Про мавп і людей (Частина 2)

З електродом в голові

Та й загалом, навряд чи можна відшукати щось більш дратівливе для людей, ніж тезу про «обраний народ». От саме тому я й вдячний шановному Олександрові за його коментар, що своїм запитанням він, як-то кажуть, поцілив у десятку.

Бо з точки зору людей як воно виглядає?! Найбільш виснажливою і найменш престижною є важна фізична робота. Чим нижчий соціальний щабель в суспільстві людина посідає — тим більше вона займається бездумною, монотонною, виснажливою фізичною роботою. Недарма в англійській мові слово «robot» є запозиченням з чеської, здійсненим завдяки Карелу Чапеку і його п’єсі «R.U.R.»: адже саме на роботів, по ідеї, й має перекладатися важка фізична РОБОТА… І навпаки, чим соціальний статус людини вище — тим інтелектуальнішою стає її праця.

Доходить до того, що найвищі позиції в людській ієрархії передбачають наявність у VIP-персон цілого почту, який призначений спеціально для того, аби господарі навіть пальцем не ворухнули! І цим особистим почтом VIP-персони спеціально управляють — «помикають», для почту розробляється цілий церемоніал з жорстким розподілом обов’язків між окремими слугами і служанками, лакеями, покоївками, пажами чи «козачками»… Але то вже місцеві особливості, основний же принцип скрізь однаковий:

  • — «робоче бидло» кублиться на найнижчих щаблях, там воно важко «пахає» фізично, в поті чола свого їсть хліб свій і т.ін.;
  • — зате «бомонд» веде веселе, сите й безбідне життя, сповнене радощів, і як казав Шолохов — «ксплоатирует чужим трудом»;
  • — а коли йдеться про якогось «царя царського» чи «короля королівського»… о-о-о!.. той загалом весь день у себе на троні сидить (або навіть лежить), їсть лише «медяники» та п’є «заморські вина», на всіх кричить, а при потребі як в пику зацідить — і що ти йому зробиш?!

Природно, випадає з уваги, що чим на вищий соціальний щабель піднімається людина — тим складніші й важчі управлінські функції вона виконує! Та ще й у більшій кількості… Інтелектуальна праця й менеджмент у соціальних «низів» не вважаються складною роботою, що вилилося в прислів’я: «Лантухи тягати — це не язиком молоти». Або як там було в культовому радянському к/ф «Чапаєв»?! «Ні, Петько, в міжнародному масштабі я не можу: мов я не знаю». А якби той кіногерой «знав мови» — то міг би і «в міжнародному масштабі» по-дурному підставити під ворожий удар свій «міжнародний» штаб?! Не кажу про історію реального В.І.Чапаєва — але в радянському фільмі це виглядає саме так…

А тепер уявіть, що вийде, якщо ідею про «обраний народ», як її бачать люди, натягнути на «глобус» отакого комплексу уявлень?! А вийде саме вона — ота сама конспірологічна теорія «міжнародної сіоністської змови»! Бо для чого оті «сіоністи» можуть оголосити себе «обраним народом»?! Ага, ага — саме для того, щоб посісти позицію «царя царського» і «короля королівського» над рештою народів, шоб усіма іншими «помикати», щоб усім безкарно «товкти пику». І щоб перед «сіоністами» усі плазували.

А тепер спробуємо перевернути це уявлення. Ну так, згоден: люди не можуть до кінця зрозуміти ні мотивів дій і цілей Бога, ані суті обкатуваної «соціальної технології». Тим не менш, спробую вдатися до певної аналогії…

Наприклад, вчені роблять якийсь експеримент над мавпами. Яких мавп обрати?! Шимпанзе?.. Горил?.. Орангутангів?.. Гібонів?.. Бонобо?.. Павіанів?.. Макак?.. Все залежить від цілей експерименту, розуміння яких мавпам недоступне. А отже, недоступні й параметри відбору.

Але припустимо, що зрештою з-поміж усіх мавп, які тільки існують, вчені за відомими лише їм параметрами обрали… якусь Бібізяну! Посадили її на спеціальне крісло, прикрутили до нього ремінцями, голову зафіксували держаками, розкрили Обраній Бібізяні череп, встромили в нього електроди, підключили до осцилографів — і пішли заміряти параметри! Як відреагує мозок піддослідної Бібізяни, якщо її напоїти дистильованою водою?.. А якщо цукровим сиропом?.. А якщо Бібізяні дати пічєнюшку?.. А якщо сємкі?..

