте у Вовка.
    Ви забули надати пораду тим, на кого списали витрачений газ підприємств.
    OPERA гіпотетично припускає, нібито Ю. Тимошенко мала намір «взяти облгази під своє крило». Згідно з цією логікою припускаю, що якби на президентських виборах 2010 року перемогла Тимошенко, а не «свой парень», то й агресії рашки можливо б і не було. І залишилися живими тисячі українці. (За останніми даними управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН) з 14 квітня 2014 року до 31 березня 2020 року жертвами агресії стали близько 41-44 тисячі осіб.)

Comments are closed.