Газова веремія

Удивляется народ:
– Что реформа нам даёт?
– А реформа вам не б…ь,
Чтобы каждому давать.
З народної творчості.

 

Ще з давніх совєцьких часів слово «реформа» лякало людей незгірше ніж слово «війна». Звичайні громадяни розуміли в чиїх інтересах ці реформи запроваджується, попри запевнення влади. Багато різних реформ пройшлися по людях важким катком. Згадаємо хоча б українське введення в обіг гривні. На друге вересня 1996 року за один долар давали 1,76 грн. З висоти сьогоднішнього дня ми розуміємо, що хтось добряче заробив на такому пониженому курсі, бо передбачав здешевлення гривні. Адже реформа впроваджується не для всіх, а лише для обраних, які на цьому мали добрячий зиск.

Уряд України колись схаменувся і Постановою №775 від 10.06.2009р. «Про підвищення ефективності управління державним майном газорозподільних мереж» хотів повернути незаконно утримуване майно державних газорозподільних мереж – розподільні газопроводи, споруди на них, транспортні засоби спеціального призначення, а також проектно-кошторисну та виконавчо-технічну документацію. Це державне майно використовувалось лише задля збагачення керівників і власників міськ- і облгазів і в ремонт газорозподільних мереж кошти майже не вкладались. Адже народна власність повинна приносити користь народу, а не окремим ділкам. Ці нахаби страшенно раділи, коли Президент України Віктор Ющенко скасував рішення Кабінету міністрів про передачу компанії НАК «Нафтогаз України» майна державних газорозподільних мереж. Про це йшлося в Указі В.Ющенка 1097/2009 від 23 грудня 2009 року «Про зупинення дії постанови Кабінету міністрів України від 10 червня 2009 року № 775». Постанова уряду не відповідає Конституції України, вважав Президент.

Ще на початку 20-го століття Володимир Ілліч закликав охочих до чужого добра відібрати у буржуїв надбане. Відібрали. У вогні воєн, революцій та соціалістичної економіки за допомогою братніх партій, розтринькали. Примусили рабів майже безоплатно будувати знову. Зокрема, проклали мережі газопроводів. Раби вважали це народним надбанням. Так їх запевнили.

Усі газові мережі, прокладені в радянські часи були державні, а фактично належали містам, тобто його мешканцям. Найцікавіше було би дізнатися, яким чином всі ці мережі – народна власність опинилася в приватних руках. Коли і яким чином державне майно – розподільні газопроводи, споруди на них, транспортні засоби спеціального призначення, а також проектно-кошторисна та виконавчо-технічна документація стала використовуватися лише задля збагачення керівників і власників міськ- і облгазів.

Прийшли нові часи і спритники створили Приватні акціонерні товариства з газопостачання та газифікації – «Донецькоблгаз» і далі більш ніж 40 таких «товариств». Такі собі акціонерні пилососи. Не знаю, як зараз, але спочатку 24% акцій «товариства» «Донецькоблгаз» стало належати приватній особі і, як насмішка, його теж звали Володимир Ілліч… Це той, котрий спочатку працював на посаді генерального директора державного підприємства «Донецькоблгаз».

Газова веремія почалася давно з реформ тарифної політики НКРЕКП. Громадян України реформами привчили, що газові мережі їм не належать. Не належить їм також і газ, який видобувається з надр України. Це чужа корова і доять її інші люди. І якщо хтось має вдома Конституцію, нехай викреслить з неї недіючу тринадцяту статтю: «Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об’єктами права власності Українського народу».

Давня стаття Д.Менделєєва в «Дзеркалі тижня» №11 від 28.03.2009р. і сьогодні не застаріла: «Що заходить через трубу, а розходиться по кишенях?». Автор ставив дошкульні запитання: «Куди зникають гроші споживачів газу? Звідки в Україні мільярдні борги за природний газ? Система міськ- і облгазів перетворилася на «чорну діру» для висмоктування грошей із держави і населення».