А між тим, по ходу експерименту Обрана Бібізяна починає хизуватися:

— А погляньте на мене: я ж ОБРАНА!!! У мене в голові ондо стирчать три електроди золоті й ще два — платинові!.. Переді мною вчені-боги на цирлах ходять, цукровим сиропом мене поять, пічєнюшками й сємками, очищеними бананами та горішками годують!.. Мене обслуговують та охороняють!.. В той час як ви — пересічні не-обрані в лісі живете, від хижаків постійно тікаєте й самі собі питво та їжу добуваєте…

Більш того ті самі не-обрані мавпи: шимпанзе, горили, орангутанги, гібони, бонобо, павіани, макаки і т.ін. — всі вони раптом починають заздрити Обраній Бібізяні й нарікати:

— А чому це її обрали, а не мене?! Я теж хочу мати в голові три… ні — п’ять золотих електродів і десять платинових!!! Теж хочу цукрового сиропу, пічєнюшек і сємок!.. Хочу, щоб переді мною вчені-боги на цирлах бігали!..

Ось як це виглядає. Хоча експеримент є експеримент, і вчені не давали Обраній Бібізяні ніяких гарантій збереження її здоров’я і самого життя… А раптом її почнуть не поїти й годувати, а, наприклад, струмом лупити?! Чи закапають в очі розчин прального порошку. Або заразять вірусом і почнуть на Обраній Бібізяні новітні лікарські засоби випробовувати. Повторюю: мотивів і цілей, а також суті досліджень вчених мавпи не розуміють.

Втім, найкарколомніше виглядає ситуація, коли якась мавпа таки ублагає вчених, і вони також долучать її до своїх експериментів: теж знерухомлять, вскриють черепушку, натикають в мозок електродів… Все це може дуже й дуже здивувати Обрану Бібізяну №2 — бо чекала вона явно іншого, а тут така засада, що ой!..

Ну, то як це виглядає?.. Але якщо можна допустити таке щодо лабораторних вчених-людей і мавп, як одного з різновидів піддослідних тварин, використовуваних заради науки, то чому не можна віддзеркалити цю ситуацію на Бога-творця і людей, на яких вищі сили обкатують, апробовують певні «соціальні технології»?!

(далі буде)

19 Comments on "Про мавп і людей (Частина 2)"

  1. Бурнаш | 29.05.2020 at 09:42 |

    “Временные правила о евреях”, що їх 3 травня 1882 року на хвилі погромів ухвалив міністр внутрішніх справ Нікалай Іґнатьєв, забороняли євреям мешкати на селі , подібний зако був і в Німеччині, по якому, євреям заборонялося купувати і обробляти землю а також займатися ремеслами ЩО лишалося?

    • Фінансова сфера й лишалася. Або ремісництво. Або торгівля.

      • Леонід | 29.05.2020 at 20:31 |

        А как же одесские биндюжники и рыбак Костя ? Чай не лихварі…

        • Леонід | 29.05.2020 at 20:33 |

          Но бандит Япончик чисто интеллектуал, бесспортно

        • Самозайняті бізнесмени. Дрібний бізнес. Прирівнюється до ремісників 🙂

  2. Валентин | 29.05.2020 at 12:32 |

    Але у євреїв є бонус-із всіх людей які тоді жили,тільки Авраам добровільно згодився на цей тест.Якби першим був інший,то і народ був би обраний інший

    • Вовк | 29.05.2020 at 13:38 |

      тобто ПОГОДИВСЯ??? якщо з # Буття 2:7
      ⁷ І створив Господь Бог людину з пороху земного. Буття 2:7
      то чим то не ґомункул??? а ЯКИЙ є вибір у ґомункула…

  3. “…Бо для чого оті «сіоністи» можуть оголосити себе «обраним народом»?! Ага, ага — саме для того, щоб посісти позицію «царя царського» і «короля королівського» над рештою народів, шоб усіма іншими «помикати», щоб усім безкарно «товкти пику». І щоб перед «сіоністами» усі плазували.”
    ______________________________
    Это Вы описали мрії не еврейского народа, а совсем другого, который только и мечтает, чтобы перед ним все плазували, а он всеми помыкал и морды рихтовал.Вот только не получается такого у него.И от злобы, что не получается, и от зависти к другим, кто может быть успешнее их, он и ненавидит и евреев и украинцев, и всех остальных более успешных.Более успешных и ненавидят, ибо не могут встать с ними вровень.А “виноват” в этом как раз “естественный отбор”, который и закрепляется в генах.Что, например, мешало веками палестинцам создать передовое и мощное государство на тех же землях? Менталитет, вера? Или результат “естественного отбора”?

    • “Это Вы описали мрії не еврейского народа, а совсем другого, который только и мечтает, чтобы перед ним все плазували, а он всеми помыкал и морды рихтовал” (с)
      *****
      Все вірно – це не мрії єврейського народу! Це справді дещо інше – УЯВЛЕННЯ “зовсім іншого” народу (у якого “нічого не виходить”) про єврейську мрію…
      🙂 🙂 🙂
      Бо про що іде може мріяти Ємеля, який тільки і вміє, що лежати на печі у напіврозваленій закіптюженій хатинці та длубатися в пупі?! Ясен перець, він мріє про чарівну Щуку, яка все робитиме замість нього, про півцарства і царівну Несміяну в якості дружини. Бо тобі він з напіврозваленої закіптюженої хтинки перебереться в царські хороми… До речі, не забувши перетягнути туди ж і пічку, на якій він пролежав стільки років!..