Сплачуйте люди за потенційну можливість користуватися газом. Мовляв, ми витрачаємо кошти на підтримання газових мереж у належному стані. З такою логікою треба усіх чоловіків засудити за зґвалтування, бо мають таку ж потенційну можливість.

Не треба винаходити велосипед. В електроенергетиці є інвестиційна складова в тарифі, що дає можливість проводити модернізацію основних засобів виробництва. Також у повному обсязі відображаються амортизаційні відрахування, які є джерелом відновлення основних засобів.

Голові Комісії НКРЕКП Тарасюку В. В. часу не вистачає, бо він ще й, всупереч закону, власник фірми «Тарасюк і партнери».Керує фірмою його синочок. Голова Комісії Вовк взагалі не мав енергетичної освіти але працював завзято. Навіть затвердив «Кодекс газорозподільних систем» замість Верховної Ради, звідки і ростуть ноги подвійних платіжок.

Anti-colorados у статті «К открытию газового аферынка» від 1 жовтня 2015 року зауважував:

«Значит между производителем и оптовым поставщиком и конечным потребителем, существует некая прокладка, работающая исключительно на повышение цены, а снижение мировых цен и курса валюты, лишь увеличивает прибыль этой прокладки. У этой прокладки есть собственное имя, вернее – имена. Это дети, жены и любовницы чиновников из НКРЭ, которая призвана наводить порядок в ценовой политике энергетического сектора экономики. Эту организацию надо разогнать до самой последней уборщицы и проверить родственников чинуш на предмет участия в махинациях с ценами».

І на останок. Декого може образити епіграф з народної творчості. Звісно, народ скаже, як зав’яже. Повинен зазначити, що цей епіграф точно відповідає тим обставинам, які виникли у зв’язку з реформами на газовому ринку – зокрема, запровадження окремої платні за доставку газу.

Ще повинен зазначити, що жодного нецензурного слова у епіграфу я не надав. Є лише одна буква з крапками. А якщо декому буде ввижатися нецензурщина, нехай звинувачує власне виховання, а не автора. Тому кожен може замінити його на інше, в залежності від особистого смаку: повія, проститутка, паплюга, хльорка, повійниця, куртизанка, кокотка, лоретка, розпутниця, безпутниця, потіпаха, гріховодниця, бахурка, потаскуха, шлюха, шльондра, мандрьоха, блудниця.

Мушу зазначити, що під час збору інформації для статті, ті абоненти, котрі мали справу з газовими крутіями, послуговувались у спілкуванні зі мною такими обсценізмами на адресу газовиків, що «Словник нецензурної лексики» Лесі Ставицької відпочиває.

 

Yaroslav

23 Comments on "Газова веремія"

  1. Вовк | 16.02.2020 at 11:03 |

    Окрім того, що НАМ перепродують НАШ газ, то ще й БАЗОВИХ податків ніхто не сплачує. Про що це я? Про податок на ЗЕМЛЮ, в/на якій прокладені комунікації!

    • Andriy Moderator | 16.02.2020 at 20:22 |

      Ваше понимание “НАШ” в корне неправильное. “НАШ” – это не значит что конкретно ВЫ можете получить его бесплатно. “НАШ” – это значит что доходы от продажи идут в общий котел и расходуются на общие нужды (на армию например). А ВЫ платите меньше налогов.

      А если отдавать “НАШ” бесплатно потребителям, то получится, что одни потребят его много, другие мало, а третьим он совсем не нужен. Как будем выравнивать? Вы мне будете присылать мою долю?

  2. “НАМ перепродують НАШ газ” – а давай говорить каждый за себя – типа “мне перепродють мій газ”? – так на много понятнее будет, кто, что и чье будет? 🙂

    • Вовк | 16.02.2020 at 14:09 |

      А всьо решта Вас влаштовує, чи не так? Як громадянина, як покупця (чи то товару, чи послуги)…

  3. Валерiй | 16.02.2020 at 12:19 |

    Шановний Yaroslav зовсім не згадав у своєму дописі Третій Енергопакет ЄС та про надходження від рентної
    плати за користування надрами для видобування природного
    газу до зведеного бюджету України. Більш предметне дослідження могло би принести більше користі читачам. Але якщо Зебілам потрібно все на емоціях, то хай буде так. Не на defence-line, а там де вони пасуться

    • Yaroslav | 16.02.2020 at 16:34 |

      Для Валерiй 16 Лютого, 2020 at 12:19
      Я не ставив собі за мету «більш предметне дослідження»,– дисертація не формат для ЛО. На сайтах зебілів не присутній і не для них пишу.

  4. Квартира находится в частной собственности, тем не менее квартплата платится в УК, независимо от того реально живёт там кто, или нет, тоже самое с телефонной связью. Так почему вас смущает тоже самое с услугой распределения газа. Перегиб конечно есть в том плане что от этой услуги нельзя отказаться на ВРЕМЕННОЙ основе.

    • Віталий | 16.02.2020 at 14:55 |

      Гарний приклад з квартирою. Коли УК призначаеться якоюсь Адміністрацією президента та ніколи не звітує за взяті гроші без кошторису та договору.

    • Yaroslav | 16.02.2020 at 16:39 |

      Для OPERA 16 Лютого, 2020 at 13:27
      Квартплата власниками приватних квартир не сплачується. То є плата за послуги ЖЕКів та інших контор. Існує також податок на нерухомість, але не для всіх.

    • Alex_from_ZP | 18.02.2020 at 09:01 |

      Хотя бы потому, что трубу от ГРП до своего дома я, вместе с соседями, тянули за свой счёт (начиная от проекта и заканчивая подсоединением конечных потребителей) и поддерживали ее в надлежащем виде тоже за свой счёт. И при передаче ее на баланс облгаза, мне никто не возместил затраченных средств, а их бы хватило оплачивать доставку газа лет так 30.
      Трубу забрали добровольно-принудительно лет пять назад, и, с тех пор, никто ею не занимается – краска облезла, вся ржавая. Хочешь, не хочешь, а весной придется красить – терпеть такое позорище уже сил нет.
      А ещё “уникальный” механизм начисления абонплаты по прокачанному за предыдущий год объему газа – это как? Труба изнашивается от проходящего по ней газа? Пример про телефон – самое то: вам абонплату в зависимости от выговоренных минут устанавливают? В дополнение к тому, что вы уже за эти минуты заплатили.

  5. А ещё нам перепродают рыбу,выловленную в наших водоемах, каменную соль,взятую там же где и газ, это никого не смущает.

    • Вовк | 16.02.2020 at 14:12 |

      Ви солі скільки споживаєте, за місяць, чи за рік? ПУД (16 кг) вистачить на років 7-8. Одному…

      • Соль как пример, а рыбы в денежном выражении,я потребляю в разы больше чем плачу за газ в целом, уже с учётом платы за распределение, да иза мою связь тоже.

  6. Кстати, если от распределения газа можно отказаться можно на постоянной основе, то от услуги централизованного отопления отказаться можно только целым домом,иначе никак. Тоже не смущает.

    • Yaroslav | 16.02.2020 at 16:42 |

      Для OPERA 16 Лютого, 2020 at 13:37
      Послугу теплопостачання заборонили на підставі облудного твердження, нібито порушується баланс розподілу тепла. Я знаю багато будинків, де після відключення більше третини споживачів тепла, в інших квартирах теплопостачання лише покращилося.

  7. Владислав | 16.02.2020 at 14:23 |

    Пане Ярославе.
    В тій самій 13-й статті Конституції України написано “Власність зобов’язує”, але то не для Вас і не для мене, то для лохів. А нам з Вами нехай “гусударство” точно визначить кількість саме нашого газу, просвердлить на Полтавщині дірку в землі завглибшки в 1км і поштар Пєчкін возитиме ровером, як на картинці, навіщо кому здалися ті труби.