  4. Якщо вже звернулися до теми Бога і людини, то ВСІ ЛЮДИ Є БОГООБРАНИМИ. Принаймні прихильники Біблії та Тори. Це витікає з Тори (вона ж – перша частина Біблії). Бо всі люди на Землі є нащадками Адама і Єви. В іншому випадку – їхні пращури десь згрішили з тваринами…

    • “Бо багато покликаних, та вибраних мало” (Матв. 22:14). Нащадками Адама і Єви є всі, не заперечую. Але переважна більшість людей просто ігнорує всі ці “складні абстрактні питання, відірвані від життя”, і живе так, як живеться. Зараз це називається “жити по приколу”. І зокрема, голосувати за ЗЕ… Отакий у цих людей і результат!

      • А може хтось таки згрішив з віслюками або баранами? Бо “Язанівонігаласавал”, “Я протів Парашенка”. А коли питаєш: “Де в бюлетені була графа “Проти”?” – бекають щось неззрозуміле…

        • 🙂 🙂 🙂
          Знаєте… Шановний Анти-Колорадос Вам може пояснити. що є такий принцип презумпції невинуватості. Отож щоб не порушувати цей принцип, я не стану підозрювати людей (тим паче, предків) у скотолозтві. Я краще подумаю про колесо Сансари й масове переселення душ баранів у людські тіла! Це все ж таки краще, бо Екклезіяст 3:21 (“Хто те знає, чи дух людських синів підіймається вгору, і чи спускається вділ до землі дух скотини?”) непрямо вказує на те, що цар Соломон був знайомий з поняттям колеса Сансари і що Біблія, чесно кажучи, не забороняє переселення душ… Там часом, скотолозтво з віслюками й бананами, за Законом, має однозначно каратися через побиття камінням. А це якось не комільфо. Тому краще давайте про переселення душ!
          🙂 🙂 🙂

          • Давайте. “А если туп, как дерево – родишся баобабом. И будешь баобабом 1000 лет, пока помрешь…”
            Але ж таки Содом і Гоморра…

    • Юрій | 30.05.2020 at 13:25 |

      Не факт, що всі є нащадками Адама і Єви.
      Біблія – це всього лиш скінченний набір символів, сторінок, інформації і знань. Але є безліч речей, які не описані у Біблії, проте це реальна реальність – таблиця Менделєєва, закони фізики, хімії, біології та генетики, матеріалознавство, та інше. Всі ці речі існували і 5000, і 100.000 років назад (скільки точно по Біблії виходить існує наш світ? Чи коли був створений Адам?)
      Так от, у африканців/китайців/європейців точно спільне коріння? Чому ж вони так разюче відрізняються?
      Я ж у рамках цієї дискусії можу припустити – а якщо Адам і Єва не перші люди на Землі? Якщо раптом 50.000 років тому, чи 5 мільйонів – якось схоже був створений представник африканського народу, чи якогось іншого, і цілком логічно, не нашим Богом, а якимось іншим? І ті події просто напросто “упущені”, неописані у нашій Біблії? Адже у Біблії прямо згадується, що інші боги є, і прямо забороняється їм поклонятись! А ще інші Боги, наприклад, створили китайців (у той же час, чи інший – невідомо). Відповідно, Земля могла бути досить заселеною (чи майже вимерлою, якщо були якісь катаклізми) на час появи Адама і Єви.

  5. Andriy Moderator | 29.05.2020 at 19:29 |

    “Природно, випадає з уваги, що чим на вищий соціальний щабель піднімається людина — тим складніші й важчі управлінські функції вона виконує!”

    Чем выше, тем больше ответственность, тем выше цена ошибки.

    • РОМАН | 29.05.2020 at 20:47 |

      Маленька ремарка: не виконує складніші й важчі управлінські функції, а повинна виконувати. Маємо живий приклад в Україні.

  6. Зерно | 30.05.2020 at 14:48 |

    Знову за рибу гроші. Здається до категорії монотонної, некваліфікованої чи як там назвав дописувач працю, віднесли наприклад вихід зранку на покос трави на сіно косарів з косами, а я ще застав та покосив, хіба то бездумна робота? Не плутайте грішне з праведним. Ходіння за плугом, посів зерна, доглядання за худобою, кування заліза… Вам ще називати? Якщ людина не знаходе прекрасне у тому роді діяльності, яка їй відкрилася у цьому втіленні -ніякого байдикування у іншому не буде. Якось так, але не точно:-D

Comments are closed.