    • Yaroslav | 16.02.2020 at 17:03 |

      Конституція для владних структур усіх часів була необов’язковою для виконання. Вона має безліч помилок, як принципових, так і таких, що дають підстави вважати про її російське походження. Навіть у наведеному в статті фрагменту замість слова «знаходяться» має бути українське слово «перебувають».

  8. Мені неясно – поставщик газу продає мені газ, а власник мереж із МЕНЕ ж отримуватиме кошти за те, що протягнула мені трубу держава.
    Питання – чому платити має покупець газу, а не поставщик – який хоче той газ продати? Йому ж потрібна труба для продажу свого газу! От хай власник мереж з нього й вираховує вартість транпортування.
    Що скажуть юристи7?

  9. Вовк | 16 Лютого, 2020 at 14:09 “А всьо решта Вас влаштовує, чи не так?…”
    шота тут леваком запахло 🙂
    да возьми и сделай дырку в земле и качай себе газу столько, сколько надо тебе, какие проблемы…
    что, нету бурильной установки? купи, какие проблемы…
    как, уже купил, пробурил, а газу нету? просверли дырку в другом месте, какие проблемы…
    вау, газ нашел? ну, тогда пора строить хранилище газа, тянуть к нему трубу, подключать к этому хранилищу свою плиту и колонку, какие проблемы…
    и да, никому его не “перепродуй”, конечно же… 🙂

    • Владислав | 16.02.2020 at 20:11 |

      Дякую, igezo. Таку популістську статтю я би сам написав на якомусь ЗЕресурсі, нехай скаженіють. Правда в тому, що складова тарифу саме за розподіл завжди закладалася в наші платіжки, але ніхто структуру тарифу не розшифровував. Нині платню за розподіл виокремили, квитанцій стало дві, але сума не змінилася. До того ж щомісяця змінюється ціна газу, а тариф за розподіл ні, його збільшили лише з січня 2020 року, але він і досі не покриває витрати газорозподілювачів і вони беруть своє відвертим бандитизмом, схем якого багато: липові заборгованості, пертензії до лічильників, мовляв не того типу, морозні коефіцієнти, штрафи за самовільну заміну котлів тощо. Пан Ярослав правий лише в тому, що облгазами володіють перці, яким байдуже до всього, крім власної скрині, а того, що вона іноді стає труною, вони не знають, бо в школі прогуляли.

      • Yaroslav | 16.02.2020 at 20:59 |

        «більш предметне дослідження»
        Стаття витрат. Вартість в $ на тис. куб. м.
        Експлуатаційні витрати (включають поточні геофізичні роботи)=12,2
        Адміністративні витрати=1,1
        Інші операційні витрати (включно зі сейсморозвідкою=1,3
        Амортизація основних засобів=17,8
        Вартість капіталу=49,0
        Плата за користування надрами=24,0
        Податок на прибуток=14,6
        Усього ціна газу (без ПДВ)=120,0
        А з ПДВ=120*1,2=$144
        А у гривнях 144*25/1000=3,6 грн/куб. м.

  10. Yaroslav | 16.02.2020 at 19:22 |

    Ті, хто збагатився на газових оборудках не відали, що включаючи витрати на доставку газу, мали можливість сплачувати менші податки і збагачуватися ще більше. А до запровадження додаткової платні за доставку усі постачальники працювали збитково? Мене дивує, що на сайті ЛО є люди, які повелися на пропаганду уряду. Не нашого уряду.

  11. Разделение на Торговца (газом, электрикой и др.) транспортировщика и производителя предназначено для ликвидации монополизма. Имея независимого транспортировщика можно (теоретически у нас и практически за кордоном) покупать товар ( газ, эл-во ) у приемлемого продавца.Каждый из них (производитель, транспортировщик, продавец ) берет плату только за свою работу.Ведь не будет же каждый торговец прокладывать свои линии, трубопроводы.Иначе монополизма не избежать.А монополизм ведет к ценовому диктату при отсутствии конкуренции. Газпром в Европе тому пример.

Comments are closed.